Alegerile vieţii Premisă “Succesul în viaţă nu constă atât de mult în găsirea persoanei care te va face fericit(ă), cât în evitarea acelora care.

Download Report

Transcript Alegerile vieţii Premisă “Succesul în viaţă nu constă atât de mult în găsirea persoanei care te va face fericit(ă), cât în evitarea acelora care.

Alegerile vieţii

Premisă

“Succesul în viaţă nu constă atât de mult în găsirea persoanei care te va face fericit(ă), cât în evitarea acelora care ţi-ar face viaţa un chin” Charles Swindoll

Mituri legate de căsătorie

1. Mitul dragostei la prima vedere

“Dragostea la prima vedere este uşor de înţeles, dar ceea ce mi se pare greu de realizat este dragostea dintre doi oameni care se privesc unul pe altul de ani de zile!” Două situaţii: Doi tineri s-au îndrăgostit, sunt într-o stare permanentă de exaltare, cântă mereu, emană numai fericire, petrec ore în şir împreună, se privesc în ochi, se sărută. Dacă asta nu-i dragoste, atunci ce e?

Doi soţi care nu au mai cunoscut de mult asemenea stări, astfel încât soţul se întreabă dacă între el şi soţia sa mai există dragoste adevărată. Când o întreabă: “Mă iubeşti?”, ea crede că e o întrebare absurdă, dar îi răspunde totuşi: “de douăzeci şi cinci de ani îţi spăl hainele, îţi cresc copiii, îţi dau de mâncare, am grijă de tine când eşti bolnav şi îmi împart viaţa cu tine fără să mă plâng. Dacă asta nu-i dragoste, atunci de e?”

Nu e de ajuns să fiu îngrăgostit de tine pentru a ne căsători. Dragostea nu e doar pasiune, ci e o alegere şi rămâne chiar şi atunci când inima se mai potoleşte.

Mituri legate de căsătorie

2. Mitul sufletului pereche

“Fireşte că sunt fericiţi. Au fost făcuţi unul pentru celălalt. Dacă mi-aş fi găsit şi eu jumătatea perfectă, altfel ar fi arătat relaţia noastră!” Unii consideră că Dumnezeu are pregătită o singură persoană pentru fiecare, iar identitatea acestei persoane ne va fi dezvăluită în timp.

Manifestări: nu-ţi mai revii după o relaţie / nu te opreşti niciodată la cineva Nu există suport biblic pentru o asemenea perspectivă Dacă fericirea din căsătorie ar depinde de găsirea jumătăţii perfecte, atunci dragostea nu ar mai fi un act al voinţei, ci ar depinde de circumstanţe. Nu iubim fiindcă ne e scris în stele, ci pentru că vrem!

Când te afli în căutarea unui partener, uită-te după cineva cu care poţi dezvolta o relaţie intimă şi autentică, dar fii conştient că nu există numai un singur “candidat”.

Mituri legate de căsătorie

3. Mitul schimbării (obiceiurilor proaste) după căsătorie

“Pot schimba pe cineva daca-l iubesc suficient de mult. E chiar datoria mea să fac asta”.

Mulţi îşi închipuie că indiferent ce trăsături indezirabile ar avea partenerii lor, după căsătorie îi vor schimba în bine.

“În primii ani de căsnicie, soţul meu mă numea “Duhul său Sfânt personal!” Doar eu îi fusesem trimisă de Dumnezeu să-l învăţ bunele maniere şi eticheta, cum să se îmbrace şi să se comporte în societate,

dar degeaba

!” Câţi dintre cei care aţi avut o relaţie puteţi da mărturie că celălalt s-a schimbat în md fundamental pentru voi?

Posibilitatea de a-l schimba pe celălalt într-o relaţie este infimă

Atunci când te căsătoreşti, nu te căsătoreşti cu o persoană perfectă, ci cu acea persoană pe care crezi că o poţi accepta aşa cum este, cu defectele şi calităţile sale, şi împreună cu care poţi convieţui toată viaţa, conştient fiind că acestea, în timp, se vor amplifica.

Mituri legate de căsătorie

4. Mitul frumoasei adormite

“Eu am răbdare pentru că ştiu că va apărea. Şi a avut răbdare până la adânci bătrâneţi!” Unii consideră că e de ajuns să aştepte şi să stea, gândind că Dumnezeu e responsabil cu aranjarea întâlnirilor.

pildă: cele trei bărci Dumnezeu nu-i ajută pe cei pasivi Ideea că o fată cuminte trebuie să aştepte, căci iniţiativa îi aparţine doar bărbatului ţine mai mult de tradiţie decât de o lege creştină După aceea, a zis către Rut soacra sa, Noemina: “Fiica mea, n-ar fi bine oare să-ţi cauţi adăpost, ca să-ţi fie bine? Iată, Booz, îmi este rudă şi iată, el în noaptea asta treieră orzul la arie. Spală-te şi te unge, îmbracă-ţi hainele cele bune şi du-te la arie… ” (Rut 3, 1-3)

Dacă vrei să te căsătoreşti vreodată, nu aştepta să se ducă Dumnezeu în locul tău la întâlniri sau să se facă rând la tine la poartă. Fii deschis(ă) relaţiilor!

De ce nu găsesc pe nimeni?

- visez “castele în Spania”

“După ani întregi de căutări, o femeie aflată în floarea vârstei s-a căsătorit cu un bărbat mult mai timid, dar care o iubea şi o făcea fericită, dar care nu era genul dinamic şi fermecător pe care-l căuta ea. Femeia îşi făcuse o listă de caracteristici pe care le dorea la viitorul ei soţ, iar apoi a împărţit lista în patru categorii: trăsături fără de care nu putea trăi, trăsături obligatorii, trăsături extrem de importante şi trăsături care ar fi de dorit. Apoi a renunţat la ultimele trei categorii şi a tăiat-o pe prima în jumătate”.

- lipsa disponibilităţii

“Pe când eram în clasa a XII-a, adică tocmai în perioada în care l-am cunoscut pe cel ce avea să fie soţul meu, îmi pusesem în minte ideea că, până la terminarea liceului, să nu mai intru în nicio relaţie romantică cu un băiat. Eram în urma ruperii unei asemenea relaţii şi nu voiam să fac greşeala de a mă arunca în braţele primului venit. Totuşi, eram atât de convinsă că nu voi avea nicio relaţie în acel an, încât era cât pe ce să pierd şansa vieţii mele. A fost nevoie de o perioadă lungă în care am dezvoltat o relaţie de prietenie, de două respingeri dramatice din partea mea, în care am rostit teribilul cuvânt “niciodată” şi de o zi frumoasă de primăvară pentru a înţelege că era cât pe ce să-l pierd pe Daniel pentru că nu eram disponibilă”.

De ce nu găsesc pe nimeni?

- “Când te-ai gustat ultima dată?”

Există o categorie de persoane care rămân singure pentru că au o serie de trăsături fizice sau psihice mai puţin plăcute.

Trăsături indezirabile la femei

- se spune că “nu există femei urâte, există doar femei neîngrijite” - există o concepţie greşită, mai ales în mediul nostru, că o femeie plăcută înaintea lui Dumnezeu nu trebuie să se îngrijească de aspectul ei exterior. În zilele noastre, dacă aspectul fizic este urât, nimeni nu ajunge să cunoască persoana din interior.

- vezi exemplul lui Rut - agresivitatea şi lipsa de sensibilitate sau “femeia bărbat” - goluri în formarea umană: eşti mândră, capricioasă, copilăroasă, răsfăţată,… - cochetăria exagerată – bărbaţii apreciază femeile îngrijite, nu “preţioase” - abordarea “maternă” a relaţiei: bărbaţii nu doresc încă o mamă care să-i cicălească, să le dea sfaturi, să-i dădăcească - posesivitate – bărbaţii nu suportă să le fie răpită independenţa

De ce nu găsesc pe nimeni?

- “Când te-ai gustat ultima dată?”

Există o categorie de persoane care rămân singure pentru că au o serie de trăsături fizice sau psihice mai puţin plăcute.

Trăsături indezirabile la bărbaţi

- “În timpul facultăţii, majoritatea colegilor mei erau de fapt colege, peste 40 la număr, aşa că am avut ocazia de a auzi mai multe discuţii referitoare la bărbaţi decât în toată viaţa mea de atunci. Nu cred că am auzit mai multe plângeri din partea fetelor decât cele referitoare la o igienă precară: “Nu se spală” sau “Nu ştie ce-i acela deodorant”. Bărbaţilor, bărbieriţi-vă în fiecare zi, folosiţi deodorant şi îngrijiţi-vă de ţinuta voastră!” - bădărănia: sunt unii băieţi care cred că remarcile “şmechereşti” le vor da gata pe fete, sau că e la modă să umble cu mâna atârnată de după gâtul fetei, băieţi care vorbesc neîngrijit, care sunt neciopliţi, brutali, etc.

De ce nu găsesc pe nimeni?

- “Când te-ai gustat ultima dată?”

Există o categorie de persoane care rămân singure pentru că au o serie de trăsături fizice sau psihice mai puţin plăcute.

Trăsături indezirabile la bărbaţi

- o fire excesiv de timidă, care o îndeamnă pe fată să fie mereu ea cea care ia deciziile şi iniţiativa - o fire egoistă, care se gândeşte doar la nevoile lui - mândria, atitudinea unui băiat plin de sine - lipsa trăsăturilr complementare: o femeie prea agresivă (“băieţoasă”) este respingătoare, dar un bărbat nu este bărbat fără puţină agresivitate (“efeminat”). Fetele caută la bărbaţi trăsături specific masculine: fermitate, curaj, independenţă, tărie de caracter

Cum găsesc pe cineva potrivit?

Aspecte de care trebui să ţii cont dacă vrei să găseşti pe cineva potrivit

- nu căuta să intri într-o nouă relaţie imediat ce ai ieşit din alta; lasă-ţi un timp pentru a te detaşa emoţional; - nu intra în relaţie cu oricine, doar pentru a scăpa de singurătate; - nu căuta un partener perfect, ci unul pe care să-l poţi accepta cu calităţile, dar şi cu defectele pe care le are; - fii prezent(ă) şi aciv(ă) din punct de vedere social.

- roagă-te pentru îndrumarea lui Dumnezeu în această alegere.

Pentru fete:

- nu neglija aspectul exterior. Bărbaţii sunt cu precădere fiinţe vizuale. Îngrijeşte-te şi aranjează-te, dar fără să exagerezi.

- nu fi agresivă şi lipsită de sensibilitate. Fii feminină în îmbrăcăminte şi atitudine.

- nu pretinde că eşti altfel decât în realitate. Fii sinceră şi naturală, cultivă-ţi o personalitate plăcută, atractivă, păstrează-ţi originalitatea;

Cum găsesc pe cineva potrivit?

Aspecte de care trebui să ţii cont dacă vrei să găseşti pe cineva potrivit

Pentru băieţi:

- nu căuta să pari “şmecheraş de cartier”. Nu fi vulgar sau bădăran în exprimare; caută să ai un aspect curat şi îngrijit - nu fi egoist, gândindu-te doar la ceea ce preferi tu; - nu-ţi căuta viitoarea soţie prin baruri şi discoteci. Rişti să te alegi cu o “femeie uşoară”; - nu uita să o tratezi ca pe o femeie şi nu ca pe un prieten din gaşcă; - nu fi mândru şi “plin de sine”. Asta le va alunga cu siguranţă pe fete, chiar dacă arăţi “trăsnet”.

- nu fi excesiv de timid când te apropii de o fată

De ce nu găsesc pe nimeni?

Feminitatea rămâne cea care face ca o femeie să devină atractivă, la fel cum trăsăturile specific bărbăteşti sunt cele care fac din bărbat un candidat eligibil.