Dataetik - FireFly.nu

Download Report

Transcript Dataetik - FireFly.nu

Dataetik

Jonas Höglund [email protected]

30 november 2011

Fildelning är ett mycket omdebatterat ämne. Denna text behandlar min syn på olika typer utav fildelning ur ett etiskt och i viss mån juridiskt perspektiv.

Först och främst bör man reda ut vad som menas med olika termer. Fildel ning syftar på delning utav digitala filer mellan användare på ett datornät verk, exempelvis en bild eller en webbsida. När du besöker en webbplats hämtas flera filer ner från webbservern till din webbläsare: detta är en form av fildelning.

Det är alltså ganska uppenbart att “fildelningsdebatten” inte syftar på fildel ning , utan i själva verket handlar om något annat: piratkopiering.

Vad är då piratkopiering?

ne.se

definierar piratkopiering som “ olaglig kopi ering av upphovsrättsligt skyddade produkter utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd ”. All kopiering är alltså inte piratkopiering. Exempelvis är kopie ring för privat bruk, s.k.

privatkopiering , fullt laglig. I denna text används termerna piratkopiering och olaglig fildelning synonymt.

Det är ganska resonerligt att man ska ha rätt att kopiera upphovsrättsskyd dat material för privat bruk, men detta är dock inte alltid möjligt. För att skydda verk från piratkopiering lägger skivbolag, spelutgivare och liknande typer av företag till s.k.

DRM ( Digital Rights Management ) till sina produk ter, vars mål är att göra det svårare att skapa och använda olovliga kopior av en vara. Dock råkar dessa typer av skydd ofta hindra även privatkopiering av varan, exempelvis kopieringsskydd på CD- och DVD-skivor.

Jag kommer nu att gå in på mina etiska ställningstaganden kring ämnena privat- och piratkopiering, och därefter diskutera skivbolagens och andras motiv till DRM. Jag tror inte någon betvivlar att fildelning i sig skulle vara moraliskt fel, så jag kommer inte att gå in närmare på det.

Privatkopiering, kopiering för privat bruk, anser jag är moraliskt rätt. Om jag köper en vara anser jag ha rätt att göra vad jag vill med den så länge jag inte på något sätt delar med mig utav delar av eller hela varan till 1

prosam11: Dataetik Jonas Höglund, 920806-1375 folk som inte har äganderätt för varan. Jag anser att detta faller in under nyttjanderätt; om en vara är upphovsrättsskyddat och jag kopierar den för att kunna lyssna på musiken även när jag inte har tillgång till en CD-spelare anser jag att detta faller in under “nyttjande”.

Det intressantare ämnet är egentligen piratkopiering. Det största argumentet mot att piratkopiering skulle vara moraliskt försvarbart brukar vara förlorad inkomst, och folk som är mot piratkopiering brukar försöka likställa pirat kopiering med stöld; “ you wouldn’t donload a car ”. Problemet med detta ar gument är att många mindre artister och spelutvecklare istället ser motsatt effekt: den olagliga fildelningen fungerar som gratis reklam för upphovsrätts innehavaren, och försäljningen ökar istället för att minska.

Vanliga argument för att olaglig fildelning skulle vara moraliskt försvarbart är exempelvis att man bara ska “testa” varan; man är inte säker på om spelet fungerar på ens dator eller om man kommer att uppskatta musiken.

Detta argument skulle möjligtvis hålla om det faktiskt följdes upp, men nästan alltid används det som ett sätt att försvara ens handling utan att man faktiskt gått vidare och köpt varan när man testat den.

Ett annat argument som ofta kommer upp är att en väldigt liten del ens pengar faktiskt går till upphovsrättsinnehavaren. Detta argument håller jag delvis med om, men problemet är att det faktiskt finns en anledning till att dessa mellanled faktiskt får så mycket pengar. Att utveckla ett spel eller spela in en film innebär enorma kostnader; ett spel tar vanligtvis minst ett år att utveckla, och alla i teamet ska få lön under denna tid, oavsett huruvida spelet kommer att sälja eller inte. Spelutgivaren, förlaget, skivbolaget eller liknande gör alltså en slags insats, och lägger ner en hel del pengar så att upphovsrättsinnehavaren kan producera sitt material. Självklart vill de då få ganska bra utdelning för de pengar de satsat på produkten.

Dessa två argument anser jag inte håller för att försvara piratkopiering mo raliskt. Ett tredje argument som ibland förekommer, att man piratkopierar för att man på annat vis inte kan få tag på varan, anser jag dock till är okej; de flesta upphovsrättsinnehavare, åtminstone mindre sådana, tror jag hellre önskar att man beskådar deras verk än att man struntar i det för att man inte har möjligheten att göra det lagligt. En del upphovsrättsinnehavare, ex empelvis speltillverkaren Markus Persson och bandet Machinae Supremacy, har uttryckt detta explicit.

2