Borsa Tanıtım Sunumu - Nizip Ticaret Borsası

Download Report

Transcript Borsa Tanıtım Sunumu - Nizip Ticaret Borsası

NİZİP TİCARET BORSASI’NIN TARİHSEL GELİŞİMİ

Nizip Ticaret Borsası, 9 Ekim 1995 tarihinde faaliyete geçerek ticari alanda Nizip’te büyük bir eksikliği gidermiştir. Üyelerine daha iyi bir hizmet verebilmek için 25.03.1999 tarihinde Nizip belediyesinden borsa binası yapmak üzere 14.271 metrekare arsa alınmış olup, yeni borsa hizmet binamızın temeli 16.6.2002 tarihinde atılmıştır.

NİZİP TİCARET BORSASI’NIN TARİHSEL GELİŞİMİ

İlçemizin ekonomisini ve canlı bölgemizin tutabilmek üreticilerimize, sanayicilerimize ve üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek için borsa hizmet binamızı bugünkü konumuna getirdik.

Nizip Ticaret Borsası 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve borsalar birliği kanunu çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

KALİTE POLİTİKAMIZ

5174 sayılı TOBB kanununa göre hizmetlerimizi şeffaflık anlayışı içerisinde gerçekleştirmek, eğitimli personellerle üye memnuniyetini ön planda tutarak borsa faaliyetlerini yürütmek, kanunumuz ve ilgili mevzuat ile borsamıza verilmiş olan görev ve sorumluluklar çerçevesinde sürekli gelişim göstererek borsamızın çağdaş borsacılık standartlarına ulaşmasını sağlamak, hazırladığı projelerle bölgemizin kalkınmasına öncülük etmek, hizmet kalitesini üst seviyede tutabilmek ve Kalite Yönetim Sistemine uygun şekilde hizmet sağlayabilmek için çalışanlarımızın eğitimini ve motivasyonunu sağlamak, üye ve çalışan memnuniyeti bazında sürekli iyileştirmeyi sağlamak borsamızın kalite politikasının temellerini oluşturmaktadır.

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ

Nizip Ticaret Borsası, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunuyla tanımlanmış görevi çerçevesinde; borsaya dâhil tarımsal ürünlerin satıcı ve alıcılarını bir araya getirerek serbest piyasa oluşumunu sağlayan, sektörel gelişmeler ışığında üyelerini bilgilendiren, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren, sahip olduğu modern laboratuvarı ile borsaya dahil ürünlerin analizini gerçekleştiren, tarımsal gelişmeye ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan bir kurumdur. Güçlü kurumsal altyapısıyla, gerçekleştirmektedir.

borsacılık işlemlerinde sektörel gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri takip ederek, üyelerine dünya standartlarında kaliteli hizmet vermek, üyelerinin mesleki etkinliklerini kolaylaştırmak, kurumsal gelişimlerini sağlamak, iş geliştirme ve hedef pazar konularında destek vermek amacıyla ilgili kanun maddesinde verilen görevleri yerine getirmekle sorumlu olan Borsamız; sahip olduğu kalite politikası, hedefleri ve eğitimli personeliyle bu hizmetlerini Nizip Ticaret Borsası olarak bölgemizin tarımsal, ticari ve sosyal hayatına katkı yapan, bölge insanımızın daha iyi ekonomik ve sosyal koşullarda yaşamaları için çalışmalar yapan çağdaş, lider, yenilikçi bir kurum olmak. Dünyadaki gelişme ve değişimleri yakından takip ederek, güçlü tarımsal politikalar oluşturmak. Bölgemizin cazibe merkezi olması için yapılacak her türlü girişime öncülük etmek, yapılan çalışmalara katkı sağlamak. Yasalar çerçevesinde; gelişen hizmet çeşitliliği sunan, kurumsallaşmayı başarmış, üye memnuniyeti sağlayan, modern öncü bir borsa olmak. Üyelerinin, çalışanlarının ve paydaş kurum ve kuruluşlarının gelişimine katkıda bulunmak için tarım sektörüne uygun projeler hazırlayarak sonuçlarını yaygınlaştıran, böylece sosyal sorumluluk bilincine ulaştıran bir borsa kavramına ülke genelinde öncülük etmek.

TEMEL DEĞERLERİMİZ

TEMEL DEĞERLERİMİZ

Güvenirlik,

Şeffaflık ve tarafsızlık,

Kalite,

Görev bilinci ile hareket etmek,

Çözüm odaklı olmak,

Gizlilik,

Güncellik,

Dürüstlük ve iş ahlakına inanmak,

Yeniliğe açık olmak,

Farklılık oluşturmak,

Topluma ve çevreye duyarlı olmak,

Sosyal sorumluluk bilincinde olmak

AKREDİTASYON İZLEME KOMİTESİ

NİZİP TİCARET BORSASININ GÖREVLERİ

• Borsaya dahil maddelerin, borsada alım satımını tanzim ve tescil etmek • Alıcı ve satıcının, teslim ve teslim alma ile ödeme bakımından yükümlülüklerini, muamelelerin tasfiye şartlarını, fiyatlar üzerinde etkili şartları ve ihtilaf doğduğunda ihtiyari tahkim usullerini gösteren ve Birliğin onayıyla yürürlüğe girecek genel düzenlemeler yapmak • Borsaya dahil maddelerin, borsada oluşan her günkü fiyatlarını usulü dairesince, tespit ve ilan etmek • Borsaya dahil maddelerin tiplerini ve vasıflarını tespit etmek üzere laboratuar ve teknik bürolar kurmak veya kuruluşlara iştirak etmek • Bölgeleri içindeki borsaya ilişkin örf, adet ve teamülleri tespit etmek, Bakanlığın onayına sunmak ve ilan etmek • Mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen işlerin, bu Kanunda belirtilen kuruluş amaçları ve görev alanı çerçevesinde borsalara tevdii halinde bu işleri yürütmek • Üyelerin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkin gerekli hizmetleri yapmak

ÜYE SİCİL İŞLEMLERİ

Borsaya dahil maddelerin alım satımı ile uğraşan gerçek veya tüzel kişilerin mevzuat, meclis ve yönetim kurulu kararlarına uygun yerin olarak borsasına bulundukları kaydolmak zorundadırlar.

Üyelere ait bilgiler elektronik ortamdaki veri tabanında güncel olarak tutulur.

ÜYE SİCİL İŞLEMLERİ

Üyelik başvurusunda bulunan kişiler Tüzel Kişi Kayıt Belgesi ya da Gerçek Kişi Kayıt Belgesi ile müracaat eder.

Müracaat öncelikli tarafından olarak Sicil Şefi değerlendirilerek verilen belgelerin teyit edilir ve Tespit Raporu Sicil Şefi tarafından doğruluğu doldurulur.

Başvuru evraklarında herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmeyen Sekreter adaylar tarafından Kurulu’na sunulur.

Genel Yönetim

BORSA TESCİL İŞLEMLERİ

Borsaya dahil maddelere ait alım satımların mevzuat, meclis ve yönetim kurulu kararlarına uygun olarak Borsa’ya tescil ettirilmesi gerekir. Elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar da bu madde kapsamındadır. Borsamız 5174 sayılı kanun çerçevesinde Borsaya dahil maddelerin, borsada alım satımını tanzim ve tescil etmektedir.

LABORATUARIMIZ Toprak Analiz Laboratuvarı

: Toprak Analiz Laboratuvarımız Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetki belgesine sahiptir. Laboratuvarımızda toprak analizleri bakanlığın önerdiği ve kabul ettiği metodlarla yapılarak yetiştirilecek bitkilerin besin gereksinimlerine gübreleme programları hazırlanmaktadır.

göre

Mikrobiyoloji Laboratuvarı

laboratuarımızda, ürünün : Mikrobiyoloji işlenmesi veya depolanması esnasında gelişerek ürünün raf ömrünü kısaltan, gıdalarda bozulmalara neden olan ve tüketilmesi durumunda insanlarda ciddi sağlık sorunları yaratan mikroorganizmaların tespiti yapılmaktadır.

LABORATUARIMIZ Aflatoksin Analiz Laboratuarı

: Laboratuarımızda Antep Fıstığında en sık karşılaşılan mitoksinlerden olan Aflatoksin Analizi kabuklu yemişler (Antepfıstığı, Fındık, Yerfıstığı, vs.), Baharat ürünlerinde yapılmaktadır.

Gıda

index,

Analiz

rutubet,

Laboratuarı

protein : Gıda Laboratuvarımızda tahıllarda gluten analizi, sedimantasyon, nişasta tayini gibi analizlerin yanı sıra zeytinyağı kalite kontrol analizleri de yapılmaktadır.

ADI SOYADI Mehmet Eray ÖLÇAL Ahmet ALTINBAŞ Nazire AKTAY Esra SÖNMEZ İsmet SÖNMEZ Songül İnal SÖNMEZ Abuzer KÜPELİ Yasin ALTINBAŞ Döne Doğan PERSONEL DURUMU VE İNSAN KAYNAKLARI GÖREVİ

Genel Sekreter V.

Muhasebe Şefi Tescil Memuru Tescil Şefi Tescil Memuru Basın Yayın Haberleşme Sorumlusu Laboratuvar Sorumlusu Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Hizmetli Memur Hizmetli Memur

EĞİTİM DURUMU

Üniversite Lise Lise Üniversite Lise Üniversite Yüksek Lisans Üniversite İlkokul Lise

YABANCI DİL/SEVİYE KADRO DURUMU

İngilizce/Orta İngilizce/İyi İngilizce/İyi İngilizce/Çok İyi Kadrolu Kadrolu Kadrolu Sözleşmeli Sözleşmeli Sözleşmeli Sözleşmeli Sözleşmeli Sözleşmeli

PERSONEL DURUMU VE İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL EĞİTİM DURUMU

Sayı; İlkokul; 1; 11% Sayı; Lisans; 3; 33% Sayı; Lise; 4; 45% Sayı; Yüksek Lisans; 1; 11%

PERSONEL KADRO DURUMU

Sayı; Kadrolu; 3; 33% Sayı; Sözleşmeli; 6; 67%

PERSONEL BAY-BAYAN SAYISI

Sayı; Bayan; 4; 44% Sayı; Erkek; 5; 56%

2014-2017 STRATEJİK PLANIMIZ

Nizip Ticaret Borsası olarak TOBB Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi’nde yerimizi alarak üyelerimize sunmuş olduğumuz kaliteli hizmeti daha ileriye götürmeyi hedefledik. Akreditasyon sisteminin temel yeterliliklerinden bir tanesi olan stratejik plan, Borsamız tarafından 2014-2017 dönemini kapsayacak şekilde oluşturulmuştur.

Bu planın hazırlanmasındaki temel amaç; 2014 2017 yılları arasındaki Borsamız çalışma dönemini insan ve hedef odaklı yöneterek, ilçemiz ve değer ülkemiz yaratan, ekonomisine üyelerimize katma beklentilerinin üzerinde hizmet sunarak onların menfaatlerini kollayan bir Borsa olmaktır. Biliyoruz ki; üyesine en iyi hizmeti sunan Borsa, ülkesine en fazla katma değer sağlayan Borsa’dır.

STRATEJİK HEDEFLERİMİZ STRATEJİK AMAÇ 1: BORSAMIZIN KURUMSAL KİMLİĞİNİN GELİŞTİRİLMEK, PERSONELİN EĞİTİMİNİ SAĞLAMAK

1.1

Stratejik planın hazırlanması ve kalite yönetim sistemi ile uyumlu bir şekilde hayata geçirilmesi 1.2

TSE ISO EN 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nin gerektirdiği standartlarını işler halde tutmak 1.3

TOBB Akreditasyon Sistemine Dahil Olmak ve Sistemi Sürdürülebilir Kılmak 1.4

Personel Performans sisteminin kurulması ve işler halde tutulması 1.5

Personele yönelik eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu eğitimlerin yıl içerisinde verilmesinin sağlanması

STRATEJİK HEDEFLERİMİZ

STRATEJİK AMAÇ 2: ÜYELERİMİZİN KURUMSAL KAPASİTESİNİ, VERİMLİLİĞİNİ VE REKABET EDEBİLİRLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER YAPMAK 2.1

Tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin arttırılması için üyelere yönelik 2.2

bilgilendirme ve geliştirme toplantılarının yapılması Borsamızın faaliyetlerin ve ilçemize ait ekonomik istatistiklerin de yer aldığı 2.3

2.4

2.5

süreli yayın çıkartmak Üyelerin yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarının özendirilmesi ve verilen fuar teşvikleri konusunda bilgilendirilmesi Üyelerimize yönelik yapılan memnuniyet anketlerinin çeşitliliğini ve sayısını arttırmak.

Üyelerle iyi ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi için Üye Ziyaretlerinin yapılması 2.6

2.7

Üye sorunlarını ve ihtiyaçlarını dinleyerek çözüm odaklı lobicilik faaliyetlerinin arttırılmasını sağlamak Toprak Analizinin önemi hakkında çiftçilerimize yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlemek 2.8

2.9

Antep fıstığında Aflatoksin’in önlenmesine yönelik eğitimler vermek Gıda alanında faaliyet gösteren Üyelerimize yönelik Hijyen Eğitimlerinin verilmesi 2.10 Sektör temsilcileri ve karar alıcıları bir araya getirerek sorunların çözümüne yönelik çalıştaylar düzenlemek

STRATEJİK HEDEFLERİMİZ STRATEJİK AMAÇ 3: BORSAMIZN HİZMET ALTYAPISINI İYİLEŞTİREREK, HİZMET TÜRÜ VE FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNİ SAĞLAMAK

3.1

3.2

Gıda Laboratuarının kapsamının geliştirilerek TÜRKAK'tan Akredite olmasını sağlamak.

Toprak Analiz Laboratuarımızın sahip olduğu mevcut yetki belgesinin sayısının arttırılarak kapsamının genişletilmesi 3.3

Borsamızda kullanılan donanımların ihtiyaç halinde yenilenmesi ve yazılımlarının güncellenmesi 3.4 Konferans Salonumuzun tadilatını yaparak modern bir görünüme kavuşturmak, ilçemizin ve üyelerimizin 3.5

hizmetine sunmak Toprak ve Gıda Analiz Laboratuarımızın yerel basında ve 3.6

medyada tanıtımını yapmak Borsamızın Web Sayfasının TOBB Akreditasyon standartlarına ulaştırılmasını sağlamak

STRATEJİK HEDEFLERİMİZ STRATEJİK AMAÇ 4: İLÇEMİZİN VE BÖLGEMİZİN EKONOMİK VE SOSYO-KÜLTÜREL GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNMAK, ÖNCÜLÜK ETMEK

4.1

4.2

Avrupa Birliği, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve diğer hibe programlarına proje hazırlayarak başvuruda bulunmak İlçemizde Genç istihdamına katkıda bulunmak amacıyla Stajyer Öğrenci almak 4.3

Nizip Üniversitesi ile işbirliği yollarının araştırılması ve geliştirilmesini sağlamak 4.4

Ekonomik İstatistik Çalışmaları ve Araştırmalar Yapmak 4.5

Antep Fıstığı ve Nizip Zeytinyağının tanıtımını yapmak için faaliyetlerde bulunmak

PROJELERİMİZ TÜRKİYEDE BİR İLK! ANTEP FISTIĞI KABUĞUNDAN ŞEKİMİK ASİT ÜRETİMİ PROJESİ PROJE KÜNYESİ: ÇEVREYİ KİRLETMİYOR, EKONOMİYE KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ PROJE KAPSAMI: İPEKYOLU KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROJE BÜTÇESİ: Toplam 50.000 TL

PROJELERİMİZ TÜRKİYEDE BİR İLK! ANTEP FISTIĞI KABUĞUNDAN ŞEKİMİK ASİT ÜRETİMİ PROJESİ

Nizip Ticaret Borsası, İpekyolu Kalkınma Ajansı doğrudan faaliyet desteği kapsamında hazırladığı proje ile Türkiye’de Laboratuar bir ilki ortamında gerçekleştirerek Antep fıstığı kabuğundan şikimik asit elde etmeyi başarmıştır. 50.000 TL bütçeli başarılı Projemizin tamamlanmasının ardından nihai rapor ve fizibilite raporu hazırlanarak İpekyolu Kalkınma Ajansı’na sunulmuştur.

KALİTE BELGEMİZ NİZİP TİCARET BORSASI ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ SAHİBİDİR

ISO 9001 Belgesi, Borsamızın hizmetlerinin, uluslararası alanda kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konulduğunu göstermiş ve dolayısıyla kuruluşumuzun hizmet kalitesinin sürekliliğinin güvencesi belgelenmiştir. Ayrıca ISO 9001 ile, Borsamızda etkin bir kalite yönetim sisteminin standartlara uygunluğu da belgelenmiştir.

TOBB’DAKİ DEĞİŞİMİN ANA EKSENİ

5 TEMEL PRENSİBİMİZ

TAKİP EDEN

DEĞİL

YÖNLENDİREN

EDİLGEN

DEĞİL

ETKEN

PASİF

DEĞİL

AKTİF

STATİK

DEĞİL

DİNAMİK

HÜKMEDEN

DEĞİL

, HİZMET EDEN

NİZİP TİCARET BORSASI E-90 KARAYOLU ÜZERİ BORSA HİZMET BİNASI NİZİP/GAZİANTEP TEL: 0 342 518 16 90 FAX: 0 342 518 16 92 E-Mail: [email protected]

www.niziptb.org.tr