Vedtak og saksfremstilling

Download Report

Transcript Vedtak og saksfremstilling

Byplankontoret

Delegasjonsvedtak i plansak NR: FBR 769/14

Vår saksbehandler Anette Rudshaug Vår ref. 12/55083-39 L12 oppgis ved alle henv. Deres ref. Dato 07.04.2014

Vedtak om utleggelse til offentlig ettersyn av detaljregulering av Kongsvegen 204, gnr/bnr 187/73 m.fl.

Byplansjefen har etter delegasjon, gitt i medhold av Trondheim kommunes delegasjonsreglement, behandlet følgende sak og fattet slikt vedtak:

VEDTAK

55544/14 Byplansjefen vedtar å legge forslag til detaljregulering av Kongsvegen 204, Granåsen Barnehage, ut til offentlig ettersyn, samtidig som det sendes på høring. Planforslaget er vist på kart i målestokk 1:1000, merket Selberg Arkitekter AS datert 06.12.13 sist endret 25.02.14 og i bestemmelser sist endret 07.04.14. Vedtaket fattes i henhold til plan- og bygningsloven § 12-11.

Saksfremstilling Sammendrag

Hensikten med planarbeidet er å legge til rette for oppføring av en ny permanent barnehage på dagens lokalisering. Dagens midlertidige barnehage har dispensasjon fram til 01.09.16. Øvrig del av planområdet er idrettsformål, som i hovedsak skal beholde dagens funksjon. Barnehagebebyggelsen (o_TJ) er i strid med overordnet plan, da det planlegges permanent bebyggelse innenfor LNF-formål. Dette er beskrevet under

avveiing av konsekvenser.

Bakgrunn

Oppstart av planarbeidet ble varslet i Adresseavisa 04.06.13 og per brev 03.06.13. Komplett planforslag er innsendt 27.02.14.

Planforslaget er utarbeidet av Selberg Arkitekter AS som forslagstiller, på vegne av tiltakshaver og eier Trondheim kommune. Planområdet omfatter eiendommene: gnr 187, bnr 73, 2 og 22. Postadresse: TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Postboks 2300 Sluppen 7004 TRONDHEIM Besøksadresse: Erling Skakkes gate 14 Telefon: +47 72542500 Telefaks: +47 72542721 Organisasjonsnummer: NO 989 091 409 E-postadresse: [email protected] Internettadresse: www.trondheim.kommune.no/byplan/

Side 2 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Styringsgruppa for barnehageutbygging har vurdert tomtealternativer for permanent friluftsbarnehage. De anbefalte å jobbe med en løsning med samordning/sambruk av et areal, som kunne aksepteres både fra barnehagens og idrettens side. Aktuelle vurderinger som ble foreslått var å redusere barnehagebyggets størrelse, samt å redusere utearealet per barn i forhold til normen med begrunnelse i at det er en friluftsbarnehage med svært gode alternative uteareal. For Granåsen skisenter sin del ble det vurdert hvorvidt en del av grusbanen kunne beslaglegges til barnehageformål. Det skulle være rom for at grusbanen beholder en størrelse som gir fleksibelt ved store arrangement.

Planbeskrivelse

Saksutredningen bygger på forslagstillers beskrivelse av planforslaget, men det er gjort endringer for å belyse planforslaget bedre. Forslagstiller har akseptert endringene

.

Tidligere vedtak og planpremisser

Forholdet til overordnet plan I kommuneplanens arealdel for 2012-2024 er området regulert til LNF-formål. Nordsiden av planområdet ligger inntil markagrensa. Nordvest for planområdet har hensynssone ”viltkorridor”. Det er kunngjort oppstart av arbeid med områderegulering for Granåsen Skisenter (R20110012), hvor planområdet for permanent barnehage inngår. Gjennom dialog med byplankontoret er det vurdert at planarbeidet for Granåsen barnehage ikke må vente på avklaringer i områdeplanen.

Kommuneplanens arealdel Gjeldende regulering

55544/14 Gjeldende reguleringsplan Gjeldende reguleringsplan i området er Bebyggelsesplan for Granåsen Skisenter (R326B) datert 08.09.94. Planområdet ligger innenfor område F3, som er friområde satt av til lek og opphold. Tidligere vedtak I forbindelse med å oppnå full barnehagedekning ble det høsten 2006 dispensert fra den kommunale vedtekten til plan- og bygningsloven § 85 (vedtak FBR 56/06) og oppført et midlertidig barnehagebygg på området. I 2009 ble denne dispensasjonen fornyet (FBR 15/09) og i 2014 ble det vedtatt igangsettingstillatelse med fornyet dispensasjon fram til 01.09.16 (FBR 3UK 247/14). Risiko- og sårbarhetsanalyse Det er utarbeidet ROS analyse. Inngrep i naturvernområder og fare for ulykker ved anleggsgjennomføring er blitt vurdert i ”virkninger av planforslaget”.

TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014

Planområdet, eksisterende forhold

Dagens bruk Området disponeres i dag til barnehageformål, med en midlertidig barnehage. Tilgrensende arealbruk er idrettsanlegg, anleggsområde for drift og vedlikehold for Trondheim Bydrift, parkerings- og trafikkarealer og Bymarka. Side 3 Dagens midlertidige barnehage på planområdet. Stedets karakter Planområdet ligger i et idrettsanlegg inntil et skogsområde. Tomta ligger på et grusplatå i front av hoppbakken, med Bymarka og skogen i ryggen. Hoppbakker, tribuneanlegg, toppidrettssenteret og parkeringsområdet preger de nærmeste omgivelsene rundt barnehagen. Det gir tomta både utsikt til store idrettsbegivenheter og samtidig nær kontakt med rolige naturomgivelser. 55544/14 Planområdets plassering og utsikt i skianlegget, sett fra nord. Grunnforhold Planområdet ligger over marin grense; og vil dermed ikke ha kvikkleire. Løsmassekartet viser morene, forvitringsmateriale, torv og myr. Terrengformasjonen viser at det er fylt opp for å lage parkeringsplass. Det er ingen indikasjoner på forurensning i grunnen.

55544/14 Side 4 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Kulturminner Det er ikke funnet registreringer av automatisk fredete kulturminner. I gjeldende plan, i god avstand fra planområdet, er det registrert kullmile. Naturmangfold Planområdet ligger rett ved den ene enden av Leirelvkorridoren, som er en hensynssone for vilt. Det er en viktig viltkorridor som forbinder Byneset til Strindamarka (jf. Temaplanen for naturmiljøet i Trondheim). Det er ingen registreringer om prioriterte arter, inngrepsfrie områder, verdifulle kulturlandskap, truede/nær truede naturtyper eller rødlistearter innenfor planområdet. Det er heller ikke framkommet opplysninger i saken som skulle tyde på at det kan befinne seg slike arter eller naturtyper i området. Kravet i Naturmangfoldlovens § 8 er dermed oppfylt. Natur- og rekreasjonsverdier Planområdet har ingen natur- og rekreasjonsverdier. Det består i hovedsak av et grusplatå uten vegetasjon, men øvrige arealer er gresskledde skråninger. Rekreasjonsverdiene er øvrige deler av Granåsen skianlegg og markaområder. Det har et omfattende løypenett og store utfartsområder som benyttes hele året og er et av de viktigste startpunktene for utfart til Bymarka. Barn og unges bruk av området Det er daglig i bruk av barn gjennom at det er en barnehage. Området er også beskrevet som meget flittig brukt av barnefamilier utenom åpningstid og under idrettsarrangement. Sambruk Det er et velfungerende sambruk som ivaretar trafikksikkerhet. Ved avvikling av større arrangement er det aktuelt å leie ut barnehagelokalene og uteområdene. Kostnader av transport for barn og personell tilknyttet alternativ lokalitet er blitt dekket. Ved mindre arrangement stilles utearealet til disposisjon til parkering, VIP telt osv. Da inngjerdes resterende areal til barna. Atkomst I dag er det ca. 65 barn ved barnehagen. Henting og bringing skjer vanligvis med bil. hovedatkomsten er fra Kongsvegen via hovedparkeringsplassen. Barnehagens parkeringsplass er på østsiden av platået og adkomsten for varelevering og HC-parkering er på vestsiden på platået. Det er ikke parkeringsplasser for ansatte. Rute 19 passerer Kongsvegen inntil fire ganger i timen. Miljø Nærmeste støykilde er Kongsvegen, ca. 350 meter unna. Det er lite trafikkstøy og god luftkvalitet, men er imidlertid plaget med støvflukt fra grusplatået i tørre perioder. Energiforsyning Planområdet ligger ikke innenfor konsesjonsområde for fjernvarme. Ved innsending av planforslaget har man ikke fått avklart kapasitet på nærmeste trafostasjon. Vann og avløp Området har både privat og offentlig ledningsnett. Det er lagt ny kommunal vannledning og spillvannsledninger rundt den sørlige delen av planområdet og opp langs gangsti mot platået. Brannvannsdekning er tilfredsstillende i området.

Side 5 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014

Beskrivelse av planforslaget

Planområdet er ca. 20,5 daa og ligger ca. 10 km sør for Trondheim sentrum, inne i området for Granåsen hoppanlegg. Nærmeste boligområder er Nilsbyen og Kulsås. Tomten for ny barnehage ligger nord for hoppbakken i Granåsen. Området grenser mot markagrensa i nord. Selve barnehagetomta ligger på et gruset platå og ligger sørvendt med en skogkledd kolle i bakkant. Det er godt mikroklima i området. 55544/14

Formål

Området reguleres til følgende formål: Bebyggelse og anlegg: Offentlig eller privat tjenesteyting o_TJ Idrettsanlegg o_ID Samferdselsanlegg og teknisk infrastruktur: Veg o_V1 Fortau o_FTA Gang- og sykkelveg o_GS Parkering o_P

Forholdet til overordnet og gjeldende plan

Formål i kommuneplanens arealdel er LNF og i gjeldende bebyggelsesplan er området regulert til friområde. Deler av arealet blir omregulert til offentlig/privat tjenesteyting. Dette anses som ikke å stride vesentlig med intensjonen i området som helhet, da barnehagens uteareal er tilgjengelig for andre utenom åpningstid. Deler av Friområde F3 i eksisterende reguleringsplan anses som opprettholdt gjennom idrettsformål for områdene o_ID, som utgjør hovedandelen av arealene i planområdet, ca. 14 daa. Intensjoner og viktige hensyn videreføres i plankart og reguleringsbestemmelser. Eksisterende opparbeidet vegstruktur og parkeringsarealer beholdes. Planen formaliserer og detaljerer arealbruken jfr. dagens situasjon.

Side 6 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014

Bebyggelse og anlegg Offentlig eller privat tjenesteyting o_TJ

Barnehagetomta på 4 dekar er regulert til offentlig/privat tjenesteyting, o_TJ. Fotavtrykket er holdt på et minimum for å være arealeffektiv og frigjøre mest mulig av platået til disposisjon for idretten ved større arrangement. Byggegrensen for bebyggelsen rommer akkurat maksimal utnyttelse som er BYA= 30 %.

Illustrasjonen viser planlagt bebyggelse innenfor byggegrensen. Byggegrensen rommer et areal som tilsvarer BYA 30%.

Planlagt bebyggelse Bebyggelsen er en 5-avdelings barnehage med et planlagt fotavtrykk på ca. 835 m². Totalt BRA uten utebod og parkering er 1362 m². Det er intensjoner om å ha areal særlig utformet med tanke på utleie, men dette er ikke sikret i bestemmelsene. Det er lagt vekt på høy kvalitet i byggets arkitektoniske utforming, detaljering og materialbruk. 55544/14 Bebyggelsens plassering Planlagt bebyggelse er plassert mer tilbaketrukket fra platået og inn mot vollen sammenlignet med dagens situasjon. Byggegrensen er holdt relativt tett rundt foreslått bebyggelse for å sikre at det bli liggende i bakkant av tomten. Utebod tillates plassert utenfor byggegrense, men skal ikke komme i konflikt med siktlinjer mot hoppanlegget. Terrenghøyden vil bli bearbeidet, men skal holdes på et minimalt nivå.

Side 7 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Det er blitt vektlagt at det skal være frie siktlinjer mellom hoppanlegg og barnehage. Bygget vil fortsatt være synlig fra hoppbakke, hovedatkomst og løyper. Det er vurdert at byggets beliggenhet og synlighet fungerer godt i omgivelsene. Byggets synlighet fra atkomstveg gir også god lesbarhet i forhold til atkomst for besøkende. Opprettholdelse av fri sikt er bl.a. ivaretatt i bestemmelsene. Sol og skygge Sol/skyggestudie viser at det er gode solforhold hele året. Hoveddelen av uteoppholdsarealene ligger på solfylte areal, og barnevogner med sovende barn kan stå på baksiden i skyggen. Nytt bygg vil ikke kaste skygge på andre bygg eller aktivitetsområder i Granåsen skianlegg. 21.mars kl. 09 21.mars kl.12 21.juni kl. 09 21.juni kl.16 55544/14 Lek og oppholdsarealer (LOA) Antall barn i Granåsen vil være 60 storbarn og 28 Småbarn. Beregning av leke og oppholdsarealer er gjort med utgangspunkt i omregning av dette antallet til 96 storbarnsekvivalenter. Beregningsgrunnlag for LOA inne er 4 m² per storbarnsekvivalent. Krav til LOA blir da minimum 384 m², og det er i planlagt bebyggelse tilrettelagt for 389 m². Beregningsgrunnlag for LOA ute er 24 m² per storbarnsekvivalent. LOA ute blir da minimum 2.304 m². Uteareal utgjør ca. 3.070 m². Barn og unges interesser Utformingen av området bidrar til fortsatt barnehagedrift med økt kapasitet i nærområdet. Tomta skal gjerdes inn, men er ellers relativt godt skjermet mot ordinær biltrafikk. Området har god kobling til løypenettet i Bymarka og anses å bli godt integrert i Granåsen skianlegg. Renovasjon Renovasjonsløsning skal plasseres innenfor formålet i tilknytning til atkomstsonen for barnehagen. Det er viktig at renovasjonsløsning er arealmessig mest mulig fleksibel og gir minst mulig inngrep i platået. Det er lagt opp til bunntømte overflatecontainere, da disse er mulig å flytte ved større arrangement. Løsningen skal allikevel ha god tilgjengelighet jfr. krav om universell utforming. I dette området vil det også foregå varelevering.

55544/14 Side 8 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Parkering Ved barnehagens hovedatkomst skal det opparbeides 2 HC-parkeringsplasser og min. 2 sykkelparkeringsplasser. Geoteknikk Geoteknisk prosjektering forutsettes gjennomført i forbindelse med igangsettingstillatelse. Eksisterende bebyggelse, en midlertidig barnehage og bod, forutsettes revet. Utrykningskjøretøy Tilgjengelighet for brannkjøretøy er tilrettelagt via hovedatkomstområde på platået, videre gjennom hovedport og inn på barnehagens område.

Idrettsanlegg o_ID1 - o_ID4

Hovedandelen av planområdet, ca. 14 daa, er idrettsformål. Det er gjort en underinndeling av arealene da de skal ivareta ulike hensyn, har delvis ulike bruksområder. Intensjonen for alle delområdene er at de skal ha sambruk med barnehagen. o_ID: Bestemmelser for tidligere friområder er videreført for de foreslåtte idrettsanleggsområdene når det gjelder bruksområder og hensyn til vegetasjon og inngrep. Sambruk og fleksibel bruk er en vesentlig forutsetning for reguleringsplanen. o_ID2: Av hensyn til siktlinjer mellom barnehage og hoppbakke, skal arealet beholdes som grusflate og ikke opparbeides. Ved behov tillates det at området gjerdes inn for å utgjøre et tilleggsareal for barnehagen. Gjerdet skal lett kunne fjernes ved arrangement. o_ID3 og o_ID4: områdene er grønnstruktur i randsonen av platået, hvor det tillates enkle inngrep og gangsti rundt barnehagetomta. I o_ID4 tillates etablering av sti som sommersnarvei til barnehagen fra parkering o_P.

Samferdsel og teknisk infrastruktur

Dagens atkomstsituasjon vil bli videreført. Hovedatkomst er fra Kongsvegen, videre gjennom hovedparkering i Granåsen via intern kjøreveg fram til barnehagens parkering. Det er gjort helhetlige vurderinger av adkomst- og parkeringsforholdene for barnehagen med hensyn til tilgjengelighet og trafikksikkerhet. Dette særlig med bakgrunn i målsetting om sambruk av atkomstveg og arealer på platået rundt barnehagen. Økningen fra dagens situasjon med 65 barn til opptil 90 barn vil ikke utgjøre vesentlig endring av den overordnede trafikksituasjonen. I samråd med Statens vegvesen ble det vurdert at tiltaket kun ville medføre en marginal økning av trafikk. Det ble også avklart at passeringslomme ivaretar tilfredsstillende trafikksituasjon på Kongsvegen. ViaNova har gjort trafikkfaglige vurderinger av situasjonen i området. Hovedkonklusjonen er at trafikksituasjonen i området er tilfredsstillende. Veg rundt platået benyttes av ulike brukergrupper i anlegget. Brukere er både besøkende til barnehagen, brukere av idrettsanlegget og Trondheim Bydrift som har helårsdrift med tråkkemaskiner og annet tungt materiell. Dette er potensielt trafikkfarlig, hvor situasjonen er at området brukes både av små myke trafikanter og store harde kjøretøy. Gjennom samarbeid mellom brukere er det imidlertid oppnådd et fint samspill som i økende grad har fungert godt for alle parter.

55544/14 Side 9 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Parkering o_P Parkeringsveilederen anbefaler 6-12 bilparkeringsplasser og 2 sykkelparkeringsplasser for 72 storbarnsekvivalenter. For en fem-avdelingsbarnehage tilsvarer det 7,5-15 bilparkeringsplasser, hvorav 2 skal være HC parkering. o_P1 har kapasitet til ca. 15 oppstillingsplasser. I tillegg kan hovedparkeringsplassen avlaste ved økt behov for parkering. HC parkering er løst innenfor o_TJ. Eksisterende parkeringssituasjon anses derfor som tilfredsstillende. Veg (o_V): o_V er kjøreadkomst til platået og skal benyttes som adkomstveg for varelevering, HC-parkering og renovasjonskjøretøy for barnehagen. Vegen er universelt utformet. Fortau o_FTA For å bedre trafikksikkerhet og tydeliggjøre atkomstsituasjon foreslås det å etablere et tre meter bredt universelt utformet fortau fra parkering o_P fram til o_GS. Gang- og sykkelsti o_GS o_GS er en tre meter bred gang-/sykkelveg som går fra o_FTA og opp til platået foran barnehagen. Det er ikke stilt krav til stigningsforhold jfr. universell utforming, da dette vil medføre et stort terrenginngrep i platået. Dette er uforenelig med at plassen skal kunne brukes fleksibelt til større arrangement. Trafikksikkerhets tiltak Etablering av gatebelysning, skilting og tydeligere vegstruktur med fortau kan bidra til å redusere faren for trafikkrelaterte ulykker i området. Vann og avløp Utbyggingen tilknyttes offentlig ledningsnett som ligger i kanten på planområdet. Overflatevannet håndteres primært lokalt ved bruk av infiltrasjon i grunnen på tomta. Det vil ikke bli endringer i overflaten på platået. Utbyggingen forventes ikke å medføre vesentlige endringer i avrenningen fra området. Barnehagen kan få brannvannsdekning via kum BK1 eller ved utlegg av slange fra Hallatjønna. Det er kjøreatkomst for brannbil via hovedatkomstveg helt fram til bygget. Energiforsyning Nærmeste nettstasjon antas å dekke barnehagen kapasitetsbehov.

Virkninger av planforslaget

Skiløype Dagens skiløype ligger langs nordlig kant av planområdet. Ny barnehagebebyggelse med tilhørende utearealer vil bli liggende tett på deler av eksisterende løypetrase. Det vil derfor bli behov for å vurdere løypeomlegging i hele eller deler av dagens trase som berører planområdet som følge av planforslaget. Dette er hensiktsmessig å gjøre i områdeplanen. Kulturminner Det ikke er funnet registreringer av kulturminner innenfor planområdet. Kullmile innenfor område F4 i gjeldende reguleringsplan berøres ikke.

55544/14 Side 10 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Barn- og unges interesser Planen vil gi flere positive ringvirkninger da det gir økt antall barnehageplasser, lokaler og uteareal blir oppgradert, det legges til rette for sambruk og har umiddelbar nærhet til marka.

Avveiing av konsekvenser

Omdisponering av LNF Planområdet ligger i LNF-formål i kommuneplanens arealdel. Det har ingen registrerte jordbruks- eller naturverdier, men ligger i et friluftsliv- og rekreasjonsområde. Etableringen av en permanent barnehage (o_TJ) vil gi bedre kvalitet på bebyggelsen og utearealene, som kan sambrukes med idretts- og friluftsaktiviteter. Tiltaket vil ikke tilføre ulemper for det omkringliggende naturmiljøet. Planforslaget vil ikke gi negative miljømessige virkninger. Trafikkforhold Det vil bli en økning fra 65 til maks. 90 barn. Dette forventes ikke å gi vesentlig endrede trafikkforhold på overordnet veg eller internt i området. Opparbeidelse av fortau fra parkeringen fram til gang- og sykkelsti vil øke trafikksikkerheten. Grunnforhold / terrenginngrep Terrenginngrep skal utføres på et minimalt nivå, men skal bidra til å gi utearealene høy kvalitet og god brukbarhet. God massebalanse er vektlagt. Overvannshåndtering Området skal i størst mulig grad benytte lokal overvannshåndtering. Dette sikrer at utbyggingen ikke medfører vesentlige endringer i avrenningen fra området. Støy Området er ikke støyutsatt og støysituasjon vil ikke bli endret som følge av planen. Bestemmelsene har krav om tilfredsstillende støynivå i forbindelse med bygg- og anleggsperioden. Fjernvirkning Barnehagen er godt synlig fra hoppanlegget, men landskapssilhuetten vil i stor grad bli uberørt.

Risiko- og sårbarhetsanalyse

ROS-analysen viser at det er registrert noen mulighet for ubetydelige og mindre alvorlige uønskede hendelser innenfor planområdet eller som følge av tiltaket. Dette gjelder: Inngrep i naturvernområder Planområdet ligger inntil hensynssone naturmiljø som er beiteområde for elg. Som følge av byggetiltaket vil noe vegetasjon i randsonen av skogen i den nordøstlige delen av planområdet kunne bli berørt. Tiltaket antas imidlertid ikke å påvirke naturmiljøet/viltområde i vesentlig grad. Reguleringsbestemmelser har krav om å ivareta skogen som verneskog for hoppbakken i størst mulig grad. Det er også krav til revegetering ved fjerning av skog. Hensynssone; viltkorridor ligger nordvest for planområdet. Skogen nord for planområdet skal ikke bli berørt og andelen trafikk vil øke i svært liten grad. Viltkorridoren vil dermed i liten eller ingen grad bli påvirket. Tiltaket medfører ikke inngrep innenfor Markagrensa. Områdets sørlige del ligger innenfor statlig sikra friluftsområde, Søremshallan. Planlagt tiltak viderefører dagens situasjon og legger opp til sambruk av anlegget, selv om dette ikke kan reguleres i bestemmelsene.

55544/14 Side 11 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Fare for ulykker ved anleggsgjennomføring Mulige hendelser og fremtidige tiltak er søkt ivaretatt gjennom reguleringsplanens bestemmelser samt planløsninger, og i forbindelse med prosjektering til byggesak.

Økonomiske konsekvenser for kommunen

Etablering av nytt barnehagebygg med tilhørende anlegg og infrastruktur vil være kostnader som Trondheim kommune dekker inn gjennom sine investerings- og driftsbudsjetter.

Innspill til planforslaget

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, brev datert 11.6.13 Området er ikke tråd med kommuneplanens arealdel, men i forbindelse med igangsatt områderegulering for Granåsen skisenter er området vist som barnehage.

Forslagsstillers kommentar: Det er tatt til etterretning.

Sør-Trøndelag Fylkeskommune, brev datert 17.6.13 Det er ingen optimal løsning at barnehagen plasseres inne i selve arenaområdet. Den bør plasseres i utkanten med annen atkomst enn hovedinnkjøringen til arenaområdet av hensyn til barnehagebrukere og driftere av skianlegget. Det er lite forenlig med en barnehage i et område hvor det daglig benyttes store maskiner/redskaper. Alternative lokaliseringer er å foretrekke. Det er liten risiko for at planen vil komme i konflikt med evt. automatisk fredete kulturminner i området.

Forslagsstillers kommentar: Minst fire alternative lokaliseringer rundt skianlegget ble vurdert av Trondheim kommune, og dagens lokalisering er vurdert til å være den mest egnete tomta i området. Alternativene ble vurdert til å være kvalitativt for dårlige for barnehageformål, samt for kostbar/uegnet i forhold til tomteopparbeidelse. Foreslått løsning for trafikksikkerhet bygger på eksisterende situasjon, hvor sambruk av området har utviklet seg over mange år. I planen legges det til rette for avbøtende tiltak for tilstrekkelig (trafikk) sikkerhet der det er vurdert behov for dette. Ny barnehagetomt vil være inngjerdet. Atkomstsituasjoner gjøres tydeligere gjennom f.eks. skilting, belysning og opparbeidelse av fortau/gang- og sykkelsti langs atkomstveg rundt tomta.

Statens vegvesen, Region Midt, e-post datert 5.6.13, brev datert 29.8.13, telefon 17.10.13 Etablering av barnehage medfører økt trafikk i Kongsvegen, som allerede har stor trafikk i rushtida. SVV ønsker å få mer informasjon om antall barn som tilknyttes barnehagen og vurderinger om hvor mye trafikk som vil genereres. SVV vurderer å kreve venstresvingfelt og ønsker derfor en trafikkanalyse som belyser trafikkomfanget og trafikkavviklingen. SVV ønsker en vurdering av hente- og bringesituasjonen i tilfeller med arrangementer i Granåsen.

Forslagsstillers kommentar: Etablering av ny barnehage medfører ikke en vesentlig økning av antall barn. Gitt at trafikksituasjonen er tilnærmet uendret mht. trafikkgrunnlaget/antall brukere, anses det som uhensiktsmessig å gjøre denne typen vurdering. Kongsvegen har passeringslomme ved avkjørsel til skianlegget. Dagens hente- og bringesituasjon i området er beskrevet som tilfredsstillende i situasjoner med arrangement i området. Ved større arrangementer kan det være aktuelt for barnehagen å «flytte ut» av området og gjennomføre daglig drift midlertidig i andre lokaler. Dette har ifølge barnehagestyrer fungert godt. Telefonsamtale 17.10.2013 konkluderer med at SVV anser at en utfyllende beskrivelse av trafikksituasjonen i området ut fra nye presiseringer er tilstrekkelig svar på innspill fra SVV i brev, datert 29.8.2013. Det vurderes som tilstrekkelig foreløpig.

55544/14 Side 12 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 Trøndelag brann- og redningstjeneste, brev datert 12.6.13 Det må blant annet tas hensyn til tilstrekkelig adkomst og tilrettelegging for brann- og redningstjenestens utrykningskjøretøy, brannkumplassering og slokkevannskapasitet. Det vises for øvrig til veiledning Tilrettelegging for slokke- og redningsmannskap i TBRTs kommuner. Det vil bli vurdert om barnehagen skal registreres som et særskilt brannobjekt.

Forslagsstillers kommentar: Tilfredsstillende adkomst og tilrettelegging for brann- og redningstjenestens utrykningskjøretøy, brannkumplassering og slokkevannskapasitet er ivaretatt i planen. Øvrige punkt angår ikke selve planarbeidet, men rammesøknad og prosjektering av bygg.

Idrettsrådet i Trondheim, brev datert 25.06.13 Det er uheldig å legge barnehage i Granåsen, spesielt innenfor markagrensa. Med tanke på avvikling av større arrangement og at kartlegginger viser det er for lite areal til å dekke opp framtidig behov for nye anlegg, er det uheldig med fragmentert utbygging, og omgjøring av midlertidige til permanente anlegg. Det er et forstyrrende element i idrettsanlegget og det bes om at arbeidet med helhetlig plan fullføres før videre arbeid med reguleringsplan for ny permanent barnehage.

Forslagsstillers kommentar: Planområdet er justert, slik at planområdet ikke ligger innenfor markagrensa. Planen er i stor grad utviklet for å oppnå best mulige vilkår for sambruk og minst mulig konflikt. Ved større arrangementer har barnehagen gode erfaringer med å flytte ut av sine lokaler og drive midlertidig et annet sted. Barnehagens bygningsmasse og utearealer stilles til disposisjon for idretten i området og bydelen for øvrig utenom åpningstider. Den delen av planområdet hvor det blir permanent bebyggelse med opparbeidete utearealer, er trukket ytterligere bak på tomta for å gi mer plass framme på platået. Da områdeplanen er forsinket og framdrift er uklar, ble det i samråd med Idrettsenheten og byplankontoret vurdert at detaljplanen må utarbeides og at den kan ivareta viktige helhetlige hensyn i Granåsen-området. Område som evt. ville blitt frigjort ved at barnehage ikke etableres der er så lite, at det er vurdert til ikke å utgjøre noen vesentlig arealtillegg for idretten. Det er vurdert at den ressursen som ny barnehage med lekearealer kan utgjøre for idretten er en større fordel enn ulempe både på kort sikt og lang sikt.

Planlagt gjennomføring

Planlagt byggestart er høsten 2014, med målsetting om ferdigstillelse til barnehagestart til høsten 2015.

Byplansjefens vurdering og konklusjon Vurdering

Dagen situasjon med midlertidig barnehage har fungert godt i sambruk med idretten og deres arrangementer. Ved å regulere en permanent barnehage får man oppgradert kvaliteten på bebyggelsen og utearealene og tilrettelagt for et videre sambruk av arealet. Barnehagens uteområder er tilgjengelig for privatpersoner som et rekreasjonsareal utenom åpningstid. Området er regulert til LNF-formål i overordnet plan og er et viktig område for friluftslivet. Opparbeidelsen av permanent barnehage som også har med tilbud til turfolk og idretten gir kvaliteter til området.

Konklusjon

Byplansjefen finner at planforslaget er tilstrekkelig grunngitt og dokumentert, er utført i samsvar med gjeldende lov- og forskriftsverk, sentrale planer og retningslinjer og kommunens overordnede

55544/14 Side 13 TRONDHEIM KOMMUNE Byplankontoret Vår referanse 12/55083 Vår dato 07.04.2014 planer og mål for byutviklingen. Oppstart av planarbeidet er lovlig annonsert og berørte parter er varslet på forskriftsmessig måte. Innspill til planarbeidet ved varsling av oppstart er blitt fulgt opp og utfyllende besvart. Planforslaget er utført i samsvar med avtaler gjort i oppstartsmøte 23.05.13. Planen har en god planfaglig kvalitet. Planforslaget kan legges ut til offentlig ettersyn og sendes på høring. TRONDHEIM KOMMUNE Hilde Bøkestad byplansjef Anette Rudshaug saksbehandler

Elektronisk dokumentert godkjenning uten underskrift

Vedlegg

Vedlegg 1 Vedlegg 2 Reguleringskart Reguleringsbestemmelser Vedlegg 3 Vedlegg 4 Vedlegg 5 Vedlegg 6 Vedlegg 7 Vedlegg 8 Vedlegg 9 Vedlegg 10 Oversiktskart Illustrasjoner Snitt Sol/skyggeanalyse VA-plan ROS-analyse Trafikkvurderingsnotat Innspill til planen