ÅRSTEMA: VANN! 1

Download Report

Transcript ÅRSTEMA: VANN! 1

ÅRSTEMA: VANN! 1

ÅRSTEMA: VANN!

Enda et år har gått. Barnehagen har fått noen nye barn, en har startet på skolen, noen forbereder seg på å starte på skolen, og noen nyter hverdagen uten å tenke på skole helt riktig enda. I året som har gått har vi som vanlig brukt nærmiljøet en del. Lavvo området er base for tur dager, spesielt er klatretrærne populære! Siden barnehagen vår representerer begge bygdene, er det viktig for oss å ha noen aktiviteter i Skurdalen også. Så laaaange timer på isen i Skurdalen på jakt etter storfisken er stas! Det kreative rommet blir mye brukt, og sløydsalen står til disposisjon. Denne tenker vi å bruke mer nå i 2014. Som et ledd i Felles Løft(som dere kan lese mer om i årsplanen) har vi stort fokus på språk og språkutvikling i barnehagen. Barna både bader og spreller i språk! Vi samarbeider en del med skolen, også dette som et ledd i Felles Løft. Spesielt er dette viktig for skolestarterne, slik at de får et innblikk i skoleverdenen. I år skal vi etter inspirasjon fra dere foresatte ha et tema vi skal jobbe med gjennom hele året; VANN! Og hva er mer spennende for barn enn vann??? I arbeidet med dette prosjektet skal vi bruke hele sanseapparatet. Vi skal forske, undre, plaske, boble, dra på utflukter, smelte snø, studere snøkrystaller, male, lage is ykter, lære om vannkraft, snakke med en krabbe og hilse på en ørret! Så vi har mye å se frem til!!

Pedagogisk dokumentasjon i barnehagen:

Barnehagen har utarbeidet en del didaktiske planer. Disse forteller noe om

hva

vi skal gjøre,

hvordan

planene. vi skal gjøre det, og

hvorfor

vi skal gjøre det. Planene henger inne i barnehagen, så det er bare å ta en titt! Det er viktig for oss å ha gode og beviste tanker for det vi jobber med. Dette er gode verktøy for det. Evaluering er et ledd av disse

Hva er en årsplan?

Årsplanen handler på mange måter om å informere. Den er et arbeidsredskap for personalet, og den forteller dere der hjemme hva vi skal jobbe med det neste året. Årsplanen er også viktig for kommunen i forhold til tilsyn. Vi i barnehagen ser frem til et nytt barnehageår, og håper på et godt samarbeid.

Kontakt informasjon:

Dagali og Skurdalen oppvekstsenter, avdeling barnehage. Bygdevegen 97, 3588 DAGALI. Telefon: 32 09 37 32. E-post: barnehagen@dagaliogskurdalen barnehage.

Årsplanen er godkjent av SU:

Februar2014 Vennlig hilsen Katrine Torkelsen, styrer.

2

ÅRSTEMA: VANN!

Mandag

Musikk/drama/ dans/fortelling/ miljødag/gårdsdag -Språkbading.

Tirsdag Tur dag/utedag

-Gruppearbeid på formiddagen.

Onsdag

Lek med form og farger med utgangspunkt i barns medbestemmelse. .

-matdag

Eventuelt Språksprell.

Torsdag Tur dag/utedag Fredag

Lek med form og farger med utgangspunkt i barns medbestemmelse.

-matdag

-Språkbading

Onsdag og fredag:

barnehagen har utarbeidet et kreativt rom som er tilrettelagt for

barns medvirkning

. Her kan barna selv finne frem det barnet vil bruke. Både materiell til formingsaktiviteter, forskning, data, tall og bokstaver vil være tilgjengelig der. Rommet er delt inn i ulike verksteder og skal inspirere barna til å utvikle seg gjennom undring og kreativitet. I tillegg til dette rommet har barnehagen en sløydsal. Her finnes det ulike verktøy som barna kan bruke. Noen ganger blir de kreative rommene flyttet ut.

Tirsdag og Torsdag er tur dager.

Her deler vi inn barnegruppen etter alder. De yngste bruker nærområdet rundt barnehagen til å utfolde seg, mens de som er eldre har lavvoen som utgangspunkt for tur og utfoldelse. Skoggruppemetoden er en metode hvor vi bruker naturen og det legges vekt på helhetlig læring. Lek, språk, bevegelse og mestring er viktig. Metoden bygger på en tredeling: Forberedelse, gjennomføring og gjenkalling(tverrfaglig arbeid).

Åpningstider:

Barnehagene i Hol kommune har åpent fra 07.00 til 17.00. foresatte ved barnehagen vår har bestemt at behov for åpning er mellom

08.00 til 16.30

. dersom du har behov for at barnehagen åpner tidligere, eller ha lengre åpen tar dere kontakt med barnehagen to dager på forhånd.

 Anbefalt oppmøte innen 09.30: Si fra til personalet om ditt barn kommer senere. Dersom dere glemmer dette og det er ingen i barnehagen når dere kommer, ring turtelefonen: 41 58 65 97 I år skal vi jobbe med temaet «VANN» gjennom hele året. Vi satser på å få besøkt et kraftverk, vi skal forske på overflatehinne, filtrere snø(finnes det makk i den?)følge årstidene, studere snøkrystaller, bli kjent med kretsløpet til vann, synge sanger om vann/snø osv.

3

ÅRSTEMA: VANN!

I barnehageloven §1 Formål står det følgende:

Barnehagen skal gi barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem.

Begrepsforklaring:

Med

forståelse

menes gjensidig respekt og anerkjennelse for hverandres ansvar og oppgaver i forhold til barnet. Med

samarbeid

menes regelmessig kontakt der informasjon og begrunnelser utveksles. I barnehagen vår ser vi viktigheten i at det daglige samarbeidet mellom hjem og barnehage må bygge på gjensidig åpenhet og tillit. Barnehagen har ansvar for å gi ut nødvendig informasjon om, og begrunnelse for, barnehagens virksomhet, og å være lydhør for foreldrenes forventninger. Foreldresamtale: 1gang pr år/ellers ved behov. Ta kontakt med styrer eller pedagogisk leder. Foreldremøte: 2 ganger pr. år. Vanligvis ett på høsten etter oppstart, og ett på nyåret.

Foreldrerepresentantene

er viktige i samarbeidet mellom foresatte og barnehagen. Bruk dem!!!!

4

ÅRSTEMA: VANN!

Barnehagens mål:

Alle barna skal få oppleve tilhørighet og samhold, og følelsen av å mestre

Grunnsyn:

«Med pedagogisk grunnsyn menes den virkelighetsoppfatning, de kunnskaper, verdier og holdninger som ligger til grunn for pedagogisk virksomhet»

(Lillemyr og Søbstad 1993).

Barnehagen sitt grunnsyn gjenspeiles i målet vårt, og hvordan vi jobber med oppdragelse/danning, lek og læring.

Omsorg og oppdragelse/danning

I barnehageloven § 2 står det følgende om barnehagens innhold:

Omsorg, oppdragelse og læring skal fremme menneskelig likeverd, likestilling, åndsfrihet, toleranse, helse og forståelse for bærekraftig utvikling.

Barn har rett på

omsorg

. Vi har som mål å se hvert enkelt barn og se det unike i det! Det handler om å bli sett og hørt. Omsorg viser man blant annet gjennom nærhet og kommunikasjon.

Oppdragelse

er et hovedbegrep i pedagogikken. Kort kan man si at oppdragelse handler om tiltak for å hjelpe barn og unge til å leve og til å utvikle seg mot voksen ansvarlighet og selvstendighet. I barnehagen skal vi i arbeidet med oppdragelse, overføre kunnskap, holdninger i samarbeid med foresatte. Vi skal også veilede barna til å tilegne seg kvaliteter som hjelper barna til å forstå virkeligheten, og det samfunnet barna vokser oppi (normer og regler). To enkle eksempler på oppdragelse: å hilse i møte med andre, og å si takk i situasjoner hvor det er naturlig.

5

ÅRSTEMA: VANN!

Lek:

Rammeplanen sier følgende om lek:

Barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter i trygge og samtidig utfordrende omgivelser (s.25).

Leken har en sentral plass i barns liv. Den har en egenverdi som vi voksne må være med å ta vare på. Gjennom lek uttrykker barna seg, og den fremmer utvikling intellektuelt, språklig og motorisk. Gjennom lek utvikler barna vennskap og selvstendighet, og den er viktig for samhandling. Lek er en naturlig og viktig del av barnehagehverdagen for barna.

Læring

skjer hele livet gjennom, og i de fleste sammenhenger vi inngår i, og er en grunnleggende forutsetning for vår utvikling og vekst som menneske. Rammeplanen skriver følgende:

Begrepet

livslang læring

viser til at læring skjer på ulike arenaer gjennom hele livet

(s.26). Barnehagen er en av disse arenaene. Vi i barnehagen ønsker å gi barna utfordringer tilpasset deres alder, slik at de utvikler seg og får mulighet til å tilegne seg ny kunnskap og erfaring. En viktig metode for oss i barnehagen er å sette av tid til undring sammen med barna. Det kreative rommet vårt består av ulike verksteder (tegning, maling, bokstaver, tall, spill, lysbord, data, osv) som barna selv kan velge for å utfordre sin egen læringskurve. Temaarbeid vi jobber med er også med på å påvirke barnas læring. Den viktigste læringen skjer i samspill med andremennesker! Den sosiale læringen/utviklingen er sentral for oss.

Felles løft for tidlig innsats.

Felles Løft for tidlig innsats er et prosjekt i samarbeid mellom kommunene i Hallingdal og Øverby kompetansesenter. Dette prosjektet har et særlig fokus på

språk

,

kommunikasjon

kompetansen til de voksne i barnehagen. og

sosial

utvikling. Prosjektet skal styrke barnehagen som læringsarena, sikre likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager, og at alle barna skal få delta aktivt i et inkluderende fellesskap. Prosjektet går ut på å heve

Språk og sosial utvikling:

gjennom prosjektet Felles løft for tidlig innsats, jobber barnehagen systematisk med språk og sosial utvikling. Barnehagen har utarbeidet didaktiske planer for språkbading, språksprell og sosial utvikling.

Flerkulturelt arbeid:

Barnehagen vår synes det er spennende når nye kulturer møtes. Hvert år drar vi på en fiktiv reise til et land som er representert i barnehagen. Vi blir også kjent med de ulike mattradisjonene som kommer fra de ulike landene. Barnehagen har utarbeidet en egen plan for det flerkulturelle arbeidet. Denne planen tar for seg blant annet systematisk språkstimulering.

6

ÅRSTEMA: VANN!

3.1 Kommunikasjon, språk og tekst.

Vi ønsker at barna skal få varierte og rike erfaringer, både verbalt og nonverbalt, gjennom samtaler, undring, fortelling/eventyr, rim, dikt, ord og bokstaver. Vi har en eske: den magiske esken med bokstaver og ord, som barna kan bruke når de ønsker. Ukentlig jobber vi med språkbading og språksprell, som er et resultat av Felles løft for tidlig innsats.

3.2 Kropp, bevegelse og helse

Vi ønsker at barna skal få utfordringer og positive erfaringer med kroppslig mestring. Vi har som mål at alle våre barn skal få gode erfaringer med natur og friluftsliv. Sunn og næringsrik mat er sentralt hos oss.

3.3 Kunst, kultur og kreativitet.

I arbeidet med dette fagområdet vil vi jobbe med å gi barna rike erfaringer med kunst og kultur, og vi synes det er naturlig å sette fokus på den kulturen og kunsten vi har i nærmiljøet. Vi har et kreativt rom utstyrt med ulike verksteder, og hvor barns medvirkning står i sentrum. Vi markerer de ulike kulturene som er representert i barnehagen ved å dra på en fiktiv reise til disse landene. I år vil turen gå til Tyskland hvor Helge har sine røtter fra. .

3.4 Natur, miljø og teknikk

Vi ønsker at barna skal få en forståelse av det samspillet som er i naturen, og at vi mennesker er en del av dette samspillet. For å oppnå dette vil vi gi barna erfaringer med å bruke naturen, både som lekearena og læringsarena. Vi vil bruke nærmiljøet aktivt til å ut forske og erfare gjennom bevegelse, samtale og undring. Høsten 2012 ble vi sertifisert som miljøfyrtårn, og vi har ukentlig fokus på miljø. Barnehagen har en egen utarbeidet plan for hvordan vi jobber med dette fagområdet.

3.5 Etikk, religion og filosofi.

Vi ønsker å gi barna en forståelse for de normer og verdier som finnes i vårt samfunn, men også stimulere til utvikling av toleranse og respekt for medmennesker, uansett kultur- og religionsbakgrunn.

3.6 Nærmiljø og samfunn

påvirke dette fellesskapet.

I arbeidet med dette fagområdet ønsker vi å gi barna opplevelser og erfaringer i det nærmiljøet (Dagali og Skurdalen)som de vokser opp i. Samtidig er det viktig å bevisstgjøre barna på at de er en del av et fellesskap, og at de kan

3.7 Antall, rom og form.

Vi ønsker at barna skal få oppleve gleden ved å bli kjent med tall, former og begreper gjennom utforsking og undring. Som voksne skal vi være bevisst på hvilke begreper vi bruker, og barnehagen skal til en hver tid være innredet slik at det at det inspirerer for barnas utvikling innen for dette fagområdet. Vi har en eske;

Den magiske esken med tall

, som barna kan bruke på det kreative rommet.

7

ÅRSTEMA: VANN!

Barnehagene i Hol kommune har laget en plan for gjennomføringen av den kulturelle barnehagesekken: Felles for alle:

Gruppe:

1 – 3 år

Hovedtema

MUSIKK

Merknad:

Besøk av et musikk-kulturelt tiltak. Besøk i hver barnehage. Kan vi bruke lokale krefter? 3 – 6 år Dukketeater Teater De reiser rundt til hver barnehage

Ellers skal hvert enkelt barnehage legge vekt på:

1-2 år: Musikk 3 – 4 år: Bibliotek, språk og tekst, kunstformidling, ulike billedformer og teknikker 5 – 6 år: Lokalhistorie, ”Den gang da……” fra de enkelte dalfører.

8

ÅRSTEMA: VANN!

I barnehagens § 3 står det følgende om barns medvirkning:

Barn har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.

Ved å la barna få medvirke i sin egen hverdag kan de få utøve sin selvbestemmelse, samtidig som de føler seg inkludert og respektert som menneske. For å oppnå dette vil vi gi barna valgmuligheter, slik at de selv kan ta valg. Medvirkning handler også om at de voksne må observere barn i deres lek og utfoldelse, slik at vi ser hva barna trives med, og jobber videre med det. I arbeidet med barns medvirkning handler det om å

se

hvert enkelt barn og

lytte

til det barnet ønsker å formidle/medvirke. Det kreative rommet er spesielt utviklet ved tanke på barns medvirkning. Dagali og Skurdalen barnehagen er en dynamisk barnehage. . Samfunnet og kulturen er hele tiden i endring, derfor er barnehagen det også. Vi synes det er viktig å utvikle oss, la oss inspirere og innhente oss ny kunnskap og erfaring. Noen av satsningsområdene kommer «utenfra» og noen utvikler vi selv. Det er viktig for oss å være bevist på hva vi gjør, og hvorfor vi gjør det. «Å være en god venn» skal vi satse på i 2014.

Se hverandre, lytte til hverandre og respektere hverandre

. Vi tenker dette kan være med på å forebygge mobbing.

Miljøfyrtårn.

Mål:

Bevisstgjøre barna på hvordan de kan være med på å ta vare på naturen. Bevisstgjøre foresatte og personale til å tenke miljø i sin hverdag.

Vi er sertifisert som MILJØFYRTÅRTN!

Barnehagens satsningsområder

: språk og sosial utvikling, manifest mot mobbing(vennskap og likeverdighet), IKT

Personalets satsningsområde:

Felles løft i Hallingdal, overgang barnehage /skole, utvikle «Positiv fremtidsplan» for barnehagen.

Barnehagens didaktiske planer:

IKT, «Språkbading og språksprell» ,miljøarbeid, trafikk, kreative rommet, dramaforløp, sorg og kriser, mat og ernæring, todlerne (de yngste), sosial utvikling og flerkulturelt arbeid.

9

ÅRSTEMA: VANN!

Progresjon handler blant annet om fremgang og utvikling. Progresjon er viktig i det pedagogiske arbeidet. Barnehagen er hele tiden i utvikling. I arbeidet med fagområdene vil vi tilpasse hvert fagområde/tema til det enkelte barn og gruppens interesser. Dette for at hvert barn skal få mulighet til å utvikle seg på sitt nivå. I arbeidet med dette har vi delt barnegruppen inn i aldersdelte grupper. De voksne som jobber på disse gruppene har ansvar for å tilpasse opplegget, slik at når barnet blir eldre og bytter gruppe vil det møte nye utfordringer, som igjen fører til utvikling.

Navn:

Durdica Tomic Irene Jonassen Alice Tollefsen Mari Sofie Ramberg Katrine Torkelsen Vebjørn Håvardsrud Linda Eitrheim

Stilling:

Assistent Assistent Assistent Pedagogisk leder Styrer Vaktmester Renholdsoperatør Verneombud: Bjørn Svidal. Renholder og vakt mester er ansatt i Eiendomsavdelingen. Det pedagogiske personalet i Kultur og oppveksts etaten. Barnegruppen i Dagali og Skurdalen barnehage pr. d.d. 5. januar 2014 Totalt 13 barn i alderen 1 og 6 år.

10

ÅRSTEMA: VANN!

Samarbeidsutvalget skal først og fremst ivareta samarbeidet mellom barnehagen og foreldrene, og er ifølge forskriftene til barnehageloven et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ for partene som på ulike måter har et ansvar for barnehagens drift. Fra høsten 2012 har barnehagen sitt eget SU. Disse sitter i SU 2014(frem til nytt valg høsten 2014)

Leder: Sigrid Ilsøy Representant fra barnehagen: Mari Sofie Ramberg. Vara: Alice Enderud Tollefsen Foreldrerepresentant for barnehagen: Kari Håvardsrud/Vara: Christian Aasberg Eiers representant: Sigrid Ilsøy Sekretær: Katrine Torkelsen Barnehagens samarbeidspartnere og møter: Samarbeid:

Dagali og Skurdalen skole og de andre barnehagene i kommunen,

Møter:

PPT, tverrfaglig team (helsestasjon, barnevern, PPT og barnehage), SU - møter, foreldremøter, personalmøter og avdelingsmøter, foreldrerådsmøter.

11

ÅRSTEMA: VANN!

Barnehagen ligger knyttet opp til et skolebygg. Det er ingen skoleaktivitet i bygget. Vi er heldige som har mulighet til å bruke gymsal, bibliotek, klasserom og skolekjøkken ved behov. Siden barnegruppen er forholdsvis liten, har barna god plass på avdelingen til å utfolde seg på. Ute har barna gode lekemuligheter både innenfor området og utenfor. Vi har avgrenset området ute (på fremsiden av barnehagen). Dette ser vi på som barnehagens uteområde. Fotballplassen og det området bruker vi i tillegg, men vil ikke bruke tid på å utvikle det i noe stor grad. Dette for å begrense oss i forhold til areal og budsjett, ved tanke på at vi er en liten barnehage. Når det gjelder lavvoplassen vår, er foresatte per dags dato godt i gang med å bygge nytt grill hus til barnehagen. Årsplanen er laget av barnehagen i samarbeid med foresatte. I tillegg til dette har utarbeidelsen av årsplanen blitt inspirert av barna som går i barnehagen.

12

ÅRSTEMA: VANN!

Måned

Januar Februar Mars

Tema

Godt nyttår!

Oppstart nytt barn. Vi forbereder dramaforløp og forsker på snø!

Fagområder

- Etikk, religion og teknikk - Kommunikasjon, språk og tekst - Kunst, kultur og kreativitet - Kommunikasjon, språk og tekst

April Mai Juni Juli August September Oktober 6.februar

markerer vi samefolkets dag! Vi blir kjent med et land som er representert i barnehagen, og drar på en fiktiv reise FORUT

Fra frø til blomst

.

Vår

:

Hvor blir det av snøen?

Undring og forskning sammen med barna. -Markering av 17.mai, påskefest.

-Sommer:

Hvorfor regner det?

Undring og forskning sammen med barna. -

Vannglede

 - Oppstart for nye barn - Innhøsting fra naturen

-Høst:

Hva skjer på denne årstiden?

Drivhuseffekten Livet i ferskvann og saltvann Fra frø til grønnsak.

- Etikk, religion og teknikk -kommunikasjon, språk og tekst - Kunst, kultur og kreativitet - Natur, miljø og teknikk - Antall, rom og form - Natur, miljø og teknikk - Kommunikasjon, språk og tekst - Natur, miljø og teknikk -Nærmiljø og samfunn

November Desember

Juletradisjoner:

mat, farger og musikk. - Etikk, religion, og teknikk - Kommunikasjon, språk og tekst - Kunst, kultur og kreativitet

PLANLEGGINGSDAGER:3.mars, 12. mai, 14. og 15. august (nytt bhg år) +en i november hvor dato ikke er avklart enda (interkommunal).

13