i Betania Grimstad - Den Frie Evangeliske Forsamling

Download Report

Transcript i Betania Grimstad - Den Frie Evangeliske Forsamling

ÅRGANG 107 # 9 | OKTOBER 2011 NYTT DESIGN

samme gode budskap!

DE FRIE EVANGELISKE FORSAMLINGER I NORGE

Ungdommer FRELST

i Betania Grimstad «For Ordet om korset er en dårskap for de som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det en Guds kraft.»

NR 9 2011

1

10

Portrettet

Rachel Hickson er av gjestetalerne under Forkynner- og lederkonferansen på Karmøy 16. – 18. februar 2011. Les et spennende portrett om den lille misjonærjenta som i dag har et gudgitt kall til å være med å vekke opp Guds folk i Europa.

NØKKELEN TIL

Rikdommen Det første ordet vi skal betrakte, finnes i Romerbrevets femte kapittel, vers 20-21: «Men loven kom for at fallet skulle bli stort, men hvor synden ble stor, ble nåden enda større, for at likesom synden hersket ved døden, så skulle også nåden herske ved rettferdighet til et evig liv ved Jesus Kristus, vår Herre.»

Ved forsoningen på Golgata møttes nåde og rettferdighet. Gud «hadde båret over med de synder som før var gjort», det er: Syndene under gamlepaktens tid. Nå viser han sin rettferdighet ved at han tar bort synden, soner den ved Jesu død på Golgata. Nådens rikdom har vært innestengt. Og det var bare en nøkkel som kunne passe der, det var rettferdighetens nøkkel. Da Jesus døde, hadde han lidd det som loven hadde fastsatt at han skulle lide. Da ble rettferdighetens nøkkel satt inn i låsen på nådens dør. Gamlepaktens gudstjenestes kjeruber, som var symbol på Guds rettferdighet, de hadde vinger. Disse vingene skulle de holde utstrakt og sitt ansikt vende mot nådestolen, det lokket som lå over arken, kisten som de bar med seg, Israels barn, overalt på sin vandring. Dette er jo en «skygge av virkeligheten», som skulle komme og nå er kommet. Guds ser i rettferdighet på den bestenkte nådestol, ser med velbehag på den. Det at kjerubene brer sine vinger over nådestolen, det vil si at når en sjel søker hen til Jesus, blir den tatt under beskyttelse av selve Guds rettferdighet

M. K. Kleppe i Missionæren 1952.

OKTOBER 2011

#

9

INNHOLD

#9 – OKTOBER 2011

NYHETSSTOFF

Innvielseshelg på Oven Tredje og fjerde september var flere hundre gjester samlet over flere samlinger for å markere innvielsen av det nye Oven Leirsted.

Les mer på side 14–15

Guds nærvær skiller den tro-

John Bevere Døpt i Ånden Det meldes som seier for evangeliet fra åpningskonferasen for Kraftskolen SBI. Mennesker ble herlig døpt i Ånden – og flere gikk lydighetens vei og lot seg døpe.

Les mer, side 18–19

Innsatt som pastor Leif Frode Svendsen, som er redaktør i Det Gode Budskap, har blitt innsatt som pastor ved Klippen Vedavågen.

Les mer, side 36–38

36

MISJON

Nybrottsarbeid Misjonærene Irene og Jan Andre Langåker starter arbeid i to nye fylker i Argentina. Disse fylkene har veldig lite evangelisk virksomhet, og betegnes som en «kirkegård».

Les mer side 28–29

Med hjerte for barna Gladys fra Paraguay står i sammen med misjonærene Borghild og Eddie Bakke i Marbella, Spania. Hun har et spesielt kall rettet mot barna.

Les mer side 33–34

Misjon uten misjonærer I Mexico har de norske misjonærene reist hjem, men arbeidet går videre og opplever vekst og velsignelse.

Les mer side 30–32

OPPBYGGELIG

Utilgivelig synd?

Bibellærer og misjonær Tore Johannessen setter i sin undervisning fokus på hva det vil si å synde mot Den Hellige Ånd.

Side 13

Dåpen Josef M. Nilsen har hjerte for at flere må få øynene opp for troende dåp, og setter fokus på dette i sitt innlegg.

Les mer, side 35

B JAKART A, INDONESIA 26

Følg Bibelen

FRA JAPAN TIL KINA

Nytt Livs Lys har sin egen misjonsavdeling med flere ansatte som arbeider med å spre visjonen om misjon.

55 år siden

N

Ulemper ved å være en kristen

En kristen blir aldri selvtilfreds

Noen tenker at får jeg bare min synd tilgitt og blir en Jesu Kristi etterfølger, så skal jeg «kneise» med nakken. Å, nei. Jo mer innviet ditt liv blir til Jesus, jo mer vil du føle på din egen skrøpelighet og fattigdom. Andre tenker, når jeg bare får Guds kraft i meg, så skal jeg riktig føle meg. I grunnen er det akkurat motsatt. Guds kraft åpenbares som regel gjennom en følelse av egen maktesløshet. Denne følelsen er ikke god, men den er nødvendig for at vi alltid skal gi Gud ære og erkjenne at vi er intet og hans nåde alt. 10. mars 1956 .

Utdrag fra undervisning av Chad Walsh.

Det Gode Budskap 1. mai 1959

AUGUST 2011 A TOKYO, JAP AN C HONG KONG, KINA Bib

elens vandring

T

ikket inn

med bønnesvar...

OKTOBER 2011

Lillian Østreim er Betania Grimstads nye barne- og ungdomsarbeider.

ONEEIGHTY I GRIMSTAD TEKST OG FOTO: HENRIK P. GOVERTSEN 18 år gamle Lillian Østreim fra Arendal er ansatt i Betania Grimstad som barne- og ungdomsarbeider. Dette gjør hun ved siden av studier vedv Ansgar Bibelskole i Kristiansand. Ivrig begynner hun å fortelle om prosessen i forbindelse med oppstarten av det nye ungdomsarbeidet i menigheten. – For ett års tid siden startet menigheten opp arbeidet Connection, som var et ungdomsarbeid for 5. – 7. klasse. Jeg kommer opprinnelig fra Filadelfia Arendal, men har hatt mye kontakt med folk i Betania, så når de trengte folk til å være med å hjelpe på Connection takket jeg ja. En gang ble til flere ganger og til slutt ble bare værende her fast. Sånn uten videre fikk vi et ganske stort kull av syvende klassinger og vi ville ha noe å tilby dem videre, så ikke de forsvant når de ble for gamle for tenåringsarbeidet. Lenge tenkte vi på hva vi skulle gjøre, før det ved juletider i fjor kom noen konkrete planer på bordet. Hvordan var din rolle i denne fasen?

– Jeg var ikke en veldig stor del av planleggingen i begynnelsen, men etter hvert ble jeg med i styret. Jeg hadde tidligere vært en del av ungdomsarbeidet i Arendal, og kunne derfor komme med litt innspill. Etter en tid ble jeg tilbudt en stilling i Betania som barne- og ungdomsarbeider, sier Lillian. Hvordan er det å jobbe i en annen menighet enn den du har din egentlige bakgrunn fra?

– Jeg ser på det som en styrke. Det at jeg kommer litt utenfra og ikke har så stort innblikk i fortid og omgivelser gjør det enklere å være visjonær. Hvordan kom dere i kontakt med OneEighty i Betania Kristiansand?

– Vi hadde hørt mye om arbeidet, og hørte at det var blomstrende og hadde vekst. Siden det i tillegg var en del av DFEF så ble det et naturlig valg. Vi fikk kontakt med Hans Martin Skagestad, og en gjeng fra Betania besøkte også et ungdomsmøte i Betania Kristiansand, for å få noen impulser. Ut fra dette vokste det fram et samarbeid. Hvordan var tilbakemeldingene etter åpningsmøtet?

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Ungdommene sier at de vil prøve å få med seg masse venner neste gang, og menigheten generelt har også vært utrolig oppmuntrende. De voksne ber oss komme til dem hvis det er noe, og de stiller opp. Positive, hjelpsomme og støttende. Dette gir oss et fantastisk grunnlag, og vi føler oss virkelig velsignet, sier ungdomslederen.

Hvordan promoterer dere ungdomsmøtene?

– Vi bruker selvfølgelig lokalavisen Grimstad Adressetidene til annonsering. Vi trykker opp flyers, og ungdommene er utrolig flinke til å dele dem ut og spre det blant vennene sine på skolen og rundt forbi. De har klart å få med seg de «kule ikke-kristne i klassen» på møte, og det er ikke annet enn beundringsverdig. Vi bruker facebook hvor vi sender ut invitasjoner til møtene.» Hvordan ser dere på arbeidet fremover?

–Vi er utrolig positive, sier hun og smiler. – Vi tror at Gud virkelig har store planer med arbeidet, og har bare i løpet av oppstartsfasen sett hvordan Gud har kontroll. Når vi hadde åpningsmøtet var det eneste grunnlaget vi hadde for å starte eget lovsangsteam 3 sangere. Men i løpet av åpningskvelden og de neste dagene fikk vi fullt band! Lovsangsleder var også et bønneemne. Og vi samlet oss en dag i bønn angående nettopp det. Og vi hadde nesten ikke fått sagt amen før det tikket inn en melding fra en som sa seg villig til å være lovsangsleder. Så vi ser bare virkelig hvordan Gud legger ting til rette og har kontroll på situasjonen, avslutter Lillian.

BERGEN Søndag 28. august reiste store og små fra Fløenkirken i Bergen på tur til Leirvåg bedehus i Nordhordland. Det ble tid til både åndelig påfyll, sosialt samvær og idrettslige utskeielser. Betania på Leirvåg er et av svært få bedehus med egne bowlingbaner i underetasjen, og disse ble benyttet av frie venner i alderen 10 til 80 år! På formiddagsmøtet sang, vitnet og talte Dag Arne Saltnes fra Karmøy, mens Roy Wareberg tok hånd om ettermiddagsmøtet. I pausen mellom møtene sørget vennene i Nordhordland for god bevertning. Snakk om flott start på høsten! OSLO Olivier Havugimana og Mathew Ambalathi vil fremover være en del av lederteamet. Daniel Nyembo, Mary Jønland og Fidele Bizimana er innsatt som menighetstjenere. Søndag 23. oktober kl. 11.00 taler og synger evangelist Arne Gundersen i møtet. : M40 har satt inn to nye eldstebrødre i tjeneste. ETTERLYSNING : Misjonær Tone Dysjaland i Spania etterlyser opptak av en tematime ved pinseforkynneren Reidar Simonsen under en konferanse i DFEF for mange år siden. «Hvetekornet lever» var tittelen på bibeltimen. Ta kontakt med Tone Dysjaland direkte, eller ta kontakt med redaktøren hvis du kan skaffe opptaket. VESTFOLD : Menighetene i Buskerud og Vestfold har i lengre tid hatt regelmessige distriktssamlinger. Her samles noen av menighetens ledere til bønn samtale og enkel bevertning. Her får alle menighetene mulighet til å formidle litt om hva som skjer i den enkelte menighet. Hensikten med samlingene er å styrke fellesskapet, og stå sterkere sammen. Mange av menighetene er små, og det å komme sammen slik har vært oppmuntrende og rikt.

VÅLE : Menigheten Oasen er den nyeste menigheten i bevegelsen og nylig samlet de 70 barn og voksne på menighetsweekend. Hele seks ungdommer døpte seg under turen, og menigheten har i den siste tiden ønsket flere nye velkommen til menigheten.

NR 9 2011

5

Det er fredag 2. september, vi er i lokalene til DFEF Betania Grimstad, og i kveld er det duka for kick-off-møte for det nye ungdomsarbeidet OneEighty Grimstad.

ONEEIGHTY GRIMSTAD TEKST: HENRIK P. GOVERTSEN FOTO: ONEEIGHTY KRISTIANSAND E tter lang tids arbeid og forberedelse kunne første møtet i det nye ungdomsarbeidet starte. Hele 60-70 ungdommer var møtt frem i Betania Grimstad denne fredagskvelden, og det ble et skikkelig festmøte! Musikken var det et lovsangsteam fra Betania Kristiansand som stod for, og Hans Martin Skagestad var kveldens taler. Skagestad talte et enkelt frelsesbudskap om veien til Jesus og livet med ham. Når han var ferdig inviterte han til frelse, og det var flere ungdommer som responderte, og mange som møtte Jesus. Ungdomsarbeider Lillian Østreim var helt i skyene: – Når vi først så at det kom så mange ungdommer, og deretter ser at flere av dem møter Jesus så ble vi bare helt i hundre. Det var stort! Og vi så bare hvordan Gud virka gjennom hele kvelden, sier hun og smiler.

Glenn Meberg fra menighetens lederskap var også full av lovord etter møtet; – Helt fantastisk! Nesten litt uvirkelig, sier han og fortsetter. – Det er nesten bare på leir jeg har sett ungdommer bli berørt på samme måte som de ble her på åpningsmøtet. Og det er klart at når det skjer sånt midt i miljøet til min egen datter så kan jeg ikke annet enn å bli virkelig rørt i hjertet av det.

OKTOBER 2011

I etterkant av åpningen har det bare gått oppover. Eget lovsangsteam er etablert, og det sees med spenning fram mot neste ungdomsmøte – om to uker.

– Ja, vi har lagt opp til å ha ungdomsmøte annenhver fredag. Men hvis det fortsetter med samme antall besøkende som på åpningen så skal man ikke se bort fra at vi må gå over til å ha hver fredag, sier en tydelig inspirert Lillian Østreim. Hun legger også til at hun er utrolig imponert over ungdommene som har promotert OneEighty gjennom blant annet facebook.

Meberg trekker også fram frimodigheten han har sett har vokst frem hos ungdommene, og hvordan de har invitert venner med seg. – Det er jo de som best kan nå sin aldersgruppe. Vi voksne kan ikke det, uansett hvor mye vi ønsker det! Men vi kan hjelpe til der de trenger oss, støtte dem, heie på dem, og ikke minst be for dem. For dette er rett og slett en drøm som går i oppfyllelse.

Ungdomsarbeidet OneEighty i Betania Kristiansand – med Skagestad i spissen – har de siste årene kjent et kall til å dra ut for å hjelpe andre menigheter med å etablere ungdomsarbeid. Tidligere er det startet arbeid i blant annet Eiken, Moss og utenfor Bergen med stor suksess.

– Nå som ungdomsarbeidet hos oss er så stort som det er, og vi har så mye folk, så kjenner vi at det ligger et ansvar på oss, at vi skal kunne være med å hjelpe andre menigheter som trenger hjelp. For vi bygger ikke bare menigheten Betania Kristiansand, men vi bygger Guds rike, uttalte Skagestad i 2010, i forbindelse med oppstarten av arbeidet i Moss.

Det er gledelig å se at der virkelig skjer ting blant ungdommene i Grimstad, og det blir spennende å følge ungdomsarbeidet videre!

Fantastisk bra

DGB møtte noen av ungdommene fra Betania Grimstad og stilte dem noen spørsmål: Hvor lenge har du vært her i Betania Grimstad?

Hvordan opplevde du åpningsmøtet?

Hva er dine forventninger med ungdomsarbeidet?

Maria Frantzen Olsen, 18, Dahlske Videregående skole – Jeg kom hit når jeg var elleve år, og har vært her siden.

– Veldig sterkt! De viste blant annet et dramastykke – på video – som jeg satt igjen med frysninger etter å ha sett. Det var også fantastisk å se alle som responderte på talen, og det var generelt et veldig bra møte.

– Jeg håper som de andre at det kommer mange nye, og at vi kan få se mennesker bli frelst hver gang. Og jeg håper at tingene bare

BISTANDSNEMDA BLIR DIGNI:

Med navneskiftet ønsker Digni å tydliggjøre at menneskers verdighet er grunnleggende for det utviklingsarbeidet som våre medlemsorganisasjoner (deriblant DFEF) utfører. Samtidig vil de understreke sitt kristne verdigrunnlag. Navneskiftet ble markert med et åpent arrangement på Litteraturhuset i Oslo 20. september. fortsetter å falle på plass og legge seg til rette for oss slik som det har gjort til nå.

Therese Haukeland, 17 år, Møglestu Videregående Skole – Jeg tror jeg kom hit når jeg var ni eller ti år.

– Knallbra! Alt var fantastisk bra! Lovsang, tale, forbønnsstunden.

– Jeg håper det skal komme masse nye folk, og litt flere på min egen alder.

Hannah Beisland, 15 år, Grimstad ungdomsskole – Jeg er oppvokst i menigheten her, så jeg har vært her så lenge jeg kan huske.

– Det var utrolig bra åpningsmøte. Møtet, lovsangen og talen – alt var heilt topp!

– Jeg håper det kommer flere og flere for hvert møte, og at vi stadig ser folk vi ikke har sett her før.

NR 9 2011

7

Årets beste tv-aksjon?

J esus gav to befalinger til sine disipler før sin himmelfart. Den mest kjente, som burde være hjerteslaget i enhver forsamling, misjonsbefalingen i Matteus, kapittel 28 er godt kjent. Men vi overser ofte en annen befaling som Jesus kommer med i Apostlenesgjerninger 1, 4: «Og da han var sammen med dem, befalte han dem å ikke forlate Jerusalem, men vente på Faderens løfte, det som dere har hørt av meg.» Uttrykket befaling som er brukt her, har en sterk betydning på gresk: Det betyr å stå under militær kommando. Jesus gir sine disipler en utrolig viktig kommando Disiplene var lydige mot Jesu befaling, for vi leser: «Alle disse holdt seg samstemmig til bønnen og påkallelsen...» (Apg 1, 14) Jesus etterlot seg rett og slett et bønnemøte. De skulle vente på Faderens løfte, dåpen i Den Hellige Ånd og ild. Men det var ikke snakk om en passiv ventning, for disiplene ba i en akkord mens de ventet på oppfyllelsen av løftet. Vi ser her at et bønnemøte er hemmeligheten bak menighetens fødselsdag, pinse. Bønn er hemmeligheten til en vekkelse blant Guds folk, som igjen vil føre vekkelsen utover i verden. Jesus blir i Johannes 16, 7-13 sitert på følgende: Talsmannen, Den Hellige Ånd kommer til DERE, med andre ord: De kristne. De som tror. Lengter du etter vekkelse? Vekkelsen vil alltid begynne med deg. Blir ikke Guds folk vekket opp, vil de som ikke kjenner Jesus heller bli vekket opp. Jo mer fylt du blir fylt av Ånden, jo mer vil folk i nærheten av deg, bli interessert i Jesus Kristus. Dette henger sammen. Bønnen er hemmeligheten til fornyelse og vekkelse i Guds rike. Du kan sette ned så mange komiteer du vil for å nå de ikke-kristne, men Jesus: Han gav befaling om et bønnemøte.

Bønn er hemmeligheten til fornyelse og vekkelse…

I Norge bruker en i gjennomsnitt 141 minutter på tv-titting hver eneste dag. Men dess høyere utdannelse, jo mindre tv-titting. De høyeste seerandelen finnes blant tenåringer, men det er de ELDRE som bruker mest tid foran skjermen (Norsk mediebaromenter). Midt i dette viser undersøkelser at folk også bruker mer tid på internett. David Wilkerson døde i en tragisk trafikkulykke for en tid tilbake. Han var forfatteren av den kjente biografien «Korset og springkniven» og en vel ansett forkynner på verdensbasis. Hvordan startet hans tjeneste? Jeg synes det er spennende å se hvordan Ånden taler inn i livet hans om å kutte ut et lengre show som han så på TV hver eneste kveld. I stedet for å se på «Tonight show», skulle han innvie seg i bønn. Denne ene timen forvandlet hans og ikke minst: Millioner av andre menneskers liv. Hvis du er villig til å innføre en ny tv-aksjon i livet ditt. Hvor du nå bruker en time hver kveld i bønn, vil det forvandle livet ditt. Men hør: Det vil også innvirke på andre menneskers liv, ikke minst de du sukker for. Husk at vekkelsen må starte i ditt liv.

REDAKTØR OKTOBER 2011

Les KOLOSSERNE 3, 12–21

NERVØSE LI

MED GUD I HVERDAGEN / BJARNE STAALSTRØM

«Sjelelige kriser kan gi seg utslag i nevrotiske symptomer. Symptomene er i seg selv ikke vår fiende, men vår venn. Hvor det er symptomer, er det også konflikter, og en konflikt gir alltid antydninger om krefter som fremdeles strir for å bevare individets integritet og lykke.»

Erick From

TABU

å snakke om NERVØSE LIDELSER

Sjelelige kriser kan være av så mange slags innhold, at det vil være umulig å gjøre en omfattende beskrivelse i korte artikler. De fleste har en anelse om hva en sjelelig krise kan inneholde. På en måte er det greit med alle praktiske og yrkesmessige utfordringer. Problemer er til for å løses, og vitenskapen er stadig opptatt med krysningspunktene hvor konfliktene oppstår. De fleste av oss er dyktige med praktiske utfordringer; å bygge et hjems økonomi, å skaffe oss materielle verdier, kanskje litt statussymboler på kjøpet. Det er verre med de sjelelige krisene. Det å ta vare på sosiale relasjoner og tåle hverandre, i hjemmet, på jobben, i nabolaget osv. En sjelelig krise kan også inneholde trosproblemer, samvittighet og ikke minst fysisk og psykisk sykdom. Sitatet fra Erich From inneholder flere kategorier; sjelelige kriser, nevrotiske symptomer, konflikter, integritet og lykke... Han er neppe opptatt bare med kriser / livs kriser av religiøs karakter. Han gjør en påstand om at alle slags sjelelige kriser, kan utvikle seg til nevrotiske tilstander, at det kan være en sammenheng mellom sjelelige kriser og nevroser. Det er en viktig observasjon både for konfident og behandler. Sjelelige kriser har ofte en sammenheng med indre og følelsesmessige konflikter, også konflikter mellom mennesker. Da er det lett å legge skylden på andre ytre forhold, enn å kalle «en spade for en spade». Det er fortsatt tabubelagt å snakke om nervøse lidelser. Det er så mye greiere å finne noen eller noe å skylde på i en konflikt, enn å få diagnosen nevrotisk. På en annen side er det mye lettere å komme seg videre hvis man får denne diagnosen.

”Da er symptomene et sunnhetstegn – kampen for å bevare sin integritet og lykke!”

Nå er betegnelsen nevrose i følge WHO ikke lengre ønsket i språket rundt nervøse lidelser. (det gjelder også en del andre betegnelser eks. manisk depressiv m.fl.) Den sjelelige krisen

Fast spaltist, Bjarne Staalstrøm (88), er også tidligere redaktør i DGB. Han har hatt stor betydning for De Frie Venners Evangeliske Forsamlinger gjennom generasjoner.

med sine konflikter er greiere å forholde seg til, hvis man kan erkjenne at årsaken for eksempel er stress, overbelastning, utmattethet, angst osv. Da kan man begynne å jobbe med seg selv, sin livssituasjon og sine personlige problemer, før man kaster skylden på alle andre. Som Erich From sier: «Da er symptomene et sunnhetstegn – kampen for å bevare sin integritet og lykke!» Mange mellom – menneskelige konflikter kunne ha vært løst, hvis denne kunnskapen hadde nådd fram i tide. Det er ikke minst en utfordring til konfliktløsere, så som lege, prest, familierådgivere med flere. I en tid med urimelig stress og store utfordringer på spesielt unge mennesker, er nevrotiske tilstander nesten alltid «antydninger om krefter som fremdeles strir for å bevare individets integritet og lykke.» På livets side! NR 9 2011

9

Europa

10

OKTOBER 2011

Rachel Hickson er en av gjestetalerne under Forkynner- og lederkonferansen på Klippen Vedavågen 16. – 18. februar 2012.

PORTRETTET / RACHEL HICKSON TEKST: LEIF FRODE SVENDSEN FOTO: WWW.HEARTCRYFORCHANGE.COM

– Kall til å vekke opp Europa for Kristus

I 1984 fikk Rachel og Gordon Hickson kall til å forlate deres godt betalte jobber som direktør og forsker for å tjene Jesus i Afrika. De reiste senere på året til Harare i Zimbabwe for å være med om en større aksjon med evangelist og misjonær Reinhard Bonnke. Dagen etter at Herren hadde stadfestet kallet til ekteparet, var det som djevelen selv kom i mot dem. Av alle mennesker, ble president Mugabe involvert i en alvorlig trafikkulykke utenfor deres nye hjem. Og mens ekteparet var opptatt med førstehjelp for de skadde, krasjet en syvtonn stor, militær lastebil rett inn i dem. Gordon ble kastet langt ut i grøften, med alvorlige skader. Rachel på sin side kom i klem mellom lastebilen og presidentens bil og gikk inn i koma. Hun hadde brukket begge beina, og legene gav henne fem prosent sjanse til å overleve uten alvorlige hjerneskader. Men gjennom et mektig mirakel overlevde ekteparet de alvorlige skadene. Etter en tid i England ble de igjen en del av Bonnkes og teamet i Christ for all nations, fra 1986 til 1990.

Lengsel etter enhet og bønn

Rachel Hickson står i dag i en internasjonal forkynnertjeneste, hvor hun besøker land i Europa, Nord Amerika, Afrika og India. Hun har en spesiell lengsel etter å se menigheter reist opp i enhet og bønn. Hun er bosatt i Oxford, England med sin mann Gordon, som er en del av pastorteamet i St Aldates. De har to barn, som begge er aktive i Guds rike. Hun har sin bakgrunn som misjonærbarn fra India, og i Asia opplevde hun på ny Guds kall over livet sitt. Under en stor kampanje i Kuala Lumpur i 1989 talte Gud til Rachel fra et ord i Profeten Joel, om å proklamere til nasjonene om å gjøre seg klar til åndelig krigføring. Midt i denne prosessen fikk hun plutselig ansvaret for å mobilisere hundrevis av bønnekrigere som kunne være med å be om et åndelig gjennombrudd i Malaysia. På mirakuløst vis skjedde det et gjennombrudd, hvor titusener av malaysiere søkte til en stor kampanje i nasjonens største idrettsanlegg. Midt i den vellykkede kampanjen kalte Gud Rachel og Gordon tilbake til Europa, for å være med på Den Hellige Ånds plan om å vekke opp Europa for Kristus.

Vil vekke opp folket

Tilbake i England fikk de pastoransvar for fire menigheter i Watford. Ut fra denne tjenesten begynte Rachel å reise rundt i England og hadde for det meste kvinnemøter. Men hennes kall gikk lenger enn dette, og i 1993 ble organisasjonen Heartcry opprettet, med hjerte for å vekke opp menn og kvinner for Kristus. Deres målsetting var tredelt: Å engasjere og trene vanlige menn og kvinner til å be, lære dem å høre Guds stemme og vilje for deres nabolag og bosteder, og lære disse å bringe ut evangeliet til de trengende gjennom Guds nærvær og Guds ord. Som et resultat av denne visjonen, har de opprettet tre forskjellige kurs, eller skoleopplegg i

11

NR 9 2011

«Jeg er helt utslitt – jeg trenger en kopp kaffe!»

forhold til bønn, profeti og Guds ord. Hun har gitt ut to bøker på norsk (utgitt fra Prokla Media): «Steg mot frihet» og «Lengsel etter gjennombrudd». I et utdrag fra «Steg mot frihet» skriver hun: «Når du er sliten, hvor får du påfyll? Vi kan ofte høre oss selv si: «Jeg er helt utslitt – jeg trenger en kopp kaffe! Men hvis du vet at du trenger ekstra styrke når det røyner på, hvor finner du styrke? Vi må lære oss til å vendte oss til Gud i tunge stunder for å få påfyll og nytt fokus. Hvis vi virkelig har satt vårt håp til Gud, hvis livene våre er basert på Guds godhet, da vil vi søke Gud på dager der vi trenger nytt håp og ny styrke. Er du i stand til å lene deg på Gud og sette din lit til ham når du leter desperat etter ny mening med livet ditt? «Gud, jeg føler meg sliten og utmattet, men jeg vet at når jeg legger livet mitt i dine hender, vil du styrke meg i troen og minne meg om at du er god. Da vil jeg vinne over motløsheten.» Når vi setter vår lit til Gud, vil han møte våre behov, og frykten og bekymringene som gjør oss motløse vil ikke få rom i våre liv. Vi henter vår styrke fra vissheten om hvem Gud er, og han er i stand til å beskytte oss og bevare våre drømmer. Når vi er rotfestet i troen, får vi et nytt perspektiv på problemene som plager oss. Vi trenger ikke å la oss beseire av problemene rundt oss. Håp, tro og forventning kan gi vinger og sette vanskelighetene i perspektiv. En ny glede bobler på innsiden og vi kan heve oss over håpløsheten. Det gir oss ny energi til å kjempe videre. Plutselig ser vi hvorfor denne situasjonen er så viktig for oss, og vi lengter etter å se Guds løfter bli oppfylt.

»

Rachel Hickson har besøk Norge flere ganger, og kommer 17. – 20. februar til å besøke Klippen Vedavågen. Foruten at hun vil delta under Forkynner- og lederkonferansen, vil hun ha flere møter på Karmøy.

TJENER SAMMEN: Rachel og Gordon Hickson står sammen i tjenesten for Kristus.

12

OKTOBER 2011

Den utilgivelige synd

Et av de spørsmålene jeg oftest får på nettsidene mine www.bibelundervisning.com er: Har jeg begått den utilgivelige synd? Det vil si en synd som ikke kan bli tilgitt. De er ofte redd for at de har spottet Den Hellige Ånd og mistet frelsen for godt.

«Derfor sier jeg dere: All synd og spott skal menneskene få forlatelse for, men spott mot Ånden skal ikke bli forlatt.» Matt 12, 31 «Dersom noen ser sin bror gjøre en synd som ikke er til døden, så skal han be, og han skal gi ham liv – det vil si dem som synder, men ikke til døden. Det finnes synd som er til døden, det er ikke om den jeg sier at han skal be.» 1. Joh 5, 16 Jeg tror disse skriftsteder handler om mennesker som ved med sin bevisst vilje gjør direkte opprør mot Den Hellige Ånds overbevisning om Jesus Kristus. Det handler om de som bevisst har sagt: «Jeg vil ikke ha noe med Gud å gjøre!» Jeg har sagt at Gud har tilgitt all synd, og jeg har allerede gitt deg skriftsteder på det som 1. Joh 2,2, men det er allikevel en synd som det ikke finnes tilgivelse for, og som fører til død. Det finnes synd som er til døden (1. Joh 5, 16).

Hva er denne synden?

Jesus sier om Den Hellige Ånd at han vil komme for å overbevise verden om synd. «Om synd, fordi de ikke tror på Meg.» Joh 16,9 Hvis du ikke tror på Jesus, vil du aldri motta gaven om syndenes forlatelse. Dette handler om de som totalt avviser Den Hellige Ånds overbevisning om synd, og for disse finnes det ingen håp om et evig liv og frelse, og det er en synd som det ikke finnes tilgivelse for. Gud vil faktisk ikke tilgi deg for at du ikke tror at Jesus er veien, sannheten og livet.

Jesus sier: «Jeg er veien og sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.» Joh 14, 6 Dette handler om disse som ikke lenger lar seg overbevise av Den Hellige Ånd om at det de gjør er galt.

Hvis du er redd for at du har mistet frelsen eller begått den utilgivelige synd, kan jeg fortelle deg at

DEL 6

Når mister jeg frelsen?

BIBELUNDERVISNING / TORE JOHANNESSEN

Jesus sier: Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.

du ikke har det! For dette handler om de som har harde hjerter, og ikke er villige til å omvende seg. Hvis du har et hard og usensitivt hjerte vil du ikke ha vært redd for dette. Nå betyr ikke det at det er ok at du har frykt, for det er også noe som vil hindre deg på mange områder, men hvis du forstår at Gud elsker deg og at du kun kan miste frelsen ved å fornekte Gud, så vil du heller ikke ha denne frykten. Jeg vil si at så lenge man er i denne tilstanden, der man ikke ønsker å la seg overbevise av Den Hellige Ånd er det en synd som man ikke kan få tilgivelse for. Men jeg tror allikevel det alltid er tilgivelse for de som ønsker å omvende seg, noe som spesielt lignelsen i Luk 15, 11–32, om den bortkommende sønn, forteller oss. Denne sønnen fornektet faren sin helt. Ved å ta sin del av arven sa han egentlig til faren sin, som er et bilde på Gud: «Jeg regner deg som død.» Men faren tok allikevel i mot sønnen da han omvendte seg og kom tilbake. I 2. Tim 2, 12–13 står det at om vi fornekter Gud, vil han fornekte oss, men det vil også si at når vi ikke fornekter han, vil Gud ikke fornekte oss. Men hva med Heb 6,4–6? Dette er noe jeg vil snakke om i neste del. NR 9 2011

13

Her er vi et glimt av forsamlinge n under lørdagens familiemøte.

Oven Leirsted

For det meste eldre folk tok turen til møtene under innvielsesmøtene for nye Oven Leirsted. Her et glimt fra forsamlingen under høytidsmøtet på lørdagen. Bjarne Staalstrøm, som delto første leiren på Oven, var se k under den lvskreven som hovedtaler under innvie lørdagen. Det er egentlig he lsesmøtet på lt utrolig å tenke på hvor aktiv denne mannen h ar vært på leirsteder gjennom leirer gje liv. Her ser vi Bjarne (til vens nnom et langt tre) sammen med andre, gode Ovenvenner.

14

OKTOBER 2011

Her ser vi et glimt fra familiemøte disse to gjestene gjorde stor suk t, hvor sess.

vil bringe fornyelse!

Ovens venner «tømmer lommeboka» fordi de ønsker et vekkelsessenter på Østlandet. Ytterligere 60 000 ble samlet inn under innvielsen av nye Oven leirsted.

Det er håpet for tiden fremover. Til tross for fest og feiring, og glede over at bygningen er i bruk, kunne du spore en del nerver blant lederne. Satsingen på nye Oven har kostet.

Selv om det var fest og feiring av at bygningen nå er i bruk, i alle fall hoveddelen, er det tatt et stort økonomisk løft. Satsingen på nytt leirsted har kostet. INNVIELSESHELG PÅ OVEN LEIRSTED TEKST: ROSE HØILAND FOTO: SIMON OLSEN – Endelig ligger forholdene til rette for at det vi arbeider for og satset så mye på, faktisk skal skje. Drømmen er igjen å oppleve vekkelse. Tusenvis av dugnadstimer og millioner av kroner har gått med. Det er ikke lite de mest ivrige personene har lagt ned av sin tid og sine midler. Ikke bare ønsker de at Oven skal bestå slik det har gjort frem til nå. Men de ønsker at Oven skal bli mer enn det.

Mer enn et leirsted

For det er jo fantastisk å tenke på alle menneskene som har hatt et livsforvandlende møte med Jesus på Oven leirer så lenge den har bestått. Men nå kan stedet utvikles til helårsdrift. Et sted som kan bidra til frelse og fornyelse for mange mennesker på Østlandet, et samlingspunkt for menighetene. Avslutningen på dagene på Oven var et vekkelsesmøte med en klar tale og oppfordring til fornyelse, og en sterk påminnelse om hvilket evangelium vi er betrodd.

Vi trenger fornyelse i livene våre Magnus Bjerkeng

innledet. Vi må bli fornyet i vårt sinn og vår Ånd slik som vi leser i Eferserne. Vi kommer ikke noen vei ved å forbedre det gamle mennesket. Vi må leve som nye skapninger i Kristus. Da kommer atmosfæren på en ny måte.

Disse jentene fra Drammen sang i familiemøtet.

NR 9 2011

15

Yngvar Pettersen

prekte om det evangeliet som vi er blitt betrodd. Det er en ære og et privilegium. I verden er vi sendebud i Hans sted. Vi er ambassadører og vi forvalter dynamitt. For evangeliet er kraft som fornyer, befrir og ikke som ødelegger. Oven er et arbeidsredskap, men det er enda viktigere med brennende hjerter som har nøden etter å vinne unge mennesker for Jesus. Vi ber om nåde til å bli tent i brann for Guds rike.

Per Andresen

gå fremover.

holdt appellen og minnet oss på noe som Arvid Myreng alltid sa. Det vi trenger i dag er en dyptgående fornyelse i våre liv. Det er det eneste som kan redde vårt kjære land. Da vil seieren Vi trenger fornyelse av Den Hellige Ånd. Han som er det levende vann. Måtte vi alle i støvet falle og for vår Mester bli stille, for så å rope: «Herre – jeg trenger fornyelse.» Må vi oppleve det på nytt. Jesus er her. Han er det levende vann og den som sier ja til ham, får det levende vann inn i sitt eget liv.

Veien videre avhenger av det

Med andre ord, det var en enstemmig oppfordring fra talestolen om søke Herren for fornyelse i den tiden vi lever i nå. Tar vi denne oppfordringen til åndelig fornyelse? Det har vært for mange et vågalt prosjekt, og det gjenstår fremdeles mye å gjøre. Men den som tror, vil Han også hjelpe i sin vantro.

FORNØYDE LEIRDELTAKERE: Deltakere og ledere under den al første leiren på Nye Oven Leirste ler d i sommer.

TERJE SØGAARD fra Misjonshus Sarpsborg har gjort en formidab et i el innsats for å få opp det nye leirstedet. Og blir sentral i arbeid med å utvikle helårs drift på Ove et n. DAG MARTINSEN er kasserer for Oven Leirsted, og gav informasjon om den økonomiske situasjonen. WERNER LIDAL er leder for Misjons- og hjemmeutvalget og kunne gratulere vennene på Østlandet med et fantastisk nytt leirsted.

16

OKTOBER 2011

FORBØNN: Terje Rygh og Erling Drangsland i forbønn for: Vidar Tjomsland, Per Arvid Lid, Ivar Naglestad og Lars Wietrychowski.

!"#$%&'()*+,-.(/-(0,+&*'($/""&.,$#+1/.

Ring oss på 482 67 750 / 419 18 169 | anne / bodil @smakogse.no

FEST: Ingen f est uten .

LOVSANG: Det er en flott grunnstamme av unge ektepar i menigheten. Her leder en del av dem an i sangen.

Nytt eldsteråd i Salem Mandal Salem Mandal har hatt en tøff periode, men har nå reist seg og innsatt nytt lederskap.

NYTT ELDSTERÅD I SALEM MANDAL TEKST OG FOTO: SIGVALD TJOMSLAND I slutten av august hadde Salem samingsfest og innsettelse av nytt eldsteråd. Vidar Tjomsland, en av de nye eldstebrødrene, kunne ønske cirka 80 store og små velkommen. Han åpnet med ordene fra Matteus 5, 44–48. Bibellærer Terje Rygh og veteranen Erling Drangsland (med 50 års fartstid i menigheten) var aktive i selve innsettelsen av eldstebrødrene: Ivar Naglestad, Vidar Tjomsland, Per Arvid Lid og Lars Wietrychowski. Terje Rygh leste fra 1. Peter 5, 2–4 og Apostelgjerningene 20,28. Han la vekt på at de eldste skal vokte hjorden, men være underlagt overhyrden som de representerer. Så leste Erling fra 1. Tess 5,12–13 og Heb 13,17–18 før selve forbønnhandlingen. I talen etterpå leste Terje Rygh fra Efeserne 5,1–2. Alle som tror på Jesus er barn av Gud og skal etterligne hans kjærlighet.

Så var det hilsen med info fra de forskjellige og allsidige virkegrenene i menigheten. Vi er glade og og takknemlig for alle som stiller seg til tjeneste for JESUS, de eldre som har virket i mange år, og den unge garde som tar ansvar i dag. Som seg hør og bør ble festen avsluttet med flotte smørbrød og kaker.

Vi er på vei! Jesus med dere!

SETT DIN ANNONSE I TLF 33 06 54 54 NR 9 2011

17

POSITIV START FOR

KRAFTSKOLEN SBI

Det er 22 elever på Kraftskolen i år. Og elevene har høye forventninger til hva året skal bringe.

FOKUS PÅ KRAFTSKOLEN SBI TEKST: ROSE E. HØILAND FOTO: PRIVAT komme. Elevkullet blir presentert, og skoleåret settes offisielt i gang. Elevenes familier kommer, men også andre som måtte ønske det. SBIs konferanser anbefales på det varmeste.

Klar forkynnelse

Det er optimisme og hunger etter mer av Gud som preger SBI for tiden. Dermed var det duket for en flott åpningskonferanse. Elevtallet har tatt seg opp, og det er noe som var ventet. I følge Reidar Gamst er det en trend som nå begynner å gjøre seg synlig. Daniel Elvelyck prekte på konferansen. Han leder bibelskolen til SOS misjonen i Sverige og hadde en praktisk og klar forkynnelse om sentrale ting. Han talte om åndsdåpen og vår oppgave som vitner. Lokale krefter og et band fra Ungdom i Oppdrag ledet lovsangen.

Tilbyr full pakke

På fredagen underviste skolens egne lærere, Reidar Gamst og Joseph Akinyele. Undervisningen ble spilt inn for så å sendes på Kanal ti. Mange bibelskoler tilbyr undervisning kun på dagtid. Det nå svært få som tilbyr det samme som Krafskolen gjør. Internatlivet legger til rette for et miljø hvor du kan vokse på alle områder, og ikke bare fylle deg med hodekunnskap. Her blir du utfordret og får undervisning som når hjertet. Det skaper forandring for resten av livet.

Hver høst starter bibelskolen med en åpen konferanse. Alle kan

Sterk åndsatmosfære

Konferansen var preget av sterk åndsatmosfære. Møtene begynte før tida, allerede imens lovsangerne holdt på med lydsjekken, og selv etter avslutningen av møtene, valgte svært mange å bli igjen i ettermøtet. Mennesker søkte forbønn og lengtet etter mer av Gud i sine liv. OKTOBER 2011

Fem døpte seg

Startet skoleåret med å gå dåpens vei

ELEVENE har fått en pangstart på skoleåret. I løpet av kort tid har flere blitt åndsdøpt og utrustet med nådegaver. De lengter etter mer av Gud og det er en ivrig gjeng som møter til undervisning.

NOEN kom til skolen uten å ha døpt seg, og etter undervisning om dåpen, meldte behovet seg raskt. Under åpningskonferansen på SBI var det hele 4 elever som ville døpe seg, samt datteren til et ektepar som også studerer på kraftskolen. I ANLEDNINGEN parkeringsplassen.

ble familien Gamst sitt basseng brukt som dåpskum, utenfor på

Fikk politiet på nakken

– vitnet om Jesus Elever på KraftskolenSBI ble politianmeldt da de vitnet for ungdommer i Re.

KraftskolenSBI har i lengre tid knyttet kontakter med elever på ungdomsskolen. I fjor var flere elever involvert i å hjelpe til ved ungdomsklubben på Revetal. Tiltaket hadde ingen kristen profil. Men lederen åpnet dørene for det de hadde å komme med.

I høst står disse ungdommene uten ungdomsklubb, og de søker kontakt. Det ble naturlig for bibelskoleelevene å gå ned på ungdomsskolen, hvor de raskt kom i samtale med flere av elevene. Det var tydelige at elevene på skolen likte å snakke med disse ivrige og helfrelste ungdommene. Men da tok lærerne på skolen affære og ringte politiet. Dette skulle de ikke ha noe av. SBI ble oppringt, og elevene fikk beskjed. De fikk virkelig erfare at det å vitne om troen, slik det er i dag, faktisk vil skape også sterke negative reaksjoner.

Tenåringene tok derimot kontakt etterpå fordi de ville vite mer, og syntes det var kult at disse guttene var så modige og turte å fortelle om det de trodde på. I den senere tid har ungdommer rundt om i Vestfold blitt frelst på Oasen. Forventningen er at flere kommer til å bli frelst selv om det merkes at motstanden er større.

NR 9 2011

19

TRØKK 1: Anne Christiansen holdt som vanlig ingenting tilbake under sin tale i åpningsmøtet.

Skal vi vinne seiersprisen er vi nødt til å være grepet av Jesus Kristus.

DFEFS BARNE- OG UNGDOMSKONFERANSE (BUAK) – ÅPNINGSMØTET TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN

20

P rofilerte Anne Christiansen kunne ikke la være å delta under BUAK. Med overskriften «Fullfør løpet» ble hun utfordret og kunne ikke annet enn å takke ja til invitasjonen. Møtet startet forøvrig med en idrettsmann som kom løpende inn i salen og tente konferansens flamme på plattformen. Et lovsangsteam fra Oasen Solvoll ledet forsamlingen inn i lovsang før møteleder Stian Lauvås kunne gi resten av møtet til Anne. Tenk at du er satt inn i tiden akkurat nå, for å løpe ditt løp nå. I 1. Kor 9, kan vi lese at alle løper, men bare en vinner seiersprisen. Paulus oppfordrer oss til å løpe vårt løp slik at vi vinner. Det er jo veldig unorsk, for den norske folkesjelen lærer oss det motsatte, at det viktigste er å delta. Men som kristne er vi kalt til å ofre alt, nekte alt, for å vinne en seierskrans som ikke visner, i himmelen. I dag er det ikke tidsriktig tale å snakke om å «kjempe mot seg selv», det handler heller om selvrealisering. Men for å vinne prisen må du nekte deg alt. Føler du for å trene i dag? Det regner! Vil du vinne setter du følelsene dine til side og satser målbevisst på seieren. Det handler om å gi ALT, slik som Jesus Kristus gav alt for oss. Vi kan ikke annet enn å gi alt tilbake til ham. Det handler ikke om «ja, dersom», «kanskje det passer», «blir det tøft, dropper jeg ut». Dette er uttrykk som ikke hører hjemme på idrettsbanen, i vår etterfølgelse av Jesus. Vi vil fullende løpet. Paulus var ikke ute og ruslet en tur etter Jesus. Selv om veldig mange gjør det. Paulus løp for å vinne. Ikke for å vinne frelsen, for frelsen kom gjennom det Jesus gjorde på Golgata. Det er frelsen som får meg ut på banen, får meg i gang. Det er snakk om å bære frukt for Jesus, om å ære Gud med sitt liv. Paulus er vårt forbilde, for han gir alt. Hver av oss må løpe det løpet vi er kalt til av Jesus. Det er ikke snakk om jeg skal løpe ditt løp, for jeg har mitt eget løp, slik alle har sitt eget løp. Nå er det slik at alle er vi skapt med en hensikt, alle er vi verdifulle – og det er et løp du skal vinne for Jesus. Alle må vi hele på hverandre, for den enkelte har sitt løp. Anne brukte hele tiden eksempler fra sitt eget liv og egne utfordringer i sitt løp. Menneskefrykt var ett av disse. Hun tok også utgangspunkt i Fil 3, 12, om å være grepet av Kristus og jage framover mot målet. Skal vi vinne seiersprisen, er vi nødt til å være grepet av Jesus. Vi kan bruke metoder, men Guds tanke er å bruke oss som selve metoden. Du er Jesu metode! Og du er kalt til å løpe et løp som du kan vinne. I avslutningen utfordret Anne forsamlingen til å gi avkall på ting som hindret oss i løpet. Er det å bevare masken viktigere enn å være et vitne for Jesus? Vi er kalt til å løpe et løp, hvor vi følger Jesus Kristus. Han har lagt opp løpet for oss, et løp vi skal vinne.

Variert program

Elin Ljoså Myra hadde egne seminarer til barnearbeiderne under BUAK, mens Leif Frode Svendsen hadde undervisning til unge ledere. Moroguttene Dani og Thomi hadde sammen med Joakim Skavern et seminar om kreativt ungdomsarbeid. Det var med andre ord en innholdsrik konferanse for de 150 deltakerne under årets BUAK. (red)

TRØKK 2: Lovsangere fra Oasen Solvo en velvillig forsamling inn i tilbedelse o ll ledet g lovsang. Dette skulle vi gjerne hatt me lørdagskvelden, var noe av melodien s r av på om gikk igjen i etterkant av konferansen. Barne ungdomsarbeidere er tydeligvis et tilbe - og dende og takknemlig folk.

OKTOBER 2011

Tildelte kr 450 000

til barne- og ungdomsarbeidet Barne- og ungdomsarbeidet i DFEF har sin egen ressursorganisasjon som arbeider for å løfte dette arbeidet.

DFEFS BARNE- OG UNGDOMSARBEIDER-KONFERANSE – ÅRSMØTET TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN DFEFs Barne- og ungdomsråd avholdt sitt årsmøte fredag 27. november med circa 60 delegater tilstede. Det er unge ledere som leder DFEFs barne- og ungdomsorganisasjon (BUR), leder Stian Lauvås er bare 24 år. Men det som mangler på erfaring, tar de igjen med ungdommelige pågangsmot. Nina Reme Lid fra Salem Mandal var dyktig ordstyrer og tok delegatene greit gjennom en kort saksliste. Mest spennende var valget, hvor flere dyktige arbeidere fra forskjellige menigheter stod på valg. Stian Lauvås (ungdomspastor ved Klippen Vedavågen), som har vært styreleder det siste året, ble gjenvalgt til styret, sammen med Lars Barkve (ungdomspastor ved Betania Spangereid). Elin Ljoså Myra fikk også en fast plass i styret, mens Christina Huru og Anne Karin Gamst (Oasen i Våle) kom inn som varamedlemmer. Ut av styret gikk Inger Mæland og Sølvi Tømmerbakk. Fra før er Hanne Martinsen (Betania Arendal), Bjørn Rino Jacobsen (Sion Mosterhamn) og Svein Kåre Dahl (Betania Vigeland) med i styret. Misjons- og hjemmeutvalget har med Åge Dahl som sin representant. Til valgkomiteen ble Nina Reme Lid og Torbjørn Hammersland (Sion Mosterhamn) innvalgt, og de vil sammen med et styremedlem fra BUR finne kandidater til neste års valg. Styreleder Lauvås hadde en grundig gjennomgang av årsrapporten. Interessant var det å høre at styret har delt seg inn i tre arbeidsgrupper, hvor en arbeider med TR (Trening og Ressurs), en med Inspirasjon, blant annet BUAK og en med Misjon.

BUR har i samarbeid med Kraftskolen SBI fått i gang et veldig bra barnelederkurs, som i fjor fikk veldig gode tilbakemeldinger. Her er det plass til mange flere deltakere til neste år. BUR mottok i 2010, kroner 663 882 i statsstøtte. Dette var en nedgang på cirka 50 000 fra året før, men grunnlaget for tildelingen var 1405 tellende medlemmer i 46 grupper. Mange flere enn disse er knyttet til DFEFs barne- og ungdomsarbeid, men flere er ikke like bevisste på å sende inn tall og rapporter fra arbeidet de driver. Foruten dette fikk BUR 457 276 kroner i Frifondmidler, og dette er midler som går direkte ut til de gruppene som har sendt inn registreringsskjema. Regnskapet for 2010 viste forøvrig et underskudd på cirka 150 000 kroner, noe som var ventet. Administrasjonssekretær Vidar Tjomsland har gått fra 60 til 100 prosent stilling, og Leif Frode Svendsen var i fjor ansatt i 40 prosent i en prosjektstilling. Hyggelig var det å møte Knut Østbye på årsmøtet. Han var en av de som var med å kjempe fram BUR i DFEF i sin tid. Dette ble også markert ved festmiddagen på lørdagen, da også mangeårig styreleder Sven J. Stray var invitert.

BURSTYRET: Møtelede (med mikrofon), som o r Bjørn Rino Jacobsen gså er nestleder i BUR , hentet fram de av styr under BUAK. Fra vens et som var tilstede tre ser vi: Lars Barkve, Hanne Martinsen, Elin L joså Myra, Vidar Tjomsland (ansatt i BU Svein Kåre Dahl (grepe R), Stian Lauvås og t av stundens alvor?).

Stray ble hedret for sin flotte innsats i BUR. Østbye var i sin tid sentral i

NR 9 2011

21

Mortens tjenestepyramide

22

Morten Helland satte i sin undervisning under BUAK søkelyset på viktigheten av rett balanse i tjenesten for Jesus.

DFEFS BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERKONFERANSE (BUAK) – FINN DIN IDRETTSGREN TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN D et var utrolig givende å høre Helland (pastor fra Sion Mosterhamn med permisjon) undervise under konferansen. Det var ikke bare teori, men selvlevd kunnskap han formidlet. Som Maslows har sin egen trekant, eller behovspyramide som det så fint heter, har Morten sin egen «tjenestepyramide». Det nederste trinnet, og grunnlaget for alle de andre trinnene kan vi kalle: Personlig gudsliv. Den tiden du bruker alene med Jesus danner grunnlaget for et liv i tjeneste for Jesus. Nest nederst har jeg: Familieliv. Det handler om å leve ut gudslivet i familien, og det å dele Guds ord med din ektefelle skal ikke undervurderes. Det tredje nivået er menigheten, og øverst: Tjenesten. Det er viktig at du har rett grunnlag for din tjeneste i Guds rike. Nå er det slik at du kanskje for øyeblikket er forhindret fra å være i en tjeneste for Jesus. Men det gjør ikke at menighets-, familie og din tid med Jesus stopper opp. Har du et rett grunnlag, hvor du bygger din identitet i Kristus og bruker tid alene med ham, vil du stå stødig når alt blir tatt bort fra deg. Vi kan lese i Romerbrevet at ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet. I boken «Den himmelske mannen» treffer vi den ivrige forkynneren i møkkakjelleren, det nederste fangehullet. Han er langt fra sin opprinnelige tjeneste, familien vet ikke hvor han er, menigheten er borte.

LEVD BUDSKAP: Morten Hellan d gav mye presentere sin egen tjenestepyram ide. FØLGER MED: Noen a Morten Hellands un v deltakerne under dervisning.

Men alene i møkkakjelleren priste han Gud og kunne uforstyrret prise Herren. Ingen kunne ta fra ham det personlige gudslivet. Det er mer utfordrende hvis du bygger opp tjenesten din den andre veien. For oss som er tjenere i Guds rike er det en stor utfordring at vi legger tilrette for å utvikle oss på de nederste nivåene. Og først og fremst det personlige gudslivet. Pass på at du komme rett i gang! OKTOBER 2011

Ikke nok å fullføre - du må vinne

Paulus fullførte ikke bare sitt løp, nei – han fullendte sitt løp, vant seier. Gud ønsker ikke bare at du og jeg skal fullføre, men at vi skal vinne.

DFEFS BARNE- OG UNGDOMSKONFERANSE – FULLFØR LØPET TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN B ibellæreren og BURs administrasjonssekretær Vidar Tjomsland hadde den utakknemlige oppgaven å tale i to bibeltimer på søndagen. Men med tørr og god humor, enkel, men interessant undervisning og flere videoklipp fanget han interessen til deltakerne. Han brukte god tid på å klargjøre de enkelte bibelversene, både historisk og ikke minst gikk han dypt inn i selve begrepene på gresk. Det gjorde det spennende og enklere å forstå undervisningen. «For mange er det å fullføre løpet en prestasjon i seg selv, men vi er ikke bare kalt til å løpe, til å fullføre, men til å vinne. Vi kan lese i King James fra 2. Timoteus, det siste brevet Paulus skrev, at han har stridd den gode strid, fullendt løpet. Fra grunnspråket forstår vi at han ikke bare fullførte sitt løp, men at han fullendte det, oppnådd det som Gud hadde tenkt. Han gjorde det til fulle, det han var kalt til. Tellio, som blir brukt her, er det samme som Jesus sa på korset: Det er fullbrakt! Seieren er vunnet.» Det er motiverende å se hen til seiersprisen, og i himmelen vil det bli en seiersseremoni, hvor vi får igjen etter hva vi har gjort. Seiersprisen er ikke forskjellig ut fra hvor store gjerninger du har gjort, men du får seiersprisen etter hvordan du har løpt ditt løp, levd ditt liv. For at vi skal vinne løpet, er det viktige momenter som må være med. Tjomsland brukte bilder fra idrettsverdenen som gode illustrasjoner. Gud kan tale gjennom sportssendinger på TV … Skal du vinne, må du trene. Er du ikke aktiv, i bevegelse, er det lett å bli passiv, du får stive bein og det blir tungt å komme i gang. Arvid Myreng, rektor fra Smyrna Bibelinstitutt sa ofte: Før du går på møte må du trene hjemme. Vi leser jo at når vi kommer sammen, så har vi noe med oss, noen en salme, andre et ord, et vitnesbyrd. Bibelen snakker om tukt, som kan forstås som rett- og veiledning. Dette er viktig, at du lar treneren, Den Hellige Ånd få korrigere deg. Videre må du spise rett! For å opprettholde energien må du spise, både før, under og etter en konkurranse. Viktig at vi tar til oss føde, og at vi tar til oss rett føde. Slik fortsatte bibellæreren å hente fram det ene momentet etter det andre, og folk tok imot Guds ord. Han brukte litt tid før pausen på å snakke om det å ha rett fokus. Johannes var opptatt av å spørre ut Jesus om Peter. Men han fikk svar: Hva angår det deg? Følg du meg! Det er viktig å ha fokus på Jesus, ikke andre mennesker, og la Den Hellige Ånd få slippe til i ditt liv. Du må la ingen røve seiersprisen fra deg – men fullføre det løpet Gud har lagt foran deg.

23

NR 9 2011

Støtte fra omgivelsene er viktig for den gravide

24

VERDIEN AV ET MENNESKE

I fjor ble en fjerdedel av alle svangerskap avbrutt. Det er snakk om 15 735 barn. Vi i Menneskeverd jobber for å få ned aborttallene i Norge. Hvordan kan vi i størst grad forebygge abort i landet vårt?

KRONIKK/ LIV KJERSTI SKJEGGESTAD, GENERALSEKRETÆR MENNESKEVERD D et er et vanskelig spørsmål med få enkle svar. Men forskning viser oss at det er noen faktorer som spiller inn i større grad enn andre. Årsaker som at det vil bli vanskeligere å fortsette utdannelse og jobb, manglende støtte fra barnefar og en ustabil økonomisk situasjon, er faktorer som har betydning når norske kvinner velger abort. Vi ser det derfor som viktig å peke på konkrete tiltak som viser forståelse for kvinner som opplever graviditeten som utfordrende. Gode økonomiske ordninger er viktig for en usikker gravid kvinne. Det er viktig at hun får greie på hvilken hjelp hun har rett på; foreldrepenger, foreldrestipend eller engangsstønad. Kvinnen må tilbys informasjon og være klar over hva slags bistand samfunnet vårt kan tilby om hun vil beholde barnet. De økonomiske ordningene kan også forbedres. Det nåværende tilbudet om foreldrepenger er ikke tilpasset den gruppen som utfører flest svangerskapsavbrudd i Norge, kvinner OKTOBER 2011

i 20-årene. Disse kvinnene er ofte studenter, i en overgang mellom studier og fast jobb og på vei til å etablere seg. Denne gruppen bør tilbys likeverdig støtte som den gravide i fast jobb. I dag er engangsstønaden på 35.000 om kvinnen er uten jobb. Engangsstønaden bør høyes til minimum 150.000. For en ung kvinne kan det virke mer fornuftig å utsette det å få barn til senere i livet, da støtten hun da vil motta er mangedoblet, som et resultat av fast arbeid. En kan spørre seg hvordan et system som straffer de unge kvinnene kan opprettholdes når vi vet at økonomi er en medvirkende årsak til å velge abort.

Kollektivet har mange frivillige som passer barna når det trengs. De lever dessuten i et fellesskap med andre unge mødre, og får råd og veiledning til å takle livet som mamma.

Kunne vi ha fått til et slikt tilbud til unge mødre i Norge også? Dette vil vi gjerne høre både unge og erfarne mødre og politikernes reaksjoner på!

Det er viktig å understreke at tilstrekkelig økonomisk støtte i seg selv er ikke er nok for å få ned de høye aborttallene. Men slike tiltak kan realiseres på kort tid. Mange hevder at dette kan resultere i at mange liv reddes.

Støtte fra omgivelser er viktig for den gravide. Hvordan kan vi best hjelpe unge gravide spør vi oss. Et eksempel på et slikt tiltak ble vi tipset om av en av våre medlemmer her om dagen. Hun er veldig opptatt av gravide tenåringsjenters vanskelige situasjon. De kan havne i et dilemma når de ønsker å beholde barnet, men enten foreldre, kjæreste, helsepersonell og øvrige omgivelser oppfordrer til abort. Disse jentene har behov for et støttende nettverk: Alexandra-kollegiet i utkanten av København tilbyr dette. Her kan unge gravide kvinner i en vanskelig situasjon, få bo i et kollektiv hvor de får støtte til å ta hånd om barnet og til å fullføre skolegang og studier. Jenta må ha en studieplan og betaler noe husleie, men kan bo der i alle årene som trengs for å fullføre utdanningen. Når barnet er sykt eller den unge moren har eksamen, tar kollektivet seg av barnet. Hvordan kan våre menigheter stille opp for unge mødre og alenemødre? Hvordan kan storfamilien inkludere de som står alene? Kanskje dere skal invitere noen på middag? Eller samle inn penger til en barnevogn noen sårt trenger? Hva med barnevaktordninger eller avlastning en helg i måneden? Har du noen ideer om hva du kan bidra med i din sammenheng? Vi kjenner alle noen og kan alle bidra med noe.

Vi er veldig takknemlig for alle våre 9 500 medlemmer. Om du vil stå sammen med oss i kampen om å løfte fram verdien av et menneske, uansett alder, betyr det mye for oss. Du kan bli medlem ved å sende sms til til 2160 med kodeordet LEVE. Du kan få mer informasjon om våre saker på våre nettsider; www.menneskeverd.no. Vi i Menneskeverd ønsker å være med å tilrettelegge for tiltak som viser forståelse for de gravide kvinnenes ulike historier, situasjoner og ensomhet i et vanskelig valg. Kanskje vi slik kan se at flere barn i mors mage får se dagens lys? Tusen takk til deg som vil stå sammen med oss i kampen for det ufødte liv! NR 9 2011

25

MISJONSAVDELINGEN: Her er de seks ansatte, fra høyre:

Kiyoshi Akamatsu Dong Jin Son Kenji, Ulala Wada

oppgaver), (Han er et multitalent, dyktig musiker, er ofte ute og kommuniserer med nøkkelpersoner og bevegelser. Han er pastorsønn, far til tre barn), (fra Sør Korea, besøker menigheter og presenterer bibelarbeidet, oversetter misjonær Roald Lidals bønnebrev til koreansk), (følger opp alle giverne, har også andre generelle

Toshiko Nakajima

(har ansvar for nyhetsbrevene) og

Akiko Murooka

(har vært med i arbeidet med Mangabiblene, men redigerer nå et månedlig nyhetsbrev).

2#3345*6(/"(7,.#+

STORE BEHOV FOR BIBLER

Kenji Oyama er leder for misjonsavdelingen ved Nytt Livs Lys sitt trykkeri i Japan.

BIBELENS VANDRING / DEL 3 TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN Mesteparten av pengegavene denne avdelingen.

som kommer inn til virksomheten i Japan og Hong Kong, kommer fra givere i Japan. En egen misjonsavdeling ved trykkeriet i Japan følger opp syv til ni tusen japanske støttespillere. Kenji Oyama (57 år) leder – I nyhetsbrevene bringer vi ut nyheter og rapporter om hva som skjer i Kina, hvor Biblene blir levert ut, med mer. Foruten dette har vi spesielle arrangementer, med inviterte gjester hvor vi setter fokuset på misjonsarbeidet. Vi inviterer også gjester for å se virksomheten ved trykkeriet. Team fra vårt kontor besøker også en del nøkkelpastorer, menigheter, og vi organiserer turer til Hong Kong og Kina. Foruten lederansvaret for misjonsavdelingen, har Kenji en rådgiver rolle i forhold til ansatte ved trykkeriet og utenfor. Han reiser også en del som evangelist, og styrker på den måten forholdet til lokale menigheter. og derfor er det viktig å reise rundt.

Frelst for å tjene

Kenji er sønn av en markant pastor i Japan. – Min far har skrevet over 100 bøker, og oversatte i sin tid Bibelen til japansk, på egenhånd. Han var involvert i misjonsarbeid i Korea etter andre verdenskrig. Under krigen skjedde det mye urett fra Japans side rettet mot blant annet Korea og Kina. Min far reiste rundt for å unnskylde hva landet vårt hadde vært med om, samtidig som han forkynte evangeliet, spesielt i Sør Korea. Selv ble han en kristen 17 år gammel. – Jeg levde i noen år i opprør mot det min far stod for, men ble frelst under en kristen leir. Etter videregående var jeg engasjert i Operasjon Mobilisering før jeg studerte i syv år ved Columbia Bibelcollege i USA. I 1983 ble jeg medpastor for en menighet i Tokyo. – Ikke alle menigheter i Japan vet hva vi gjør, Sammen med sin far plantet han en menighet nord i Tokyo i 1987, på samme tid som han

26

SEPTEMBER 2011

5

FAMILIE: Kenji sammen med sin kone og sønn.

C HONG KONG, KINA A TOKYO, JAP AN var engasjert i den andre menigheten. – Det ble en vanskelig tid, hvor det ble splittelse i menigheten og jeg gav arbeidet over til noen andre. For en periode gjorde jeg helt andre ting, fra å jobbe på et fiskemarked, drive med engelskundervisning, ansatt i en ungdomsbevegelse og jobbet for min bror i hans bilforretning.

3,5 million evangeliseringshefter

I 2006 ble han engasjert på fulltid med prosjektet «Powerful living» (Billy Graham ministries). Nytt Livs Lys ble med i dette prosjektet og slik fikk Kenji nær kontakt med trykkeriet. Kampanjen ble rikt velsignet av Gud, og foruten annonsering i alle tv-kanaler ble det distribuert 3, 25 millioner evangeliseringshefter. – Disse heftene ble distribuert av japanske kristne og var kreativt laget. Hele prosjektet holdt på strande halvveis, men vi fant en løsning for distribusjonen og reddet prosjektet. En periode hadde jeg og kona ansvaret for utsendelsen av heftene, men etter hvert som det ble enorme mengder, sendte trykkeriet direkte ut til mottakerne. Fortsatt møter jeg mennesker som ble berørt av denne kampanjen. Spesielt en tilbakemelding grep meg, hvor en gutt og jente, som satt i fengsel, dømt til døden, gjennom aksjonen hadde blitt ledet til Jesus Kristus. Hva er ikke det verdt?

Gjennom denne kampanjen fikk Kenji god kontakt med misjonær Roald Lidal, og det falt seg naturlig at Kenji ble engasjert ved trykkeriet. I dag er han helt klart en viktig ressurs for trykkeriet og misjonen. Husk på han og de andre medarbeiderne i dine bønner. B JAKAR TA, INDONESIA AUGU ST

Her ser vi Haesgawa pakke bibeldelene på paller som sendes videre til Sri Lanka. Det sendes ut fire kontainere i uken, når det går for fullt. I gjennomsnitt sendes det ut 17 tonn tre ganger i uken, når det er to skift som jobber med trykkemaskinene.

Her blir bibeldelene brettet og presset sammen.

6 7 NR 9 2011

27

Misjonarbeidet i Argentina

Starter arbeid på «kirkegård»

Misjonærene Irene og Jan Andre Langåker er tilbake i Argentina. Og har en drøm å starte opp nytt arbeid i to nye fylker.

MISJONÆRENE IRENE OG JAN ANDRE LANGÅKER TEKST OG FOTO: LEIF FRODE SVENDSEN Familien Langåker, Grindhaug Skole. som virker som misjonærer i Argentina, har det siste året hatt en lengre periode hjemme i Norge. Tre av de fire barna har gått på norsk skole, og bare to dager før avreise, hadde klassen til Julia (8 år) en stor avskjedsfest for henne på – Vi ble veldig glad over dette tiltaket, det var fint gjort ovenfor jenta vår, sier ekteparet. De har hatt et flott år hjemme i Norge. Når dette leses er familien etablert på leirplassen i Rio Ceballos. Dette vil bare være en midlertidig løsning, for familien vil etablere seg på et nytt sted.

MISJONÆR FAMILIE: Her er familien Langåker: Irene og Jan Andre sammen med barna Ruben, Daniel, Julia og minstemann.

– Gud har gitt oss en drøm om å starte opp arbeid på steder hvor det ikke er noe levende arbeid fra før. I de to nærliggende fylkene Catamarca og La Rioja er det veldig lite evangelisk virksomhet. Ja, når vi fortalte om drømmen vår til pastor Bazan i Salta, berømmet han oss for å gå til Argentinas kirkegård. Dette er de to fylkene hvor det absolutt er minst kristen virksomhet i hele landet, sier ekteparet.

28

Tlf 33 06 54 54

E-post: [email protected]

Din annonse i Det gode budskap!

B EST I L L A N N O N S E I DA G!

OKTOBER 2011

KJEKK LÆRERINNE: Klasseforstander Kathrine Lillebø overrakte fine presanger fra klassekameratene. (Bildet til høyre.)

Går i lydighet

Med menneskelige øyne står de ovenfor en umulig oppgave, men kjenner Guds ledelse – og går i lydighet. – Vi regner ikke med at det blir enkelt, for vi har ingen kontaktpersoner eller menigheter vi kan jobbe ut fra. Men vi har en visshet om at Gud vil sende folk i vår vei. I begynnelsen vil det være naturlig å reise innover disse fylkene, ta utgangspunkt i de to største byene og be om ledelse. Alt er jo på et «åndelig plan» foreløpig, og det blir naturlig å ta i bruk «åndelige midler» som bønn først. Siden Catamarca ikke ligger langt fra El Mollar, vil ekteparet bruke huset til Skrøvjes som en base for arbeidet her.

Tiden er moden

Misjonærene kjenner at tiden er moden for å utvide arbeidet. – Misjonsarbeidet DFEF har bygd opp på forskjellige steder, er stort sett selvgående i dag. Etter en turbulent periode, er det i dag argentinske pastorer i alle forsamlingene. Det er ro og det føles ikke naturlig for oss å gå inn i det bestående. Faktisk håper vi at nybrottsarbeidet kan skape et positivt engasjement i de etablerte venneflokkene. Tre av de fire barna vil følge det norske skolesystemet denne gangen, og vil bli undervist av Cathrine Hemnes. Hun vil ha sin base på leirstedet Rio Ceballos, og undervise barna her. Husk på familien i dine bønner! De går nå inn i noe helt nytt, hvor de steg for steg vil være avhengig av Guds ledelse. Som støttespillere hjemme i Norge er det utrolig viktig at vi

«

vandrer» sammen med dem i bønn.

KJEMPEFEST: Julia (i andre rekke til venstre) sammen med andre klasse på Grindhaug Skole.

Tlf 33 06 54 54

E-post: [email protected]

Få magasinet rett i postkassa!

B EST I L L A B O N N E M E N T I D AG !

Nøkkelperson trenger støtte Misjonsarbeidet som DFEF står bak i Argentina har et eget styre, og Graciela som ansatt sekretær. Hun gjør en formidabel og viktig jobb for misjonen, ikke minst i forhold til offentlige myndigheter og ikke minst gjør hun en flott regnskapsjobb.

For øyeblikket får hun sin lønn fra familien Langåkers misjonskasse, men dette er bare en midlertidig løsning.

Dette er en oppfordring til menigheter og enkeltpersoner om å gå inn med konkret støtte til denne nøkkelpersonen i misjonsarbeidet i Argentina. Byråkratiet er helt annerledes i Argentina enn i Norge, og papirmøllen her er utrolig når forskjellige ting skal ordnes. Her er Graciela helt unnværlig, da hun både forstår systemet og det vi til enhver tid må gjøre i forhold til dette.

En menighet fra DFEF har tidligere støttet henne med 25 00 kroner i måneden, men trakk sin støtte for en tid tilbake. Graciela er en veldig strukturert og dyktig dame, som arbeider ved sitt kontor i Rio Ceballos hver eneste dag.

Har dere mulighet til å støtte henne?

Ta kontakt med misjonær Jan Andre Langåker på epost: [email protected], eller deres misjonskasserer Alf Inge Flokketvedt på epost: [email protected] eller tlf: 91190978 NR 9 2011

29

OKTOBER 2011

BESTEVENNER: Vilde (til høyre) sammen med sin venniner i Mexico.

Vi drømmer om en bevegelse av gjenfødte troende som danner levende menighetsfelleskap, og at det vil spre seg utover til mange steder.

FOKUS PÅ MISJONSARBEIDET I MEXICO TEKST OG FOTO: ROSE HØILAND

Les misjonærens reisebrev på neste side

Mange lurer nok litt og det er flott.

på hva som skjer med Mexico-misjonen. Dere har jo lagt merke til at vi befinner oss her i Norge. Arbeidet i Mexico fortsetter uansett med det samme trykket som det var da vi selv bodde der. Vår rolle har gått fra misjonærer til prosjektledere

I utholdenhet og tro

Utgangspunktet i forhold til Bibel og tro til mange av de vi har nådd er utrolig svakt. Det er ikke bare opplæring som trengs, men først avlæring. Tankebygninger i den enkelte må først rives for at et bibelsk fundament kan vokse frem.

Lokale medarbeidere med støtte fra Norge

Stafettpinnen sendte vi videre. Nå velsigner vi mennesker som Gud har kalt til å nå sitt eget land med evangeliet. Uten vår støtte og hjelp ville det ha vært svært vanskelig. Å få reise ned for å støtte teamet vårt i det arbeidet de gjør, slik at de kan vokse både personlig og se vekst i arbeidet, er nå noe vi gjør med glede og forventning.

Vi har startet menighet i det små, men vi jobber jevnt mot ett mål. At dette skal bli en bevegelse, av gjenfødte kristne som sprer troen videre, slik at alle landsbyer i området kan ha en livskraftig menighet. En livskraftig menighet som bærer frukt er i våre øyne en menighet som selv starter nye menigheter. Skal vi oppnå dette må vi disippelgjøre de menneskene som blir frelst. Det er det vi jobber mest med om dagen. Idet fortsetter vi å jobbe med utholdenhet og tro til at Gud skal virke i menneskers liv, i områder som er veldig preget av åndskamp, kriminalitet, alkoholisme og fattigdom.

Bedre økonomi vil øke kvaliteten

Utgiftene til arbeidet er like store som da vi bodde i Mexico. Vi drømmer om å øke det budsjettet for å nå ut til nye steder. Om vi kunne øke driftsutgiftene og lønningene samt kjøpe en nyere og bedre bil, ville det styrket kvaliteten på det vi allerede gjør. Bilen vi har nå skulle vi gjerne hatt ute i landsbyene kun til å hente mennesker til møtene, og bruke en nyere til å kjøre til landsbyene. Om Gud legger det på ditt hjerte å støtte arbeidet enten som ny fast giver eller ved å gi en enkeltgave til innkjøp av bedre bil, er det varmt velkomment i en litt slunken misjonskasse. NR 9 2011

31

32

895(%4(#5(:*+&($1;69,-<*5( +$&'*(=9,(+>.9,--145

EN MISJONÆRS REISEBREV

1*.(3B(C>*5(5,9(D +#"5,),-(*6()*5(.

<1*6.*.(56*.-*6(6 *E,F/G( 4()*5(B( Barn opplever B(&9,$*(0*6)*.*6( *,+*5,)*.(3B(B(/"+ 5,'*(+* arbeidet i Marbella:

I juni satt jeg igjen på flyet til Mexico. Lange reiser kan være slitsomme, men samtidig er det noe positivt også. For det å pendle mellom to så ulike verdener gjør at hjernen trenger reisetiden på å omstille seg. Og det ble litt overgang. Min datter, Vilde, og jeg landet i det sommeren for alvor hadde tatt tak i byen. Uten varmebølgen som kom, ville jeg fortsatt synes det var litt for varmt. De første dagene var det vanskelig å spise fordi vi drakk så mye vann og suero (saltvannsdrikke).

Men det var bare å ta fatt på min lange liste av ting jeg ønsket å utrette på en liten snau måned. Vi kom oss ut til Higueras, og der ville alle snakke med meg. En av de relativt nye i menigheten kom til meg. Jeg visste godt hvem hun var, selv om vi nesten ikke hadde snakket sammen. Det var tydelig at noe plaget henne.

Hun ville snakke med meg alene, så vi ventet til alle hadde gått. Da satte vi oss ned, og hun begynte bare å hulke høyt. Sorgen hun bar på var så stor. Det var umulig å ikke kjenne smerten hun bar på. Sviket hun hadde opplevd hadde satt dype spor. Hun følte seg krenket og det med god grunn. Vi ba sammen og leste Guds Ord. Jeg delte noen enkle sannheter om hvem vi tror på. Da så jeg øynene lyse opp. Dagen etter kom hun på bønnemøte og skinte som en sol.

Det virket så ufattelig lite, nesten ubetydelig. Og der fikk jeg den påminnelsen jeg trengte. Vi var der, og i grunnen var det alt som telte, når vi var villige til å vandre i lydighet og full tillit til Han. Da vil resultatene komme. Her har vi blitt sendt til et område hvor det er så mange sårede og skuffede mennesker. Det er mennesker som aldri har fått kjenne seg verdifulle. Tiden og ressursene vi har brukt for å reise dit har faktisk bidratt til at egenverdien til flere har blitt totalt forandret.

Noen brydde seg om å komme å forkynne evangeliet.

Noen andre betalte for det, mennesker de ikke en gang kjenner.

Noen kom på besøk og tok seg tid til å lytte.

Noen hjalp til med penger til mat den dagen kjøleskapet sto tomt.

Alt for at Jesu kjærlighet skulle bli synliggjort.

Laura, en av våre trofaste i menigheten, satt på med oss tilbake til byen en av dagene. Hun benyttet anledningen til gratis skyss. Vi samtalte om hvordan hun fikk vitne for mennesker på arbeidsplassen. Til tross for familieproblemer hadde hun blitt den i menigheten som inviterte med seg flest nye mennesker. Da vi ble kjent, var hun arbeidsløs og deprimert. Hun fortalte meg den gang at hun var altfor treg og utafor til å kunne jobbe. Årsaken var et knust selvbilde. Imens vi snakket var det tydelig at jeg nå snakket med et annet menneske. Bekjennelsen var en annen, og det vi hadde forkynt og prentet inn fra starten av, nå kom de samme ordene ut fra hennes munn, levd og erfart.

Om ikke det er vekst, så vet ikke jeg. En vekst som nå skaper mer vekst. Vi besøkte og ba for en kvinne som lengtet etter å møte Jesus etter å ha hørt Laura vitne på jobben.

Fire hektiske uker senere satt vi på flyet hjem, Vilde og jeg. Imens Vilde hadde tilbrakt mye tid med sine beste venner, hadde jeg vært på møter, i samtaler, prekt, undervist, evangelisert og sunget. Tiden løp fra oss. I Higueras tok vi steget til å leie et større og mer funksjonelt lokale. Vi fikk holde vesle nydelige Abby i våre hender, datteren til Tita og Luis som kom til verden mens vi var der. Vi fikk etablert nye relasjoner med menigheten vi nå samarbeider med, og det i seg selv var verdt hele turen.

Igjen sitter jeg med glede over hva Gud har gjort, og forventninger om hva han kommer til å gjøre, og litt vemodighet over at jeg ikke er der og får med meg alt. Å gi fra seg stafettpinnen innebærer også å gi fra seg kontrollen. Dette er tross alt ikke vårt arbeide, men Guds.

«I søndagskolen kom det en gutt og han hadde store språkproblemer. Han snakket ikke rent, og slet med uttalen på mange ord. På søndagskolen studerte han Guds Ord og slik lærte han å snakke. Hver uke øvde vi inn nye bibelvers og mange av barna liker å stille seg frem i forsamlingen å sitere det de hadde lært. Det ville også denne gutten, og slik lærte han. I dag stiller han seg opp for å sitere Guds Ord. Han ønsker å bli forkynner når han blir stor.» «På fredagene henter vi jo barn i fra nabolaget. En av jentene som kom opplevde mange problemer hjemme og vi snakket om tilgivelse. Vi fortalte om den fortapte sønn. Under aktiviteten lagde vi kort som barna hadde med hjem. På hennes kort stod et vers om velsignelsen ved tilgivelse. Hjemme ba hun foreldrene om tilgivelse, og moren kom senere på møte og fortalte at hennes datter var forandret. Begge foreldrene var begeistret. Jenta vitner om at hjertet hennes er forandret. Det er noe frukt fra fredagsarbeidet, og vi har nettopp begynt.»

?*9$/""*.(5,9(@#0*9+5#)

Gårds- og turisthotell i Vestfold – Hotellet med en familiær tone, et interiør som skaper trivsel og natur som tilfredstiller alle behov

Tlf: 33 15 59 99 www.gavelstad.no

OKTOBER 2011

<1*6.*.(56*.-*6(6 *,+*5,)*.(3B(B(/"+ 5,'*(+* Sprer Jesus-glede blant barn i Spania Gladys Cañete ble frelst da hun var åtte år. Nå lever hun for at barn skal få møte Jesus.

MISJONÆRENE BORGHILD OG EDDIE BAKKE I SPANIA TEKST OG FOTO: ROSE HØILAND Spania Da Gladys var åtte år ble hun kjent med Jesus gjennom et evangeliseringsprosjekt rettet mot barn i nabolaget der hun bodde. Det ble spiren til et livskall. Her vokste lengselen frem i Gladys om å evangelisere barn slik at flere skulle få den muligheten hun selv hadde fått. I 22 år har hun nå jobbet med evangeliserende barnearbeid. Først i Paraguay, Chile og Mexico. Så åpnet Gud dørene for henne å komme til Spania. For 3 år siden kom hun til Marbella som selvunderholdende misjonær. Ved siden av sitt engasjement i menigheten jobber hun på et gamlehjem for å dekke sine daglige behov.

Utfordringen med å leve slik er at det blir lite tid til overs. Tiden tilbringes enten på jobb eller i menigheten. På søndagsmøtene får hun aldri med seg forkynnelsen da hun alltid er med barna. Det er allikevel ikke noe stort problem. Det er andre møter i uka og det personlige andaktslivet har høy prioritet, og er hovedkilden til at hun kan stå på i tjenesten. – Jeg liker meg godt her. Jeg liker utfordringene med å være her og jobbe med barna.

Det er imponerende å se hva Gud gjør i barnas liv.

GLADYS at barna er aktivt med i lovsangen. Der innrømmer Gladys at det hadde vært fint med litt hjelp fra noen som kan spille og synge.

Selvfølgelig, å nå barna er jo bare ett skritt på veien for å nå hele familier med evangeliet. Det var jo slik hennes familien ble frelst. I dag er hennes familie en forandret familie. Flere har blitt misjonærer og pastorer. Det hele startet med en jente på åtte år. Gladys har selv erfart at det virker. I det finner hun sterk drivkraft. Ingenting gir mer glede enn å kunne føre barn til Jesu føtter.

Eneste lærer i søndagskolen

Gladys er for tiden, eneste søndagskolelærer i menighetene i Marbella og San Pedro. Hver søndag har hun to søndagsskoler med barn i alle aldersgrupper, og det helt alene. Forhåpentligvis vil flere søndagsskolelærer involvere seg fremover, når bare hun får lært opp flere til oppgaven.

Søndagskolen engasjerer, men Gladys kom til Spania for å evangelisere barna og i våres satte hun i gang med et evangeliseringsprosjekt hver fredag i Marbella. Da er det barnemøte. For uten menighetens egne barn har de som mål å samle 30 barn fra nabolaget. Det målet er de

Vi vil samle 30 barn i fra nabolaget hver fredag.

GLADYS i ferd med å nå.

Fire kvinner er med i Gladys team. De har reist på besøk og bedt om foreldrenes tillatelse til å låne barna to timer hver fredag. Oppgaven består dermed også i å hente og levere barn.

Når de har samlet alle barna, starter møtet med bønn og lovsang. Barnas egne bønnebegjær har høy prioritet. Siden er det satt av god tid til bibelundervisning og til slutt har de ulike aktiviteter. Ofte lages det ting barna kan ha med hjem for å minne de på det de har lært. Menigheten ligger i et område hvor det bor mange sigøynere og innvandrer. Mange har store behov og det er blant disse familiene de henter barn.

Til sommeren skal de på leir. Det er premie for alle med godt fremmøte gjennom året. Leir kan være dyrt for mange. Menigheten tar opp kollekt for å dekke maten og barna betaler reisen. Om noen ikke har så tar man opp en kollekt for de også, slik at ingen blir satt utenfor.

I følge Gladys er det ikke så annerledes enn der hun kom fra. –Barna har de samme behovene som jeg hadde da jeg var barn. Å få være sammen med de gir meg stor glede og det er imponerende å se hva Gud gjør i deres liv.

Gladys er veldig opptatt av at barna skal kjenne Guds Ord. – Det var det som hjalp meg som barn. En annen drøm er å se barna i tilbedelse, NR 9 2011

33

REDAKTØR Leif Frode Svendsen

Kvartnesveien 20 4276 Vedavågen Mobil: 480 03 520 E-post: [email protected]

[email protected]

DGB på nett

www.detgodebudskap.no

EKSPEDISJON Det Gode Budskap

Skinneneveien 236 3178 Våle

Kontakt

E-post: Tina Celand Tlf. 33 06 54 54 Fax: 33 06 54 55 [email protected]

Konto

3000 15 47522

Trykk

United Press

Grafisk design

www.smakogse.no

Det gode budskap

kommer ut 11 ganger i året. Abonnementsprisen er kr 550,– pr/år. Portotillegg kr 50,– til utland. Alle henvendelser vedrørende abonnement, betaling og adresse forandring skal rettes til ekspedisjonen. Innsendt stoff til bladet må innkomme den 20. i måneden før utgivelse (bladet kommer ut rundt den 15. i hver måned).

Gledens  Gud  fyller  barna  med  glede  de trives på prosjektet Livets Tre  das Cruzes, Brasil. 170 barn og unge  og  i Mogi  får  oppleve  en  bedre  hverdag  og  håp  for  framtiden.  Det  er  forskjellige  aktivi teter,  bibelundervisning, bønn og lovsang.

BRASIL

Lær gutten den veien han skal gå,  han den ikke når han blir gammel.

”  så forlater 

Ords. 22.6

Misjonskalenderen – August 2011

Vi beklager å måtte meddele at vi enda en måned må rapportere om nedgang i innsamlede midler gjennom misjonskalendere. I august i år kom det inn 23.780,–. Dette er 7.000,– mindre enn i tilsvarende måned i fjor. Totalt hittil i år er det samlet inn 170.667,– mens tilsvarende beløp i fjor var 202.150,–. I prosent blir dette en nedgang på ca 18 %. Kan vi klare å snu dette?

2010 2011

?

2012

NYTT FRA MISJONS- OG HJEMMEKONTORET SEPTEMBER 2011

Forkynnerdager på Gavelstad

Når dette skrives har misjons- og hjemmesekretæren akkurat kommet hjem fra to dagers opphold på Gavelstad hotell sammen med 20 andre predikanter. Alle forkynnere innen DFEF var invitert til å delta på disse forkynnerdagene som i år ble avholdt for tredje gang. Hensikten med denne samlingen er at forkynnere som vanligvis arbeider på hver sitt sted, kan komme sammen til felles oppmuntring og inspirasjon. Vi hadde noen fine dager sammen. Spesielt vil vi fremheve tirsdags kvelden hvor vi samtalte om hvorledes vi kan og vil møte fremtiden. Vi opplevde at det vi samtalte om denne kvelden «trigget» oss til videre innsats. Fra misjons- og hjemmekontorets vegne vil vi takke de av våre forkynnere som satte av tid og prioriterte denne samlingen.

Nettsider og Facebook

Vi vil igjen minne om at DFEF har fått nye nettsider. Du finner dem på

www.dfef.no

. Vi beklager at sidene hvor man skal finne informasjon om de enkelte menigheter og forkynnere innen bevegelsen ikke er ferdige enda, men i skrivende stund jobbes det med å få disse oppdatert og publisert. Ellers vil vi også informere om at alle våre misjonærer har fått sine egne Facebook profiler, hvor man kan følge med på deres arbeid. Facebook sidene er implementert i våre nettsider.

f

Landsmøte og sommerstevne 2012

Neste års landsmøte og sommerstevne går av stabelen 3. – 8. juli på Solstrand. En hovedkomite bestående av representanter for Solstrand og FLG har startet arbeidet med planleggingen, sammen med BUR.

Forkynner og lederkonferansen

Vi vi også informere om at Forkynner- og ledergruppen, i samarbeid med Klippen, Vea er godt i gang med forberedelsene til neste års FLK. FLK vil gå av stabelen 16. – 18. februar på Klippen, Vea. Blant forkynnere som deltar blir Rachel Hickson, i tillegg til våre egne krefter. Saker som ønskes behandlet eller informert om på FLK må være MHU kontoret i hende innen1. januar 2012.

34 MISJONS- OG HJEMMEUTVALGET

Skinneneveien 236 3178 Våle

Tlf. 33 06 54 54 Fax: 33 06 54 55 E-post: [email protected]

Konto: 8220.02.84050

OKTOBER 2011

MISJONS- OG HJEMMESEKRETÆR Bjørn Olsen

Grimsrødhøgda 72 1791 Tistedal Telefon: 55591002 Mobil: 99594764 E-post: [email protected]

Misjonskalenderens konto

8220.02.84069

KONTORSEKRETÆR Tina Celand

Heianveien 83, 3175 Ramnes Mobil: 938 22 579 E-post: [email protected]

MISJONS- OG HJEMME UTVALGETS LEDER Werner Lidal

5440 Mosterhamn Telefon: 53 42 64 42 Mobil: 994 05 887 E-post: [email protected]

Dåpen

– hva sier Bibelen Den Hellige Ånd utgydes på pinsedagen. Dette leser vi i Apostlenesgjerninger kapittel to. Profetordet fra Joel kapittel tre, gikk også i oppfyllelse når det gjelder frelsen. Vers 21: «Og det skal skje: Hver den som påkaller Herrens navn skal bli frelst.»

HILSEN / JOSEF M. NILSEN, KLIPPEN VEDAVÅGEN Peter forkynte den levende Jesus Kristus , og folket som samlet seg spurte i følge vers 37: «Hva skal vi gjøre brødre? Peter sa til dem: Omvend dere, og la dere alle døpe på Jesu Kristi navn til syndenes forlatelse, så skal dere få Den Hellige Ånds gave.» Den lutherske lære er Den Norske Kirkes lære. Arvesynden er nok det avgjørende for denne dåps praksis. Det læres at det lille barnet blir et Guds barn i dåpen og får Den Hellige Ånd. Var da barnet djevelens barn før dåpen fant sted? Eller hva da med alle abortene?

Baptistisk dåps form, kalles også den troendes dåp. En gjenfødt troende ser sin synd forlatt ved troen på Jesu seierrike og forsonede død på korset og oppstandelsen fra de døde. Deretter skal dåpen skje. En god samvittighets pakt med Gud ved Jesu Kristi oppstandelse.

Vi leser videre i 1.Pet.brev 3. 21: «Det som også nå frelser oss i sitt motbillede, dåpen, den er ikke en avleggelse av kjødets urenhet, men en god samvittighets pakt med Gud, ved Jesu Kristi oppstandelse.» Kol 2,12: «For i dåpen ble dere begravet med ham, og i den ble dere også oppreist med ham, ved troen på Guds kraft- han som oppreiste Kristus fra de døde.» En stor del av det norske folk døper sine barn. Når en slik tradisjon brytes vil det ofte skape vonde brytninger i familiene. Mange av oss gjendøpere har også erfart vanskeligheter. Men det å følge Jesus slik Guds Ord anviser, har også gitt oss rike velsignelser.

Jeg har nylig lest boken: La Mitt Folk Fare. I et avsnitt står det slik: Forsoningsverket gjelder alle og må tas i mot i tro. Les i Johannes 3,16 og 17. Vi tror at forsoningsverket gjelder også de små som ikke skjelner godt og vondt. Hva sa Jesus? Les Matt.19,14: La de små barn være, og hindre dem ikke fra å komme til meg, for Guds rike hører slike til.

Dåpen er viktig for den troende og hører med til omvendelsen. Filip og den egyptiske hoffmannen leser vi om i Apg 8, 26-40. Her ser vi tydelig, bibelsk dåps praksis. Rom.6.3-4: «Eller vet dere ikke at alle vi som ble døpt til Kristus Jesus, ble døpt til hans død?» Vi ble altså begravet med ham ved dåpen til døden, for at likesom Kristus ble oppreist fra de døde ved Faderens herlighet, så skal også vi vandre i et nytt liv.

«Katolikkene forfulgte Luther. Luther og Calvin forfulgte og forsvarte drapene av Anabaptistene (gjendøperne).» Så dåps strid er ikke av ny dato.

Håper at vi som Guds barn framfor alt kan bevare freden, tross meningsforskjeller. Når det gjelder bibelske tros og lærespørsmål, så lar vi Bibelen tale. For å få et klart dåps bilde, finn alt som står om dåpen i det nye testamentet. Noter det som tydelig taler om luthersk barnedåp og det som tydelig taler om baptistisk troende dåp.

Slik lar vi Bibelen gi oss rett svar.

SEPTEMBER 2011

35

A..+#55*(*.(#0(+,.*(*-.*

«HVA HAR DU I HUSET?»

+/"(3#+54

36

Leif Frode Svendsen er innsatt som pastor ved Klippen Vedavågen. Han vil kombinere denne tjenesten sammen med redaktørstillingen i Det Gode Budskap.

FAMILIEN SVENDSEN, fremst: Joakim Andre, Leif Frode, Gabriel Emil, Hanne og Benedikte. Bakerst ser vi fra venstre: Hans Ottar Moen, Kenneth Dahl, Steinar Slotten (stod for innsettelsen), Kjell Ludvig Klinkenberg, Helge Olsen og Åge Dahl.

PASTORINSETTELSE / VEDAVÅGEN TEKST: ÅGE DAHL FOTO: ELIN DAHL M enigheten, Klippen, på Vedavågen var fjerde september pyntet til fest. Dagen var kommet da Leif Frode Svendsen skulle innsettes som pastor. Han hadde begynt i stillingen allerede første august, men der er noe spesielt og viktig med en skikkelig innsettelse og en god fest. Rundt 170 personer var til stede, blant annet gjester fra våre kjære nabomenigheter. For anledningen var møtesalen innredet med langbord og pyntet til fest. Eldste Kjell Ludvig Klinkeberg ledet høytidsstunden, som startet med sang av «Frikoret». Eldste Jan Inge Nilsen fortalte litt om prosessen frem til at vi fikk en pastor: – I dag er vi et eldsteråd hvor fem av seks jobber en eller annen form for skiftarbeid, dette medfører at det er en utfordring å holde en god tråd i ledelsen av menigheten. Vi har derfor sett oss rundt og bedt om Guds ledelse om en som kunne gå inn i tjeneste. Gjentatte ganger fikk vi det ordet: «Se hva dere har i huset», det gjorde vi, og forespurte Leif Frode til å gå inn i tjeneste som pastor. Etter en prosess med Gud, seg selv og egen familie valgte han å svare ja på vårt kall, og det er vi takknemlige for i dag. Etterpå ble det litt sang med barna om ting som kan være godt å ta med også for en pastor.

«Guds kjærlighet er rundt om meg, den er over alt jeg vet!»

og

«Det bobler inni meg!

» For Jesus har satt meg fri. Før kveldens taler slapp til, sang Frikoret:

«Samme hvor stort et problem, det kan Gud løse. Samme hvor veldige fjell det kan Gud flytte!»

Tale av Steinar Slotten

Steinar Slotten begynte sin tale med:

«Gud satte noen til»

(1. Kor.12,28 og Ef.4,11) og:

«Dette er dagen som Herren har gjort, la oss juble og glede oss på den.»

Han fortsatte med å snakke om hyrden, pastoren. Jesus sa om seg selv:

«Jeg er den gode hyrde!»

som var viktige i Davids liv for at han kunne tjene.

Steinar brukte David som et annet eksempel på en god hyrde. Han tok frem tre ting

Harpen,

skapte og symboliserte glede. For en pastor er det viktig med glede. Gleden skaper en forventning, den skaper noe godt. Steinar oppfordret Leif Frode til å bevare gleden, glede i tjenesten. Det er bra med samspill i menigheten, samspill i familien. En menighet kan gjøre at en blir både deppa og glad, da er det viktig å skape glede. Når Saul var nedfor og sur, kom David og spilte på harpen sin, og det hjalp Saul. Glede og trivsel er viktig i livet og i tjenesten. Hvis der er mistrivsel så hjelper det ikke om man trives på mange andre områder, og har mann en ting man mistrives med, må det gjøres noe med. Dette er noe for menigheten, å sørge for at pastorfamilien trives og kan glede seg. Vis omsorg for familien, se dem og oppmuntre dem.

Slyngen

, var et annet viktig redskap for David. Den brukte han når OKTOBER 2011

han skulle sloss mot ulvene. Leif Frode: Sloss mot ulvene, strid for menigheten. Ikke legg ned slynga og bare vær snill gutt. Når David gikk til angrep på Goliat med slyngen, så var det fordi Goliat hånte Herrens Navn. Må Herren gi deg Leif Frode visdom og fornuft til å bruke slyngen.

2. Kor.9.8-10

:

den som skal så, og brød til å spise», han skal også gi dere såkorn og la det bære rikt.” Han som gir «såkorn til

Han som kalte deg, Leif Frode, har lovet å gi deg ord, det er Hans ansvar, hvil i det.

Venner

, var viktig for David. Han hadde blant annet Jonatan, som reddet livet til David. Bruk tid til vennskap. En menighet som ikke bygger relasjoner er en fattig menighet. Som familie så må dere ta tid til venner. Hvis familien trives så vil tjenesten fungere mye bedre enn om den mistrives.

Steinar avsluttet talen med oppfordring til menigheten om å lyde og akte på veilederne. skriftlesning fra

1. Tim.5,17–18

og

Hebr. 13, 17

.

Etter talen hadde vi en høytidelig innsettelses seremoni med

Esek. 3,17–19; 2. Tim. 4,2–5; 2. Kor. 3,5–6 og 1. Pet. 5, 1–4

. Med hele familien Svendsen samlet ba Steinar og eldsterådet for tjeneste, menighet og familien. Etter innsettelsen var det tid for å nyte mat og kaker i overflod. I det de hyggelige samtaler rundt bordene ble avsluttet, kom Stian Lauvås frem og hadde en dyktig parodi på Leif Frode. Her var han bl.a. inne på

«då eg var dødssjuk hos min venn Geir Myhra under BUAK»

. Stian kledde seg også ut som «superhelten», en figur som Leif Frode har brukt noen ganger på barnemøter. Og fremførte drama sammen med et par av ungdommene i menigheten. Før Leif Frode fikk komme med en hilsen og svare på parodien, sang ungdomskoret «Message» for oss.

Hilsen fra pastoren

Leif Frode takket for tilliten som var vist ham med å kalle ham til å bli pastor, og takket for festen. Typisk for Leif Frode så sa han at han tenkte på et ord:

«MAMMA!»

Hva har jeg gjort nå?

Han fortsatte med å si litt om sin prosess de siste par årene, om hvordan han for et år siden hadde kjent på at han skulle redusere noe på sin stilling i DGB. Han fikk forskjellige kall fra andre forsamlinger før Klippen kom på banen. Han gikk da i bønn og faste for seg selv på Mosterhamn. Gud svarte med en bekreftelse, senere kom det flere stadfestelser på kallet i bønnerommet og fra annet hold.

GLIMT FR A KVELDEN

Her ser vi Helge Nupen (til venstre) være med å be for menighetens nye ungdomspastor Stian Lauvås og barnearbeider Margrethe Nilsen.

Hva brenner Leif Frode for?

– Jeg har ingen stor visjon, jeg har kun Jesus. Første gang jeg var pastor kom jeg med mange planer, visjoner og tanker og møtte veggen og døren. Men nå har Gud sagt til meg:

«Ta det med ro».

Jeg vil vie meg til en bønnens og ordets tjeneste. Jeg vil styrke Klippens identitet som en misjonsmenighet, hvor vi i dag er engasjert i Argentina, Brasil og Ukraina.

For å få vekst i menigheten, trenger vi hjerter som er satt i brann for Jesus. Det er mennesker som er satt i brann for Jesus,

Etter en prosess med Gud, seg selv og egen familie valgte han å svare ja på vårt kall ...

med kjærlighet til Jesus, som kan forvandle Vea. Vekkelse og vekst starter med Guds menighet. Nå er det Jesus-kristendom som teller.

Jeg elsker alle aldre i menigheten, jeg trives blant barna, blant Royal Rangers blant de unge og på «Vi over 60».

Det er Leif Frode som går inn i tjenesten som pastor, ikke Hanne. – Hun er verdens beste kone, vakker – ja, jeg forstår ikke hvordan NR 9 2011

37

38

hun kunne velge meg. Hun bærer mesteparten av byrden på hjemmebane, slik at jeg er mer fri til å tjene. Dere som menighet må huske på å be for familien min.

Leif Frode avsluttet med

4. Mos.20,2–12

. Noen vil nok stå imot og vil sikkert komme kritikk. Moses gikk til Gud med kritikken, klagingen og fikk svar fra Ham. Men Moses handlet i sinne, han slo hardt til klippen to ganger. Og fikk dermed ikke føre folket inn i det lovede land. Det er et alvor å være leder i Guds menighet. Jeg håper jeg får nåde til å føre dere inn i et rikt liv med Jesus. At jeg får nåde til å utøve en nådens tjeneste og en kjærlighetens tjeneste blant dere.

Avslutning

Før festen ble avsluttet leste Kjell Ludvig Klinkenberg fra bad deretter for Leif Frode og menigheten.

Ef. 6

noe fysisk her, men at kampen er i den usynlige verden og at vi om Åndens kamp og rustning. Han bemerket at vi i dag hadde gjort må stå sammen om å bruke åndens våpen og kjempe i striden for Jesus og menigheten. Birger Wroldsen, pastor på «Troens ord» Som avslutning sang ungdomskoret «Velsignelsen« Dette ble en høytidelig og fin avslutning på kvelden som markerte noe nytt for Klippen Vedavågen. Vi ser nå fremover med forventning for hva Jesus vil gjøre på Vea. Forruten at Leif Frode er ansatt som menighetens pastor i 50 prosent stilling (han fortsetter med 75 prosent i DGB), har vi også ansatt Stian Lauvås til ungdomspastor i 75% stilling og Margrethe Nilsen i 30% stilling i barnearbeidet. Helge Nupen som igjennom en årrekke har tjent som ungdomsarbeider og menighetsarbeider, har valgt å avslutte sin tjeneste og ansettelsesforhold på Klippen, og vi er takknemlig til Helge og hans familie for hva de frem til nå har lagt ned av arbeid i menigheten.

Fredagen før innsettelsen av Leif Frode hadde ungdommene «Kefas»-samling, dette er et opplegg for 7. – 9. klasse, som Helge startet for mange år siden og som nå Stian går inn i. Første fredagen i september var 80 ungdommer samlet og 15 gav til kjenne at de ville bli frelst. Vi har stor grunn til å glede oss, og se fremover med spenning.

hjø

!"#$%&' ()

Jesus gjør seg selv kjent

TORLEIFS HJØRNE TEKST: TORLEIF SØRLIE ILLUSTRASJONSFOTO: KAYLA CAMPANA For en del år siden var jeg heldig nok til å være med på starten av OMs virksomhet i Cape Town, Sør-Afrika. Siden den tid har arbeidet vokst og utviklet seg ganske mye. I dag har de bl.a. et team som arbeider blant de mange innvandrerne som har funnet veien dit. Philippe er en av de som trofast går ut på gater og streder for å oppsøke folk. En dag i juni møtte han Paul som kommer fra Congo. Paul viste seg å være veldig interessert i evangeliet. Her er noe av det han fortalte: «Jeg kommer fra en veldig liten landsby i Congo, og min far er en av av lederne i stammen min. I dette området er det mange diamantgruver. For å beskytte disse gruvene mot væpnede inntrengere, brukte jeg og mange andre å be om hjelp fra åndene. Vi måtte være lydige mot disse åndene og ga dem blodoffer.

Da jeg var en tenåring begynte jeg å se ting en gang jeg var hjemme. Jeg vet fremdeles ikke om dette var et mareritt eller om det virkelig skjedde, men en natt kom det noen for å angripe meg. De truet med å drepe meg. Jeg klarte ikke å rope om hjelp, ikke en lyd kom ut av strupen min. Plutselig åpnet taket seg og en mann viste seg i et skinnende lys. Da de slemme mennene fikk se det så rømte de. Jeg ble redd og trodde at dette var lederen for de som hadde brutt seg inn, og at verre ting ville skje. Men han forsvant ganske fort. Noen minutter senere kom de samme mennene igjen og truet meg på nytt. Nok en gang viste den skinnende mannen seg igjen og de flyktet. Men denne gangen sa mannen til meg: Følg meg! Noen år senere flyktet jeg til Sør-Afrika på grunn av den vanskelige situasjonen i Congo. Her møtte jeg en misjonær som ga meg en DVD med historier om muslimer fra hele verden. Det de hadde til felles var at de hadde alle sett Jesus i drømmer og visjoner. Da jeg så disse historiene gikk det opp for meg at den skinnende mannen jeg hadde sett for flere år siden var Jesus Kristus!» Da Philippe forklarte evangeliet til Paul, bestemte han seg for å følge Jesus og ta imot han som sin frelser. Etter det brukte Paul og Philippe mye tid sammen for å studere Bibelen. Det var mange som ble glade da Paul ble døpt en måneds tid senere!

OKTOBER 2011

Bli med på møte!

Betesda Eiken

Onsdag kl. 17.30 one80 junior annenhver kl. 19.00 one80 tennplugg Torsdag Fredag kl. 19.00 – 21.00 Bønn kl. 19.30 Møte Lørdag kl. 20.00 one80 (en gang i måneden)

Velkommen

Annonsér i Det gode budskap!

TLF 33 06 54 54 Solstrand Camping Postboks 102, 4523 Sør-Audnedal !"#$%&'%()%*+%&,%-%./01$%&'%()%2(%(3 %4567"$%23*%3'%3+%-%89:51;$%15"1;?>#@#A=5 www.solstrand-camping.no

Betania Åseral Onsdag kl.17.00

Junior

BOOFOIWFS Fredag kl 20.00

Ungdomsmøte

BOOFOIWFS Søndag kl.11.00/19.00

Møte www.betaniaaseral.no

Velkommen

‹WSF7FTUMJB3ZHHF 4‘OEBHLM.‘UF 'SFEBHLM.‘UF 5JSTEBHLM4‘TUFSNJTKPOLM.VTJLL‘WFMTF .FOJHIFUFOTLPOUBLUQFSTPO+PIBOOFT8JMTLPH 5MGr.PCJM

Epost: [email protected]

Søndag kl 11.00 Høytidsmøte kl 19.00 Sang og musikkmøte Torsdag kl 19.30 Bibelkveld

Velkommen til DFEF i Stavanger www.evangeliehuset.net

Tirsdag kl. 18.30 Bønn Fredag kl. 20.00 Ungdomsmøte Søndag kl. 17.00 Møte

Velkommen til Betania, Kristiansand!

Å K R E H A M N Den Frie Evangeliske Forsamling Møter hver fredag og søndag kl. 19.00

Kveldsåpen kafé en fredag i måneden

Velkommen til møtene www.saronakra.no

Torsdag 19:30: Bønnemøte Fredag 18:30: Junior 6OHEPNTLBGÊr6N‘UF 4‘OEBH 4‘OEBHTLVMFr.‘UF

For oppdatert program: www.sionmoster.no

Velkommen til SION

Den Frie Evangeliske Forsamling

Fløenbakken 57, Bergen

Gudstjeneste søndager kl. 11.00.

Sjekk våre nettsider for nøyaktig møte program og nedlasting av møteopptak.

Velkommen til DFEF i Bergen!

www.floenkirken.no

NR 9 2011

39

B P OS TEN NORG E P .P

. P O R TO BE TA LT RETURADRESSE: Det gode budskap, Skinneneveien 236, 3178 Våle Ettersendes ikke ved varig adresseforandring, men ettersendes med opplysning om ny adresse

ABONNÉR PÅ Kun kr

600,–

ut 2012 Tlf 33 06 54 54 E-post: [email protected]

www.dfef.no/det-gode-budskap

Studenter

50% kr 300‚– ut 2012

Nygifte

gratis – i ett år!

B E S T I L L I D A G !