Stolt både dag o natt bär jag min fjälliga hatt. En skivling som alla

Download Report

Transcript Stolt både dag o natt bär jag min fjälliga hatt. En skivling som alla

Nr 5 2011 · Årgång 45 Medlemstidning för MHF Camping Club

Stolt både dag o natt bär jag min fjälliga hatt.

En skivling som alla kan eta (Stockholmska) Gissa nu vad jag kan heta.

Foto: Ulf Jonsson

Clubchefen har ordet

Hej Clubkamrater! Då var det dags igen för det alla går och väntar på, Kultrycket i brevlådan. Värmen har anlänt till Skåne med 21 grader på norrsidan kl. 14.00. Det är väldigt skönt. Hoppas att ni har varit på många trevliga träf far och att vi kan läsa om dessa i Kultrycket eller på vår hemsida. Glöm inte att sända in era bidrag till redaktör och webbmaster så får alla se vad ni har varit med om och det kan ju vara ett uppslag för någon av oss andra till en utflykt i vår fina natur. Den 29 oktober har Clubrådet möte i Borås. Har ni något som ni tycker att vi borde ha med på agendan så meddela det till oss i rådet. Ni kommer väl ihåg att värvningen pågår fortfarande! Ny medlem i MHF betalar 195: - och Campingcluben + 75: -. MHF-s kansli flyttar till ny adress. Nya adressen är: Hammarby Fabriksväg 25 120 33 Stockholm.

Ni som åker ut med MHF-s Alkolåssläp bör kontrollera vikten på dem innan ni kör iväg. Ni skall inte riskera era körkort för att köra runt med övervikt på dessa. De vågar som finns utmed vägarna och är polisens kontrollplatser, går bra att väga på och de siffror som kommer upp på displayen är också den vikt som polisen går efter. Där finns inga avdrag eller rabatter på denna vikt. Vi har många i vår club som vet vad som gäller vad det gäller körkort och vikter men när amatörer skall hålla på och leka får vi som gör jobbet på fältet kontrollera det fordon och den utrustning som vi hämtar. Överlastvikten räknas på den lastvikt som släpet är typat för, det blir fort stora överlastprocent.

Det finns någon träff kvar i träfflistan så passa på att ta en tur med husvagnen/husbilen och njut av den värme som vi fått nu på höstkanten. Vi närmar oss också den tid då den största nat tfrosten kommer. Glöm inte att kontrollera däcken så de har till räckligt mönsterdjup. Tänk även på att stänga av pumpen och sedan öppna alla tappkranarna. Därefter öppnar ni bottenven tilen i tank och varmvattenberedare. Till sist håll spolknappen på toan nedtryckt i 10 sekunder för att förhindra sönderfrysning av kranar och magnetventil. Ta det lugnt i trafiken så ses vi igen!

Jan-ÅkeHansson, Clubchef Medlemstidning för MHF Camping Club

ANSVARIG UTGIVARE:

Anders Marklund Hällbruksgatan 3, 2 tr, 974 35 Luleå. Tel: 0920-24 86 24 e-post: [email protected]

REDAKTÖR:

Ulf Hellgren, C 4451, Kilby Vasängen 319. 748 91 Österbybruk. Tel. 0174-361 75, Mobil 070-200 97 97. e-post: [email protected]

Manuskript för publicering skickas till redaktören, helst som E-post i andra hand per brev. Bilder skickas alltid digitalt eller per brev. Tävlingslösningar skickas till redaktören per brev.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera insänt material.

ANNONSACKVISITÖR

Kjell Lidberg, Morkullegränd 8 nb, 974 54 Luleå. Tel: 0920-669 59, mobil:070-386 69 59.

e-post: [email protected]

LAYOUT & TRYCK:

Luleå Grafiska AB.

CLUBCHEF:

Jan-Åke Hansson, Drottningvägen 15, 243 33 Staffanstorp Tel: 046-25 67 96, mobil: 070-992 62 29. e-post: [email protected]

INTERNATIONELLA KÖRKORT / MATERIALFÖRVALTARE

Ulf “fixarn” Karlsson, Björkgatan 16. 591 36 Motala. Tel/fax nr. 0141-21 59 32, Mobil 073-202 18 35. e-post: [email protected]

PRENUMERATION:

60:– per år (6 nr). PG: 691894-0

ADRESSÄNDRINGAR OCH UTEBLIVEN TIDNING. ANMÄLAN OM NYA MEDLEMMAR SAMT TRÄFFLISTA SÄNDES TILL:

Göran Pettersson, Gästgivaregatan 26 A, 432 78 Tvååker Tel: 0340-477 71, Fax: 0703-83 33 72 Mobil: 070-692 52 71.

e-post: [email protected]

ADRESS TILL KLUBBENS INTERNETSIDA:

www.campingclub.mhf.se eller: mhf.se, tryck på flik “Här finns vi”.

Clubbchefen har ordet Redaktörens sida Ett ansikte på klubbisten Bilder från Riksträffen Elmia Oxhälja-träff i Molkom Inför nästa Riksträff Rapport från Ekeröd Teknikerrutan

Utgivningsplan Kultrycket 2011 - 2012

Nr Beräknad utgivningsvecka 6 V. 50 1 V. 9 2 V. 16 3 V. 24 4 V. 34 5 V. 42 6 V. 50 Sektionernas material Företagsannonser 25 nov 30 nov 2 feb 2 april 15 feb 4 april 31 maj 6 aug 30 sep 25 nov 1 juni 8 aug 4 okt 30 nov

3 4 6 11 12 16 17 19 28

4

Redaktörens sida

Märkte du switschet?

Kände du hur det brände till i det oskyddade skinnet när den blix trade förbi? Märkte du hur det plöt sligt blev ljust en kort stund, men hur mörkret strax återkom igen? Jag talar om sommaren, som försvann lika fort som den alltid tycks göra.

Som pensionär har man ju obegrän sat med tid och det var så mycket jag skulle hinna med. När jag lade i båten i slutet på april, lovade jag mig själv att i sommar skall jag fiska minst en gång i veckan. Jag prickade in några närbelägna marknader där jag skulle sätta upp mitt stånd igen. Och jag skulle besöka den där campingträffen som jag missat flera år i rad. Visst har det blivit några abborr filéer i frysen, men fiskemorgnarna har varit få. Till jul är det slut i frysen, så därefter får det bli lax eller annan simpel mat. De aktuella marknad erna får jag ta nästa år istället, liksom den campingträff som jag aldrig tycks komma till. Svampen höll på att torka bort, men till sist fick vi regn här i Uppland och godsakerna kom i stor mängd. Även de blåbär och lingon som jag hittat kommer att räcka över vintern, så svälta ska vi väl inte göra.

Höstens första förkylning

drog jag på mig under trafiknykter hetens dag. Problematiskt eftersom jag dagen efter skulle förbereda ett bygdegårdsjubileum för lördagen och en dryckesutdelning på en marknad under söndagen. De stunder jag var ledig skulle räcka till att färdigställa denna tidning, eftersom Anders i Luleå bara givit mig fem dagar efter stoppdatum. Men jubiléet fungerade hyfsat och söndagens dryckesbjud- ning med tillhörande prat till c:a 1.200 mottagare gick bra. Till kvällen hade jag dock fått en mycket manlig röst och jag sov många timmar under natten. Nu har sex dagar gått sedan första nysningen och förkylningen är nästan borta. Snabbt marscherat med tanke på att i vintras tog det sex veck or att bli frisk. Finns då inget positivt att skriva om i mörkret?

Jag tänker och fun derar. Jo förresten, jag köpte en bil häromda gen. Min gamla Escort hade redan före rik sträffen börjat sjunga på sista versen och blev till slut rent trafikfarlig. Mågen med bilverkstad i Vendel hade i vintras fått order att leta efter ett lämpligt fordon före denna höst. För en tid

Abborrfiléerna räcker nog till jul

sedan fick han tag i en fin Peugeot av årgång 2003 till mig. Han gjorde iordning fyra vinterhjul till den, bytte kamrem och något i framvagnen samt gjorde en fullservice på den innan lev erans. 28.000:- betalade jag, vilket jag förstår är ett mycket förmånligt svär farpris. Nu har jag haft den en vecka och den går så bra!

Stackars dagisfröken Från barnbarnets dagis har jag hört följande berättelse:

Lille Oskar bad dagisfröken om hjälp med stölvarna innan han skulle gå ut i kylan. Fröken log och sa att visst skulle hon hjälpa honom med stölvarna. Fast det heter stövlarna, sa hon med an hon med stor möda drog dem på honom. Dom satt verkligen tajt när hon äntligen fått på dem.

Fel fot! utropade Oskar när han ställt sig upp.

Fröken tittar förvånat och konstaterar att stövlarna faktiskt sitter fel. Det blir att dra av dem igen och byta till rätt fot. När stövlarna äntligen sitter på igen är fröken alldeles utpumpad. Nu sitter dina stövlar rätt säger hon och torkar svetten ur pannan.

Det är inte mina stölvar, säger Oskar.

Fröken räknar nu tyst till tio och försöker behärska sig. Hon tar upp Oskar i knät och börjar dra av honom stövlarna igen. När hon återigen lyck ats få av dem, säger hon: Sådär ja, det var det. Men du kunde väl ha sagt till på en gång att dom inte var dina. Det är brorsans stölvar, säger Oskar. – Men mamma säger att jag ska ha dom tills hon har köpt nya till mig.

Nu brister något inom fröken och hon börjar ifrågasätta den psykologiska de len i sin förskollärarutbildning. Hon rycker åt sig Oskar och börjar en tred je gång ganska bryskt dra på honom stövlarna. Fullständigt slut säger hon därefter: Det heter STÖVLARNA! OK, vilken är din jacka?

Oskar pekar och fröken drar på honom jackan. Hon rycker åt sig en mössa och halsduk från samma krok och frågar: Är det dina? Oskar nickar och fröken slänger på honom mössan och drar till halsduken så att Oskar väser fram ett aj! Fröken tar ingen hänsyn till det utan frågar i häftig ton: Och vantarna – var har du vantarna?

Med darr på rösten svarar Oskar: Dom la jag i stölvarna!

Enligt obekräftade uppgifter har dag isfröken tagit ledigt några dagar. Det ska jag också göra nu när jag är klar med detta nummer av Kultrycket. Nästa gång vi hörs är det snart jul afton. Kors!

UlfH

NYHETER

Under denna rubrik skriver vi kort fattat om de nyheter som kommit på marknaden sedan sist. Från KAMA Fritid FIAMMA Pocket Kassett.

Praktiskt förvaringsfack som hjälper till att hålla ordning. Monteras på insidan av toal ettens servicelucka (passar både Do metic och Thetfords luckor). Enkel förvaring av tabletter för avfallstanken, servetter, engångshandskar m.m.

Konsolbord till Fiat Ducato.

träfärg, aluminium och svart.

Smarta mittbord till husbilen, enkel instal lation med kardborreband. Finns i

Induktionshäll ICP.

shäll kokar det snabbt upp, plattan blir lika snabbt kall.

Med induktion Timer: plattan stängs automatiskt av efter inställd koktid. Håll varm funk tion: Ställ in önskad temperatur och hällen håller denna till annan väljs. 17 inställningar: om du t.ex. ska värma mjölk, sjuda korvar eller göra en god sås finns den rätta inställningen. 60 240°C temperaturkontroll. 180 min. timer. Digital display.

Liten och smidig värmefläkt.

2000 W effekt och keramiskt element som ger en säker uppvärmning och inte bränner damm. Temperaturen kan ställas in i två lägen med 1000 W eller 2000 W, och med termostatfunk tionen reglerar den temperaturen automatiskt i rummet. Fläkten har frostsäkring och startar automatiskt när temperaturen sjunker under c:a 7 °C. Fläkten kan användas i våtrum 0,6 m från våt källa.

FIAMMA Easy Dry - Torr tvätt på nytt sätt.

Tvättställning som monteras på de flesta cykelhållare med en rördi ameter på 35 mm. Beslagen kläms fast på den nedre ramen på cykelhållaren, och i dessa fästs därefter tvättställn ingen. Ställningen kan fällas undan när den ej behövs, och den är också hopfällbar. Ställningen låser själv i ut- resp. infällt läge, helt utan verktyg, och den kan sitta kvar på cykelstället under körning. Monteras helt utan borrning på alla Carry Bike med ett c/cavstånd på 60 – 80 cm. Tillverkad av lätta, eloxerade aluminiumrör med 22 mm diameter. Ställbar bredd: 100 – 120 cm. Djup hopfälld: 37 cm; ut fälld: 60 cm. Vikt: 1,2 kg. Levereras med plastöverdragen tvättlina.

- Din väg till nya spännande platser!

Coral

- är bilen som är tillförlitlig, praktisk och bekväm. Den som väljer Coral väljer en husbil där den rikhaltiga utrustningen inte kommer att göra någon besviken. Med ett generöst lastutrymme finns möjlighet till många äventyr!

Adora

- är vagnen som erbjuder både komfort och elegans. Den som väljer en Adora får modern design, högsta kvalitet och en hög utrustningsnivå. Med beprövad och omtyckt planlösning.

www.adria.se

ALVESTA ARVIDSJAUR BJUV BOLLNÄS ESKILSTUNA FALKENBERG GENEVAD HANINGE ALVESTA HUSVAGN & FRITD TRAKTOR & HUSVAGNSSERVICE WIDLUNDS HUSVAGNAR AB NIBO CARAVAN AB CARAVAN I ESKILSTUNA FJ’s HUSVAGNSCENTER ZÄTA CARAVAN CARAVANHALLEN I HANINGE HISINGKÄRRA KALMAR* KARLSKRONA KIL TAGENE FRITIDSCENTER KALMAR HUSVAGN & FRITID OHLINS HUSVAGNAR LENNEMYR I KIL AB KIRUNA POLARMASKIN AB KRISTINEHAMN* NORDIC HUSBILAR AB LANDVETTER JOSEFSSONS HUSVAGNAR 0472-47500 0960-10733 042-83080 0278-17290 016-344080 0346-714450 0430-79570 08-7413100 031-570060 0480-88944 0455-23540 0554-12000 0980-80800 0550-83434 031-917580 LANDVETTER* LUDVIKA LULEÅ MANTORP MÖNSTERÅS OXELÖSUND PITEÅ* PITEÅ SOLLEBRUNN STENSTORP SUNDSVALL SVEDALA SÖDERTÄLJE TENHULT TROLLHÄTTAN JOSEFSSONS HUSBILAR AB KURTS HUSVAGNAR AB HUSVAGNSIMPORT I LULEÅ ÖSTGÖTA CAMPING MANTORP M-FRITID ESSÉUS HUSVAGNAR CAMP4YOU AB HUSVAGNSIMPORT I PITEÅ FRIBO AB JH ERIKSSONS HUSVAGNAR ÅSTRÖMS AB SKÅNECAMP CARAVANHALLEN AB ÖGGESTORP CARAVAN AB FRITIDSCENT I TROLLHÄTTAN 031-919494 0240-30500 0920-253090 0142-21730 0499-10610 0155-31044 0911-230223 0911-91130 0322-40170 0500-457030 060-123808 040-292912 08-55099001 036-97000 0520-10118 ULRICEHAMN UMEÅ GH-HUSVAGNAR AB CARAVANCENTER I UMEÅ UPPLANDS VÄSBY CARAVANHALLEN I UPPL.VÄSBY UPPLANDS VÄSBY* MÄLARCAMP UPPSALA VALBO VINSLÖV VISBY VÄSTERÅS ÅHUS ÖREBRO ÖRKELLJUNGA* UPPLANDS BILFORUM CARAVAN & MARINE VINSLÖVS FRITIDSCENTER BILCOMAPANIET I VISBY AB M & M CARAVANE AB ÅHUS HUSVAGNSEXPO NERIKES CAMP AB BENGT I ÖRKELLJUNGA AB ÖRNSKÖLDSVIK PJ HUSVAGNAR ÖSTERSUND WIKSTRÖMS HUSVAGNAR *Endast husbilar 0321-15445 090-188440 08-59089100 08-59114880 018-131310 026-133040 044-84191 0498-247755 021-132061 044-248170 019-272515 0435-555 00 0660-54040 063-80041 5

Ett ansikte på klubbisten

Clubbist av finaste årgång Kan ni tänka er en finare årgång än 1940? Nej, jag förstod väl det. D 4813 Bernt Mählqvist är född i början av det året och av en tillfälli ghet råkar jag själv (UlfH) vara född samma år.

Bernt föddes Silén, men kom som ettåring till familjen Mählqvist i Hovmanstorp utanför Flen. Sina bi ologiska föräldrar har han aldrig varit i kontakt med, men fyra syskon fick han kontakt med i 40-årsåldern och den kontakten har fortsatt. Utöver syskonen har Bernt ytterligare en enda biologiskt släkting, nämligen en dot ter som han fick i unga år och som nu bor i Bettna i Sörmland.

På väg till Bernts villa passerar jag bygdegården, där Bernt som en av sju elever gick sitt första skolår. Men efter några år hade elevantalet fördubblats och barnen fick börja i Sköldinge sko la, dit de skjutsades med skolskjuts, något som inte var självskrivet på den tiden.

När jag kör in mot gården Hovmans torp, känns det som att komma in på John Bauers domäner. Gården är omgiven av tre höga bergknallar, men två av dem döljs av avverkningsbar energiskog. Någon granngård syns ej från fastigheten, utom en sommar stuga som skymtar genom buskaget. Skulle någon komma och knacka på dörren, förväntar man sig att det är en rufsig varelse med stora öron och svans. Vi tar en promenad ut på den sluttande gårdsplanen. En bärbäris buskes röda bär lyser upp trädgården. På andra sidan uppfarten finns en stor plan som rymmer många vagnar då Bernt ordnar sina försommarträffar. Utom synhåll ligger sjön och Bernts flytbrygga, med vilken träffgästerna åker ut och intar sitt kvällsfika på vågorna. I den före detta ladugården med tillhörande magasin står nu bord och stolar, där träffgästerna samlas om

En leende Bernt Mählqvist

vädret är sådant som man ej önskar på en träff. Ett litet, plant plankgolv i änden av magasinet kan utnyttjas till dansgolv om man inte tar ut sväng arna alltför stort.

En praktisk man

När jag tittar på det gamla husets moderna köksinredning och hör att Bernt gjort allting själv, förstår jag att anatomin skiljer sig mellan honom och mig. Min tumme sitter nämli gen ohjälpligt inne i handen, medan Bernts sitter där den ska. 1975 rustade

Bernts villa har sörgårdsstuk

han hela huset, som en gång i tiden byggdes av Bernts farfar.

Som många andra ”bonnungar” fick Bernt i tidiga år vara med i det lilla jordbruket och hjälpa till med allehanda sysslor, framförallt skog sarbete. Direkt efter den sjuåriga folkskolan började han arbeta hos en tomtexploatör. I sju år planerade han tomter som skulle bebyggas. Men 1970 behövde Mälarskogs sågverk i Katrineholm folk och Bernt började där och fortsatte med det till sin pen sion 2003.

6

Tillsammans med sin sambo Viola Söderqvist (dom träffades på en dans i Vingåkers Folkets hus för 38 år sedan) drev paret på fritiden jordbruket under flera år, med som mest åtta mjölkkor och några smådjur. Men vid tiden för rusten av gården avvecklades djurhåll ningen och Bernt och Viola kunde gå ner till 45-timmars arbetsveckor. Tyvärr har Violas hälsa försämrats den sista tiden, bl.a. efter en stroke som drabbade henne på exakt samma plats som paret träffades och hon vistas nu på ett vårdhem i Katrineholm.

Föreningsmänniska

Bernt har varit nykterist i alla tider. Han hade läst om MHF och en dag 1965 stod han i grindhålet och prat ade med en sommarstugeägare som var MHF:are. Den här personen var av våga-fråga-typen och frågade Bernt om han ville gå med i MHF. Javisst svarade Bernt och skrev på direkt. 1990 köpte Bernt och Viola sin första husvagn och några år senare gick dom med i campingklubben. Sedan tog det inte så lång tid att bli aktiv i klubben och 2002 blev han ordförande för sektion Sörmland. Bernt och Viola är välkända i många sektioner utanför Sörmland. Dom brukar tillbringa 70-80 nätter pr år i sin vagn, mest vid våra träf far. Dragspelet finns alltid med och det brukar bli några truddiluttar vid samkvämen. Bernt är med i Flens dragspelsklubb, lokala bygdegårds föreningen, vägföreningen, MHF avdelningen och IOGT. Han har up pdrag i alla föreningar utom IOGT. När jag frågar Bernt hur han ser på framtiden, svarar han att han är ”tveksam optimist”. Han berättar att han nu bearbetar en presumtiv annon sör för Kultrycket och tycker att fler borde vara mer aktiva i klubben. Då skulle den nedåtgående trenden pla nas ut och kanske vändas. Den egna agendan för de närmaste dagarna ser ut så här: Onsdag: Marknadsföra MHF på bil provningen i Flen.

Torsdag: Samma sak i Katrineholm.

Fredag, lördag, söndag: Mekarträff hos Östgötesektionen i Mantorp.

Däremellan besöker han sin sambo Viola på vårdhemmet i Katrineholm.

UlfH

Bärbärisbären lyser röda Snart är det dags att skörda energiskogen Bergknallen intill gården leder tankarna till John Bauers sagor

7

8

Många underbara dagar

Många underbara dagar blev det på Slölägret i Björkängsgården i Hallands län. Det varma vädret in bjöd till bad flera gånger per dag. Aktiviteter såsom Bingo, allsång och dans var det också.

En häst för Sture

Spelningen och sången sköttes av den briljante Gunnar Johansson. Grillen tändes varje kväll och var välbesökt. Göran Pettersson visade upp dels sina bilder och Majas videofilmer på TV skärmen inne i lokalen för alla som var intresserade. Jättetrevligt; på en av filmerna var det en herre som yt trade följande: Utan Spriten så hade inte IOGT-NTO och MHF och an dra nykterhetsorganisationer funnits till! Så sant som det är sagt. Ett besök i Ullared och naturligtvis glassbaren Tre Toppar var ett måste för oss MHF Clubbister. I Varberg fick jag åter rida på en häst som var mycket liten i jämförelse med Dalahästen, så jag behövde inte vara det minsta rädd. Ett par

Grillen tändes varje kväll

gånger blev vi bjudna på fikabröd med hembakade bullar, kakor och även nygräddade våfflor med grädde och sylt. Mums!

Vi tycker att det var ett läger med många aktiviteter, det hände saker hela tiden. Vi som var på plats på Björkängsgården med våra ekip-

Knyt

age får framföra ett hjärtligt tack till värdarna Birgitta och Göran, Gunnar och Yvonne Johansson. Tack för allt ni gjorde så vi stormtrivdes, längtar redan tillbaka.

Hälsningar till er från D 3250 Sture Elgstig och Britt-Marie Karlsson

Ulf H

Några visdoms ord från Elgstig att sprida vidare

Alkohol är ett lösningsmedel! Det löser upp familjer och äktenskap! Tar bort lycka, trygghet, framgång, intimitet och kärlek! Tar även bort visioner, hopp och ekonomiska tillgångar. Och till slut, den fysiska hälsan! Det enda alkohol inte kan lösa är problem.

Sture Elgstig

Rättelse

Kurt Lindén (100 km i timmen med husvagn) fick i förra numret fel klubbnummer. Rätt nummer skall vara L 1329, vilket Kurt ber oss meddela.

UlfH

Tack

Ett stort Tack till alla som uppvaktade sektion Klöver på 40 års jubileet och var med på jubileumsträffen.

Styrelsen i sektion Klöver

Inför Riksträffen 2012 i Växjö

Läs studiecirkel om Småland och Växjö!

Kontakta ditt lokala NBV-kontor, dom hjälper dig.

Erling Thelander

Störst på året-runt-bruk!

KABE

från

741.000:-

Elektronik i husvagnens chassisystem

kombinerat med längre dragbalkar är nu standard i alla KABEs husvagnar.

KABE Travel Master 690 och 730 tål att jämföras.

Nu finns våra vinterbilar i prisklass från 741.000 kr.

Klädd för vintern.

En KABE är alltid en året-runt-upplevelse. Faktum är att den stora skillnaden mot våra konkurrenter märker du på vintern när kölden skruvar sig långt under nollan. Isolering, fönster, väggar, värme och ventilation, alla detaljer är utvecklade för att inte bara klara ett tjurigt klimat, utan göra vinterresan till en lika skön upplevelse som sommarens äventyr.

50% 40% 30% 20% 10% 0 1992

Varannan köpare av husvagn av nordiskt fabrikat väljer KABE. KABE är också den ledande svenska tillverkaren av husbilar för året-runt-bruk. Välkommen in till din KABE-återförsäljare!

www.kabe.se

2005 KABE Polar Cabby Solifer Aug.

2011

KABE Största Skandinaven

Marknadsandelar Husvagnar Skandinaviska märken i Skandinavien 1992-Augusti 2011 Kabe_kultrycket 5-11.indd 1 2011-10-04 15:48:21

Värmebölja, blixt och dunder på  Vingåkersträffen 26-28 augusti

Vi anländande Campingclubister blev mycket väl mottagna av träff värdarna D 4394 Österrman och D 4914 Moll. 27 ekipage kom från de olika sektionerna A, C, D, E, F, R, S, T, och W. Även några utan ekipage gästade träffen.

Det blev en trevlig helg, som på freda gen började med information, lot terier och bildvisning av A 1291 Harald Johansson från olika riksträf far. Order kom från träffvärdarna; TA MED KAFFEKORGEN! En klurig tavla placerades utanför ingången till samlingshuset, med hundra olika sym boler. Där fick man verkligen gnugga de grå för att komma på vad dessa föreställde.

Underbart väder under hela träffen. Vi satt mestadels utomhus och un der lördagen blev det som vanligt för mig en klurig tipspromenad. Fick bara 8 rätt, men jag ska kämpa på, så nästa gång blir det en nia? Under lördagen fria aktiviteter där man bl.a. kunde besöka Sävstaholms slott, Regna marken m.m. Vi valde en promenad på c:a 300 meter till vat tentornet. Östermans son öppnade tornets dörr för oss som vågade - och framför allt orkade - gå dom 155 trappstegen upp i tornet. Gissa om man flåsade och blev något varm? Helt underbart att få se den vackra bygden från ovan och fotografera, det var verkligen en upplevelse. På lördagskvällen blev det musi kunderhållning av Trubaduren Ronny Sjödin, en duktig och även skoj frisk man. Många kända låtar som vi alla fick tillfälle att sjunga med i. Vi blev bjudna på kaffe/te, smörgåsar och hembakad äppelkaka av träffvärd arna. Jag fick order att bara äta en bit, men jag erkänner nu att jag tog två. Jättegott! Pennan skulle vara med för att skriva upp sakerna man hade lagrat i

Utsikt från vattentornet 100 symboler att känna till

minnet från bordet som stod fullprop pat med prylar innanför ingångsdör ren till huset. Oj, vart tog minnet vä gen? Det blev även lotterier och hör och häpna, jag och min dam vann på våra lotter!

Tidiga söndagsmorgonen började med åska. Hela himlen lystes upp och även muller hördes. På förmiddagen avslutning med med prisutdelning. Vi

Korkad på huvudet är Gerd-Britt Mellberg

närvarande clubister tackar Värdparen för en underbar helg med roliga och verkligen intressanta och kluriga aktiv iteter. Hoppas ni orkar med flera hus vagnsträffar på den fina träffplatsen ni valt i Vingåker.

Hälsningar från D 3250 Sture Elgstig och Britt-Marie Karlsson

10

Mera bilder från riksträffen

En perfekt start

Många tog många bilder på rik sträffen, men bara några kom med i förra numret. Bl.a. utlovade jag dramatiska bilder från Lars Grahns nödlandning och någon uppmärksam läsare frågade mig vart bilderna tagit vägen. Svaret är att de blev förträngda till detta nummer. I kommande nummer får vi se fler bilder från riksträffen.

UlfH

Men plötsligt händer något och planet går in för nödlandning Planet slår i vattnet, men hamnar på rätt köl En nöjd pilot loopar och svänger så det står härliga till En räddningspatrull simmar ut och räddar planet innan det sjunker En lycklig ägare får sitt plan tillbaka… … och de båda räddarna får visa upp sig i tidningen

11

Bilarna kör om vagnarna på Elmia

Fortfarande säljs fler husvagnar än husbilar i Sverige, men att döma av årets Elmiamässa räknar tillverkarna tydligen med att de tu snart skall byta plats i statistiken. Enligt min bedömning var det fler bilar än vagnar som visades. Räknat i kronor ligger husbilsförsäljningen mycket över husvagnsdito. Snittpriset på en husbil är drygt en miljon kronor medan snittpriset för en husvagn ligger på 350.000 kronor.

Sunlight T 69. Mycket husbil för pengarna

Sverige är husvagnstätast i Europa med 29 husvagnar på 1.000 invånare. Med nästan 5 husbilar på 1.000 in vånare ligger vi trea i Europa. I pengar omsätter branschen 12 miljarder pr år, begagnatmarknaden inräknat. Vore det inte för klimatet, skulle vi nog ha ett utbrett permanent campingboende som i USA.

T@B. Minstingen. Ej ståhöjd, ej toa eller tvättställ men sittplats för 5 personer

Så börjar en pressdag på Elmia

Efter uppstigning klockan fem och 42 mils körning på morgonen och en presslunch hos Elmia skall man vara redo att under fem timmar supa in så mycket som möjligt av vad mäs san ger. Man kunde tro att represent anterna för de olika företagen skulle ligga efter oss journalister som hökar för att få gratisreklam, men så är det inte alltid. Kommer man utan kamera och skrivblock, är man mer intressant, för då är man en presumtiv kund. Flera av företagen håller fortfarande på med installationen i sina vagnar. Broschyrer ligger framme och leende värdinnor tillhandahåller dem gärna. Däremot kan det vara svårt att få svar på någon konkret fråga om deras vag nar. Så man får försöka lita till sina egna upptäckter.

KABE och Adria

är mycket dominerande på utställnin gen. Det finns 160 olika planlösnin gar för en KABE enligt den 100-sidiga broschyren, men ändå känner man igen en Kabe när man kommer in i den. Jag kan inte riktigt peka på VAD det är som säger att det är en KABE, det är bara känslan. Om det är positivt

Whow! Hymer Nova-S 540 föll man direkt för

eller negativt kan jag inte heller säga. När min fru var med på mässan för några år sedan, sade hon: ”Äsch, dom ser ju likadana ut inuti allihop”.

Det stämmer nog att stilen är lika, men gillar man den ljusbruna träfané ren, finns alla 160 varianter av möbler ingen att välja mellan. Dessutom kan man välja klädsel av tyg eller skinn i olika färgvarianter. Det är ingen tvekan om att KABE har hög kvalitet. Men kvalitet kostar, vilket KABE också visar. En enda av deras vagnar kostar under 300.000 kronor – om man väljer den billiga, 230 cm breda standardmodellen. Det är minstingen Briljant, med en boyta på 10 m². Vill man ha Briljanten i den mer populära King Size-bredden 250 cm, kostar den en bit över 300.000:-.

Trevlig inredning i Cabbys vagn I framtiden sköter vi panelen med en Smart Phone

Därefter stiger priserna till ½ miljon för den största ädelstenen Amber med 17 m² boyta.

Modellserien Royal har lyxat till det ytterligare, bl.a. är golvvärme stand ard. Minstingen 520 XL har en boyta på 11 m² och den största, Hacienda 1000 har en boyta på hela 22 m². Men denna vagn för 815.000:- drar man nog inte omkring med på skogsvägar till fiskeplatserna, utan den ställs upp för längre vistelser på campingplatser där campingvärdarna helst förvarnats så att de kunnat se ut en lämplig upp ställningsplats. KABE marknadsför även den my cket populära Adria, tillverkad i Slovenien. En Adria Altea 462 på 10 m² kostar 169.000:-, nästan en hal vering jämfört med den lika stora 12

Vägen till kundens plånbok går genom magen Vanligt på mässan men inget för MHF Camping Club W 332 Leif Andersson visade Nordic husbil Flera fabrikat visade dubbelbädd med insteg från båda sidor MHF:s monter

Briljanten. Den känns också kom fortabel, men naturligtvis är det inte enbart lägre lönekostnader i sydöstra Europa som gör den så mycket billi gare än KABE. Till exempel värmei solering är inte riktigt samma sak i sy deuropa som i Sverige. Hållbarheten för Adria tror jag dock är god. Min egen, 39 år gamla Adria körs minst 200 mil varje sommar och går oftast igenom besiktningen u.a.

Både KABE och Adria har ett stort husbilsprogram som skulle kräva ännu större utrymme att beskriva. Vi spar dock detta så har vi något att skriva om i vinter också.

Cabby

Varmt välkommen in säger Cabbys marknadsförare, och då menar dom

Hur många skall snubbla i denna tröskel innan Karado ändrar den?

det bokstavligen. Med marknades bästa isolering (enligt samma mark nadsförare) har Cabby satsat på att göra vagnar för verkligt året-runt bruk. Den effektiva isoleringen sägs dessutom utestänga sommarhettan! Golvvärme är standard, liksom up pvärmt avlopp och uppvärmt skofack. Alla vagnar har även ett skidfack med belysning. Med andra ord: Den per fekta vagnen för den som tar ut sin semester på vintern.

Vi berättade för några år sedan om Cabbys antiwobblingsystem ATC, som Cabby var först med som stand ard. Systemet förhindrar wobbling vid hastig undanmannöver eller när ekipaget närmar sig den s.k. kritiska hastigheten. Allt detta plus en i övrigt hög

Modern vagn från Hobby

standard har skapat en prislapp väl i klass med föregående konkurrent. Minstingen 570 F3 kostar i billigaste utförandet 318.000:-. I lyxutföran det, benämnt CAiENNA kostar den 370.000:-.

Polar och Solifer

Polars säljare stilade på mässan med den nya tekniken för manövrering av elpanelen. Nu behöver man inte längre stiga upp ur soffan när man vill tända någon belysning, ändra temperaturen, se efter om vagnen står snett eller kolla vattennivån i tanken. Med en ”smart phone” i handen fixar man alla sådana detaljer från den plats där man för till fället befinner sig. Lika enkelt som att skifta mellan olika TV-program eller ljudstyrka. Detta elektroniska system 13

gör att stora mängder kablar i väggar och golv numera är ett minne blott. Polar har i år lanserat sin första husbil, kallad Polar 3504. Den 5 ton tunga bilen hoppas man kunna sälja minst 50 stycken av nästa år. Går det bra, planerar man att ta fram en min dre bil så småningom.

Solifer

husvagnar tillverkas i samma lokaler som Polar husvagnar i Dorotea och skillnaden mellan de olika märk ena är nog bara namnet. Solifer har dock tillverkat husbilar i olika vari anter under flera år. I Nordic husbilars monter fick jag dagens överraskning, då W 332 Leif Andersson representerade märket på mässan. Leifs bror ingår i ledningen för Nordic och genom Leif försäkrade jag mig om ett studiebesök hos fab riken i vinter. Därför spar jag kom mentarerna till dess. Bland de utländska märkena säger sig Hobby vara marknadsledande i Sverige! Tyska Hobby har världens största husvagnsfabrik och satsar nu på klassen ”exklusiva husvagnar”. Fabriken lanserar nu vagnar med släta ytor utan synliga skarvar och integre rade fönster. Deras Premium-vagnar har baktill ett bagageutrymme som öppnas med en lucka, som på en personbil, något som är nytt i bran schen. Vagnarnas avancerade LCD manöverpanel har ytterligare förbät trats så att man nu kan manövrera klimatanläggningen, takluckan och varmvattenberedaren via panelen.

Dethleffs husbilar är sedan många år välkända och dom säger sig nu vara Europas största tillverkare. Hittills har företaget tillverkat över 80.000 husbi lar. De gulbruna bilarna från mitten av 80-talet är fortfarande populära på begagnatmarknaden. Idag har många modeller en flerfärgad och tilltalande exteriör.

Koncernens andra märke Sunlight skiljer sig från sina konkurrenter genom prissättningen. Så gott som alla standardutrustade bilar har en pris lapp under halvmiljonen! Visserligen är t.ex. nackstöd och säkerhetsbälten till mellersta sittbänken extra tillbe hör, men även om man köper till allt som erbjuds, blir totalpriset jämförel sevis lågt.

LMC

Märket presenteras i en förförisk, 50-sidig broschyr med konstnärliga fotografier av lyckliga människor i inbjudande miljöer. I presentationen läser jag bl.a.: ”Med upptäckten av kvinnorna inom husbilsrörelsen har vi ännu en gång gjort världen litet vackrare, sinnligare och mera oemot ståndlig.” Nåja, själva husbilen är det nog inget fel på. Deras Cruiser T- och Explorer I-modeller är utrustade med AL-KO nivåreglering som automatiskt just erar bilens nivå vid snedbelastning. Min dotter och måg har en LMC från 2007 och säger sig vara nöjda. ”Den är varm och skön och praktisk och bränslesnål, men kan upplevas lite plastig” säger dottern.

Knaus-Hymer

När jag i yngre år började drömma om att byta upp mig från tält till husvagn, såg jag Knaus som ett gediget tyskt märke, överlägset de flesta konkurr enter. Det gedigna märks fortfarande, men nu har konkurrenterna hunnit ikapp, sett med mina ögon. Det som fortfarande gör märket intressant är de mycket rimliga priserna.

Dethleffs-Sunlight

Dethleffs har ett mycket stort urval av husbilar och husvagnar. Märket fi rar i år 80 år som husvagnstillverkare. Dom koncentrerar nu tillverkningen på små och lätta vagnar.

Summering

Att göra ett reportage om alla fabrikat samtidigt, utan att ta med en massa tråkig teknisk information, är inte det lättaste. Man får skumma på ytan och utöver förekommande faktauppgifter blir det mycket egna tyckanden som kommer fram. Jag brukar försöka leta fram den husvagn resp. husbil som jag tycker är mest tilltalande och prisvärd, om jag skulle ha den där miljonen som jag inte behöver använda till något annat. Hittills anser jag mig ha tänkt logiskt och praktiskt, men i år gör jag ett undantag. Ty jag föll pladask för en husvagn som förmodligen är gjord för ologiskt tänkande människor, utan begrepp om ekonomi. Så my cket färggrann plast och annat lull-lull har jag inte sett förr. Men whow, den här skulle både jag och frugan trivas i! Den heter Hymer Nova-S 540 och kostade en bra slant utöver vad den förmodligen är värd. Men behöver man inte vända på slantarna så be höver man inte.

Som husbilsfavorit väljer jag Dethleffs Sunlight T 69 med två lit ers motorn på 115 hästar. Den har dubbelbädd med insteg från varsin sida och i övrigt allt jag behöver. Grundpriset är 469.000:-, ett pris som gör denna ”riktiga” husbil myck et prisvärd. Tänk så mycket pengar jag ändå får över till annat av min miljon!

MHF Camping Club

hade som vanligt sin monter på mäs san, i år vid entrén på samma plats som förra året. D 4378 Marie och Christer Andersson var några som pratade med besökare. Marie berät tar att många medlemmar från andra klubbar tycker att deras träffar bör jar bli för ”blöta”. Med tanke på att många barnfamiljer deltar i träffarna, säger sig flera medlemmar reagera mot supandet. En familj förklarade för Marie att dom planerar gå ur sin klubb när året gått ut och eventuellt ansluta sig till vår klubb istället. Alla som besöker vår monter, sym patiserar med vår idé och tycker att vi gör ett bra jobb. Några av besökarna säger att det är svårt för folk i arbetsför ålder att delta i våra träffar, eftersom de ofta börjar på en arbetsdag. De flesta skulle bara kunna delta lördag och söndag.

Två nya medlemmar skrevs in på mäs san, varav den ena var en familj som tidigare varit med.

UlfH

14

Gåsasektionens årsmöte

Så var det dags igen. Denna gång var målet Pärups Bygdegård och an ledningen Gåsasektionens årsmöte en strålande sensommarhelg.

Lördagen började med årsmöte som rullade på utan problem. Hela styrels en blev omvald. De som tidigare varit ersättare blev nu fullvärdiga styrelse medlemmar. De åtta i styrelsen blev John Allan Kvarnström ordförande, Gunnar Johansson kassör, Kerstin Lihdén sekreterare, Gunnel Hansson vice ordförande, Ingrid Axelsson vice sekreterare och Gordon Persson, Björn Lihdén och Nils Asp.

Eftermiddagen ägnade vi åt en an norlunda tipsrunda, där det gällde för kvinnorna att svara på typiskt manliga frågor och tvärtom för männen. Det blev en trevlig variant. Efter serverin gen av gulaschsoppa på kvällen spe-

Det blev snabbt kö till soppan

lade Gunnar till dans till klockan blev halv elva.

Vid avslutningen på söndagen av tackades värdparen M 4620 Johansson och M 248 Hansson för en trevlig träff.

Text och bild: M 4931 Björn

Den förste som somnade var Oskar

Störst på året-runt-bruk!

Klädd för vintern.

En KABE är alltid en året-runt-upplevelse. Faktum är att den stora skillnaden mot våra konkurrenter märker du på vintern när kölden skruvar sig långt under nollan. Isolering, fönster, väggar, värme och ventilation, alla detaljer är utvecklade för att inte bara klara ett tjurigt klimat, utan göra vinterresan till en lika skön upplevelse som sommarens äventyr.

KABE

från

741.000:-

KABE Travel Master 690 och 730 tål att jämföras.

Nu finns våra vinterbilar i prisklass från 741.000 kr.

KABE är den ledande svenska tillverkaren av husbilar för året-runt-bruk. Välkommen in till din KABE-återförsäljare! Kabe2_kultrycket nr 5-11.indd 1

www.kabe.se

2011-10-04 15:40:52 15

16

Välbesökt Oxhälja-träff i Molkom

Vi har under många år pratat om att åka till den mån gomtalade Oxhäljaträffen i Värmland och i år blev det av på grund av att vår obligatoriska Klövsjöresa med lingonplockning samma helg inte blev av, då en av våra goda vänner drabbades av sjukdom.

I Kultrycket såg vi att lingon också fanns i Värmlandsskogarna så vi anmäldes oss till Andreas sam bo Barbro Melin. Vi var så hjärtligt välkomna vilket vi också fick uppleva.

Till träffen kom 37 familjer från när och fjärran. Längst ifrån var makarna Ingrid och Frank Andersson, Gärds Köpinge i Skåne. Därefter kom vi med c:a 40 mils resa. Träffplatsen var Hemvärnsgården i Molkom som låg på en sluttning med vacker utsikt ned mot Borssjön med omkringliggande bergstoppar. Att Värmland är vackert vet man om man kan Värmlandsvisan.

Clapson som här gestaltar Fridolf Rudin

Marknadsbesök i Filipstad

Fredagskvällen vid välkomstfikat underhöll Maud Mithander-Andersson med sånger till orgel och drag spel. Lördagen inleddes med marknadsbesök i Filipstad för intresserade, men många med oss sökte efter ”sko gens guld” lingon. På kvällen efter dagens slit i skogen serverades kålsoppa, verkligen god. Mitt under måltiden blev det underhållning av Clapson alias Olle Carlsson från Munkfors som imiterade Värmlandssönerna Fridolf Rudin och Olle i Skratthult m.m. Senare fick vi motion era med dans till Sven Olssons enmansorkester.

Mattanterna i köket från vänster Barbro Melin, Solvej Aaltonen, Anna-Greta Bergström och Agneta Nygren.

Angenäma samtalsämnen

När man kommer som vi långt ifrån och samman strålar med många vänner från vårt avlånga land blir det många och angenäma spörsmål och samtalsämnen. De närvarande kom från länen C, D, E, F, G, L, O, P, R, W och S. Vid avslutningen spelade några ur vår välkända Riksträfforkester på dragspel som underhålln ing. Dragning på tipsrunda och lotteritombola med fan tastiska priser.

Ett stort tack till träffvärdarna Andreas Ohlsson och Barbro Melin, Anna-Greta och Allan Bergström samt Solvej och Aleksi Aaltonen för en mycket trevlig träff och inte minst ett stort tack till Valter Eriksson för hans gästfrihet med övernattning till måndagen på hans gård.

Här dansades för fullt till enmansorkestern Sven Olsson, Filipstad.

Med lingonen blev det så där – men vi återkommer med hälsningar från Smålänningarna Mary-Anné och Gösta, G 822.

Träfforkestern från vänster Sture Svensson, Erik Hammarström, Karl-Erik Karlsson och Bernt Mählqvist.

Inför nästa års Riksträff

Makarna Vera och Erling Thelander hade en tisdags eftermiddag i augusti sammankallat till ett styrelse- och riksträffskommittémöte hemma på gården i Hemmeströ, Bjärnum. Åtta vagnsekipage rullade in på gården denna underbara och sköna sensommardag där makarna Thelander välkomnade. Meningen med träffen var, inte bara styrelse och kommittémöten, utan att hela familjen fick deltaga och komma med förslag, samt även att umgås i gemytlig samvaro i två dagar.

Berit Strömdahl och Ingrid Andersson njuter av utsikten från kökstrappan och har allmänt gemytligt.

Ett annorlunda mötesträff där inget stressades fram. Vi hade hela eftermiddagen och om det behövdes, även nästkom mande dag. Den egna sektionens träffar framöver inledde mötet, i kaffepausen även en stund ute i naturen, med blickar ut över en gammeldags bruksgård omgärdat av riktigt gamla stengärdsgårdar.

Riksträffskommittén tog härefter till orda och framlade sina synpunkter inför Riksträffen i Växjö. Sponsorer skall sökas samt inte minst diverse lotteriartiklar skall införskaffas. Det blev även tid för fastställande av ansvariga för olika områden under riksträffen.

Vera hade under tiden med hjälp av några deltagare anordnat en förträfflig kvällssupé av diverse pajer samt sallader. Mätta och välmående visade Erling bilder från en blomsterresa till Mainau i Bodensjön. Förmiddagsfikat hemresedagen företogs på solsidan av huset. En förträfflig avslutning på en lika ge mytlig och underbar sammankomst, vilket är att rekommend era där sådana här möjligheter finns.

Träffens deltagare samlade vid förmiddagsfikat på solsidan av huset.

Tack från Gösta (foto) och Mary-Anné (pennan)

Värdparet Vera och Erling Thelander på kökstrappan och solsidan.

Elmia Husvagn & Husbil

Nu är årets stora begivenhet slut. När portarna stängdes hade totalt 35.554 personer besökt årets mässa och det var 136 utställare.

Campingen på Elmia var som vanligt fullbelagd, det är alltid en fantastisk upplevelse att se dessa ekipage passera in på området. Caravan Club sköter detta med bravur. En jämn ström av fordon väller in på området och placeras direkt på plats.

Lobby Nord

Vi hade vår monter i Lobby Nord även detta år. Under dessa dagar lyckades vi värva 2 stycken medlemmar. Man kan fundera över hur Motorföraren sprider MHF-s bud skap när det kommer gamla MHF-medlemmar som inte vet att det finns en Camping Club inom MHF:s verksam het! Kontakten med besökarna var god men intresset för att gå med i någon klubb var svalt, man använde inte sina fordon på det sättet. Ett stort TACK till Familjerna Marie & Christer Andersson, Yvonne & Gunnar Johansson, Gerdbritt & Leif Mellberg, Britt-Marie och Åke Nygren och Gunnel Hansson som hjälpte till i montern under mässan.

M 248 Jan-Åke

17

18

Sommarträff i Småländska Skillingaryd

Grönelund var platsen för Norra Smålands träff dagarna 26-28 augusti. Ortens frisksportklubb har sin omfattande verksamhet i en bra lokal samt stora grönytor som är lämpliga för uppställning av våra fordon. Några av oss hade utverkat möjlighet att komma redan på torsdagen, för en liten extra slant. Ett 25-tal fordon utöver värdarna mötte upp, därav 9 stycken Knallar.

Redan på fredagskvällen bjöds det på underhållning av den oefterhärmlige Sverre Broström med eget material, samt av Lisa Harren och Sven-Erik Blomgren som visade prov på kunska per i sång och musik. Under lördagen fanns möjlighet att åka till grannorten Vaggeryd där det pågick ”Waggerydsdagen”, med många aktiviteter och artistupp trädanden i Centrum, t.ex. av Pernilla Wahlgren. Efter rundvandring bland olika försäljningsstånd och affärer pas sade det utmärkt med en rejäl fika hos damerna i Missionskyrkans lokaler, en tradition vi har och som kan rekom menderas eftersom lokal, personal och doppat är toppen. Till kvällen hade värdarna bokat Cedrix orkester med Maria och Kent, en grupp som många av oss dansat till vid tidigare träffar. Söndagen avslutades som vanligt med utdelning av priser efter tipsrun da och lotterier, samt sång och allsång med hjälp av Sverre, Lisa och Sven Erik. Många tack till värdarna Nygren, Irene och Hasse samt våra eminenta underhållare som alltid ställer upp på träffarna. Nu hoppas vi bara att det kommer fram flera som vill hjälpa till att ordna träffar. Det hoppas och tror Knallen Lennart.

Till vila

W 4052, Tage Berndtsson

har gått till vila. För de som besökte Idre fjällträffarna var Tage känd som den som stekte traktens specialitet ”Jönnbröden”. Tage visade också gärna sevärdheter i bygden. Många kommer nog ihåg de träffar som Tage längre tillbaka ordnade på bygdens skolgård.

Närmast sörjes Tage av sambon Gunvor Lund

Träff

Sektion Norra Småland

Till vila

Margith Nilsson

En trogen träffdeltagare har gått ur tiden. Margit och Nisse har även varit med och ordnat mån ga träffar i Gåsa, de var också flitiga besökare på träffar över stora delar av landet. Nu går våra tankar till Nisse och barnen med familjer.

Sektion Gåsa / Gunnel och Jan-Åke Vi firar 35 års jubileum och inbjuder till Jultallrik på Föreningsgården, Hallmansvägen 73, Jönköping 3 december kl 16:00.

Anmälan senast 29/11 - Gerdbritt och Leif Mellberg. Tel: 036-13 65 39.

Varmt välkomna !

Rapport från Ekeröd

Nu sitter vi på Hallands årsmötesträff i Vallsnäs och summerar årets träffar. Den senaste i raden var Naturträffen i Ekeröd i Gåsa-sektionens regi. Dit kom vi direkt från vår resa till Dalarna och John Allan och Lena, som vi skulle dela värdskapet med, var redan på plats. Det var 4:e året som träffen var i Ekeröd, och denna gång hade vi tur med vädret. Det var 15 ekipage som hade hittat till Ekeröds camping och fredagskvällen gick ut på att umgås.

Lördagens första aktivitet var en lite annorlunda tipsrunda där det gällde att plocka bort ett felaktigt alternativ bland fyra. Det var inte så lätt. På eft ermiddagen gjorde vi ett besök på ett storkhägn, men storkarna hade trol igtvis blivit förvarnade, för de befann sig längst bort i hägnet när vi kom. En bit bort finns ett rekreationsom råde och en liten sjö där vi drack vårt medhavda kaffe med tilltugg. Maten på lördagen bestod av grillad fläskyt terfile, potatissallad och tomat. Köttet fick vi grilla själv, men med Nisse Asps överinseende blev resultatet utmärkt.

Söndag gick åt till de sedvanliga avtackningarna av värdparen John

Det var en fin fikaplats Perfekt grillningsresultat

Allan och Lena, Kerstin och Björn och sedan var det bara att packa för att åka hem. Vissa passade på att äta middag

Storkarna

på restaurangen före avfärd. De har utmärkt mat och dessutom har camp ingcluben 10 % rabatt.

Text och foto: M 4931 Björn

En av de sista

Sektion Sörmland hade nöjet att inbjuda till marknadsträff i Härad som deras sista träff för året.

Efter en regntung fredagsfärd dit sprack molnen upp på lördagen till en klar marknadsdag med allt vad det innebär. Ett besök på det nybyggda militärfor donsmuseet ”Arsenalen” var inbokat på eftermiddagen. På kvällen bjöds en värmande soppa efter dagens be givenheter. Den sedvanliga tipsrundan genomfördes naturligtvis under dagen. Efter en skön och varm natt vaknade vi upp till en solig men kylig sönd agsmorgon med avslutning och tack för oss.

Det skall nog gå ihop tycker träffarrangörer Sonja & Börje Jönsson

Vi var inte så många och det finns gott om plats så vi kan vara många flera i denna trevliga gemenskap. Ska träffen fortsätta behövs vi allihop.

Ett tack till träffvärdarna Sonja, Börje, Margareta och Gunnar för god mat och trevlig samvaro.

F4887, Fixarn

19

KRYSSET Krysslösning 4 - 2011

Norrländsk invasion i Krysset

Det kom ett A4-kuvert från Norrland med 9 krysslös ningar i. Man hade gjort gemensamt slag i saken på en surströmmingsfest i Sikfors och slagit ihop 9 (eller kanske upp till 18?) huvuden. Resultatet blev att tre av lösningarna kom från en ort där postnumret börjar med en nia! Det först framlottade krysset var en av dem och naturligtvis var alla bokstäver rätt. Extra trevligt var att Ulla och Göran Ögren från Bygdsiljum aldrig tidigare varit med. Grattis säger jag och skickar två Sverigelotter till er.

Andra pris går till veteranen och förra numrets diplom mottagare Bo Pettersson i Sävsjö. Gunvor Lund från Idre kom på tredje plats. Grattis till lotterna även till er.

Övriga sju får titta efter ett vykort i sin brevlåda de när maste dagarna. Dessa är Eva Berglund i Skelleftehamn, Britt och Janne Engström i Listerby, Monika och Roland Götarsson i Grimsås (som jag hälsar välkomna in i krysslösargänget), Harald Johansson i Grödinge, Gunvor Nilsson i Alingsås, Ingrid och Lennart Norberg i Sandviken och Kurth-Ove Sundström i Kalix.

Krysset var inte helt okontroversiellt denna gång. En utebliven pil vållade en del funderingar, vilket flera på pekat. Likaså funderade några om det skulle vara fähus i singularis eller pluralis. Men det spelade ju ingen roll, båda svaren är rätt. Ett pris borde Siv Johansson i Mariestad få för sin berättelse om grannfrun som klagade över att hennes tomater inte ville mogna. En annan manlig granne sa till henne: ”Gör som jag, gå omkring naken i växthuset så rodnar alla tomater omedelbart”. ”Va bra, det ska jag pröva” sa hon. En vecka senare träffades de och hon sa då till mannen: ”Det fungerade inte med mina tomater, dom är fortfarande lika gröna. Men du skulle se mina gurkor, dom är enorma”. Det är förfärligt vilka hemska historier som får plats i mar ginalen på en krysslapp. Tack Siv och alla övriga som skickat in sin lösning.

UlfH

20

Tillökning i Familjen

X 3066 Axelsson John

Medskogssjön 1, 816 90 OCKELBO [email protected]

E 5296 Gardeklev Ann-Catrin

Ströjavägen 2 B, 616 90 ÅBY Tel: 011-649 04

W 5297 Steen Gustav

Korskrogen 109, 775 96 KRYLBO Tel: 0226-662 03

R 5298 S Hindborg Stefan

Agnetorp Myrebo gård 3, 522 94 TIDAHOLM Tel: 0502-120 98

S 3369 A 4010 Berggren Bo

Kolbottsvägen 4, 660 52 EDSVALLA 054-544309, 070-6568675

Pettersson Monica

Granvägen 23, 138 33 ÄLTA 08-7731027

BD 4975 Granqvist Krister

Lasarettsgatan 45 D, c/o Johansson läg 1002 982 34 GÄLLIVARE 070-5950617

Lösningarna sändes senast den 25/11 - 2011 till Kultrycket, Ulf Hellgren, Kilby Vasängen 319, 748 91 Österbybruk. Märk kuvertet ”Korsord 5/2011”.

Club-nummer: ...............................................Namn, adress ..................................................................................................................................................................

Vinsterna är Sverigelotten till 1:a, 2:a och 3:e pris.

21

22

Marocko till Mantorp

Packade plastlådan med förnöden heter för att tillbringa en helg i Mantorp på Östgöta Campings område. Först till Marocko för att hämta vagnen och stuva in alla gre jer man skall ha. De flesta följer med hem igen.

Samling kring kaffeborden

Jag ställde vagnen hemma för vi skulle på buskis på något som heter Hanssons Huskors uti Älvesta som lig ger i Motala kommun. Det var roligt men det är ju amatörer så man får ju finna sig i detta. Hemma igen var det att spänna för Forden för färden till Mantorp. Det var roligt att köra med vagn eftersom det har inte blivit så myc ket i år.

I Mantorp blev vi väl mottagna av Sven och Sören och fick en plats så att det inte var så långt att gå. På fred agskvällen blev det information om träffen och vi fick kaffe, men bröd fick vi hålla med själva. Lördag morgon var det tjock dimma ute så det blev diskussion inne om bränder i vagnar och avstånd mellan vagnar som inte hålls. Kaffe förstås. Sedan var det fria aktiviteter fram till klockan 19.00 då vi skulle samlas för att bli bjudna på något. Det blev dric ka och väldigt fina mackor, ostkaka och sylt som ingen kunde gissa vad det var. Kaffe och en kaka. Sören delade ut uppgifter som vi skulle lösa, en del var duktiga på det, andra inte.

Efter detta blev det underhållning med dragspel och sång. Dragspelen trakterades av Karl Erik Karlsson, Motala och Sven Erik Blomgren, Huskvarna. Sångerna framsjöngs av Lisa Harrèn, Huskvarna och Gun Wigren, Motala. På söndag blev det avslutning med prisutdelning på tipspromenaden och det gick dåligt för mig som vanligt.

Vi var fem sektioner närvarande och det framfördes tack från dessa.

Karl Erik, Sven Erik, Lisa och Gun underhöll

Ett STORT Tack till Gun Wigren och Britt Marie Augustsson för det de hade att bjuda oss på, gubbarna får väl ta åt sig också för det är de värda.

Vid pennan eller datorn E 3856 Ulf Jonsson

Köpa Sälja Byta

Köpa, Sälja, Byta

text, ej bild.

här i Kultrycket är en ny del av tidningen. Här kan ni läsa om ni hittar något intressant som ni vill köpa eller att ni själva vill sälja eller byta något som ni vill bli av med.

Självklart är det gratis att annonsera för er medlemmar. Observera att vi endast publicerar

Till salu

Truma/Alde gasolomkastar med slangbrottsv Pris kan diskuteras.

e Har du intresse hör av dig till Fixarn 073-202 18 35

Blandat väder på årets Idreträff

Sol, mulet, regn, dimma och någon åskknall var några av väderingredi enserna under årets Idreträff vecka 34. Men humöret var det inget fel på.

Det var 10 ekipage ifrån sex sektion er som hade tagit sig ända upp till Caravan Clubs camping på Idre fjäll. Värdpar var i vanlig ordning Snabb och Sandell som hade ordnat ett trev ligt program. Vi började onsdag kväll med kaffe o smörgåsar samt informa tion om träffen.

På torsdagen var det tänkt att vi skulle upp på Nipfjället, men dimman gjorde att vi fick stanna i raststugan och inta vårt kaffe till en värmande brasa. På kvällen blev vi serverade ”Jönnbröd” bakade av Gunborg Lund i Västbackens raststuga. Med messmör är det en delikatess. Per-Eric Tunberg underhöll med dragspelsmusik.

Under fredagen blev det en tur till Särna. Där blev vi guidade i den gamla kyrkan och på hembygdsgården bredvid kyrkan. Där blev det också korvgrillning. Det var en fin plats med lugn och ro invid sjön, förutom gräsklipparna som surrade omkring oss. Eftersom det var soligt och fint väder, med bra sikt, var det bråttom hem till linbanan som var öppen på eftermiddagen. Det utnyttjade bl.a. Torgny (E 4923) och Inger-Britt (Y 5209) till att åka tre gånger upp och ner från dal till topp innan de fick ”hoppa av”.

Lördagen bjöd på lite regn, därför intog vi de traditionella och delikata ”sillpaketen” i Västbackens raststuga. Gott som vanligt. Också finalen med lotteri, dragspelsmusik och allsång blev en trevlig och rolig kväll. Första priset, ”Pallen”, tillverkad av Per Snabb, gick i år till Jarl Thoresson, Kode.

Jarl Thoresson, Kode glad vinnare av årets pall

Tack för en avkopplande och trevlig träff. Och ville man inte laga lunch så fanns det våfflor med lax i våffelstu gan.

E 4982 Lars-Göran

Sektion Nords höstavslutning

Säsongsavslutning för Sektion Nord hölls i Bjurträsk i närheten av Norsjö. I en gammal nerlagd affär som gjorts om till byns träffpunkt höll vi till.

Vid ankomsten som skedde i regn fanns Kjell och Sten som dirigenter vid parkeringen. Kvällen inleddes med våfflor, grädde och hjortronsylt. Vid våffeljärnet stod Lisbet och Inga-Britt.

Vi blev indelade i grupper inför lördagens uppgift som var hemlig. Se dan fick vi olika starttider.

På lördag var det dags. Första grupp avgick kl. 09.15 till en stuga längre ner i byn, det var bagarstugan.

Lisbet var där och väntade på oss och vi skulle få pröva på att baka mjukka ka. Vi bakade och gräddade med olika resultat, men dagens snyggaste mjuk kaka gjorde träffens yngsta deltagare Nathalie, snart 10 år. Frågesport ingick i programmet ur Anders fantastiska bok med många

Lisbet öppnar dörren för bakning

kluriga frågor. Spel sysselsatte flera un der kvällen. Söndagen avslutades med knytfika. Vi hoppas att vi får återse varandra nästa år igen.

Tack Anders och Lisbet för en trevlig helg.

Gudrun, Bengt Westman, AC 2324

Nathalie rullar ut degen

23

Det kom ett brev…

Maarit och Torbjörn Strand från Borlänge flyttade till Kökar på Åland den 27 juni. Maarit jobbar nu som undersköterska och Torbjörn som kommunens fastighetsskötare, där han gör allt från att ta vattenprover till att hissa flaggan på kommunens byggnader. Tre av barnen går i skolan, som har totalt 30 elever från 1:a till 9:e klass. De fyra yngsta går på dagis.

Maarit skickar med en broschyr och skriver att vi är välkomna på besök till dem och till öns campingplats som heter Sandviks Camping. Kommunen Kökar hade 260 invånare innan familjen Strand flyttade dit. Där finns en hel del sevärdheter. Förutom en intressant natur nämner broschyren kyrkan Franciskuskapellet, Otterböte bronsåldersby, hembygdsmuseet, Käll skärskannan och Idö narturreservat. Familjen har i sommar varit med om snipanäventyret (60-70 träbåtar

Familjen Strand har märkbart ökat folkmängden i Kökar

på väg från Sandvik till sjödagarna i Mariehamn), Kökardagarna, trak torcruising med 40 traktorer och for neldarnas natt. Skicka gärna ett vykort till Maarit och Torbjörn Strand.

Adressen är:

Karlby, 227 30 Kökar, Åland.

Marit avsluta brevet med en hälsning till alla campingklubbister.

UlfH

24

Vinn din drömbil och stöd MHF!

En lott i En Chans på Tusen kostar 300 eller 900 kr. Dragningarna sker en gång i kvartalet. Till varje dragning säljs 1 000 lotter. Det betyder att med en lott har du exakt en chans på tusen att vinna din drömbil. Vinsten är 500 gånger ditt satsade belopp.

Du kan prenumerera på lotter. Då betalar du en mindre summa månadsvis istället för hela beloppet vid ett tillfälle. Köper du till exempel en 900-kronorslott betalar du bara 300 kr per månad. En gång per kvartal skickas en lott hem till dig så att du är med i dragningen.

100 kr per månad Lott för 300 kr Vinst 150 000 kr 200 kr per månad Lott för 600 kr Vinst 300 000 kr 300 kr per månad Lott för 900 kr Vinst 450 000 kr Du kommer inte att hitta en bättre chans i något annat lotteri. När du vinner väljer du vinstbil helt fritt inom ramen för vinstvärdet. Du kan också välja att ta kontanterna. Vinsten är skattefri.

Anmäl dig: • På hemsidan: www.mhf.se/enchanspatusen.aspx

• Lotteritjänst tel. 08-555 765 65 (vard. 9-11, 13-16) Dragning förrättas av kontrollanter från Lotteriinspektionen. Efter dragning presenteras vinnande lottnummer på MHF:s hemsida. Du får även ett brev hem med vilket lottnummer som utfallit med vinst och vinnaren underrättas personligen.

I En Chans på Tusen är alla vinnare - allt överskott går till arbetet mot rattfylleriet i Sverige!

UNDERHÅLLSFRI KONTAKT MED STOR VALFRIHET

Elkontakten P12

har en robust och tät konstruktion som ger en bekymmersfri användning år efter år. Hela 12 stift ger dig stora valmöjligheter för din husvagn som backstrålkastare, elbromsar eller backkamera för hög säkerhet.

DIAB P12

KOMPABILITET: 12-24 volt elsystem.

POLER:

12

JORDNING OCH LADDNING:

Pol 1 & 12

INGÅNGAR FORDON:

2

INGÅNGAR SLÄPVAGN:

1–2

MONTERINGSYTA:

65x75mm (bxh). .se

DJURLE INDUSTRI AB TEL: 0470-380 50 FAX: 0470-380 90 E-POST: [email protected]

25

26

Knallejubileet blev en riktig knall

I Dalstorps bygdegård var det stor fest med pompa och ståt un der ett par dagar i september.

Fredagskvällen bjöd på sång och musik av trion Kung Edvard med ett underhållande program.

Lördagskvällen var bokad för knallar nas 40-års jubileum som inleddes med en helt underbar jubileumsbuffé som bestod av både fisk, kött och grönsaker av olika slag. Några glada entusiaster var handplockade till detta ändamål och som spindeln i nätet var Ulrika Andersson i köket där även underteck nad gjorde ett gästspel.

Vi var många som ville gratulera på Knallarnas jubileum. Clubrådet, Sektionerna Syd, Sörmland, Väst, Värmland, Norra Småland, Halland och många clubister som slutit upp till träffen. Kvällen avslutades med dans fram till midnatt.

Ett par saker var lite roliga utöver det hela och det var att tipspromenaden var Googlefri och jag fick uppfattningen att den blev lite svårare då att hitta alla rätt. Sedan var det ju lotterierna. Ja, jag har aldrig varit med om att lotterna tar slut så fort, Man kan jämställa det med när biljetterna till Elmia släpps. Arrangörerna för träffen var tvungna att sätta klockslag på när försäljnin gen startade för att alla skulle kunna få några lotter. Vilka lotterivinster sedan! Många fina och vackra alster. En och annan blev väldigt glada. När vi ställde kosan hemåt på söndagen var vi mätta och belåtna efter detta jubileum.

Ett hjärtligt Tack till alla er som gjorde dessa dagar inramade i guld (se bilden). Detta var den handgjorda ju bileumspresenten som alla fick.

Tack från oss som hade förmånen att få vara med och fira.

F 4887 Fixarn med fru

Rykande färskt bröd på Klövers jubileum

Det lokala bageriet hade missat beställningen av välkomstbrödet när Klöver firade 40 års tillvaro i mitten på september. Men genom en katastrofinsats lyckades dom sätta en deg och baka de 55 smörgåsbröden, som bokstavligt talat kom rykande till kökspersonalen en timme före välkomstfikat.

Drygt 50 klubbister i 24 vagnar träng des med ett gäng rallare, några baltiska slyröjare och ett par sena semesterfirare på Simbadets camping i Österbybruk den här helgen När vi svalt de sista tug gorna av färskbrödet, visade Lennart Norberg diabilder från svunna camp ingträffar. Kvällen avslutades med lot teri och trafikinformation.

Lördag morgon radade jubileumsfi rarna upp sig för avfärd mot Söderfors bruk, under ledning av Klövers egen bruksexpert Martin Pettersson. Väl framme vid Söderfors överlät han dock guidningen till brukets egen siceron, hembygdsföreningens ord förande Gunnar Tholander. Gruppen delade upp sig och medan den ena de len besökte ankarsmedjan, gick andra delen på sightseingtur genom bruket och vice versa.

I ankarsmedjan visades ett bildspel om tillverkningen av skeppsankare, vissa upp till två tons tyngd. De som vandrade genom bruket fick veta brukets historia från 1676 fram till dags dato. Lördag kväll avåts en god jubile umsmiddag i en något kylig lokal, där några strålvärmare havererat. Per Eric Thunberg lyckades dock med sina dragspelstoner värma oss ett par grader. Ingemar Burman framförde gratulationer från sektion Stockholm och Börje Jönsson gratulerade från Rådet. Därefter ändrade Börje tonläge och framförde gratulationer från sin hemsektion Sörmland.

Gratulationer framfördes även från Klövers ordförande till tre närvar ande 80-åringar; Lennart och Ingrid Norberg samt Barbro Bjervner de-

Tre som fyllt/fyller 80 under 2011 Dom som höll´it Jubileumsdiplom från förbundet Vilken vinst! Ella, Sarah, Duke, Ludde och många andra klassiker från 40 – 60-talet

korerades med varsin blomma och hurrades. Söndag förmiddag bestod av års möte, med Ingemar Burman som klubbförare. Siv Fredriksson utgick

Martin demonstrerar sin ofantliga styrka

ur styrelsen, utan att ersättas. I övrigt inga förändringar. Efter tack till träf fledarna och lekamlig personal samt till campingvärden Marie, avslutades årsmötet och träffen.

UlfH

27

28

Teknikerrutan

Hejsan på er alla där ute i höstmörkret. Nu har El mia passerat och snart är de sista träffarna för året slut men för den skull är det inte nattsvart. Lite aktivite ter och förberedelser för kommande säsong är på G. Under Elmiamässan fick jag en del uppslag om olika prylar och diverse som kan vara bra att känna till. Jag kommer att förmedla det lite pö om pö i kommande nummer av Kultrycket.

Hur många av er har inte svurit ve och förbannelse över mjölk, grädde eller andra flytande livsmedel som av någon anledn ing har vält och runnit ut i kylskåpet under färd? Jag är en av dem. Och städa upp sörjan är varken lätt eller roligt. Men jag har hittat lösningen.

Det finns en liten mojäng som heter Barkeeper från Campingvaruhuset.se i Enköping. Som ni ser på bilderna är det en väldigt enkel men genial tingest. Nästan så enkel att man skulle kunna nominera personen som kom på den till Nobels inovationspris om det funnits något sådant.

Det består av en plastad stång i två delar med gummifötter i vardera änden. Stängerna är gängade i varandra och man skruvar helt sonika isär dem mot väggarna i t ex kylskåpet. I och med det spänns stången ut och den sitter på plats. Blir det kladd på den är det bara att skölja av och sätta tillbaka igen. Produkten finns i två olika längder, en kortare och en längre. Nu kommer den glada överraskningen; kostnaden. Denna produkt ligger inom ramen för budgeten hos oss alla. Priset är ynka 70-100 kronor. Då får man faktiskt två stänger så man kan använda den andra till t. ex. torrvaror i något av skåpen.

Mitt omdöme samt ”Chefens”: En alldeles ypperlig och enkel produkt som rekommenderas varmt. Ni kommer att hålla med mig när/om ni skaffar en. Sedan var det ju en sak till. Vill upplysa lite om den pe riod som kommer fram över. Låt oss uppdatera minnet lite.

Vad är vinter däck?

För att det skall få kallas vinterdäck skall de vara märkta på följande sätt:

M+S, M.S, M&S, M-S, MS, eller Mud & Snow

Vägverkets föreskrifter om bilar (WFS 2003:22)

När får dubbdäck användas?

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober-30 april och under annan tid om det är vinterväglag som motiverar användning.

Vägverkets föreskrifter om bilar (WFS 2003:22)

När måste vinterdäck användas?

Vid färd på väg under perioden 1 december – 31 mars ska vinterdäck användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. Vägverkets föreskrifter om bilar (WFS 2003:22)

Vilket mönster djup krävs?

Under perioden 1 december – 31 mars när det är vin terväglag ska däck till personbil, lätt lastbil och buss samt släpvagn som dras av ett sådant fordon, ha ett profil djup av minst 3 mm i däckets huvudmönster.

Vägverkets föreskrifter om bilar (WFS 2003:22) Med detta ber jag att få rekommendera mig för denna gång. Det hade kanske inte med så mycket teknik att göra men väl så mycket för husfriden. Krama varandra i trafiken så hörs vi längre fram.

Teknikansvarig Riks Fixarn

Ett medlemskap i MHF Camping Club ger dig följande förmåner

• Internationellt körkort till reducerat pris • Medlemslån på förmånliga villkor via Salus Ansvar.

• 25% rabatt på AGA gasol, hos AGA:s samtliga försäljningsställen.

Mer information i medlemsregistret.

Uppvisa giltigt medlemskort samt ange följande kodnr: 360569. • Kultrycket sex nummer om året.

• Motorföraren åtta nummer om året.

• Ratta Ren, fyra nr per år.

• Förmånliga försäkringar på bil och husvagn i Salus Ansvar.

• Teknisk rådgivning för bil: MHF/OKQ8.

• Teknisk rådgivning för husvagnar/husbilar. Sektionernas tekniker.

• Camping- och uppställningsplatser med rabatter, se medlemsregistret och Kultrycket.

• Trevliga träffar över hela landet med gott kamratskap.

• Körgårdar, teknika träffar.

Helnyktert ideal MEDLEMSANSÖKAN

Sändes till:

Göran Pettersson Gästgivaregatan 26 A, 432 78 Tvååker Namn Adress Postnr E-mail Maka/make/sambo/särbo Postadress Mobiltel

Medlemsavgifter

Ev. medlemsnummer i MHF

Personnr Tel Fax

MHF 360:-

1:året 195:-

MHF Pensionär 290:- MHF Support 360:-

1:året 195:-

Familjemedlem 190:-

MHF Camping Club

droger en allvarlig fara för trafiksäkerheten, samhället och den enskilde Räkenskapsår: 10-01-01 - 10-12-31 Plusgirot som önskar medlemskap skall förbinda sig att så länge medlemskapet varar inte förtära drycker, vilka innehåller mer än 2,25 volymprocent alkohol Handelsba förmåga främja förbundets syfte.

Handelsba

fram emot att bli medlem.

Göran Pet 612,00 IKK, Riks Utlägg Bö 220,00 Återbetal

2010-05-05

Börje Jön Bet av fa Bet av fa

2010-06-13

1 250,00 (OBS! Detta gäller ej supportmedlem) Ulf Karls 1 415,00

Storfamilj 550:-

Ulf Karls Luleå Graf 3 000,00 Göran Pet 1 000,00 IKK 450,00 201,00 48,00 612,00 612,00 1,50 MHFCC Rik 612,00 MHFCC Rik 1,50 450,00 1:året 75: 29

30

Surströmmingsträff i Sikfors

8 husvagnar och 8 husbilar hade mött upp i Sikfors, för det skulle bli surströmmingsfest. Vädrets makter var inte på vår sida, men vad gjorde det när det är träff.

På fredags kvällen när alla hade kommit så blev det knytfika och lite småprat. Lördag morgon blev vi bjudna på kaffe och efter det så blev det melodikryss lösning. Efter det var det uppehåll så vi kunde gå tipsrundan, och den som hade lagt den visste inte vad han ut satte oss för, det fanns hur mycket lin gon som helst. Sen fanns det tid för lite småprat och att umgås.

Det kom ett par stycken som kom bara för kvällen för att äta surström ming med oss. När den var uppäten så blev det lite tankenötter att fundera över med blandat resultat.

Det var en trubadur Kennet Norden sky som underhöll oss sång och musik.

Senare på kvällen blev det kortspel och andra sällskapspel, som höll på till småtimmarna. Tiden går så fort när man har roligt.

Det såldes även lotterier och det var många fina vinster. Resultaten från tipspromenaden redovisades och det var ingen som hade 12 rätt, för det var knepiga frågor.

Söndag förmiddag, då var det knyt fika innan vi skildes för denna gång.

Sen kunde inte undertecknad och Inga-Britt hålla oss, för vi var tvungen att fara till bärskogen och plocka bär med gott resultat.

Vi tackar träff värdarna för denna helg.

Leif och Gun-Britt Lundgren Ola och Britt Gustavsson Kjell och Margareta Lidberg

AC 4676 Eva Berglund

Fläskfilé med smak av vilt

(Leifs viltgryta)

4 personer

600-700 g fläskfilé 1 st. purjolök smör salt nymalen svartpeppar 2½ dl mellangrädde 2 msk viltfond med kantarell ½ tsk kinesisk soja 8 -10 st. krossade enbär 3 msk rönnbärsgelé 1 dl torkade trattkantareller (eller annan svamp).

Till servering:

kokt eller pressad potatis, potatisgratäng, kokta grönsaker

Beredning:

Putsa filen fri från senor och hinnor och skär den i skivor.

Skölj och strimla purjolöken.

Blötlägg de torkade trattkantarellerna.

Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt grädde, fond, soja, enbären och kantarellerna.

Koka grytan sakta under lock cirka 5 minuter. Blanda i purjolöken och gelén och koka ytterligare 5 minuter under lock.

Leif:s Banankaka

Ingredienser: 2 ägg 3 väl mogna bananer 1 hg smör 3 dl socker 5 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bikarbonat 6 msk grädde eller mjölk

Beredning:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt Smält smöret Mjölet blandas med bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker Bananerna mosas väl och röres ned sist i smeten tillsammans med det smälta smöret.

Allt hälls i en större väl smord och bröad rund kakform Kakan gräddas i mitten av ugnen i 175 grader ca; 50 – 60 min.

(Kan med fördel frysas, blir då saftigare och godare, ätes ej nygräddad)

Medlemsregister 2012

Nu är det hög tid. Tänk på att det finns många att sälja in på. 1 mars måste allt material vara inne. Skicka som vanligt till Ulf Fixarn Karlsson.

Om ni postar brev: Ulf Fixarn Karlsson Björkgatan 16 591 36 Motala E-post: [email protected]

Kom ihåg att blanketterna finns att hämta på vår hemsida med eller utan logotyp.

Jobba på/Fixarn.

KABE CC-matrikel 2011 130x100.indd 1

www.kabe.se

2011-04-20 07:44:01

2011

Kvalitet

- alltid steget f öre!

31

Klövers Nostalgi och Jubileumsträff

Sexton ekipage samlades under helgen 11-14 augusti i Södertuna Bygdegård vid sidan om Borlänge till en mycket gemytlig och trevlig helg. Redan klockan 09.00 på fred agsmorgonen började programmet med resa till Kvarnsvedens pappers bruk. Där fick vi se ett bildspel som berättade om brukets historia och nuvarande verksamhet. Sedan fick vi göra en guidad tur genom verket och se tillverkningen. En verklig upplevelse att se hur träd blir till finpapper på stora rullar som väger något ton och som sedan säljes i Sverige och övriga Europa. Två sorter tillverkas, en som används till tidningspapper och en lite finare kvalité till veckotidningspapper och Ikea-katalogen.

Anders Thunestam rostar bönor i eget rosteri

Så många arbetare på golvet såg vi inte till trots att flera hundra var an ställda. Tekniken har utvecklats otrol igt. Många satt vid datorer och styrde processerna.

Efter detta fina studiebesök fortsatte färden till Kaffebönans rosteri som nu mera fungerar som ett litet hobbyros teri, där man kan åstadkomma lokala kaffeblandningar. Huvudrosteriet fin ns i Danmark, men oj vilken stor la gerlokal för färdigt kaffe.

Anders Thunestam, ägare till rosteri et, gav oss en mycket fin inblick i ros teriets mångåriga historia och visade oss olika kaffekärnor som skall provros tas. Efter att ha inköpt kaffepaket gick färden vidare åter till Bygdegården, där vi bjöds på ”Hästräka” och kaffe. Hästräkan är en god smörgås, siktkaka med Gustafskorv, ägg och räksallad. Fantastiskt god och mättsam.

Anders Thunestam höll ett mycket intressant och inspirerande föredrag, kallat ”från odling till kaffekopp”, medan vi avnjöt smörgåsen och kaffet skänkt av honom. Vi fick också lära oss hur man gör för att få fram det bäs ta kaffet vid kokning eller bryggning.

Dagen avslutades vid grillen. Träffvärdarna stod för ingredienserna, korvburgare med bröd. Grilla fick vi göra själva.

Grillen fick vi sköta själva…

Lördagen bestod av egna fria aktiv iteter. Många av oss åkte till Torsång där vi kunde se på veterantraktorer, mopedutställning, DAK:s damrally, veteranbilar och tidstypisk klädsel samt ångbåtar på älven. Sevärt var ock så Motormuséet och Smedjan där man fick prova på att smida sin egen krok. När lördagen gick mot sitt slut fick vi vara med om ytterligare en höjd punkt. Vi bjöds på kvällsbuffé, Leifs viltgryta: Rönnbärsfilé med smak av vilt, potatisgratäng med grönsaker och dryck. Gud så gott! Deltagarna krävde att få receptet av Leif, och det lovade han publicera i kultrycket.

Underhållningen för kvällen stod de lar av Margaretas släkt för. Barnbarnet Linus spelade piano och sjöng många fina sånger. Ett musikaliskt geni. Siv Fredriksson på fiol och Linus på pi ano spelade också tillsammans många musikaliska stycken. Mycket vackert när gammal och ung agerar tillsam mans. Vi fick också njuta av ett vackert bildspel och lösa korsord där grunden fanns i musiken. Kvällen avslutades med kaffe och Leifs goda banankaka.

Denna trevliga träff avslutades med knytfika på söndagen. Vi skiljdes åt efter en mycket trevlig helg där alla var helnöjda. Så därför ett stort Tack till Leif och Marianne, Margareta och Carl-Einar med hjälpredor från oss alla för en fin helg.

W774 Gunnel Johansson

32

10 %

rabatt!

Det är enkelt att spara pengar!

Att vara medlem i MHF har sina fördelar. Du har till exempel 10 % lägre pris på dina försäkringar hos SalusAnsvar än den som inte är medlem. En ”genomsnittskund” med en Bil- och Villaförsäkring har en totalpremie på ca 8 000 kr/år. Genom ditt medlemskap sparar du då ca 800 kr som du kan göra något roligare för. Dessutom erbjuder vi snabb och personlig service om något skulle hända. Gå in på

www.salusansvar.se/mhf

eller ring

0200-87 60 80.

Välkommen!

SalusAnsvar har under nästan 80 år haft förtroendet att få samarbeta med MHF. Genom det historiskt starka bandet till MHF är det en naturlig del i SalusAnsvars verksamhet att tillsammans arbeta för att låsa ute onyktra förare från vägarna.

i samarbete med 33

5 6 7

PROTOKOLL FÖRT VID RIKSÅRSMÖTET MED MHF CAMPING CLUB 2011-07-08

Plats Deltagare Södra Unnaryd, Halland 99 röstberättigade medlemmar

1 2 Parentation

Riksårsmötet hedrade avlidna medlemmar med högtidlig parentation genomförd av P 1165 Inger Andersson. De avlidna hedrades med en tyst minut.

Öppnande

Clubchef M 248 Jan-Åke Hansson hälsade mötesdeltagarna hjärtligt välkomna och förklarade mötet öppnat.

3 4 Föredragningslista

Årsmötet beslutar fastställa föreslagen föredragningslista. Beredningsutskottet har bestått av sektionerna F, L och M, med F 979 som sammankallande.

Röstlängd

Riksårsmötet beslutade fastställa redovisade röstlängd till 99 röstberättigade medlemmar.

Kallelse

Riksårsmötet beslutade att kallelsen är utfärdad enligt stadgarna

Val av presidium

A ordförande B vice ordförande C sekreterare D protokolljusterare E rösträknare F pressreferent BD 4765 Anders Marklund M 248 Jan-Åke Hansson AC 3232 Ingabritt Johansson L 2554 Erling Thelander G 822 Mary-Anné Ståhl L 4952 Martha Brink M 4620 Gunnar Johansson C 4451 Ulf Hellgren

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelsen fördrogs av ordförande genom läsning av rubrikerna återgivet i Kultrycket 3/2011 På begäran om redovisning av konto 6110 i Resultaträkningen beslutades att detta kommer att redovisas i nummer 4 av Kultrycket.

34

8 11 12 9 10 13

Revisor P 1052 Svea Bengtsson föredrog revisorernas yttrande med förslag att godkänna redovisningen, fastställa balansräkningen samt bevilja rådet ansvarsfrihet avseende förvaltningen 2010.

Godkännande av verksamhetsberättelsen

Riksårsmötet beslutade godkänna föredragen verksamhetsberättelse med ekonomi och lägga dem till handlingarna.

Fastställande av balansräkning och ansvarsfrihet

På revisorernas förslag beslutar riksårsmötet att fastställa balansräkningen samt bevilja rådet ansvarsfrihet avseende förvaltningen för år 2010.

Besökande gäster

Maria Bergström, från förbundet, skulle närvara vid årsmötet men fått förhinder. BD 4765 Anders Markund framförde hälsningar från förbundet samt meddelade att Maria Bergström kommer att närvara vid riksträffens avslutning.

Förslag från clubrådet

Riksårsmötet beslutade enligt rådets förslag ändra till ny skrivning i stadgarna: Styrelsen skall bestå av minst tre ledamöter.

Motionerna föreligger i Kultrycket 3/2011

Motion 1 elkablar. Många ombud framlade synpunkter och efter votering beslutades bifalla motionen att endast godkända 2,5 kvadrats elkablar får användas på våra träffar.

Motion 2 Vagnsmärke. Riksårsmötet beslutade bifalla motionen att vagnsmärket skall sitta även bak på husvagnen/husbilen.

Motion 3 El under Riksträffar. Riksårsmötet beslutade bifalla motionen med motionärens tilläggsförslag . Att de som har medicinska behov inte skall betala för den ström de använder.

Arbetsplan 2011-2012

Riksårsmötet beslutade godkänna framlagd arbetsplan för 2011-2012 35

18 19 20

36

21 15 16 17 14 Medlemsavgift

Rådet föreslår oförändrad avgift. Medlem P 1018 föreslog en höjning på 25 kr. Efter votering av förslag att höja medlemsavgiften med 25 kr beslutade riksårsmötet bifalla förslaget .

Kostnadsersättning

Riksårsmötet beslutade höja rådets ersättning till 12.500 SEK att fördela inom rådet. Dessutom beslutades att ersättning för resa med egen bil ersätts med skattefria delen, f n 18.50 SEK/mil. I övrigt enligt kvitton.

Budget för 2011 och prel 2012

Riksårsmötet beslutade att fastställa föreslagen budget för 2011 och prel 2012. Kultrycket nr 3/2011 sid 36.

Antal ledamöter i clubrådet

Riksårsmötet beslutade enligt valberedningens förslag att rådet skall bestå av sju ledamöter + en från förbundsstyrelsen.

Val av clurådet

a. Clubchef M 248 Jan-Åke Hansson, omval 1 år b. ledamöter Ett år kvar N 1518 Göran Pettersson, omval 2 år P 3338 Kent-Åke Andersson, omval 2 år F 4887 Ulf Karlsson, omval 2 år BD 5034 Kjell Lidberg D 2687 Börje Jönsson O 5074 Tommy Janerstål Förbundets repr Sten Fahlén utses av MHF:s Förbundsstyrelse c. Repr Förbundsstyrelsen adj BD 4765 Anders Marklund, omval 1 år

Antal ersättare

Riksårsmötet beslutade att rådet skall ha två ersättare + en från Förbundsstyrelsen

Val av ersättare i rådet

W 4222 Margareta Sandell, omval 1 år F 979 Leif Mellberg, omval 1 år Förbundets repr Billy Norberg, utses av MHF:s förbundsstyrelse

Val av revisor

P 1052 Svea Bengtsson, omval

25 26 27 22 23 24 Val av revisorsersättare

T 1802 Dan Häggström

Förbundets revisor

Sven-Olof Skoog, Tullinge utses av MHF:s Förbundsstyrelse

Val av valberedning för 2013

Sektionerna Väst, Knallarna och Värmland till nästa riksårsmöte. Väst sammankallande.

Val av BU för 2013

Syd, Gåsa och Halland. Syd sammankallande

Kommande riksårsmöten

Sektion Syd inbjuder till riksträff i Växjö v 28 år 2012 Sektion Väst inbjuder till riksträff i Uddevalla v 27 år 2013

Avslutning

Ordförande BD 4765 Anders Marklund tackade för förtroendet att leda årets riksårsmöte och överlämnade ordförandeklubban till clubchefen Jan-Åke Hansson. Clubchefen tackade deltagarna för förtroendet att leda cluben framåt och förklarade därmed mötet avslutat.

Vid protokollet Ingabritt Johansson

Mötesekreterare

Anders Marklund

Mötesordförande

Mary-Anné Ståhl

Justerare

Erling Thelander

Justerare

37

Värvningskampanj MHF Camping Club

Värva!

MHF har startat en värvningskampanj och då följer vi i MHF Camping Club efter så är kampanjen fullbordad. Här är den premietrappa som vi har kommit fram till:

• 2 nya medlemmar 1 styck Sverigelott till den som värvat.

• 5 nya medlemmar 2 styck Sverigelotter till den som värvat.

• 10 nya medlemmar 5 styck Sverigelotter till den som värvat.

• Ytterligare 1 styck lott för var 5:e värvad.

Ni som värvat medlemmar till MHF Camping Club ska skicka värvningstalongen till: Göran Pettersson Gästgivaregatan 26 A, 432 78 Tvååker eller E-post: [email protected]. Kom ihåg att skriva namn och medlemsnummer på den person som har värvat den nya medlemmen. Sverigelotterna skickas inte ut förrän medlemmarna har betalt medlemsavgiften.

Mer information: Jan-Åke Hansson tel: 0709-92 62 29 [email protected]

Medlemsavgiften för ny medlem i MHF Camping Club är 75:- första året. OBS! Detta gäller även supportanslutna.

38

Medlemsvärvning MHF

2011 ska vi göra en storsatsning för att få in rejält många fler medlemmar till MHF. Både den person som värvar och den region som den nya medlemmen tillhör får fina priser för sin insats.

Enskilda medlemmars värvande

I tävlingen medlemmar emellan premierar förbundet de tio som värvat flest betalande medlemmar. Det gäller enbart helt nya medlemmar, inte återvärvade som tidigare varit med. Värva till MHF, MHF Support eller MHF Ungdom – de är likvärdiga i tävlingen. Om du hamnar bland de tio som värvat flest så ser prisplanen ut så här: - Värva 25 medlemmar eller fler och vinn ett fint Hemligt Pris till ett värde av 5 000 kr - Värva 15 medlemmar och få ett presentkort hos valfri affär på 2 500 kr - Värva 10 medlemmar och få ett presentkort hos valfri affär på 700 kr - Värva 5 medlemmar och få ett presentkort på 300 kr Liksom tidigare får var och en som värvar minst en ny medlem en Sverigelott! Så det lönar sig alltid att värva fler.

Oavsett vilken medlemsförbindelse som används för att anmäla en ny medlem så är det viktigt att det framgår vem som värvat. Skriv därför ”Värvad av Namn, medlemsnr/ personnr”. Du kan även registrera din nyvärvade medlem på hemsidan, www.mhf.se/bli_medlem.m

Regionernas värvande

I tävlingen regioner emellan premierar förbundet dem som lyckas värva minst 50 nya medlemmar under 2011. Det gäller enbart helt nya betalande medlemmar, inte återvärvade som tidigare varit med. Värva till MHF, MHF Support eller MHF-Ungdom – de är likvärdiga i tävlingen. (Inga SalusAnsvars-värvade räknas in utan enbart egen värvning). Oavsett vem som värvar så tillfaller medlemmen den region där han/hon hör hemma.

Så här ser priserna ut: - Vid 50 nya medlemmar erhåller regionen 5 000 kr från förbundet.

- Vid 100 nya medlemmar erhåller regionen 15 000 kr från förbundet.

Introduktionspris för medlemskap

Vi erbjuder sänkt avgift första året enligt följande: MHF och MHF Support 195 kr (ordinarie avgift 360 kr) MHF Camping Club och MHF Camping Club support 75 kr (ordinarie avgift 150 kr).

Mer information: Pelle Nilsson, marknadschef, tel. 08-555 765 84, [email protected]. Anders Marklund, regionordförande Norr, tel 0920-24 86 24 kväll, [email protected]

Värva nya medlemmar nu!

Värva!

Träfflistan

2011

21-23/10 Höstträff i Gumlösa Vinslöv, söder Hässleholm 3/12 35-års jubileum och Jultallrik, föreningsgården, Jönköping Syd 0451-21316, 070-5212616 Norra Småland 036-136539, 0703-356513

2012

27/4-1/5 Valborgsmässoträff MHF stugan Näs, Långaryds Näs 27/4 -1/5 Ej klar plats 11-13/5 16-20/5 25-27/5 15-17/6 Vårträff i Stenshult, Uddevalla Årsmötesträff Bredsele Halland Nord Västsektionen Nord 0345-17030 0914-104 86 0524-62009 0918-230 40 ”Naturupplevelse ”Bara vara träff”Ettringstorp Boxholm Norra Småland 0141-215932, 073-2021835 Ej klar plats Nord 0914-104 86 16/7 - 13/8 Slöläger Björkängsgården Björkäng, Tvååker 3-5/8 Träff i Kedträsk 17-19/8 24-26/8 Höstträff med Årsmöte, Kringeldammen i Kungälv Sensommarträff, Grönelund Skillingaryd Halland Nord Västsektionen Nord 0340-47771 070-672 31 16 0524-62009 Norra Småland 0141-215932, 073-2021835 0914-104 86 24-26/8 21-23/9 21-23/9 25/9 Surströmmingsträff plats ? Höstträff med årsmöte. Årsmöte 22/9 kl.10. MHF Gården i Vallsnäs, Södra Unnaryd Ej klar plats Ej klar plats Halland Nord Nord 0340-47771 0914-104 86 0914-104 86

Vildmarksträff i Kedträsk 5-7 augusti

7 ekipage möttes upp på denna vackra plats där naturens frid rådde. Under lördags förmiddagen for vi till Kusfors och Tågmuseét för att fika och se på deras utställning. Några passade på att handla i den mysiga lanthandeln som hade mycket. Personalen kom ihåg oss från Riksträffen i Bredsele.

Tyvärr var vädret inte med oss, men på området fanns en stuga utan ström med en stor mysig öppenspis. Vi tände ljus och hade det trevligt.

Ingabritt och Lisbet stekte kolbullar åt alla och vi åt allt vad vi orkade. Efteråt bjöd Gudrun Marklund på hallontårta och det var samsikt gott. Sen blev det samvaro med olika diskussioner, stick-ningar mm. Söndagen avslutade med frukost/lunch. Ett stort tack till träffvärdarna Lisbeth, Kjell och Ingabritt.

Vid pennan BD 4765

39

POSTTIDNING B

Vid obeställbarhet retur till MHF Camping Club Göran Pettersson Gästgivaregatan 26 A 432 78 Tvååker

CA BBY 2012 N U O S E N ÅTE RFÖRSÄLJ AR E N R Ä

En ny generation.

Att fl y vardagen och hitta äventyret – eller avkopplingen – behöver inte betyda att fl y från civilisationen. Det går att kräva minst lika hög standard och trivsel i en husvagn som den du har hemma.

Det bevisar den nya generationen av Vintervagnen.

Byggd i Kristinehamn sedan 1964 cabby.se

Alvhem Bengts Husvagnar AB, www.bengtshusvagnar.se Asarum Asarums Husvagnscenter AB, www.asarumshusvagncenter.se Bjuv Husvagnsdepån Caravan i Bjuv AB, www.husvagnsdepan.se Boden Bothnia Fritid i Boden AB, www.bothniafritid.se Gävle/Valbo Husvagnscenter i Valbo AB, www.husvagnscenterivalbo.se Göteborg/Mölndal Husvagnshuset, www.husvagnshuset.com Hammarö/Karlstad Husvagnspoolen, www.husvagnspoolen.se Kristinehamn Cabby Center, www.cabbycenterkristinehamn.se Köping Framtida Bil, www.framtidabil.se Lagan WiMA Fritid AB, www.wimafritid.se Luleå Larssons Släp & Smide AB, www.larssonsslap.se Löddeköpinge Lödde Husvagnar AB, www.loddehusvagnar.seLöderup Löderups Husvagnstjänst, www.loderupshusvagnstjanst.se Norrköping Dags Husvagnar, www.dags.se Skellefteå/Kusmark Nordlunds Motor, www.nordlundsmotor.se Skara Skara Husvagnar AB, www.skarahusvagnar.se Stockholm/Järfälla Cabby Center, www.cabbycenter.se Sundsvall/Timrå Sörberge Husvagnar AB, www.sorbergehusvagnar.com Trollhättan Trollvagnen i Trollhättan AB, www.trollvagnen.se Umeå/Röbäck Fritids Metropolen AB, www.fritidsmetropolen.se Vinslöv Vinslövs Fritidscenter AB, www.vinslovs-fritidscenter.se Örebro Westerdahls Husvagnscenter AB, www.westerdahls.com Östersund Frösö husvagnar, www.frosohusvagnar.se