Download de informatie voor verwijzers

Download Report

Transcript Download de informatie voor verwijzers

CRISIS ALS KANS

‘Een kans om te

veranderen

’ SCREENINGSMODULE CRISISOPVANG

Timon’s visie is dat de periode van crisis in een gezin vooral een kans betekent. Een kans om te veranderen of de motivatie te vinden passende hulp te aanvaarden.

Timon start in overleg met de medewerker van Bureau Jeugdzorg Utrecht (BJU) direct vanaf de opname van een jongere bij de crisisopvang met een intensieve screeningsmodule. Zowel de jongere, het gezin als het systeem wordt gescreend op:

Inzet Ambulante Spoedhulp

De periode van crisis is intensief voor de opgenomen jongere én voor het gezin. Timon betrekt daarom bij voorkeur een medewerker Ambulante Spoedhulp bij het gezin. Zo kunnen we tot een zo volledig mogelijk beeld van het systeem komen. Indien Timon en BJU overeenkomen dit intensieve screeningstraject te starten, vragen we - naast een indicatie ‘verblijf’- om die reden ook een indicatie voor ‘ambulante spoedhulp’ aan.

• de onderliggende problematiek; en • de te benutten eigen kracht van de jongere, het gezin en het systeem.

Met ‘het systeem’ bedoelen we alle personen rond de jongere in crisis zoals zijn familie, vrienden en school. Een crisis is eigenlijk altijd te herleiden naar de interactie tussen kind-, ouder- en systeemfactoren. Het screeningstraject bestrijkt daarom al deze lagen rond de jongere.

samenwerking met universiteit utrecht

Timon Crisisopvang heeft de screeningsmodule in samenwerking met het Ambulatorium van de Universiteit van Utrecht ontwikkeld. De module is eveneens geïntegreerd in de pedagogische aanpak op de leefgroep. Bescherming en verblijf enerzijds en

assessment

anderzijds zijn de twee pijlers van de methodiek.

‘ In korte tijd

inzicht

in problemen en krachten’

Wetenschappelijke onderbouwing

Een zestal uitgangspunten vormt de structuur van de theoretische verantwoording. De methodische uitwerking van elk van deze basisprincipes is gefundeerd op wetenschappelijke inzichten.

1. Cyclisch besluitvormingsproces

De handelingsgerichte diagnostiek is gebaseerd op de regulatieve cyclus van Strien (1986) en heeft een empirisch karakter.

2. Collaboratieve insteek

Het diagnostisch denkproces doet beroep op de actieve participatie van de jongere en het systeem. Dit leidt tot transparante gegevensverzameling en heeft een positief effect op de commitment van de jongere en het gezin.

3. Objectieve informatieverzameling

De groepsleiding en de medewerker Ambulante Spoedhulp beschikken over specifieke observatie- en interviewtechnieken, waardoor zij een geobjectiveerde bijdrage kunnen leveren aan het screeningsproces. In het uiteindelijke rapport zal de gedragswetenschapper deze informatie integreren met gegevens uit de observatiediagnostiek en testgegevens van de jongere en zijn of haar systeem.

4. Gezond opvoed- en hulpverleningsklimaat

We creëren een gezond opvoedklimaat (jongere) en hulp verleningsklimaat (ouders) door een empathische en onder steunende aanpak gecombineerd met sturing en directiviteit.

5. Motivatie bevorderen

We zetten technieken in om de motivatie voor hulp te bevorderen. Dit leidt tot meer betrouwbare en valide resultaten en vergroot de acceptatie van het advies voor vervolghulp. Ook heeft dit een positieve invloed op de werkalliantie met behandelaars en hulpverleners in het vervolgtraject.

6. Optimale afstemming tussen instanties

Timon werkt aan een optimale afstemming met de diverse instanties zoals school, jeugdhulpverlening en GGZ. Dit leidt tot een gezond klimaat waarbinnen de jongere en het gezin hulp kunnen ontvangen. Deze multi-dimensionele aanpak levert tegelijkertijd aanknopingspunten voor een transactioneel verklaringsmodel voor de diagnostiek.

Gefundeerd advies

Timon geeft na de eerste week een voorlopig advies ten aanzien van de gewenste vervolgzorg nadat de gegevens vanuit het intake gesprek, de afname en interpretatie van vragenlijsten bij de jongere en diens systeem én een gericht observatieproces zijn vergeleken. In de tweede en derde week toetst Timon dit voorlopige advies en onderbouwt het advies met meer gegevens over achter liggende factoren vanuit de verschillende onderzoeksmethoden. Aan het einde van de derde week levert Timon een screeningsrapport waarin een gedetailleerd beeld wordt geschetst van de beïnvloedende factoren en de gewenste vervolgzorg.

De diagnostiek is hiermee niet alleen doeltreffend - vanwege de gewaarborgde kwaliteit - maar ook efficiënt omdat het aan grijpingspunten voor de vervolgaanpak geeft. Dit maakt uitgebreide diagnostiek bij de vervolgplek overbodig. Dankzij deze module krijgen we in korte tijd inzicht in problemen en krachten van het gezin en kunnen we veel zorgvuldiger vervolghulp adviseren of inzetten. Uitgebreide recente diagnostiek in het systeem, waarbij probleem factoren en de gewenste hulp voldoende inzichtelijk zijn gemaakt, kan reden zijn om geen screeningsmodule in te zetten.

Voor meer informatie

Timon Crisisopvang Couwenhoven 10 02 3703 VA Zeist Tel. 030 – 694 00 91 [email protected]

www.timon.nl

Timon Centraal Bureau Laan van Vollenhove 32 09 | 3706 AR Zeist | Tel. 030 - 694 00 70