Matpolicy på våra förskolor
Download
Report
Transcript Matpolicy på våra förskolor
MATPOLICY PÅ
VÅRA
FÖRSKOLOR
2014
Innehållsförteckning;
Vår vision
3
Mål7derna under dagen
4
Gröten
5
Salt
5
Socker
5
Fullkorn
6
Mjölk
6
Hur gör vi
7
Kontakt med köket Solgläntan
7
Vår vision kring maten vi serverar:
Vi serverar vegetarisk mat enligt års0dernas växlingar. Vegetarisk mat då barn inte har behovet av animaliskt protein och kan inte heller 0llgodogöra sig det lika väl.
Måndag: Ris -‐ Tisdag: Korn -‐ Onsdag: Hirs -‐ Torsdag: Råg -‐ Fredag: Havre -‐ Lördag: Majs -‐ Söndag: Vete
I den antroposofiska mål0den är säden basen i alla maträ=er. Säden i kombina0on med annan vegetabilisk proteinkälla ger fullvärdigt protein som är lä=are för den växande kroppen a= spjälka ner och 0llgodogöra sig. Våra råvaror är med få undantag ekologiska, gärna biodynamiska samt så e0skt och klimatvänligt framställda som möjligt. All mat lagas från grunden, vi undviker alla 0llsatser och fabrikat så långt det är möjligt.
Det spelar ingen roll hur näringsrik0g maten är om barnen inte äter den.
Därför strävar vi eFer a= laga mat som inte bara smakar och doFar, utan även är vacker a= se på. Färg och textur är minst lika vik0gt. Barn tycker generellt om a= plocka, så därför serverar vi oFa många små 0llbehör och sällan ”färdiga” rä=er med allt redan blandat i skålarna. Barnen plockar 0ll tallriken istället för a= pilla bort.
Maten och mål0den är en stor och vik0g del av den waldorfpedagogiska verksamheten. Mat ska upptäckas och upplevas med alla sinnen, inte bara via smaken.
Frukost:
Serveras kl 6.30-‐ ca kl 7.15
OFast kokar vi havregrynsgröt på morgonen, det serveras även smörgås och yoghurt enligt barnens önskemål.
Frukt:
Fruktstund med samling ca kl 10.00
Alla barn tar med sig en frukt varje dag. Barnen lär sig om a= dela med sig. Det uppstår härliga diskussioner om vad alla bidrar med, vad de tycker om och inte. I enlighet med vår värdegrund önskar vi a= frukten man tar med sig är ekologisk.
Lunch:
Serveras kl 11.30 på nedervåningen och kl 12.00 på övervåningen på Solgläntan. Solbackens mat skickas med taxi från Solgläntan kl 11.20 och serveras ca kl 11.30. Solstrålen får sin mat från skolans kök och även där får barnen den vegetariska rä=en varje dag.
Enligt tradi0on serveras e= begränsat antal rä=er oFa, för a= barnen ska känna igen maten och doFerna. Tryggheten i upprepning är en vik0g del. När vi introducerar nya rä=er kan vi servera dem varannan vecka för a= barnen ska få vänja sig. I perioder kan matsedeln verka enformig men det är för a= vi passar på a= använda de råvaror som är bäst just nu -‐ sedan kan vi få vänta e= helt år innan vi får samma smaker igen!
Mellanmålet:
Serveras ca kl 14.15-‐14.45
Mellanmålet är precis vad det låter som -‐ e= mål mellan mål0der. Det ska inte vara för energirikt utan bör vara en liten "påfyllning". Även där är för stor varia0on inte a= föredra, utan ser ungefär lika ut varje dag.
OFast en smörgås/riskaka, frukt, yoghurt eller mjölk, ibland osötad äpple-‐ eller apelsinjuice och en gång i veckan smoothie. På Solbacken följs en veckomatsedel för mellanmål, lika varje vecka men olika mellanmål varje dag.
Måndagsgröten:
Av tradi0on har det all0d serverats gröt på måndagar på våra förskolor. Då vi sä=er bröddeg på grötresterna får vi härligt saFigt bröd 0ll soppan på 0sdagar och minskar också matsvinnet.
Gröten kokas på havre-‐ och kornflingor och får mogna under lock i e= par 0mmar på låg värme. Till de=a serveras vanligen hemkokt äpplemos som järnberikas och sötas med aprikoser, i säsong röd vinbärssylt från gårdens buskar eller ekologisk lingonsylt när bär0llgången är dålig. På måndagar är det också lite fler 0llbehör som t ex kokta rödbetor eller kokt ägg. Under december kokar vi istället Tomtegröt.
Salt:
Vi har gjort e= medvetet val i a= salta maten mycket sparsamt. Det för a= barnen ska lära sig a= känna eFer och känna alla smaker. Det är dessutom lä=are a= lägga 0ll salt själv än a= ta bort.
Socker:
Vi= socker är bannlyst på förskolan. Visst är det festligt med fika -‐ men sockret sparar vi 0ll festligheterna. Det socker som används är ekologiskt rårörsocker, och dessa 0llfällen är mer undantag än regel (t ex syltkok, födelsedagskaka). Vi väljer a= hellre söta med lite honung, torkad frukt eller koncentrerad, osötat äpplejuice när sötma behövs.
Fullkorn:
Vi serverar inte heller vit pasta eller vi= ris då fullkorn är mer näringsrikt och dessutom mindre processat vid förädlingen. Undantaget här är Tomtegröten som vi serverar under december. Vetemjölet är även det e= fullkornsdito, men oFast väljer vi a= baka med dinkelmjöl. Fullkorn ger dessutom jämnare blodsockernivåer över dagen och bä=re mä=nadskänsla.
Det finns de barn som i början eller i perioder är känsliga för den fiberrika maten och då erbjuder vi självklart andra alterna0v, exempelvis kokta grönsaker snarare än råa för a= underlä=a för magen.
Mjölk:
Vi har valt a= generellt inte servera mjölk 0ll lunchen, med undantag för några rä=er som gör sig extra bra med mjölk 0ll. Va=en är bäst!
Kalciumbehovet 0llgodoses vid frukosten och mellanmålet då yoghurt och mjölk serveras. Vi har valt a= köpa in sk lantmjölk som är ohomogeniserad, dvs. mindre processad.
Hur gör vi:
Hur vi som lagar maten känner oss och vad vi tänker avspeglar sig i maten -‐ kärleken ska smaka! Matlagning är e= hantverk. Därför maler vi pepparn i mortel, vi skalar och river färsk ingefära, handpressar citroner, skrubbar pota0sen, vi delar broccolistånden i buke=er för hand -‐ bara för a= nämna några exempel.
"För a= få 0ll god mat är det vik0gt a= man har 0den och kraFen 0ll känslan för maten"
“Köket”:
Ann-‐Sofie Björklund, arbetat på Solgläntan sedan 2010
Kontakta Köket Solgläntan mellan kl 9.00 och 15.00 på 21 12 23, knappval 1
Mari Nylander, arbetat på Solgläntan sedan 2012. Sedan hösten 2013 arbetar Mari i Solbackens kök.
Kontakta Köket Solbacken mellan kl 9.00 och 15.00 på 21 12 51