Policydokumentet Bemanningsavtalet - LO

Download Report

Transcript Policydokumentet Bemanningsavtalet - LO

Policydokument Bemanningsavtalet

1 Bakgrund:

Kollektivavtal för arbete i bemanningsföretag är tecknat av LO-förbunden gemensamt, och har funnits i cirka 12 år. Med ett kreativt tänkande av bemanningsföretagen kring avtalets paragrafer står tillämpningen av avtalet under ständig omprövning. Auktorisationsnämden har i en dom 2012 poängterat

” vikten av att bemanningsbranschen värnar om sina kollektivavtalsregler och inte skapar utrymme för manipulation”

LO-distriktet i Skåne startade för erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring en Bemanningsavtalsgrupp (BA-gruppen) 2009 bestående av representanter från förbundsavdelningarna. Samtliga fackliga avdelningar i Skåne har en stående inbjudan att delta i bemanningsavtalsgruppen. Under tiden som BA-gruppen har varit verksam har bland annat en konferens med bemanningsföretag och Almega genomförts, samt ett projekt där bemanningsanställda på Sandvik har inlemmats i det dagliga fackliga arbetet i IF Metall-klubben.

Med tiden har diskussioner kring ett antal problemställningar kommit att dominera våra träffar.

Åtgärd

BA-gruppen har gemensamt beslutat att producera ett policydokument utifrån att vi gemensamt tar ställning i de frågor som kommer upp på våra träffar och ger stöd för hur vi skall tolka och förhålla oss i den uppkomna frågor/situationer. Policydokumentet kommer att distribueras elektroniskt till förbundsavdelningarna i Skåne via LO-distriktet

Samsynen är viktig. Vi har redan fått bekräftat att det ger tyngd att vi delger arbetsgivare att ”detta ”är vi överens om tvärfackligt inom LO-distriktet.

Pedagogiskt upplägg

De ställningstaganden som BA-gruppen tar, och som har bäring i LO:s Bemanningsavtal knyts till respektive § nr mom. och stycke. Därunder kommer vi att skriva vår uppfattning. Övriga ställningstaganden som inte är direkt kopplade till Kollektivavtalet listas separat.

Bemanningsavtalsgruppen

Joakim Frank Catrine Sunesson Byggnads IF Metall Patrik Carlsson GS Magnus Alm Hotell o Restaurang Johan Sandberg Renaldo Tirone Linda Svensson Ali Shibl IF Metall SEKO Transport Transport Jan Clausen Lennart Nilsson Johnny Andersson Jonas Andersson Kaj Persson Ingmar Fransson Andreas Kindesjö Fastighet Handels IF Metall IF Metall Målare SEKO Transport

Avsnitt 1 Omfattning och ikraftträdande 2 §1 Avtalets tillämpningsområde

Mom 1 tillämpningsområde m m

Detta avtal gäller för företag som hyr ut arbetstagare (bemanningsföretag

)

och som är medlemmar i bemanningsföretagen samt deras anställda när de utför arbete för vilket någon av arbetstagareförbunden har avtalsrätt. Under utbokad tid tillämpas för den anställde det, för det aktuella arbetet hos kunden, vid varje tidpunkt tillämpliga riksavtal avseende löner och allmänna anställningsvillkor.

BA-gruppens uppfattning (när uthyrningsföretaget vill hyra in personal, för att hyra ut)

Intentionen med avtalet är att alla arbetstagare som hyrs ut skall vara anställd av bemanningsföretaget, ej inhyrd. Därför skall vi säga nej till inhyrd personal.

Avsnitt 2 Anställning och arbetsskyldighet 3 §3 Anställning

Mom 1 Anställningsformer, stycke 5 och 6

Överenskommelse om visstidsanställning kan träffas med den som är studerande och med avtals- och ålderspensionärer. Studenter ska skriftligen ha styrkt att de är studerande. Om arbetare särskilt begär det kan anställningen på viss tid ske för att erbjuda möjligheten till återkommande korta anställningar. Detta avser arbetstagare med annan huvudsaklig sysselsättning som önskar tillfälligt extraarbete.

BA-gruppens uppfattning

Tillsvidareanställningar är huvudanställningsformen. De flesta bemanningsföretagen vill hävda att det räcker att man studerar på halvtid för att kunna ta in dem på timanställning. Vi menar med hänvisning till ursprungstanken i avtalet, att student skulle kunna gå in och jobba under ferier, är att man ska studera på heltid för att timanställning ska kunna bli aktuell. Angående annan huvudsaklig sysselsättning menar BA-gruppen att det inte räcker med att man har en 50% sysselsättning hos en annan arbetsgivare eftersom man säger

huvudsaklig

. Vi menar att det krävs 75% sysselsättning för att kunna bli anställd på kortare anställningar.

Avsnitt 2

4

Anställning och arbetsskyldighet

§3 Anställning Mom 1 Anställningsformer, stycke 9

Därutöver kan avtal enligt lag träffas för vikariat, praktikarbete, feriearbete och med anledning av tjänstgöring enligt lagen om totalförsvarsplikt. Om den fackliga organisationen anser att missbruk av denna bestämmelse sker, äger den påkalla lokal respektive centralförhandling i ärendet. Löses ej tvisten erfordras i fortsättningen överenskommelse med lokal fackligorganisation omfattande det företag som tvisten gäller.

BA-gruppens uppfattning

BA-gruppens inställning är att en vikarieanställning enbart skall vara till för att ersätta en anställd som av någon anledning ej kan utföra arbete hos sin arbetsgivare. Det ska klart framgå vem vikariatet är för och vilket arbetsområde denna person har. Det är BA-gruppens åsikt att man ej kan utföra vikariat längre bort än 75 km från det kontor där den person som vikariatet avser är anställd Vi skall tillse att missbruk av vikariatsanställning upphör och att förtäckta korta visstidsanställningar till följd av att reglerna i bemanningsavtalet används felaktigt stävjas.

Avsnitt 3

5

Lön o Ersättningar

§ 4 Personlig lön och minimilöner Mom 1 Personlig lön, stycke 1

För vuxna arbetstagare avtalas vid anställningen en garantilön som skall bekräftas i anställningsbeviset.

Mom 2 Timlönegaranti, stycke 1-4

Timlönegaranti (om inte något annat är överenskommet) 100 kr 108 kr kvalificerade yrkesarbetare

BA gruppens uppfattning

Nyanställd kan man vara en gång inom branschen. När man får tillsvidareanställning i ett bemanningsföretag måste man anses vara kvalificerad yrkesarbetare, för då kan man hyras ut varsomhelst - vilket är själva iden med avtalet. Då skall 108 kr tillämpas som garantilön. Vi hävdar att 100 kr i garantilön endast är tillämpligt under prövotiden sex månader alternativt längre efter förhandling med facket.

Avsnitt 3 Lön o Ersättningar 6 §5 Lön och ersättningar under utbokad tid

Mom 1 Lön och allmänna anställningsvillkor, stycke 1

Under utbokad tid tillämpas för den anställde det, för det aktuella arbetet hos kunden, vid varje tidpunkt tillämpliga riksavtalet avseende löner och allmänna anställningsvillkor.

§ 6 Lön under ej utbokad tid och timlönegarantin Mom 1 Lön under ej utbokad tid.

Under tid då arbetstagaren inte är utbokad, men arbetar eller deltar i beordrad utbildning utges, den personliga timlönegaranti. (timlönegaranti efter 130501)

BA-gruppens uppfattning

Det har framkommit att en del bemanningsföretag tillämpar (timlönegaranti efter 130501)personlig lön till sina anställda när de introduceras hos kunden. T ex om den uthyrde de första dagarna hos kunden får gå bredvid för att lära sig verksamheten och dess rutiner. BA-gruppen uppfattning är att när en anställd i bemanningsföretag är uthyrd till kund skall alltid GFL-lön utgå, oavsett om den anställde hos kund är i arbete, utbildas, introduceras eller på ytterligare annat sätt deltar i kundens verksamhet. Personlig lön(timlönegaranti efter 130501) utgår endast vid arbete, utbildning eller andra interna aktiviteter hos den egna arbetsgivaren (bemanningsföretaget). Ovanstående framgår tydligt i Bemanningsavtalets §§ 5 och 6 som reglerar just lön vid utbokad respektive ej utbokad tid och skillnaderna däremellan.

Samsyn på frågor som inte berörs i kollektivavtalet Belastningsregister 7

Det tycks vara mer regel än undantag att BF begär utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning. Man villkorar helt enkel genom att säga, vill du arbeta hos oss kommer du hit med ett utdrag ur belastningsregistret så öppnar vi det här gemensamt vid anställningsintervjun.

BA-gruppens uppfattning

Arbetsgivaren ska inte begära utdrag från belastningsregistret utan överenskommelser med det inkopplande förbund..

Drogtester. BA-gruppens uppfattning

Arbetsgivaren kan inte utföra drogtester utan överenskommelser med det inkopplande förbund .

Bemanningsföretagen som säger upp personal. BA-gruppens uppfattning

Vi tycker det är oetiskt att samma företag eller via dotterbolag, är inblandade i omställningen. Därför tycker vi att bemanningsföretag, som säger upp personal, inte skall vara inblandad i omställningen, inte som företag eller via dotterbolag.

Konkurser /Arbetsbrist BA-gruppens uppfattning

Den inkopplande avdelningen skickar den anställdes anställningsavtal till de fackliga avdelningarna, som medlemmar tillhör.

8 Rehabilitering Lagstiftning gällande rehabilitering

Arbetsmiljölagen (AML) Arbetsmiljöförordningen (AFS 1994:01) Lagen om anställningsskydd (LAS) Socialförsäkringsbalken (SFB) Summering av lagtexternas intention: Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, social och arbetslivsinriktad art, som behövs för att den som är sjuk skall återfå sin arbetsförmåga och få förutsättningar för att försörja sig genom arbete (återgång till ordinarie arbete och ordinarie lön samt ett värdigt liv). Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för rehabiliteringen. Den sjuke och den fackliga organisationen ska medverka aktivt.

BA-gruppens uppfattning

Det rehabiliteringsansvar som arbetsgivaren har utifrån ovan nämnda lagstiftningar, gäller också bemanningsföretag. Det finns ingen anledning att göra undantag för just denna bransch.

Hur agerar vi när ett uthyrningsföretag begär dispens för ett företag, som saknar kollektivavtal, för nattarbete? BA-gruppens uppfattning Vi säger nej!

Nattarbete är endast tillåtet om det har avtalats i kollektivavtal. Vår uppfattning är att gällande kollektivavtal på kundföretaget måste till för nattarbete.