računarski antivirusi

Download Report

Transcript računarski antivirusi

RAČUNARSKI ANTIVIRUSI

=

RAČUNARSKI ANTIVIRUSI

Već više od 2 desetljeća, računarski virusi su prisutni na sceni, gdje predstavljaju stalnu i realnu prijetnju svim vrstama računarski sistema širom svijeta. Kratica AV, u užem smislu znači "antivirus", dok u širem opisuje industriju, proizvode, te usluge koji se bave zaštitom računara od virusa.

HISTORIJA

Mnogi rani virusi su rijetko napravili više od nekoliko infekcija, te su na taj način sami od sebe odumrli. Razlog takvom "neuspjehu" je vrlo slaba povezanost računara međusobno, te nisu imali kvalitetan medij kojim bi se širili međusobno.

Prvi AV skeneri nisu bili u stanju dezinficirati zaražene sisteme, već su jednostavno služili za provjeru datoteka. U to vrijeme, većina virusa bila je distribuirana preko floppy diskova, jer velikih računalnih mreža (internet) nije niti bilo.

S pojavom Microsoftovog paketa Office, autorima virusa postalo je jasno da postoji puno bolja podloga za širenje njihovih uradaka. Mogućnost ove platforme da pomoću više programa koristi iste informacije, dovela je do nastanka velikog broja nove vrste - macro virusa.

Virusi su vrlo jednostavni za pisanje u Visual Basicu, te se iznimno lako šire među korisnicima Microsoftovih uredskih aplikacija Word, Excel, PowerPoint i Access.

Prvi antivirusni alati radili su na principu da je određeni "alat" napisan za određeni virus, te su dakle korisnici najprije trebali otkriti o kojem se virusu radi (što nije bilo teško jer ih je bio vrlo mali broj), te tada nabaviti odgovarajući alat i popraviti što se popraviti može.

Dvije stvari koje su dovele do revolucije u antivirusnoj tehnologiji:

1993. godine, Joe Wells počinje kolekcionirati viruse i stvara "biblioteku" virusa koju naziva "WildList“ On viruse dijeli u dvije skupine: aktivne i “izumrle” Druga važna stvar koja se dogodila bila je početak komercijalnog testiranja i davanja certifikata AV produktima od strane NCSA (National Computer Security Association), ICSA.net, pa TruSecure Corporation.

Četiri su osnovne metode kojima se AV programi koriste u svojem radu: ◊ Detekcija - traženje već poznatih virusa ◊ Prevencija - praćenje promjena, i pokušaja mijenjanja datoteka, boot sektora itd ◊ Heuristika - traženje dosad nepoznatih virusa, koristeći određena "pravila ponašanja" ◊ Praćenje stanja svih sistema koji su povezani na središnji sistem izvještavanja

Skeniranje datoteka moguće je u tri načina rada – 1.

nakon pokretanja sistema, 2.

3.

stalno, ili na zahtjev. Najučinkovitije skeniranje je konstantno, tj. u pozadini se stalno izvršava antivirusni program koji skenira sve procese koje se izvode na računaru.

“IMUNI SISTEMI”

Pisci antivirusnih programa pokušavaju smisliti sistem koji će biti otporan na viruse i u slučaju inficiranja sam sebe "izliječiti", bez intervencije korisnika. Pri tome su se istraživači dosjetili da bi mogli pokušati "kopirati" ljudski imunološki sistem, tj. njegovu osnovnu funkcijsku strukturu.

KASPERSKI ANTIVIRUS

je jedan od lidera na polju zaštite računara.Otkriva prilično veliki broj štetočina a kompanija može da se pohvali da najbrže osvežava nove definicije virusa (oko 2 sata od trenutka pojavljivanja virusa).Ima odlično radno okruženje koje će svima omogućiti da se lako snađu.Nova verzija ima ugrađenu i zaštitu od "pecanja" koja će blokirati sumnjive E mailove.Program je najskuplji od ovde predstavljenih i košta 50 dolara.

NORTON ANTIVIRUS

je slavni veteran među antivirusnim programima.I dalje je jedan od najboljih, sa velikim procentom otkrivenih.Jedno obaveštenje za korisnike Viste koji instaliraju Nortona je da će Norton bez upozorenja isključiti Vistin program Windows Defender (antišpijunski program).Ljudi iz Symanteca kažu da to nije zbog složenja programa, nego zbog toga što misle da Windows Defender nema takve mogućnosti kao njihov program.

NOD 32 ANTIVIRUS

je program čiji se tvorci ponose malim zauzećem memorije i neprimjetnim uticajem na brzinu računara. Ovo je program koji ima najbolju proaktivnu zaštitu, instalira se brzo i bez problema a standardna podešavanja su mu prilagođena prosječnom korisniku, međutim podrazumjevani pregled cijelog računara nije obuhvaćen automtski tako da ga sami morate izvršiti. Program je prilično brz, jer u jednom pregledu traži sve štetočine, i viruse i špijune, za razliku od drugih koji to rade u dva prolaza.

AWG ANTIVIRUS

Ovo je program čija je besplatna varijanta često vidljiva na računarima kod nas. Što se tiče plaćene verzije ona zauzima neku da kažemo sredinu među programima ovog tipa. Dobar je u odstranjivanju pretnji ali mu je proaktivna zaštita jako slaba, a ima i lošije radno okruženje. Omogućuje pregledavanje sumnjive E mail pošte ali ne prati saobraćaj na webu.