Broschyren Supersorteraren

Download Report

Transcript Broschyren Supersorteraren

Jag har ett uppdrag

Hej! Det var Supersorteraren här. Jag är den här stadens egen superhjälte och jag känner ett stort ansvar för att ta hand om miljön. Det är jag som har koll på det där med sopor: hur de ska sorteras, hur de tas om hand och vad du och jag kan göra på egen hand för att minska mängden sopor. Nu är jag ute på uppdrag eftersom jag har lagt märke till en sak: Vi köper alldeles för mycket mat som vi sedan inte äter upp. Maten som vi inte äter upp hamnar ofta bland våra vanliga sopor, helt i onödan! Jag vill gärna få ordning på det här. Med mina superkrafter, min kunskap och mina smarta knep tänkte jag förklara hur allt hänger ihop och vad vi kan göra åt det. Så att vi i Norrköping snart kan bli supersorterare, allihop!

SUPERENKELT SUPERPRAKTISKT SUPERSMART

Matresterna anfaller!

Maten som du köper hem från affären står för en stor del av påverkan på miljön. Nästan hälften av dina sopor är matrester och i snitt slänger var och en av oss cirka 100 kilo matrester per år. Undersökningar visar att ungefär en tredjedel av detta slängs bort i onödan. Det kan vara stressigt att hinna planera sina matinköp och det gör tyvärr att vi köper för mycket. Det som också ökar mängden matavfall är att vi inte äter upp allt på tallriken eller i förpackningarna. Vi förvarar inte alltid matvarorna som man ska och vi slänger mat ”för säkerhets skull” utan att undersöka om maten verkligen blivit för gammal. Det är mycket bättre, både för miljön och för plånboken, att vi gör något av matresterna innan de måste slängas. Kanske kan de frysas in och sparas? Oavsett om du gör en förträfflig matlåda eller kontrollerar en extra gång om du kanske redan har tomaten till salladen, så har du kommit en bra bit på väg, bara genom att tänka efter. Men vad ska jag göra, med resterna som ändå blir över?

Matavfall Majsstärkelse påsen Den bruna tunnan Papperspåsen

Gör det bästa av din överblivna mat

Allt som blir över när du tagit hand om dina rester ska källsorteras. Källsortering gör att att vi kan använda energin, materialet och näringen på bästa sätt. Matavfallet sorterar du ut genom att lägga det i en påse av majsstärkelse eller papper. Därefter lägger du det i den bruna tunnan (eller i sopskåpet märkt Matavfall). Innehållet i tunnan körs till en biogasanläggning.

I anläggningen blir ditt matavfall till biogas. Biogasen är ett bra alternativ till bensin och diesel och är betydligt bättre för miljön och klimatet. När matavfallet omvandlas till biogas bildas också näringsrikt biogödsel som ersätter konstgödning som annars används i lantbruket. I biogasanläggningen kan alltså både miljövänlig energi och näring utvinnas ur avfallet.

Åkern Biogasanläggningen

Visste du att:

... de flesta bussarna i Norrköpings tätort körs på biogas. ... En biogasbil kan köra 2,5 kilometer på en påse med matavfall.

... när du väljer att köra bil på biogas minskar de klimatpåverkande utsläppen med 90 procent.

Källa: Östgötatrafiken och Avfall Sverige Bussen

Att köra bil på biogas går alldeles utmärkt!

Stoppa matavfallet! (I den bruna tunnan)

Börjar du förstå det där med matavfall nu? Superbra! Men en viktig sak är kvar: Vad som ska läggas i den bruna tunnan.

Det här är matavfall:

• Råa eller tillagade matrester, till exempel kött, fisk, grönsaker, ägg, ris och pasta • Kaffe- och tesump, inklusive filter • Bröd, kex, bullar och kakor • Skal från frukt och grönsaker

Men det här är INTE matavfall:

• Trädgårdsavfall som grenar, löv och gräsklipp (Trädgårdsavfall kan du lämna på en returpunkt eller lägga i den gröna tunnan om det får plats) • Blommor och blomjord • Blöjor, tamponger och bindor • Fimpar och snus • Kattsand och hundbajs • Läkemedel (Det lämnas till apoteket)

Du kan också bli en supersorterare!

Det där fixar du garanterat utan problem. Men, för att bli en perfekt supersorterare, använd de här enkla knepen: 1.

Ta bort eventuell plast och andra förpackningar från matresterna och låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen. Lägg inte matavfallet i den gröna tunnan, allt ska i den bruna. 2.

fastighetsägare. Oftast får du majsstärkelsepåsar, så kallade biobags, men särskilda papperspåsar gör också att använda. Påsarna är särskilt anpassade för att förvara ditt matavfall. 3. Använd matavfallspåsar som du får av kommunen eller av din Det är viktigt att påsen står i rätt hållare. Om en papperspåse står i en tät hink med lock är risken stor att påsen börjar läcka. Påsen måste stå ventilerat så att luft kan cirkulera runt och under påsen. Det förhindrar att påsen börjar läcka. Kontakta din fastighetsägare eller tekniska kontorets kundservice för att få rätt hållare.

4.

Byt påsen efter två till tre dagar, även om den inte är helt fylld. Rulla ihop papperspåsens övre del eller knyt ihop majsstärkelsepåsen ordentligt innan du slänger den i den bruna tunnan eller i sopskåpet märkt Matavfall. Det var allt, tack för maten!

Hälsningar Supersorteraren

Om den här broschyren

Den här superbroschyren kommer från tekniska kontoret, Norrköpings kommun. Det är vi som tar hand om soporna från hushållen.

Vi sköter också kommunens returpunkter. Alla i Norrköping har möjlighet att välja att källsortera matavfall. Om du bor i lägenhet är det din fastighetsägare eller förening som beslutar om du ska källsortera matavfall. Vill du börja sorta ditt matavfall, och på det sättet göra vår miljö en stor tjänst, kontakta oss!

Vill du veta mer om matavfall?

Mer information hittar du på www.norrkoping.se/avfall.

Du kan kontakta vår kundservice på telefon 011-15 15 50 eller [email protected]

Det går att läsa mer i Lilla sopboken 4 och i Sopbladet som du får hem din brevlåda. Du kan också beställa våra tidningar från kundservice eller läsa dem på webben.