12-01-2016 • Infonummer 19 • nieuwsbrief

Download Report

Transcript 12-01-2016 • Infonummer 19 • nieuwsbrief

INFO Jaargang 21, Nummer 18, 12-1-2016

15-01-2016 18 t/m 22 01-2016 26-01-2016 27-01-2016 02-02-2016 Rapporten mee Ontwikkelgesprekken School Advies Commissie Open dag RKBS Pastoor Middelkoop / Primenius MR

Uitnodiging ontwikkelgesprekken

Vandaag en morgen krijgen alle kinderen een brief voor de ontwikkelgesprekken mee naar huis. Hierop kunt u aangeven wanneer u niet kunt. Tevens hebben alle kinderen van groep 5 t/m 8 een voorbereidingsbrief voor het ontwikkelgesprek meegekregen. Deze brief kunnen ze inleveren samen met het andere formulier. De mentor kan hiermee het gesprek voorbereiden. Vrijdag krijgen alle kinderen de uitnodiging voor het gesprek mee naar huis.

Afname Cito middentoetsen

Deze week zijn we begonnen met het afnemen van de Cito middentoetsen. We zetten deze toetsen dit keer adaptief in. Achter aan deze nieuwsbrief vindt u nogmaals de informatie over het adaptief inzetten van de toetsen, die de kinderen vorige week op papier hebben meegekregen.

Kampioenen!

In de herfstvakantie zijn een aantal kinderen van groep 5 en 6 trefbalkampioen van Klazienaveen geworden. Ze mochten in de kerstvakantie op 21 dec. naar Emmen voor de Emmense kampioenschappen. Wederom is groep 6 1e geworden en groep 5 2e. De volgende dag 22 dec. gingen ze ook in Emmen voor de Drentse kampioenschappen. Je raad het al.... groep 6 is 1e geworden en groep 5 is 2e geworden. Ontzettend knap gedaan jongens en meisjes!

Afname Cito middentoetsen Januari – februari 2016 Betreft: Afname Cito middentoetsen januari – februari 2016 Beste ouder(s) / verzorger(s), Zoals bij u bekend zijn we de laatste jaren met het team, de kinderen en u het gepersonaliseerd leren aan het implementeren. Dit betekent dat we voor alle kinderen zo veel mogelijk onderwijs proberen aan te bieden in het tempo en op het niveau dat bij het kind past. Een gevolg van deze inspanning is dat er in de verschillende groepen meer verschillen in werktempo en niveau gaan ontstaan. Twee keer per jaar worden er methode-onafhankelijke toetsen afgenomen om de ontwikkeling van ieder kind in kaart te brengen. Op dit moment gebruiken we de Citotoetsen als methode onafhankelijke toets. De analyse van deze toetsen draagt bij aan het eventueel opstellen van een plan voor het nieuwe aanbod voor ieder kind. Het aantal maanden onderwijs dat een kind heeft gehad wordt aangegeven door een Didactische leeftijd (DL). In een jaar zitten 10 maanden onderwijs. Dit betekent dat de didactische leeftijd van de kinderen per jaar 10 groeit. In groep 1 beginnen de kinderen met een DL van -20. Aan het einde van groep 1 is deze dan 10.Dit loopt door tot begin groep 3 waar de DL van de kinderen 0 is. In september is deze dan 1, oktober 2, en aan het eind van groep 3 is de DL dan 10. In Schema: Start groep 3 Start groep 4 Start groep 5 Start groep 6 Start groep 7 Start groep 8 0 10 20 30 40 50 Klazienaveen 08-01-2016 eind groep 3 eind groep 4 eind groep 5 eind groep 6 eind groep 7 eind groep 8 10 20 30 40 50 60

Het “niveau” dat een leerling haalt op een toets wordt aangegeven in een vaardigheidsscore. Deze vaardigheidsscore wordt omgerekend naar een Didactisch Leeftijds Equivalent (DLE). Eenvoudig uitgelegd geeft de DLE de verhouding aan tussen het aantal maanden onderwijs wat een leerling gevolgd heeft en de beheersing van de leerstof die behandeld is. Als voorbeeld: Midden groep 3 hebben de kinderen in groep 3 een DL van 5. Ze hebben immers 5 maanden onderwijs gehad. Op de Cito middentoets voor rekenen scoort leerling A een DLE van 5. Leerling A heeft dan een leerrendement van 100. Er heeft 5 maanden onderwijs plaatsgevonden en deze leerling laat zien de leerstof die aangeboden is goed te beheersen. In iedere klas zitten altijd veel verschillen tussen de leerlingen. Dit betekent ook dat er veel verschil zit in de resultaten van de middentoetsen. Leerling A scoorde DLE 5 op de middentoets. Het kan goed zijn dat leerling B DLE 7 scoort op de middentoets. Deze leerling heeft, op opdrachten in de toets die iets meer vragen dan aangeboden is, ook goed gescoord. Je zou dan kunnen zeggen dat deze leerling iets voorloopt in de ontwikkeling, terwijl leerling C een DLE van 3 scoort. Leerling C scoort dan beneden het gemiddelde.

Adaptief afnemen van de Cito-toets

Wanneer de DL en de DLE bij elkaar in de buurt liggen, kan voor deze leerling prima de Cito middentoets van de desbetreffende groep worden afgenomen. Wanneer er een groot verschil ontstaat tussen DL en DLE wordt het afnemen van een Cito-toets steeds frustrerender voor een leerling. Als voorbeeld: (zie volgende pagina’s)

Leerling E zit in groep 7 De DL is dan 45 Toets LEERLING DL M3 E3 M4 E4 M5 E5 M6 E6 M7 E E E E E E E E E 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Rekenen (resultaten in DLE) 4 8 11 15 18 21 24 27 Spelling ( resultaten in DLE) 7 15 23 30 35 41 48 55 Begrijpend lezen (resultaten in DLE) 24 30 36 41 Het vakgebied rekenen: Leerling E laat een constante ontwikkeling zien in het rekenonderwijs. Deze ontwikkeling loopt alleen niet gelijk met de DL. Wanneer deze leerling nu Cito rekenen midden 7 moet maken weten we van tevoren dat deze leerling veel fouten zal gaan maken omdat vrijwel alle opdrachten op een niveau liggen wat deze leerling nog niet beheerst. Iets vragen van een leerling wat deze leerling niet kan werkt erg demotiverend. Daarnaast willen we graag met de Cito-toetsen meten wat een leerling heeft geleerd i.p.v. vast te stellen wat deze leerling nog niet kan. Het vakgebied Spelling: Voor spelling laat Leerling E ook een constante ontwikkeling zien. Deze ontwikkeling loopt alleen voor op de DL. Neem je voor leerling E Cito spelling midden 7 af is de kans groot dat deze leerling weinig tot geen fouten maakt. In eerste instantie nemen we voor deze leerlingen de Cito middentoets af van het betreffende jaar waar ze momenteel in zitten. We willen graag zien of deze leerling daadwerkelijk hetgeen beheerst wat wij verwachten. Wanneer er aanleiding voor is kan het zijn dat we deze leerling doortoetsen met bijvoorbeeld de Spelling eind 7 of Spelling midden 8 toets om meer informatie te krijgen over waar de uitdaging voor deze leerling ligt. Het vakgebied Begrijpend lezen: Voor begrijpend lezen kan de Begrijpend lezen midden 7 toets worden afgenomen. Mocht uw kind een Cito middentoets van een ander leerjaar gaan maken dan het leerjaar waar uw kind op dit moment in zit, zal de mentor van uw kind dit met u bespreken tijdens de ontwikkelgesprekken. Wij zijn blij met deze volgende stap in de ontwikkeling naar het gepersonaliseerd leren. Hopend u op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de leerkracht van uw kind. Met vriendelijke groet, Nils Schutte Directeur RKBS Pastoor Middelkoop