Arbetsmöten 9.9.2014 Sida 1 av 5 Arbetsmöte

Download Report

Transcript Arbetsmöten 9.9.2014 Sida 1 av 5 Arbetsmöte

Arbetsmöten 9.9.2014

Bilaga/ Liite 3

__________________________________________________________________________________

Arbetsmöten gällande aktuella detaljplaner i Korsholms kommun Tid: Plats:

9.9.2014, kl. 9.00 NTM-centralen i Södra Österbotten, Korsholmsesplanaden 44

Deltagare:

Eva-Sund Knuuttila, NTM-centralen Eeva Kopposela, NTM-centralen Hanna Kauppila, NTM-centralen Michael Ek, Korsholms kommun Emma Bäck, Korsholms kommun Barbara Påfs, Korsholms kommun Anne Holmback, Korsholms kommun Martina Bäckman, Korsholms kommun Marika Häggblom, Korsholms kommun

Aktuella detaljplaner:

 Petsmo, utvidgning av detaljplan för Havsnära boende,  Tölby, Norrskogen,  Smedsby, ändring av detaljplan för kvarter 401,  Böle, vägförbindelse mellan Bölevägen –Svedjemarksvägen.

Mötets öppnande

Barbara Påfs öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

Val av ordförande och sekreterare

Barbara Påfs valdes till ordförande och Marika Häggblom till sekreterare.

Närvaro

Enligt deltagarförteckningen ovan.

Sida

1

av

5

Arbetsmöten 9.9.2014 __________________________________________________________________________________

Presentation av planer Petsmo, utvidgning av detaljplan för Havsnära boende

Martina Bäckman presenterade ett utkast till detaljplan samt utredningar som ligger till grund för planen. Hon berättade att en naturinventering blir klar i september vilken ännu kan leda till justeringar i områdesreserveringarna.

Deltagarnas kommentarer:

NTM centralen i Södra Österbotten, Eva Sund-Knuuttila: Konstaterade att området inte är i enlighet med nationella målen enligt vilka befintlig samhällsstruktur borde förtätas. I det här fallet har ett nytt bostadsområde bildats utanför byn. I första hand borde en planering ha gjorts över byn för att få riktlinjer för förtätning och utvidgning. En fördel är dock att det område som nu planeras på ett sätt binder samman det befintliga havsnära bostadsområdet med byn. Områdets ekonomiska förutsättningar ifrågasätts med tanke på läge och att det reserverats stora tomter i planen. Anser att det finns skäl att göra en samhällsekonomisk utredning där det framkommer vilka kostnader ett nytt område utanför tätort medför. Angående planens innehåll ansågs att:  Ordnande av dagvattenhanteringen borde framkomma från planhandlingarna.  Enligt planutkastet finns möjlighet att bygga källarvåning i kvarter 16. Byggande i terrasser kunde övervägas som en alternativ planbeteckning för byggande av källarvåning. I publikationen ”Beteckningar och bestämmelser i detaljplaner” finns ett skilt kapitel om byggande i sluttning.  Bestämmelsen om bergvärme borde granskas. Hör inte till detaljplanen att ange att fastighetsägaren tar hand om stendamm.  3 bilplatser/tomt och 2/bostad för radhustomt är högt med tanke på att det inte bör uppmuntras att ha många bilar/hushåll.  Konsekvenser för telemasten bör utredas. Sund-Knuuttila vidarebefordrade också kommentarer från andra enheter inom NTM-centralen: Jenny Skuthälla har framfört att vid planering av nya områden ska numera finnas ett verkställt verksamhetsområde. Kommunen borde därför revidera verksamhetsområdena så att nya planområden beaktas och göra en plan för hur verksamhetsområdena ska byggas ut.

Sida

2

av

5

Arbetsmöten 9.9.2014 __________________________________________________________________________________

Jouni Hongell har kommenterat att naturvärdena är bra beaktade i detaljplanen och anser det positivt att Verkesviken kan bevaras då planen förverkligas. Anser att naturinventeringen är bra. NTM centralen i Södra Österbotten, Eeva Kopposela: Eeva konstaterade att kollektivtrafik knappast finns till området varför lätt trafikled in till byn är viktig. Påpekade att säkerheten för anslutningar mot Fiskehamnsvägen ska beaktas, speciellt anslutningen till tomterna söder om Fiskehamnsvägen borde placeras på raksträckan och inte i kurvan. Kommentarer/Svar: Barbara Påfs påpekade att nya tomter planeras i ett område där det finns efterfrågan på tomter. Michael Ek lyfte fram att det är svårt att förtäta bebyggelsen i byn med detaljplan då de flesta bygger på ärvd mark. Han ansåg att behovet av ett dylikt område finns men att tomterna bör vara relativt stora. Michael Ek ansåg att dagvattenhanteringen inte medför några problem på ett område av det har slaget. Hanteringen av dagvattnet gås igenom vid behandling av bygglov. Marika Häggblom framförde att det i praktiken är en nödvändighet att ha fler bilar/hushåll för att kunna sköta dagliga ärenden. Speciellt för radhus har det visat sig medföra problem om det inte reserveras tillräckligt med bilplatser på tomten. Angående avloppshanteringen svarade Martina Bäckman att det finns minireningsverk på det befintliga området men då området utvidgas kommer det inte att räcka till och avsikten är att bygga ett eget reningsverk för de nya tomterna. En revidering av verksamhetsområdena har diskuterats i kommunen. Eva Sund-Knuuttila konstaterade att NTM-centralen inte ger något skilt utlåtande över utkastet till detaljplan.

Tölby, Norrskogen detaljplan

Anne Holmback berättade om planområdet som i huvudsak är i privat ägo. Planområdet är ca 29 ha stort och har angetts som AT-2 område i förslaget till delgeneralplan. Som grund för utarbetande av detaljplanen har en byggplatsutredning och naturinventering uppgjorts. En utmaning är hur nedlagd pälsfarm och hönshus ska beaktas i planen då de fortsättningsvis har ikraftvarande näringstillstånd.

Sida

3

av

5

Arbetsmöten 9.9.2014 __________________________________________________________________________________

Deltagarnas kommentarer:

NTM centralen i Södra Österbotten, Eeva Kopposela: Lyfter fram att miljökonsekvensbedömningen för Vasa hamnväg har inletts. Vägen med bullerområden ska beaktas i detaljplanen. Rekommendationen för bullerområden skickas via e-post. NTM centralen i Södra Österbotten, Eva Sund-Knuuttila: Området anses bra, förtätar befintlig bebyggelse i enlighet med generalplanen. Påpekades att verksamhetsområdet för avloppshantering borde justeras ifall det inte redan finns med i nuvarande plan. Angående beaktande av kulturmiljö lyfte hon fram att Tölby varit ett regionalt värdefullt område enligt regionplanen men av någon anledning finns det inte med i landskapsplanen. Vid uppgörande av detaljplan behöver behovet av skydd av enskilda byggnader beaktas. Delgeneralplanens inventering ska således kompletteras till den delen. Behovet av skydd av byggnader görs genom värdediskussioner där inventeraren, representanter från museet och planläggningens tjänstemän deltar. Frågade hur den värdefulla vägen ska beaktas i planen? Sund-Knuuttila vidarebefordrade Jouni Hongells kommentarer: Han har konstaterat att inga särskilda naturvärden framkommer från naturinventeringen. Har påpekat att naturinventeringen saknar uppgifter om tidpunkt för när inventering av olika arter utförts. Kommentarer/Svar: Eva Sund-Knuuttila kommenterade att Vasa hamnväg borde reserveras i landskapsplan och generalplan innan en miljökonsekvensbedömning görs. Barbara Påfs påpekade att alternativa förbindelsebehov finns i generalplanen men att det i kommunen inte finns politiskt intresse att förverkliga vägen. Eeva Kopposela påpekade att avsikten är att hitta en korridor för vägen som sedan kan reserveras i områdets markanvändningsplanering. Barbara Påfs konstaterade att kommunen kommer att begära NTM-centralens utlåtande över detaljplanutkastet. Emma Bäck kommenterade att tillstånden för pälsfarmen och hönshuset inte är kontrollerade än men troligen är det frågan om placeringstillstånd. Vanligt förfaringssätt är i så fall att begära att tillståndsinnehavaren skriftligen meddelar huruvida tillståndet fortsättningsvis ska vara i kraft.

Sida

4

av

5

Arbetsmöten 9.9.2014 __________________________________________________________________________________

Smedsby, ändring av detaljplan för kvarter 401 Marika Häggblom berättade om en aktuell planändring i kvarter 401 i Smedsby. Avsikten är att höja byggrätten för ett kvartersområde med beteckningen AL. Avsikten är att ett befintligt tvåvåningshus höjs till tre våningar. Program för deltagande och bedömning har kungjorts.

Deltagarnas kommentarer:

Inga kommentarer. Böle, vägförbindelse mellan Bölevägen –Svedjemarksvägen Barbara Påfs berättade om en ny vägförbindelse i mellan Bölevägen och Svedjemarksvägen. Avsikten är att uppgöra en detaljplan för vägområdet.

Mötets avslutande

Mötet avslutades kl. 10.40.

Deltagarnas kommentarer:

Inga kommentarer. Antecknat av Marika Häggblom

Sida

5

av

5