förutsättningar och möjligheter

Download Report

Transcript förutsättningar och möjligheter

Malmö biogas

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

Malmö satsar på biogas

Ett av världens tuffaste miljömål

Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar energi. För att vi ska kunna nå detta mål måste staden, näringslivet och invånarna arbeta tillsammans. Vi vet idag att det finns metoder för att ersätta oljeberoendet inom uppvärmning, elproduktion och många andra sektorer, men när det gäller transporterna är det svårare. Malmö var tidigt ute och ersatte kol och olja med naturgas samt byggde ut fjärrvärmenätet i staden. Sedan 90-talet går alla stadsbussar i Malmö på gas och andelen av gasen som är biogas ökar hela tiden. Biogasen är en oslagbar energibärare för transporter som ofta reducerar växthusgasutsläpp snarare än att generera dem. Jämfört med till exempel vätgasen, som vi också hoppas på, så finns biogasen tillgänglig här och nu till rimliga priser och med beprövad teknik.

Stor potential i Skåne

Potentialen för biogas är stor, bara i Skåne kan 3 TWh biogas produceras år 2020 enligt Region Skånes färdplan för biogas. Genom att samla in matavfall och röta avloppsslam tar vi dels hand om en restprodukt och dels producerar vi ett höggradigt bränsle. Inom en snar framtid kommer troligtvis också nästa generations biogasproduktion, som kallas termisk förgasning, att bli ekonomiskt tillgänglig. Då kan ännu större volymer biogas produceras från till exempel

skogsavfall viket bland annat pekas ut av den statliga Oljekommissionen. Potentialen för förgasning är stor, beräkningar visar att cirka 60 TWh biogas skulle kunna produceras från förgasning av restprodukter från skogen.* För att biogasutvecklingen i Malmö ska fortsätta är det viktigt att alla aktörer satsar. SYSAV och VA SYD arbetar för att mer avfall ska bli biogas och efter biogasproduktionen kan rötresterna fortsätta ut på odlingsmark. Energibolag som E.ON satsar både på infrastruktur, som tankställen, och på nya produktionsanläggningar. Alla dessa krafter måste stråla samman för att säkra biogasens framtid i Malmö.

* Källa: Energigas Sverige 2011, E.ON 2009

Biogasproduktion imorgon

Pilotlän för grön utveckling

Skåne har Sveriges kanske största potential för såväl produktion som för användning av biogas. Detta beror bl.a. på att vi här har mycket jordbruksmark som kan generera substrat att röta. Jordbruket kan även ta hand om den näringsrika biogödseln som blir kvar när biogasen har utvunnits, något som minskar beroendet av mineralgödsel. I Skåne finns även ett väl utbyggt gasnät för distribution vilket är en stor fördel gentemot regioner där gasen måste transporteras med tankbilar. Slutligen finns ett kontaktnätverk mellan näringsliv, universitet och offentlig sektor som alla jobbar för att ytterligare utveckla förutsättningarna för biogasproduktion och konsumtion. Skåne har av regeringen blivit utsedd till pilotlän för grön utveckling och har utarbetat en färdplan med ambitiösa mål samt en konkret handlingsplan för att nå dit. Detta ska utmynna i att biogasproduktionen i regionen 2020 ska uppgå till minst 3 TWh årligen vilket skulle täcka 10 procent av vårt energibehov.

Planerade biogasanläggningar

Olika aktörer på marknaden har långtgående planer på att, under den närmaste tiden, etablera biogasanläggningar av betydande storlek i Malmö. Bl.a. pågår diskussioner om att uppföra en biogasanläggning för rötning av mixade avfall och restprodukter.

Termisk förgasning av restavfall från skogen,

som stubbar, grenar och toppar, är nästa generations teknik för att framställa biogas. En förstudie för placering av en sådan anläggning i Malmö är nu på gång. Den första planerade storskaliga anläggningen skulle kunna producera hela 1,6 TWh per år (det räcker till 136 000 bilar!) vilket i ett slag motsvarar mer än hälften av den målsättning för biogasproduktion på 3 TWh per år som finns för hela Skåne. Anläggningen blir i så fall en av de största i värden. Det finns ytterligare planer på fler liknande anläggningar som också skulle kunna förläggas till Malmö eller Skåne.

Biogasproduktion idag

Biogas från slam och hushållsavfall

I Malmö har vi sedan länge utvunnit biogas från slammet på våra två avloppsreningsverk i Sjölunda och Klagshamn. Biogasen används till såväl fordonsbränsle som för el- och värmeproduktion.

Även organiskt avfall från hushåll källsorteras, samlas in och rötas till biogas. Insamling sker i Malmö genom två olika system. Det vanligaste sättet är att hushåll separerar matavfall i papperspåsar vilka sedan samlas in. Ett annat alternativ är avfallskvarnar som kan installeras i köket hos de boende och som är kopplade till en tank. Tanken töms sedan med jämna mellanrum och matavfallet transporteras till biogasverket där det blir till gas. Målet för Malmö till år 2015 är att 40 % av allt matavfall som genereras i kommunen ska samlas in. För att nå målet ska det med start 2012 bli obligatoriskt för såväl hushåll som för företag att sortera sitt matavfall. Införandet kommer att inledas med en stor informationskampanj och därefter ska en stadsdel i taget införa de nya reglerna.

VISSTE DU ATT?

Av 10 kg matavfall blir det biogas som räcker lika långt som 1 liter bensin.

Fordon

En viktig symbol

Redan idag går alla Skånetrafikens stadsbussar i Malmö på en mix av naturgas och biogas. Andelen biogas kommer successivt att öka och år 2015 är det 100% biogas som gäller. Malmö stads egen fordonsflotta är också en viktig symbol för att Malmö satsar på biogas. Redan idag är tre fjärdedelar av Malmö stads lätta fordonsflotta miljöfordon varav en stor andel drivs av gas. Målet är att år 2015 ska 100% av Malmö stads lätta fordonsflotta vara miljöbilar och då ska minst 75% av dem drivas av biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor.

”År 2020 ska Malmö stads egen organisation vara klimatneutral och år 2030 ska hela Malmö försörjas till 100 % av förnybar energi.”

Malmö stads miljöprogram 2009-2020 För att Malmö ska kunna nå detta mål ska energi från sol, vind, vatten och biogas fasas in och fossila bränslen fasas ut. Malmö stad och många aktörer i staden satsar stort på biogas och tror på biogasen som ett viktigt bränsle idag och i framtiden.

Grafisk form: Jonas Odhner - Damanco Community Fotografier: Oskar Falck, Jörgen Lindström/Malmö Turism, Skanetrafiken/Kaspar Dudzik, Jonas Odhner, Johan Persson, Linda Berglund, Daniel Skog.

MILJÖFÖRVALTNINGEN

205 80 Malmö, Telefon 040-34 10 00 E-post: [email protected]

www.malmo.se Med stöd av: