förberedelser för de nya riktlinjerna gällande

Download Report

Transcript förberedelser för de nya riktlinjerna gällande

FÖRBEREDELSER FÖR DE NYA RIKTLINJERNA GÄLLANDE ELEMENTAL IMPURITIES

Elemental Impurities är ett alltmer hett ämne för alla läkemedelsproducenter. Sedan tidigare existerar riktlinjer för kontroller av organiska föroreningar samt residual solvents men motsvarande riktlinjer har alltså saknats för metallföroreningar (elemental impurities). Detta är anledningen till varför ICH och USP de senaste åren har utvecklat ICH Guidelines Q3D och USP <232> och <233>.

De två främsta syftena med dessa är i korthet att: 1. Utvärdera toxikologisk data för potentiella metallföroreningar och därefter sätta gränsvärden för samtliga toxikologiskt relevanta element.

2. Etablera kontroller som begränsar dessa metallföroreningar i färdiga läkemedelsprodukter.

HUR KAN MAN FÖRBEREDA SIG?

Eftersom det mesta tyder på att såväl ICH Q3D och USP <232> och <233> i allt väsentligt kommer att färdigställas under 2014 så är det hög tid för alla tillverkare av framförallt slutgiltiga läkemedelsprodukter att förbereda sig. Ett riskbaserat förhållningssätt bör tas och det finns många viktiga frågor att behandla, exempelvis:

• Vilka produkter påverkas av de nya riktlinjerna?

I frågan kan det vara viktigt att betänka att ICH Guidelines Q3D i nuvarande form endast omfattar nya produkter medan USP <232> och <233> även kommer att omfatta befintliga.

• Vilka element kan dessa produkter tänkas innehålla och vid vilka koncentrationsnivåer?

Det finns flera potentiella källor till metallföroreningar, exempelvis 1) de som tillsätts medvetet (ex. katalysatorer), 2) element som finns, eller misstänks återfinnas, i startmaterial, excipienter, reagenser etc. 3) element som tillkommer vid kontakt med produktionsutrustning. Antalet källor kan alltså vara flera och varierar mellan enskilda läkemedelsprodukter.

• Bör metodvalideringarna och analyserna utföras in-house eller av kontraktslaboratorium?

För läkemedelstillverkare som redan har laboratorium utrustade med ett antal ICP-instrument och medarbetare med lång erfarenhet så kan det vara fördelaktigt att själva utföra analyserna. Om inte så är det, i de allra flesta fall, bästa alternativet att upphandla analyserna från ett kontraktslaboratorium. En kombination av dessa kan också vara ett tryggt alternativ där kontraktslaboratorium kan fungera som backup-labb.

För dem som ännu inte bestämt sig så är tiden knapp. I beslutsprocessen finns det givetvis många faktorer att beakta varav två ofta väger tungt; kostnads- och tidsperspektiven.

Att uppskatta värdet av intern kapacitet för mätningar av metallföroreningar är svårt men i de allra flesta fall så är det ur ett rent kostnadsperspektiv fördelaktigt att kontraktera ut denna typ av analyser och metodvalideringar. Gällande tidsperspektivet så är upprättandet av ett laboratorium avsett för metallanalyser tidskrävande. Den normala leveranstiden för ett ICP-instrument är relativt lång och innan det är i full drift har ofta 6-8 månader passerat. För de läkemedelstillverkare som avser investera i ICP så är tiden därför mycket begränsad. För dem som planererar att samarbeta med kontraktslaboratorium så är det även rekommenderat att så snart som möjligt inleda eventuella diskussioner för att undvika att hamna efter sina konkurrenter.

HUR KAN ALS SCANDINAVIA AB HJÄLPA TILL MED FÖRBEREDELSERNA OCH ANALYSERNA?

ALS Scandinavia AB har specialiserat sig på analyser med ICP SFMS sedan år 1996. Idag så består vår instrumentpark av 11st. högupplösande ICP-MS, 4st. ICP-AES samt 4st. AFS-instrument och två MC-ICP-MS. Detta ger oss både kapaciteten att hantera stora antal GMP-prover samt en solid backupkapacitet, något som är helt nödvändigt under omständigheterna.

Innan en metallanalys utförs så är det nödvändigt att finna en lämplig uppslutningsmetod. På grund av grundämnenas varierande egenskaper så är det ofta nödvändigt att utföra 2-3 olika uppslutningar och analyser för att uppnå fullgoda resultat för alla element som är inkluderade i de nya riktlinjerna. Vi på ALS Scandinavia AB har både kunskapen, erfarenheten och den nödvändiga utrustningen för att lösa i princip vilken matris som helst på vårt laboratorium. Detta i kombination med vår renrumsmiljö och högupplösande ICP-MS innebär att vi kommer att klara i princip vilka krav som än kommer att ställas med avseende på gränsvärden eller elementomfattningar. Samtliga analyser som utförs för att demonstrera överensstämmelse med de nya riktlinjerna ska utföras enligt validerade analysmetoder. Hittills så har ALS Scandinavia AB levererat ca.100 kundspecifika metodvalideringar, merparten i enlighet med ICH Guidelines Q2 (R1) och USP <233>.

KVALITET PÅ ALS SCANDINAVIA AB Ackreditering enligt ISO 17025 GLP-certifikat Godkända av FDA Ifall du önskar mer information, vill ha hjälp eller veta mer om vad vi kan erbjuda, vänligen kontakta oss!

Robert Omberg Sales Team Manager ALS Scandinavia

Aurorum 10 977 75 Luleå email: [email protected]

tel: +46 920 28 99 88 www.alsglobal.se

email: [email protected] eller [email protected]

tel: +46 920 28 99 00