Presentation show

Download Report

Transcript Presentation show

Exploatarea pe termen lung a compusilor bioactivi din traditiile culinare ale zonei Marii Negre

BaSeFood

Sustainable exploitation of bioactive components from the Black Sea Area traditional foods (FP7-KBBE-227118)

LOGO of your instituton (if applicable )

Sănătatea umană în perspectivă holonomică

10-17 decembrie 2009 Hotel LevOr şi ASE Bucureşti Moxa 3MV

COMITETE DE PREGĂTIRE A EVENIMENTULUI

Comitetul Științific de Program

         Prof.univ.dr. Corina Cace, director DPPD, ASE București Prof.univ.dr. Carmen Costea, ASE București Prof.univ.dr. Viorel Lefter, Prorector ASE București Prof.univ.dr. Victor Manole, Decan EAM Prof.univ.dr. Bogdan Onete, Sef Catedră Facultatea Merceologie și Managementul Calității Prof.univ.dr. Rodica Pamfilie, Decan Facultatea de Comerț Prof.univ.dr. Constantin Popescu, ASE București Prof.univ.dr. Alexandru Stroia, ASE București Prof.univ.dr. Laurenţiu Tăchiciu, Sef Catedră Facultatea de Comerț 10-17 decembrie 2009 Hotel LevOr şi ASE Bucureşti Moxa 3MV

COMITETE DE PREGĂTIRE A EVENIMENTULUI

Comitetul Executiv

           Drd. Andrei Angheluţă Asist.univ.drd. Codrin Chiru Lect.univ.dr. Miltiade Stanciu Asist univ.drd. Anca Varga Drd. Adrian Ungureanu Drd. Laura Libardea Masterand Paul Vârgă Masterand Raluca Petrescu Student Anca Damian - președinte Club de Afaceri Viitori Manageri Student Sabina Cortez - vicepreședinte Club de Afaceri Viitori Manageri Student Florina Scorțea 10-17 decembrie 2009 Hotel LevOr şi ASE Bucureşti Moxa 3MV

PROGRAM

12 decembrie 2009

         9:00-9:30 Primirea participanţilor şi înregistrarea lor la şuetă şi cafea 9:30-9.45 Bun venit din partea conducerii ASE şi a Facultăţilor implicate în eveniment 9.45-10.15 Sănătatea umană în perspectivă holonomică prezintă prof.dr. Constantin Popescu şi porf.dr. Alexandru Taşnadi ASE 10.15-10.45 Economia Vieţii prezintă prof.dr. Elena Pelinescu Academia Română 10.45-11.30 Sugestii pentru corectarea şi ameliorarea stilului alimentar actual la români, prin redescoperirea unora dintre cele mai cunoscute obiceiuri tradiţionale prof.dr. Alexandru Stroia 11.30-11.50 Despre Wellness şi programul de dietă potrivit Andrei Pari Herbalife 11.50-12.10 Noile educaţii: cum ne pregătim acum pentru a fi noi înşine mai târziu conf.dr. Corina Cace ASE 12.10-12.30 Mărturii spirituale şi culinare româneşti în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă preot Cristian Deheleanu

12.30-15 Dejun de lucru

 Despre Sănătatea vinului. In vino veritas Dan Boboc ADAR   14.30 Jutizarea si premierea celor mai creative participări la atelierul de lucru ASA 16.00 Inchiderea lucrărilor atelierelor de lucru 10-17 decembrie 2009 Hotel LevOr şi ASE Bucureşti Moxa 3MV

REGIUNI

1.

Reprezentanţi: Cristina Gatea, Ștefan Crețu şi Florina Scorţea

ARDEAL

          În secolul I d. Hr. şi la începutul secolulul al II-lea , pe teritoriul actual al Transilvaniei s-a aflat centrul politic al regatului Dacia , la Sarmizegetusa Regia , în Munţii Orăştiei ; Iancu de Hunedoara , ( 1407 1456 ) , regele 1490 ), Vlad Ţepeş ; Matei Corvin al Ungariei ( 1458 Răscoala de la Bobâlna ( 1437 1438 ) În 1541 , Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care plătea totuşi Porţii Otomane un dar anual de complezenţă („munus honorarium”) ; În anul 1599 Mihai Viteazul autorităţii sale; ocupă temporar Transilvania şi o supune Transilvania intră la sfârşitul secolului XVII în componenţa Imperiului Austriac, ca principat autonom ; La încheierea Monarhii, Ungaria îşi proclamă independenţa, incluzând în teritoriul său şi Transilvania ; Primului Război Mondial , în contextul prăbuşirii Dublei În luna iulie 1919 armata română a pornit, la solicitarea Antantei, ofensiva contra forţelor maghiare, iar la data de 3 august 1919 a ocupat Budapesta , doborând regimul sovietic a lui Béla Kun. ; Prin tratatul de la Trianon de la data de 4 iunie 1920 între Regatul României şi Regatul Ungariei ; se stabileşte frontiera In Ardeal, una din cele mai frumoase colinde este "Coborat-o coborat", dar si "D-auzi gazda ori n-auzi", "Plecat-or", "Astazi Domnul s-o nascut“.

ARDEAL

După ce a fost centrul lumii dacice și buricul imperiului Dacia Felix, s-a conectat la evoluția lumii apusene prin Regatul Maghiar și la civilizația germană, prin sașii care au colonizat-o. Vinurile Transilvaniei vorbesc despre această evoluție,în sortiment găsindu se și strămoșeștile Grasă și Fetească și Furmint ori Cseregi Füserek. Toate sunt albe pentru că sunt departe de soarele apusului, toate sunt rafinate și riguroase, fiindcă sunt făcute de oameni gospodari care s-au racordat acum o mie de ani la ritmul constructorilor de catedrale.

Cele mai renumite podgoriile sunt: PodgoriaTârnave, Podgoria Alba, Podgoria Sebeș- Apold, Podgoria Aiud, Podgoria Lechința, Podgoria Miniș Măderat, Podgoria Banatului.

Soiuri: Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Mustoasă de Măderat, Neuburger, Pinot Gris, Traminer Roz, Bugund Mare, Cadarcă, Songiovese.

REGIUNI

2.

Reprezentanţi: Natalia Iavin, Ştefan Iavin

BANAT

  Banatul îşi asigură specificul cultural printr-un dublu model: unul deschis nu atât culturii elitare, ci mai ales uneia de larg acces, emancipatoare, cu o bază socială remarcabilă şi în al doilea rând, printr-un model inter-cultural.

Bănăţeanul este cel care îşi salută vecinul de peste gardul din stânga cu Jó napot şi pe vecinul de peste gardul din dreapta cu Guten Tag. Bănăţeanul pune mai multe feluri de bucate pe masă ca să se vadă că are de unde – chiar şi cel mai umil ţăran din Banat este un burghez veritabil în adâncul sufletului, prin educaţia primită de la bunici şi străbunici sau prin pilda vecinilor. Bănăţeanul face mai puţini copii – ca să nu se împartă averea: semn nu de zgârcenie, ci de cumpătare.

BANAT

 Bănăţeanul nu este francez, dar se pricepe la delicatese culinare şi „paşteturi”, are şpais şi face Strudel şi câte un Leberwurst înainte de Crăciun. Cât despre desert, el nu este autentic cu una-două prăjituri amărâte şi nu se poate desăvârşi decât cu torta – de gen feminin, fiindcă aşa e în nemţeşte. Orice bănăţean care se respectă are cel puţin o piesă de mobilier Alt Deutsch sau Biedermeier, de preferinţă un credenţ, adică dulap cu sau fără vitrină, „macăr” şi doar ca să-şi pună cloţa înăuntru.

 Bănăţeanul este cel care are un număr minim obligatoriu de strămoşi în familia cărora să se fi vorbit cel puţin două limbi – oricare – ale spaţiului intuiţia despre central-european.

Bănăţeanul se mândreşte că a avut cosmopolitismului şi a euroregiunilor. Bănăţeanul afirmă că trăieşte într-un spirit tolerant, un locus privilegiat unde alteritatea (etnică şi religioasă în primul rând, dar şi socio-politică) nu mai este demonizată. Bănăţeanul, aşa cum îi place lui să se vadă, este bine ancorat într-o civilizaţie materială pe care – de la şpais la tramvaiul electric şi iluminatul stradal în premieră europeană – este educat s o respecte. Bănăţeanul vorbeşte sine convingi şi singur.

amintindu-şi şi mândrindu-se. Bănăţeanul ştie să vorbească despre sine, şi dacă vorba nu este suficient de convingătoare, te va cheama la el acasă ca să te

BANAT

REGIUNI

3.

Reprezentanţi: Andrei Angheluţă, Paul Cincu

BUCOVINA

   Pînă în 1774 nu putem vorbi de Bucovina, aceasta fiind înainte o parte din usa,

Ţara de Sus

a Ţării Moldovei realitate istorică şi ca nume de teritoriu, Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, dăinuind vreme de 144 ani, între crestine" se 1774 şi aude 1918 la .

. Ca "Deschide Craciunul si pana la anul nou.

portile bucovinenilor, care primesc pe rand fiecare grup de colindatori si ii recompenseaza cu de-ale gurii. Irozii merg la colindat pe durata sarbatorilor, incepand cu Bucovina este o regiune in care se mai pastreaza in mare parte obiceiurile traditionale din momentele esentiale ale vietii cum ar fi nasterea sau nunta.

BUCOVINA

  Botezul este cel care incununeaza nasterea. Imediat dupa nastere se realizeaza o serie de practici pentru a inlatura fortele malefice. Se pune un fir de ata rosie in tocul usii cu care este mai apoi legat copilul la mana, ca sa nu se deoache.

In prima baie a copilului se pune un ban de argint si busuioc pentru purificarea apei. La botez, nasii trebuie sa pregateasca panza de mir - pe care se aseaza copilul dupa ce este botezat si miruit; i se aduc in dar piese de imbracaminte.

BUCOVINA

  Un obicei foarte interesant era acela al schimbarii numelui.

Atunci cand copilul era bolnav si nu mai avea scapare, femeile opreau o persoana de pe drum careia i se dadea copilul pe geam impreuna cu o lumanare. Persoana straina ii schimba numele si ii dadea mamei copilul pe usa. Dupa aceasta, copilul era strigat cu numele schimbat pentru a nu mai fi recunoscut de boala.

La un an are loc taiatul motului urmat de o mica petrecere.

Pe o tava se pun diferite obiecte: inel, creion, cleste, cui, ata etc. care se ofera copilului. In functie de obiectul ales de copil, i se poate prevedea viitoarea meserie.

REGIUNI

4.

Reprezentanţi: Alexandru Oprea, Vladimir Oprea

BUCUREŞTI

   Prima menţiune a localităţii apare în 1459 . În 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale şi mass media .

Legenda spune că Bucureştiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, Bucureşti a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân la sfârşit de secol XIV .

Aşezarea este atestată documentar la 1459 Româneşti , prin care se întăreşte o moşie unor boieri.

Cetatea Dâmboviţei, cum mai apare în primii ani oraşul, avea rol strategic, urmând să supravegheze drumul ce mergea de la Târgşor la Giurgiu Bucureştiul se afirmă, fiind ales la , în ultima aşezare aflându-se o garnizoană otomană. În scurt timp, 14 octombrie 1465 de către într-un act emis de Radu cel Frumos Vlad Ţepeş 20 septembrie , domn al ca reşedinţă domnească.

Ţării

BUCUREŞTI

 Treptat apar o serie de instituţii de interes ( Teatrul Naţional , Grădina Cişmigiu , Cimitirul Şerban Vodă , Societatea Academică din Bucureşti , Societatea Filarmonică din Bucureşti , Universitatea din Bucureşti , Gara de Nord restaurante, , Grand Hotel du Boulevard, Ziarul Universul, cafenele, Grădina Botanică din Bucureşti , Ateneul Român , Banca Naţională electric, primele linii telefonice).

, cinematografe) şi inovaţii în materie de tehnologie şi cultură (iluminatul cu petrol lampant, prima linie de tramvai, iluminatul

BUCUREŞTI

REGIUNI

5.

Reprezentanţi: Anca Damian, Adelina Horghidan

DOBROGEA

  Aşezată la răscrucea a două drumuri dintre care unul unea Marea Nordului cu Marea Neagră străbătând Mediteranei armatele invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stăpânirea musulmană, Dobrogea devenind între timp drumul de invazie al armatelor din stepele Rusiei spre Europa centrală perşilor , apoi cele Balcani şi iar celălalt porturile orientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a hărăzit Dobrogei de-a lungul veacurilor o soartă zbuciumată. Rând pe rând s-au perindat romane Constantinopol iar mai târziu .

În secolele VI - IV î. Chr. litoralul Mării Negre este colonizat de greci . Pe teritoriul Dobrogei de azi sunt întemeiate coloniile Histria , Callatis şi Tomis .

DOBROGEA

   Provincia joacă un rol important în sistemul de apărare a Imperiului Roman, constituind parte a limesului danubian .

După moartea lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea intră în componenţa scurt timp în componenţa Ţării Româneşti în timpul lui Vlad Ţepeş Imperiului Otoman şi 1421. Se pare, după anumiţi cercetători, că Dobrogea sau părţi din aceasta, au reintrat pentru ( 1462 între 1418 - câteva luni) şi a lui Mihai Viteazul ( 1599 1601 ).

In Dobrogea, dintre colindele regionale se pot aminti "De cand Domnul s-a nascut" si "Asta seara i seara mare".

DOBROGEA

Dobrogea, vechi pământ românesc, e incertă și complexă, precum cețurile de pe Dunăre. E aridă, monotonă șI diversă. Cele mai variate neamuri trăiesc aici, la umbra frunzei de vie.soiurile sunt gete, sunt grecești, ucrainene, franțuzești și italiene . surprinzător, toate merg la pește și la carne de capră.

Podgorii: Sarica- Niiculițel, Podgoria Istria Babadag, Murfatlar, Merlot,

Soiuri:

Aligote, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Băbească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă, Merlot, Burgundul Mare de Tulcea, Lacrima lui Ovidiu.

DOBROGEA

REGIUNI

6.

Reprezentanţi: Andreea Topor, Beatris Tenie, Florentina Țârlea

MARAMUREŞ

     Săpăturile arheologice au găsit urme ale locuirii omeneşti în Depresiunea Maramureşului încă din timpuri preistorice. Deşi a rămas înafara ariei cucerite de Imperiul Roman, dacii din aceste regiuni ale Carpaţilor Nordici au primit influenţele civilizaţiei romane, iar în final s-au romanizat devenind parte a etnosului românesc.

Datorită poziţiei mai feritea Maramureşului, în perioada marilor migraţii dintre triburile de goţi, huni, gepizi, longobarzi şi slavi, numai aceştia din urmă au avut un impact asupra populaţiei locale.

Veche regiune românească, "Ţara Maramureşului" este consemnată pentru prima dată cu acest nume în documente la 1199, în perioada expansiunii ungare în Transilvania. Cultura Ţării Maramureşului e bine cunoscută prin originalitatea şi puternicul său specific local, cum spunea folcloristul T. Bănăţeanul „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone”

MARAMUREŞ

 Starea socială deosebită a maramureşenilor, conduşi de o nobilime românească locală, care în timp s-a integrat în ţărănimea satelor şi a dat naştere unei clase de oameni liberi, scutiţi de obligaţii şi taxe, i-a stimulat să conserve şi să promoveze cu mândrie valorile proprii în construcţie, îmbracăminte, artă şi limbă. Sub oblăduirea acestor nobili locali, aici s-au facut printre cele dintâi traduceri ale textelor religioase în limba română, în graiul maramureşan.

MARAMUREŞ

  Traditii si obiceiuri: Imbracamintea miresei: camasa alba, o fusta alba si un sort alb peste.

Peste camasa are o haina de lana fara maneci si un palton tot din lana, legat la umeri cu o curea rosie. In par se impletesc flori. Imbracamintea mirelui: camasa alba din canepa, haina de lana fara maneci, si " itari largi ". Corpul este legat cu o curea mare cu sase catarame alaturi de cutit, tutun, pipa, portofel si alte obiecte necesare marunte. Ca un ultim element, in cazul lui, poarta si el ghete cu clincheri. Singurele lui obiecte decorative sunt mansetele cusute, o geanta peste umeri, si semnul ca e ginere - o floare alba artificiala din piept.

In Maramures, este foarte popular Vilfaimul, Vicleimul sau Irozii,

MARAMUREŞ

REGIUNI

7.

Reprezentanţi: Alexandra Lucaci, Corina Mândru, Sabrina Jano

MOLDOVA

  Moldova se mandreste cu o bogatie de tradiții in arta populara, in special cu confecții originale si colorate, produse de olari, tâmplari, tesatori, cioplitori de lemne, meșteri in prelucrarea pietrei. Una dintre cele mai vechi meserii este olăritul. in trecut oalele, ulcioarele, farfuriile, si cratițele din ceramica au fost folosite in viața de toate zilele. Arta ceramicii este de o înalta calitate, se deosebește prin diversitatea formelor, mărimilor si prin varietatea ampla a desenelor si culorilor Meșteșugul țesutului s-a răspândit datorita unei vechi tradiții conform căreia mireasa trebuia sa ofere drept zestre covoare țesute cu mina ei. Covorul moldovenesc este, de obicei, neted, executat din lina pura sau amestecata cu bumbac, cânepa, in, matasa, cu ornamente multicolore.

MOLDOVA

   Sarbatorile sunt mereu desfasurate in “casa mare”, cea mai frumoasa odaie dintr-o casa moldoveneasca. Pastrind o veche traditie, un moldovean isi va impodobi “casa mare” si isi va invita aici rudele, prietenii, vecinii si cunostintele. “Casa mare” nu e doar camera de zi, este de asemenea un loc al memoriei pentru rudele din familie. Peretii sunt decorati cu fotografii ale rudelor, parintilor, copiilor si nepotilor, cu prosoape brodate din stofa de casa.

Obiceiurile formeaza un mecanism activ al vietii sociale, un mecanism creator si pastrator de ordine, un mecanism creator de cultura. Prin aceasta, ele se deosebesc de celelalte categorii ale folclorului: de basme, de cintecele epice si chiar de cele lirice care vorbesc mai mult despre situatiile in care se gaseste omul, despre anumite intimplari ale vietii sociale, relateaza ca texte in sensul propriu al cuvintului, pe cind obiceiurile ne apar ca acte ale mecanismului social.

Dar in raport cu normele si regulile care organizeaza relatiile omului cu natura si relatiile interumane, intersociale, obiceiurile sint acte de comunicare cu limbaj propriu, un limbaj activ in care, pe linga cantitatea de informatie comunicata, cantitatea de actiune este mult mai mare decit in orice act de limbaj verbal.

MOLDOVA

Moldova fără vin ar fi mai seacă decât Sahara, iar literatura română aproape că nu ar mai fi.

Podgoriile: Podgoria Cotnari, Podgoria Iași, Podgoria Huși, Podgoria Colinele Tutovei, Podgoria Dealu Bujorului, Podgoria Nicorești, Podgoria Panciu, Podgoria Odobești.

Soiuri

: Frâncușă, Galbenă de Odobești, Nausica, Plăvaie, Șarba, Tămăioasă Românească, Zghilară, Băbească Albă, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot, Oporta, Busuioacă de Bohotin, Grasă de Cotnari, Șarba, Fetească Albă, Pinot Gri, Riesling Italian.

REGIUNI

8.

Reprezentanţi: Laura Libardea, Sabina Cortez, Alina Taflan

MUNTENIA

   Muntenia este regiunea din sudul format împreună cu Oltenia României care a principatul medieval al Ţării Româneşti , începand cu domnia lui alţi istorici a lui Vladislav I popor de neam tracic.

Basarab I sau după (Vlaicu Voda) şi până la unirea principatelor (1859). Teritoriul Munteniei era locuit în antichitate de triburile Geţilor (getae),care erau Teritoriul Munteniei a facut parte din marele regat dac a lui Burebista dar nu şi de regatul lui Decebal . După victoria asupra lui regiunii. Decebal , Traian trimite trupe auxiliare în Muntenia şi sudul Moldovei pentru pacificarea In Muntenia si in unele parti din Oltenia intilnim obiceiul numit Semanatul. Cu “Semanatul” umbla copii de la 4-5 pana la 10 ani, in grupuri mici sau individual. Ei poarta traistute atirnate de umar pline cu seminte de griu, orz, ovaz, secara pe care le presoara in curte, in casa si in fata gazdei careia i se adreseaza urarea. Uneori, versurile sint asemanatoare cu cele ale sorcovei: “infloriti/ Ca merii/ Ca perii/ in mijlocul verii/ Ca toamna cea bogata/ De toate imbelsugata/ La anu’si la multi ani!” Cu toate acestea, atit ceremonialul urarii, cit si lipsa sorcovei ca atare dovedesc ca este vorba de doua practici diferite.

  “Ciurlezul” este un obicei mai putin cunoscut, restrins doar la unele sate din judetul Arges. El se practica in ziua de 7 ianuarie, la Sf. Ion. Cu Ciurlezul merg copii mici, de obicei numai baietii. Ei au in miini un manunchi de brad-4-5 crengute mici de brad legate la capat cu ciucuri de aceeasi culoare si o cana cu apa. in cana se baga ciurlezul si, cu el udat, cel colindat este stropit pe cap. Urarea este insotita de miscarea repetata a manunchiului udat pe timpul recitarii: ”Ciurlez/ Bobotez/ Vara peste vara/ Capul sa nu va mai doara./ ” Copii primesc banuti in cana cu apa.. Colindele copiilor, obiceiurile practicate de acestea in timpul sarbatorilor de iarna continua sa se manifeste, pe firul traditiei, evidentiind totodata prospetimea si frumusetea virstei.

MUNTENIA

MUNTENIA

REGIUNI

9.

Reprezentanţi: Alexandra Stan, Andrei Ionescu

OLTENIA

 Pe teritoriul Olteniei locuiau, înainte de cucerirea romană, mai multe triburi geto-dace: pelii ( Pelendava ), sucii triburi în regiune.

( Sucidava ), burii ( Buridava ), la cazanele Dunării era un alt trib şi este posibil să fi fost şi alte triburi sau reprezentanţi ai altor  Un indiciu al latinizarii avansate, il constituie diferenţele de infăţişare ale oltenilor, mai bruneţi, cu debit verbal mult mai alert si gesticulari frecvente, colerici, expansivi, caracteristici moştenite direct de la colonizarea masivă cu legionari a unui teritoriu în care populaţia geto-dacă a fost redusă din diferite motive

OLTENIA

  În 1821 , Oltenia este locul de plecare al primei revoluţii moderne, revoluţie care avea să însemne pentru ţările române, trecerea de la perioada medievală la epoca modernă. Deşi revoluţia lui Tudor Vladimirescu paşoptistă, Craiova reuşeşte doar să restabilească domniile pamântene, ea constituie un moment de cotitură în istoria noastră. Tot Oltenia a fost sălaşul în care care s-a dezvoltat revoluţia fiind prima capitală a revoluţiei pe care o pregăteau oamenii "Fraţiei": Nicolae Bălcescu, Ion Heliade Rădulescu, Gheorghe Magheru, Cosatache Romanescu, Cristian Tell înainte de a duce revoluţia la Bucureşti .

Retetele oltenesti de preparare a carnatilor sau a branzei sunt renumite in tara. Degustarea acestor preparate la targurile europene a trezit interes. Comercializarea lor pe piata europeana ramane insa in faza de proiect, pana la indeplinirea unor cerinte care tin de conditiile de productie si, ulterior, de capacitatea producatorilor de a rezista la competitia de pe piata comunitara

OLTENIA

 In zona Doljului exista colinde, urari cu plugul, plugusorul si buhaiul, “incurcarea” cailor, pazitul fantanilor sau pazitul apelor sau urari cu sorcova, semanatul, gogorita. Observatia care se impune prezentand obiceiurile specifice zonei este absenta in general a secventelor spectaculoase, pastrandu-se insa simboluri si semnificatii cu rezonante. Sarbatorile de iarna se desfasoara pe parcursul mai multor zile, de la 25 decembrie pana la 8 ianuarie. Incepand cu miezul noptii cete de colindatori merg la fiecare casa, rostind urari de prosperitate si viata lunga.

OLTENIA

Oltenia este o Românie viticolă în mic, fiindcă aici găsim toate soiurile țării șI toate condițiile pedo-climatice. Oltenia e țara viilor Casei Regale, a Bibeștilor, Știrbeylor și a Cantacuzinilor, a Brătienilor și Brâncovenilor Podgorii: Podgoria Sâmburești, Podgoria Drăgășani, Podgoria Dealurile Craiovei, Podgoria Plaiurile Drâncei, Podgoria Severinului.

Soiuri:

Crâmpoșie, Pinot Gris, Merlot, Negru de Drăgășani, Roșioară, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Gordan, Braghina, Novac.

OLTENIA