Transcript Klicka här för att läsa.
SVERIGES STÖRSTA FRISTÅENDE BYGG & FASTIGHETSTIDNING GRUNDAD 1972
Byggkontakt I DETTA UTSKICK:
BYGG
BRANSCHEN Välkommen
Så här läser du Byggkontakt
Byggkontakt är väldigt enkel att läsa. Du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa PDFen. Senaste version hittar du här, www. adobe.se
Du navigerar mellan sidorna genom förflytta dig med pilarna eller genom att skriva in önskat sidnr i Acrobat. Du kan också zooma in eller ut för att förstora vissa delar av sidan.
Vill du se Byggkontakt som uppslag kan du välja det under Visa-menyn i Acrobat. Här kan du också välja om du vill se bara en eller flera sidor samtidigt. Önskar du läsa Byggkontakt på din läsplatta eller i din smartphone så laddar du ner hela tidningen på www.qiozk.com. Här kan du också ladda ner en högupplöst version direkt ner i datorn.
Mycket nöje och härlig läsning!
nr 1 på marknaden
Dataprogram för elproffs!
originalet sedan 1995!
Hjälper dig med...
EL-Vis Info
...att söka bland lagar, föreskrifter, m.m. samt få svar på dina frågor kring bl. a. elinstallationsreglerna. EL-Vis håller dig uppdaterad med allt du behöver veta.
EL-Vis Kabel
...att på ett enkelt och snabbt sätt dimensionera fram kablar samt kontrollera spänningsfall och utlösningsvillkor. Allt enligt svensk standard. Dokumentationen får du på köpet när du är klar med din beräkning.
EL-Vis Mall
...att dokumentera rätt. EL-Vis innehåller närmare 300 mallar för el- och telebranschen. Låt EL-Vis hjälpa dig att spara tid.
EL-Vis Maxikod
...att räkna på jobb samt hitta billigaste inköpen på ditt elmateriel. Maxikod innehåller färdiga koder och total entreprenader som underlättar kalkyleringen. Att räkna på jobb och jämföra priser blir enklare med Maxikod.
Köp elstandarder och SEK Handböcker genom oss
EL-Info i Växjö AB Lineborgsplan 3, 352 33 Växjö Tel. 0470-72 40 30 Fax. 0470-72 40 39 [email protected]
www.el-info.se
made in växjö
BYGG
BRANSCHEN
AV
ANDERS MELLDÉN
6,8 procent på tre år – här är avtalet i korthet
Att de nya löneavtalen för byggbranschen innebär 6,8 procents ökning på tre år har nog inte undgått någon. Så här kommenteras avtalet av Byggnads ordförande Johan Lindholm: – Det känns bra att vi nu är överens om ett nytt avtal för Sveriges byggarbetare. Lönenivån är nu satt och tillsammans med tidigare överenskommelser om huvudentreprenörsansvar har vi kommit en bra bit på väg. Jag har stora förhoppningar om att expertgruppen som nu ska börja sitt arbete ska få fram bra lösningar. Målet är att arbetsgivarna tar ett ökat ansvar för underentreprenörerna.
I ett pressmeddelande från BI kommenterar VD Ola Månsson avtalet så här: – Det är bra att vi kunnat komma överens med Byggnads och att det är ett treårigt löneavtal. Årets förhandlingar har varit inriktade på konflikt och det får inte upprepas. Parterna måste kunna sköta detta på ett mycket mer professionellt sätt.
Det nya Byggavtalet i korthet presenteras så här (något förkortat) på Byggnads hemsida: Avtalet gäller från 1 mars, 2013 till 31 mars, 2016 med möjlighet till uppsägning efter första och andra året.
Utläggning av lön sker så att avdrag för arbetstidsförkortning görs första året. Lönenivåerna gäller from 1 mars, 2013. Det gör att det per år blir enligt följande: 2013: Utgående lön räknas upp med 3,57 kr/tim eller 621 kr/mån 2014: Utgående lön räknas upp med 4,31 kr/tim eller 750 kr/mån 2015: Utgående lön räknas upp med 4,41 kr/tim eller 767 kr/mån Arbetstidsförkortningen ökas med tre timmar från 34 timmar till 37 timmar from 1 april, 2013.
Med utgångspunkt i Byggnads krav - att huvudentreprenören ska ta ett större ansvar för underentreprenören - ska en partsammansatt grupp arbeta fram bestämmelser om detta som sedan ska skrivas in i Byggavtalet. Gruppens arbete ska vara färdigt senast den 15 februari 2014.
Efter modell och goda erfarenheter från Elektrikernas Installationsavtal skrivs nu arbetsgivarens arbetsmiljöansvar tydligt in i Byggavtalet. Det innebär bl.a. att skyddsombud, MB-grupp/kontaktombud eller Byggnads region får större möjligheter att begära överläggning om brister i arbetsmiljön. Kommer parterna inte överens kan man vända sig till Arbetsmiljöverket för att avgöra frågan. Underlåtenhet att inte genomföra överläggning innebär kollektivavtalsbrott.
Parterna är överens om att nybyggnadslistan ska vara färdig den 31 december 2013, ombyggnadslistan ska vara färdig den 30 mars 2014 och anläggningslistan ska vara färdig senast den 31 december 2014.
Det skrivs in i Byggavtalet att arbetsgivaren ska förse arbetstagaren med arbetskläder.
Nu rostar vi alla bönor riktigt långsamt. Det ger kaffet som droppar ur våra espressomaskiner en ännu fylligare smak. Självklart är det både
krav
- och Fairtrade-märkt.
Vi serverar vårt goda kaffe på alla Fresh-stationer som du hittar på preem.se.
Surfar du med en smartphone visar vi vägen till den närmaste med GPS. Välkommen.
Fortsatt tufft i byggindustrin
Enligt Sveriges Byggindustriers nya konjunkturrapport fortsätter de tuffa tiderna för byggbranschen. Bostadsinvesteringarna minskar på grund av fjolårets låga nyproduktionstakt. Nästa år utgör bostäder återigen motorn i bygginvesteringarna när lokalbyggandet försvagas. Anläggningsinvesteringarna bidrar till uppgången 2014 tack vare ökat infrastrukturbyggande. Nyinvesteringarna i bostäder började försvagas redan under första halvåret i fjol och den totala nedgången beräknas till 17 procent 2012. Antalet påbörjade bostäder kommer dock att stiga sakta under 2013–2014, dock kommer byggstartsnivån 2014 fortfarande att vara lägre än 2011.
34 % fler byggkonkurser
Under mars månad försattes 563 svenska företag i konkurs, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med samma månad föregående år. Byggbranschen hör till de branscher där konkurserna ökar. I mars i år försattes 94 byggföretag i konkurs och under årets första kvartal tvingades 371 byggbolag lägga ner verksamheten. Motsvarande siffra för förra året var 277, vilket innebär 34 procents ökning av konkurserna jämfört med förra året. Framför allt sviktar marknaden för byggande av hus.
Källa: UC
Kirunas flytt del i norrländsk
Bygginvesteringarna kommer under kommande år att öka mest i Norra Norrland. Detta enligt Sveriges Byggindustriers regionala prognoser avseende bygginvesteringarna, som görs två gånger per år. Orsakerna till den 10-procentliga ökningen är investeringar i såväl lokaler som infrastruktur i anslutning till gruvindustrins expansion. Del i detta har den framtida flytten av Kirunas stadskärna.
Industrin sänker investeringstakten
Enligt SCB:s senaste investeringsenkät planerar industriföretagen att investera 6,6 miljarder i byggnader och anläggningar i år. Det är en volymminskning på 12 procent jämfört med förra året.
Byggmaterialet dyrare
Faktorprisindex för flerbostadshus steg med 1,8 procent mellan februari 2012 och februari 2013. Priset på byggmaterial steg med 2,1 procent, vilket påverkade entreprenörens kostnader. Bland byggmaterial steg material för målning med 4,7 procent och snickerier med 4,2 procent.
Källa: SCB
Drygt 36 000 fritidshus i utländsk ägo
I Sverige hade 36 041 fritidshus utländska ägare år 2012. Detta är en ökning med 2,8 procent jämfört med 2011 och hela 98,9 procent jämfört med år 2000. Av det totala antalet fritidshus i landet ägs nu 6,3 procent av utländska ägare. Norge ökar mest när det kommer till vilka nationaliteter som äger fritidshusen. Förra året ökade norrmännen sitt innehav med 707 fritidshus, vilket motsvarar en ökning med 7,6 procent jämfört med året innan. Kronobergs län har störst andel utländskt ägande av fritidshus, med 40,5 procent av det totala fritidshusbeståndet.
De tre största ägarnationerna: Danmark, 11 696 fritidshus i Sverige.
Tyskland, 10 029 fritidshus i Sverige.
Norge, 9 969 fritidshus i Sverige.
Källa: SCB
67 kvinnor (och 1 man) på Rättviseförmedlingens lista över lämpliga byggstyrelseledamöter
Som bekant har byggbranschen problem att hitta kvinnor till sina styrelser. Enligt Rättviseförmedlingen är 82 procent av styrelsemedlemmarna i de största byggföretagen män. Rättviseförmedlingen hjälpte därför en branschtidning att lista erfarna kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen som de tyckte skulle kunna passa för styrelseuppdrag och andra poster i toppskiktet. 68 namn finns på listan, 67 är alla intressanta kvinnor inom bygg- och fastighetsbranschen. På listan har också Jens Nagel smugits in, som enligt alla rapporter är man men för den skull också kan passa i en styrelse.
Hela listan finns på www.rattviseformedlingen.se/listor
22 000 kronor dyrare att bo i Stockholm
Ett genomsnittligt hushåll i Stor-Stockholm betalar i genomsnitt 88 000 kronor per år för sitt boende, medan hushåll i kommuner med mindre än 75 000 invånare i genomsnitt betalar 66 000 kronor per år. Detta enligt statistik från SCB.
Högst och lägst taxeringsvärde i
I snitt höjdes taxeringsvärdet för småhus i hela riket med 12 procent i förhållande till 2011 års taxeringsvärden. Motsvarande siffra för fritidshusenheter var 13 procent. Stockholms län har högst taxeringsvärde per kvadratmeter bostadsarea: 10 315 kronor. Lägst taxeringsvärde har Västernorrland med 3 811 kronor per kvadratmeter bostadsarea. För fritidshus har Hallands län det högsta taxeringsvärdet per kvadratmeter med 7 508 kronor. Det län som har lägst taxeringsvärde för fritidshus är Norrbottens län med 3 308 kronor per kvadratmeter bostadsarea.
Källa: SCB
Klimatmål kan ge 30 000 jobb
Byggnadsarbetaren skriver att Byggnads och Riksbyggen nu kräver politiska initiativ så att energirenoveringen av 50 000 bostäder årligen blir verklighet. Detta lär nämligen krävas för att nå klimatmålen, samtidigt som det ger 30 000 nya arbetstillfällen. Riksdagens mål för minskad energiförbrukning i bostäder är 20 procent fram till 2020 och 50 procent till 2050. Totalt handlar det om 1 875 000 bostäder som behöver renoveras innan 2050 och investeringskostnaden beräknas till 25-50 miljarder per år. För att komma igång krävs dock alltså politiska beslut, enligt de två organisationerna.
711 kilometer för 177 miljoner
Svevia får förnyat förtroende av Trafikverket att sanda, salta och ploga de statliga vägarna i driftområde Göteborg, sammanlagt 711 kilometer väg. Anbudsumman är 177 miljoner kronor och kontraktet sträcker sig över fyra år med möjlighet till två års förlängning. Nytt för i år är att Kungsbacka ingår i driftområdet Svevia forsätter även att sköta vägarna i driftområde Enköping, inom Enköping och Håbo kommun. Där handlar det om 837 kilometer väg och kontraktet är värt 126 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år med möjlighet till ett eller två års förlängning.
NÄR LOKALER
Läs allt om ljud och brandklass
SKALL UTNYT
ade vik- och blo ckväggar på www.winab.se
TJAS RATIONE
iration och infor mation om mate
LLT!
en.
Även i glasutförande!
Läs mer på winab.se
Tel 08-560 211 00 www.winab.se
FINSPONG FP 12 Lack EURAZINK
®
Plåten med aluminiumets egenskaper och zinkens utseende. Nu på de svenska taken.
IBmetall_helsida.indd 1 2012-02-01 14:03
Två av tre barn bor i småhus
Enligt SCB Boende och boendeutgifter 2011 bodde ungefär 60 procent, eller 1,3 miljoner barn, i ett småhus som ägdes av det egna hushållet 2011. Ytterligare 7 procent bodde i småhus som var bostadsrätt eller hyresrätt. Totalt bodde alltså två tredjedelar av alla barn i Sverige upp till 19 år i småhus 2011.
Av barnen som bor i flerbostadshus bor de flesta i hyresrätt i första hand, drygt 22 procent av alla barn i Sverige.
166,90 kronor i timmen …
… var den genomsnittliga timlönen för arbetare i byggsektorn i december 2012. Jämfört med året innan innebär detta att lönen stigit med 3,6 procent. Tjänstemännens genomsnittliga månadslön var 35 540 kronor under december 2012, vilket är 1,2 procent mer än i december 2011.
Källa: SCB
Dålig elsäkerhet på 40 campingplatser & 36 småbåtshamnar
Elsäkerhetsverket har under 2012 tittat på elsäkerheten på 40 campingplatser och 36 uppställningsplatser för småbåtar. Enligt en rapport utifrån besöken finns en hel del brister.
På samtliga besökta platser fanns eluttag avsedda för husvagn/husbil som var olåsta och åtkomliga för barn. I vissa fall var anslutningssladdar nergrävda i marken fast de inte är avsedda för sådant bruk. Elinstallationer har också utförts av campinggäster, felaktigt med felaktigt elmateriel. I samband med besöken har jordfelsbrytare testats. Många har inte fungerat som de ska.
Källa: EIO
Elteknik ner 4 procent i år
Marknaden för elteknik i Sverige beräknas falla med 4 procent 2013, enligt Elektriska Installatörsorganisationen, EIO:s, konjunkturrapport som presenterades i mars. Medan försäljningen till industrin minskar med 30 procent beräknas nedgången för kontor och handel respektive offentlig sektor stanna på 10 procent. − Det råder stora variationer mellan olika delar av landet. Medan nedgången väntas bli 16 procent i Västmanlands län, tros den stanna vid minus 5 procent i angränsade Örebro län. Totalt sett är dock osäkerheten inför framtiden och vad som ska hända större än normalt i samtliga regioner, säger Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef på EIO.
Solna Sveriges främsta företagarkommun
Solna placerar sig i topp när Svenskt Näringsliv rankar landets främsta företagskommuner. Det är sjätte året i rad och sjunde gången under 2000-talet som Solna tar hem förstaplatsen.
– Vi är mycket glada och ödmjuka inför att solnaföretagen åter igen placerat oss i topp. Det är hedrande att tillsammans med det lokala näringslivet utveckla företagsklimatet i Solna. Vi behöver de goda krafter som finns lokalt för att fortsätta utveckla, förbättra och skapa förutsättningar för ett bra näringsliv i staden, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna. Solna jobbar aktivt med att utveckla servicen för företagarna. Några av framgångsfaktorerna handlar om utveckling av stadens infrastruktur och företagsservice, upphandling av varor och tjänster i konkurrens samt att erbjuda nyföretagarrådgivning. – Företagarna är väldigt viktiga för Solnas utveckling. Det är företag som skapar tillväxt och jobb vilket ger oss möjlighet att satsa på barnen i skolan, äldre inom omsorgen samt att alla solnabor får en trevlig stadsmiljö. Svenskt Näringsliv ranking baseras främst på företagarnas betyg på hemkommunen men tar också hänsyn till statistiska faktorer. – Det är glädjande att våra företagare är nöjda med att finnas och verka i Solna. Vi vill att Solna fortsätter att vara en stad där både solnabor och företagare trivs och utvecklas, avslutar Pehr Granfalk.
W W W. AT L E T. C O M / S E
6 månaders försening för Förbifart Stockholm
Byggstarten av Förbifart Stockholm skjuts fram med omkring ett halvår till sommaren 2014. Anledningen är att Trafikverket i samråd med Mark- och miljödomstolen i Nacka beslutat att tidpunkten för huvudförhandling i tillståndsmålen för Förbifart Stockholm bör flyttas fram från hösten 2013 som tidigare planerats. Detta på grund av ett nyligen överprövat ärende i Östersund, som liknar Förbifart Stockholms ansökan om tillstånd för att leda bort grundvatten och för att bygga tre tillfälliga hamnar.
Sandvik Minings gruvutrustning på export
Sandvik Mining har fått orders på gruvutrustning till Sydamerika och Australien värda drygt 950 miljoner kronor I Sydamerika ska Sandvik Mining konstruera och leverera två transportsystem med en totallängd av 8,9 kilometer till en ovanjordsgruva. Ena systemet är för järnmalm med en kapacitet av upp till 28 000 ton per timme, det andra är för avfallsmaterial med en kapacitet på 9 500 ton per timme.
I Australien avser kontrakten konstruktion och leverans av materialhanteringsutrustning för järnmalm med en kapacitet på mer än 11 500 ton per timme. Leveranser påbörjas 2013 och pågår till och med 2015.
NCC bygger för 379 miljoner i Köpenhamn
NCC ska bygga bostäder och parkeringsgarage i Köpenhamns hamn. Totalt handlar det om 33 000 kvadratmeter fördelat på 14 000 kvadratmeter bostäder (128 bostäder) och 19 000 kvadratmeter parkeringsgarage. Projekteringen har inletts, och allt ska stå färdigt i augusti 2015. Kontraktssumman är 379 miljoner kronor.
100 byggjobb vid nysatsning på F17
Regeringen satsar 647 miljoner kronor på flygflottiljen i Kallinge, Blekinge. Satsningen skapar 100 nya arbetstillfällen, bedömer BI:s Blekingechef Lars-Otten Froode. Bland annat ska ett nytt flygledartorn och nya helikopterhangarer byggas, och snart kan byggföretagen anmäla sitt intresse för att börja bygga inne på flottiljen. Satsningen är välkomnad, enligt Byggnads egen statistik sades 640 byggnadsarbetare upp i Småland-Blekinge regionen under 2012.
Bolån bakom starka bankresultat
Under det första kvartalet 2013 är bolånemarginalerna fortsatt höga enligt Swedbanks och SEBs kvartalsrapporter. Bankernas sjunkande kostnader för bolån under 2013 kombinerat med fortsatt höga boräntor för hushållen ligger bakom de starka bankresultaten det första kvartalet. - Tillväxten i bankernas svenska bankrörelser ligger framförallt i bolån medan krediter till företag varierar. Därmed står det klart att bolånen just nu står för en stor del av bankernas tillväxt, säger Daniel Liljeberg, chefekonom Villaägarna.
Sedan årsskiftet har SEBs inlåning från allmänheten ökat med 59 miljarder medan utlåningen ökat med 4 miljarder kronor. SEBs sparränta är 0% på privatkonto och 0,55 0,60% på olika sparkonton.
- Med tanke på att hushållen får extremt låg sparränta på insatta medel blir det en mycket god affär för SEB när inlåningen från allmänheten ökar mer än bolånevolymen vilket varit fallet för SEB det första kvartalet då inlåningen ökat nästan femton gånger mer än utlåningen, säger Daniel Liljeberg.
Vid sidan av ökat hushållssparande har samtliga relevanta inlåningsräntor; Stibor 90, den tvååriga bostadsobligationsräntan och den femåriga bostadsobligationsräntan fallit sedan årsskiftet.
- Fallande inlåningsräntor och att Riksbanken nyligen signalerat en lägre räntebana borde innebära att lägre bolåneräntor bör ligga runt hörnet, säger Daniel Liljeberg.
Montage av väggelement.
Ranaverken AB, en komplett stålbyg gare med många projekt på gång.
Just nu bygger vi flera projekt i Västerås. Ett stort projekt påbörjas åt Göteborgs hamn. Även flera objekt är på gång i Borås, Stockholm, Västervik m.fl. orter i Sverige. Projektens storlek och omfattning varierar naturligtvis, men styrkan med att anlita
Ranaverken
är att vi har hela kedjan från konstruktion, tillverkning till montage. Allt under ett tak på samma ort, nämligen i Tråvad i Västra Götaland.
Det ger oss full koll på hela byggprocessen, från första skis sen till att sista skruven är dragen och projektet är i hamn.
Vi har vid vår farbrik en kapacitet på ca. 1 000 m fackverks balk i veckan. Det går naturligtvis bra att enbart beställa fackverksbalkar till egna byggprojekt.
Bilderna här är från projekt Sjöhagen i Västerås, som blir klart under våren 2013, där en del av hallen blir närmare 200 meter lång. Inom kort sätter vi spaden i marken för nästa projekt i Västerås, där Libherr i Sverige skall bygga ett nytt huvudkontor. Ranaverken AB har fått förtroendet att uppföra stålstomme, väggar och tak samt montage av traverser. Byggmäster i Mälardalen är totalentreprenör för dessa projekt.
Text/foto; Per Pålsson, Ranaverken.
Etapp 1. Projekt Sjöhagen i Västerås.
Svetsning och montage av stålstomme, projekt Sjöhagen.
www.ranaverken.se
Sundbyberg på tionde plats i Svenskt näringslivs årliga rankning
Sundbyberg har klättrat tre placeringar i Svenskt näringslivs årliga rankning av näringslivsklimatet i landets kommuner, och ligger nu på plats tio av 290. Uppgången syns framförallt i frågor om attityder till företagande och relationen mellan skola och näringsliv. − Kommunikation och dialog är nyckelorden för vårt arbete med näringslivet i Sundbyberg. Vi har skapat rutiner kring mötet med företag och ser till att ingen fråga hamnar mellan stolarna. De senaste åren har fokus varit att bidra till en god dialog med lokala näringsidkare, stora som små, säger Siyamak Sajadian (MP), kommunalråd och ordförande i stadens näringslivsråd. Stora satsningar görs på entreprenörskap, där Sundbybergsföretag samarbetar med Ung företagsamhet för att främja företagande och entreprenörskap bland stadens skolungdomar. − Vi arbetar aktivt på flera fronter för att Sundbyberg ska vara en attraktiv företagarkommun. Det handlar om allt från att förse företagarna med god infrastruktur och service till tydliga och snabba beslutsvägar. Inte minst är staden och våra verksamheters attityder viktiga. De kommande åren fortsätter Sundbyberg växa och vår ambition är att attrahera än fler stora som små företag till staden, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Täckskiktsmätare Micro Covermeter 8020
Mätare för bestämning av armerings järnets djup och riktning.
Nu kan du växla mellan mätdjup 0-120 mm och 0-200 mm med samma mätsond BETONG - BALLAST - CEMENT - GEOTEKNIK
www.kontrollmetod.se
S. Långebergsgatan 18 421 32 V. Frölunda
Tel 031-748 52 50
Fax 031-748 52 60
Bygg boende för äldre till rimliga kostnader
Att bo bra på äldre dar är ingen självklarhet. Det visar rapporten ”Boende för äldre till rimliga kostnader” som PRO, Pensionärernas Riksorganisation presenterar idag.
Allt för många äldre bor i hus och lägenheter som inte är anpassade för ett liv med avtagande rörlighet och ork. Att sitta fast i ett flerfamiljshus på tredje våningen utan hiss är en verklighet för många äldre. Det finns få alternativa boenden att flytta till och de som finns är dyra. I PRO:s nyligen genomförda medlemsundersökning uppgav så många som en tredjedel av medlemmarna att de är mycket eller ganska oroade för sitt boende i framtiden, säger Curt Persson, ordförande PRO.
Det är en välfärdsvinst om äldre bor bra – i första hand för individen, men också för samhället. Ett bra och tillgängligt boende gör att äldre kan bo hemma och leva ett självständigt liv högre upp i åldrarna. Det skjuter upp och minskar kostnader för vård och omsorg.
Möjligheten att flytta till ett bättre boende i tid handlar om tillgången på bra och tillgängliga bostäder. Avgörande är också vilka förutsättningar äldre har att betala för sitt boende. Men för den äldre person som i tid vill planera sitt boende finns få, om ens några alternativ. Det råder bostadsbrist i 135 kommuner och brist på hyresrätter i nästan hela landet. Bostadsbyggandet är rekordlågt just nu.
I dagsläget finns det ca 35–40 000 seniorboenden och trygghetsboenden i hela landet, det vill säga vanliga bostäder med god tillgänglighet och ibland med gemensamhetslokaler och någon form av extra service. Detta motsvarar inte på långa vägar ens det behov som finns idag. Den bistra sanningen är också att de lägenheter som trots allt finns är på tok för dyra för den genomsnittliga PRO-medlemmen med en månadsinkomst på 13 832 kronor.
PRO konstaterar att varken kommun eller stat tar det ansvar som krävs för ett bra boende för äldre. Kommunerna har dålig kunskap om hur deras äldre invånare vill bo i framtiden. Långt ifrån alla kommuner har en bostadsförsörjningsplan, vilket de är skyldiga att ta fram under varje mandatperiod. Ytterst få kommuner inventerar sina befintliga bostadsbestånd för att se vilka renoveringsbehov som finns.
Kommunerna måste ta ansvar för äldres boende. Det är inte en äldreomsorgsfråga utan det handlar om boende- och bostadspolitik. Vi vill peka på de orimliga ekonomiska förutsättningar som idag finns för ett bra boende för äldre. Byggs ett bra boende för äldre har samhället stora vinster att göra, avslutar Curt Persson.
NCC:s omräknade siffror för 2012 på grund av ändrad pensionsredovisningsstandard
NCC tillämpar den ändrade standarden för pensionsredovisning, IAS 19 Ersättningar till anställda, från och med den 1 januari 2013. Den viktigaste förändringen innebär att möjligheten att använda den så kallade korridormetoden som NCC tidigare tillämpat tas bort.
Ingående balanser för 2013 och rapporterade siffror för 2012 har räknats om för att möjliggöra en jämförelse. Effekterna av omräkningen på NCC:s finansiella rapporter och nyckeltal för helåret 2012 redovisas i bifogad bilaga. Den förändrade standarden innebär att nuvärdet av förmånsbestämda pensionsplaner och det verkliga värdet av förvaltningstillgångar för pensioner redovisas som en nettopensionsavsättning. Den redovisade pensionsavsättningen kommer efter ändringen att löpande motsvara den verkliga nettoförpliktelse som NCC har för pensioner. Redovisningen av alla förändringar i fonderade pensionsplaner ska ske direkt i resultaträkningen och i övrigt totalresultat. Förändringar i pensionsåtaganden och förvaltningstillgångar som härrör sig till förmånsbestämda pensionsplaner, bland annat erfarenhetsbaserade justeringar och/eller förändringar i aktuariella antaganden ska presenteras i övrigt totalresultat. Löpande kostnader som förmåner intjänade under perioden, räntekomponenten samt avkastning på förvaltningstillgångar redovisas i resultaträkningen. Vidare förändras beräkningen av förväntad avkastning i och med att diskonteringsräntan för pensionsåtagandet används även vid denna beräkning.
Alla historiska oredovisade aktuariella vinster och förluster, inklusive effekt av särskild löneskatt kommer att föras mot eget kapital, netto efter skatt. Det innebär att eget kapital per 2012-12-31 minskar med 1 340 MSEK. Resultat efter finansnetto för 2012 ökar med 15 MSEK. Rörelseresultatet minskar med 18 MSEK, vilket är en effekt av att redovisningen av räntekostnader och avkastning på pensionsskulder och -tillgångar inte längre redovisas inom rörelseresultatet. Finansnettot förbättras med 33 MSEK och periodens resultat efter skatt ökar med 11 MSEK. Omräkningen har ingen påverkan på kassaflödet förutom vissa omklassificeringar.
Fungerar dina rökluckor?
Vi kan hjälpa dig.
För mer info, kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor eller besök anticimex.se
Vi bygger allt i stål!
Industribyggnader, idrottshallar och avancerade stålkonstruktioner är vår specialitet.
Fackverksbalkar och stålstommar likaså.
Går ni i byggtankar? kontakta Ranaverken!
www.ranaverken.se
PROGRAMVAROR OCH TJÄNSTER FÖR HELA BYGGPROCESSEN
www.consultec.se 0910-878 00
www.storel.se
www.alloc.se