Infoblad PDF - Hultins hus på Ivö

Download Report

Transcript Infoblad PDF - Hultins hus på Ivö

Hultins hus på Ivö

Här följer lite praktisk information & tips till våra gäster:

Huset

Lås & Nycklar

Ni har fått två nycklar. Den ena går till verandan och dörren vidare in till huset, den andra går till den andra ytterdörren vid toan. Det finns nycklar till förrådet/sovloftet samt uthusen i ett nyckelskåp innanför dörren till verandan.

Vattensystemet

Det är sjövatten i samtliga kranar utom den lilla kranen i köket. Den lilla kranen är kopplad till en vattenrenare som står under diskbänken och som innehåller kolfilter samt osmosfilter. Detta vatten är alltså helt rent, och innehåller inte de salter och mineraler som brukar finnas i dricksvatten. Det kan därför smaka lite ”syntetiskt”. Vattenrenaren går igång av sig själv 1-2 gånger om dygnet för att renspola, bli därför inte förvånad om det plötsligt surrar en stund i köket. Vattenrenaren mår bäst om man tar en lite större mängd åt gången, snarare än småskvättar hela tiden. Vi rekommenderar därför att ni tankar upp en bringare och ställer i kylen, det blir dessutom kallare och godare på det viset.

Köksspisen

Spisen har en lite udda detalj, det är en timer (vredet längst till vänster) som måste skruvas på för att spisen ska funka.

Uppvärmning

Det finns direktverkande elelement här och där. Elementen i den nyare delen av huset har en brytare som kan ställas i läge I eller II. Den ska stå i läge I för att det ska funka. Finns även värmegolv i badrummet.

Öppen spis

Den öppna spisen har ett spjäll som måste öppnas. Använd gärna gnistgallret för att undvika att det kommer ut gnistor eller att någon pinne välter och rullar ut. Speciellt om ni går ifrån och inte har uppsikt. Det finns en del ved bakom förrådet, vänligen köp någon säck & fyll på om ni eldar.

El & säkringar

Ifall det skulle gå en säkring: Det finns två elcentraler, en i den gamla delen av huset och en i den nya. Den i det gamla finns i ett av bokhylle-skåpen med glasdörrar. I det nya huset sitter den i klädkammaren vid toan.

Gamla delen Nya delen Uthus / förråd / sovloft

Brandsäkerhet

Det finns en brandsläckare bakom öppna spisen, och en liten på verandan. Det sitter brandvarnare utanför ena sovrummet däruppe i nya delen. I gamla delen finns det en utanför köket och en i sovrummet däruppe. Skulle de börja pipa till då och då (batterivarning) finns det batterier i byrån under trappan i gamla huset.

Myggfönster

För varma sommarnätter finns det myggfönster i alla sovrummen. Dessa sättes helt enkelt i genom att öppna ena sidan av fönstret och sätta i ramen i hålet.

Städning

Städmaterial finns i städskåpet i köket.

Bredband

Det finns en bredbandsinstallation med WIFI. Detta är kopplat till ett 4G mobildata-modem med ett kontantkort, dvs att hyresgästen måste själv ladda på saldo innan man kan använda det. Om man vill göra detta så följ dessa instruktioner. 1.

2.

Ladda på kotantkortets saldo genom att gå in på Telia Refill på webben. Adress & telefonnummer finns på en lapp i ett skåp i gamla vardagsrummet. Koppla upp mot WIFI-nätet som heter Hultins_ivo. Lösenordet står också på lappen i skåpet. OBS! Notera att det inte går att ladda på kontantkortet via WIFI-uppkopplingen eftersom WIFI nätet inte fungerar förrän det är laddat. Man får alltså göra detta via en annan uppkoppling, tex via mobilen.

Sophantering

Sopsortering gäller i Kristianstads kommun. Vi har separat hantering av Matavfall och ”resten”. Matavfallet ska läggas i bruna papperspåsar som finns under diskbänken och sedan i det mindre av de två sopkärlen. Som alternativ kan man gräva ner det i lövhögen (vi gör alltid så). Övrigt i det andra kärlet. Tänk på att detta är ganska litet och att vi bara har fritidshämtning, så försök helst att minimera mängden sopor som går i denna kategori, ni skulle tex kunna ta med papp, rena förpackningar etc. när ni åker.

Tvättmaskin

Om ni använder tvättmaskinen, så tänk på att öppna vattenkranen och sätta på strömmen på väggen precis bakom maskinen. Och sedan stänga av när det är klart… Maskinen har en egenhet att den ibland inte vill komma igång med centrifugeringen, tror att den har någon kännare ifall det blir för mycket vibrationer. Då försöker den gång på gång men avbryter när den tycker att det skakar för mycket. Ett trick är att sätta sig på den för att minska vibrationerna, funkar oftast…

Eldplatsen

Det finns en grillplats vid parkeringen. Tyvärr är den inte riktigt i ordning för tillfället. Det står ett stort träd precis bakom som är sjukt och antagligen kommer att falla över eldplatsen vid kraftig vind. Inte bra om det sitter någon där då. Vindskyddet är också i dåligt skick, vi har pallat upp det med en pinne i mitten. Var uppmärksam så inte det riskerar att rasa ihop. Ifall ni ändå utnyttjar eldplatsen så rekommenderar vi starkt att endast elda under lämpliga väderförhållanden. Lämpligt i detta fallet är frånlandsvind eller vindstilla och att det inte är torrt i markerna.

Övrigt

         Förbrukningsmaterial så som Toalettpapper, Hushållspapper, Diskmedel, Soppåsar ska finnas en del när ni kommer. Komplettera helst så att det inte är helt slut när ni åker. Det finns en grill i förrådet. Finns en del böcker, tidningar och spel i skåpen med glasdörrar. Ni får gärna använda detta. Ifall ni ger er ut i båt eller bara är nyfikna på sjön så finns det ett sjökort i översta lådan i byrån under trappan i det gamla huset. Vi försöker se till att gräset är klippt innan ni anländer, skull det växa och ni tycker att det blir för långt så finns det en Klippo Kommun Pro  i bortersta uthuset. Tänk på att det kan finnas fästingar i högt gräs. Det finns dynor till utemöblerna i klädkammaren bredvid toan. Det finns en flagga i lådan under trappan ifall ni vill hissa den… I denna låda finns även bordsdukar

Tips:

     Vi har ofta upplevt ett vädermönster på sommaren där det är helt vindstilla på morgonen fram till 9-10 tiden då det blåser upp en lätt bris. Dessa morgnar är helt underbara, nästan så tyst att det gör ont i öronen, solen lyser på en spegelblank sjö… Synd om ni missar detta. Man kan alltid ta en eftermiddagslur om man vill sova mer… När ni badar i sjön så är det bäst sjöbotten om ni går rakt ut precis till vänster om bryggan och sedan rakt utanför bryggans plattform . Till höger är det mera sten, till vänster en del växtlighet samt fläckar med mjuk kaolinlera som kan kännas lite sumpigt. Barn tycker ofta att det är roligt att kasta saker i sjön, i så fall vill vi be er att de inte gör det mitt framför huset, vi försöker hålla fritt från sten och pinnar på bottnen där… Tack! Ifall ni fiskar, släng vänligen INTE fiskrenset eller döda fiskar i sjön. Inte så trevligt att trampa på när man badar. Om ni vill göra utflykter så kan vi rekommendera: o Kyrkan: Liten och fin lantkyrka. Det finns en tavla om pestens härjningar och o pestkyrkogården i entrén, ganska tänkvärt.. Klacken: Längst norrut på ön finns klacken (nerlagt kaolinbrott) där man kan vandra runt, o finns en del fina utsikter, kan också hitta fossiler där kalkstenslagren går i dagen. Vägen mellan Barum och Vånga har fina utsikter mot sjön och Ivön (sväng höger när ni kommit av färjan på fastlandet och kört över backen).

Avfärd kom-ihåg:

Städa och ta ut soporna Tömma kylen Stänga av värmen, kom också ihåg handdukstork och värmegolvet i badrummet Släcka lampor Ta ur eventuella myggfönster och stänga fönster Låsa samtliga dörrar, hänga tillbaks förråds- och uthusnycklar i nyckelskåpet

Ha det så trevligt!

Kristian & Henrik