по проект „Училище за себеутвърждаване и

download report

Transcript по проект „Училище за себеутвърждаване и

ПРОЕКТ BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора” Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

В началото беше…ТЯ – МАРИЯ СКЛОДОВСКА- КЮРИ ”Животът не е лесен за никого от нас. Но какво от това? Трябва да запазим постоянството и най-вече доверието в себе си. Трябва да вярваме, че сме надарени с нещо и че това нещо трябва да бъде постигнато.” Мария Кюри

Химията може да бъде достъпна за всички. Това доказват учени от BASF, разработили сайт, съдържащ разнообразно и богато мултимедийно съдържание, интерактивни илюстрации, малки игри и иновативни уеб приложения, които правят химията разбираема, особено за най-младите.

Превърнете своя компютър във виртуална химична лаборатория!

Химията – нашият живот, нашето бъдеще Едва ли въобще се замисляме до каква степен химичните изобретения и иновации определят ежедневния ни живот. Тези постижения показват качеството и количеството на хранителните продукти, с които разполагаме, и различните методи за транспорт; освен това отоплението на домовете ни и бързината, с която се възстановяваме от заболяване, също зависят от постиженията на изследванията и разработките в областта на химията.

Химията полага и основите на нашето бъдеще, като ни предоставя алтернативни, дългосрочни решения за енергиен мениджмънт, опазване на околната среда и защита на нашата планета. Великите иновации, намират приложение в широк кръг области на изследване и оказват значително влияние както върху настоящето ни, така и върху нашето бъдеще.

Навярно често ви се е случвало да чуете някой замечтано да казва: „Любовта е химия!” Едва ли обаче сме подозирали колко истина има в това и че всъщност зад всички емоции, които ни връхлитат, и зад усещането, че са ни поникнали крила, се крие цяла химична лаборатория. Любовта е сред любимите теми на младия учен Анета Йовчева . В нея тя вижда чудесна възможност да покаже красивата и забавна страна на науката и да опровергае всеобщото мнение, че тя и учените са скучни.

• „Харесвам България, въпреки проблемите, които имаме. България има нужда от млади хора, които са ентусиазирани. Има страшно много хора, които не разбират химията, дори не разбират защо я има в учебния план в училище. Когато видиш такъв човек и му се усмихнеш, и му разкажеш нещо интересно от света на науката, и успееш да го запалиш, така че да задълбочи знанията си, е голямо удовлетворение.’’

Знаете ли,че?

Не само опаковката може да бъде интелигентна, а и самата храна. Привържениците на здравословния начин на живот обичат да консумират така наречената „умна храна“, която се произвежда посредством неинвазивна селекция на молекулярно равнище. Това е един специален метод, който означава, че от суровината се извличат само ценните съставки, напълно свободни от замърсяване. Интелигентните храни се подлагат и на молекулярна хомогенизация, което ги прави по-вкусни, по-трайни и най важното – те са „програмирани“ на молекулярно равнище да стимулират процесите на саморегулиране на организма чрез мозъка.

Горива на бъдещето

• Днес едва ли е нужно да подчертаваме, че с времето бензинът, дизеловото гориво и керосинът, който се ползва в самолетите, трябва да бъдат заменени с биогорива.

Когато дрехите се почистват сами...

• • Как може една тъкан да се самопочиства? Как може миниатюрни роботчета, движещи се по кръвоносната система, да бъдат революционни лечебни средства? Атомите, от които е изграден светът и които се направляват по особен начин от учените, правят всичко това възможно.

Ако погледнете света през лупа, ще се изумите от случващото се в царството на наночастиците, които са десет пъти по-малки от човешки косъм. Това миниатюрно царство предлага възможности, които променят нашето ежедневие.

3D сканиране

Перспективи пред 3D технологиите

3D в Kосмоса

Не си хвърляйте боклука на боклука !

Отпадъците не са приятна тема за размисъл. Ние просто ги изхвърляме в кофата и на кого после му пука дали ще се озоват в пещите за изгаряне, в океана или на Луната? Но така или иначе, отпадъците са „страничен продукт“ от живота ни, който можем да оползотворим по няколко изумителни начина.

Знаете ли че?

Едно малко шотландско градче си строи църква и читалище от боклук. До момента четири тона стари бирени кенове, една дузина транспортни контейнери, триста промишлени палета и около петстотин автомобилни гуми са използвани за построяването на новите сгради. Планира се и изграждането на театър, бистро, картинна галерия и административна сграда – всички от боклук, разбира се.

Образование на бъдещето

Чиновете, учебниците, тетрадките и много други неща са от съществено значение за учебния процес. Но дали наистина е така? Да видим по какъв начин ще бъде изграден урокът на бъдещето!

Какъв ще бъде градът на бъдещето? Възможно ли е прогресът в технологиите да създаде екологично чиста градска среда? Един амбициозен проект в Обединените арабски емирства се опитва да даде своя отговор. Уникален проект създава 55-хилядно селище без никакви замърсители .

Екоградът Масдар (Първоизточник

В края е пак … тя – науката химия!

Химията е неописуема вълшебница, открита от човека. Тя пръска с бялата си магия целия свят и го прави едно по-добро място за живеене. Едва сега осъзнаваме, че пътешествието ни из дълбините на химията не е просто една мечта, а реалност, която ни показва правилния път и ни учи, че не само животът е химия, но и химията е живот!!!

КЛУБ „ МОЯТ СВЯТ “ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “АКАД.Л.СТОЯНОВ“