Strategie cutremur IP final - Prefectura Judetului Arges

Download Report

Transcript Strategie cutremur IP final - Prefectura Judetului Arges

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Strategia jude ţeană pentru reducerea riscului seismic

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

SLOGANUL PROIECTULUI : “ Fii pregătit! Învaţă să previi !”

Hazardele seismice au un impact puternic asupra populaţiei şi sistemelor de aşezări. România se încadrează între ţările cu un risc seismic mare. Acesta este accentuat de existenţa unei situaţii economice care nu permite luarea unor măsuri eficiente de consolidare a clădirilor.

Pentru seismicitatea teritoriului românesc este determinantă Regiunea Seismogenă Vrancea, completată pentru județul nostru, cu zona Făgărășeană (Falia Intramoesică).

Datorită intervalului mare de revenire a cutremurelor cu magnitudini ridicate există o percepţie redusă a populaţiei pentru riscul seismic ceea ce poate să se exprime în neglijenţe majore în proiectarea şi realizarea clădirilor şi în lipsa unei educaţii antiseismice adecvate. În aceste areale cu seisme produse la intervale de timp relativ mari lipseşte o cultură antiseismică preventivă, iar efectele seismelor majore pot fi catastrofale.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

PREZENT :

Statisticile privind periodicitatea producerii cutremurelor majore, frecvenţa crescută a acestora, fie ele şi de mică magnitudine, produse în ultima perioadă, au condus la o amplificare a îngrijorării în rândul populaţiei și la sporirea sentimentului de teamă.

STARE DE FAPT :

Ca urmare a activităţii seismice înregistrată în ultima perioadă, cu preponderenţă în luna octombrie a anului 2013, s-a constatat faptul că populaţia judeţului Argeş, deşi informată, nu conştientizează faptul că, existând posibilitatea producerii sau resimţirii unor cutremure, trebuie să-și însușească un set minim de reguli și măsuri pe care să le respecte, atît pentru siguranța proprie cât şi cea a familiei. Se constată că, la nivelul județului, acest fenomen este prezent cu precădere în mediile urbane, acolo unde există și riscul cel mai mare de producere a unor pagube majore în caz de cutremur.

Cunoaşterea hazardului şi luarea măsurilor corespunzătoare pot determina ca, în cazul unui hazard seismic mare, să putem înregistra un risc seismic mic, după cum, lipsa interesului faţă de educaţia antiseismică poate amplifica consecinţele acestuia.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

1.

OBIECTIVE GENERALE

Limitarea pierderilor de vieţi, a pagubelor materiale şi a efectelor negative asupra mediului și proprietății la producerea unui cutremur; 2. Cre şterea nivelului de înţelegere privind riscul la cutremur, a responsabilizării individuale privind reacţia tuturor entitatilor si locuitorilor din mediile rurale şi urbane din judeţul Argeş, precum și dezvoltarea spiritului civic și umanitar; 3. Dezvoltarea capacit ății instituționale de a gestiona riscul de cutemur printr un răspuns integrat la toate nivelele de decizie şi intervenţie, prin stabilirea responsabilit ăţilor şi prin desfăşurarea de exerciţii comune (pregătire comună = răspuns comun); 4. Dezvoltarea unei forme de parteneriat cu societatea civil ă şi ONG care să permită identificarea unui palier care să permită interferarea activităţii acestora cu activitatea serviciilor profesioniste , în efortul comun de a asigura un răspuns eficient în situația producerii unui cutremur.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

OBIECTIVE SPECIFICE

1.

2.

Parcurgerea, în regim de urgenţă, a etapelor obligatorii stabilite prin lege de către autoritățile locale, instituții, operatori economici și asociații de proprietari privind măsurile de expertizare tehnică, proiectare şi execuţie a lucrărilor de consolidare a clădirilor pentru reducerea riscului seismic al acestora, potrivit prevederilor O.G. nr. 20/ 1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale “Programului de Acțiune al C.J.S.U. Argeș pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor și educarea antiseismică a populației”.

Revizuirea si actualizarea Planului de Apărare judetean în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generata de cutremure şi/sau alunecări de teren și completarea bazei de date pentru intervenție cu organizații și organisme din cadrul societății civile, ce pot participa la gestionarea situației de urgență, în cooperare cu structurile M.A.I. și MApN (Crucea Roșie, agenţi economici care desfăşoară activităţi de taximetrie, de pază, Serviciul Public Judeţean “Salvamont”, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Federatia de Radioamatorism, Asocia ţia Regională a Serviciilor pentru Situaţii de Urgenţă (voluntare, private, etc.)

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

OBIECTIVE SPECIFICE

3. Continuarea campaniei ,,Safe Quake”, inițiată de I.S.U. Argeș, pentru informarea şi pregătirea populaţiei în scopul diseminării materialelor informative în toate mediile argeșene (unități militare, medicale, Arhiepiscopie, mediul de afaceri etc.) 4. Desfăşurarea de activităţi practice de pregătire prin exerciţii de cooperare periodice între instituţiile cu atribuţii de răspuns în gestionarea riscului de cutremur.

5. Intensificarea activității de informare și pregătire a populaţiei, preponderent în unitățile de învățămînt de la toate nivelurile, având ca public țintă populația preșcolară și școlară a județului Argeș, cu accent pe însușirea măsurilor de protecție și desfășurarea exercițiilor de evacuare în locurile de dispunere și de domiciliu.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

RESPONSABILITATI:

Prefectul prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: coordonează şi monitorizează activităţile preventive şi de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin prezenta strategie.

Colegiul Prefectural

: aprobă Strategia judeţenă pentru reducerea riscului seismic şi asigură suportul pentru implementarea acesteia la nivelul serviciilor deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi ale administraţiei centrale în teritoriu.

Consiliul Județean Argeș: asigură derularea de către autoritățile administraţiei publice locale a activităților şi măsurilor stabilite prin O.G nr. 20/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin H.G. nr. 1364/2008; asigură suportul financiar și logistic pentru derularea activităților de prevenire și pregătire în domeniul situațiilor de urgență.

Autoritățile administrației publice locale: asigură functiile de sprijin, informarea populației , participă cu forţe şi mijloace la exerciții si actiuni de raspuns conform Planului de Aparare propriu si coordoneaza activităţile preventive şi de pregatire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin prezenta strategie, pentru toate structurile coordonate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş: asigură suportul tehnic pentru informarea şi pregatirea populaţiei, a salariaţilor şi a personalului cu funcţii de conducere în domeniul protectiei civile din cadrul S.N.M.S.U., actualizeaza ,verifica si valideaz ă împreuna cu Grupul de Suport Tehnic al CJSU Planul de Aparare judetean, urmărind aducerea la îndeplinire a măsurilor şi activităţilor dispuse prin acesta; incheie protocoale de colaborare cu ONG şi alte organisme care pot contribui la efortul conjugat de r ăspuns în situaţie de urgenţă. Este institu ţia responsabilă cu managementul răspunsului în caz de cutremur.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

RESPONSABILITĂŢI: Inspectoratul de Stat în Construcţii - Directia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia: Coordoneaza Grupul de Suport Tehnic (GST 3) – fenomene distructive de origine geologică, efectuează expertizarea tehnică privind asigurarea cerinței de rezistență și stabilitate a cladiri lor și ține evidenţa clădirilor cu risc seismic ridicat. Este instituţia responsabil ă cu managementul riscului de cutremur, potrivit prevederilor H.G. nr.2288/2004 privind pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş: asigură funcţiile de sprijin, informarea populației , participă cu forţe şi mijloace proprii la exerciții si acţiuni de răspuns conform Planului de cooperare şi a Planului de Apărare şi coordonează activităţile preventive şi de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse prin prezenta strategie, pentru structurile proprii.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş: asigură funcţiile de sprijin, informarea populației , participă cu forţe şi mijloace proprii la exerciții si acţiuni de răspuns conform Planului de cooperare şi a Planului de Apărare şi coordonează activităţile preventive şi de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse prin prezenta strategie, pentru structurile proprii.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

RESPONSABILITĂŢI: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: asigură functiile de sprijin, suportul tehnic pentru realizarea fluxului informational decizional (tipuri de rețele, frecvențe și mijloacele de comunicații necesare), participă la exercițiile de cooperare si acţiunile de raspuns conform Planului de cooperare si a Planului de Aparare şi coordonează activităţile preventive şi de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse prin prezenta strategie, pentru structurile proprii. Unităţile Ministerului Apărării Naţionale:asigură funcţiile de sprijin, participă cu forţe şi mijloace proprii la exerciții si acţiuni de răspuns conform Planului de cooperare şi a Planului de Apărare şi coordonează activităţile preventive şi de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse prin prezenta strategie, pentru structurile proprii.

Direcţia de Sănătate Publică: asigură funcțiile de sprijin specifice, pregătirea și coordonarea structurilor proprii pentru răspunsul medical la urgență conform Planului de Ap ărare şi coordoneaza activităţile preventive şi de pregatire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse prin prezenta strategie pentru structurile proprii.

Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului: asigură supravegherea şi controlul calităţii factorilor de mediu, în special în zonele unde există operatori economici sursă de risc, funcțiile de sprijin specifice, pregătirea și coordonarea structurilor specializate pentru intervenție conform Planului de Apărare; coordonează activităţile preventive şi de pregatire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor propuse pentru reducerea riscului seismic stabilite prin prezenta strategie pentru structurile proprii.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

RESPONSABILITĂŢI:

Operatori economici/regii autonome sursă de risc și de importanță pentru infrastructura

critică: asigură pregătirea și coordonarea activităților preventive și de pregătire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin prezenta strategie pentru structurile proprii ; dezvoltă și implementează programe și proiecte de modernizare a sistemului de monitorizare, supraveghere și punere în siguranță a sistemelor și instalațiilor la producerea unui seism, folosind Sistemul de avertizare timpurie în timp real, ca un instrument de blocare a proceselor industriale periculoase, cu 30 secunde înainte ca undele seismice de de tip “S” (forfecare) să atingă obiectivul industrial.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş: asigură activitatea de pregătire a elevilor şi personalului propriu în baza Protocolului încheiat între Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, func țiile de sprijin specifice, pregătirea și coordonarea structurilor proprii pentru răspunsul la urgență conform Planului de Aparare si coordoneaza activităţile preventive şi de pregatire pentru intervenţie în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin prezenta strategie pentru structurile proprii.

Filiala de Cruce Roşie Argeş: participă cu forţe şi mijloace la exercițiile de cooperare și acțiunile de răspuns pentru acordarea primului ajutor medical de bază, asistență umanitară și psihologică la dezastre.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Responsabilitati:

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: asigură pregătirea și coordonarea structurilor proprii pentru răspunsul la urgență privind înștiințarea, asistența umanitară și religioasă la dezastre, conform Planului de Apărare; coordonează activităţile preventive în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin prezenta strategie.

Federatia de Radioamatorism

: asigură funcția de sprijin pentru realizarea comunicării și a fluxului informațional - decizional în situații de urgență pe frecvențele și cu mijloacele proprii în baza protocoalelor încheiate în acest sens.

Serviciul Public Județean Salvamont: participă cu forţe şi mijloace la exercițiile de cooperare și acțiunile de răspuns, asigură funcțiile de sprijin pentru realizarea comunicării și a fluxului informațional - decizional în situații de urgență pe frecvențele și cu mijloacele proprii, intervenția pentru căutare-salvare în baza protocoalelor.

Populaţia/Asociaţiile de proprietari/locatari: aplicarea măsurilor preventive în etapa predezastru referitoare la urmărirea comportării în timp a clădirilor de locuit, expertizarea tehnică, proiectarea şi efectuarea lucrărilor de consolidare a acestora; însuşirea metodelor de protecţie şi a regulilor de comportare în caz de cutremur şi participarea la activităţile de pregătire organizate în acest sens, dezvoltarea spiritului civic și de întrajutorare, constituirea unei atitudini cetățenești pro-active.

Mass-media : în calitate de partener strategic al structurilor implicate în managementul situaţiilor de urgenţă provocate de cutremur, derulează programe de informare și educare a publicului, susţine campaniile de prevenire, informează populaţia în caz de dezastre, cu oportunitate şi profesionalism.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

1.

2.

3.

MASURA / ACŢIUNEA RESPONSABILI Elaborarea strategiei judeţene Aprobarea Strategiei judeţene Actualizarea documentelor operative de intervenţie şi dezvoltarea unor instrumente de optimizare a actului decizional

: - Planul de Apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren al judeţului Argeş, - Planurile de cooperare între structurile MAI și MApN - Dezvoltarea soft-urilor de aplicații pentru scenarii în caz de cutremur care să estimeze pierderile și distrugerile ce se pot produce la un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter și care să ofere o imagine de ansamblu forțelor de răspuns pentru a fi concentrate operativ în zonele cele mai afectate; - Dezvoltarea unui sistem de monitorizare integrat în cadrul unui dispecerat, bazat pe senzori de detecție seismică, care să ofere posibilitatea controlului/blocării a unor sisteme de alimentare cu utilități și dirijarea circulației în anumite zone/puncte critice.

Institutia Prefectului - Judeţul Argeş I.S.U. Argeş Grupul de Suport Tehnic nr.3 al CJSU Colegiul prefectural Autorități locale / I.S.U. Argeș I.S.U. Argeş Grupul de Suport Tehnic nr.3 al CJSU - Structurile MAI şi MApN - I.S.U. Argeş Consiliul Judeţean Argeş - Operatori economici sursă de risc, precum şi deţinători de elemente de infrastructură critică naţională

TERMEN DE REALIZARE

Noiembrie 2013 Decembrie 2013 Ianuarie 2014 Decembrie 2013 2016 2016

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

4.

MASURA / ACŢIUNEA RESPONSABILI Asigurarea de resurse

:

4.1. Spații de relocare

- actualizarea situației cu dotarea și starea de operativitate a spațiilor de relocare (crearea unei baze de date la nivel județean).

4.1.1. Centralizarea tuturor locuințelor modulare existente la nivelul județului Argeș (aproximativ 20), furnizate prin proiectul de parteneriat Crucea Roșie – Petrom, în locațiile de dispunere a unităților I.S.U. Argeș

4.2. Materiale de primă necesitate

: 4.2.1. Diversificarea și completarea rezervelor de stat destinate intervențiilor în sprijinul populației sinistrate (medicamente, alimente, carburant, mijloace de comunicații, etc.); Autorități locale / I S U. Argeș I.S.U. Argeș / Crucea Roşie A.N.R.S.U. / S.T.P.S

TERMEN DE REALIZARE

Ianuarie 2014 Ianuarie 2014 permanent

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

4.

MASURA / ACŢIUNEA RESPONSABILI 4.3. Asigurarea de resurse financiare:

crearea sistemului integrat de asigurare-reasigurare pentru pagube seismice la fondul construit prin: Dezvoltarea și încurajarea pieței asigurării construcțiilor la dezastre Acordaresa de facilități financiare pentru zonele cu risc seismic ridicat pentru încurajarea reînnoirii fondului locativ Capacitarea cetățenilor cu privire la obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare pentru acest risc

4.4. Asigurarea resurselor umane:

Pregătirea și antrenarea formațiunilor de intervenție profesioniste și a celorlalte forțe de intervenție prevăzute în planurile operative în caz de dezastre (voluntari, ONG, Crucea Roşie, Salvamont, F.R.Radioamatori), prin organizarea și desfășurarea, în comun, a cel puţin 2 exerciţii anuale EXFT cu scenariu de cutremur Asigurarea pregătirii unor categorii de personal pentru activități specifice de asistență psiho-medicală de urgență, protecție a persoanelor cu handicap Direcția de Finanțe Publice / Uniunea Națională a Societăților de Asigurare Reasigurare Primar Structuri implicate în gestionarea răspunsului Direcția de Sănătate Publică Argeș CJ Arges-Direcția Generala Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului

TERMEN DE REALIZARE

permanent permanent

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

5.

6

MASURA / ACŢIUNEA RESPONSABILI Creșterea gradului de siguranță al construcțiilor

încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public.

Parcurgerea în regim de urgenţă a etapelor obligatorii stabilite prin lege de către autoritățile locale, instituții, operatori economici și asociații de proprietari privind măsurile de expertizare tehnică, proiectare şi executare a lucrărilor de consolidare a clădirilor potrivit prevederilor OG. nr. 20/1994 republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Autoritățile administrației publice / instituții publice / proprietari

Educarea antiseismică a populației:

6.1. Informare: Continuarea/revitalizarea campaniilor de informare preventivă (SAFE QUAKE) în unități de învățământ, unități sanitare, spații publice cu aglomerări mari de persoane, unități de cult, etc.

elaborarea / achiziționarea de materiale informative: manuale, pliante, broșuri, ghiduri practice privind educația antiseismică a elevilor, studenților, angajaților și a celorlalte categorii sociale.

Inspectoratul Școlar Județean Argeş I.S.U. Argeș Consiliul Județean Argeș

TERMEN DE REALIZARE

permanent permanent

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

6

MASURA / ACŢIUNEA RESPONSABILI

6.2 Pregătire: organizarea și conducerea exercițiilor și aplicațiilor de protecție și intervenție (angrenarea și altor organisme: ONG, Crucea Roșie, Salvamont, F.R.Radioamatori etc.) organizarea și desfășurarea, la nivelul tuturor unităților de învățământ din județul Argeș, a două exerciții anuale de simulare și evacuare în caz de cutremur, simultan, în aceeași zi și la aceeași oră (prima zi lucrătoare din luna martie și prima zi lucrătoare din luna octombrie, între orele 10.00 și 11.00); în cadrul orelor de dirigenție și educație civică să fie prezentate și exersate regulile de comportare predezastru, dezastru și postdezastru în caz de cutremur, precum și componența planului familiei și a kitului de supraviețuire; derularea unui proiect ,campanie de promovare încurajare şi recrutare voluntari în colaborare cu ONG şi alte organisme sub sloganul “Vreau sa fiu voluntar”.

C.J.S.U./I.S.U. prin Planul anual de pregătire in domeniul situaţiilor de urgenţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş I.S.U. Argeş ONG Consiliul Judeţean Arges

TERMEN DE REALIZARE

anual

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Principalele căi de realizare a unei protecţii durabile la cutremurele puternice

,

dezvoltate de Institutul National pentru Fizica Pământului, realizabile la această dată în România sunt cele cuprinse în Programul Naţional de Management al Riscului Seismic ( H.G. nr.372/18 martie 2004 )

Sondajele efectuate demonstreaz ă clar faptul că, la nivelul informării, populaţia este informată şi interesată, dar aceste lucruri rămân într-un plan teoretic, în vreme ce atitudinea faţă de acţiuni concrete este scazut ă. Având în vedere faptul că este vorba despre schimbare de comportament, obiectivele, direc ţiile strategice şi tipurile de activităţi propuse se referă, în mod special, la crearea unui comportament adecvat în situaţii de urgenţă şi la mecanismele de comunicare, participare la decizii , implicare în raspuns în cadrul comunităţii.

În acelaşi registru se consideră că

dezvoltarea voluntariatului este o prioritate.

Institu ția Prefectului - Județul Argeș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!

Informatii de contact :

Adresa: Piața Vasile Milea Nr.1, Pitesti, Romania

  

telefon: +4 0248 217 800 Fax: +4 0248 216 463 E-mail: [email protected]