Blodöverföring och blodgrupper

Download Report

Transcript Blodöverföring och blodgrupper

Blodöverföring och blodgrupper

Blodgrupper

     Man har olika blodgrupper.

Även om alla människors blod har ungefär samma innehåll är det skillnad på vilken blodgrupp man har. Det är skillnader på erytrocyterna (röda blodceller).

Det finns två vanliga system för att dela in blodgrupperna ABO-systemet Rh-systemet.

ABO-systemet

 Enligt ABO-systemet kan man ha någon av blodgrupperna     A B AB O (noll).

 Antigenerna kan jämföras med markörer, som visar vad det här är för slags röd blodkropp. Om man har blodgrupp A har man A-antigen på blodkropparnas yta, medan personer med blodgrupp B har B-antigen.

Antigener

 Vid blodgrupp AB finns både A- och B-antigen på blodkropparnas yta. Om båda antigenerna saknas har man blodgrupp O. De olika antigenerna på blodkropparnas yta gör att blodet inte kan blandas hur som helst för då bildas antikroppar som angriper det främmande blodet.

Antigener

Antikroppar

 Antikroppar bildas mot det antigen som saknas. Alltså har man antigen A, bildas antikroppar emot B. Med detta följer att personer med AB-antigen, varken har antikroppar mot A eller B, då blodet annars skulle klumpas. Tvärtom har personer som saknar antigen (O) alltså antikroppar mot både A och B.

Så kan man överföra blod

     A till A B till B AB till AB O till O Även som visas här

Rh-systemet

 Det finns två blodgrupper i Rh-systemet. En person kan vara antingen Rh positiv (Rh+) eller Rh negativ (Rh-). Om man är Rh+ har man blodceller med Rh-antigen på sin yta, men är man Rh- saknar blodcellerna dessa antigen.

Mottagare

Rh+ Rh-

Donator

Rh+ Rh   

AB0 och Rh-systemet

 Man brukar kombinera de två systemen och skriva plus eller minus efter sista bokstaven. Varje människa har alltså en av blodgrupperna A+, A-, B+, B- AB+, AB-, O+ eller O-. I Sverige är A+ den vanligaste blodgruppen, men i hela världens befolkning är O+ vanligast. Blodgruppen AB- är mycket ovanlig.

Antigener och antikroppar

 Alla människor har antikroppar i sitt blod mot det eller de blodgruppsantigen som de själva saknar på blodcellerna. Det betyder att en person med blodgrupp A har antikroppar i sitt blod mot B-antigen, och en person med blodgrupp B har antikroppar mot A-antigen. Den som har blodgrupp AB har inte några antikroppar mot A-antigen eller B-antigen sitt blod eftersom blodcellerna har både A-antigen och B-antigen. Men den som har blodgrupp O har antikroppar både mot A-antigen och B-antigen eftersom blodcellerna saknar A-antigen och B-antigen.

0-(Noll negativt) =universalgivare

 I extremt akuta sjukdomsfall där en fullständig utredning inte hinner genomföras innan blodtransfusion påbörjas används O Rh-negativt (O Rh-) blod tills patientens blod är grupperat och korstestat mot olika givares blod.