Matavfall från villor med Fyrfack har så bra kvalitet att det kan

Download Report

Transcript Matavfall från villor med Fyrfack har så bra kvalitet att det kan

M I L J Ö

n y y h e e t t e e r r n a a

Nyhetsbrev från MERAB Mellanskånes Renhållnings AB – Nr 2 År 2014 ESLÖV HÖRBY HÖÖR

I din hand håller du nu samhällsinformation från MERAB om ditt hushållsavfall. Här hittar du tips på hur du kan göra skillnad för miljön.

Matavfall från villor med Fyrfack har så bra kvalitet att det kan användas till rötning och bli biogas. På Maglasäte gård produceras både miljövänlig biogas och kvalitetssäkrat biogödsel. Läs mer på nästa sida.

Här förvandlas matavfall från villor med Fyrfack till biogas

Februari 2013 kom sorteringen av förpackningar och tidningar i Fyrfack igång, vilket medfört att den brännbara fraktionen minskat. Införandet av fyrfackskärl har även lett till att matavfallet från villor med Fyrfack har bra kvalitet och kan användas nu till rötning och bli biogas. Biogas är ett bra alternativ till fossila bränslen och eftersom den utvinns från matavfallet bidrar den inte till växthuseffekten. På Maglasäte Gård utanför Höör har man en biogasanläggning som förser gården med el, värme och biogödsel. Som substrat till biogasanläggningen används en blandning av gödsel från den egna grisproduktionen, odlingsrester och matavfall från villor med Fyrfack som samlas in i Eslöv, Höör och Hörby.

Biogasframställningen av matavfall börjar på Rönneholms anläggning i Stehag. Det insamlade matavfallet från fyrfackskärl blandas med vatten till en slurry. I en så kallad skruvpress pressas slurryn till en torr och en våt flytande fraktion. Det flytande matavfall transporteras sedan vidare till Maglasäte gård där det lagras i en separat tank. Sedan pumpas det via ledningar till hygieniseringstankar. I nästa steg pastöriseras matavfallet i 70 grader. Det har att göra med att biogödseln från anläggningen skall återföras till åkermarken. Det är stränga regelverk som gäller för att smitta inte ska föras vidare.

Efter pastoriseringen hamnar matavfallet i en rötkammare som sätter igång rötningsprocessen. Det kan liknas vid en komage. Det är en naturlig process som varar i knappt en månad. Den ska hålla en temperatur på mellan 37 och 38 grader och vara syrefri. När den tiden gått har det bildats metangas, koldioxid och vatten. Den producerade gasen används för produktion av el samt till uppvärmning.

BLIR MATAVFALL BÄTTRE SORTERAT KAN DET OCKSÅ BLI BIOGAS!

Plockanalyser visade att villor som behållit delade kärl samt hushåll i flerfamiljshus sorterar sämre än de som har Fyrfack Villor som behållit delade kärl

Plockanalyser gjorda vid 2 olika tillfällen i slumpvis utvalda områden, visade att villahushåll som har behållit sina gamla delade kärl sorterar sämst.

10,8 %

av avfall som fanns i

MATAVFALLET

i tvåfackskärl var felsorterat.

52 %

av avfall som fanns i

BRÄNNBART

i tvåfackskärl var felsorterat varav 36,6 % förpackningar och tidningar och 12,3 % matavfall. Man har även lagt nästan 1 % farligt avfall och el och elektronik i brännbart.

Hushåll i flerfamiljshus

Även hushåll i flerfamiljshus sorterar mycket dåligt enligt plockanalyser.

48 %

av avfallet som fanns i

BRÄNNBART

var felsorterat.

36,6 % 10,9 %

av detta var FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR som kan återvinnas och bli nya produkter om de sorteras rätt. var MATAVFALL i plastpåsar som kan bli biogas om det sorteras rätt.

5,8 %

av avfall som fanns i

MATAVFALL

var felsorterat. MERAB har även problem med kvaliteten på att materialet i kärlet för

PAPPERSFÖRPACKNINGAR PAPPERSFÖRPACKNINGAR

som kommer från lägenheter. Det ligger alldeles för mycket material som inte hör hemma i kärlen för PAPPERSFÖRPACKNINGAR. Det leder till måste gå till förbränning istället för återvinning.

Vi på MERAB vill underlätta för dig som kund att sortera rätt.

Om någonting skulle bli felsorterat så får du en informationshängare på ditt kärl. Se vad som står på meddelandelappen och rätta till felet. Om kärlet inte blev tömt ring till MERABs kundtjänst och beställ extra tömning. Extra tömning kostar 272 kr. Alternativt lämna en extra säck bredvid kärlet vid nästa tömningstillfälle för 85 kr. Beställs hos kundtjänst i förväg. Använd papperspåsar och hållaren till dem som ni får av MERAB. Hållaren är ventilerad så att vattnet i påsen kan avdunsta.

Det gäller att göra rätt från början!

.

Nya papperspåsar

ert kärl nr 1 på tömningsdagen. hämta på våra beställer ni genom att klämma fast en tom papperspåse i locket på En hållare till papperspåsar samt papperspåsar finns att återvinningscentraler.

Tänk på att bara rättsorterat matavfall ger god kvalité.

För att kvalitén på produkterna ska vara bra, ska det endast innehålla matavfall.

Matavfallet får inte läggas i plastpåse.

Man får inte heller använda de komposterbara plast- eller majsstärkelsepåsar som säljs i livsmedelsaffärerna. Dessa fastnar nämligen i maskiner och förstör. De är oftast till en viss del gjorda av plast. Det är viktigt om det ska kunna användas som gödsel. Det går inte att sprida gödseln på åkermark om det t.ex. finns kapsyler, söndrigt glas eller plast i gödseln.

Sortera ut förpackningar och tidningar så att de får nytt liv!

Förpackningar och tidningar lämnar du i soprummet/stället (flerfamiljshus), fyrfackskärlen eller på en återvinningsstation. Alla ska sortera ut sina förpackningar. Om ni har ett delat kärl med fack med matavfall och brännbart sorterar du ut förpackningarna och lämnar dem på en återvinningsstation. Förpackningar som kan vara gjorda av metall, papper, glas, eller plast ska ligga löst i kärlet. Mjuka plastförpackningar som kan läggas i en liten plastpåse. Förpackningarna och tidningar återvinns till nya produkter. Genom denna återvinning blir vi stora miljövänner då vi sparar på jordens resurser samt sparar på den energi som krävs för att göra produkten ”från början”. Därför finns en förordning på att vi ska sortera ut förpackningar och tidningar vilken kom år 1994.

N Y H E T !

!

K O M P O S T J O R D I I S T O R S Ä C K

storsäck. Säcken rymmer 0,5m 3 och kan väga upp till 750kg. Kompostjorden finns på vår avfallsanläggning i Stehag. Vi hjälper till att lasta eller kan ni beställa hemleverans mot avgift. MERABs trädgårdskompost är tillverkad av sorterat trädgårdsavfall.

Fyrfacksabonnemang – Ett mycket bekvämt sätt att bli av med era tidningar och förpackningar

Fyrfacksabonnemanget kostar lika mycket per år som ett delat 190 liters kärl eller 240 liters delat kärl som har tömning var 14:e dag. Det kostar inget att byta till fyfackskärl. Hör av er till oss om ni vill byta till fyrfacksabonnemanget. Komposten innehåller tillräckligt med fosfor och kalium för att växterna skall trivas bra och klara sig med rekommenderad mängd. Komposten innehåller också de för många växter nödvändiga mikronäringsämnena magnesium, koppar, svavel och zink. I kärl 1 läggs: matavfall, brännbart, plastförpackningar och ofärgade glas förpackningar. Detta kärl hämtas var 14:e dag.

I kärl 2 läggs: tidningar, pappersförpackningar, färgade glas förpackningar och metallförpackningar. Med kärl 2 töms också ljuskällor och batterier. Detta kärl hämtas var 4:e vecka.

Återvinningscentralen – en naturlig träffpunkt för sorterare

Plast kan vara mycket

Nästan allt kan man återvinna av det man slänger på återvinningscentralen. På varje återvinningscentral eller i anslutningen till den finns en återvinningsstation. På återvinningsstationen ska förpackningar och tidningar läggas i olika containrar. Flera av dem är för plastförpackningar inklusive frigolit. Då återvinningsstationen bara är för förpackningar och tidningar så ska den så kallade byggfrigoliten inte läggas där utan i containern för brännbart på ÅVC. Är du osäker på vad som är byggfrigolit, fråga personalen.

Vad har du i säcken?

Ibland har man blandat sitt avfall i en sopsäck och det får man naturligtvis göra. Men innan ni kastar den, så kontakta gärna personalen som kan visa om något avfall hör hemma någon annanstans.

Kontakta oss

Öppettider kundtjänst Mån-fre 07.00-12.00 13.00-15.00 Besöksadress: Åkerivägen 3 Eslöv Telefon: 0413-684 40, Telefax: 0413-163 10 Miljöinformatörer: 0413-684 48 Sara 0413-684 39 Amila