Transcript Ari Torosoğlu - ICSG ISTANBUL 2015
ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ
Tarih : 9 Mayıs 2013
Amacımız
Ülkemizin ihtiyaçlarını
iyi sürdürülebilir menfaatleri
etüd ederek ,
aşırı lüksten
ni ön planda tutarak ekonomimize ve paydaşlarımızın hizmetine uzak olmak şartı ile gereksinim duyulan elektrik sayacı ve yan ekipmanlarını , mümkün olan en kaliteli , en ekonomik ve en kalıcı şekli ile ticari menfaatlerden ziyade Türkiye’nin
zamanında
kazandırmaktır.
Köhler’in Tarihçesi
1) Türkiye’de ilk elektrik sayacı 1966 yılında Esem Elektrik Sayaçları’nın mekanik sayaç üretimine başlaması ile başlamıştır.
2) Bundan 15 yıl sonra 1981 yılında Köhler Elektrik Sayaçları Türkiye’deki ikinci mekanik sayaç üreticisi olarak sektördeki rolünü almıştır. 3) Köhler’den 3 yıl sonra da Makine Kimya Endüstrisi yani bilinen adıyla MKE mekanik sayaç üretimine 1984 yılında başlamıştır.
Köhler’in Tarihçesi
4)Yüksek güçlü abonelerde Elektronik sayaç kullanımı 1990’lı yıllarda başlamış olup maalesef bu ürünler 2000$ ’lar mertebelerinden ithal edilmekte ve Türkiye’de üreticisi bulunmamaktaydı .
5) 2000’li yıllara doğru bu üç firma yerli imalat olarak Türkiye’nin elektrik sayacı ihtiyacını mekanik sayaç normlarına göre kaliteli söylenebilecek düzeyde karşılamışlardır.
6) Elektronik sektörünün gelişmesi ve mekanik sayaçların elektronik sayaçlara göre her gün dezavantajlarının ortaya çıkması ile Tedaş Genel Müdürlüğü 1999 yılında ilk Elektronik Sayaç şartnamesini çıkarmıştır.
Köhler’in Tarihçesi
7) Tedaş 2001 yılı mayıs ayında süreç olmuştur.
6 ay sonrası için yani 8 Aralık 2001 tarihinden sonra yeni abonelerde mekanik sayacın kullanımını Türkiye çapında yasaklamış ve bu karar mekanik sayaç üretimi yapan üç firma için son derece zor bir 8) 2001 yılı Kasım ayı itibariyle Başarı Elektronik Kaan markası ile Türkiye’de ilk defa Tedaş şartnamesine uygun sayacı üretmiş ve monofaze trifaze modelleri piyasaya sunmuştur.Bu dönemde bir monofaze sayaç 150$ , bir trifaze sayaç 300$ mertebelerinde idi. 9) Köhler elektrik sayaçları 4 ay sonra monofaze , trifaze ve kombi modelleri 2002 şubat ayı itibariyle piyasaya sunmuştur. Köhler’in üretime başlaması ile monofaze sayaç 50$’a , trifaze sayaç 100$’a ve önceden 2000$’a satın aldığımız kombi sayaçlar 300$’a tedarik edilmesi mümkün hale gelmiştir.
Köhler’in Tarihçesi
10) Bu dönemden sonra gerekli ArGe , Kalite departmanlerını oluşturamayan MKE firması elektrik sayacı sektöründen çekilmiştir. Benzer şekilde kurumsallaşma konusunda gerekli adımları atamayan Esem firması da elektrik sayacı sektöründen çekilmek zorunda kalmıştır. Bu tarihten sonra mekanik elektrik sayacı devri kapanmış elektronik elektrik sayacı devri başlamıştır.
11) 2002 yılında yüksek kar marjını gören ve altyapılarını tam oluşturmadan ticari yaklaşımlı yaklaşık 30 firma bu dönemde elektrik sayacı sektörüne girmişlerdir. Birçok firmaya onay verilmesi için tam bir kaos içine girilmiş ve her firma farklı görüşleriye sektörü çok zor duruma düşürmüştür. 12) 2004 yılı mayıs ayında Tedaş Genel Müdürlüğü Orhan Varan , Alpaslan Mutlu , Serkan Gerçek’in önemli çalışmaları ile tekrar bir düzenleme yapılmış 38 maddeik asgari şartname çıkarılmış ve bu şekilde karışıklığın önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Köhler 2025
14) 2000 2010 yıllarında elektronik sayaçta emekleme dönemi yaşamış olan ülkemiz 2010-2025 yılları arasında monofaze ve trifaze sistemler için enerji hattı yada radio frekansı üzerinden haberleşme , kombi sayaçlar için GPRS üzerinden haberleşme konusunda çalışmalarını tamamlayarak elektronik sayaçtan daha fazla yararlanma fırsatı bulacak daha hassas ölçüm,daha güvenli şebeke , kayıp kaçağın minimize edildiği yapılara kavuşacaktır.
Elektronik Monofaze Elektrik Sayaç Tipleri
Elektronik Trifaze Elektrik Sayaç Tipleri
Elektronik Kombi Elektrik Sayaç Tipleri
TÜRKİYE’NİN NETWORK ALANINDA TEKNOLOJİ DEVLERİ, UZAKTAN SAYAÇ OKUMA PROJELERİNDE
KÖHLER ELEKTRİK SAYAÇLARI
’ NI TERCİH EDİYOR … !
Ürün Onay Aşamaları
1) Proje fizibilitesi 2) 3) 4) 5) Arge çalışmaları ve prototip hazırlama Ön Testler Uluslar arası Onay ( MID ) Tip Onayı 6) Ulusal Onay 7) Fabrika Son Testleri 8) Pilot Üretim 9) Ana Üretim
Bu Tarihe Kadar Olan Kısımda Çıkarılması Gereken Dersler
1)Ülke ihtiyaçları tam olarak etüd etmeden 7 maddelik yetersiz bir şartname ile sektördeki 3 firmanın yani sektörün tamamının yok olma ihtimalini bile bile kar odaklı plansız kararların alınması ve uygulamaya geçirilmesi.
2)Yerli en az iki firmanın onay işlemlerini tamamlamaları akabinde gerçek rekabet şartları oluşana kadar yasaklamaların olmaması.Bu kar odaklı birçok şirketin iştahını kabartmış ve daha sonra ülkemiz kaynaklarını boşa gitmesine sebep olmuştur.
3) Altyapısı olmayan hiçbirşeyin yatırımına izin verilmemesi. El endeksörlerinde yaşanan kaos’un uzaktan okuma sistemlerinin kurulumu aşamasında yol gösterici olması.
Yapılan : Her firma kendi okuma cd’si ile onay aldı , bağımsız endeksör firmasından onay alınmadı .Ardından endeksör üreticisi her üretici için kod vermek zorunda kaldı ve bir süre sonra sistem tamamen kontrolden çıktı.Sürdürülebilir düşünce yok.
Olması Gereken:Her firma onay aşamasında bağımsız endeksör üreticisinden onay almalı.
4) Yapılan : Bugün de benzer durum Osos sistemlerinde yaşanıyor.Her firma kendi server yazılımını yapıyor.Daha sonra başka bir firmadan alınan modem sisteme uygun olmuyor.Dolayısıyla sürdürülebilir ve rekabete açık değil.
Olması Gereken : Rekabete açıklık için önce Tedaş’ın Server sistemini kurması ve bu server’a bağlanmak için gereken yapıların standart hale getirilmesi.Bu yazılımı üreticilerden bağımsız üçüncü bir mercinin yapması Modem üreticilerinin de aynı sayaç onayı alır gibi Tedaş Genel Müdürlüğünden yada EPDK’nın oluşturacağı Teknik komisyondan onay alması gerekmektedir.
5) Olan : Sanayi Bakanlığı’nın sadece uluslar arası onayı ( MID ) yeterli görmesi , ulusal İhtiyaç ve taleplerin oluşturulması , geliştirilmesi ve kontrolü ihtiyacını görmezden gelmesi.Bu yapı son derece suistimale açıktır.
Olması Gereken : Eski kaos ortamının tekrar oluşmaması için Sanayi Bakanlığı Sayaç Komisyonu ( Say-Kom ) çalışmalarına devam etmeli . Teknik uzmanların kolay yetişmediği bilinci ışığında bu sayaç komisyonu bünyesinde beş yerli elektrik sayacı üreticisi temsilcileri , özel tüzel edaşların temsilcileri , Epdk , Sanayi Bakanlığı , Tedaş Genel Müdürlüğü temsilcilerine de yer verilmelidir.
Kontrolleri ve onayları önceden olduğu gibi eksikleri tamamlanan ve personel takviyesi ile güncellenen Tedaş Genel Müdürlüğü tarafından verilmesi gerekmektedir.
Firmaların ihale alma adına özel edaşlara vermiş olduğu taahütler kabül edilmemelidir.
6) Olan : Kaçak elektrikle mücadelede ulusal ( 38 madde ) ve uluslar arası (MID ) onayının yeterli görülmesi ve ihtiyacı karşılamamasına karşın sessiz kalınması.
Olması Gereken : Ulusal onay aşamasında Türkiye’nin bir gerçeği olan kaçak ile ilgili bir teknik komisyonun kurulması ve her onaya gelen sayacın bu komisyonun belirlemiş olduğu testlere de tabi tutulması sayaçların kaçak kullanıma karşı güvenliğini arttıracaktır. Bu konuda maalesef ülkemiz hala gerçeklerden çok uzak , sonuca hitap etmeyen uygulamalarla zaman kaybetmektedir.
7) Olan : Uluslar arası onayın yurtdışından alınması zaman ve döviz kaybı. Olması Gereken : TSE bir an önce gerekli adımları atarak dışa bağımlılıktan bizi kurtarması gerekmektedir zira bu uzun vadede sektörümüzü oldukça olumsuz yönde etkileyeceği açıktır.
8) Olan:Tüzel ihalelerde sadece fiyata bakılarak alım yapılması .
Olması Gereken : İhalelerde fiyatın dışında kaliteye de önem gösterilmesi Gerekmektedir.
Teşekkür ederiz… Ari Torosoğlu : 0535 777 05 75 [email protected]