med suveren hydraulikk - Frilansjournalist Steinar Sund

Download Report

Transcript med suveren hydraulikk - Frilansjournalist Steinar Sund

Klassisk traktor

med suveren hydraulikk

Roger Glanås viser fram sin Massey Ferguson 35X som ble kjøpt ny i 1963 og har blitt tatt godt vare på med dokumentasjon på alle servicer og oljeskift. Massey Fergusons modell 35X var den siste i 35-serien og ble produsert fra 1962 til 1965. Her i Norge var den spesielt populær den siste tiden før veltebøylepåbudet kom.

44 | NORSK MOTORVETERAN NR. 4/2010

Klassisk traktor

Roger Glanås har en Massey Ferguson 35X fra 1963 som er i uvanlig god stand. Han overtok den for to år siden med dokumentasjon på alle serviceintervaller og oljeskift.

med suveren hydraulikk

Tekst og foto: Steinar Sund

T raktoren har hatt totalt fire eiere. Den ble kjøpt ny av Karsten Skrette berg fra Sysle i Buskerud i 1963, som eide og brukte den som landbrukstraktor fram til 1989. Da solgte han den til Magne Karlsen fra Krøderen som eide den i 11 år, fram til 2001. I 2001 ble traktoren nok en gang solgt, nå til Terje Eidal som hadde den til den i 2007 ble solgt til nåværende eier, Roger Glanås.

-Alle servicer er overholdt, sier Glanås imponert og viser til dokumentasjonen som fulgte med traktoren. Til tross for at den nærmer seg 50 år er den i meget god stand. Lite har vært nødvendig å gjøre på traktoren.

-Jeg måtte kjøpe to nye set eputer til den, sier han. De gamle setene var nærmest utslitt. Han forteller at han dessuten har skiftet eksospotta i tillegg til vanlig nød vendig skifting av olje og filter.

-Skretteberg var veldig nøye med alt. Det er sjelden å finne noe kjøretøy som har full historikk på absolutt alt, slår Glanås fast.

Siste i 35-serien

Massey Ferguson 35X ble lansert i 1962 som den siste i 35-serien. Det er ikke de store forskjellene mel lom en 35 og en 35X, bortsett fra at 35X har litt kraftigere motor og dessuten er forsynt med differen sialsperre. Modellen ble produsert fram til 1965. Da ble den avløst av modell 135. 35X hadde multipower som valgmulighet, men det mangler denne traktoren. Multipower var et hydraulisk gir som man kontrol lerte med en bryter på instrument panelet. Systemet øket effektiv iteten på clutch og girkasse og gjorde at man kunne få opptil 30% økning i farten eller ekstra kraft på hvert gir. Systemet fungerte nærmest som et ekstra gir som man kunne slå på når man trengte litt ekstra kraft. Fordelen var at man bare kunne slå på en bryter, og man trengte ikke bruke clutch for å koble det inn. Denne traktoren har imidlertid bare en totrinns clutch.

Derimot er den utstyrt med Fergusons 3-punkts hydraulikk. Dette var et system som ble lansert allerede tidlig på 50-tallet og som ga Ferguson et unikt konkurranse fortrinn. Fergusons hydrauliske system gjorde det mulig for trak torene ikke bare å trekke noe etter seg, men å hekte på redskap som også kunne løftes. Systemet gjorde pløyingen Den ble også produsert i Serbia under navnet IMT 539. Under TV-overføringene fra Kosovo i 1999 ble traktoren berømt ettersom mange av flyktnin gene brukte nettopp slike traktorer.

NORSK MOTORVETERAN NR. 4/2010 | 45

MF 35X var utstyrt med Pekins 3-sylindret dieselmotor som gir noen flere hestekrefter enn 35-modellen. Den er dessuten utstyrt med Fergusons 3-punkts hydrauliske system.

mer effektiv og trygg. Tidligere var det et problem under pløying at plogen satte seg fast om den traff på en hindring under jorden, f.eks en stein. I verste fall kunne traktoren steile og falle bakover, noe som også skjedde av og til. Det var mange alvorlige ulykker i landbruket før Fergussons hydrau liske system ble lansert. Om plogen satt fast, kunne det også være både tidkrevende og vanskelig å få den løs igjen. Harry Ferguson ønsket å lage et automatisk dybdekontrollsys tem som samtidig skulle hindre at traktoren steilet. Dette fikk han til gjennom det trepunktsystemet som han har blitt så kjent for. Plogen ble festet på tre punkter til traktoren, to lave og ett i toppen. De to lave var løftearmer som skulle løfte redskapet opp og ned. Men det var toppfestet som gjorde forskjellen: Når plogen satte seg fast eller fikk for mye motstand ble dette topp festet presset, gjennom et stag, inn til en kontrollfjær på traktoren. Når denne fjæren ble presset inn, løftet plogen seg automatisk til fjæren ikke stod under trykk lengre. På den måten ville ikke plogen grave seg ned. Traktoren ville heller ikke steile når plogen traff en stein med dette toppstaget som forhindret traktoren i å løfte seg bakover.

kjent gjennom kosovo-krigen

Motoren er en 3.sylindret Perkins diesel med benevnelse A3/152 og 44,5 HK ytelse. Dette er noe mer enn den rene 35-modellen som bare hadde 37HK motor. Høyeste omdreiningstall er 2250 o/min. De første modellene med dieselmotor var kjent for å være vanskelige å starte siden de bare hadde en glødeplugg. Dette problemet ble løst på de senere modellene og Glanås sin traktor starter villig.

MF 35X er en svært anvende lig og fleksibel traktor som tillater tilkobling av mange typer redskap.

noen SpeSiFikaSjoneR:

Vekt:

1450 kg

Motor:

Perkins 3-sylindret dieselmotor

Modell:

A3-152X

Boring:

91 x 127 mm

Slagvolum:

2500 Cm 3

Ytelse:

44,5 HK

Maks omdreiningstall:

2250RPM

Girkasse:

6 framover og 2 revers Differensialsperre

Dekkdimensjon:

1128x7.016

Ny pris i 1963:

$2529

Produksjonssted:

Coventry, England Den mangler reimskive. Derimot har den kraftuttak og vendekran. MF35 ble også produsert på lisens i Serbia. Der fikk den betegnelsen IMF 539. Dette ble en meget populær traktor. I 1999 ble den verdenskjent gjennom TV overføringene fra Kosovo. Flykt ningene brukte nemlig ofte nettopp denne typen traktorer til å komme seg vekk fra krigsområdene.

populær traktor i norge

Norge var det landet i Europa utenom Storbritannia som kjøpte flest traktorer med en eller annen variant av Ferguson i navnet. Importør i Norge har i alle år vært Eikmaskin som fortsatt står for formidlingen av MF-maskiner her i landet.

Her i landet var 35X en svært populær traktor tidlig på 60-tal let. Det ble solgt veldig mange av den spesielt i 1963 og 1964, før påbudet om veltebøyle på traktor kom høsten 1964. Veldig mange ville av praktiske grunner sikre seg en traktor uten veltebøyle før det var for sent. Jørgen Selin fra Eikmaskin har ikke et eksakt salgstall, men anslår salget av denne modellen til å ligge mellom 3-5000 her i landet -Dette var en populær modell med suveren hydraulikk. Det er en veldig fin traktor, sier Torbjørn Ros tad Greåker som er kontaktperson for Massey Ferguson i Norge.

MF 35X var en praktisk og anvendelig traktor som tillot tilkobling til mange typer av utstyr. Reimskivas tid er forbi, men den har kraftuttak og vendekran.

46 | NORSK MOTORVETERAN NR. 4/2010

Harry Ferguson

– pionér med firehjulstrekk og blokkeringsfrie bremser

Harry Ferguson er kanskje best kjent for konstruksjonen av traktoren ”Gråtass”, men sto også bak andre viktige konstruksjoner som den første hjulløse plog og 3-punkts hydraulikksystem for traktorer. Han konstruerte også et fly, nemlig Ferguson monoplane fra 1911. Den mest interessante konstruksjonen for oss bilfrelste må vel være hans Ferguson Formula (FF) firehjulstrekksystem.

Harry Ferguson (1884-1960)

Av Terje Christensen

Utviklingen av Ferguson Formula (FF) firehjulstrekksystem begynte kort tid etter den andre verdenskri gen. Harry Ferguson elsket mo torsport og hadde en visjon om å skape et firehjulstrekksystem som kunne bedre sikkerheten. Ferguso nbilen, kjent som R5, designet av Harry Ferguson Research, var mer enn 40 år forut for sin tid. Med firehjulstrekk, låsfritt bremsesys tem, elektriske vinduer, skivebrem ser og hel, skrå bakluke var den forløper for den moderne bil. Som man ser så har den visse likheter med Renault 16 som kom i 1965.

Ferguson p99

Harry Ferguson mente at den beste måten å demonstrere fordelen med firehjulstrekk og blokkeringsfrie bremser var å benytte det i en framgangsrik Formel 1-bil.

I 1950 startet designer Claude Hill og racerbilførerne Fred Dixon og Tony Rolt sammen med Harry Ferguson utviklingen av det som senere skulle bli verdens eneste vinnende firehjulsdrevne Formel 1 – bil, nemlig prosjekt P99 som oppnådde stor suksess med Stirling Moss som fører, og vant formel 1 Oulton Park Gold Cup i 1961. Han hadde også vinnersjanser i British Grand Prix i Aintree, men fikk det sorte flagget for ikke å ha trent med den samme bilen. Etter dette ble det forbudt med firehjul strekk i Formel 1.

jensen FF

Ferguson Formula (FF) ble vi dereført i Jensen FF som var basert på den bakhjulsdrevne Jensen Interceptor, men var mekanisk meget forskjellig. Den var således den første såkalte ikke-terrengbilen med firehjulstrekk og blokkerings frie bremser. Senere ble Ferguson Formula firehjulstrekksystem i stor grad tatt i bruk av rallybiler og av bilindustrien i form av de såkalte viskokoblingen.

Viskosekobling eller visko kobling?

Denne koblingen gjør at bilen automatisk kobler inn til fire hjulstrekk når forhjulene spinner. Denne koblingen blir kalt både viskosekobling og viskokobling. Hva er riktig betegnelse?

Viskose Visko

er ifølge Wikipeida et kunstig tekstilfiber laget av den franske vitenskapsmannen og industribyggeren Hilaire de Char donnet (1838-1924).

kommer fra betegnelsen viskositet, det vil si hvor tyk tflytende væsken er. Væskens motstand virker da som en spen ning i strømretningen mellom lag som beveger seg i forhold til hverandre. For en såkalt newtonsk væske som for eksempel vann er denne spenningen uavhengig av hastigheten mellom lagene. For noen materialer som for eksempel plastmaterialer avtar spenningen med høyere hastighet.

I en viskokobling brukes en såkalt skjærfortykkende væske der viskositeten øker med høyere hastighet. Det vil si at akslingen med høyeste hastighet drar med seg den med lavere hastighet ved hjelp av lamellene og friksjonen som blir skapt av den skjærfortyk kende væsken.

Den riktige betegnelsen er viskokobling (engelsk: viscous coupling) utledet av betegnelsen viskositet.

Ferguson R5 Renault R16 Ferguson P99 1961 Jensen FF (1966-1971)

NORSK MOTORVETERAN NR. 4/2010 | 47