universitat d`estiu “ramon llull” puigcerdà

Download Report

Transcript universitat d`estiu “ramon llull” puigcerdà

UNIVERSITAT D’ESTIU RAMON LLULL. PUIGCERDÀ 2005 La Cerdanya

Les primeres passes de l’Associació Cerdanya Universitària, van començar per buscar companys de viatge per fer realitat la idea d’una Universitat d’Estiu a Puigcerdà.

A poc a poc, els contactes van fructificar amb la Universitat Ramon Llull i l’Escola d’Enginyeria-Arquitectura La Salle, que conjuntament amb l’Ajuntament de Puigcerdà i, nosaltres, ens vàrem convertir amb els actors principals d’una aventura, que ara ja prepara la seva vuitena important que edició. Amb aquesta breu memòria d’activitats volem donar un cop d’ull allò més s’ha fet en l’edició del 2005, ajudant a consolidar un projecte il·lusionant de futur.

La programació de temàtiques modernes i d’interès, com en aquesta edició, tals com:

Psicopedagogia Sistèmica. Aplicació del Mètode Sistèmic i Fenomenològic de Bert Hellinger a l’Educació, Els 20 Millors Vins Espanyols: Pingus, Vega Sicília, Ermita, etc, Cerdanya: Retalls d’Història, Els Contractes Dins les Administracions Locals, Imatge Personal Integral: Bona Presència i Comunicació Eficaç, Ús Social del català. Polítiques i Estratègies, Dieta Equilibrada: La Importància dels Aliments de la Mediterrània, Els Càtars. Un Cristianisme sense Creu, Síndromes Geriàtriques,

i finalment

Seguretat Clínica i Transparència, és la nostra principal motivació.

Campus Universitat Estiu Ramon Llull. Puigcerdà 2005

EVOLUCIÓ PARTICIPANTS 1999-2005

700 600 500 400 300 200 100 0

56 1999 112 2000 183 2001 250 2002 403 2003 528 2004 647 2005

La consolidació dels cursos de sempre i les noves temàtiques han augmentat l’oferta (s’ ha ofert un curs més que la passada edició) la qual cosa ha permès un increment de participants a les nostres aules respecte l’ edició anterior, cosa que ens demo stra la consolidació i assentament d’aquest esdeveniment.

Els nostres cursos són variats en temes i continguts i pretenen ser d’interès per a la Comarca, i també, per altres alumnes d’arreu, de manera que tot aprofitant aquests dies, ens poden visitar i fruir del Pirineu. Com podem comprovar a partir dels gràfics mostrats a continuació, observem que en l’ edició del 2005 s’ ha mantingut el percentatge dels alumnes que provenen de Puigcerdà, han disminuït els que provenen de la comarca, (els dos sumats ocupen el 64% de l’alumnat cosa que ens il·lusiona molt ja que demostra la bona acollida de la universitat al nostre territori), i la novetat respecte el 2004 es produeix en l’increment d’alumnes que provenen de la resta del territoti català, que passen a ocupar la segona posició, mentre que els alumnes originaris de la Catalunya Nord i Andorra ratifiquen la seva presència.

2%

REPARTIMENT GEOGRÀFIC D’ALUMNES 2005

1%

Catalunya

23% 28%

Puigcerdà Cerdanya Catalunya Nord Andorra

46%

EVOLUCIÓ DE LA PROCEDÈNCIA GEOGRÀFICA DELS ALUMNES 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 PUIGCERDÀ CERDANYA CATALUNYA CATALUNYA NORD ANDORRA 2003 2004 2005

La consolidació d’elements com la pàgina web, el premi Aucer Vila de Puigcerdà, el bon nivell del professorat, la resta d’activitats que es realitzen en el marc de la setmana universitària o les temàtiques d’ actualitat dels cursos són alguns dels elements que contribueixen a fer que aquest projecte creixi, es consolidi, es diversifiqui i arreli amb força en les diferents edicions.

més

L’AUCer, en l’edició 2001, va estrenar el premi AMIC de l’AUCer amb l’objectiu de premiar a tots aquells, persones o institucions, que ajuden i col·laboren amb l’Associació en pro de l’èxit de la Universitat d’Estiu, aquest any s’ha guardonat a la Sorea pel seu suport incondicional al llarg de les set edicions.

Miquel Codina, gerent de zona de Sorea, recull el premi AMIC de l’ AUCer.

Amb aquestes ratlles, en nom de tota La Junta de l’AUCer, m’adreço a Vostès per tal d’agrair l’ajuda que hem rebut fins ara per part de vosaltres, i esperem poder seguir comptant amb ella, en aquesta nova edició de 2006 i en les properes. Amb aquesta setena Universitat d’Estiu Ramon Llull. Puigcerdà 2005, i amb la col·laboració de tots, seguirem ajudant en la formació de bons professionals pel desenvolupament de les nacions.

Moltes Gràcies Francesc Armengol.

President de l’AUCer

UNIVERSITAT D’ESTIU “RAMON LLULL” PUIGCERDÀ

Durant el mes de juliol de 2005, concretament els dies 10, 11, 12, 13, 14 i 15 es va celebrar la setena edició de la Universitat d’Estiu Ramon Llull. Puigcerdà. Les planes que a continuació presentem pretenen informar breument del que han estat aquestes jornades educatives a la nostra vila. En elles també es fa una pinzellada sobre la consolidació que a poc a poc va tenint aquesta Universitat d’Estiu a Puigcerdà, es presenta una entitats valoració global dels cursos programats i es destaca quines han estat les col·laboradores, ja que sense elles aquesta setena edició, a l’igual que qualsevol de les anteriors no hauria estat possible.

Acte d’inauguració de l’edició de 2005

Però abans d'informar-vos sobre aquestes jornades és convenient també assabentar-vos de la nostra entitat.

L’Associació Universitària de Cerdanya és una institució sense ànim de lucre, amb domicili social a Puigcerdà i formada per joves majors de 18 anys que fan o han fet algun estudi universitari i que té com a finalitat l’organització d’activitats destinades a complementar la formació dels estudiants universitaris i d’altres persones que sense ser-ho, també vulguin completar els seus coneixements. Tanmateix, l’associació també es planteja com a objectiu l’organització d’altres activitats de tipus cultural, esportiu i gastronòmic que permetin donar a conèixer Puigcerdà i la comarca de la Cerdanya. Un cop donada aquesta “targeta” de presentació, passem a donar a conèixer el que han estat fins ara les sis edicions de la Universitat Llull.

Puigcerdà.

Breu repàs històric

Després de diferents contactes, negociacions i acords entre l’Ajuntament de Puigcerdà, Enginyeria-Arquitectura La Salle, la Universitat “Ramon Llull” i l’Associació Universitària de Cerdanya, el projecte de recuperar la vila de Puigcerdà, com a punt de referència de cursos d’estiu a Catalunya pren força a començaments de 1999 i es converteix en realitat l’estiu del mateix any.

fa a És així com aquest municipi es retroba amb la seva història més recent, pel que l’organització d’aquests tipus d’esdeveniments, ja que durant la dècada dels seixanta i en algun moment dels noranta, Puigcerdà havia ofert uns cursos sobre el romànic.

La filosofia de treball d’aquests actors institucionals és prou interessant: la Universitat d’Estiu (URL+La Salle) es compromet a invertir en quant a professorat, oferta de cursos, material logístic, organització, etc.; per la seva banda, l’Ajuntament de Puigcerdà cedeix bona part de les instal·lacions educatives municipals i decideix que una partida del pressupost municipal es destini a aquest esdeveniment; i finalment, Universitària de Cerdanya és qui ha de traçar un pont d’unió entre les institucions donant suport sobretot a les tasques l’Associació d’organització, difusió de la informació, logística, etc.

En la primera edició, es co-organitzaren quatre cursos: el primer, que seguint la línia iniciada en cursos anteriors, es dedicà al

romànic

. En ell s’apropava als assistents a aquest art, analitzant les obres a la Cerdanya.

arquitectòniques que estaven ubicades També es treballava la temàtica de la rehabilitació i la recuperació dels monuments. Els altres cursos programats foren:

teletreball

, en el qual es pretenia introduir als professionals i a les empreses en les noves tecnologies;

contaminació acústica: efectes i solucions,

en el qual s’analitzaren les causes i els efectes del soroll en les persones, i també les particularitats del soroll en les ciutats i les possibles solucions arquitectòniques; i

foc i tecnologia

, en el qual s’estudiaven les problemàtiques vinculades a la prevenció, detecció i extinció del foc amb l’ús d'eines tecnològiques de treball.

Totes quatre propostes varen tenir una molt bona acollida. A remarcar que la qualitat dels cursos fou més a més, cal excel·lent, ja sia pel renom dels diferents coordinadors i professors, ja sia pel nombre d’alumnes que assistiren en ells (aproximadament unes cinquanta persones), ja sia per les característiques físiques de les instal·lacions o ja sia pel tracte que reveren tant els alumnes com els professors.

Això quedà reflectit en les dades que posteriorment publicà la Universitat “Ramon Llull” on la valoració global dels cursos fou molt positiva.

Aquest èxit fou el motor que possibilità la continuació del camí encetat a principis del 1999 i que potencià que aquestes institucions reforcessin encara més els seus vincles, fins al punt, que es plantejà la possibilitat de crear un patronat entre l’Associació Universitària de Cerdanya i la Universitat “Ramon Llull” i en el qual també participaria, com és lògic, l’Ajuntament de Puigcerdà.

L’any 2000 es va celebrar la segona edició de la Universitat d’Estiu “Ramon Llull” Puigcerdà. Aquest fet reafirmà per tant, que la nostra vila s’havia convertit en un “campus” universitari fixa a les contrades pirinenques, en el qual es co organitzaren cursos estiuencs de forma definitiva i permanent.

En aquesta

Mil·leni

edició tingueren continuïtat els cursos de i el de

Teletreball des de la Cerdanya, Contaminació Acústica i el Nou

i a la vegada s’introduïren les següents ofertes educatives noves:

Envelliment i Atenció a la Gent Gran d’Aproximar-se a la Mort dels Altres: un repte Professional i Personal

i el en la vessant social i la branca

Tecnologies de la

més tecnològica es completà amb la proposta sobre

Informació i la Comunicació en l’Educació.

Les

L’èxit i positiva experiència assolits en les anteriors edicions fan plantejar com a necessària la continuïtat de posteriors edicions de la Universitat d’Estiu a Puigcerdà.

L’any 2001, es constatà la consolidació de l’esdeveniment, per una banda es donà un important increment dels participants als cursos, entre alumnes i professors es va arribar a les 180 persones i per altra la durada del “campus”, iniciant un dia abans l’entrada a l’ esdeveniment educatiu. Aquesta inauguració anà a càrrec del Sr. Pascual Maragall amb una conferència sota el títol “Reptes de futur per a Catalunya” i posteriorment un sopar/tertúlia.

En aquesta

Gran

, edició es programaren aquests cursos:

Psicologia Aplicada als Esports Envelliment i l’Atenció a la Gent d’Hivern i de Muntanya

,

Fiscalitat en les Operacions Immobiliàries

, i els ja tradicionals de

Contaminació Acústica

i

Teletreballar des de la Cerdanya

.

Un projecte iniciat en aquesta darrera edició fou la creació d’una distinció honorífica.

L’AUCer amb la intenció d’agrair a les persones que han cregut, col·laboren o han col·laborat amb el projecte d’una Universitat d’Estiu a Puigcerdà, creà la distinció

“AMIC de l’ASSOCIACIÓ UNIVERSITÀRIA DE CERDANYA”

, que en aquesta edició es lliurà al

Dr. Daniel Cabedo,

cerdà de naixement i Director General d’Enginyeria Arquitectura La Salle, per la seva tasca a favor dels cursos universitaris de Puigcerdà.

L’any 2002, com a novetats d’ aquesta edició cal remarcar la creació del “

PREMI AUCER

”, amb l’objectiu de potenciar la formació universitària dels estudiants de la Comarca i premiar la trajectòria acadèmica més brillant.

Francesc Armengol, Àngel Maurell i Joan Planella acompanyant a la darrera guardonada del PREMI AUCER-2005: Marta Vila i Rico.

Amb la mateixa filosofia, es fundà la

“BECA AUCER– LA SALLE”

màster gratuït a distància, amb seguiment on-line adreçat a diplomats i llicenciats de la comarca.

El llançament de la pàgina web de l’asssociació, la qual incorporà un resum de les anteriors edicions, el racó dels personatges il·lustres, els cursos de l’edició de l’any, un espai per fer les inscripcions on-line, i un atractiu recull fotogràfic de la seu i l’entorn on es desenvolupa la Universitat d’Estiu. Puigcerdà.

En quant a cursos s’incorporaren com a novetats els cursos de Flora i Vegetació, Intervenció en l’Abús Sexual a Menors i Gestió Clínica .

Fent èmfasi al recolzament que està tenint per part d’institucions, és important destacar que l’acte de cloenda de l’esdeveniment cultural va comptar altra vegada amb la presència d’un polític de primera línia, el

Conseller de Sanitat, Sr. Eduard Rius.

d’aquest any també cal mencionar la presència d’un responsable mundial a nivell d’envelliment i d’atenció a la gent gran, el professor Com a figura destacada

Àlex Kalache, de l’Ageing and Life Course. World Health Organization.

distinció honorífica I que

“AMIC DE L’AUCER”

l’Ajuntament de Puigcerdà s’endugué la en aquesta segona edició, per la seva tasca a favor dels cursos universitaris a la Vila.

De l’any 2004 volem destacar la presència de la de la diplomatura de

Dra. Maria Josep Rosselló

, responsable Nutrició i Dietètica de l’escola d’Infermeria i Fisiopteràpia Blanquerna, que impartí una conferència sobre la dieta mediterrània. Pel que fa als cursos d’ aquesta edició cal destacar la incorporació de les següents cursos:

Constel·lacions Familiars: Psicoteràpia Sistèmica de Bert Hellinger, El Tast de les 5 Millors denominacions d’ Origen (Nivell II), Romànic a la Cerdanya, Els Aspectes Pràctics dels Sistemes de Gestió Urbanística, Qi Gong: Harmonia del Cos de la Ment i de l’ Esperit, L’ Animació de les Activitats Físicoesportives en el Turisme, Tecnologia, Esport i Muntanya i Les Identitats i els Drets Col·lectius

(curs, que per cert reuní personalitats com l’expresident de la Generalitat de Catalunya el de futur Estatut

Sr. Jordi Pujol i Soley

d’Autonomia de Catalunya: Sr.

i els actuals membres redactors

Francesc Homs

(CIU), Sra.

Lidia Santos

(PSC), Sr.

Joan Ridao

(ERC), Sr.

Jaume Bosch

(ICV) i el Sr.

Francesc Vendrell

(PP)), per altra banda, també volem destacar l’ organització d’ una taula rodona a l’ entorn d’ una temàtica de tanta actualitat i vigència com és el tema dels maltractaments en l’ àmbit de la llar.

L’EDICIÓ D’ENGUANY (2005)

Continuant la trajectòria encetada i aprofitant la inèrcia que ha pres la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, l’any 2005 es va celebrar la setena edició.

Aquesta edició va començar amb una conferència inaugural a la Sala de Convencions del Museu Cerdà impartida pel

Dr. Josep Oliver i Alonso

, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat el marc de Autònoma de Barcelona, que ens oferí una classe magistral sobre Catalunya en l’economia mundial i el paper que aquesta juga en el present i el que pot tenir en el futur.

A continuació desglossem el un gràfic que reflecteix la distribució d’ alumnes segons els diferents cursos:

REPARTIMENT D’ALUMNES 2005

Cerdanya.Retalls d'Història (6) 3% Psicopedagogia Sistèmica (18) 9% Imatge Personal (23) 12% Qi Gong (31) 15% Quin Turisme Volem? (3) 2% Seguretat Clínica (23) 12% Els Contractes dins les Administracions Locals (9) 5% Dieta Equilibrada (8) 4% Els 20 Millors Vins Espanyols (4) 2% Síndromes Geriàtriques (9) 5% Els Càtars (10) 5% Iniciació al tast de Vins (24) 13% Les 5 Millors Denominacions (24) 12%

TOTAL 201

Com a altres novetats importants en l’ edició del 2005 volem destacar la consolidació de l’allargament de la durada de la Universitat d’ Estiu que, com l’any passat va avançar-se un dia abans amb un acte el diumenge a la nit que consistí amb la projecció d’una pel·licula a l’aire lliure, concretament el film era Cabrinetty); finalitzada la

“Melinda i Melinda”

de Woody Allen i es féu a la Plaça pel·lícula se serví cremat per a tots els assistents a la mateixa plaça.

En aquesta entrada edició del 2005 s’ han mantingut l’ oferta d’ activitats culturals com pot ser l’ gratuïta dels alumnes de la universitat a l’ assaig general de l’ obra de la Festa Major, la del 2005 utilització gratuïta de les instal·lacins del Poliesportiu de Puigcerdà, i com a novetat també volem destacar l’entrada lliure per als a l’exposició sobre al Museu Cerdà.

“El Món del Verí”

Desglossem a continuació un gràfic on hi figuren algunes de les activitats que s’ han dut a terme i el repartiment percentual que s’ ha produït en quant a participants aquest 2005:

REPARTIMENT PARTICIPANTS 2005

Teatre (37) 6% Cloenda (58) 9% Sopar Oficial (123) 19% Professorat (35) 5%

TOTAL 647

Taula Rodona (54) 8% Cinema (65) 10% Alumnes (201) 32% Inauguració (74) 11%

OFERTA DE CURSOS DE LA UNIVERSITAT D’ESTIU “RAMON LLULL” PUIGCERDÀ. 2005

Aquest any s’han programat tan diverses com la

14 cursos

(un més que l’any anterior) a l’entorn de temàtiques dietètica i la nutrició, la imatge personal i la oratòria, les prestacions socials, l’ús del català, el turisme, la història, l’apassionant món del catarisme, l’ enologia, les modalitats de contractació als ens locals, la teràpia xinesa i una taula rodona al voltant del tema de la delinqüència juvenil i les bandes urbanes.

Dins de la branca de les prestacions socials es programaren tres cursos

Transparència, Síndromes Geriàtriques, Psicopedagogia Sistèmica. Aplicació del Mètode Sistèmic i fenomenològic de Bert Hellinger a l’Educació

.

: Seguretat Clínica i

L’objectiu del primer curs era debatre l’estat actual de la seguretat clínica i la seva transparència emfatitzant en els errors mèdics. L’ objectiu del segon era assolir les habilitats necessàries pel maneig de la incontinència urinària i per la prevenció de les caigudes en les persones grans.

El tercer curs vol donar a participativa. Comprendre conèixer la Psicopedagogia Sistèmica d’una forma dinàmica i l’ordre i les lleis que regeixen el sistema educatiu. Ampliar el sistema i aptituds dels professionals. Donar eines per resoldre els problemes escolars i de relació entre els membres de la comunitat educativa .

d’una manera dinàmica i participativa, dóna una visió àmplia de les possibilitats d’aquest mètode sistèmic i innovador, tant en la pràctica clínica, l’educació, l’ empresa i el treball social, entre d’ altres.

En el curs,

Seguretat Clínica i Transparència

el professorat fou el que es detalla a continuació: direcció: Jordi Varela, Conseller Delegat de l'IMAS de Barcelona (Hospital del Mar); professorat: Joan Escarrabill, Director de Projectes. Ciutat Sanitària i Universitaria de Bellvitge

,

Ramon Pujol, Cap de Servei de Medicina Interna. Ciutat Sanitària i Universitaria de Bellvitge

,

Jordi Varela, Conseller Delegat de l'IMAS de Barcelona (Hospital del Mar), Rafael Manzanera, Director General de Recursos Sanitaris de la Generalitat de Catalunya.

En el curs,

Síndromes geriàtriques,

de Medicina Interna. Ciutat la direcció anà a càrrec de Ramon Pujol. Cap de Servei Sanitària i Universitaria de Bellvitge i Enric Subirats. Cap de Servei de Medicina Interna. Hospital de Puigcerdà. Centre Hospitalari de La Cerdanya. I el programa fou el que es detalla a continuació: Taller sobre “Caigudes en el ancià”. Ascensión Esperanza i Ramón Miralles. Unitat de Convalescència, Hospital de l'Esperança. Servei de Geriatria de l'IMAS (Hospital de l'Esperança/Centre Geriàtric Municipal/Hospital del Mar). Institut d'Atenció Geriàtrica y Sociosanitaria (IAGS). Barcelona.

Prevenció de les caigudes en el ancià: el Taichi.Jordi Segarra Aparicio. Llicenciat en Medicina xinesa i professor de Taichi; Taller sobre “Incontinència urinària en el ancià”. Ascensión Esperanza i Ramón Miralles. Unitat de Convalescència, Hospital de l'Esperança. Servei de Geriatria de l'IMAS (Hospital de l'Esperança/Centre Geriàtric Municipal/Hospital del Mar). Institut d'Atenció Geriàtrica y Sociosanitaria (IAGS). Barcelona; Maneig de la incontinència urinària a la Cerdanya. Elisa Torramade, Teresa Espinosa i Núria Hernández. Fundació Hospital de Puigcerdà.

S’ha de destacar que per sisena vegada consecutiva en la curta història dels cursos d’estiu a la vila, aquest curs ha estat planificat i organitzat íntegrament des de Puigcerdà. Això ha estat possible, gràcies a la important ajuda de l’Hospital de Puigcerdà, de l’Ajuntament de la vila i de la Residència (Centre Sòciosanitari de La Cerdanya).

Els objectius del curs,

Bert Hellinger a Psicopedagogia Sistèmica. Aplicació del Mètode Sistèmic i fenomenològic de l’Educació

, eren donar a conèixer la Psicopedagogia Sistèmica d’una forma dinàmica i participativa; comprendre l’ordre i les lleis que regeixen el sistema educatiu; ampliar el sistema d’actituds dels professionals; donar eines per resoldre els problemes escolars i de relació entre els membres de la comunitat educativa.

El programa del curs i exclusions; els és el que es detalla a continuació: Sistema familiar i sistema escolar, inclusions “Ordres de l’Amor” de Bert Hellinger, en la família, la Institució i a l’aula; Relació i vincle entre: escola i la família, mestres i pares, mestres i alumnes, alumnes i mestres amb la Institució; relació entre vocació i professió; funció dels iguals i amics; conflictes i situacions especials escolars freqüents amb els alumnes i el seu tractament i resolució amb Constel.lacions Familiars.

La metodologia es féu a partir d’una exposició teòrica vivencial de les diferents temàtiques; es treballà directament amb els assistents al curs, la resolució de situacions conflictives que es plantejaven dins de la seva labor professional en per acabar es visualitzaren relació a les famílies, els alumnes i la Institució, i vídeos i s’analitzaren els diferents casos.

Aquest curs va ser coordinat per

Sara Rodríguez Simón

, psicòloga clínica i psicoterapeuta, amb més de 20 anys d’experiència professional, pública, privada y docent. Psicomotricista.

També formada en Psicoanàlisi, Teràpia Integrativa, Màster-Trainer en PNL, especialitzada en PNL i Salut. Formada en Constel.lacions Familiars amb Bert Hellinger i altres terapeutes reconeixement internacional. Reconeguda com terapeuta per ABHE;

Sylvia Kabelka

de , llicenciada a la Universitat de Viena. Terapeuta, formada en el treball de Constel.lacions Familiars amb Bert Hellinger i altres especialistes internacionals. Membre fundador de l’ Associació Bert Hellinger (AEBH);

Mercè Traveset

.

Psicòloga. Terapeuta formada a l’Institut de Psicoteràpia Humanística de Barcelona.

Psicoanalista amb especialitat nens i adolescents(Master Comillas,Madrid).Psicopedagoga especialista en pedagogia U.Ponificia

de terapèutica, UAB. Formada en Constel.lacions Familiars al Centre BETH. Diplomada en Pedagogia Sistèmica. CUDEC Mèxic.

Exercici pràctic en una de les classes del curs

Dins la temàtica lingüística i més concretament sobre el futur de la llengua catalana,

Òmnium Cultural

organitzà un curs titulat “

Ús Social del Català

” el curs del qual desglossem a continuació: Presentació del curs: Daniel Cabedo, Director General de La Salle Arquitectura i Enginyeria; conferència inaugural: Marta Rovira i Romà, cap del Servei de Normalització Lingüística

: Com canviar les pautes d’ús social del català des de la política lingüística?;

Director de minuts: Taula rodona:

La presència pública del català “Amb dret a la llengua” (I i II)

; Taula rodona: com a

m

oderador: Josep Romeu, l’Observatori de la Llengua i com a ponents: Eva Pons, professora de Dret Constitucional, Enric Jordi Saurí, sociòleg i investigador de l’estudi

La llengua a les empreses,

Sànchez, Director de la Fundació Jaume Bofill; Passi de dos vídeos del programa 30

Accions per promoure l’ús social del català

, moderador: Jordi Sànchez i com a ponents representants de: Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, CAL, La Bressola, Cultural Nord; Taula rodona:

L’ús social (interpersonal) del català. Situació i perspectives,

ponents: Miquel Strubell, Director del programa moderadora: Marta Rovira i com a d’Humanitats de la UOC, Joan Pujolar, Professor UOC, Alà Baylac. Professor UP i M. Dolors Areny. Responsable de la Comissió d’Ús Interpersonal del Grup Català de Sociolingüística; Treballs en grups:

Propostes i línies d’actuació en l’àmbit de l’ús social del català, Conclusions dels debats:

Martínez, sociòloga

;

Marta Rovira i conferència final: Isidor Marí, Director dels Estudis d’Humanitats de la UOC;

Les 10 claus del futur del català; c

loenda de la Universitat Puigcerdà: Marta Aymerich, Directora de la CIRIT .

d’Estiu Ramon Llull a

Una altra de les temàtiques que s’ha encetat aquest any ha estat la relacionada amb el món de la nutrició, i amb el curs sota el títol

Dieta Equilibrada: la Importància dels Aliments de la Mediterrània

, els objectius del qual eren: conèixer els nutrients i les seves funcions, conèixer les característiques nutricionals dels diferents grups d’aliments, aprendre a elaborar dietes equilibrades, conèixer la relació entre dieta mediterrània i salut. El temari dels curs es dividí de la següent manera: concepte d’energia, formes d’obtenció, funcions en l’organisme, unitats d’energia, balanç energètic. Glúcids: Classificació / Funcions / Ingesta recomanada / Fonts alimentàries. Lípids o greixos: Classificació / Funcions / Ingesta recomanada / Fonts alimentàries.

Proteïnes: Classificació / Funcions / Ingesta recomanada / Fonts alimentàries. Elements químics essencials: Classificació / Funcions / Fonts alimentàries. Vitamines: Característiques / Classificació / Funcions. Fibra vegetal: Classificació / Propietats / Fonts alimentàries. Grup de làctics: Valor nutricional, consum adequat, indicacions dietètiques. Grup de càrnics: Valor nutricional, consum adequat, indicacions nutricional, consum adequat, indicacions consum adequat, indicacions dietètiques. Grup de cereals /tubercles / llegums: valor dietètiques. Grup de fruites i verdures: valor nutricional, dietètiques. Aliments grassos: característiques, consum adequat, indicacions dietètiques. Valoració qualitativa dels aliments. Valoració quantitativa o racions depenent del grup d’edats. Procés de la digestió. Procés d’absorció. Procés metabòlic.

alimentació equilibrada: Normes que regeixen l’equilibri, característiques de l’equilibri, relació entre energia/nutrients, regles d’or d’una alimentació equilibrada.

Dolors Sales impartint una de les seves classes

Després de l’ èxit en l’estrena del curs d’ Enologia fa dos anys, en aquesta edició de 2005 s’ ha repetit aquesta temàtica amb la programació de tres cursos més:

Introducció al Tast de Vins (Nivell I)

curs per a persones especialitzades dins del món del vi, o que l’ any passat vagin cursar el d’ iniciació, s’ ha programat per segona vegada

El tast de les 5 Millors Denominacions (Nivell II

) i finalment per primera vegada s’ha programat un curs per amants del món del vi:

El Tast dels 20 Millors Vins Espanyols (Nivell III)

,curs que es va haver de suspendre per manca d’alumnes.

L ´objectiu del curs

Introducció al Tast de Vins (Nivell I),

és fer una primera aproximació al món de l’ enologia, la viticultura i l´anàlisi sensorial a través del tast de vins de diverses Denominacions d ´Origen, destacant les diferents varietats i/o geogràfiques. Anava destinat a qualsevol persona que es sentís motivada pel món del vi i tot el que l´envolta.

El temari del curs es distribuí de la següent manera: 1. Breu història vitivinícola. 2. Classificació dels vins. 3. Com saber quan un vi és de qualitat? 4. La corba de vida dels vins. 5. La cultura del servei de la taula. 6. El plaer.Els maridatges:La gastronomia i els vins. 7. Com es tasta el vi? 8. El raïm i la vinificació. 9. El vi blanc. 10. El vi negre. 11. El vi rosat. 12. La conservació i l'envelliment dels vins.

Pel que fa al nou curs d’ enologia

El Tast de les 5 millors Denominacions (Nivell II)

, el programa es desglossa de la següent manera: 1.Classificació dels seus vins. 2. Subzones,marques,vins amb més prestigi. 3. Moment òptim de consum segons D.O. 4. Clima, terra, varietats, manera de fer els vins. 5. Costums, tradicions, maneres de prendre el vi segons cada D.O. 6. Llocs d'interès per a visitar. 7. Els principals maridatges. 8. La Rioja: Clàssica i actual.Tastem 2 vins. 9. La Ribera del Duero.Tastem 2 vins. 10. La Borgonya: Classificació dels "Climats".Tastem 2 vins. 11. Burdeus.

Classificació. Subzones."Crus".Tastem 2 vins. 12. El Priorat.Tastem 2 vins. 13. Acabem amb un tast a cegues de un tercer vi per D.O.on

caldrà identificar la regió.

I finalment, les característiques del curs sobre

Els 20 Millors Vins Espanyols

, eren: com es tasta un vi i com omplim una fitxa de tast; e xplicació del perquè aquest vins i no uns altres; comentari de les característiques de cada un d'ells: ull, nas i boca; tast d’un total de 20 vins en dos dies. El tast és a cegues per tal de no quedar influenciats per la marca. Cada alumne tindrà 10 copes a la seva disposició. El primer dia tastem els vins menys cars i el segon la resta:Pingus , Vega Sicília , Cirsion , Ermita , Thermantia , Sot Lefriec.

Cada alumne haurà de dir segons ell, quin és el vi que més l'hi agrada i evidentment haurà d'identificar quin és quin segons la teoria d'abans. El curs finalitzà comentant cada un dels vins.

Els objectius prinipals del curs eren tenir el plaer de gaudir dels millors vins de la tastant i comentant alhora cadascun dels vins; descobrir les Península, tot diferències de les diverses varietats i Denominacions d'Origen; ampliar la seva cultura vitivinícola amb un tast únic. Al menys s'ha de fer un cop a la vida; intentar el ésser més objectiu en les diferents adquisicions dels vins; entendre perquè d'aquest preus tan elevats.

Tots tres cursos d’ enologia varen ser coordinats pel sr. Antoni Cot, llicenciat en Econòmiques per la UB i Diplomat en Enologia a Bordeus.

Moment previ al tast.

En la línia de seguir un dels objectius principals de l’ AUCer, que és vetllar per la formació de la gent de la comarca, es va impartir per segon any consecutiu secretaris de l’ Administració local: un nou curs destinat, sobretot als

Els Contractes dins de les Administracions Locals

, coordinat pel Sr. Ramon Miñambres i la Sra. Montse Pagès i amb la col·laboració de l’ EAPC (Escola d’Administració Pública de Catalunya). El programa del curs va ser el següent: Àmbit d'aplicació de la Llei de contractes Requisits per contractar amb de les administracions públiques.

l'Administració local, en particular, la pèrdua sobrevinguda.

Els plecs de clàusules Procediments i formes de administratives i les prescripcions tècniques.

contractació. El contracte menor. L'execució, la modificació, la cessió, la resolució i l'extinció del contracte.

La revisió de preus.

Els tipus de contracte administratiu, especialment, els contractes d'obres, de gestió de serveis públics i de subministrament . Els objectius del curs varen ser conèixer des d'una perspectiva pràctica els contractes de les administracions locals, i estava destinat preferentment per a personal que presta els serveis en municipis de menys de 20.000 habitants.

Montse Pagès en una de les seves intervencions

Un altre dels cursos que s’ ha repetit aquest any amb un gran èxit, ens trasllada al mil·lenari món de la medicina xinesa, es tracta del

Qi Gong: Exercicis de Vitalitat i Meditació

, que va ser coordinat per la Sra.Neus Pintat, professora de la EU d ’Infermeria i Fisioteràpia Blanquerna.

El Qi Gong són exercicis terapèutics, propis de la Medicina Xinesa, adreçats a treballar l’energia vital, per medi de les postures, la respiració i l’atenció i consciència deixant la ment tranquil·la. El curs combina exercicis de físics progressivament intensos, de centrament de l’energia en punts vitals i meditació, combinant sempre amb la respiració. Els destinataris eren totes aquelles persones que es vulguessin treballar personalment, per enfortir la seva salut, aprendre a cuidar-se i tenir més coneixement de si mateix. El programa del curs va ser el següent:

Zhan Zhuang:

Triple calentador; camisa de Ferro; caminar Yin Yang; meditació:Harmonització de la respiració i h armonització del cor.

seves ales; meditació:

Separar núvols

: obrir els 8 Canals Extraordinaris; Yi Jin Jing; l ’àliga obre les Respiració AOU; concentració, relaxació, contemplació.

Zhan Zhuang:

triple Calentador; camisa de Ferro; caminar Yin Yang; meditació: Respiració diafragmàtica abdominal; deixar la ment tranquil·la.

Separar núvols:

obrir els 8 Canals Extraordinaris; Yi Jin Jing; l’àliga obre les seves ales; meditació: Respiració amb la pell; sentir-se U amb l’Univers.

Zhan Zhuang:

triple Calentador; camisa de Ferro; caminar Yin Yang; meditació: Respiració AOU; entrament en el Cor i en el Plexe Solar.

Alumnes concentrats mentre realitzen exercicis de respiració.

Finalment en l’ edició del 2005 també vàrem tenir el goig de poder oferir als nostres participants un curs que girava entorn d’un tema que en els últims anys està molt de moda i que cada cop conrea més adeptes; estem parlant del catarisme, i el curs era

Els Càtars. Un Cristianisme sense Creu

,el programa del qual desglossem a continuació:

Marc històric i qüestions prèvies

: les fonts, l ’època històrica, la situació de l’Església catòlica, l’aparició del catarisme, l ’abast territorial, els noms.

La doctrina religiosa, la litúrgia, les regles

: una doctrina cristiana, una religió dualista, l’origen del món, la transmigració de les ànimes, Jesucrist, el Fill de Déu, el consolament, l’abstinència de carn, la continència sexual, la pregària i la predicació, els ritus.

L’organització de l’Església. La persecució:

bons cristians i creients, la casa, albigesos, la l’economia, la dona càtara, la persecució: la croada contra els implicació de la corona catalanoaragonesa, el tractat de Meaux-París.

La Inquisició i la fi de l’Església:

represa dels germans Autier, la fi de la Inquisició, el setge i la capitulació de Montsegur, la l’Església, la recuperació històrica, l’esoterisme.

Aquest curs va ser coordinat i impartit per al professor Antoni Dalmau, escriptor i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna (URL).

Antoni Dalmau en una de les seves classes

Seguint el criteri d’anteriors edicions aquest any també s’ha programat un curs al voltant d’un tema que a La Cerdanya ens toca molt d’aprop: el turisme i la seva gestió, però que malauradament es va haver de suspendre per mancança d’alumnes; el curs que s’havia programat en aquest sentit,

Quin Turisme Volem? Millora de la Qualitat en el Turisme

, tractava a la Cerdanya i construir una marca d’intentar establir un perfil del turisme “ideal” per turística pròpia. També es faria un anàlisi dels principals estàndards de qualitat relacionats amb el turisme: ISO 9000, Q de qualitat, EFQM, etc. Els destinataris del curs eren directius i treballadors d’empreses turístiques, responsables d’oficines d’informació turística, regidors de turisme, persones interessades en millorar la qualitat turística de la Cerdanya. El programa del curs era el següent: introducció al concepte de destí turístic; l’estratègia turística; exemples de marca turística; c reació d’una marca turística. Finalment el curs es dividia en quatre espais: Introducció al concepte de destí turístic; l’estratègia turística; exemples i creació d’una marca turística per la Cerdanya i per acabar una taula rodona amb president del consell comarcal, l’alcalde de Puigcerdà, el president de l’associació de comerciants i president de l’associació d’hotels i restaurants.

En la línia de la temàtica de la història local es programà el curs es va poder realitzar per manca

Cerdanya: Retalls d’Història

, que no d’inscripcions; el curs tractava dels següents punts: La història és el coneixement dels fets i vida dels humans en un territori determinat. Aquesta esta molt condicionada per l'espai, el que en diem geografia. La situació geogràfica i les característiques orogràfiques han sigut determinants en la història de Cerdanya, i segueixen sent-ho. Estimar una terra és conèixer les seves característiques i el seu passat, és entendre el que veiem i el que som, és reconèixer que tant sols som una anella d'una llarga cadena que uneix el passat amb el futur.

ens ha de fer Reconèixer humilment aquesta realitat més respectuosos en el nostre present envers els cerdans i cerdanes del futur. El programa del curs era el colonitzacions; següent: presentació. Geoestratègia de la Cerdanya; prehistòria; primeres època Romana; l'Imperi Tardo Romà; els visigots; la Invasió Àrab; el Feudalisme; el Comtat Cerdà; Jaume I; el Regne de Mallorca; els Càtars; els Austries; el Barroc; les Guerres amb França; el Tractat dels Pirineus: la Guerra de Successió; la Il·lustració; el Segle XIX. Lliberals i Carlins; el Segle XX i la Guerra Civil.

Finalment el darrer curs que es exel·lent acollida fou programà com a novetat en aquesta edició del 2005, i que tingué una

Imatge Personal Integral: Bona Presència i Comunicació Eficaç,

els objectius del curs eren conèixer les característiques i els components de la imatge personal perquè els assistents al curs puguin: millorar la seva imatge personal i, si és el cas, la de l’organització que representen; obtenir els objectius personals i professionals desitjats; comunicar amb claretat i eficàcia; adquirir seguretat i tipus de confiança en qualsevol situació professional; transmetre credibilitat davant de tot públic: clients, treballadors, col.legues, directius, representants de l’administració, alumnes, etc, i guanyar empatia en les relacions interpersonals, en dedicat a la bona l’àmbit privat o professional. En l’apartat presència el programa es desglossa a continuació: a) La Imatge en la nostra societat

:

1. Concepte d’

imatge

i la seva importància. 2. Iconologia de la imatge (codis d’imatge).3. Diferència entre “imatge persona”l i “imatge integral”. 4. La imatge personal en el món laboral; b) Aspectes que configuren la imatge personal

:

1. Estudi del rostre i correccions (maquillatge, barba, ulleres, cabells, etc.).2. Estilisme en els cabells (visagisme, harmonies, estils, tendències, etc.). 3. Cos: bellesa i estètica (higiene i cura de la pell, exercici físic, nutrició, tractaments facials/corporals). Cura de les mans i dels peus. 4. Estilisme en el vestir (tipologies corporals, paleta de colors, fons d’armari, recomanacions). 5. Complements (corbates, mocadors, bolsos, sabates, cinturons, etc.). 6. Perfums. 7.

Com transmetre credibilitat i generar confiança. 8. Gestió de la pròpia imatge. I en l’apartat dedicat a la comunicació eficaç, el programa va ser el següent: 1.- Expressar-se bé és convèncer. La paraula: eina de comunicació i essència de la imatge. Com ens veuen els altres, a través de la nostra parla? 2. Domini del llenguatge.

Correcció lingüística: pronúncia, vocalització, lèxic, etc. 3.- L’expressió no verbal Posició del cos, gestos, expressió del rostre, to de veu, el contacte visual, etc. Indumentària, complements, aspecte discurs, físic. 4.- Fases de la preparació. Recerca de la informació, estructuració del preparació del material, localització de l’espai i del material de suport, etc. 5.- La improvisació Perills i avantatges de la Com improvisació. Recursos per evitar la catàstrofe. 6.- La por i el nerviosisme.

vèncer la por a parlar en públic i com pal·liar l’efecte dels nervis. 7.- Captar l’atenció del públic.

Despertar l’interès, mantenir l’atenció, establir comunicació amb el públic i generar “feed back”. 8. L’avaluació. Formes d’obtenir informació. Avaluació dels aspectes positius i dels que es poden millorar.

La primera part Assessora d’aquest curs va ser impartitda per

Antònia Gambau

Llicenciada en Història de l’Art.

d’Imatge Personal i Col·lectiva. Llarga experiència en l’assessorament de professionals de tots els sectors i de col·lectius d’empresa. Col.laboradora d’Icómpani, com a especialista en imatge integral.

La segona part amb llarga d’aquest curs va ser impartida per la professora

Teresa Baró

, llicenciada en Filologia, experiència en l’ensenyament. Tècnica analista publicitària. Màster en Relacions públiques i Protocol, Assessora de comunicació personal i d’empresa. Directora d’Icómpani.

Per acabar, referent a la formació acadèmica, també volem remarcar que com cada any s’ ha celebrat una Taula Rodona, on hi podien assistir tots els alumnes matriculats a la universitat d’ estiu, que aquest any portava el títol de

“Delinqüència Juvenil: Bandes Urbanes”

, i que va comptar amb la col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra i els següents ponents: el Sr. Lluís Paradell, sotsinspector i cap de l’Àrea Central d’Anàlisi Estratègica, la Sra. Teresa Busquets, psicòloga de l’EAIA La Garrotxa (Equips d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència) i el Sr. Salvador Moreno, Delegat d’Assistència al menor (DAM) Servei Territorial de Justícia a Girona, i com a moderador el Sr.

Josep Maria Teignier.

Intervenció de Salvador Moreno a la Taula Rodona d’enguany

Analitzant els diferents cursos i programes exposats s’ha d’emfatitzar que la Universitat d’Estiu “Ramon Llull”. Puigcerdà, manté per un costat, una línia de continuïtat en referència a algunes temàtiques, per exemple, les prestacions socials o la temàtica esportiva; però a la vegada també es dóna entrada a nous cursos d’interès social i adaptats a la realitat del territori.

Però la Universitat d’Estiu “Ramon Llull”. Puigcerdà, no només programa cursos educatius. Aprofitant que aquella setmana s’apropa la Festa Major també es programen tota una sèrie d’activitats paral·leles de caràcter més lúdiques i culturals.

Com cada any es va programar un sopar de cloenda amb la intercanvis informatius sobre el que havien estat els cursos. Uns altres actes aperitiu al final de la gastronòmics foren un conferència de cloenda i un còctel el mateix dia que el sopar de germanor o el cremat que es va servir intenció de fonamentar diferents després de la pel·lícula “

Melinda i Melinda

” de Woody Allen a la Plaça Cabrinetty.

De la mateixa manera tant els alumnes, com els professors, com els organitzadors tenien la possibilitat d’anar a les instal·lacions del poliesportiu de Puigcerdà, tenien l’entrada gratuïta a l’exposició “

El Món del Verí

” del Museu Cerdà, i com a altra novetat per als alumnes, aquest any, aquells que ho desitgessin podien gaudir d’un

pack

turístic que incloïa allotjament, dietes, cursos i activitats esportives i d’aventura per la nostra comarca. Finalment per a fer una valoració de tots els cursos així com també de totes les activitats culturals i lúdiques, aquest any també hem posat a la disposició d’alumnes i participants un fòrum d’opinió a la pàgina

web

de la Universitat d’Estiu Ramon Llull.

Puigcerdà 2005 ( www.aucer.org

). I per acabar també volem destacar la presència de l’Honorable conseller de Governació i Administracions Públiques el sr. Joan Carretero i Grau que ens oferí una conferència al voltant de la nova ordenació territorial del principat i les vegueries que l’han de compondre

Els components de la taula de presidència El conseller Carretero en un moment de la cloenda Josep Gallifa i panoràmica de sopar de 2005 Ponents de la cloenda de 2005

VALORACIÓ GLOBAL DELS CURSOS

Les enquestes passades als participants valoren com a molt positiva la Universitat d’ Estiu “Ramon Llull” Puigcerdà 2005. Analitzant de forma desglossada les diferents variables proposades als qüestionaris els resultats han estat els que es detallen a continuació. Pel que fa el nivell d’organització es valora com a excel·lent, la preparació dels cursos per part dels professors notable, els actes afegits es consideren també molt importants (excel·lent), la temàtica dels cursos de màxima actualitat i molt adaptada a la realitat de la comarca.

Pel que fa a l’ avaluació individual dels cursos en l’ edició del 2005 els resultats que se’ n desprenen són els següents (sobre 10 punts): 1)

El Tast de les 5 Millors Denominacions d’ Origen (Nivell 2).

Nota: 9,25.

2) 3) 4) 5) 6) 7)

Qi Gong: Harmonia del Cos, de la Ment i de l’ Esperit.

Nota: 9,15.

Tecnologia, Esport i Muntanya.

Els Aspectes

Nota: 9.

Pràctics dels Sistemes de Gestió Urbanística.

El Romànic a la Cerdanya.

Nota: 8,14.

Constel·lacions Familiars.

Nota: 8,02.

Gestió Clínica.

Nota: 7,89.

Nota: 8,80.

Fent una mirada retrospectiva fins als creixement del nombre orígens de la Universitat d’Estiu es fa palès la tendència al d’alumnes i també l’excel·lent acollida que està tenint en tots els àmbits.

Aquests fets han fet Puigcerdà.

llançar el repte d’incorporar nous projectes a la Universitat d’Estiu “Ramon Llull”

ENTITATS COL·LABORADORES

La feina de coordinació i organització de les quatre institucions promotores d’aquests cursos (Ajuntament de Puigcerdà, Universitat “Ramon Llull”, Enginyeria-Arquitectura La Salle i Associació Universitària de la Cerdanya) és molt important, però cal afegir, tal i com ja hem apuntat en la introducció, que sense l’aportació de patrocinadors, col·laboradors i sponsors que a continuació esmentem, les jornades educatives programades al juliol passat no haguessin estat possibles.

Les entitats patrocinadores han estat Sorea, Agbar, Diputació de Girona i La Caixa d’ Estalvis i Pensions de Barcelona, en quant a col·laboradors cal destacar el recolzament de l’ Hospital de Puigcerdà (Centre Hospilatari de la Cerdanya), Residència de Puigcerdà (Centre Sòciosanitari de la Cerdanya), Consell Comarcal de la Cerdanya, Ona Catalana, Bouquet Ràdio Pirineus, Mossos d’ Esquadra, d’ Aromes, Xarxa d’Universitats Institut Joan Lluís Vives i Òmnium Cultural.

Pel que fa a sponsors es detallen a Caja Madrid, Caixa continuació: Caixa Catalunya, Caixa de Girona, Caixa Manresa, Penedès, La Molina, Caprabo, Carlos Rocha, Hotel del Prado Restaurant i Resort Alp 2500.

Pancarta esquerra: patrocinadors, col·laboradors, sponsors i organitzadors; pancarta dreta: llistat dels cursos 2004.

LLISTAT DE PATROCINADORS

Caixa Penedès Caixa de Manresa Caixa de Girona Hospiatal de Puigcerdà Caja Madrid Mossos d' Esquadra Consell Comarcal Diputació de Girona Sorea La Molina Ona Catalana Bouquet d' Aromes Carles Rocha Caprabo Hotel del Prado Òmnium Cultural Xarxa Joan Lluís Vives Resort Alp 2500 Lluís Bosom Pilar Font Font Matilde Benaus Jordi Boix Pere sau Jordi Beltran Joan Pous Marta Rivera Miquel Codina Joan Anton Font Josep Maria Teignier Antoni Cot Sr. Carles Rocha Santi Roig Lluís Dolcet Marta Rovira Salvador Batlle Director Directora Directora Gerent Director Caporal President Delegat Zona Director Director Director gerent Director Professora

RESUM DE DADES 2005

Cursos Programats Cursos suspesos Activitats Realitzades Participants Alumnes Sopar Total Sopar Convidats Sponsors 14 4 5 647 201 123 48 19