om kurs og kurslærere på nordisk vevsymposium i - Lardal o-lag

Download Report

Transcript om kurs og kurslærere på nordisk vevsymposium i - Lardal o-lag

OM KURS OG KURSLÆRERE PÅ NORDISK VEVSYMPOSIUM I TRONDHEIM

Brikkevev

Kurset er en enkel innføring i veving med brikker. Brikker ble funnet i Osebergskipet så brikkevev er en svært gammel vevteknikk.

Bjørg Lundeby

, husflidskonsuent i Østfold, brei erfaring som kurslærer gjennom i 22 år

Gunhild Rikstad

har sin kunnskap i brikkevev fra Fosen Folkehøgskole og Folkekunst på Høgskolen i Telemark.

Dateveving Vibeke Vestby

er utdannet ved Statens lærerhøgskole i Oslo (SLFO) - nå Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), hun har 3-årig faglærerutdanning Søm/Vev, 1 år tekstilkunst ved Escuela de Artes Applicadas y Oficios Artisticos, Barcelona ½ grunnfag EDB for Humanister, Universitetet i Oslo (UiO)og arbeider som høgskolelektor på KHIO (Kunsthøgskolen i Oslo - tidl. Kunst- og Håndverksskolen) Vibeke har skrevet boka ”Vev - Mønster og Mangfold” og boken ”Veving” sammen med Grete Golberg Hun har utarbeidet dataprogrammer for bindingslære: Weave for Windows og Weaveplanner (m/ B. Myhre) Utviklet de datastyrte håndvevstolene TC-1 og TC-2 sammen med Tronrud Engineering

Firfletting

En gammel teknikk som gjerne ble brukt som avslutning på vevnader

Flatfletting

Hoseband eller hossoband er navnet vi bruker for denne teknikk i Trøndelag. Bandet brukes til og knytte under kneet på knebuksen, og det var endene som skulle stikke frem. Dette da til herrebunaden. Kan jo brukes til hodebånd, belte, vennskapsbånd f.eks. Teknikken er et bregdeband / lerretsband. Og utseende vil da se ut som flammemønster.

Arna Berg Skjerve Liv Dahlberg

er leder for Nord Trøndelag, valgt for 3. gang, og på det 9. året. Hun er vokst opp med/i mammas vevstue, og da med Oppstadveven. Og der startet hennes interesse for håndarbeid. Det ble også en nødvendighet på 60-tallet, og lage klærne til alle sine 5 barn. Hun er selvlært sier hun, så interessen og mange kurs har ført henne dit hun er i dag, hvilket og har gitt mye av livet hennes mening. sier om seg selv: hun er 75 år, eks bonde, vevd 110 åklær, brodert 168 bunader (10 forskjellige) og 135 skjorter, heklet 35 sengtepper, broderer hardangersøm og strikker kunststrikk.

Japanske Tøfler

er Sommertøfler, til bar fot, vevd i fasong, med tau til renning og filler til innslag.

Marta Kløve Juuhl

er vever med bakgrunn som lærer ved Statens lærerskole i forming i Oslo.

Randi Breiset

er husflidkonsulent i Nord Trøndelag. Hun er utdannet faglærer i forming ved lærerhøgskolen på Blaker og i Oslo. Har en årsenhet i veving fra husflidsskole og har arbeidet et år i Gunvor Mandt Vevstoge i Telemark.

Solveig Orstad Teigen

har 4 år fra SLFO med 3 år veving. Hun har vært rektor i den vidaregåande skulen i 30 år, inkludert 2 år i Kenya for å arbeide med opplæring i spinning, plantefarging og flatvev. Solveig brenner for vevfaget og arbeider aktivt med Norges Husflidsfag si kursrekkje i vev, leiar i Norges Husflidsfag sitt fagutval i vev og leiar i Gudbrandsdalens husflidsforening og styremelem i butikkstyret Norsk flid Husfliden Lillehammer. Hun har vært leder i Dovre- og Oppland husflidslag og driver nettbutikken strikketeigen.com.

Lin fra frø til tråd Jon Fredrik Skauge Perleveving

er en enkel vevteknikk med vanlig renning og perler som innslag. Mønsteret plukkes ved hjelp av fargene på perlene. På kurset vil du kunne veve et enkelt armbånd.

Tove Gulsvik

er husflidskonsulent i Buskerud, er utdannet faglærer i vev fra Finland og Norge, har holdt en rekke vevkurs og bidratt til flere fagbøker.

Samiske skalleband

Det tas utgangspunkt fletting av enkle samiske skalleband. Snorer og band har vært lagd på mange måter i forskjellige kulturer, og vi finner de samme teknikkene mange sted i verden. Aktiviteten på toget vil ta utgangspunkt i fletting av enkle samiske skalleband til kvinner og menn. Dette er vakre, smale band, nesten snorer. Vil du prøve, kan du lage ditt eget spesielle band

Margit Bredesen

brenner for husflid og håndverk og er en habil kurslærer. Spesielt moro å se barns glede over å bruke hendene sine og skape noe. Nå håper jeg å se noe av denne gleden hos deltakere på Vevtoget.

Spinning på håndtein

Håndtein er det eldste redskap som vi kjenner til for å spinne tråd. I Europa har håndtein vært brukt helt siden steinalderen. I Norge ble håndtein brukt til langt ut på 1800 tallet, da begynte rokken og spinnemaskiner å ta over det meste av garnproduksjonen. Interessen for å spinne sitt eget garn har tatt seg opp igjen i de senere årene. På kurset skal vi spinne og tvinne 1 og 2 tråds garn. Jeg har med ull og håndteiner. Har du håndtein så ta den med.

Marit Veflingstad Rød

spinner til Magnhilds foredrag har vært opptatt av håndverksteknikker i stor del av mitt liv. Jeg er utdannet aktivitør. Har jobbet som daglig leder på et verksted for funksjonshemmede til jeg ble pensjonist.

Spinne på håndtein.

Magnhild Tallerås Ull, et mirakel av en fiber

Foredrag om norsk ull, klassifisering, hva brukes den norske ulla til, hvem bruker den, hvem bruker den ikke, hvorfor? Er vi interessert i å heve kvaliteten og bruken av norsk ull? Er vi tilfreds med at vi ikke vet hvilken ullkvalitet som er i garnet vi kjøper? Hvem /hva kan skade ullfiberen? er husflidskonsulent i Hedmark hun har undervisning i Folkehøgskole, grunnskolen og videregående. Jobbet som markedskoordinator ved Rauma Ullvarefabrikk og vært sauebonde over 20 år ved siden av annen jobb og levende opptatt av ull

Veving på Runevev Ingebjørg Vågen Lill Heidi M. Olsen

er husflidskonsulent i Nordland, utdanna kunsthåndverker og pedagog. Hennes interessefelt er enkle teknikker, gjentakelser, handlingsbåren kunnskap, kystkultur, ”det samiske” - og formidling.

Form og farge i Runeramma Sidsel Skjelfjord

husflidskonsulent i Sør Trøndelag har vevkurs og billedvevkurs og har vevd produkter for salg

Foredrag og Foredragsholdere

Her kommer opplysningene på nyåret