Ünite Özeti

Download Report

Transcript Ünite Özeti

Ünite Özeti

: Duyu organları ve bunların sağlığı . Hastalıkların etkisi, vücudumuzdaki sistemlerin birbirleriyle ilişkili olarak çalıştığının kavranılması sağlanılacaktır.

Konu Alanı

: Bu ünitede öğrencilerin; duyu organlarını tanımaları, bunların sağlığını korumak için yapılması gerekenleri ve sistemlerle ilgili sağlık sorunlarının giderilmesinde teknolojik gelişmelerin önemini fark etmeleri amaçlanmıştır

Sınıf Düzeyi:

7. Sınıf

Yaklaşık Olarak Gereken Zaman:

7 ders saati

Hedeflenen İçerik Standartları ve Karşılaştırmalı Değerlendirme:

1 Gözün Dış Yapısı 2 Gözün Bölümleri 3 Nasıl Görüyorum? 4 Kulağın Bölümleri ve Görevleri 5 Nasıl Duyuyorum? 6 Derinin Bölümleri 7 Kimin Burnu Daha iyi Koku Alıyor? 8 Nasıl Tat Alırız?

Öğrenci Amaçları/Öğrenme Çıktıları

:

Çevremizdeki uyarıları algılamamızda öz Yönelim becerisini kullanarak duyu organlarının rolünü fark eder. Duyu organlarının yapılarını İletişim Becerilerini kullanarak şekil ve/veya model üzerinde açıklar Duyu organlarının hangi tür uyarıları aldığını ve bunlara nasıl cevap verildiğini Yaratıcılık ve Entelektüel Merak becerisi ile açıklar.

Koku alma ve tat alma arasındaki ilişkiyi Problemi Tanımlama, formüle Etme ve Çözme becerisi ile deneyle gösterir Duyu organlarındaki aksaklıklara ve teknolojinin bu aksaklıkların giderilmesinde kullanımına Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı Becerilerini kullanarak örnekler verir.

Kendini, görme veya işitme engelli kişilerin yerine koyarak Sosyal Sorumluluk duygusu içinde onları anlamaya çalışır

Temel Soru

Yaşadığımızın nasıl farkına varıyoruz?

Ünite Soruları

Çevremizi nasıl algılarız?

İçerik Soruları

Duyu organlarımız nelerdir? Göz nasıl görür?

Kulağımızın görevi nedir?

Derinin görevleri nelerdir?

Burnumuz nasıl koku alır?

Nasıl tat alırız?

Değerlendirme Planı

Proje çalışması Bağlamadan önce Öğrenciler proje üzerinde çalışıp görevleri tamamlarken Proje çalışması tamamlandıktan sonra * BMÖ Şeması * Kavram Haritası * T Şeması * Değerlendirme Planı Denetim Listesi * İş Birliği Değerlendirme Listesi * Öğrenci Öz Değerlendirme Formu * Wiki Denetim Listesi * Portfolyo Yansıtma Soruları * Sunu Denetim Listesi * Resmi Olmayan Soru Örnekleri * Proje Değerlendirme Tablosu Planı

Değerlendirme Özeti

Yaşadığımızın nasıl farkına varıyoruz?

1. Oturum Temel soru, ünite sorusu ve içerik soruları öğrencilere yöneltilerek beyin fırtınası yapılır. Rehberlik Materyali olarak yapılan sunu, broşür, wiki ve bloglar izletilerek veya web siteleri gösterilerek öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyeleri gözlemlenir. Ünite sırasında hazırlanacak sunuların blog, wiki ve sunularla hazırlanması gerekeceği hatırlatılır. Öğrencilerin duyu organlarının neler olduğu konusunda ilgileri çekilerek bu konuda yapacakları araştırmaları ünite boyunca günlüklerine kaydetmeleri istenir. 2. Oturum İşleniş sırasında çeşitli sorular sorularak konunun anlaşılış seviyesi değerlendirilir. Wiki denetim listesi öğrencilere dağıtılarak öğrencilerin hazırladıkları wikilerin akran geri bildirimi yöntemi ile kendi kendilerine değerlendirmeleri sağlanır. 3. Oturum Proje değerlendirme Tablosuna göre hazırladığımız sunu izlettirilir. Sonrasında öğrencilerin Grafik düzenleyicilerden (Kavram) küme haritası metodunu kullanarak duyma olgusu için nelerin gerektiğini grafikle göstermeleri istenir. Ortaya duyma yazıp yuvarlak içine alarak çevresine gerekli her şey doldurulur: kulağın yapısındakiler, duyma oluşması için gereken şartlar, her sesi duyup duyamadığımız gibi birçok etken bu haritaya işlenir. Bu sırada gözlem denetim listesi yardımıyla öğrencilerin gelişimleri anlık olarak incelenir. 4. Oturum Öğrencilere sorular sorularak beyin fırtınası yöntemi kullanılır. Wikilerini geliştirirken sunu denetim listesi ve gözlem denetim listesi vasıtasıyla öğrencinin doğru bir şekilde ürüne yönlenmesi sağlanılır.

5. Oturum Wiki denetim listesi ile akran geri bildirimi yapmaları sağlanır. Soru sorma metoduyla beyin fırtınası yapılarak burnumuzun sadece koku mu almaya yaradığı araştırılır.

6. Oturum Öğrencilerin öğretmen tarafından basılı olarak verilen wiki değerlendirme tablosunda ürünleri değerlendirmeleri sağlanır ve öğrenimlerini değerlendirerek gerekirse daha fazla öğrenme sağlanır.

7. Oturum Öğrencilere ünite sırasında neler öğrendikleri konusunda beyin fırtınası yaptırılır. Bu esnada öğrencilerin öz değerlendirme yapmaları sağlanır. Değerlendirme tablosu, proje değerlendirme tablosu, sunu denetim listesi ve wiki denetim listelerine göre en iyi çalışmaların hangi gruplardan çıktığı akran değerlendirmesi yaptırılarak en başarılı gruba ünite sonu hediyeleri takdim edilir

Önkoşul Beceriler

Web 2.0 araçalarını, Kelime işlemci yazılımı kullanabilmesi. Sunu hazırlayabilmesi

Öğretim Prosedürleri

Oturum 1 Öğrencilere Temel Soruyu sorarak başlayın Yaşadığımızın nasıl farkına varıyoruz? Öğrenciler gruplar halinde beyin fırtınası yapabilir ve yaşamsal faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımında bulunabilir. ‘Çevremizi nasıl algılarız?’ sorusunu öğrencilere sorun. Öğrenciler ayrıca projenin sonunda bu soruya dönüp yansıtma yaparlar. Öğrencilerimize içerik sorusu olan Duyu organlarımız nelerdir? sorusunu sorduktan sonra öğrencilere duyu organlarımız üzerine genel bir bilgi verip bir sonraki derste 5 duyu organımızdan biri olan Göz (görme) ile ilgili araştırma yapmalarını isteriz ve öğrencilere yapması gereken işlemlerle ilgili çok kısa olarak ön bilgi veririz.

Oturum 2 Birinci derste öğrenci guruplarının wiki alanlarına yazmış oldukları bilgiler kısaca gözden geçirilerek yapmış oldukları etkinlikler sınıfça gözden geçirilir. Gözümüz Nasıl Görür? Ve Gözümüz görmeseydi ya da az görseydi ne yapardık? Sorusunun cevabını her gurup kendileri hazırlayarak Wikisinde anlatmaları istenir. Kaynak öğrenciler için Gözün kısımları destek malzemesi belgesi dağıtılarak, gözün kısımlarının tam olarak öğrenilip öğrenilmediği tespit edilir. Ayrıca Gözün göremediği nesnelerin olup olmadığının araştırılması ve bu konuda sunu hazırlamaları istenecek. Bir ders sonrası için kulak ile ilgili araştırmaları gereken konu başlıkları verilir.

Oturum 3 Hazırlanan kulak ile ilgili sunum sınıfta iztetilerek, öğrencilere, eğer duyamasaydık ne olurdu? sorusu sorularak başlatırız, çoğu çeşitli fikirler öne sürecektir. Onların bir sonraki etkinlik süresince başka fikirlere ulaşmasını sağlarız.“Kulaklarımız her sesi duyar mı?” Sorusunu ortaya atıp, onlardan gelecek fikirlerin tartışmasını sağlarız. Kulak hangi bölümlerden oluşur? Diyerek Kulak maketi üzerinde kulağın bölümlerinin gösterilmesi ve bunların çıkarılarak tekrar yerine takılması istenir. Böylelikle yaparak-yaşayarak konu aktarılır. Sonra öğrendiklerinin adlarını ve görevlerini yazmalarını isteyerek nasıl oluşturulacağı modellenir. Kulak’ın kulak kepçesi, kulak yolu, kulak zarı, örs, çekiç, üzengi kemikleri, yarım daire kanalları ve salyangozdan oluşan bölümlerini, östaki borusu ile yutağa açıldığını belirtilerek öğrenme hedeflerine ulaşılması sağlanır. Bir ders sonrası için dokunma duyusu ile ilgili araştırmaları gereken konu başlıkları verilir. Oturum 4 Öğrencilere içerik sorusu olan "Derinin görevleri nelerdir?" sorusunu yönelttikten sonra bu soru üzerine beyin fırtınası yapılır. Öğrencilerin konu hakkındaki wiki sunularını sergilemelerinden sonra dokunmak ne kadar önemlidir? diye sorulur. Öğrencilerin körebe oyanayıp oynamadıkları sorulur. Ve bununla ilgili deneyimlerini anlatmalarını istenir. Gözlerimizi kapatıp cisimlere dokunarak tanımaya çalışılınır. Cisimlere dokunarak onların sert, yumuşak, sıcak veya soğuk olduğunu anlayıp anlayamadıkları sorulur. Deri nedir? Derinin bölümleri derimiz nasıl hisseder konularına geçerek öğrencilere bir sonraki derste Koku alma duyusunu işleyeceğimizi anlatırız ve Burun nedir?, Hazırlanan Wiki sunusu değerlendirilir. Burunun Bölümleri nelerdir?, Nasıl koku alırız? ve Burun hastalıkları nelerdir? konularını araştırmaları istenir.

Oturum 5 Bir önceki derste öğrencilere koku alma ile ilgili araştırmaları gereken konu başlıkları verilmişti. Beşinci derste öğrenci guruplarının wiki alanlarına yazmış oldukları bilgiler kısaca gözden geçirilerek yapmış oldukları etkinlikler sınıfça gözden geçirilir. Etrafımızdaki kokuları nasıl algılarız? ve Burnumuz sadece koku almaya mı yarar? Sorusunun cevabını gruplar halinde tartışma yapıldı. Öğrencilerin wikisine bakmaları istenir ve bir kez daha wikilerini öğrendiği bilgilerle kontrol etmeleri sağlanır. Öğrencilerin yapmış oldukları wikiler sınıf ortamında hep birlikte incelenir. Öğrencilerden bir sonraki ders için tat alma ile ilgili bir wiki örneği hazırlamaları istenir.

Oturum 6 Öğrencilere içerik sorusu olan "Nasıl tat alırız" sorusunun sorulması, bir önceki derste verilen wiki ödevinin gruplar halinde incelenmesi. Dilimizin tat alma işlevi öğrencilerle toplanarak yeniden görüşülüp öğretilmesi. Tat alma ve koku algılama arasındaki ilişkinin küçük bir deney ile gözlenmesi. Oturum 7 Proje sonunda genel olarak öğrenciler için hazırlanan Şekilsel örnekler gösterilir.

Kaynak Öğrenci

Kaynaştırma Öğrencisi İçin Ünite Amacı: Duyu organlarının neler olduğunun ve görevlerinin genel olarak kavranması Oturum 1 Kaynak Öğrenci ye çevresindeki sesleri hangi organı ile duyduğunun sorulması, masasındaki kalemi hangi organıyla gördüğünün, Kalemi tutuğunu nasıl hissettiğinin sorulması Oturum 2 Kaynaştırma öğrencisinin yapılacak sunu değerlendirmesinde süresine katılması, kaynaştırılmış öğrencinin trafik Işıkları metodu ile öz değerlendirme yapması. Oturum 3 Kaynaştırma Öğrencinin; kendisi için hazırlanış grafik materyalini grafik işleme programında kullanarak kulağı vücut resmi üzerindeki doğru yere yerleştirmesi Oturum 4: Kaynaştırılmış öğrencinin d yapılacak cisimlere dokunma etkinliğine aktif olarak katılımının sağlanması. Öğrencinin bir sonraki ders için yapılacak olan wiki sunusuna aktif olarak katılımının sağlanması (grafiklerin boyanmasına, büyüklüklerinin tasarlanmasında) Oturum 5: Öğrencilerin hazırladığı ürünlerin incelenmesinde söz verilmesi, grup tartışmalarında duyu organları ile ilgili basit sorular sormasının sağlanması Oturum 6: Tat alma deneyinde kaynaştırma öğrencisine rol verilmesi , bilgilerinin sözlü olarak değerlendirilmesi Oturum7 Kaynaştırılmış öğrencinin trafik ışıkları metodu ile öz değerlendirme yapması

Üstün Yetenekli Öğrenci

Üstün Yetenekli öğrenci için bu oturumda verilecek projenin açık uçlu ve geliştirilebilir olması, altarnatif etkinliklere açık davranılması, grup çalışmalarında diğer öğrencilere göre daha aktif görevler almasına izin verilmesi.

Teknoloji —Donanım

Teknoloji —Donanım

Hedeflenen 21. yy Becerileri

• Medya Okuryazarlığı • Sosyal Sorumluluk • Yaratıcılık Ve Entelektüel Merak

Proje başlamadan önce Yayın İhtiyaçları Belirleme Sunusu

Öğrenim Örnekleri

Görme Organı – Göz

Duyma Organı – Kulak

Dokunma Organı – Deri

Koklama Organı – Burun

Tat Alma Organı - Dil

Öğrenci Destek Materyali

Kaynakça: