Med hjärta för familjen

Download Report

Transcript Med hjärta för familjen

Med hjärta för familjen

− Sverigedemokratisk Ungdoms familjepolitik

Trygga familjer skapar trygga samhällen. SDU slår vakt om kärnfamiljen som samhällets bas och värnar varje barns rätt till en mor och en far. Att medvetet beröva barn denna rättighet är inget annat än en styggelse och ett vedervärdigt brott mot barnet ifråga. Genom alla tider har kärnfamiljen varit en enhet varpå många välfungerande samhällen baserats. Utan att förringa andra familjeformer menar SDU att kärnfamiljen är den ideala formen för familjebildning och bör erkännas som det. Vår familjepolitik sätter barnen och tryggheten i fokus.

Familjen fyller många viktiga funktioner. Den är våra barns första kontakt med samhället och förmedlar därmed normer, värderingar och vårt kulturarv vidare till nästa generation. Familjen är också den gemenskap som ligger till grund för barnens trygghet och formar deras identitet. Barn som växer upp i trygga hem och familjer känner sig ofta trygga i sig själva också. SDU önskar se ett samhälle som välkomnar familjebildning och strävar efter att hjälpa alla medborgare till en trygg uppväxt. Vi menar att familjen återspeglar hembygden och fäderneslandet och förtjänar samhällets varmaste respekt.

Sverige idag

SDU ser med oro på de senaste decenniernas utveckling där den traditionella familjen alltmer kommit att ifrågasättas och nedvärderas. Familjebildning väljs allt oftare bort för att det ses som frihetsberövande och livslånga relationer byts mot flyktiga affärer. I takt med att individens friheter lyfts fram och med rätta fått allt högre värde tycks respekten för och viljan till familjeliv ha försvunnit. I jämställdhetsdebatten hörs formuleringar om kvinnors rätt till karriär men mäns skyldighet att ta sitt ansvar i hemmet. Att spendera tid med familjen ses ofta som en skyldighet och till viss del tecken på svaghet, för den starke anses familjelivet snarare vara något som bromsar och håller tillbaka från fullföljandet av drömmar. Unga föräldrar förutsätts ha fallit offer för oplanerade graviditeter och Sverige toppar abortstatistiken. Dagens svenska samhälle är inte anpassat för familjebildning, särskilt inte i unga år. Många unga föräldrar upplever att de inte får tillräckligt stöd av samhället. En del har möjlighet att ta hjälp av nära och kära, men ibland finns inte den hjälpen.

Mer stöd och trygghet till familjen

Ekonomi

SDU menar att det i allra högsta grad är positivt att fler bildar familj och vill se ett riktat stöd till just unga föräldrar, inte minst för barnens skull. Samhället ska i högre utsträckning hjälpa och stötta familjer som av olika anledningar inte själva klarar av sina åtaganden. Både föräldrapenningen och barntillägget bör höjas avsevärt för att säkerställa att ingen tvingas välja bort familjebildning av

ekonomiska skäl. Den ensamstående förälderns underhållsstöd och bostadsbidrag ska höjas för att underlätta för den ensamstående. Dessutom vill SDU se ett införande av ett engångsbidrag för förstföderskor, då det innebär en stor och ekonomiskt krävande omställning att bilda familj. Ekonomin får inte bli det avgörande hindret för att bilda familj i vårt idealsverige.

Barnomsorg

Utöver rent ekonomiskt stöd menar SDU att stat och samhälle även bör stötta familjer genom att ge dem större frihet vad gäller val av barnomsorg. Vi vill att samhället öppnar upp för och i högre grad erbjuder olika omsorgsalternativ såsom familjedaghem, hemundervisning och barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi vill också möjliggöra för de separerade föräldrarna att underlätta den gemensamma vårdnaden om barnet med möjlighet för delad barnomsorg om föräldrarna bor på olika orter. Vi vill också att föräldraförsäkringen helt och hållet överlåts till föräldrarna att bestämma över. För SDU är det självklart att familjerna själva, och inte politiker, bäst vet vilken familjeplanering som passar just dem. Vi vill se starka och självständiga familjer med friheten att forma sitt eget liv för att få vardagspusslet att gå ihop. Samtidigt som valfriheten ökar och fler alternativ erbjuds måste den klassiska förskoleverksamheten rustas upp. SDU vill att större resurser ges till barnomsorgen för att förbättra dess kvalitet, inte minst vad gäller personaltätheten och personalens kompetensnivå. Ingen förälder ska behöva tvivla på att barnen får en god omsorg då de lämnas på sin förskola. Dagens förskola genomsyras på många håll av den så kallade genuspedagogiken. Den grundar sig på idén om att i princip alla skillnader mellan pojkar och flickor har kommit till genom deras närmiljöers sociala påverkan. Enligt genuspedagogikens synsätt är det därför av yttersta vikt att motverka alla tecken på skillnader mellan pojkar och flickor, eftersom de anses vara symptom på ett patriarkalt förtryck och normativa värderingar som tvingar in individer i förbestämda roller. SDU tar starkt avstånd från genuspedagogiken och menar att den snarast bör förpassas från våra förskolor och skolor till högen av andra misslyckade idéer om barnuppfostran. Vi förnekar inte att det sociala spelar en stor roll för individers utveckling, men vi förnekar heller inte att det finns skillnader som är biologiskt betingade och uppstår helt naturligt. Framför allt står vi upp för barnens rätt att via fria lekar och samspel med varandra forma sin egen identitet. Vi motsätter oss all form av politisk styrning av vad som ska anses vara rätt eller fel utveckling av ett barns intressen. Våra barn ska inte tillåtas vara försöksdjur i sociala experiment.

Starkare kontroll av anställda inom barn- och ungdomsverksamhet

SDU ser mycket positivt på den lag som kräver att nyanställda inom barnomsorg och skola ska visa upp utdrag ur belastningsregistret, men den är långt ifrån tillräcklig. Exempelvis gäller kravet enbart vid

anställningstillfället – för den som inte bytt arbetsplats sedan lagen infördes eller för den som begår brott efter det att anställning påbörjats finns inga skyldigheter att berätta om detta för arbetsgivaren. Det ställs inte heller några krav på den som driver verksamheten utan endast på de anställda. Dessutom finns ingen skyldighet för arbetsgivare att vid domar för grova brott vägra anställning och det finns exempel på fall där dömda pedofiler anställts trots att arbetsgivaren känt till brottshistoriken. Som om allt detta inte vore nog står även de grövsta brott registrerade i belastningsregistret under en begränsad tid – som längst tjugo år efter frigivning. Detta innebär att inte ens belastningsregistret kan garantera att den anställde inte dömts för övergrepp mot barn. En del av ovanstående problem kan möjligtvis motverkas med lärarlegitimationen, utan vilken det är omöjligt att arbeta inom förskola och skola. Personer som döms för övergrepp mot barn och andra grova brott får indragen legitimation, och är de dömda sedan tidigare kommer legitimationen aldrig att delas ut. Men SDU menar att inte heller detta är tillräckligt. Vi vill att samma krav på frihet från ett grovt kriminellt förflutet ställs på alla som arbetar med eller förväntas komma i regelbunden kontakt med barn, inte enbart de som valt ett yrke som kräver lärarlegitimation. Exempelvis barnflickor, kolloledare och idrottstränare ska även de vara tvungna att tvingas visa upp utdrag ur belastningsregistret för sina arbetsgivare. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska tillåtas begära utdrag ur belastningsregistret, begränsade till att enbart visa domar gällande sexuella övergrepp mot barn, för att godkänna nya medlemmar eller hyresgäster. Vidare kräver vi att domar för brott som ligger till grund för indragen lärarlegitimation enbart i de fall då förövaren vid tidpunkten för brottet var minderårig ska kunna rensas bort från belastningsregistret. Var förövaren vuxen skall domen permanent skrivas in i registret för att garantera att ingen dömd pedofil ska få arbeta med barn. Barnens rätt till trygghet är viktigare än pedofilers integritet.

Starka och hållbara familjer

Äktenskapet

SDU är ett värdekonservativt ungdomsförbund som står för en pragmatisk och modern socialkonservatism. Vi erkänner till fullo värdet av kärnfamiljen men accepterar och respekterar att familjer i dag ser olika ut. SDU menar dock att äktenskapet, som det religiösa sakrament det är, ska vara förbehållet unionen mellan man och kvinna. Vi ser en tydlig skillnad mellan stat och kyrka och menar att den förra inte bör diktera den senare, lika lite som det omvända ska ske. Vi anser givetvis att de juridiska skyldigheter och rättigheter som följer med äktenskapet ska gälla även för samkönade par, men att den partnerskapslagstiftning som fanns tidigare fullföljde detta gott och väl.

Adoption

I politiska frågor som på något sätt har koppling till barn anser SDU att applicerandet av ett barnperspektiv är oumbärligt. Vi värnar barnens rätt till både mor och far. Vi menar därför att

möjligheten för homosexuella par och ensamstående att adoptera barn bör tas bort. Av samma anledning vill vi förbjuda inseminering för lesbiska eller ensamma kvinnor och surrogatmödraskap. Vi vill också ha kvar kravet på sterilisering vid könsbyte. För SDU är det självklart att det inte är någon rättighet för vuxna att bli föräldrar, däremot har barn rätten till både en mor och en far. Som ett komplement till internationell adoption anser SDU att Sverige också bör underlätta för nationell adoption. I dag är det mycket ovanligt att adoption sker mellan svenska föräldrar förutom i de fall en ny relation innebär att den ena personen vill adoptera sin partners barn. Ökade möjligheter till adoptioner inom landets gränser bör kunna hjälpa till att sänka det höga aborttalet såväl som förhindra att av socialen omhändertagna barn slussas mellan olika boenden. Många barn i Sverige far idag illa på grund av att nationell adoption är mycket svårt att genomföra. Dessa barn borde istället få möjlighet att komma till en kärleksfull familj som kan ta hand om dem.

Vårdnadstvister

SDU ser det som ett stort problem att modern nästan uteslutande och per automatik tilldöms ensam vårdnad av barnen i familjetvister. Utöver att skapa en stor rättsosäkerhet leder detta till att barnen kommer i kläm när de utan orsak berövas kontakten med sin pappa. SDU menar att båda föräldrarna ska bedömas likartat och att det inte bör ske en ensidig behandling av den ena parten. Det bör finnas en strävan efter att i så hög grad som möjligt ge föräldrarna delad vårdnad. Barn mår i flertalet fall av vårdnadstvister väldigt dåligt och är i stort behov av stöd och samtal med oberoende instanser där barnet får en möjlighet att komma fram med sin åsikt. Därför vill vi i SDU att vårdnadstvister ska vara tidsbegränsade och att barnet har rätten att ha ett eget ombud i rätten, där familjedomsstolen samt socialtjänstens utredare ska ta barnens önskan och vilja på största allvar och väga tungt i kommande beslut. Socialtjänsten bör exempelvis noga utreda fall när barnen påstår att föräldrarna har olika fall av missbruk. Hjälpen ska finnas där när barn behöver den. I dagens läge får alltid modern vårdnaden över det nyfödda barnet om inte föräldrarna är gifta, något som ger modern en stor möjlighet att undanhålla barnet från pappan. Det är något som vi i SDU ser problematiskt och vi vill tillämpa obligatoriska faderskapstest på barnet direkt efter födseln och därefter ge båda föräldrarna vårdnaden om barnet. Vi anser att barn som inte växer upp i en kärnfamilj ska ha rätten att umgås med båda sina biologiska i den utsträckning det är möjligt. Är det inte möjligt har ska barnet få information om vilka deras föräldrar är eller var.

Familjerådgivning

Mest önskvärt anser SDU det vara om vårdnadstvister inte skulle behövas överhuvudtaget. Vi anser därför att kommunerna bör tillhandahålla kostnadsfri och utökad familjerådgivning. I dag är skilsmässotalen mycket höga i Sverige. SDU värnar äktenskapet som institution och menar att samhället bör arbeta för fler lyckliga och varaktiga äktenskap. En skilsmässa ska alltid ses som den sista utvägen för förhållanden utan möjlighet till förbättring, för såväl de bägge makarnas som deras

eventuella barns skull. Brutna äktenskap går oundvikligen ut över barnen som alltför ofta tvingas växa upp under skeva och otrygga förhållanden. SDU tar ställning för de fåtaliga mansjourer som finns i landet och som ofta på ideell basis arbetar för att förhindra uppslitande konflikter mellan par, vilket ofta drabbar just barnen. Vi menar att dessa jourers värdefulla arbete ska erkännas, tillvaratas och stödjas i en större utsträckning så att familjemedlemmar i god tid kan söka stöd och hjälp. Både kvinno- och mansfriden förtjänar att tas på allvar.

Sexualpolitik

Trots att Sverige länge varit ledande vad gäller sex- och samlevnadsundervisning tycks vi på senare tid ha tappat kontakten med många ungdomar. I dag ser vi en stor spridning av könssjukdomar bland unga, höga aborttal samt en bristande respekt för stabila och ansvarsfulla relationer. I alldeles för många undersökningar har vi kunnat läsa om ungdomar som medvetet väljer bort användandet av preventivmedel. SDU menar att det är viktigt att ungdomar på ett tidigt stadium lär sig om farorna med könssjukdomar och utbildas och uppmanas att i högre utsträckning använda preventivmedel för att förhindra smittspridning. Vi menar också att det kan vara läge att se över preventivmedlens subventionering för att undersöka om den kan effektiviseras. Framför allt lägger vi vikt på att återupprätta respekten för den egna kroppen och för ens partner. Sex- och samlevnadsutbildningen har alltmer kommit att behandla det första ledet i namnet. Drivande bakom denna ensidiga fixering har varit olika lobbyorganisationer som enbart sett till vikten av fri sexualitet och rätten att fatta egna beslut rörande den egna kroppen. SDU menar att samlevnadsdelen måste återfå sitt rättmätiga utrymme i undervisningen. Ungdomar måste ges tillfälle att tala om relationer, om ömsesidig respekt och om familjebildning. Fokus får inte längre ensidigt ligga på fysiska upplevelser och hur man undviker en oönskad graviditet.

Abort

I en perfekt värld finns inga oönskade graviditeter. SDU medger att det tyvärr inte ser så ut i dagens samhälle och anser möjligheten till abort vara av stor vikt men vi anser också att den syn på abort som finns bland många ungdomar i dag är skrämmande. Inte sällan hörs resonemang som ursäktar bristande användning av preventivmedel med möjligheten att genomföra en abort i händelse av graviditet. SDU kräver mer utbildning och diskussion om de etiska aspekterna av det avslutande av liv en abort innebär och om den psykiska påfrestning kvinnan utsätts för. Vi menar att en nationell handlingsplan krävs för att bland annat ändra attityden till och synen på abort. Abort skall alltid ses som en sista utväg. SDU förespråkar en sänkning av dagens abortgräns till den gängse europeiska nivån på tolv veckor med undantag av aborter för komplicerade medicinska fall. Dagens abortlagstiftning härrör från mitten av 1970-talet och är förlegad, då barn numera kan räddas på ett mycket tidigare stadium än när lagen instiftades. Ett annat steg på vägen till en nyanserad bild av abortfrågan är att erkänna rätten till samvetsfrihet inom exempelvis vården. Det är orimligt att i en så komplicerad fråga som abortfrågan, där liv står på spel, tvinga människor att inta en särskild hållning

om de vill söka sig till ett yrke inom vården. Den kanske viktigaste åtgärden i kampen mot onödiga aborter är dock att se till att förändra rutinerna när unga gravida möter vården. I stället för att utan att tveka eller i vissa fall ens lyssna på den unga kvinnan direkt boka in en tid för abort borde barnmorska och gynekolog höra sig noga för om alla alternativ noga vägts mot varandra. Det borde också vara en skyldighet att ge vältäckande information om vad en abort innebär och vilka men den kan orsaka såväl fysiskt som psykiskt.

Hedersförtryck

På grund av de senaste decenniernas invandringspolitik har vi i Sverige tvingats bekanta oss med tidigare främmande fenomen som hederskultur, hedersmord, tvångsäktenskap och könsstympning. För ett tiotal år sedan var det för de flesta svenskar otänkbart att en familj för att försvara sin heder skulle kunna förskjuta, eller än värre mörda, en familjemedlem. I dag är vi istället smärtsamt medvetna om att det inte bara är möjligt, utan dessutom sker skrämmande ofta. SDU vill se krafttag mot det förtryck dessa företeelser är symptom på och kämpar för barn och ungdomars rättigheter och frihet att göra egna val utan rädsla för föräldrar och släkt. Vi föreslår därför totalförbud av omskärelse, kvinnlig som manlig, på omyndiga barn annat än i medicinska skäl och en återgång till strikt artonårsgräns för giftermål med starkare åtgärder mot tvångsgiften. Vi vill se en kraftig förbättring vad gäller utredningar där misstanke om hedersförtryck finns. Ungdomar i Sverige ska kunna lita på att samhället tar deras oro på allvar. Sverigedemokratisk Ungdom ser det som en av sina viktigaste uppgifter att återskapa respekten för kärnfamiljen. Vår trygghetslinje genomsyrar hela förbundets politik och vi strävar efter ett barnvänligt samhälle där föräldrarna inte behöver frukta för vad deras barn riskerar att utsättas för. Inte heller ska någon av ekonomiska skäl tvingas välja bort familjebildning. Vi vill se utökade möjligheter att skydda barn från kontakt med dömda pedofiler och bekämpa hederskulturers förtryck. SDU kämpar för ett tryggt och familjevänligt samhälle där varje barn välkomnas in i värmen.