Välkommen till BB Umeå

Download Report

Transcript Välkommen till BB Umeå

Välkommen till BB Umeå

BB och BB-Hemvårds målsättning är att föräldrarna ska få en trygg start. Vår önskan är att alla familjer ska få ett eget rum under tiden på BB. Under perioder föds det fler barn och då händer det att två mammor med sina barn får dela ett rum och partner kan inte stanna över natten. Hemgång rekommenderas tidigast 6 timmar efter förlossningen. Barnet undersöks alltid av barnläkare innan hemgång. Vid tidig hemgång (före 48 timmar) erbjuds ni råd och stöd av barnmorskorna på BBHemvård/Amningsmottagningen. Har förlossningen varit normal erbjuds ni att stanna 1-2 nätter på BB om det är första barnet och 1 natt om du är omföderska. Vid komplikationer kan det bli aktuellt med en längre vårdtid vilket bedöms i samråd med läkare. BB-Hemvård innebär uppföljning med telefonsamtal från barnmorska, i vissa fall hembesök och/eller återbesök på BB-Hemvårdsmottagningen. Vid återbesök på BB-hemvård utförs provtagning på barnet och i regel en andra avslutande barnläkarundersökning.

Ditt barn på webben

På BB kan ni publicera ert nyfödda barn på landstingets webbplats www.vll.se/webbisar . Bilden visas i 90 dagar. För att publicera behövs en bild som tagits med en kamera med minneskort. På BB finns en dator där ni kan ladda upp bilden och fylla i information. Partner och syskon är alltid välkomna på dagtid. Besökstid för andra närstående är dagligen 17.30 – 19.00. Använd gärna er mobiltelefon. Det finns möjlighet att få telefon inkopplad vid sängplatsen om du vill det. För dig som mamma serveras frukost, lunch, middag samt fika på för- och eftermiddag i matsalen. För partner/närstående erbjuds pentryt att förvara och värma mat. I entréplan finns ett kafé där du kan handla om du önskar. Varmdrycksautomat finns i pentryt, medtag då mynt.

Undersökningar för nyfödda barn

Undersökning av ditt/ert nyfödda barn på BB sker vid minst ett tillfälle. Barnläkaren finns hos oss på förmiddagen vid 09-tiden och på eftermiddagen vid 13-tiden. All barn erbjuds följande undersökningar:

Hörseltest,

utförs när barnet är ca 1-3 dagar gammalt. Metoden kallas OAE (Otoakustiska emissioner). En mjuk propp som innehåller en sändare och en mottagare sätts in i yttre delen av barnets hörselgång. Sändaren avger ett klickande ljud som stimulerar sinnescellerna i örat till ett svar som fångas upp av mottagaren. Mätningen går snabbt och innebär ingen fara eller obehag för barnet.

POX

Mätning av syremättnaden i blodet med pulsoximeter (POX) görs under första levnadsdygnet. Undersökningen ökar möjligheten att upptäcka hjärtfel hos nyfödda

PKU-prov (

phenylketonuria) Provet tas på alla nyfödda barn, för att utesluta sällsynta rubbningar i ämnesomsättningen. Provet tas oftast på handryggen, när ditt barn är 48 timmar gammalt. Om provet är normalt så skickas inget svar hem, sjukhuset registrerar i barnets journal att allt är normalt.

Ibland kan det vara så:

Efter några dagar blir en del nyfödda barn lite gula i huden och i ögonvitorna. Det beror på att barnet under fostertiden har överskott av röda blodkroppar. En del av dessa behövs inte längre och de bryts ner i levern. När detta sker bildas ett färgämne, bilirubin, som ger huden dess gula färg. Nyföddhetsgulsot är oftast ofarligt och försvinner efter några dagar. Ibland kan man ta ett test på huden eller ett blodprov för att bedöma graden av gulsot. Om bilirubinvärdet är högt kan det ibland vara nödvändigt med ljusbehandling av barnet. Vi finns här för hela familjens skull. Vi erbjuder er det stöd och de råd som ni önskar. Vi vill bekräfta det som är normalt första tiden efter förlossningen, för dig som mamma och för er som nyblivna föräldrar och skapa en trygg start.