ANEBY KRISTNA RÅD (AKR)

Download Report

Transcript ANEBY KRISTNA RÅD (AKR)

ANEBY KRISTNA RÅD (AKR)

PROTOKOLL från mötet i Arbetsutskottet den 2013-04-24 i Aneby kyrka

Närvarande: Vakant (Fredstorgskyrkan), Lars Källner, Maria Göransson, Göran Corneskog, (Allianskyrkan), Thomas Arvidsson, (Korskyrkan), Helgun Karlsson, Elim Bredestad-Anderstorp, Peter Andreasson, Christina Antonsson, Caroline von Wachenfelt, ( Svenska kyrkan).

Inledning och välkomnande

gjordes av

Thomas Arvidsson. 1. Dagordningen godkändes 2. Caroline von Wachenfelt valdes till sekreterare 3. Genomgång av föregående protokoll 4. Presentation av Per Hansson Enhetschef Myndighetsenheten på kommunen i Aneby.

Inleder med att beskriva verksamheten

.

14 stycken arbetar på avdelningen. Hanterar 80 till 100 ärenden om bistånd per månad. Det kommer 14 stycken ensamkommande flyktingbarn per år. I öppna jämförelser med andra kommuner ligger Aneby högt i antalet biståndsärende per år. Dagersättningen är för låg, enligt Per. Flyktingarna lever på existensminimum. Det har inte skett någon indexuppräkning på många år. Kristina undrar hur vi gör med dem som vill ha bistånd av kyrkorna. Per Hansson replikerar att allt socialbidragstagaren får grundar sig på lagar. Man har rätt till hjälp om man inte kan få bistånd på något annat sätt. Det görs en bedömning om vad de själva kan göra, vad de har för möjligheter. En beräkning görs på existensminimum. Räknar in kostnader för hyra, dagis eller andra levnadskostnader. Boendekostnaden måste vara skälig. Socialtjänsten hjälper dem inte om det inte finns ett skäl. Om det är så att en människa kommer och ber om hjälp i kyrkan kan det vara så att socialtjänsten försöker puffa honom/henne att komma i arbete genom att sänka ersättningen. Socialtjänsten försöker att stärka den enskilde till självständigt liv. Då är det inte bra om någon öppnar en bakdörr och skänker pengar till bidragstagaren. Om det kommer en människa till kyrkan och ber om hjälp måste kyrkan ha rätt att få ställa krav och kolla uppgifter med socialtjänsten. Till exempel; det första representanten för kyrkan bör göra är att ställa en motfråga; -Får jag ta kontakt med din biståndshandläggare? Vill inte hjälpsökaren det så ger det en anledning att neka hjälp. Det kan ses som en varningsklocka. Kyrkans representant kan också

erbjuda sig att följa med och prata

med socialtjänsten. Om hjälpsökaren ger sitt tillstånd sätts sekretessen ur spel och då kan biståndshandläggaren diskutera ärendet med kyrkans representant och hjälpsökaren. Andra sätt kyrkan kan hjälpa till är dels att

samla leksaker till flyktingbarnen

eller

betala en lägeravgift

till hjälpsökarens barn. Men ger man leksaker till ett barn så måste det finnas till nästa barn också. De asylsökande familjerna flyttar ofta vilket gör behovet av leksaker större än man beräknat. Det viktiga är att det finns en dialog mellan biståndshandläggarna i socialtjänsten och biståndsgivarna i kyrkorna. Kyrkorna kan ju göra sådant som myndigheterna inte kan. Ett tredje sätt som kyrkan kan hjälpa till är med

matkassar.

Men det är viktigt att kolla att folk inte sätter det i system. Kyrkans bidragsgivare måste kontrollera, vem som får kassen, hur många det finns

i familjen etc. I dagsläget har antalet förfrågningar om matkassar inte varit så stort, men även då är det bra med samsyn mellan församlingarna och socialtjänsten. Även här är det enklast att be hjälpsökaren att få ringa socialtjänsten och ha en diskussion. Behovet av familjehem diskuterades också. Man strävar efter att hålla ihop familjerna så länge som möjligt. Vill gärna placera barn i ett socialt nätverk (typ mormor, moster). Benämningen ”Kontaktfamiljer” förklarades – det innebär att barn kommer tillfälligtvis och bor i en familj för att t.ex. en ensamstående mamma inte orkar. Behovet kan variera, ibland behövs en helg och ibland tre helger i månaden. Sådana familjer behövs det fler av. Det är svårt att få folk att ställa upp som kontaktfamiljer. Och behovet motsvarar inte alltid efterfrågan i tid. Barn som placeras i kontaktfamiljer är sällan över 12 år. Frågan ställdes också om de som bor på asylboende behöver mer hjälp? Eva Hertzman är ansvarig flyktingsamordnare och håller på att samla en referensgrupp, som ska försöka se vilka insatser som behöver och kan göras. Vidare önskade AKRs arbetsutskott att fortsatt möta Per ca 1-2 ggr/år, olika former för ett sådant möte diskuterades också. Per Hansson lämnade sin mejladress; [email protected], vilket han sade var det enklaste sättet att få kontakt med honom. Annars är det vanligaste sättet att kontakta socialtjänsten via kommunens växel, och lämna meddelande och sedan återkommer biståndshandläggaren. Mötet kom också överens om att man hör med varandra när det kommer frågor om matpaket.

5a. Församlingarnas rapporter (endast kommande evenemang noteras)

;

Allianskyrkan

- Stalpet Sommarkyrkan startar vid Valborg, och man har haft loppis , Stalpets program har delats ut i allas brevlådor. Det blir samarbete med Korskyrkan i Sommarhemmet i sommar. Den14-15 september kommer Åke Samuelsson, det är en lördag, det blir barnmöte med Munken och Kulan och konfastart. Bengt Johanssons konsert gick mycket bra.

Korskyrkan

– Lovsångkvällar i Korskyrkan blir något återkommande under hösten, med fullt komp och lovsångsteam. Första gången redan 26 maj. Den 1 juni 18.00 (obs tiden) kommer ett brassband fr Frälsningsarmén till Stalpet. 20-25 duktiga musiker medverkar!

Elim, Bredestad – Anderstorp

– Börjar med valborgseld redan på lördag. Brukar komma 50 till 80 stycken deltagare och Ulf Lundberg är talare.

Aneby kyrka –

Biskopsvisitation har varit och det kommer en uppföljning om ett halvår. Svenska Kyrkan fick bakläxa på konfirmationsarbetet. Aneby pastorat ligger dåligt till i statistiken. I år är det 17 stycken i Svenska kyrkan och 3 i frikyrkan. Det är bara 40 % som konfirmerar sig och det är för dåligt, målet är att komma upp i 30 st. I maj kommer det att gå ut brev till alla som tillhör Svenska kyrkan, som går i åttonde och nionde klass. Inskrivning sker i september. Konfirmanderna får vara med i Kyrkans ungdom, det blir helgläsning och de får vara med i gudstjänsten. Det kommer att bli ett 10 dagars läger i augusti. Det blir ett nytt försök. Och det kommer bara finnas det alternativet. Sedan kommer det kopplas till Taize. Bön och rytm och att leva enkelt. Veckomässa på onsdagar har ökat antalet besökare. Vill nå de som är döpta med evangeliet. En Taizeresa för vuxna kommer ske i augusti med Ydre pastorat. Valborg firas vid Marbäck med Peter som talare.

b. AKUR

– Enligt rapport från Kristna Skolgruppen har arbetet där inte fungerat eftersom det inte kommit några deltagare på fredagsmötena.

c. Pärlstigen –

allt är klart, det finns färdiga skyltar som skall sättas upp. Klart med kommunen med placering av skylt vid torget.

d. Det finns ett integrationsprojekt

mellan Vuxenskolan och Röda Korset, men AKRs roll har inte varit tydlig. Det har efterfrågats beslut om att AKR är med i samarbetet och mötet bestämde att så skulle det vara. Projektet kan t.ex. handla om att servera mat från olika länder.

e. Utvärdering av påskdagen

– eloge för en fantastiskt fin kväll, Bosse och Kristina Göransson ledde det hela. Konserthuset var nästan fullt. Peter talade. Egentligen var det ingen konsert, utan en konsert med samtal. Mötet uppmanade Lars Källner att samla arrangörerna till en utvärdering av kvällen (Bosse och Kristina Göransson, Ulf Lundberg, Peter Andreasson och Lars Källner).

6. Kommande program.

a. Gemensamt styrelsemöte

på Bjärka Säby troligen ca 30 – 35st deltagare. Tre pastorer bestämmer tider och scheman. Avfärd 8.00 från Fredstorgstorget, färden går över Kisa och deltagarna kommer vara hemma ca 18.00.

b. Ekumeniska gudstjänster

i juli; Mötet beslutade at ställa in den ekumeniska tisdagsbönen under juli månad.

c. Fredtorgsgudstjänsten

Lars Källner tar ansvar för talare och ljudet. Peter Andreasson kommer vara med. Kollekt 25 augusti och gudstjänsten kommer att vara kl 11. Mötet ger Peter uppdrag att kontakta Martin Lönnebo, om han kan komma till den 25 augusti och inviga Pärlstigen. Lars kontaktar Ragnwald Reinsjö om medverkan.

7. Ekonomi

- Lars Källner höll ett kort föredrag om ekonomin. Det var en insamling på påskdagen annars fanns det inte många poster sedan årsmötet

8. Övriga ärenden a. Harriet Jönsson – Musikskolan

ger bidrag till de musikelever som behöver uppmuntras lite extra. Musikskolan undrar om AKR vill fortsätta med det. Det ligger inlagt i budgeten, och mötet beslutade att fortsätta stödja verksamheten.

b. Jul nyår planering –

Fredstorgskyrkan får alla jul och nyårsböner. Ordföranden kollar med Kerstin Gustafsson om de vill ha det så.

c. Gemensam folder –

Mötet skjuter på frågan till nästa sammanträde

9. Nästa sammanträde den 22 aug kl 9.00 , i Svenska Kyrkan

Thomas Arvidsson Ordf Caroline von Wachenfelt Sekr