Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Download Report

Transcript Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

<<

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

>>

http://www.zoomnews.gr/wp content/uploads/2010/03/narkotika.gif

http://www.edupame.gr/sites/default/files/jpg_14.

  Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικές ή χημικές, που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις:νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά φέρνουν και εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του Νευρικού Συστήματος. Προκαλούν στους χρήστες εθισμό, εξάρτηση φυσική ή ψυχική και στο τέλος όταν τα στερηθεί ο οργανισμός επιφέρουν το στερητικό σύνδρομο.

Η κατάχρηση των ναρκωτικών οδηγεί τα άτομα στην <<Τοξικομανία>>.

el.wikipedia.org/wiki/Ναρκωτικό http:agiotokos-kappadokia.gr/wp-content/uploads/2012/05/321/jpg

 Η χρήση των ναρκωτικών ουσιών από τους εφήβους θεωρείται πλέον ¨γεγονός¨ και εμφανίζεται σαν μοναδικό σε έκταση και ένταση, κατά τα τελευταία χρόνια.

   Πολλές έρευνες σε Βρετανία και Αμερική υποστηρίζουν πως μέχρι την ηλικία των 19 χρόνων, το 90% των εφήβων έχουν δοκιμάσει αλκοόλ, το 60% έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, το 50% έχουν κάνει χρήση χασίς ενώ το 20% έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών, όπως εισπνεόμενα διεγερτικά και παραισθησιογόνα.

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος εσωτερικής σύγκρουσης και απομόνωσης, όπου ο έφηβος βιώνει έντονα συναισθήματα αποτυχίας επειδή δεν κατάφερε να φτάσει τα ιδανικά του, ενώ παράλληλα νιώθει ενοχές γιατί πιστεύει πως δεν είναι σωστό να νιώθει την ανάγκη για επανάσταση. Οι φιλίες, οι αμφιβολίες για το μέλλον, ο έρωτας και οι ενοχές για τις πράξεις του, χαρακτηρίζουν κάποιες εσωτερικές πιέσεις που δέχεται. Στους περισσότερους εφήβους παρατηρούνται απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση και στην συμπεριφορά τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συχνά πειραματίζονται με διάφορες τοξικές ουσίες.

Η επαναστατικότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, η πλήξη, η πίεση από συνομηλίκους, η απελπισία λόγω της ανεργίας, είναι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που συνήθως συναντά κανείς στους εφήβους, οι οποίοι κάνουν χρήση ναρκωτικών και κάνουν αυτό ακριβώς που οι γονείς αποδοκιμάζουν ή φοβούνται.

  Ο έφηβος τοξικομανής προσπαθεί ναρκώνοντας τις αισθήσεις του να εξαφανίσει τον τεράστιο ψυχικό του πόνο. Βρίσκεται πάντα παγιδευμένος στα προσωπικά και κοινωνικά του αδιέξοδα και προσπαθεί να δραπετεύσει, από την εφιαλτική πραγματικότητα. Η σημερινή κοινωνία κάνει διακρίσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργεί περιθωριακά άτομα στα οποία δεν έδωσε ευκαιρείες, άτομα που δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση και να ενσωματωθούν στο σύστημα. Ο έφηβος βιώνει μια περίοδο ρευστότητας, ανασφάλειας, αβεβαιότητας, συναισθηματικής και οικονομικής εξάρτησης από το οικογενειακό περιβάλλον. Είναι φανερό, λοιπόν, πως καταβάλλεται από την ψευδαίσθηση πως με τη βοήθεια των ουσιών, θα καταφέρει, να απαλαχτεί από αυτές τις συγκρούσεις.

ΕL.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ http://4.bp.blogspot.com/ uCZN2ZyqTpg/UIAfotYvkhI/AAAAAAAAfvg/IFkNZ9ksgsc/s1600/Untitled Stitched-02.jpg

http://www.kentroapexartisis.gr/services.html

Α. ΕΛΑΦΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ( ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ)

1. Μαριχουάνα-Χασίς

 Παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρυτίνη (χασίς), που παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40%. Η μαριχουάνα, δεν ξεπερνάει το 12%.

 Δίνουν ένα συνάισθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Αποτελούν κοινονικό κίνδυνο, γιατί ανοίγουν τον δρόμο στη δομική των σκληρών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Είναι πολύ διαδεδομένα, ειδικά στις ανατολικές χώρες

Β. ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (ΟΠΙΩΔΗ, ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ)

1. Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη:

 Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους, γίνονται σκλάβοι αυτών των ναρκωτικών, μέσα σε λίγες ημέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν, πληρώνονται με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας.

2. Κοκαΐνη

 Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται η διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από την μύτη, προκαλεί βλάβες.

http://molonoti.gr/sites/molonoti.gr/files/field/ image/patra/drugs_cocaine.jpg

3. LSD (Λυσεργικό Οξύ)

 Το ναρκωτικό που διαστέλλει την συνείδηση. Ένας μεγάλος κίνδυνος για τους νέους, ένα παραισθησιακό. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας.

4. Αμφεταμίνες

 Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το Κ.Ν.Σ. δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης, βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία, Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από αθλητές, για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, από άτομα που δεν θέλουν να κοιμηθούν την νύχτα για να εργαστούν, από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού, από κακοποιούς, για να έχουν το θάρρος και ψυχραιμία κατά την διάρκεια εγκλημάτων.

5. Βαρβιτουρικά

  Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά.

Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η συνήθεια απαιτεί όλο και μεγαλύτερες δόσεις με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε επικίνδυνα ναρκωτικά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όταν συνδυάζεται η λήψη τους με οινοπνευματώδη ποτά ή άλλα ναρκωτικά. Χορηγούνται με οδηγία γιατρού.

   Τα περισσότερα άτομα στην Ελλάδα έχουν λανθασμένη αντίληψη για την έννοια των ναρκωτικών ουσιών και για τις αρνητικές συνέπειες, από την χρήση ή την κατάχρηση αυτών.

Τα ναρκωτικά είναι ένα κοινωνικό Παθολογικό φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε διαφορετικές ηλικίες.

Οι περισσότεροι έφηβοι θα βρεθούν με φίλους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τους δελεάσουν για να δοκιμάσουν ναρκωτικά. Εκεί ακριβώς, πρέπει η παρέμβασή μας να είναι άμεση, κάνοντας γνωστούς τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει έστω και για δοκιμή ψυχοτρόπων ουσιών. Τα ναρκωτικά οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση και εκμηδενίζουν τα κίνητρα για την ζωή. Οι λέξεις-έννοιες << αξίες, προοπτικές, όνειρα>> μεταλλάσονται σε <<αδράνεια, θλίψη, παραίτηση>>

 1. Κουβεντιάζουμε συχνά μαζί του για θέματα σχετικά με τη ζωή ενός εφήβου  2. Υπενθυμίστε του ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του χωρίς να είναι απαραίτητο να καταφύγει στα ναρκωτικά  3. Με κάθε ευκαιρία τονώστε την αυτοπεποίθησή του.

 4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λάβει μέρος σε ωφέλιμες και ευχάριστες δραστηριότητες.

 5. Ενημερώστε τον έφηβο ότι σε περίπτωση που κάνει χρήση ναρκωτικών θα του στερήσετε κάποια προνόμια που εκτιμά πολύ.

    Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά δηλαδή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης είναι μόνο το πρώτο βήμα στην καταπολέμηση του εθισμού.

Αν το στάδιο της απεξάρτησης ολοκληρωθεί επιτυχώς, το σώμα του εξαρτημένου είναι καθαρό και οι σωματικές λειτουργίες επανέρχονται στο φυσιολογικό. Ωστόσο, η ψυχική κατάσταση του εξαρτημένου παραμένει αρκετά ασταθής.

Η έντονη επιθυμία για ναρκωτικά είναι ιδιαιτέρως έντονη στην περίοδο μετά την σωματική απεξάρτηση.

Οι εξαρτημένοι επιθυμούν να νιώσουν αυτήν την άμεση αίσθηση ευχαρίστησης. (το ανέβασμα) την ευφορική δράση των ναρκωτικών, μια σκέψη που του καταβάλλει και είναι συνεχώς παρούσα στο μυαλό τους.

   Εμείς πιστεύουμε ότι η ψυχολογική υποστήριξη και η ενθάρυνση από ειδικούς συμβούλους σε θέματα εξαρτήσεων, συμβάλουν στην επιτυχία της πλήρης αποχής από τα ναρκωτικά.

Η απεξάρτηση βασίζεται σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα υποστήριξης. Θεραπευτικές ομάδες, ατομική συμβουλευτική, διαλέξεις, στήριξη από οικογένεια-φίλους κ.α. Στόχος της διαδικασίας είναι η καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων τους και την επίδραση που αυτά έχουν στη ζωή τους.

Ταυτόχρονα αφυπνίζεται η ανθρωπιά, η επιθυμία να ζήσουνε ως μέλη της κοινωνίας, η ικανότητα να δημιουργούνε σχέσεις με αρχές και κερδίζουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμησή τους.

Οι μαθητές της ομάδας μας, συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το θέμα των ναρκωτικών, το οποίο περιελάμβανε δέκα (10) ερωτήματα και μοιράστηκε σε ογδόντα (80) μαθητές.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, παρατηρήσαμε τα εξής:   1. Οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν ποιοι είναι οι χρήστες στον περίγυρό τους.

 2. Υπάρχει ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες από την χρήση των ναρκωτικών.

 3. Τα ναρκωτικά είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που απειλεί την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών με τα οποία δυστυχώς επηρεάζονται αρνητικά από τους φίλους τους, αντιμετωπίζοντας την χρήση ως επίδειξη <<μαγκιά>>.

                   Αναστασία Α4 Δημήτρης Α4 Ματθαίος Α3 Ανδριάνα Α3 Γεωργία Α1 Παρασκευή Α1 Άρτεμις Α3 Ιωάννα Α3 Δήμητρα Α4 Αλεξάνδρα Α1 Βάνα Α3 Ανέστης Α3 Γιώργος Α4 Αρετή Α4 Μαρία Α1 http://www.onlarissa.gr/wp content/uploads/2012/10/efivoi.jpg

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί..

Βαβλιάρα Νίκη-Δασοπόνος Θώδη Σοφία-Κοινωνική Λειτουργός

 Πηγές από το διαδίκτυο.

               http://manolis-vasileias.blogspot.gr/2012/10/4-6.html

http://agiotokos-kappadokia.gr/wp-content/uploads/2012/05/321.jpg

http://thefreshscent.com/wp-content/uploads/2008/10/heroin.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Injecting_Heroin.JPG/350 px-Injecting_Heroin.JPG

http://images.newsnow.gr/34/340107/syros-syllipsi-42xronou-pou-ekryve-iroini-1 315x236.jpg

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7HJ6IrwVCS_2edh3w7SmgLn3R5UYi30JDt yyR8VzNW-wze-ak http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqHxTVcx7yIIyj34GgN8sIyv2m-E359IOZ8 23HuLm6MbqpgjWUg http://molonoti.gr/sites/molonoti.gr/files/field/image/patra/drugs_cocaine.jpg

http://www.kentroapexartisis.gr/services.html

http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/03/narkotika.gif

http://edupame.gr/sites/default/files/jpg_14.

http://4.bp.blogspot.com/ uCZN2ZyTpg/UIAfotYvkhl/AAAAAAAAfvg/IFkN9ksgsc/s1600/Untitled http://www.onlarissa.gr/wp-content/uploads/2012/10/efivoi.jpg

el.wikipedia.org/wiki/Ναρκωτικά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ  Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΑΠΌ 12 ΕΩΣ 21 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: 2003

σελίδα 94.