Sydafrika bjuder in till middag Genuin mexikansk mat

Download Report

Transcript Sydafrika bjuder in till middag Genuin mexikansk mat

EN VINNANDE TIDNING FRÅN KOMBISPEL

Kombi

Smakresan

Sydafrika bjuder in till middag

Fredagsmys 2.0

Genuin mexikansk mat på menyn

Historien bakom Morgan Motor går mot strömmen

#3

MARS 2014

”Med rätt andning slipper du kramp i vattnet. Man skapar ett lugn, precis som med yoga”, säger Anna Grönroos.

+

Iskallt!

Att hoppa i en isvak och dessutom tävla i vintersimning. Låter det lockande? Polisen Anna pratar sig varm om sitt coola intresse.

FIXA VÅRKÄNSLAN MED BLOMMOR / VINNARHISTORIER / KRYSSET YNGWE EKSTRÖMS FINA FORM / BILAGA: MÅNADENS DRAGNINGSLISTA

LOTTERIET LOTTERIET LOTTERIET

2

Välkommen

MAGASINET KOMBI NUMMER 3 / 2014 INNEHÅLL & LEDARE

Ledare Folkligt, tryggt och kittlande!

OM DU KÖPER

någon av Kombispels produkter Kombilotteriet, Drömrese­ lotteriet, Motorlotteriet, Glädjelotten, Femman, Bonuschansen eller Bingo på internet har du alltid chans på de stora vinsterna. Du som prenumererar på en lott är med i det lotteri i Sverige där det är störst chans att bli miljonär. Det är en kittlande känsla när jackpotthjulet snurrar, när man har skrapat fram två lika och har chans på 100 000 kronor eller när man bara har ett nummer kvar till högvinst på bingobrickan.

DET ÄR MÅNGA

som gillar de goda chan­ serna att vinna en miljon kronor – det är riktigt mycket pengar, men det är inte så där groteskt mycket som i en del andra spel och lotterier. Vi vet att det är ännu fler som tycker om våra lotterier för att det är så många vinnare totalt sett. Det är ett folkligt lotteri med tiotusentals vinna­ re av bilar, kontanter, resor, presentkort och nya lotter – varje månad.

VÅRA LOTTERIER ÄR TRYGGA.

vinstbevakning – om du inte vill så behöver du som kund inte ha koll på dragningslistor och vinstplaner. Vi ser till att vinnarna får rätt vinst i rätt tid.

Folkligt, tryggt och kittlande. Helt enkelt. Lycka till i nästa dragning!

Svenska lotterier som granskas av Lotteri­ inspektionen – inga konstigheter med tillstånd och pengar som försvinner utomlands. Dessutom går alla vinster ut eftersom vi har automatisk

Teamwork på bilbanan

Anton och pappa Mats delar intresset för radiostyrda bilar.

Sidan 14

SM I VINTERSIMNING Vad får människor att klä av sig och hoppa ner i is kallt vatten? Och inte bara för ett dopp utan en rejäl simtur. Kombi har svaret.

Sidan 6 SMAKFULLT SYDAFRIKA Förundras och överraskas av en utsökt internationell matkultur i Sydafrika. Vi besöker vingårdar och genuina restauranger. Sidan 16 TACOS MED OMSORG Byt ut den vanliga kött färsen med tacokryddor och satsa på en mustig gryta med smak av Latinamerika.

Sidan 22

… mer inspirerande läsning:

Vännerna som kopplar av med drejning. Upptäck ett levande Bryssel bortom parlamentet. Kombi tipsar om bästa verktygen för hemmafixaren. Eva ska köpa en ny garderob för sin miljonvinst! Våren är här – vi har prylarna som ger dig rätt känsla. Träna hjärncellerna med vårt utmanande korsord!

Kombi

Kombi är ett månadsmagasin för Kombilotteriets, Drömreselotteriets och Motorlotteriets kunder.

Adress: Kombi, 113 94 Stockholm Telefon: 08-453 54 00, mån–fre 8–18 E-post: [email protected] Ansvarig utgivare: Anders Johansson Projektledare Kombispel: Kidi Oller Westerberg Produktion: Spoon On Demand Redaktör: Marie Blomgren Art director : Kristian Gustafsson Omslagsfoto: Paulina Holmgren Tryck: Sörmlands Grafiska 341 063 Trycksak Anders Johansson Lotteriföreståndare magasinet kombi # 3 2014

Vinnare

CAMILLA BENGTSSON VANN EN MILJON I KOMBILOTTERIET

”Morfar vann också”

”Jag trodde inte mina ögon när jag först såg siffran på skärmen en fredagskväll i november. En miljon – kunde det verkligen stämma? Trots att min familj är van vid miljonvinster sedan morfar vann på Kombilotteriet 2001, var det ändå ingen som trodde att det faktiskt hade hänt igen. Inte förrän det bekräftande telefonsamtalet kom på måndag morgon trillade polletten ned.

Det var en fantastisk känsla att få beskedet, pengarna kommer mycket lägligt in i mitt liv. Jag har gått ner kraftigt i vikt och är i stort behov av att fylla på garderoben med nya kläder. Förutom det har en del av pengarna redan använts till eftersatta behov här hemma, såsom att hotta upp maskin­ parken för tvätt och disk.

Det är förstås ovanligt med två miljonvinnare i samma är hennes tur nästa gång.”

Camilla

Ålder: 34 år Bor: Karlskoga Gör: Studerar Familj: Sambo och två söner familj, men mamma går ändå och hoppas att det

4

Läsarsidan

VAD VILL DU LÄSA OM?

BERÄTTA FÖR OSS: [email protected] KOMBI, 113 94 STOCKHOLM

Vad tycker du att vi ska skriva mer eller mindre om?

3 frågor till chattvärden Frida

”Vi är som ett stort gäng vänner”

Frida jobbar som chattvärd på Kombispel. Vad innebär ditt arbete på Kombispel?

– Jag chattar med folk som spelar bingo hos oss. Jag småpratar om allt möjligt, håller i tävlingar i bingon och svarar på frågor. Jag skriver även inlägg på vår Facebook sida och planerar lotteriet Bonuschansen, där jag också har turen att få ringa och gratulera vinnarna. Vilka är höjdpunkterna i ditt arbete?

– Allt är faktiskt otroligt kul. Jag har lärt känna så många härliga människor i bingon som jag aldrig hade stött på annars. Och de har lärt känna mig också, de kom mer ihåg vart jag ska på semester och när jag kommer tillbaka frågar de hur jag haft det. Vi är som ett stort gäng vänner som hela tiden utökas. Sedan älskar jag verkligen att få ringa Bonus chansen-vinnarna, speciellt när de inte hunnit se själva att de vunnit. Att få säga ’Grattis, du har vunnit en resa för 30 000 kronor!’ är nästan lika roligt som att vinna den själv.

Och när du inte jobbar, vad gör du då helst?

– Då sitter jag vid min symaskin och syr någonting till mig själv, eller så är jag ute på restaurang med min sambo. Vi springer även en del på loppisar, fast nu har vi kommit till punkten då det snarare är dags att börja sälja än att fortsätta köpa … FOTO: SOFIE SVENSSON

Rätt svar på bildgåtan i Kombi 2/2013

Ledtråd: Vilken svensk stad är bilden hämtad ifrån? Denna byggnad står på en ort man har slutat att fråga efter. Här kan du också finna Finn! Rätt svar: Lund.

Alla våra pyssel hittar du på www.kombispel.se/kombi. På sid 21 hittar du en ny bildgåta.

BILDGÅTA: BILDGÅTA:

Vilken svensk stad är bilden I denna byggnad kan

Du är värd en miljon!

Glädjelotten har funnits sedan 2008 och genomgått en hel del spännande förändringar sedan starten.

2008/2009 Glädjelotten lanseras i 4 olika färgglada varianter: ”Tycker om dig!”, ”Grattis!”, ”Tack!” och ”Lycka till!”. Tanken var att skapa den perfekta ge-bort-lotten för alla tillfällen då man vill glädja någon. designen för tydligt fram budskapet: Du är värd en miljon. randig. 2012 Huvud designen är fortfarande lik förra årets, en ruta för namn på mottagaren el ler annat budskap läggs till och bakgrunden blir är rundare och färgerna klarare. Rutan för mottagare är tydligare och lättare att fylla i.

Den nya lotten finns redan nu i din närmaste spelbutik!

2010 Produkten renodlades till de två mest populära varianterna ”Tycker om dig!” och ”Grattis!”. Designen gjordes mer stilren på båda lotterna och ”Grattis!” lotten bytte färg. 2011 ”Tycker om dig!”-lotten med hjärtan var den mest populära av de två från året innan. Nu finns bara en Glädjelott och den nya 1.000.000: EN MILJON 123456789 00000000 LOTT NY GLÄDJELOTT LOTT NY GLÄDJELOTT

VINST INLÖSES SENAST 28 FEBRUARI 2014

0411-000009-013 2013 Hjärtat rätas upp och rutan för namn får karak tären av en adress lapp. Kon ceptet Sveriges bästa ge-bort lott lanseras fullt ut.

2014 Vår senaste Glädjelotten-design är vår bästa hittills – och Sveriges finaste skra plott, tycker vi. Hjärtat 123456789 00000000

VINST INLÖSES SENAST 28 FEBRUARI 2014

0411-000009-013

Insändare: Stort tack!

➔ Jag måste skriva och tacka så jättemycket för den fina vinsten. Jag har aldrig vunnit i något lotteri trots att jag är 73 år och försökt pröva lyckan i många olika lotterier. Hos er har jag under fyra månader vunnit två stycken påslakan, reseetui och tekoppar med fat, jättetrevliga. Och så nu den 14/1 den här förnämliga vinsten på 5 000 kronor i form av presentkort hos Elgiganten. Jag är jätteglad!!! Stort tack. Kram till er!

/ Anita Andersson

Ps. Kan verkligen rekommen dera det här lotteriet till mina vänner! Ds.

I SIFFROR:

919

Under 2013 korade vi vår miljonär nr 900 och gjorde sammanlagt 43 personer till miljonärer. Nu är vi uppe i 919 miljonärer!

magasinet kombi # 3 2014

Jackpottvinnare

KERSTIN BENGTSSON VANN EN MILJON PÅ JACKPOTTEN

” En miljon är ju helt otroligt”

”Jag förstod inte varför mitt nummer stod där, det måste vara något fel tänkte jag! Jag hade inte vunnit någonting dittills, inte ens 200­kronorsvinsterna på fre dagar. Faktum är att jag hade sagt upp prenumerationen eftersom jag aldrig vann något. Det var sista dragningen och då kom vinsten! Och inte nog med det, jag skulle få

Kerstin Bengtsson

Ålder: Bor: Gör: Örkelljunga.

Familj: Tre döttrar och åtta barnbarn.

Pensionär, går ut med hunden, spelar bowling.

snurra på Jackpotthjulet med chans på 10,7 miljoner! 72 år.

Tyvärr var inte turen med mig just den dagen, men en miljon är ju helt otroligt. Nu kan jag göra saker utan att tänka mig för hela tiden. Min första tanke var att byta bil, inte till en ny, men till en nyare. Och så vill jag gärna hitta en bostadsrätt med en gräsplätt så att hunden kan springa ut, och med ett garage. Utöver det tänker jag ta tag i saker jag skjutit upp länge, som att laga mina tänder och köpa nya glasögon. Här i byn känner alla varandra och många kommer fram och gratulerar. Flera har sagt att de tycker att rätt person vann, någon som behöver det. Det värmer!” ●

Uppvärmning. Tiina Enqvist och Anna Grönroos är redo att testsimma tävlingsbanan i Skellefteälven.

6

Vinterbadare

Kylans vänner

Lugnande. Beroendeframkallande. Utmanande. Socialt. Introvert. Och iskallt. Vintersim är sporten som utmanar både kropp och själ.

börja hyperventilera. Men med träning kan man lära sig att andas igenom den första krampen. Man skapar ett lugn, precis som med yoga, säger vinter­ badande polisen Anna Grönroos.

text: christina bild foto: paulina holmgren

F INNAR OCH RYSSAR

har gjort det i evigheter. Balter, slovaker och engelsmän (!) har upptäckt fe­ nomenet. Men kalla Sverige har märkligt nog inte många vintersimma­ re. Ännu. Men det ska det bli ändring på, om föreningen Mörkret och kylans glada vänner, eller Dark & Cold som de också kallar sig, får bestämma. Den 8 februari anordnade den lilla klubben, tillsammans med Skellefte­ sim, Öppna Svenska Mästerskapen i Vintersim. Ett hundratal tävlande dök upp – och ned – i det iskalla vattnet i Skellefteälven för att simma 25 meter, ackompanjerat av Uleåborgs skrikkör, ymnig blötsnö och några minusgrader. Förutsättningar som låter som en barnlek jämfört med de 33 minus­ grader som rådde under vintersimmet för två år sedan – men att simma i isvatten är alltid en utmaning. En av årets tävlande hoppade i för snabbt och försvann direkt under ytan. En dykare gav blixtsnabbt en hjälpande hand. Och en och annan lämnade walk over, en så sent som på startlinjen.

– Det är en naturlig reaktion att tveka när man ska i, även om man är en van vinterbadare. Man blir paralyserad när man går ner i vattnet och man kan

”Ingen kan påstå att det är skönt att gå i. Det är emot ens instinkt.”

HYPERVENTILERA?

Paralyserad? Kramp? Varför i hela världen ens gå ned i nära nollgradigt vatten? – Ingen kan påstå att det är skönt att gå i. Det är emot ens instinkt. Men EFTERÅT är det skönt. Känslan av att ha tagit kommandot över sig själv. Själv­ förtroendet ökar när man vinterbadar, säger sjuksköterskan Tiina Enqvist.

Tiina är, liksom Anna Grönroos, en av entusiasterna i Dark & Cold.

– Man känner sig hög när man kommer upp. Det blir en speciell, varm känsla i kroppen av välbefinnande, ett slags kyla som värmer, säger Anna.

Anna och Tiina började vinterbada för några år sedan och fastnade direkt.

– Det är beroendeframkallande. Jag måste i varje vecka, säger Tiina.

Anna vakbadar inte lika ofta men är hängiven utomhussimmare året om.

magasinet kombi # 3 2014

Vintersimning

➞ ➞ ➞ ➞ ➞ Sporten är störst i Finland och Ryssland. VM i vintersimning går vartannat år sedan 2000. VM-grenar: 25 m bröst sim och fristil, 50 m fri stil, 450 m fri stil och 4 x 25 m bröstsim. Nästa VM avgörs i finska Rovaniemi 20–23 mars 2014.

Passar alla åldrar. Startfälet i Skellefteå var 18–70 år.

Tänk på att … ➞ Vara ordentligt upp- värmd innan.

➞ Ta med en stor badrock.

➞ Sätta på dig varma skor.

➞ Varm dryck är skönt efter badet.

➞ Att aldrig bada ensam!

magasinet kombi # 3 2014 Anna Grönroos tar långa tag under testsimmet. Säkerhetslinan är på eftersom tävlingsbanans målgång inte hun nit säkras med grindar. Säkerheten kommer alltid först: dykare, läkare och funktionärer finns på plats vid tävling.

Tiina Enqvist på väg mot målet och sluttiden drygt 25 sekunder. I bakgrunden funktionärer, press och Lasse Westerlund, i röd mössa.

8 – Jag är inte kinkig om det är kallt eller om botten inte är perfekt. Jag sim­ mar ofta i älven. Folk verkar rädda för det, men det är ju inte strömt överallt.

DEFINITIONEN PÅ VINTERBAD

är bad utomhus, med en vattentemperatur under åtta grader. Vintersimning är sportgrenen i öppet vatten eller vak, där man simmar 25 meter eller mer. Normalt sett finns inte så stora vakar att tillgå. Oftast får vinterbadare nöja sig med en vak som är någon meter i diameter. Att såga upp och underhålla en vak är nämligen krävande. – Även om man har lock så fryser vaken igen. Det kan ta en timme för ett mindre sällskap att hacka upp isen så man kan gå i. Men det är bra uppvärm­ ning inför doppet, menar Tiina.

Sällskap och uppvärmning är också det som är obligatoriskt för ett dopp.

– När man väl går ned är man helt inne i sig själv, fokuserad. Det är en anledning att inte bada ensam. Man har nästan tunnelseende. Dessutom är det halt på isen och man kan bli yr när

”Våtdräkt har man absolut inte!”

man kommer upp, säger Anna.

Vid tävlingar bär simmarna bad­ kläder och mössa, inget mer. Vid vanliga dopp lägger många till hand­ skar och skor av neopren, ett syntetiskt gummimaterial. – Våtdräkt har man absolut inte! Dår går man ju miste om den sköna effekten mot huden. Det är ju den man vill åt, menar Anna och Tiina.

Ett vinterdopp varar 15–60 sekunder och efteråt är det inte tal om en varm bastu.

– Då försvinner känslan och tempera­ turskillnaden blir för stor, menar Anna.

I FINLAND HAR VINTERBAD

en lång tradition och hälsoaspekterna har analyserats. Enligt en undersökning vid Uleåborgs universitet sänktes blod­ trycket hos vinterbadare och de var tåligare mot köld och stress. Badarna kände sig mer energiska och aktivare än en utvald kontrollgrupp. De som led av reumatism, fibromyalgi och astma ansåg att baden minskade problemen.

Anna och Tiina är inte förvånade över resultaten.

– Man känner ett väldigt lugn när man badat och hetsar inte upp sig över småsaker ett tag efteråt. Och en av våra medlemmar som är reumatiker säger att besvären blivit mindre med vinterbadandet.

OCH AVSLAPPNAD

vill medlemmarna att simningen ska fortsätta att få vara.

– Finska mästerskapen har sedan mitten av 80­talet utvecklats från en kul grej till en sport med allt striktare regler. En sån utveckling vill vi inte ha här! Alla som går ned i vaken är vinnare, säger Lasse Westerlund, en av grundarna av Dark & Cold och hän­ given förespråkare för vinterbad. Lasses tilltro till vintersim är så stark att han i fjol arrangerade afrikanska mästerskapen i vintersimning i Ugan­ da. Men det är en helt annan historia. ● magasinet kombi # 3 2014

Consious, kökshandduk i vävd, ekologisk bom ullskvalitet. H&M Home, 39,90 kr.

Kuddfodral i sammet, Åhléns, 99 kr.

Inspiration

9 GRÖNSKANDE TIPS Natur Colour, rosa 7-växlad damcykel och Basil Bloom carry all bag, Skeppshult, 7 795 kr.

Tesil i form av en blomma, Koziol, Bluebox.se, 169 kr.

Tjuvstart!

VÅREN BÖRJAR NU!

Längtar du också efter grönska och värme? Pynta din vardag med blommor och blad och driv Kung Bore på flykten!

av marie blomgren Conscious, kökshandduk i vävd, ekologisk bomullskva litet. H&M Home, 39,90 kr.

Bricka Oval Tulpan, Svenskt Tenn, 400 kr. Brickorna finns i flera av Josef Franks färgstarka mönster.

Babylone, belysningsglob i plexiglas. inreda.com, 5 150 kr.

Globen är 50 cm i diame ter med fem öppningar ur vilka växter kan slingra sig och hänga, botten fylls med vulkansten. Tre Eden örtkruka samt bricka, Orthex Group, 270 kr. Kruka med långtidsbevattning håller örterna fräscha längre. Melaminmugg från RICE, Sallybazaar.se, 45 kr.

Wire Blooms, bluebox, 75 kr. Dekorativa clips till sladdar, i setet ingår tolv ljusgröna blad i plast, samt en liten röd fågel.

magasinet kombi # 3 2014 9

Ohl

Varde ljus

En dåligt upplyst arbetsyta kan ställa till det för precisionen. Den här lampan är dessutom snygg!

Bygglampa, Granit, 199 kr.

Varde ljud

Ett radioprogram gör arbetet roligare.

FM-radio & mp3-högtalare, Clas Ohlson, 199 kr.

Ett måste!

Det är dags att göra slut med skruvmejseln.

Skruvdragare Bosch IXO bygghemma.se, 399 kr.

Fixa själv

Den glada hemmafixaren har aldrig haft det bättre. Ratta in din favoritkanal på radion, välj och vraka bland fina verktyg och gör det själv!

av: kristian gustafsson foto: christer jansson

Räta linjer

Ett smart vattenpass på stativ hjälper dig vara rakt på sak.

Cirkellaser Bosch, bygghemma.se, 1 295 kr.

En kraftfull slagborr tar sig igenom det mesta.

Black & Decker KR504CRE. ca 500 kr.

10

Akta rör & ledningar

Undvik otrevliga överraskningar i väggen. Regeldetektor Cotech, Clas Ohlson, 249 kr.

Det finns olika borrar för olika material. Läs på och välj rä magasinet kombi # 3 2014

magasinet kombi # 3 2014

Morgan Motor Company

En bil av rätta virket

Från japanska och sydkoreanska bilfabriker spottas det ut tusentals bilar per dygn. Hos brittiska Morgan har man nyligen gått upp till 1 500 bilar. Per år.

Morgan Plus 8.

NDER STÖRRE DELEN

av 1900­talet blomstrade engelsk sportbilsindustri. Snabba skönheter från bland andra MG, Triumph, Morgan, Jaguar och Austin­Healey gjorde Storbritannien till en ledande bilnation. I dag finns inte många av dem kvar på vägarna – än mindre i brittisk ägo. Allard, Bristol och Reliant har försvunnit samtidigt som Lotus, Aston Martin och Jaguar hamnat i utländska händer. 11

Morgan Motor Company i korthet

1909

➞ Startades i Malvern, Wor cestershire, Eng land av Henry Stanley Fredrick Morgan.

1936

➞ Första fyrhjulingen lanseras.

1963

➞ Morgan Plus 4 lanseras.

2001

➞ Morgans senaste mo dell, Aero 8, presenterades 2001.

2011

➞ Produktio nen av trehju lingarna åter upptogs 2011 och har sedan dess tillverkats i mer än 1 000 exemplar.

2013

➞ ➞ Ny vd, Steve Morris, den förste utanför familjen sedan starten.

Försäljnings organisation i Kina startas.

2014

➞ Tillverkning planeras av 1 500 bilar, vil ket innebär en fördubbling av produktionen på 15 år.

Morgan Roadster.

12 Men undantag finns. Sportbilstillver­ karen Morgan finns 105 år efter starten kvar i samma by och ägs av samma familj. Morgans grundare, Henry Stanley Fredrick Morgan, började 1909 med en hantverksmässig biltillverkning på den engelska landsbygden – och än i dag jobbar företaget småskaligt med en udda och exklusiv produktion. Att hålla fast vid hantverket är en självklarhet, även om vissa effektiviseringar har gjorts under åren. Bland annat köps vissa delar numera in laserskurna i stället för att klippas till för hand, och alla aluminium­ skärmar värmeformas. Resultatet är att Morgan i dag bygger Henry Stanley Fredrick Morgan och hans fru Ruth provkör en trehjuling.

dubbelt så många bilar som för 15 år sedan. Då var genom­ loppstiden för en bil tre måna­ der. Numera byggs en bil på tre veckor i fabriken i Malvern.

TILLVERKNINGEN

sker fjärran från alla löpande band. För företagets bilbyggare är kunskapen om trä lika viktig som den om stål och aluminium.

– Bilen byggs upp av en trästomme i utvald ask som man fäster på en galvad stålram, förklarar svenske generalagen­ ten Ingvar Fredriksson. På stommen monteras sedan karossen, som är av alumi­ nium, vilket gör rost till ett okänt begrepp.

Större delen av hantverkskunnandet ligger på kaross­ och sadelmakarna och det har blivit status att arbeta på Morgan­ fabriken. Personalstyrkan på 180 man har genomgått en viss föryngring de senaste åren, men många har arbetat här under hela sitt yrkesliv.

Morgan har, liksom de flesta sport­ bilar, alltid varit en exklusiv bil, både kva­ litets­ och prismässigt. 1949 kostade en Morgan exempelvis 556 brittiska pund, att jämföra med prislap­ pen på en betydligt enklare Ford Anglia på 309 pund. 2014 får man räkna med att betala cirka 400 000 svenska kronor för en basmodell av Morgan. En väl investerad summa enligt Morgankänna­ ren och generalagenten Ingvar Fredriksson.

INGVAR FREDRIKSSON

bil av märket.

kom till England första gången 1964. Bland alla sport­ bilar lade han märke till just Morgan. Intresset blev så starkt att han redan 1971 köpte sin första – men inte sista – – Min första bil var en begagnad Morgan +4 som jag gav 10 000 kronor för, minns han. Sedan dess har jag haft 25 stycken.

Ingvars resor till Malvern i England har blivit många genom åren, för att besöka fabriken, titta på nya modeller och köpa reservdelar till egna och andras bilar. Intresset växte här hemma och Morgan ägarna blev allt fler i Sverige. Charles Morgan, företagets tidigare magasinet kombi # 3 2014

Kunden får gärna komma till fabriken och titta när man bygger den beställda bilen.

Morgan Aero Supersport.

Morgan Motor Company i korthet

➞ ➞ Fabriken har 180 anställda.

Morgan tillver kar inga egna mo torer. De kommer, med undantag av BMW-motorn, från Ford och har en effekt från 110 till 280 hästkrafter.

➞ I Sverige rullar cirka 700 Morganbilar, en del uppemot 80 år gamla. Sverige är ett av världens Morgantätaste länder.

➞ Varje ny bil kan till viss del skräd darsys efter köpa rens önskemål, till exempel eget val av färg på kaross och skinninredning.

vd och barnbarn till grundaren Henry Stanley Fredrick Morgan, lade märke till svenskens återkommande besök och intresse.

– En dag frågade han om jag kunde tänka mig att bli generalagent för Morgan i Sverige, berättar Ingvar. Den frågan be­ hövde ingen längre betänketid. Sedan sex år är jag nu, tillsammans med Per­Erik Hasselberg, auktoriserad försäljare av mär­ ket och vi säljer i dag ett 30­tal bilar per år.

FAMILJEN MORGANS

första skapelse var en trehjuling med två hjul fram och ett bak. Den var tekniskt sett en motor­ cykel men med koppling och styrning hämtad från bilvärlden.

– Efter lanseringen 1909 fick den stor uppmärksamhet efter framgångar på tävlingsbanorna, berättar Ingvar. Bland annat körde grundaren Henry Stanley Fredrick Morgan 60 miles på 60 minuter med trehjulingen. Senare slog Gwenda Stuart hastighetsrekord med den när hon 1930 nådde 186 kilometer i timmen. Under 1920–30­talen vann Morgans nyskapande konstruktion åtskilliga tävlingar.

När Ingvar Fredriksson fick frågan av Charles Morgan om han ville bli gene ralagent för bilmärket i Sverige behövde han inte fundera länge.

Tillverkningen av trehjulingen pågick till 1952, men återupptogs 2011 under namnet Morgan 3 Wheeler, nu med en amerikansk tvåcylindrig V­motor och växellåda från Mazda. Efterfrågan skulle visa sig överträffa alla förvänt­ ningar.

– För svenska myndigheter skulle den nya trehjulingen, hybriden mellan motorcykel och bil, bli ett knepigt fordon att definiera, säger Ingvar. Man kom fram till att den skulle registreras som trike, en trehjulig motorcykel som fick köras med B­körkort och utan hjälm eftersom den hade säkerhetsbälten.

I DAG HAR MORGAN

åtta bilmodeller, efter att Aero 8, form given av Charles Morgan, presenterades 2001.

– Aero­chassit, som är helt nytt, består av limmade och nitade aluminiumprofi­ ler och har individuell fjädring bestående av tvärlänkar med fjädrar samt stötdäm­ pare fram och bak i form av länkarmar, förklarar Ingvar. Aero 8 blev den första helt nya model­ len sedan fyrhjulingen Morgan 4/4 kom 1936. 4/4 står för ”fyra hjul och fyra cylindrar” och numera har den klassiska sportbilen förstås moderna motorer.

– I dag använder Morgan Fordmoto­ rer, med undantag av den starkaste som kommer från BMW, säger Ingvar. Där BMW­motorn används, i de nyare Plus 8, Aero Coupé och Aero Super Sport, finns också airbag för förare och passagerare samt ABS­bromsar. Man skulle kunna tro att nya fart­ vidunder lockar Morganfantasten Ingvar mest. Men icke. Enligt honom är det fortfarande trehjulingen som är roligast att köra.

– Den är det närmaste man kan komma att flyga på marken. ● magasinet kombi # 3 2014 13

Radiostyrd bilsport

Klasserna varierar från Touring och Le Mans-bilar ute på asfalt eller på nålfiltsmatta inomhus, till mer rallycross/crosskart liknande bilar som körs på motocrossbanor. Bilarnas storlek varierar mellan de olika klasserna. Inställningar av chassi, taktik, depåstopp, spårval och så vidare gör den här sportgrenen spännande utifrån både ett tekniskt och tävlingsmässigt perspektiv. Flera svenska förare tillhör världseliten och åker runt i världen och tävlar.

14

Styr upp fritiden!

Just nu växer radiostyrda hobbyer mer än någonsin, tekniken går framåt och bränslevarianterna förfinas. Gammal som ung gillar leksakerna med fart i.

text & foto: anna tärnhuvud särskilt i gasen i Sverige – EM ska näm­ ligen gå i Trelleborg i sommar. Det är en sport som handlar om hundradelar. Ung som gammal står och tävlar sida vid sida, för att vinna med bilar som accelererar som en drag­ racingbil och har väghållning likt en Formel 1­bil.

I ETT MÖRKT TORSLANDA,

intill Volvos väldiga anläggningar, lyser det från ett rödmålat trähus. När dörren öppnas hörs motorer som accelererar och däck som slirar. Men det är inga Volvobilar som väsnas, det är Göteborgsklubben Väst 8:as radiostyrda bilar som kör ikapp.

Radiostyrt har blivit en snabbt väx­ ande hobby i alla åldrar. I och med de tekniska framstegen har det blivit allt lättare att köra radiostyrt. Tidigare drivmedel som bensin och etanol är på väg bort och många har nu gått över till eldrivet där prestandan är förbättrad. De flesta som intresserar sig för radio­ styrt börjar med en bil. Patrick Back, säljare på Hobbex i Göteborg, menar att det beror på att bilarna är enklast att köra. – Båtar är också populära för nybörjaren, under sommarhalvåret. Helikoptrar kan däremot vara väldigt avancerade att köra och kräver år av erfarenhet.

Just nu är den radiostyrda bilsporten

”Jag tycker att pappa ska börja köra igen så att vi kan tävla mot varandra.”

ANTON ANDERSSON JIVEMYR

och hans pappa Mats är ett team som tillhör klubben Väst 8 i Göteborg. Anton är uppvuxen med radiostyrda bilar och är med sina tio år bland de yngsta av klubbens cirka 100 medlemmar. Pappa Mats har kört radiostyrt sedan 1983 då han gick med i Väst 8 och deltog i flera tävlingar. – Jag var nog topp 20 i Sverige, säger Mats. I dag är det sonen Anton som kör i magasinet kombi # 3 2014

Helikoptrarna har genomgått den största utvecklingen. Nu går det in mer teknik och starkare motorer även i mindre modeller. tävlingarna medan Mats mekar med bilarna. Två dagar i veckan är det träning i Väst 8:as klubbstuga och en gång i månaden åker de på tävling på olika platser runt om i landet. Men att köra EM får vänta något år för Anton. Att pappa inte kör längre tycker han är synd.

– Jag tycker att pappa ska börja köra igen så att vi kan tävla mot varandra, säger Anton och det lyser i ögonen när han pratar.

Den senaste trenden i sporten är quadrocoptern.

QUADROCOPTERN

har fyra rotorer och eftersom den är relativt enkel att köra och flyger stabilt i luften används den både på hobbynivå och som arbetsred­ skap. Många fotointresserade sätter fast kameror och experimenterar med bilder tagna från luften. I dag används den av såväl professionella som ama­ törfotografer.

Pierre Sandin från Överlida i Väs­ tergötland har varit intresserad av radiostyrt sedan han var tio år. Då var magasinet kombi # 3 2014 det med bil han körde runt på garage­ uppfarten. Intresset stegrade och nu, 26 år senare, flyger han med avance­ rade helikoptrar. Pierre såg ett klipp på Youtube och fastnade på studs. Han sålde sin gamla helikopter och köpte en quadrocopter och ett par FPV­glas­ ögon. Med glasögonen kan han se allt ur helikopterns perspektiv.

Quadrocopter

Quadrocopter är ett slags radiostyrd helikopter med fyra rotorer. Den används ofta för att fotografera eller filma med eftersom den går så stabilt i luften. Det är en avancerad mo dell som man kan styra genom sin smartphone eller Ipad. Med hjälp av en inbyggd kamera eller en kamera som fästs på farkosten och ett par FPV glasögon kan man se exakt det som quadrocoptern ser uppifrån luften. Pris från 400 kr till 5 000 kr.

– Det är helt fantastiskt, man känner sig som en fågel, säger Pierre.

Han berättar att det finns en proble­ matik kring att fotografera från luften. Lagar som Pierre är osäker på om alla känner till.

– Det man fotograferar från luften måste först granskas av försvarsmak­ ten innan det kan publiceras. Och en radiostyrd luftfarkost får inte flyga längre bort än att man kan se den utan visuella hjälpmedel.

ÄVEN OM MÅNGA

tycker att det är kul att tävla mot andra är det inte för täv­ lingarnas skull som de flesta köper en radiostyrd modell.

– Många vill bara ta ut den och köra runt lite. Det har blivit ett sätt att röra på sig, menar Patrik Back på Hobbex i Göteborg och fortsätter: – Innan jul kom det in flera föräldrar som sa att barnen satt för mycket inne vid datorn, de tyckte att en radiostyrd modell var en perfekt julklapp. Ett par veckor senare kom de tillbaks och köpte en även till sig själva. ● 15

Drömresan

SMAKA PÅ SYDAFRIKA

Afrika för nybörjaren – så kallar Kombis reporter Charlotta Rönn ett av sina favoritresmål. Följ med henne på en gourmetresa genom Sydafrikas vackra vingårdar och genuina matkultur.

Byn Franschhoek, känd som landets mat- och vincentrum, finns en timme bort från Kapstaden.

S YDAFRIKA HAR EN

fantastisk kulinarisk rikedom tack vare sina många nationaliteter. Landet är en smältdegel och gör verkligen skäl för namnet regn­ bågsnationen även vid en djupdykning i grytorna. Här kan man i sann brittisk anda inta five o’clock tea med scones och små sandwichar i soffor av plysch på fina hotell som Mount Nelson eller Table Bay. Bli inte heller överraskad om du serveras starkt kryddade maträtter som ångar av curry, paprika och chili. Det kapmalajiska köket härstam­ mar från de många slavättlingarna från Malaysia, Indien och Sri Lanka. De ligger också bakom köttfärsgratängen bobotie som är Sydafrikas nationalrätt. På de afrikanska restaurangerna serve­ ras ofta grytor med söta ingredienser som russin och pumpa. Vilt som struts och antilop förekommer också på menyn. Lägg till det högklassiga viner med anor från 1600­talet då vinbönder, franska hugenotter, invandrade, så får du en snabb inblick i sydafrikansk matkultur.

En kulinarisk resa som berusar alla sinnen görs bäst i Kapstaden med om­ nejd. Börja med att upptäcka Kapsta­

Så tar du dig hit

➞ ➞ ➞ Det går inga direktflyg till Kapstaden från Sverige. Flyglinjer som trafikerar Kapstaden är bland andra South African Airlines, KLM, British Airways, Emi rates och Turkish Airlines. Biljetter kostar från cirka 5 000 kr.

Flera företag ordnar rundresor exempelvis Solresor, Sydafrikaresor, Jambo och Temaresor.

Det är lätt att resa runt på egen hand med hyrbil och bo på små Bed & Breakfast för cirka 500–800 kr natten.

Toppkrogar på vingårdar

➞ Overture vid Hidden Valley dineatoverture.co.za

➞ Terroir vid Kleine Zalze kleinezalze.com

➞ Equus vid Cavalli stuteri och vingård, cavallistud.com

➞ Rust en Verde vid Rust en Verde, rustenvrede.com

taurangerna vilar trötta shoppare sina fötter till en makalös utsikt av stadens signum det majestätiska Taffelberget.

OM FÖTTERNA INTE

är för trötta är det värt att söka sig till kvarteret Gardens för en middag. Gardens hade stadens fetaste jord och här anlades en grön­ saksträdgård redan 1652. Kapstaden låg mitt i den ostindiska handelsrutten och skeppen behövde proviant som grönsaker på resan österut. I dag finns bara en liten del kvar som är botanisk trädgård. Kvarteret Gardens består av låga stadshus i georgiansk stil och många av dem rym­ mer eleganta krogar som Societi Bistro. Den mysiga lokalen är som gjord för en romantisk middag. Här får man både huvudrätt som exempelvis pepparstek och bra vin för endast 200 kronor! dens många olika stadsdelar. Waterfront ligger precis som det låter vid vattnet och är ett modernt nav med en stor inomhusgalleria, små butiker och flera hotell. På uteserveringarna och res­

SYDAFRIKANER ÄLSKAR

grillat och på en riktig braai bjuds det på köttbitar stora som dasslock och korven boerewurst. Som turist är chansen att bli hembju­ den på en grillkväll förstås liten, men då får man i stället bege sig till den prisbelönade restaurangen Carne, kött­ älskarens himmelrike. Här förevisar

Tips!

Köp Eat out 2014. Magasinet ges ut varje år och listar besöks värda restauranger (dyra och budget) över hela landet. Tio stycken topplistas dessutom. En utmärkt guide att ha med sig.

Vinlandskap i Stellenbosch.

Te på hotellet Table bay.

Marknaden på Green Square i Kapstaden.

Samosas på restaurangen Gold.

18 servitrisen inte bara menyn utan även köttbitarna.

– Vi har bland de bästa restaurang­ erna i världen när det kommer till uppfinningsrikedom, kreativitet och prisvärdhet, säger krögaren Cindy Muller.

Hon driver den afrikanska restau­ rangen Gold som bjuder på en resa genom Afrikas olika kök men ett besök här handlar inte bara om mat. Perso­ nalen sjunger och dansar också och gäs­ terna rycks med i det afrikanska partyt.

DEN SOM VILL

lära sig nya färdigheter ska ta chansen att gå en kapmalajisk matlagningskurs hos Gamidah, hon bor i kapmuslimernas kvarter Bo­Kaap. De karamellfärgade husen hör till en av stadens mest fotograferade vyer, vilket gör det extra spännande att stiga in i hennes hem.

– Jag lär mina gäster inte bara att laga som samosa och lamm­ curry, jag berättar också om kapmalajernas historia, säger Gamidah.

Bara en halvtimme med bil utanför Kapstaden finns den 300 år gamla sta­ den Stellenbosch som omges av vackra vingårdar. Här produceras både vita och röda viner men det är framför allt världsklass på de röda vinerna gjorda på druvor som pinotage, pinot noir och shiraz. Det kan vara intressant att kolla ursprunget för bekanta viner från Systembolaget, exempelvis Neeth­ lingshof och Simonsig.

ETT ANNAT SPÅR

terna är udda.

är att kolla de udda vinhusen som golfspelaren Ernie Els gård med balinesisk touch. Peter Falkes vingård ser utifrån ut som ett typiskt holländskt kaphus men insidan är allt annat än traditionell. Även vinetiket­ Mest ultimat är förstås att kombinera vinet med god mat. Kapområdets mest innovativa matscen är vingårdarnas res­ tauranger. Köket har ofta internationella influenser men råvarorna är lokala efter säsong och elegant upplagda. Ett kylt vitt vin och en mör köttbit med potatispuré och dagsplockad sparris och chokladfondant till dessert kostar inte mer än två hund­ ralappar. Sitter man dessutom på en soldränkt terrass med utsikt över ett glittrande hav eller ett frodigt landskap med mäktiga berg i bakgrunden får man en försmak av paradiset. ●

”Lätt att bli kär”

Charlotta Rönn har besökt Sydafrika flera gånger, men även 20 andra afrikanska länder.

Vad är det bästa med Sydafrika?

– Det är Afrika för nybörjaren. Det är lätt att bli kär; det är vackert, billigt och bekant, lite som Europa. Landet upp täcks bäst med hyrbil på egen hand. Hur är det med kriminaliteten?

– Den är mycket hög, men tillfället gör ofta tjuven. Skylta inte med värde saker. Lämna juvelerna hemma och klä dig gärna enkelt. Rör dig inte kvällstid till fots utan ta taxi som du ber perso nalen på hotellet eller restaurangen boka. Ha bilen låst även när du kör och undvik skumma kvarter.

Vilka måsten finns det?

– De flesta vill kombinera Kapstaden med safari. Några timmars bilresa från Johannesburg finns Krügerparken och flera privata djurparker med lodger. Mer praktiskt för bilburna är någon av parkerna utanför Port Elizabeth.

magasinet kombi # 3 2014

Weekend

BRYSSEL BORTOM BYRÅKRATIN

1 POMMES FRITES

Bryssel är kanske mest känd för EU parlamentet men staden rymmer betydligt mysigare saker än så. Att äta pommes frites är ett måste i landet där de uppfanns. På torget Place Jourdan kan du avnjuta enorma mängder pommes för en liten slant och dessutom välja bland ett tjugotal dipsåser. Dessa potatisdelikatesser är så långt ifrån den svenska snabbmatsvarianten man kan komma.

4 CHOKLAD

Belgisk choklad anses vara den finaste som finns. I Bryssel finns flera chokladhus vars butiker snarast liknar juvelerare och där de små godsakerna behandlas som vore de diamanter. Det är inte billigt, men ljuvligt gott. Missa inte Place du Grand Sablon med flera chokladbutiker, fina kaféer och en lyxig antikmarknad.

2 FYNDA

Torget Jeu de Balle i stadsdelen Marolles förvandlas varje lördag och söndag till en fantastisk loppis. Här kan du hitta allt från exklusiva antikviteter till gammalt skrot och utan problem fördriva flera timmar. Om du blir hungrig eller bara vill ha lite omväxling finns det flera restauranger och kaféer runt torget, där serveras enkel men god mat och öllistorna är imponerande. För den som vill hitta fler fynd är hela Marolles ett mecka av antikhandlare och spännande butiker.

5 MOULES FRITES

Skaldjur är ett måste när du är i Bryssel. Varför inte testa den klassiska rätten Moules Frites, musslor med pommes frites. Den serveras överallt, från lyxkrogar till små hak. Troligtvis kommer du hitta din egen favorit. Vi rekommenderar den lilla restaurangen Au Vieux Bruxelles i stadsdelen Ixelles. Här kan man inte boka bord, så kom tidigt eller förbered dig på en lång väntan. Men den som väntar på något gott …

3 ÖL

Belgisk öl är värd en hel resa i sig. Bryggeritraditionen är mycket stark och utmärkande för belgisk öl är att den ena inte är den andra lik: överjästa, spontanjästa, mörka, ljusa, trappistöl, superstarka eller smaksatta med körsbär – i Belgien finns en öl för varje smak. Missa inte klassiska trappistöl som Westmalle, Chimay och Rochefort. Men akta dig, de har ofta en hög alkoholhalt.

6 GRAND PLACE

Även om man generellt vill undvika de mest exploaterade och turistiga delarna av Bryssel är ett besök på Grand Place ett måste. Oavsett hur många pampiga torg man har stått på så är Grand Place något alldeles extra. Torget är omgivet av fantastiska senmedeltida byggnader såsom Bryssels stadshus, uppfört under första halvan av 1400-talet, och ett flertal vackert utsmyckade gilles- och patricierpalats från 1600-talet. Ett besök efter mörkrets inbrott är ett minne för livet.

magasinet kombi # 3 2014 19

20 b ertil lues tåg i oväsen 7 en så dan som blom gör het allt 2 ej vid fåglar 1 trädet av pil?

sporrar kopplas gården 4 bakplats sjungs bisats den är gör tom storm moby äldst kvälls på hög i ax boet 6 är vikti tvi vind typ, typ ord som på tax absolut garnet bar polis bör 3 jakobs bär?

5 är tyskland nyfiken etui är väl i öknen tunn cirkel förstär under a student stad bolag x 2 en 8 magasinet kombi # 3 2014

b ertil lues tåg i oväsen 7 en så dan som blom 2 gör het allt ej vid fåglar 1 trädet av pil?

sporrar kopplas gården 4 bakplats sjungs bisats den är gör tom storm moby äldst kvälls på hög i ax boet 6 är vikti tvi vind typ, typ ord som på tax absolut garnet bar vaccin 3 jakobs bär?

de kan ge nya slinter 5 tyskland nyfiken etui är väl i öknen tunn cirkel förstär under a student stad bolag x 2 en 8 magasinet kombi # 3 2014

ORD

&

SIFFROR

KORSORD: De gula rutorna bildar ett ord. SUDOKU: Varje vågrät och lodrät rad, och varje block, ska innehålla siffrorna 1–9. Varje siffra får bara finnas en gång per rad och block.

Rätt svar, lösningar och fler tävlingar hittar du på kombispel.se/kombi

LÄTT

Missa in te!

SÖKORD 1 9 2 1 5 2 7 4 5 3 2 9 6 9 3 5 9 2 2 5 1 8 3 3 9 8 8 1 6 9 6 1 5 7 3 2 8 4 9 7 2 MEDEL 8 7 5 8 2 6 9 SVÅR 4 7 5 7 1 4 2 8 1 5 2 4 8 6 2 9 4 1 7 9 9 1 3 7 5 7 6 8 5 7 9 1 3 7 8 2 4 3 8 5 7 4

Hitta orden

Sök och ringa in namn på olika serie figurer. De sex överblivna bokstäverna bildar efternamnet på en viktig person inom detta område. Orden kan bildas vågrätt, lodrätt och diagonalt.

L N N D S E L M A N E S F U L B E Å O A A K N A T T E S G E D D U L N S B C Z N I T N I T O L A U S L G M A N D R A K E O N L I F M T O B A L O O I A S T E R I X F B E N E D E N N I S T E S M A B Y O R K N A M T A B I M E N E T T U N G Y BILDGÅTAN

Var är vi?

Vilken svensk stad är bilden hämtad ifrån?

Ledtråd: Här brukar många turister strosa, och vid sin hemkomst idyllen rosa.

Svaret hittar du i nästa nummer.

och vid sin hemkomst 21

Mustiga kycklingtacos med mole negro

Fräscha till fredagsmyset

Dags att prova något nytt på fredagskvällen?

En mustig, smakrik gryta passar perfekt till tacos och ses ofta som Mexikos nationalrätt. Den är lättlagad men kräver lite tid, så gör den gärna dagen före. Den blir bara godare över natten!

8–10 portioner, 30 minuter + 1,5 timme att koka 22

Ingredienser

1 kg kycklingfilé 2-4 torkade chilifrukter (blanda gärna t ex ancho,guajillo och chipotle) ½ liter varm kycklingbuljong 1 silverlök 5 vitlöksklyftor 2 tomater 6 katrinplommon 2 msk russin 1 krm torkad mejram 2 krm torkad oregano 2 krm torkad timjan 2 krm malen kryddnejlika 10 mandlar 10 pekannötter 10 jordnötter 2 msk pumpakärnor 2 msk sesamfrön 3 dl vatten 20 g mörk choklad, 70 % majsolja salt Till servering: varma tortillabröd coleslaw aztekan style rostade sesamfrön limeklyftor

Gör så här:

1. Fräs chilin i 30 sekunder per sida i lite majsolja. Ta av stjälkarna, lägg i en stor skål och häll i buljongen. Låt stå 30 minuter och mixa sedan slätt.

2. Hacka lök, vitlök och toma ter och fräs med katrinplom mon och russin några minuter i olja. Rör ner mejram, ore gano, timjan och kryddnejlika. Häll blandningen i chilivätskan och mixa slätt.

3.

Rosta mandlar, pekan nötter och jordnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Tillsätt pumpa kärnor och sesamfrön och fortsätt rosta tills allt har fått färg. Häll ner i chiliblandningen och mixa till jämn konsis tens.

4. Bryn kycklingen i olja i en stor gryta, gärna i gjutjärn. Till sätt den mixade blandningen samt vattnet och småkoka under lock tills kycklingen är mör, ca 1 ½ timme . 5. Häll av vätskan, men spara den. Riv köttet i strimlor med två gafflar. Häll tillbaka vätskan och koka utan lock tills det mesta av vätskan har avduns- tat. Riv chokladen och smaka av grytan med den. Servera kycklingen med tortilla, co leslaw, sesamfrön och lime.

Hett tips!

Chili har olika karaktär, chipotle är stark och rökig, ancho söt och guajillo bärig. Mest hetta sitter i kärnorna. Fråga i din butik om du är osäker och smaka dig fram till lagom smakstyrka. magasinet kombi # 3 2014

Coleslaw aztecan style

¼ rödkålshuvud (ca 250 g ) ¼ vitkålshuvud (ca 250 g ) 1 dl färskpressad limesaft 1 dl äppelcidervinäger ½ dl hackad färsk koriander 2 msk majsolja 1 tsk fänkålsfrön 1 msk vita sesamfrön 1 krm torkad oregano salt 1.

2.

Strimla kålsorterna fint, t ex med osthyvel. Blanda kål med limesaft, vinäger, koriander och olja.

Rosta fänkåls- och sesamfrön i torr stekpanna. Rör ner i salladen och smaksätt med oregano och salt.

magasinet kombi # 3 2014 Bild och recept ur boken Taco mexican style (Bonnier fakta) 23

Kulturkoll

YNGVE EKSTRÖMS KURVIGA KLASSIKER

YNGVE EKSTRÖM …

… låter namnet bekant? Kanske inte. Men hans mest kända möbel, Lamino, har du garanterat sett och suttit i. Fåtöljen av skiktlimmat böjträ och gotländskt fårskinn har sedan 1956 tillverkats i mer än 250 000 exemplar i olika varianter. Yngve Ekström föddes 1913 i Hagafors i Småland och gick ur tiden 1988. Redan som 13-åring började han jobba inom möbelindustrin och blev med åren en självlärd form givare och bildhuggare. Tillsam mans med bland andra Alvar Aalto, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen var han en nyckelperson för den skandinaviska, blonda, funk tionella stil som växte fram under 1940- och 50-talen. 1945 startade Yngve och bro dern Jerker det möbelföretag som fortfarande producerar Yngves design, Swedese. Det kommersiella genombrottet kom dock först 1953 när han blev inbjuden att ställa ut stolen Thema på NK. Stolar och fåtöljer förblev Yngves paradnummer genom åren – men även soffor, matbord och byråer lever kvar med Yngves tydliga signatur i funktionalismens anda.

1

Yngves design under klubban

2 3

Lamino

Den lätta, sittvänliga böjträfåtöljen utnämndes av tidningen Sköna Hem till århundradets möbel 1999. Fåtöljen tillverkas fortfarande av Swedese och kostar från 8 300 kr, beroende på utförande. Cirkapris på auktion 4 400–6 300 kr.

4 5 6 24 1 Sideboard , teakfaner, 4 400 kr. nytillverkad 4 600 kr. 4 2 Serveringsvagn Thea, teak/svart laminat, 1 800–2 800 kr. Skåp Krus, teak, 12 600 kr. 5 Soffbord, jakarandafaner , 3 3 700–4 300 kr. Pinnstol Arka, ritad 1955, 2 500 kr, 6 Fåtölj Rondino, ritad 1964, med skinnklädsel, nytillverkad från 7 300 kr. Begagnatpriserna är hämtade från auktionshus 2013 och varierar med utförande och skick.

magasinet kombi # 3 2014

Tillsammans

Med hjärtan för keramik

– IBLAND SES

vi flera gånger i veckan. Jag kan skicka ett sms: ”Jag kommer vara i verkstan och dreja hela helgen.” Vi är här lite när vi känner för det, säger Eva Rosenfeld.

I två skyltfönster på Gärdet i Stockholm står skålar, kärl och vaser i keramik prydligt placerade. Inne i lokalen sit ter Tobias Mannheimer vid en drejskiva och jobbar. Karin Oleander ordnar med fika, Eva Rosenfeld har just satt på sig förklädet och Alexandra Natt och Dag kliver in genom dörren. De fyra vännerna har haft den gemensamma verkstan sedan sommaren 2010. De började med att riva ut all in redning, renovera och kånka på bord och drejskivor som de köpt på internet. – Vi delar en stor passion för keramik. Jag har hållit på i 20 år och vill aldrig sluta! Jag kan vara i verkstan hela dagarna. Alla skulle nog vilja kunna försörja sig på det här, säger Eva.

– Men jag är faktiskt nöjd med att det är en hobby, inflikar Karin. Ett avbrott från allt annat. Ibland kommer jag hit, blir kvar efter att jag har drejat och bara pratar.

Alla i sällskapet har sysslat med keramik olika länge, gått kvällskurser och varit med i andra verkstäder – det var så de lärde känna varandra. – Jag var hemma hos en kompis för flera år sedan vars pappa drejade. Jag fick prova på och det var så härligt, säger Alexandra.

Eva och Tobias är de i gänget som ibland ställer ut sina hantverk. – Vi är rätt nördiga, jag kan hålla på hur länge som helst här i verkstan. Det är tur att jag har en fru som förstår mig, säger Tobias med ett skratt. ●

”Jag längtar nästan till pensionen, då kan jag dreja hela dagarna!”

Eva Rosenfeld

”Det skulle vara häftigt att ha plats och råd med särskilda maskiner, som specialugn och glasyrskåp”

Tobias Mannheimer

Vinster

VINSTLISTA SPELOMGÅNG 3 14 MARS – 10 APRIL

Drömreselotteriet – tre tips från Ving

HÖJDARE I EUROPA

Barcelona för hela familjen

Barcelona är en myllrande storstad som slutar nere vid havet. En rätt ovanlig mix för en weekendresa. Låt dagarna varvas med lyxig shopping, avkoppling på stranden och historiska sevärdheter. Man bör inte missa arkitekten Antoni Gaudís mäktiga katedral med 18 torn, La Sagrada Familia, känd över hela världen.

Paris för två

Europas metropol för romantik! Möt våren under en promenad längs Champs-Élysées mot Triumfbågen, drick vin en ljummen kväll och strosa genom stadens första distrikt mot ett besök på Louvren. I Paris finns någonting för finsmakaren men också för den bohe miska konstnärssjälen. En weekend långt bort från vardagen!

Kulturpärlor i Milano

Visst kan man åka och shoppa det senaste modet i fashionabla Milano, men staden har också riktiga kulturpärlor som bör upp levas. Ta chansen att se ett av världens mest berömda konstverk Nattvarden av Leonardo da Vinci, besök operahuset La Scala och upplev den pampiga gotiska domkyrkan som byggdes 1386. Gå också de 250 trappstegen upp på taket och njut av utsikten över hela Milano. Skriv tilll oss och berä tta!

Motorlotteriet NYA PEUGEOT 308

Varje vecka har du chans att vinna en bil till ett värde av 300 000 kronor.

I korthet:

Bränsletyp: Bensin.

Hästkrafter: 125 hp.

Bränsleförbrukning (blandad): 0,5 l/mil. Lastvolym: 470 l.

Miljöklass: Euro5.

Utsläppsvärde CO2: 129 g/km.

Favoritfiness:

I stället för knappar och rattar på instrumentbrädan är alla funktioner som klimatreglage, radio, färd dator med mera samlat på en enda pekskärm. Stilrent, sofistikerat och modernt helt enkelt!

Kombi tycker:

”Frankrikes äldsta biltillverkare är tillbaka, nu med nya Peugeot 308. En sportig halvkombi med smäcker design. Peugeot 308 har klassens största bagageutrymme på 470 l och rymlig generös interiör. Ratten är liten för att ge föraren bästa sikt. Kvalitetshöjande tillägg: panorama glastak med jalusi.” 26

Lenas

Lena Rendahl är inköps ansvarig för alla vinster i Kombispels lotterier. Här är hennes favoriter för denna månad.

För hemmafixaren

Finns det något verktyg som är ovärderligt ibland – speciellt när man har stenväggar och vill byta plats på tavlorna då och då, är det en slagborr.

Denna modell från Stanley Black & Decker räcker bra för hemmafix.

Slagborr KR504CRE, Black&Decker. Vinstvärde 500 kr, Kombilotteriet.

För hemmakocken

Nymald svartpeppar är lika nödvändigt som den hyvlade parmesanen på en god pastarätt! Den klassiska kvalitetskvarnen är tillverkad i Tyskland och du som vinner får även möjlighet att köpa till en saltkvarn!

Pepparkvarn, Lidrewa. Vinstvärde 200 kr, Kombilotteriet.

För naturentusiasten

Hur vädret blir är något som de flesta av oss gärna vill veta. Med denna radiostyrda väderstation är förutsättningarna goda. Blir det läge för korvgrillning i natu ren tar du med grillpinnen med teleskophandtag som förvaras i en nylonpåse.

Väderstation och grillpinne teleskop. Vinstvärde 500 kr, Drömreselotteriet.

magasinet kombi # 3 2014

Hallå där …

… Tommy Nilsson, gäst artist på Jackpottkalaset.

➞ Hur var publiken i Karlstad?

– Den var jättebra! Det är ju alltid trevligt på event där folk är glada och vinner pengar. Jag har spelat i Karlstad förut, och det är ju egentligen fiendeland med Färjestad där. Jag är ju AIK:are … Haha! Skämt åsido, det är en fin stad. Det var ju 40 år sedan min första platta kom, så folk kan ju många av mina låtar och sjunger med. ➞ Hur ser det ut framöver för dig?

– Förra året var väldigt hektiskt för mig, med Ladies Night och andra uppdrag. Det här året är lugnare, men jag spelar på som vanligt, med både stora och små konserter. Ibland med ett helt band, och då och då bara med en pianist. ➞ Vad skulle du göra om du vann Jackpotten på 10,7 miljoner?

– Jag har fem barn så det finns hål att stoppa i. Främst vill jag ju att de ska få göra vad de vill med utbildningar och så vidare. Och så skulle jag unna mig en långresa till solen, det var längesedan jag låg på en badstrand och slappade.

magasinet kombi # 3 2014 FOTO: ERIK NYGREN

JACKPOTTKALAS!

– Det var ett sådant tryck och drag i publiken! Jag känner mig lite euforisk! Konferencier Linda Rapp är mycket nöjd med Jackpottkalaset i Karlstad som hölls den 25:e januari. Gallerian Mitt i City var fylld med glada människor, kring 800 personer kom och många stannade hela dagen. Kombispel bjöd på kaffe och kärleksmums och Linda Rapp underhöll från scenen med sång och tävlingar. Storvinsten den här dagen var en värde check från Ving på 5 000 kr. Vinnaren hade alla rätt på frågorna om Kombispels lotterier och om Karlstad, samt gissade närmast på antalet invånare i Karlstad. Andrapristagaren vann en Samsung surfplatta och tredjepristagaren ett skraplottspaket. Nio nya miljonärer från Kom bispels lotterier presenterades på scenen. Och trots att den riktigt stora vinsten uteblev så gick Jackpottvinnaren hem glad i hågen, en miljon rikare.

Tommy Nilsson var gästartist och avslutade kalaset med populära låtar som Öppna din dörr, Dina färger var blå och En dag. Publiken jublade och många ville bli fotograferade med artisten efteråt.

Nästa

ommer vi med Jackpottkalaset. Jackpotten just nu: , 2,3 miljoner kronor .

27

Fira in våren på Kombispel.se

TISDAG 11/3 Spela Bingo för minst 300 kr – få 100 kr att spela bingo för!

ONSDAG 12/3 Spela om 70000 kronor i Drömbingons jackpott hela kvällen.

TORSDAG 13/3 Lös Kombikrysset och skicka in din lösning här:

kombispel.se/kombi

FREDAG 14/3 Vi bjuder dig på en bricka i Glädjebingon LÖRDAG 15/3 Tävla i filmtema och du kan vinna biocheckar i Bingon varje timme 17-23.

SÖNDAG 16/3 Tävla om en av fredagens varu vinster i Bingon klockan 19.

MÅNDAG 17/3 Tävla på vår Facebook-sida populäraste vinst.

. Välj bland våra varuvinster som

facebook.com/kombispel

TISDAG 18/3 Bjud in en vän till Bingon – båda får bonus!

ONSDAG 19/3 Tävla i Bingon kl 17-23 om presentkort på Ica till ett värde på totalt 1000 kr. TORSDAG 20/3 Blixtbingo kommer tillbaka, nu med högre jackpott!

FREDAG 21/3 Tävla om en av våra populära varuvinster i Bingon kl 17-23.

LÖRDAG 22/3 Vinn 10 000 kr i kontanter i Bonuschansen!

SÖNDAG 23/3 Skraplottsregn i Bingon ikväll, tävla om Femman och Glädjelotten hela kvällen.

MÅNDAG 24/3 Fram till 30/3 får du bonus att spela Bingo för när du fyller på spelplånboken med 200 kronor.

TISDAG 25/3 PREMIÄR FÖR VÅR-BINGO!

(Nytt bingospel) ONSDAG 26/3 Vinn 500 000 i Välj nummer och vinn snabbaste num merspel!

TORSDAG 27/3 Lagom till vårdagjämningen - vinn en snygg väggklocka!

FREDAG 28/3 Kom in och spela lunchbingo bjuder på en bricka!

LÖRDAG 29/3 Tävla och vinn lördagsgodis för 1 månad i chatten!

SÖNDAG 30/3 Tävla på vår Facebook-sida med ditt bästa aprilskämt och du kan vinna Glädjelotter!

Läs mer på kombispel.se/varkampanj