Läs nummer tre av Medmänsklighet här!

Download Report

Transcript Läs nummer tre av Medmänsklighet här!

medmänsklighet.

Din tidskrift från biståndsorganisationen IM | Nr 3/2014

Kriget

Sidan 4

2

|

INNEHÅLL

6 4 8 12 18 medmänsklighet.

Nr 628 – årgång 70. ISSN 1653–932X Upplaga: 34 000 ex

ANSVARIG UTGIVARE

Ann Svensén, IMs generalsekreterare

REDAKTION

Redaktör: Monica Brundin Danielsson.

Grafisk form: Brynell Design Studio.

I redaktionen: Anna Ljunggren, Josefin Uppman, Sara Fallström, Marcus Nilsson.

IMs redaktion, Box 45, 221 00 Lund 046-32 99 53 [email protected]

UTGIVNING

Medmänsklighet

ges ut av biståndsorga nisationen IM, Individuell Människohjälp. Den som är medlem i IM eller skänker 100 kronor eller mer under ett år får

Medmänsklighet

. Tidskriften ges ut med fyra nummer per år.

COPYRIGHT

Eftertryck tillåts om källan anges.

TRYCKERI

JMS Reklamgården Tryckt på miljömärkt papper

ADRESSÄNDRINGAR M.M.

[email protected]

046-32 99 46

KONTAKTA IM

046-32 99 30 (vx) [email protected]

www.manniskohjalp.se

pg 90 07 06–3, bg 900–7063

DETTA ÄR IM

IM är en svensk biståndsorganisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap. Organisationen grundades 1938 och verkar i dag i tolv länder världen över. Utomlands arbetar IM för att barn ska gå i skolan, för att förebygga sjukdomar och för att människor ska kunna försörja sig och sin familj. I Sverige handlar IMs arbete om integration och delaktighet i samhället.

Vi tror på människors egen kraft och vilja att förändra sin situation. Därför utformar vi insatserna som hjälp till självhjälp. För att utvecklingen ska bli hållbar arbetar IM nära lokala organisationer och individer som brinner för förändring.

Verksamheten är möjlig tack vare det samlade engage manget hos IMs givare, medlemmar och volontärer.

4 KRIGET I GAZA Lillrut Sarras, IMs platschef i Palestina, berättar om den senaste tidens stridigheter i Gaza. 6 VÄRLDENS BARN Engagera dig för Världens Barn. Bara fantasin sätter gränserna.

8 DE BORTGLÖMDA MÄNNISKORNA De bor botrom alla vägar. Att ta sig dit är en strapats. Sofia Olsson, IMs regionchef i Sydasien, besökte de tibetanska flyktingarna i Dhorpatan i Nepal.

12 CENTRALAMERIKA De riskerar livet för rätten att göra sin röst hörd. IMs partnerorganisa tioner i El Salvador fokuserar på påverkansarbete.

18 HANDGJORT FRÅN BANGLADESH Ny medlem i IM Fair Trade-familjen tillverkar mjukt till barnen.

OMSLAGET

Fawzi Kali, 48 år, sitter i skuggan i badrummet som är det enda i hans hus som klarade sig när Israelerna bombade. Familjen lämnade området två veckor tidigare och bor nu hos en vän. Fawzi har varit arbetslös sedan blockaden inleddes. Han jobbade tidigare som målare i Israel.

Foto: Anders Hansson PS. Gilla oss på facebook!

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

LEDAREN | Världen står i brand!

Just nu pågår ett overkligt stort antal konflikter runt om i världen. I Gaza, Irak och Syrien. I Afghanistan och Nepal och i fler än 15 av Afrikas länder. Utöver dessa krigsutsatta områden befinner sig många länder i långvarig fattigdom där hot om svält är en ständigt återkommande verklighet. IM verkar i så kallade konflikt- och postkonfliktländer. Ett av dessa konfliktområden är Gaza, där vi haft verksamhet riktad till barn med olika intellektuella funktionsnedsättningar sedan 1990. I alla konfliktsituationer lever människor under stress och rädsla. Många tvingas på flykt, andra våldtas eller mördas. Mest utsatta är kvinnor och barn. I postkonflikt lider människor mycket länge (kanske för alltid) av psykiska lidanden. Söndertrasade relationer, där de sociala banden mellan människor slitits av, är ett stort problem på individnivå men också för samhället. Ett samhälles förmåga att återställas och byggas upp demokratiskt och infrastrukturellt är beroende av ett starkt och fungerande civilsamhälle där människor litar på varandra och har förutsättningarna att vara delaktiga.

Den senaste väpnade konflikten i Gaza i somras eskalerade snabbt till ett regelrätt krig mellan Israel och Hamas. IMs platschef, Lillrut Sarras, i Ramallah på Västbanken har stått i ständig kontakt med våra 21 medarbetare i Gaza och du kan läsa hennes berättelser på vår hemsida och här i tidningen på sidan 4. Flera av våra medarbetare och hundratals barn inom våra verksamheter är mycket hårt drabbade. Bostäder är förstörda och familjer splittrade. Vardagen består i att söka skydd. Dagliga sysslor som att få mat på bordet, sköta sin hygien och att tvätta är förstås oerhört komplicerade att utföra då tillgången på el och vatten är sporadisk. Jag var själv på plats i Gaza första veckan i april. Också då sköt båda sidor på varandra och jag fick en kort inblick i de fruktansvärda förhållanden som invånarna i Gaza dagligen lever under. Jämfört med tidigare upplevelser i de länder i fattigdom och förtryck som jag varit i genom åren blev min upplevelse av Gaza något helt annat. Aldrig förr har jag träffat fattiga och utsatta människor som lever under så många lager av förtyck. Där sårbarheten, vardagströttheten och hopplösheten är så ledset närvarande. Aldrig tidigare har jag mött så många skrattglittrande ögon som så snabbt skiftat i smärta och ångest.

I skenet av framför allt Gaza blir insikten så mycket klarare för mig: Det finns inte för många insamlings- och biståndsorganisationer i världen! Det behövs ännu fler fantastiska medmänniskor som du som läser detta – fler engagerade empatiska människor som är beredda att göra medmänskliga handlingar för dem som av olika anledningar lever under fattigdom och förtryck i olika delar av världen och också för de medmänniskor som tagit sin tillflykt till Sverige.

IMs insamling till Gaza pågår för fullt. Din gåva betyder ofantligt mycket! I återuppbyggnadsarbetet är behovet av psykosocialt stöd stort. Insamlingen kommer i första hand att bidra till att medarbetare och barnen med intellektuella funktionshinder i våra center får det stöd och den hjälp de behöver för att kunna reparera upplevelserna från kriget och komma vidare i vardagen. Dessutom kommer pengarna behövas för att säkerställa att vi fortsatt kan bedriva verksamheten vid våra center och i de förskolor vi stödjer, något som vi i skrivande stund inte har möjlighet att överblicka.

Ann Svensén IMs generalsekreterare Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

3

17 personer i ett garage – en rapport från kriget i Gaza

Nu bor Naimeh i ett garage. Hon har liksom cirka hundratusen människor i Gaza förlorat sitt hem och sina ägodelar under kriget den här sommaren.

Tidigare bodde hon och hennes familj i Beit Hanoun tillsammans med makens andra hustru och hennes barn. Deras hus förstördes av en av de missiler som träffade Beit Hanoun. Familjen fick söka sin tillflykt till en skola men där var det redan överfullt. Slutligen fick de tag på ett garage som de fick hyra. Där bor de nu allesam mans, 17 personer. Det finns varken elektricitet, vatten eller toalett. De fick knacka på hos gran nen för att be att få använda toaletten. Det var inte hållbart i längden och de har försökt ordna det provisoriskt med en hink. Det är en långt ifrån anständig lösning på boendesituationen, men de har tak över huvudet.

UTAN VATTEN OCH EL

Samia, som också bodde i Beit Hanoun, fick sitt hus förstört. Samia och hennes dotter hade inget annat kvar än kläderna på kroppen. Efter att ha bott ett par veckor på IMs center Förgätmigej i Beit Lahiya tillsammans med sin dotter och en av sina systrar och systerns barn har de sökt sig tillbaka till Beit Hanoun. Där bor de nu i ett hus med två rum tillsammans med andra familjemedlemmar. Ett rum är för de manliga medlemmarna av familjen och ett rum för de kvinnliga. Än så länge har de varken vatten eller elektricitet.

ALLT VAR BORTA

Salwa bodde i ett hyreshus i ett område mellan Beit Hanoun och Beit Lahiya. Det stora hyreshuset som man kan se från långt håll blev för farligt att bo kvar i när det utsattes för beskjutning. Salwa och hennes familj fick lämna bostaden och bodde ett tag hos Salwas bror. Senare har de bott hos en gift son. När vapenvilan trädde i kraft tog sig Salwa tillbaka till hyreshuset. Hon kunde inte finna något av deras tillhörigheter. Allt var förstört eller borta. Hon är speciellt ledsen för att den tvättmaskin, det kylskåp och de möbler hon skaffat till en av sina söner som skulle gift sig denna sommar, var borta.

HUNDRA FÖRSTÖRDA FABRIKER

Itaf försöker ordna till en ny bostad för sin familj i sin svärmors hus. Familjens eget hus som byggdes för ett par år sedan är helt förstört. Itaf fann att när hon skulle köpa en vattentank till taket som rymmer cirka en kubikmeter vatten så hade priset gått upp. En vattentank kostar nu cirka 1 400 kr från att ha kostat 400–600 kr före kriget. Prishöjningen beror på att fabriken

4

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

GAZA |

som tillverkade plasttankarna har förstörts i kriget och tillgången av varan på markanden har minskat. Över 100 fabriker av olika slag har förstörts i Gaza under kriget.

BÖRJA OM PÅ NYTT

På IMs ungdomscenter har Somaya med delar av sin familj fått ta sin tillflykt då deras hus i Beit Hanoun är totalt förstört. Familjen sökte sig till en skola men där var redan överfullt med människor som sökte skydd. Under några veckor har Somaya och delar av hennes familj bott på IMs ungdomscenter. För ett par dagar sedan fick de tag på en lägenhet att hyra i Jaba liya. Nu får de börja på nytt och skaffa allt det de behöver för att vardagen ska fungera.

Awad som också fått sin bostad förstörd bor med sin familj hos sin frus släktingar.

MÅNGA BOSTADSLÖSA

Naimeh, Samia, Salwa, Itaf, Somaya och Awad är alla IMs medarbetare i Gaza. De övriga 15 medarbetarna har kunnat bo kvar i sina bostäder. Amany var så rädd att hon blev sjuk av rädslan. Hon sökte sig till andra människor för att bo hos dem under en del av kriget.

När detta skrivs i mitten av augusti bor fort farande över 300 000 personer i temporära bostäder/skydd och hos släktingar, varav drygt 200 000 bor i skolor. Samira har haft över 80 personer boende i sitt hus genom att så många släktingar har sökt sin tillflykt dit. Samira och hennes man har gjort stora uppoffringar för att skaffa och ordna mat till alla dessa personer. Fortfarande bor flera familjer hos henne.

BARNEN LIDER

Det kommer att ta mycket lång tid innan allt röjningsarbete blir klart i Gaza och nya bostäder kan byggas. Omkring 100 000 personer är i behov av nya bostäder. Över 200 000 personer har bostäder som är delvis förstörda.

Än värre än dessa materiella skador är ändå de hemska upplevelser alla människor i Gaza gått igenom denna sommar. Rädslan att bli dödad, att se och uppleva familjemedlemmar, grannar och vänner bli dödade och sårade. Värst är det för barnen. Rädslan ristar sig fast och återkom mer i mardrömmar om nätterna. Andra tecken är sängvätning och hur barn klamrar sig fast vid sina föräldrar. Många psykosociala åtgärder sätts in för att hjälpa både barn och vuxna. När skolorna kommer igång efter sommarlovet kommer de två första veckorna att ägnas åt psykosociala aktiviteter. Detta gäller även för barnen i skolor på Västbanken.

VAPENSTILLESTÅND?

Vad gör nu IM frågar du. Jo, våra medarbetare återkom till arbetet i mitten av augusti. De var mycket glada att komma tillbaka även om de är trötta. Beroende på om vapenstilleståndet forsätter kommer arbetet att fortgå. De första arbetsdagarna är till för dem. De behöver bear beta sina egna upplevelser och få prata av sig om vad de gått igenom. Det är ett viktigt led i deras eget psykosociala stöd. De kommer också att få professionell hjälp så snart som den blir tillgänglig. Våra medarbetare kommer att söka upp barnen och ungdomarna som deltar i IMs verksamhet och bedömma deras och familjernas situation och vad för slags stöd de behöver. Många av familjerna bor nu på andra platser så IMs medarbetare får försöka leta rätt på dem. Vi har fått veta att många av barnen från Beit Hanoun-området numera finns i två skolor i Jabaliya. När alla uppgifter samlats in kommer vi att bedömma vilka insatser IM kan

Insamling

stöd och till detta behöver vi din hjälp.

göra konkret för att hjälpa barnen, ungdomarna och deras familjer. Vi vet ännu inte om något av barnen eller ungdomarna omkommit. Det vi vet är att en liten pojkes mamma har dött. Möjligen är han själv skadad. Mer kommer vi att få reda på när våra medarbetare söker upp familjerna.

INGA SKADOR

Både Förgätmigejcentret och ungdomscentret är intakta, likaså IMs buss som används för ”skolskjuts” av barnen till Förgätmigejcentret.

När verksamheten med barnen och ung domarna med intellektualla funktionsned sättningar kommer igång i IMs båda center kommer den första tiden att vara psykosociala aktiviter. Det är speciellt viktigt för dessa barn och ungdomar som ofta har svårighet att med ord uttrycka sina känslor. Då kan det hjälpa att få måla och rita vad man varit med om och uttrycka sig i olika former av drama. Lek behövs, att få göra det som är roligt, att få känna sig trygg.

TEXT:

LILLRUT SARRAS, LANDANSVARIG PALESTINA

BILD VÄNSTER:

ANN SVENSÉN

BILD NEDAN:

GLOUCESTER2GAZA (SA 2.0_1) Den väpnade konflikten i Gaza har drabbat alla barn och ungdomar som är involverade i IMs verksamheter. Flera av dem har förlorat anhöriga och fått sina hem raserade. Behovet att få igång verksamheterna är akut och kanske viktigast är att ge de drabbade psykosocialt

SMS:a NU till 72950 så bidrar du med 50 kronor eller sätt in din gåva på Pg: 90 07 06-3. Ange GAZA i meddelandefältet.

T ack för att du stödjer alla de barn och ungdomar som just nu har en mycket svår och utsatt situation. Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

5

|

INSAMLING

Ditt stöd behövs för Världens Barn

Barn växer upp i flyktingläger, bor i plåt skjul, eller tvingas leva sina liv på gatorna. Naturkatastrofer eller undermåliga struk turer gör dem till enkla byten för exploate ring, kriminalitet och övergrepp. Så borde det inte få vara. Och du kan vara med och förändra! SVT och SR P4. Mer än hundra projekt runt om i världen får stöd varje år. De barn som har det allra tuffast ges möjlighet till skol gång och tryggare omständigheter i livet. De får bättre mat, möts av respekt och kan gå mot en ny framtid.

Välkommen att vara med!

Världens Barn är ett samarbete mellan Radiohjälpen, 21 välkända organisationer, Evy Jonsson

Evy Jonsson

Kampanjledare, Världens Barn

Kom och var med i insamlingen!

Hur många volontärer är aktiva under Världens Barn-kampanjen?

samarbeten mellan privatpersoner, skolor, föreningar och företag. Vi arbetar prestige löst och alla insamlingsidéer som kommer in försöker vi förverkliga.

Frida Bengtsson

Regionsamordnare i Skåne

– Det är drygt 45 000 frivilliga som ställer upp över hela landet! Det är fantastiskt att så många engagerar sig!

Om man vill engagera sig i Världens Barn, hur gör man då?

Vad kan man göra som volontär?

Vad är roligast i arbetet med Världens Barn?

– Jag tycker det är roligt att man får träffa så väldigt många människor som har ett stort engagemang för Världens Barn. Jag tycker även det är väldigt roligt att hitta – Man kan skramla med bössa, hjälpa till att styra upp en konsert, baka fika och sälja till förmån för Världens Barn. En skolklass kan sätta upp en teater där överskottet går till Världens Barn. Det är bara fantasin som sätter gränser!

– Då tar man kontakt med regionsamrod naren för sin ort och deras kontaktupp gifter hittar du på IMs och Världens Barns hemsida. Regionssamordnarna finns över hela landet så det är bara att höra av sig.

TEXT OCH BILD:

LINUS EDLUND

FAKTA

Vill du engagera dig ska du ta kontakt med din lokala samordnare. Du hittar listan på samordnare på

www.manniskohjalp.se/varldensbarn

Vill du läsa mer om Världens Barn-kampanjen gå in på

www.varldensbarn.se.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj.

21 organisationer är engagerade i Världens Barn kampanjen. IM har varit med i Världens Barn sedan starten 1997.

Datum att hålla koll på:

Riksinsamling:

27 september till 4 oktober.

SVTs Världens Barn-gala

3 oktober.

6

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

INSAMLING |

F2F nu även i Stockholm

Faddrar är en viktig del av IMs insamling. IM har Face to face i Malmö, Lund, Göteborg och för att nå ut och få ännu fler att engagera sig som fadder började IM under sommaren även med Face to face i Stockholm. Teamet består av åtta mycket duktiga och trevliga värvare. Bara under sommaren träffade de flera tusen personer och hundratals av dessa ville engagera sig som faddrar.

– Det går väldigt bra för Stockholmsgänget. De gör ett fantastiskt arbete, säger Anna Johannisson, F2F-samordnare.

TEXT:

LINUS EDLUND

Utbildning en väg till själv ständighet

De tibetanska flyktingarna har funnits i Nepal och Indien sedan 60-talet. Lika länge har IM funnits där, som partner i uppbyggnationen av ett exilsamhälle där barn får gå i skolan, gamla får vård och omsorg på ålderdomshem, och ungdomar och vuxna ges möjligheter att försörja sig.

De tibetanska flyktingarna har med stöd av bland andra IM byggt upp ett imponerande starkt samhälle. Men de förblir flyktingar, med begränsad rörelsefrihet, utan medborgerliga rättigheter och utan möjlighet att köpa mark. De är stats lösa och varje ny generation tibetaner som föds, föds in i statslöshet med allt vad det innebär. Därför är de tibetan ska skolorna så viktiga. IM stödjer ett flertal flyktingskolor både i Nepal och i Indien. Skolorna är fascinerande miljöer där det tibetanska blandas med indiska och nepalesiska. Språkundervisning sker på tre språk, engelska, tibetanska och det lokala språket hindi eller nepali. Stödet går även till hälsokliniker och lärarlöner. De tibetanska flyktingskolorna är IMs profilprojekt i Världens Barn-kampanjen, ett av många vars syfte är att skapa en bättre värld för barnen.

TEXT OCH BILD:

ERIK TÖRNER

Din gåva för framtiden

Testamentesgåvor står för drygt 20 procent av alla de gåvor IM får.

– Vi förstår att det kan vara svårt att tala om döden och om hur man vill fördela sina tillgångar. Ändå är det viktigt för oss eftersom de gåvorna är så betydelsefulla för vår verksamhet, säger Gunilla Karlsson, ansvarig för IMs testamentesgåvor. – Förra året fick IM drygt 18 miljoner via testamentesgåvor. Den sum man täcker, till exempel, samtliga kostnader för våra verksamheter i Afrika och Centralamerika.

Om du funderar på att skänka en testamentesgåva till IM finns det material att beställa om hur du går tillväga. – När bröstarvingarna fått sin del av arvet är det i dag många som vill dela med sig av sin kvarlåtenskap till människor som behöver hjälp. Det är vi mycket tacksamma över. IM arbetar med tron att om människor får hjälp så kan de också hjälpa sig själva – hjälp till självhjälp. Vi stärker dem som lever i fattigdom och utanförskap och vi skapar på gräsrotsnivå relationer med människor och andra organisationer. Om du väljer att skriva in IM i ditt testamente är du med oss i framtiden i vårt arbete att hjälpa människor att själva ta sig ur fattigdom och utanförskap.

– Ingen gåva är för liten. Alla kronor räknas, säger Gunilla Karlsson.

Din gåva kan åstadkomma mycket: • 5 000 kronor räcker till exempel till tolv ögonoperationer i Nepal. Det starka ljuset i Himalaya gör att både unga och gamla får grå starr. Operationsteamen ger fattiga människor inte bara synen tillbaka utan även deras möjligheter att försörja sig.

• 10 000 kronor räcker till exempel till alla skolutgifter under fem år framåt för fyra föräldralösa barn i Zimbabwe. Pengarna går till avgifter, skoluniformer, läroböcker och skrivböcker.

• 100 000 kronor räcker till exempel till att i flera år framåt starta nya lånefonder för utsatta kvinnor på Indiens landsbygd. Med dessa pengar kan vi hjälpa sammanlagt 500 kvinnor att starta egen verksamhet för att försörja sig och samtidigt informera dem om deras rättigheter i samhället.

Vill du veta mer om testamentesgåvor eller beställa vår broschyr, kontakta Gunilla Karlsson 046-32 99 58 eller [email protected]

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

7

De bortglömda människorna

Det finns många grupper människor på avlägsna platser runt om i världen som är bortglömda av omvärlden. De gamla tibetanska flyktingarna i Dhorpatan, ett avlägset och svårtillgängligt hörn av Nepal, hör till de mest bortglömda jag någonsin har mött. Följ med Sofia Olsson, regionchef i Sydasien, på en strapatsrik och gripande resa.

8

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

FÄLTET HAR ORDET |

Den nepalesiska regeringen har nog med sin egen befolkning och sina egna problem. Dessutom har inte tibetanerna laglig flyktingstatus i Nepal utan lever som papperslösa. Den tibetanska exilregeringen verkar tycka att flyktinggruppen i Dhorpatan är för liten och att de bor på en allt för avlägsen plats för att de ska sätta in några insatser. Resten av omvärlden vet nog inte ens om att de finns. Men det fantastiska är att IM inte har glömt bort dem. Vi har stöttat fattiga pensionärer i Dhorpatan i många år och fortsätter att göra det.

FÄRDAS PÅ BOSKAPSSTIG

För att ni ska få en känsla för hur avlägset de här människorna bor behöver jag beskriva vår resa dit. Klockan ringer 04.40 på guesthouset i Pokhara. Tjugo minuter senare sitter vi i en jeep som ska ta oss första etappen. Det är fortfarande mörkt ute och jag drar på mig dunjackan jag panikhandlade kvällen innan. Till en början är husen rätt skapliga och vägarna hyfsade. Men successivt blir det sämre med båda delarna. Det vi åker på kan knappast kallas för väg, boskapsstig vore mer passande. De sista åtta timmarna är vi nere på en snitthastighet på 12 km/timme. Men det gör inte så mycket, jag sätter mig vänd mot det öppna bilfönst ret och njuter av Himalayas 6 – 7 000-meterstoppar som blandas med gröna risterasser. Precis före solnedgången är vi framme i Burtibang som är precis en sån by där jag tänker mig skylten ”Här slutar allmän väg”.

VANDRING PÅ HÖG HÖJD

Tidigt nästa morgon fortsätter vi vår färd. Inför resan har det varit svårt att få tillförlitlig information om transportmedel och resväg men det verkar som att vi kan åka jeep ett tag på en ännu smalare och skumpigare boskapsstig innan vi börjar vandra. Det visar sig vara delvis rätt – det går ett par timmar, det vill säga halva vägen. Sen blockeras vår färd av ett brobygge, långt innan vi hade tänkt börja gå. Men det finns inget att göra, vi tar vårt pick och pack och börjar vandra. Vi går och vi går och vi går. Det går uppåt, uppåt, uppåt. Det märks att vi är på 3 000 meters höjd och jag tycker det känns tungt mest hela tiden. Jag börjar dagdrömma om en stig som planar ut, bara i några hundra meter. Dessutom blir jag mer eller mindre omsprungen av människor i alla möjliga åldrar och djur som med lätthet tar sig upp för de branta bergsluttningarna. Människorna bär motsvarande sin kroppsvikt i korgar på ryggen, med ris- och mjölsäckar, kycklingar och bebisar som är för små för att gå själva.

HAGEL OCH ÅSKA

Vår följeslagare Tashi Tseten säger att första delsträckan ska ta två timmar att gå. När den visar sig ta fem timmar börjar jag känna mig lite missmodig. Vi har fortfarande det jobbigaste framför oss. Det ska bli ännu brantare. Vi fortsätter. Jag börjar undra om jag ska orka och Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

9

|

FÄLTET HAR ORDET

om jag faktiskt gör det, om vi kommer hinna fram före solnedgången. Vi går uppför genom djup skog och jag vet att vi måste upp till ett pass innan det kan gå nerför igen. Det börjar regna. Rätt skönt tycker jag eftersom jag blir så svettig av att gå uppför. Men det slår om till hagel och ett hejdundrandes åskväder. Det blir halt på stenblocken och de trötta benen har svårt att hitta rätt balans. Men så rätt vad det är är vi uppe i passet och en sagolik dal öppnar sig framför oss. Jag tror knappt mina ögon. Att det skulle vara så här himmelskt vackert är det ingen som har sagt. Men just det, jag har ju inte lyckats komma i kontakt med någon som faktiskt på riktigt varit här förut. Folk har bara hört talats om platsen och återgett för mig vad de hört.

BRINNANDE SMÖRLAMPOR

Ett par timmar senare sitter vi med en kopp te i handen hemma hos Chodon som vi ska få bo hos och dagens strapatser och de ömmande fötterna är bortglömda. Vilken plats vi kommit till! Chodons hus är litet och väldigt enkelt. Jag tänker mig att det nog håller samma standard som de hus mina far- och morföräldrar växte upp i på den skånska landsbygden runt förraförra sekelskiftet. Vi blir inhysta i det lilla tempelrummet där smörlamporna brinner framför det buddistiska altaret. Jag får ett lammskinn och tre filtar att sova under men Chodon undrar om jag ändå inte kommer att frysa. På min knaggliga tibetanska berättar jag om mina fjällvandringar i norra Sverige. Där finns det inte heller någon värme inomhus, säger jag. Nej men så här kallt kan det väl ändå inte vara i ditt land, säger hon.

HELT ISOLERADE

1960 kom de första tibetanerna till Dhorpatan, bara ett år efter den kinesiska ockupationen av Tibet och Dalai Lamas flykt till Indien. De kom norrifrån och efter ett par veckors vandring över bergen kom de till den här dalen och sa ”det här ser ju ut som Tibet – här kan vi stanna ett tag och vara trygga”. Tiden gick och de började bygga sig en tillvaro och sen dess är det inte mycket som har ändrat sig. Det finns fortfarande ingen väg dit, varken fast eller mobil telefonförbindelse, ingen affär, ingen post, ingen bank, ingen sjukvård – överhuvudtaget inga moderniteter eller kopplingar till omvärlden.

Det är så kallt och kargt här att det inte går att odla mycket annat än potatis. Någon annan källa till inkomst finns inte precis. Och det är inte mycket inkomst att prata om. Tibetanerna odlar för självhushåll och byter ut överskottet mot andra basvaror som ris och mjöl. Kosten är

10

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

FÄLTET HAR ORDET |

minst sagt ensidig. De gamla, de som IM stöttar, är för svaga för att orka odla nån potatis. De lever på näst intill ingenting. Månadspengen från IM gör att de åtminstone kan skaffa sig det allra nödvändigaste. Lite salt och olja för att tillaga potatisen som de får av de yngre grannarna. En tvål att tvätta sig med och lite te.

RÄTTSLÖSA

De äldre lever som papperslösa flyktingar utan några som helst rät tigheter i ett land som dessutom inte har någon folkpension alls. Inte ens om det fanns postgång till dalen eller en bank i närheten hade de fått några pensioner. De kom hit som tonåringar eller unga vuxna för mer än ett halvsekel sedan och trodde att de bara skulle stanna några år under tiden världssamfundet ställde saker och ting tillrätta i deras ockuperade land. Det blev aldrig så. Nu har de insett att de nog kommer att dö här, utan att någonsin återse sitt hemland.

ATT FÖRSTÅ OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Vi vandrar runt i dalen och besöker de äldre i deras hem. För varje litet hus jag kommer in i blir det svårare och svårare att hålla tårarna borta när jag ser hur fattigt de har det. Många har så klart problem med hälsan, precis som gamla i Sverige så har vissa svår att se, andra svårt att gå. Skillnaden här är att det inte finns någon vård att få. Att genomföra den strapatsrika vandringen ut till den så kallade civilisationen är en omöjlighet för de flesta. Det finns inga andra givare till den här gruppen. IM är ensamma om att stödja dem. Hade det inte varit för oss hade de verkligen varit helt bortglömda av omvärlden. Och det handlar inte bara om deras avlägsna geografiska placering. Det här är helt enkelt inte en modern biståndsform – att ge en månadspeng till äldre – det leder ju inte till någon utveckling ... Gruppen passar inte in i de biståndsstrategier som skrivs på kontoren i västvärldens huvudstäder. De faller utanför den jargong som pratar om rättighetsbärare, ansvarsutkrävande och hållbarhet. Jag är stolt över att jobba för en organisation som har förmåga att se förbi detta och som förstår att förutsättningarna ser olika ut för olika grupper. Stödet vi ger dessa äldre gör stor skillnad i deras liv. Det leder inte till någon hållbar utveckling men å andra sidan lindrar det deras svåra liv lite grann.

TEXT OCH FOTO:

SOFIA OLSSON, REGIONCHEF I SYDASIEN Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

11

|

EL SALVADOR

Påverkansarbete med svårigheter

Trots att de många gånger riskerar att anklagas för att vara terrorister och upprorsmakare. Trots att de riskerar livet. IMs samarbetspartners i El Salvador jobbar med människors rättigheter även om det är allt annat än riskfritt.

– Om jag bara kan förändra livet för en enda kvinna så är jag nöjd, säger Ruth Mártir, när vi träffar henne i Kasa de las Ideas, i San Salvador. Ruths berättelse visar att det som många tar för givet, att riskfritt kunna engagera sig i en förening eller för en fråga som man tycker är viktig, är långt ifrån självklart i El Salvador. – 2005 hade jag en väninna som var engage rad i en organisation för kvinnors rättigheter. En dag blev hon så obekväm för vissa lokala makthavare att hon mördades. Mordet var ett beställningsjobb och vi är många som miss tänker att borgmästaren där hon bodde hade beställt mordet. Själv blev jag en gång av med mitt jobb för mitt engagemang. Jag processade mot min förra arbetsgivare och tilldömdes faktiskt ett skadestånd på flera tusen dollar. Men jag har aldrig krävt dem på pengarna. Det viktiga var processen, att inte bara acceptera utan att bjuda motstånd.

FÖRÄNDRA STRUKTURER

Ruth är idag ordförande i Red Unión de Muje res (RUM), som jobbar just för kvinnors rät tigheter och hjälper dem att mobilisera och organisera sig och nå ut med sina idéer och sina produkter. I det arbetet ger RUM stöd till 24 kvinnoorganisationer som bland annat producerar hantverk, erbjuder catering och syr och säljer kläder. Förutom att hjälpa organisa tionerna att utveckla sina föreningar och mark nadsföra produkterna vill man att kvinnorna skall ta mer plats i sitt lokalsamhälle och lära sig att påverka olika demokratiska processer. – Genom att lära oss att påverka kan vi inte bara förändra för oss själva i hemmet utan också bidra till strukturella förändringar, säger Maura Hernandez, aktiv i ASMUSAT som är en av de 24 organisationer som RUM samarbetar med.

KVINNORS RÄTTIGHETER

Maura och 20 till tar emot i en hyrd lokal i Santo Tomás, där de i stekande hetta under ett tak av korrugerad plåt samlas varje vecka för att laga tamales, baka småkakor och diskutera utvecklingen av organisationen.

– Genom att samarbeta med RUM lär vi oss om kvinnors rättigheter. Det är kunskaper som vi sedan kan använda i andra sammanhang. Flera av oss i ASMUSAT deltar till exempel i arbetsgrupper för genusfrågor på kommunnivå, berättar Reina Sánchez.

IM menar att för att förändring skall vara hållbar måste den ske på olika nivåer i sam hället: på individ-, organisations- och institu tionsnivå. Många av IMs partnerorganisationer engagerar sig i alla tre nivåer men är framförallt skickliga på att hjälpa flickor, pojkar, kvinnor och män att mobilisera sig för att utgöra en gemensam röst i en viss fråga. Från informella sammanslutningar kan sedan organisationer växa fram, som kan bli en ännu starkare röst.

PRATAR OM SEX

En sådan organisation är Asociación de Desar rollo Integral de la Juventud de Jocoaitique (ADIJJ) som får stöd av IMs partner ASPS. Iris García, programkoordinatör för ASPS berättar – De här ungdomarna är otroligt engagerade i sitt lokalsamhälle, och jobbar hårt för att ungdo mar skall få fler plattformar för att påverka. För närvarande deltar de till exempel i arbetet med att se över El Salvadors ungdomslagstiftning.

Med IMs finansiering håller ADIJJ just nu på att utbilda 20 ungdomar för att bli infor matörer inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. ADIJJ har arbetat upp mycket bra relationer med lokala makthavare och tack vare sitt goda rykte får de tillträde till olika arenor som skolor, torg och radio. Där kan ADIJJ och informatörerna sprida information som de flesta ungdomar inte får av sina lärare eller föräldrar. Informatörerna har valts ut i en demokratisk process i skolorna.

Att identifiera och lyfta fram förebilder är ett effektivt sätt att nå ut med information och påverka för förändring. Individens engagemang kan inspirera andra som kan gå samman och bli en ännu starkare röst.

EN TUNG AKTÖR

Ett exempel på hur individens engagemang kan växa till något stort och betydelsefullt är HOPAC. HOPAC bildades på 1970-talet av några föräldrar till barn med cerebral pares. De saknade ett ställe som kunde ta hand om deras barn när de själva arbetade. Idag har organisationen vuxit till en tung aktör inom frågor som rör rättigheter för personer med funktionsnedsättning, och förra året tog man emot 3 000 personer som fick ta del av olika former av terapi.

När vi visas runt på HOPACs stora anlägg ning i San Salvador råder febril aktivitet i varje utrymme. I en sal får några tonåringar använda datorer med specialhjälpmedel och i en annan jobbar några sjukgymnaster med att tänja stela muskler. Vi tittar in i en sovsal.

12

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

EL SALVADOR |

”Om jag bara kan förändra livet för en enda kvinna så är jag nöjd!”

Ruth Mártir, ordförande i Red Unión de Mujeres (RUM) – Här sover de som kommer från andra delar av landet för att bo här i veckorna. Vi tar emot 29 personer som går vårt praktikantprogram för att lära sig ett yrke. Deras föräldrar hämtar dem på helgerna, berättar María Martha som är platschef för anläggningen.

En av de som har gått hos HOPAC som praktikant är Zulma Arely Sánchez, från Santo Tomás. Hon har en hörselnedsättning och har aldrig lärt sig att läsa eller skriva. Det är vanligt i El Salvador att skolorna inte tar emot barn med funktionsnedsättningar. Enligt lag måste en arbetsplats med 25 eller fler anställda erbjuda plats till minst en person med funk tionsnedsättning.

ANSTÄLLDA MED GLASÖGON

Men sanktionsavgiften på 50 dollar om man inte följer regeln är inte tillräckligt kännbar, och många arbetsgivare försöker kringgå regeln genom att till exempel säga att man uppfyller den genom att ha anställt någon med glasögon. När man hör det förstår man att det är svårt för Zulma att få in en fot på arbetsmarknaden. Hos HOPAC fick hon utbildning för att bli bagare, och även hjälp med att starta ett eget bageri, som hon nu driver tillsammans med två andra kvinnor. Bageriet heter Emmanuel Bakery och HOPAC har hjälpt dem att ta fram en affärsplan.

– Attityden gentemot personer med funk tionsnedsättningar behöver verkligen ändras på, säger Nuria Colocho som är programchef på HOPAC.

FRÅN INDIVID TILL STRUKTUR

Hon berättar stolt att de efter åtta års hårt slit har lyckats påverka så att 512 barn med olika funktionsnedsättningar har inkluderats i 29 skolor i området. Man har också kunnat påverka skolorna så att de istället för att ha särskilda tävlingar för personer med funktions nedsättningar, ser till att alla kan delta oavsett förutsättningar. Men det är inte bara på lokal nivå som HOPAC och deras deltagare är med och påver kar. När El Salvador skulle bidra till arbetet med de nya milleniemålen och FN ville få med funktionsnedsattas perspektiv, blev en anställd och en tidigare deltagare från HOPAC uttagna för att sitta med i kommittéen! Så kan resan se ut från det individuella engagemanget till de strukturella förändringarna. Det är en lång resa, men IMs partnerorganisationer i El Salvador visar att det är möjligt.

TEXT OCH FOTO:

CENTRALAMERIKA SARA FALLSTRÖM, HANDLÄGGARE PÅ INTERNATIONELLA AVDELNINGEN FÖR AFRIKA OCH Maria Martha är läkare och platschef på HOPAC i San Salvador. organisationen jobbar både med fysisk träning, utbildning och påverkansarbete.

FAKTA

IMs fem samarbetspartners i El Salvador

IMU, ANADES, RUM, HOPAC, ASPS

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

13

|

GUATEMALA

Skola och arbete för Maria

Mitt i marknadsområdet i Panajachel i Guatemala driver organisationen Pami en skola. Skolan vänder sig till barn från fattiga familjer, barn som har inlärningssvårigheter och barn som måste arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning.

– Jag tycker om att vara på marknaden och jobba tillsammans med mamma, säger Maria Mercedez. Hon är 13 år och ett av alla barn som tack vare IMs partnerorganisation Pami i Guatemala får möjlighet att gå i skolan trots att hon också måste arbeta.

MITT I VIMLET

Maria tillhör ursprungsbefolkningen maya. Nu sitter hon här längst ut på soffans sits, rak i ryggen och med stillsamt uttryck. Hennes klädsel är traditionell med den broderade blusen, huipil och corte, tygstycket som knyts som en kjol med ett brett broderat skärp i midjan. För att komma till skolan som Maria går på och som drivs av Pami, måste man gå igenom det stora marknadsområdet i Panajachel. Här jobbar många barn. – Vårt arbete går inte ut på att få barnen att sluta jobba. Många av eleverna här har en ensam mamma och flera syskon. Mamman tjänar kanske 300 quetsales i månaden. Vi kan inte säga att barnen inte ska arbeta. Däremot arbetar vi för att barnen också har rätt att gå i skolan, säger Maria Barrera Simaj, som är rektor på skolan.

MAT OCH UTBILDNING

Eleverna som kommer till Pamis skola kommer alla från fattiga familjer. I skolan får de förutom utbildning också frukost, mellanmål och lunch. Eleverna behöver inte ha skoluniform och behöver inte själv ha med sig pennor och anteckningsblock.

– Myndigheterna i Guatemala skickar dubbla signaler till familjerna. Det finns en lag mot barnarbete men inget görs för att stoppa det. I många fall ser myndigheterna barnen som en tillgång i landets ekonomi, säger Claudia Nineth López López, som är psykolog på skolan.

– Ingen vill att barnen ska arbeta, men att från vår sida säga nej till arbete skulle innebära att många barn skulle svälta ihjäl.

FICK NY CHANS

Maria Merzedes bor tillsammans med sin mamma och sin mormor. Pappan söp ihjäl sig när hon var tio år. Då hade Maria redan arbetat i flera år. På många sätt är hennes historia typisk för de elever som går i Pamis skola. – Jag började i den lokala skolan hemma i byn när jag var sju, berät tar Maria.

– Men efter två år fick jag sluta eftersom jag inte lärt mig läsa och skriva. Jag blev inte godkänd.

Maria jobbade istället. Med mamma på marknaden i Panajachel där de säljer grönsaker och örter. Fyra dagar i veckan åker mamman till andra marknader i andra byar och då får Maria sköta försäljningen själv. Men trots att hon måste arbeta kan hon också utbilda sig och numera kan hon både läsa och räkna. – Jag började här när jag var tio och nu går jag i femte klass. Jag vill gärna fortsätta gå i skolan och en dag vill jag bli sekreterare för det tycker jag verkar kul.

LÅNGA DAGAR

Maria är den första i sin familj som lärt sig läsa och skriva. Både mormor och mamma är analfabeter och knappt några av deras grannar kan läsa och skriva. Maria bor i en liten by uppe i bergen och reser tillsammans med mamma till Panajachel varje morgon klockan sex för att vara på markna den i tid. På eftermiddagen går hon i skolan och sen går hon tillbaka till marknaden igen. Bortåt halv nio på kvällen kommer hon och mamma hem igen. Då väntar diverse hushållssysslor innan Maria kan gå till sängs.

Marias mamma heter Lucia Julajuj. Hon är 38 år och Maria är hennes enda barn. – Jag är jätteglad att Maria kan gå i skolan. Att hon studerar, säger Lucia som själv aldrig gått en enda dag i skolan och som jobbat med sin mamma sen hon var ett mycket litet barn.

– Vi bodde vid kusten då och jag hjälpte min mamma att plocka bomull på plantagerna där. Vi var mycket fattiga. Nu är marknadsståndet mitt liv. Men jag vill att Maria ska studera och få en bättre framtid.

TEXT OCH BILD:

MONICA BRUNDIN DANIELSSON

FAKTA 300 QUETZALES

MOTSVARAR CIRKA

270 SVENSKA KRONOR.

14

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

GUATEMALA |

Stödet till Instituto Asunción fasas ut

Sedan 2003 har IM genom stöd till organisa tionen Instituto Asunción, sett till att cirka 90 ekonomiskt utsatta elever varje läsår har fått sin skolgång betald. Instituto Asunción driver en internatskola med högstadie- och gymnasieut bildning i byn Xejuyup i södra Guatemala, och här tar man emot elever som har så lång skolväg att de måste bo på skolan. IMs pengar har framförallt gått till flickor. För ett par år sedan utvecklade IM sitt stöd till organisationen till att även omfatta inkomstgenererande projekt, organisationsutveckling och en omställning till ett mer rättighetsbaserat arbete. Samarbetet mellan IM och Instituto Asun ción har fungerat bra, fram till 2012 när deras nya styrelse beslutade om stora förändringar i ledningen för skolan. Det blev svårare och svårare att ha en utvecklande dialog, och led ningen beslutade även att avbryta försöken med inkomstgenererande projekt och sats ningarna på organisationsutveckling och det rättighetsbaserade arbetet. Det stod efter hand klart att organisationen inte längre uppfyller IMs kriterier för partnerorganisationer och att insatsen inte längre bedöms vara i linje med IMs prioriteringar. Det beslutades därför 2013 att avsluta samarbetet med Instituto Asunción. IM fortsätter dock att betala skolavgifter för de flickor och pojkar som redan hade hunnit påbörja sin utbildning.

Udadim på egna ben

Under 16 års tid, mellan 1998 och 2013, gav IM stöd till organisationen Udadim, i San Marcos i västra Guatemala. I kommunen San Miguel Ixtahuacán, där också IM hade sitt fältkontor i många år, bedrev Udadim verksamhet inom hälsa, utbildning och försörjning. På senare år var det framförallt projektet för att främja tvåspråksundervisning i skolan som uppmärk sammades.

IM STOD FÖR LÖNERNA

För ett par år sedan beslutade vi att IMs stöd till Udadim skulle fasas ut, och under den tid som utfasningen pågick var det många gånger osäkert hur Udadim skulle kunna driva aktivi teterna vidare utan finansiering från IM, som bland annat bekostade löner för de anställda. Tillsammans jobbade vi framförallt med att stärka Udadim i att säkra nya pengar till orga nisationen, men även att hitta en stark identitet och ett strategiskt fokus. Här fanns de största utmaningarna. Idag fokuserar Udadim på att fortsätta stödet till kvinnogrupperna i kommunen, och att driva en sjukvårdsklinik som är öppen två dagar i veckan. 2014 tog Udadim delar av vinsten från kliniken och tillsammans med kvinnornas egeninsatser köpte de utsäde som kvinnogrupperna använde till sina odlingar.

ETT LEVANDE CIVILSAMHÄLLE

De hälsovolontärer som tidigare var engage rade i Udadim och som IM finansierade, står nu på egna ben och fortsätter erbjuda sina tjänster i byarna. Nu tar de dock lite betalt för sitt arbete, så att de kan köpa medicin till sin verksamhet. Medicinen köper de i Udadims klinik, och Udadim träffar volontärerna var sjätte månad för att ge stöd till dem. Udadim kommer även tack vare sina kontakter i kom munen att arrangera kompetensutveckling för volontärerna. Ett levande civilsamhälle är avgörande för en hållbar utveckling och det är positivt att se att de kvinnor och män som i olika grup per engagerades inom Udadims verksamheter nu klarar att stå på egna ben och även hitta finansiering till sina aktiviteter.

IM kommer att kontinuerligt följa upp hur det går för Udadim efter utfasningen.

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

15

|

SVERIGE

Kulturer möts över en kopp kaffe

Under våren har ett nytt tala svenska-café startat på Vrigstadgården. Varje måndag samlas mellan 20 och 30 nyanlända flyktingar för att samtala med IMs volontärer över en fika.

En av initiativtagarna är Mohammed Qasem. Han såg behovet av möten mellan nysvenskar och etablerade svenskar, som ett komplement till SFI, och av en plats att kunna närma sig den svenska kulturen och komma in i det svenska samhället. Vrigstadgården blev den platsen.

– Problemet med SFI är att vi bara lyssnar och skriver, vi pratar inte, säger Samir Alhendi som tillsammans med Mosab Ibrahim och Moham med Qasem varit aktiva i tala svenska-caféet under våren.

– Språket är allt. Kommunikationen mellan nysvenskar och etablerade svenskar måste finnas. Språket är nyckeln, tala svenska-caféet och IM Vrigstadgården blir en arena där vi förstår varandra. Detta är väldigt viktigt för framtiden, fortsätter Mosab.

VIKTIGA MÖTESPLATSER

Att det är viktigt med mötesplatser för nysvenskar även på landsbygden är något som särskilt påpekas i ”Integration för familjer på landsbygden”, en rapport som IM tog fram 2013 tillsammans med Rädda Barnen, finansierad av Länsstyrelsen och Jordbruksverket. I rapporten framgår det tydligt att möjligheten till att träffa redan etablerade svenskar upp levs som viktig. Även mötesplatser med det svenska språket i fokus är betydelsefullt för nyanlända familjer.

– Det är kommunikationen som måste bli bättre påpekar Mohammed Al-Ahmed. Att få ett utbyte och förstå varandras kulturer är betydelsefullt för nysvenskar, att bli förstådda och förstå sig på svenskar.

FLER TRÄFFAR

Att IM erbjuder ett språkcafé som erbjuder just det tycker alla är fan tastiskt. Och medan de vuxna samtalar så har barnen egna aktiviteter med IMs personal och volontärer.

– Människorna här är så trevliga och väldigt hjälpsamma, vi trivs verkligen säger Samir, som varit i Sverige i nio månader.

Samir, Mohammed, Mohammed och Mosab kommer med många bra idéer för att utveckla verksamheten – stödfamiljer, möten hemma hos varandra, utveckla uppgifterna från SFI på Vrigstadgården, men framförallt fler tillfällen med tala svenska-caféet.

– Vi borde träffas varje dag här på IM-gården, säger Samir med ett leende och de andra skrattar med.

TEXT:

KARIN FORSER, PROJEKTANSTÄLLD, OCH CAROLINA ROSELL, PRAKTIKANT Är du intresserad av att läsa Evelina Lidéns rapport ”Integration för familjer på landsbygden”, kontakta [email protected] eller 0382-307 95.

Nya praktikanter i IMs värld

IM har tagit emot 20 praktikanter. En del av dem finns på våra kontor i Sverige. Andra har rest ut i världen.Följ deras vardag på IMs blogg:

http://manniskohjalp.se/nyheter

Sofia Rubertsson (IA-Lund), Madeleine Ring (Guatemala), Rebecca Lindgren (Guatemala), Jenny Prydal (SA-Lund), Alexander Högberg (Nepal), Maria Kalingas Ruin (Guatemala), Jonnathan Mejia (FT-Lund), Ellen Sverdrup (Göteborg), Rickard Stenberg (Göteborg), Isabelle Hörnfeldt (Indien), Maurits Otterloo (Jordanien), Jenny Lagergren (Indien), Malin Bobeck (Indien), Lena Melin (Indien), Ann Blücher (Nepal), Matilda Nyström (Indien), Gabriella Berglund (Guatemala), Sofie Kroon (Guatemala), Anna Rehnberg (Malawi), Hanna Norelius (Malawi).

FOTO:

DICK SVEDENBORN

16

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

SVERIGE | Hallå där Annika Thelin

ny enhetschef för IM Vrigstadgården!

,

My Arlehed

, Göteborg My och 12 Move It-ungdomar skjuter pilbåge hos Gothia BS.

Varför sökte du jobb på IM?

– Jag ville flytta till Vrigstadtrakten och när tjänsten annonserades ut så kände jag direkt att det här jobbet vill jag söka! Att vara en aktiv part i lokalsamhället på en plats som enar grupper och integrerar människor med varandra tilltalade mig mycket.

Vem är du?

– Jag kommer från Blekinge och har en bakgrund som civilekonom, rektor, gästgiveriägare och jag har jobbat med ett internationellt EU-projekt. Som person är jag ganska glad av mig och inte särskilt rädd för utmaningar och jag tycker att livet och livets innehåll är viktigt. Både mitt eget och andras.

Hur kommer det att märkas att du börjat på Vrigstadgården?

– Så småningom kommer såklart min bakgrund att i viss mån influera verksamheten. Jag har ju inte en bakgrund inom socialt arbete utan inom ekonomi, och det påverkar mina prioriteringar och bedömningar.

– Samtidigt är det inte bara jag som påverkar Vrigstadgården, utan den påverkar också mig. Här finns en god och stark tradition och jag är väldigt mån om att värna det som är bra; medmänskligheten och det stora i det lilla. Jag hoppas också att vi kommer att vara väldigt bra på att blanda gammalt och nytt; jag vill blanda det traditionella IM med det moderna, äldre och unga, gamla och nya svenskar. Jag tycker om helheten som blandningen ger; traditioner och nytänkande i förening, att man växer tillsammans.

– Jag hoppas också att Vrigstadgården kan fortsätta att vara en viktig plats för IMs medlemmar, en samlingsplats där vi möts, umgås, lär oss nytt och gammalt och har roligt ihop!

Vilken är den viktigaste ingrediensen för att du ska trivas i ditt arbete?

– Att få utmanas och lyckas och ha trevligt under vägen.

Hur är du engagerad?

– Jag började i Barn i Väntan/Barn i Starts volontärgrupp men bytte sen till Transitgruppen. Nu är jag engagerad i Move It, men skulle också gärna vilja prova på att hjälpa till i butiken. Förutom de olika volontärgrupperna så tycker jag det är roligt att vara med under evenemang som Bokmässan, Barnfridsdagarna och Inspirations dagarna. Jag försöker också gå på utbildningarna som IM har att erbjuda, så som IM i världen och Ny i Sverige.

Varför är du engagerad?

– För att jag vill bistå de som är i behov av hjälp att komma in i samhället, de är ju också människor! Jag vill även jobba för att mot verka klyftorna som finns och få bort den rädsla som klyftorna kan skapa. Sen känns det alltid så jättebra inombords och ungdomarna är så fantastiska, de ger mig så mycket energi.

Medlem/volontär sedan?

– Jag har varit både volontär och medlem i ungefär tre år.

Varför IM?

– Jag bestämde mig för att jag skulle göra något viktigt och me ningsfullt och började därför googla runt på nätet. Jag anmälde mig till en rad olika organisationer men det var hos IM jag fick bäst motagande från samordnaren. Jag kände mig direkt välkommen och som en i IM-familjen. Alla är alltid trevliga och hälsar och alla jag träffar i IM har ett så stort hjärta.

TEXT OCH FOTO:

MARTIN PERSEBO, VOLONTÄR OCH F D VIKARIERANDE SAMORDNARE/ INFORMATÖR V ärl den ä r fu ll av n ya k o mpisar!

Ny barnrättsbok

I år fyller barnkonventionen 25 år. Rafiki, som är IMs och Eriks- hjälpens skolprogram, har tagit fram ett nytt skolmaterial – en barnrättsbok – som knyter an till många av artiklarna. Boken är anpassad för årskurs tre till sex.

Rafikis barnrättsbok tar upp ett stort antal artiklar ur barnkonven tionen och gör dem lätta att förstå för barn i de tidigare skolåren.

Rafikis

Världen är full med nya kompisar!

Barnrättsbok

Vä rlden är f ull me d n y a kompisar!

– Det som är unikt med barnrättsboken är att det finns berättelser från hela världen som kopplas till barnkonven tionen, säger Teresia Hördegård. BARN KONVEN TIONEN För dig, f ör dina kompisar För alla b i alla län . arn der!

V ärl den ä r fu ll med ya ko mpisar!

EN BOK OM BARNKONVENTIONEN OCH ALLA BARNS RÄTTIGHETER

Hon är lärare och har också varit med och tagit fram materialet till boken, som även innehåller diskussionsfrågor och lektionstips.

Barnrättsboken ges ut av IM och Erikshjälpen. Den finns att beställa gratis för skolklasser på www.rafiki.se.

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

17

|

IM FAIR TRADE

Hathay Bunano

Bangladesh har gjort sig känt för usla förhållanden i textilindustrin, farliga arbetsmiljöer, låga löner och fabriksbränder. Därför är vi extra stolta att välkomna en ny medlem i IM Fair Trade-familjen – Hathay Bunano, som betyder handgjord.

Bangladesh är ett fattigt land som trängs i ett stort deltalandskap. Jorden är bördig men höjer sig sällan högre än tio meter över havet vilket gör att stora delar av Bangladesh är utsatt för översvämningar som ofta kommer i samband med monsunregn, cykloner och flodvågor som sveper in från Bengaliska viken. Höga dödstal, hemlöshet, sjukdomar och permanent fattigdom kommer ofta i spåret av översvämningarna.

Landet är mycket beroende av den internationella klädindustrin, som står för tre fjärdedelar av landets export. På landsbygden finns få möjligheter till försörjning utanför jordbruket och allt fler flyttar till städerna, där slumområdena växer snabbt. Huvudstaden Dhaka är en jättestad i en urbaniserad region med nästan 15 miljoner människor.

DÅLIGT RYKTE

Textilsektorn har vuxit snabbt sedan 1990-talet och har skapat många nya arbetstillfällen i städerna, speciellt för kvinnor. Det är landets främsta konkurrensfördel, de extremt låga lönerna, som gjort att många internationella klädmärken har valt att flytta sin produktion hit. Landet har också satt upp frizoner för företag, där de erbjuds tull- och skatte lättnader. I dessa frizoner har det också varit svårt för textilarbetare att organisera sig i fackföreningar för att kämpa för bättre villkor.

Textilindustrin brottas inte bara med problem som låga löner utan också farliga arbetsmiljöer och långa arbetspass. Brister i brandskydd, dåliga utrymningsvägar eller rentav låsta dörrar på fabrikerna har också gjort att många textilarbetare har fått sätta livet till i de fabriksbränder som med jämna mellanrum förekommer i Dhaka, Chittagong och de exportzoner där textilindustrin etablerat sig.

BRIST PÅ AFFÄRSTÄNK

Hur kan man göra skillnad i ett land som Bangladesh? Där nästan hälften av befolkningen är analfabeter och där rent dricksvatten är en bristvara. Många skulle tycka att situationen är hopplös och att det är svårt att skapa förändring. Men det gjorde inte Samantha Morshed. Samantha hade besökt Bangladesh flera gånger innan hon flyttade hit. Hon hade sett kvinnor på landsbygden göra fint hantverk. Men hon såg också att hantverket var ojämnt i kvaliteten och att efterfrågan på det traditionella hantverket var blygsam. Hon besökte biståndsorganisationers ”income generating projects” och mikrokreditprojekt, men hon tyckte det ofta saknades affärstänk och fackkunskap. Hon menar också att alla inte vill starta egna företag, utan vissa vill hellre ha en anställning med flexibla arbetstider som kunde anpassas efter familjesituationen.

SKAPA FÖRÄNDRING

Samantha ville bidra med sin egen kunskap inom stickning och virkning, samtidigt som hon ville göra en varaktig förändring för kvinnorna på

18

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

TEXT:

GABRIELLA LARSSON, CHEF IM FAIR TRADE

”Vår styrka är kvinnorna som vi stärker och de vackra produkter som de skapar.”

Samantha Morshed landsbygden. Hon såg hur familjer splittrades när föräldrar lämnade sina barn för att flytta in till städerna för att söka arbete. Hon såg hur unga kvinnor giftes bort och fick barn vid för tidig ålder och alltför många barn som inte fick möjlighet till utbildning.

Samantha var övertygad om att det rätta var att börja producera något som kunderna redan ville ha istället för att försöka bygga upp en egen marknad. Hon ville skapa arbetstillfällen på landsbygden där läs- och skrivkunnigheten hos kvinnor är som lägst. Hon ville stärka kvinnorna och få lokalsamhällen att blomma upp. Hon ville att föräldrar skulle kunna bo kvar med sina barn och ge dem möjlighet till en trygg uppväxt och utbildning.

FÖRE SIN TID

2004 grundade Samantha och hennes man den icke-vinstdrivande orga nisationen Hathay Bunano Proshikon Society. Sociala företag var inte något utbrett fenomen på den tiden, men Samantha tycker att Hathay Bunano med tiden har kommit att hamna i den nischen. ”Hathay Bunano” betyder handgjord och Samantha började med att utbilda tolv kvinnor i stickning och virkning, och satte sedan upp workshops på landsbygden i den takt som de kunde finansieras av försäljningsintäkterna. Hon ville visa att handarbete kan löna sig, om man har hög kvalitet och tillverkar produkter som kunder vill köpa. Hon nischade in sig på baby- och barnmarknaden, där kunder är mer medvetna om ekologisk bomull och fair trade. Sex år efter starten lan serade hon varumärket Pebble, för att lättare kunna positionera sig på marknaden och nå ut till fler kunder. Tio år efter den blygsamma starten sysselsätter idag Hathay Bunano 6 600 kvinnor på landsbygden, i 65 olika hantverksgrupper. Hantver ket i grupperna är fortfarande småskaligt och kvinnorna får hjälp med barnpassning under tiden de arbetar. Exportförsäljningen går bra och kunderna blir fler för varje år. Målsättningen för Hathay Bunano att skapa rättvist betalda och flexibla jobb för kvinnor på landsbygden har man redan uppnått. Vi ser fram emot att följa den fortsatta utvecklingen.

FAKTA

Bangladesh är en tredjedel så stort som Sverige och har 156 miljoner invånare. Skulle Sverige ha samma befolkningstäthet hade det inneburit att vi hade närmare 500 miljoner invånare.

Sex av tio invånare i landet saknar el i hemmet. Nästan varannan lever på mindre än en dollar om dagen och undernäring gör att nästan hälften av alla barn under fem år är hämmade i växten.

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

19

|

RUMÄNIEN

Framgångar i Rumänien

– Jag älskar vattensängen bäst. När de sätter på musiken och jag känner de goda dofterna så blir jag alldeles lugn, säger Larisa-Alexandra Dumitru, en av deltagarna hos IMs samarbetspartner i Rumänien.

Det är snart två år sedan IM i Rumänien registrerades som en egen lokal organisation – Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual (OSAUI). Organisationen har med direktorn Mihaela Mohorea i spetsen tagit flera stora kliv mot självständighet och rönt många framgångar under året. Organisationen får fortfarande ekonomiskt stöd från IM som följer utvecklingen nära, både genom den inter nationella avdelningen på huvudkontoret och med representanter i styrelsen för den lokala organisationen.

STRATEGI FÖR FRAMTIDEN

Under 2013 tog Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual fram en strategisk plan för de kommande fem åren. Strategin innehåller fyra olika delmål – att öka kvali teten och specialiseringen i verksamheten för ungdomar med funktionsnedsättningar och äldre, att stärka organisationens kapacitet, att nå finansiell hållbarhet genom att öka sina olika finansieringskällor samt att bli en synlig och aktiv aktör i det Rumänska civilsamhäl let. Inom samtliga områden går arbetet framåt med stormsteg.

NYA SPÄNNANDE VERKSAMHETER

Utöver gruppboende och dagliga aktiviteter för de 15 unga vuxna med funktionsnedsättningar som IM följt sedan de var barn, har organisa tionen öppnat upp sin verksamhet för fler ung domar i kommunen Voluntari. Nya spännande aktiviteter och terapiformer har utvecklats, man jobbar med konst och musik och tack vare nya externa medel har man kunnat anställa ny talpedagog, ny arbetsterapeut och ytterligare en sjukgymnast. Sammanlagt organiseras nu 15 olika dagliga verksamheter på centret. Stoltast är man över det nya terapirum ”sen sorial stimulation room” som har finansierats av Rumänska Vodafone Foundation. I rummet får en deltagare åt gången terapi som stimule rar alla sinnen. Bollhav, vattensäng och olika ljud, ljus, doft och färgspel får deltagarna att slappna av och utvecklas. Rummet har blivit en succé och deltagare kommer även från andra organisationer. – Det är fantastiskt att se hur ungdomarna njuter och utvecklas här inne, säger Alina Bigan, psykolog på centret. Och Florentina Limoncu, mamma till en ung kvinna med funktionsnedsättningar, instämmer.

– Min dotter skulle kunna vara här inne i timmar, säger hon.

SATSNINGAR PÅ VOLONTÄRER OCH SOCIALA KLUBBAR FÖR ÄLDRE

Verksamheten satsar mycket på att engagera lokala volontärer. En manual håller på att utvecklas som definierar vilka aktiviteter som kan drivas helt eller delvis av volontärer och vilka som måste utföras av specialisterna. Verk samheten för äldre drivs i allt högre grad av ideella krafter och över 20 samarbetsavtal har skrivits under med olika institutioner, orga nisationer och företag som vill ställa upp med volontära krafter. I de välbesökta sociala klubbarna man driver för och med äldre har det också skett nysats ningar. Fem datorer har donerats från en lokal organisation och en it-klubb inrättats. Många äldre har barn och barnbarn utomlands och med internet öppnas nya kommunikations möjligheter. Man arbetar också med hantverk och origami för att få intäkter till organisatio nen och under hösten blir det bråda tider. Ett stort köpcentrum i Bukarest har redan gjort en beställning på 1 800 julkort. Klubbarna fyller en viktig social funktion för de äldre som ofta är ensamma, fattiga och isolerade i det Rumänska samhället. Grupperna möts två gånger i veckan, och det finns alltid kaffe och kakor. Och kaffe kommer man inte vara utan – Starbucks i Rumänien har nämligen donerat kaffeförbrukning för ett helt år!

TEXT:

KLARA JAMISON GROMARK, HANDLÄGGARE PÅ INTERNATIONELLA AVDELNINGEN FÖR EUROPA OCH MELLANÖSTERN Hemsida: http://www.organizatia-suedeza.ro/

20

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

STYRELSEN |

Medlemsdemokrati

Under hösten kommer styrelsen tillsammans med Sverigeavdelningen att arbeta med att lyssna och diskutera med medlemmarna om hur vi föreställer oss vår fortsatta utveckling. I ett första skede handlar det om vår struktur – vill vi och kan vi öka engagemang och delaktighet genom representativ demokrati?

Allt sedan årsmötet 2008 fattade beslut om att se över hur vi ska vara organiserade har det diskuterats i olika samman hang. Nu vill styrelsens fatta beslut och vår ambition är att kunna föreslå en process som leder till att vi har representa tiv demokrati 2018. Vi hoppas kunna lägga fram ett förslag på hur det ska se ut till årsmötet i Göteborg 2015.

Våra grundvärderingar ger oss en god grund att stå på. All verksamhet utgår från demokratibegreppet och när vi väljer samarbetspartners tittar vi noga på deras struktur och ger stöd för demokratiutveckling. Vi som organisation ska också göra det vi säger för att vara trovärdiga!

Som styrelse vill vi lyssna och diskutera för att kunna lägga fram ett förslag som är väl förankrat. Men jag vill understryka att det är ni medlemmar som väljer. Under hösten kommer det att finnas flera tillfällen att delta i diskussionen genom möten på några platser i landet. Följ utvecklingen på hemsi dan och här i Medmänsklighet.

Vi vill bli fler

Under året har medlemsvärvningen gett mycket gott resultat. Om du inte redan är medlem är det lätt att bli det genom vår hemsida eller genom att kontakta IM. Ju fler vi är ju tyngre väger vår röst!

Att vara engagerad och delaktig

För en månad sedan var jag på 90-års uppvaktning hos en av våra tidigare medarbetare som fortsatt vara en engagerad IMare. Jag tänkte då mycket på alla fantastiska människor jag mött inom IM, på 1980-talet och nu när jag åter är aktiv känner jag samma starka medmänskliga engagemang. Många ger av sin tid och kompetens och många ger bidrag till våra verksamheter.

Britta Holmström återkom ofta till ömsesidigheten i ett engagemang för medmänniskan. Dalai Lama har formulerat det som så: Vänlighet är svårt att ge bort, för det kommer alltid tillbaka. Den som är engagerad blir också delaktig.

Styrelsen vill framföra ett tack till alla givare, medlemmar, volontärer och medarbetare för engagemang och delak tighet för våra medmänniskor!

Hör av dig!

Styrelsen arbetar på medlemmarnas uppdrag och jag vill mycket gärna ha kontakt med er, skicka brev till IM, Box 45 221 00 Lund eller e-post [email protected] och berätta hur ni tänker. Birthe Müller, IMs ordförande

En hälsning från valberedningen!

Efter ett spännande årsmöte i Stockholm i våras är nu valbe redningen igång med sitt arbete. Valberedningen består i år av sammankallande Mats-Ola Persson (Göteborg), Sara Johansson (Malmö), Lisbeth Broberg (Örebro), Stefan Holmström (Lund), Helene von Wachenfelt (Höör) och Liinu Diaz Rämö (Stockholm). Tillsammans ska vi bland annat ta fram ett förslag på en ny styrelse till årsmötet 2015 i Göteborg.

Eftersom IM är en medlemsorganisation har alla medlemmar makt att påverka vilka som styr organisationen. Vi vill därför uppmuntra er att skicka oss era nomineringar till den kommande styrelsen.

Kontakta oss gärna via vår mail: [email protected]. Fler kontaktuppgifter finns på IM:s hemsida:

http://manniskohjalp.se/valberedning

Valberedningen via Liinu Diaz Rämö Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

21

|

PÅ GÅNG

GÖTEBORG 17 SEPTEMBER

Studiecirkel om rättvis handel och IM Fair Trade Under cirkeln får du lära dig om fair trade-rörel sen, olika produktmärkningar, argument för och emot, vilka kriterier som gäller och exempel på rättvis handel i praktiken. Efter genomförd kurs har du fått grundläggande kunskaper om rättvis handel och IM Fair Trade. Studiecirkeln motsvarar IMs utbildning ”IM Fair Trade steg 1” och innebär att du därefter kan gå steg 2-utbildningen. Cirkeln omfattar fyra träffar. Att delta i cirkeln är kostnadsfritt, men du behöver vara medlem i IM (100 kr). I samarbete med Sensus studieförbund.

Mer info och anmälan, [email protected] eller 031-42 45 95.

Plats: IMs kontor, Andra Långgatan 19. Tid: 13.30- ca 15.30

STOCKHOLM 17 SEPTEMBER

Lokalföreningen IM Stockholm, styrelsemöte öppet för alla. Mejla gärna din anmälan till ordfö rande Linnea Ekbom, [email protected]

Plats: IM-kontoret Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 17.30–20

STOCKHOLM 20 SEPTEMBER

Välkomna till en utbildningsdag om rättvis han del. Kursen vänder sig till dig som är engagerad i någon av IM Fair Trades butiker och till dig som är allmänt intresserad av rättvis handel. Vi lär oss mer om fair trade-rörelsen, om olika märkningar, argument för och mot, vilka kriterier som gäller och ger exempel på rättvis handel i praktiken.

Anmäl dig till Josefin Daleskog, [email protected] eller 08-662 70 98 senast onsdagen den 17 september.

Plats: IMs kontor Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 13–17

UPPSALA 20 SEPTEMBER

IM-gruppen i Uppsala bjuder denna lördag in till kaffe/teservering: ”Vad är – var arbetar – IM?” Upptaktsmöte inför höstens program. Sam- arrangemang med Sensus. Fair trade-varor visas (ej försäljning). Plats: Sensus lokaler, V. Ågatan 16 Tid: 10–12 (entrédörr låses kl 10.30) Kontakt: Gunnila Rooth, 018-51 52 32; 070-653 44 47

STOCKHOLM 24 SEPTEMBER

Öppet hus på IMs kontor för dig som vill komma och fika, umgås, prata, få mer information om IM eller bara fråga oss någonting.

Vårt öppna hus är tänkt som en mötesplats för alla som är aktiva i våra verksamheter, för dig som tidi gare varit aktiv och för dig som av olika anledning ar inte kan engagera dig men som vill ses ändå. Vi vill skapa möjligheter att mötas och du som kommer kan i hög grad vara med och forma träffarna.

Plats: IM-kontoret, Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 17–19

GÖTEBORG 25–28 SEPTEMBER

IM på Bokmässan. Välkomna att besöka IMs monter på Bokmässan, Svenska Mässan. Vi finns i monter B03:40. Försäljning av IM Fair Trade-varor, insamling och information.

Mässans öppettider:

25 september: 9–18 (endast branschbesökare) 26 september: 9–19, (9–14 endast branschbesökare) 27 september: 9–18 28 september: 9–17 Plats: Svenska Mässan

HALMSTAD 25 SEPTEMBER

Månadsmöte Plats: Söndrums församlingsgård Tid: 14–16 Kontaktperson: Eva Myhrberg 035-317 37

VARBERG 26–27 SEPTEMBER

Information, försäljning, lotteri.

Plats: Gallerian Tid: 26 september 14–18, 27 september 10-14

MALMÖ 27 SEPTEMBER

Invigning av utställningen Flykt.

Plats: Fotografins rum och Globalen, Kommendanthuset Malmö museer Tid: 13–15

GÖTEBORG OKTOBER

Studiecirkel om IM. Du får lära dig mer om hur och var IM arbeta och träffa före detta utlandsprak tikanter. Vi pratar också om IMs verksamheter i Sverige och berättar hur du kan engagera dig inom IM i Göteborg. Cirkeln omfattar 4–5 träffar. Cirkeln hålls kvällstid, start i början av oktober.

Mer info och exakt startdatum [email protected] eller 031-42 45 95. Kursen sker i samarbete med Sensus och är kostnadsfri om du är medlem i IM.

Plats: IMs kontor Andra Långgatan 19

STOCKHOLM 2 OKTOBER

IM Stockholm ger under hösten 2014 en serie föreläsningar på temat migration. Gäst Karin Davin från UNHCR. Anmälan till: [email protected] eller 08-522 54 30. IM bjuder på fika. I samarbete med Sensus.

Plats: IMs kontor, Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 18–20

JÖNKÖPING 3–4 OKTOBER

Fair Trade Forum Välkommen till Sveriges största mötesplats för etisk och rättvis handel. Under två dagar har du möjlighet att bekanta dig med fair trade-rörelsen och lyssna på intressanta föreläsningar. Besök IM Fair Trades monter där vi säljer våra varor och kom och lyssna på två av IMs utlands- praktikanter som berättar om sina upplevelser:

Fredag:

Non-violent silk, ett levande material

Textilformgivaren Shalony van Stralendorff berät tar om sitt uppdrag hos fair trade-organisationen Little Flower i Indien.

Lördag:

En enkel tygkasse kan göra drömmar till verklighet

Kommunikatören Åsa Ljusenius berättar om hur projektet mellan ICA Malmborgs och IM har förbättrat livssituationen för kvinnorna på Tibetan Women Centre.

Plats: Elite Stora hotellet i Jönköping. Mer info på http://www.fairtradeforum.se/

STOCKHOLM OCH GÖTEBORG 4 OKTOBER

Insamling för Världens Barn. Vill du hjälpa till att samla in pengar till förmån för Världens Barn? IM deltar i insamlingsdagen och du kan vara med och skramla bössa på Södermalm under ett par timmar. Anmäl ditt intresse till: [email protected]

Vill du skramla bössa i Göteborg anmäl dig till [email protected] eller 031-42 45 95

UPPSALA 8 OKTOBER

IM-gruppen i Uppsala bjuder in till ett par föreläs ningar denna kväll: Inger Örtendahl, styrelseledamot:

Hur fungerar bra bistånd i praktiken?

Sanna Philipsson, Stockholms lokalkontor:

El Salvador, en komplicerad historia.

Kaffe, te med tilltugg serveras. Samarrangemang med Sensus. Plats: Sensus lokaler, V. Ågatan 16 Tid: 18.30–21 (entrédörr låses kl 19)

GÖTEBORG 10 OKTOBER

Kulturnatta – att vara barn med funktionsned sättningar i Gaza. Miniutställning och quiz om IMs arbete. Vi bjuder på tilltugg. I samarbete med Sensus.

Plats: IM Fair Trade-butiken, Linnégatan 24 Tid: 18–22 Kulturnatta – internationell filmkavalkad – kort filmer från olika delar av världen. IM tillsammans med Solidaritetsnätverket Att Nå Ut. IM visar filmen En skola där man vill vara, kl 19.30-20 Plats: Mötesplats Göteborg, Södra Allégatan 1 b Tid: 18.30–22

LUND 11–12 OKTOBER

Utbildning Ny i Sverige steg 1 med kunskap om integration, asylprocessen och om hur IM arbetar. Mer info på www.manniskohjalp.se/utbildningar Plats: IMs huvudkontor, Fabriksgatan 2 f Tid: Start 11/10 kl 13 Kontaktperson: Jenny Mark Ketter, [email protected]

STOCKHOLM 13 OKTOBER

Tema migration. Susanna Olofsson från Mig rationsverket berättar om asylprocessen. Vad händer när en person sökt asyl i Sverige? Hur går asylprocessen till?

Plats: IMs kontor, Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 18–20 Kontakt och anmälan: [email protected]

22

| medmänsklighet nr 3/2014 | www.manniskohjalp.se | Följ oss på facebook.com/manniskohjalp

PÅ GÅNG |

GÖTEBORG 17 OKTOBER

Invigning av IMs nya lokaler. Öppet hus!

Plats: IMs kontor, Andra Långgatan 19 Tid: 14–20

VARBERG 18 OKTOBER

Körkonsert med ortens barnkörer under ledning av Elisabet Willix. Konserten ges till förmån för Världens Barn.

Plats: Träslövs kyrka Tid: 16–18

UPPSALA 22 OKTOBER

IM-gruppen i Uppsala bjuder in till föredrag.

Aiden Khadi, Sävsjö :

Min resa – med förhinder – från Irak till Sverige och Sävsjö.

Kaffe, te med tilltugg serveras. Samarrangemang med Sensus. Plats: Sensus lokaler, V. Ågatan 16 Tid: 18.30–21 (entrédörr låses kl 19)

STOCKHOLM 23 OKTOBER

Öppet hus på IMs kontor för dig som vill komma och fika, umgås, prata, få mer information om IM eller bara fråga oss någonting.

Vårt öppna hus är tänkt som en mötesplats för alla som är aktiva i våra verksamheter, för dig som tidigare varit aktiv och för dig som av olika anledningar inte kan engagera dig men som vill ses ändå. Vi vill skapa möjligheter att mötas och du som kommer kan i hög grad vara med och forma träffarna.

Plats: IM-kontoret, Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 17–19

VARBERG 24–25 OKTOBER

Information, försäljning, lotteri. Plats: Gallerian Tid: 24 oktober 14–18, 25 oktober 10–14

VRIGSTAD 24–26 OKTOBER

IM i världen steg 2. Fördjupad kunskap om bistånd, utvecklingsfrågor och om hur IM arbetar. Läs mer på www.manniskohjalp.se/utbildningar.

Plats: Vrigstadgården Tid: Fredag 18 till söndag 15.30

Kontakt: Jenny Mark Ketter [email protected]

STOCKHOLM 28 OKTOBER

Anna Ahmad från arbetsförmedlingen i Sollen tuna pratar om möjligheter och svårigheter för personer som fått uppehållstillstånd att etablera sig på arbetsmarknaden. Föreläsningen tillhör höstens serie på temat migration. I samarbete med Sensus. IM bjuder på fika. Anmälan till [email protected] eller 08-522 54 30 Plats: IMs kontor, Västgötagränd 17, ingång Fatbursparken Tid: 18–20

HALMSTAD 20 OKTOBER

Månadsmöte.

Plats: Söndrums församlingsgård. Tid: 14–16.

Kontaktperson: Eva Myhrberg 035-317 37

VARBERG 7 NOVEMBER

Månadsmöte/medlemsmöte. Kaffeservering.

Plats: IOGT-lokalen Prästgatan 27 Tid: 10–12 Kontakt: Birgitta Östlin 0340-839 71

STOCKHOLM 12 NOVEMBER

Föreläsning på temat rasism och diskriminering. Hur ser den ut och hur kan vi vara en motkraft? Anmälan till [email protected] eller 08-522 45 30. I samarbete med Sensus. IM bjuder på fika. Plats: IMs kontor, Västgötagränd 17 ingång Fatbursparken Tid: 18–20

STOCKHOLM 19 NOVEMBER

Styrelsemöte i lokalföreningen. Öppet för alla, anmäl dig till Linnea Ekbom [email protected]

Plats: IMs kontor Västgötagränd 17 ingång Fatbursparken Tid: 17.30–20

VRIGSTADGÅRDEN

IMs CENTER FÖR MÖTEN OCH INTEGRATION SOPPLUNCH

Kom och njut av vår populära sopplunch! Pris 60 kr Sopplunchen serveras kl 11.30–14 första torsdagen varje månad.

VÄLKOMMEN SOM PENSIONATSGÄST TILL VRIGSTADGÅRDEN

Du vet väl att du kan komma och övernatta och äta hos oss som vanlig pensionatsgäst? God mat och logi erbjuds i den lugna och vackra miljön på Vrigstadgården. Du som är IM-medlem får 25 % rabatt på login (gäller ej vid storhelger, utbildnings tillfällen eller andra speciella arrangemang). Du är också välkommen att boka släktträff eller andra kalastillfällen här hos oss mitt i Småland!

RETREATHELG 3–5 OKTOBER

IM erbjuder en helg i stillhet och inre reflektion. Retreatledarna, Peter Tubbin och Inger Unenge, leder innehållet och kommer framförallt att värna om tystnaden och ge plats för ett möte med dig själv. Måltiderna intas i tyst gemenskap. Tid för promenader, läsning och meditation. För anmälan och info kontakta Virgstadgården.

VÄRDAR OCH HÄNDIGA VOLONTÄRER SÖKES

Vill du vara värd på Vrigstadgården? Det finns anställd personal som tar hand om det mesta av driften och matlagningen, men det behövs också volontärer som hjälper till med olika sysslor. Värdar och värdinnor sköter om servering, disk, försäljning i butiken och tar allmänt hand om gästerna och se

GÖTEBORG 20 NOVEMBER

Medlemskväll:

Att skapa en vardag under ockupation

IM Göteborgs styrelse hälsar nuvarande och presumtiva medlemmar samt andra intresserade välkomna till höstens Medlemskväll!

Hur kan man skapa en vardag när man lever under ockupation. Karolina Österblom var under våren följeslagare med SEAPPI i byn Jayyous i Palestina. Under kvällen delar hon med sig av sina erfarenheter. Det ekumeniska följeslagarprogram met SEAPPI vill genom internationell närvaro bidra till att dämpa våldet, främja respekten för folkrätten och visa praktisk solidaritet med såväl palestinier som israeler.

Plats: IMs kontor, Andra Långgatan 19 Tid: 18

JÖNKÖPING 20 NOVEMBER

Utlandspraktikant Tove Pousette föreläser om El Salvador.

Plats: Kyrkans hus i Tenhult Tid: 15

» Nästa nummer av Medmänsklighet

kommer i din brevlåda 13/11–15/11

till att de har det bra. Du kan också komma som volontär och ha självgående praktiska uppgifter gällande hus- och trädgårdsskötsel. Vi rekommen derar att du kommer och provar på ett par dagar först och ser om det kan vara något för dig. IM står för resa, kost och logi under värdveckan och de frivilliga ger av sin tid och sitt engagemang.

FÖRSÄLJNING AV IM FAIR TRADE-VAROR

Försäljning av varor i Vrigstadgårdens butik.

FIRA JUL PÅ VRIGSTADGÅRDEN!

Traditionellt julfirande med god mat, underhåll ning, gemenskap, lekar och dans kring granen. Datum: 23–27 december.

Pris: Helpension i enkelrum: 2 500 kronor, Helpen sion i dubbelrum: 2 150 kronor/person. Kontakta oss på Vrigstadgården för anmälan och program. OBS! Julprogram och värdskap sköts av volontära krafter och eftersom ingen anställd personal finns på plats, så måste du själv klara det alldagliga. Varmt välkommen att boka julfirande!

För information och anmälan Tel: 0382-307 95 E-post: [email protected]

Följ oss på facebook.com/manniskohjalp | www.manniskohjalp.se | medmänsklighet nr 3/2014 |

23

Stor skål med fot i bambu.

PRIS 259 kr

Kaniner stora i bomull med polysterfyllning.

PRIS 149 kr

Bricka rund i bambu.

PRIS 225 kr

Liten skål i bambu.

PRIS 125 kr

Salladsbestick 2-pack i bambu.

PRIS 169 kr

Vas med prickar från Indien.

PRIS 225 kr

Fyra nya påsteer.

PRIS 45 kr/st

Kaniner små säljes i 4-pack.

PRIS 155 kr