Yrkesbeskrivningen - Sveriges Skolkuratorers Förening

Download Report

Transcript Yrkesbeskrivningen - Sveriges Skolkuratorers Förening

Kompetens

Skolkuratorer är vanligtvis socionomer. Som skolans sociala och psykosociala expert ställer skolkuratorsyrket stora krav på självständighet i yrkesrollen. Den professionella kompetensen omfattar kunskaper i beteende- och samhälls vetenskap såsom socialt arbete, sociologi, psykologi, statsvetenskap, socialt förändrings arbete, psykosocialt behandlingsarbete samt socialrätt och juridik.

Centrala utgångspunkter i socionomutbildningen är teorier om mänskliga beteenden, sociala system och människors samspel med omgivningen. Professionella kunskaper i samtals metodik är en förutsättning för skolsocialt arbete samt en bred kunskap om vårt välfärdssystem i form av socialförsäkringar och sociallagstiftning.

Teoretisk kunskap om förutsättningar för samverkan krävs för skolkuratorns samordningsansvar som följer när elever har behov av insatser från såväl skolan som andra verksamheter och myndigheter.

Utöver ovanstående finns flera kvalificerade fortbildningar lämpliga för yrket.

Verktyg och metoder för att säkerställa kvaliteten

■ Verksamhetsplan och verksamhetsberättelse ■ ■ ■ Handledning, extern och yrkesspecifik Dokumentation Vidareutbildning enligt individuell kompetensutvecklingsplan ■ Introduktionsplan och mentorskap för nyanställda ■ Samverkan med skolkuratorers nätverk lokalt, nationellt och internationellt ■ Omvärldsbevakning, aktuell utveckling och forskning inom skolsocialt arbete ■ ■ Yrkesetiska riktlinjer Kvalitetsprogram för elevhälsan (på skolnivå och på kommunnivå)

Sveriges Skolkuratorers Förening

YRKESBESKRIVNING En vägledning för skolkuratorn 2014

Denna yrkesbeskrivning revideras av Sveriges Skolkuratorers Förening varje kalenderår.

Första upplagan upprättades i Stockholm 2008.

Skriften är en del i en serie vägledningsdokument som Sveriges Skolkuratorers Förening tagit fram.

Övriga dokument handlar om dokumentation, handledning, samverkan och sekretess.

Uppsala oktober 2014 Sveriges Skolkuratorers Förening www.skolkurator.nu

Sveriges Skolkuratorers Förening 2014 – Yrkesbeskrivning 4 Denna övergripande beskrivning är avsedd att vara ett stöd för kuratorer som vill informera om skolsocialt arbete till politiker, till skolans personal eller till andra grupper.

Uppdrag

Skolkurator arbetar enligt det övergripande uppdrag för skolans verksamhet som finns presenterat i skolans styrdokument. Skolkurator ingår i skolans Elevhälsa. Skolkurator är sakkunnig inom skolan gällande socialt arbete och sociallagstiftning samt står för elevhälsans psykosociala insatser.

– För medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vidare ska det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses.

Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot elevens mål ska stödjas. Elevhälsans mål är att skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för eleven.

I det individuellt inriktade arbetet har elevhälsan ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje enskild elevs lärande och utveckling.

(SkolL 2 kap.16§)

Tillämpliga lagar och styrdokument

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ Nya skollagen, SFS 2010:800 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Läroplan för sameskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Läroplan för grundsärskolan 2011 Gymnasieförordning (2010:2039) Förordning om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall (SKOLFS 2010:250) FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) (1989) Salamanca-deklarationen 1994 (undervisning av elever med behov av särskilt stöd) Diskrimineringslag (2008:567) Socialtjänstlagen (2001:453) Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) Förvaltningslagen (1986:223) Vägledning för Elevhälsan (2014), Socialstyrelsen & Skolverket

Mål

Att alla elever når kunskapskraven och utvecklas socialt och emotionellt i en miljö som främjar lärande.

Skolkurators arbete

För att främja elevers lärande och utveckling står skolkuratorn för elevhälsans sociala och psykosociala perspektiv. Det skolsociala arbetet, vars utgångspunkt är att skapa möjlighet till förändring och utveckling utifrån en helhetssyn, omfattar insatser på såväl individ-, grupp-, organisations- som samhällsnivå.

Skolkuratorn har kunskap om och använder, utifrån beprövad erfarenhet och evidens, ett brett register av arbetsmetoder för att möta skolans behov av psykosociala insatser.

Skolkuratorn

■ ■ ■ ingår i skolans elevhälsoteam står för elevhälsans psykosociala insatser bidrar med ett socialt och psykosocialt ■ perspektiv i utvecklingen av den pedagogiska verksamheten som en del av elevhälsans hälsofrämjande och förebyggande uppdrag främjar elevens delaktighet och möjlighet att ■ ■ komma till tals genomför yrkesmässiga samtal, såsom stöd-, motivations- och krissamtal liksom utred ande, rådgivande och bearbetande samtal med enskilda elever och deras familjer utreder och bedömer den sociala och psyko sociala situationen för enskild elev bland annat som underlag inför beslut om särskilt stöd och upprättande av åtgärdsprogram samt inför elevs mottagande i särskola ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ initierar samverkan och deltar i nätverks arbete med olika aktörer för att skapa förutsättningar för enskild elev att klara skolan och få adekvat stöd för sin sociala och emotionella utveckling initierar och medverkar i anmälningar till socialtjänst och polis, kontakter med psykiatri, arbetsförmedling, ungdoms mottagning, habilitering med flera för elever som far illa, elever i socialt utsatta samman hang och elever med psykisk ohälsa arbetar med grupper av elever i förebyggande syfte och vid akuta behov ger handledning och konsultation till skolpersonal ingår i skolans grupp för kris- och katastrof beredskap medverkar i arbetet med att upprätta och implementera handlingsplaner arbetar med skolans struktur och organisation för utveckling av värdegrund och likabehandling bidrar till personalens kompetensutveckling inom det sociala och psykosociala området ingår i samverkansgrupp inom ramen för socialtjänstens övergripande preventiva arbete Sveriges Skolkuratorers Förening 2014 – Yrkesbeskrivning 2 Sveriges Skolkuratorers Förening 2014 – Yrkesbeskrivning 3