KRETSLOPPSAGENTER

Download Report

Transcript KRETSLOPPSAGENTER

Följ SRV på Twitt

htt p://twitt er.com/#!/SR N Y H E T S B R E V F R Å N S RV F Ö R H U S H Å L L / D E C E M B E R / N R 3

KRETSLOPPSAGENTER

– SÖDERTÖRNS UNGA SKA BLI BÄST PÅ MILJÖ

Varför ska vi sopsortera? Vad händer med läskburkarna när vi slängt dem? Är det roligt att arbeta med sopor varje dag? Ja, här är bara några av alla de frågor som barn har ställt till oss och som vi får tillfälle att diskutera med barnen när vi nu dragit igång vår stora utbildningssatsning mot skolan.

Under hösten har SRVs utbildnings satsning mot skola kommit igång på allvar. Alla lärare för årskurs 3-5 i SRVs ägarkommuner har fått en inbjudan att låta sina klasser delta i den nystartade utbildningen för Kretsloppsagenter. Gensvaret har varit enormt, alla höstens platser är redan fulltecknade och flera klasser står på kö till nästa termin. Bara under november månad deltog ett fyrtiotal skolklasser i utbildningen.

− Medan de allra flesta frågorna som handlar om sopor och sopsortering inbjuder till diskussioner kan jag väl ändå säga att den sista frågan här ovan kan besvaras på ett väldigt enkelt sätt: Ja, det är jätteroligt! För visst är det roligt att veta att man gör något som är bra för miljön och som bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det menar Marlene Ling ard, kommunikatör på SRV. Marlene besöker varje klass under en timma och berättar om avfallsfrågor i stort och diskuterar tillsammans med barnen hur vi alla kan jobba tillsam mans för miljön. Som avslutning får alla göra ett sopsorteringstest. Nästa steg är en guidad busstur på Sofielunds återvinningsanläggning. Här får vi visa de blivande Krets lopps-agenterna vad vi går för och hur vi tar ansvar för vår del av samar betet. − Jag trodde nog att kursen skulle bli populär, men inte hade jag kunnat drömma om att klasserna skulle stå på kö för att få bli Kretsloppsagenter, säger Marlene. Men visst är det så att vi har flera samarbetspartners som liksom vi verkar för att skapa den hållbaraste regionen i landet. Vi vet ju till exempel att skolorna i våra ägarkommuner jobbar mycket mål inriktat med de viktiga miljö- och hållbarhetsfrågorna i undervis ningen. Vi är glada att kunna med verka och visa upp det konkreta mil jöarbete som är just vårt specialområde. Vi hoppas att skol klasserna ska jobba vidare med de här frågorna efter avslutad utbildning och att barnen berättar för andra vad de lärt sig, såväl i skolan som hemma, säger Marlene avslut ningsvis.

Marlene Lingard, kommunikatör

Ansvarig utgivare:

Robert Falck

Text och form:

Marlene Lingard, Elias Lysell

Kontakt:

[email protected]

EN MILJÖ FÖR ALLA - ALLA FÖR EN

Nya förutsättningarna för Södertörns sophantering nu på pränt - den nya avfallsplanen har som mål att förenkla för privatpersoner och företag att verka för hållbarhet. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem har tillsammans med SRV åter vinning tagit fram en ny gemensam avfalls plan. Avfallsplanen ger kommuninvånare och verksamhetsutövare förutsättningar för en bra avfallshantering och ett långsiktigt hållbart Södertörn. Samarbetet innebär att det nu finns gemensamma mål och åtgärder för Södertörnskommunerna ända fram till år 2020. Dessutom har projektet tagit fram förslag på gemensamma renhållningsföre skrifter. Under ledstjärnan och visionen ”det är lätt att göra rätt” har arbetet sakta vuxit fram.

I mars ställdes avfallsplanen ut på samtliga kommunhus där allmänheten kunde lämna sina synpunkter, som sedan fick ligga till grund för finslipningen av dokumenten som nu är färdiga och antagna i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Nynäshamn. Salem tar beslut den 15 december. Samtliga dokument finns tillgängliga på respektive kommuns och SRVs webb efter beslutsdatum.

EUs AVFALLSTRAPPA

Få mer tid över till annat än sopor!

Vi utökar de områden som kan välja Sortera hemma och tjänsten lanseras i fler kommu ner. Under sommaren och hösten har boende i Botkyrka fått möjlighet att sortera ut mat avfall och förpackningar vid tomtgränsen och i vinter kommer delar av Haninge även få tillgång till tjänsten. Tjänsten gör det enklare för dig att sortera då du slipper åka till återvinningsstationen. Du minskar på så sätt utsläppen av växthusgaser och får tid över till annat än sopor. Att ha Sorterahemma kostar 990 kr/år utöver den vanliga taxan och kunden sorterar i två tun nor på 370 liter med fyra fack vardera.

Salem, Nynäshamn och övriga delar av Haninge kommer få tillgång till Sortera hemma under 2012 . För mer information om tjänsten, besök www.sorterahemma.se

Gå in och gilla oss på facebook för fler miljövänliga tips och annat matnyttigt!

Gilla oss på facebook!

Var med och utmana dina vanor. Låt avfallstrappan bli en del av din vardag!

Ett bra hjälpmedel för alla oss som vill bidra till att skapa ett hållbart samhälle och minska avfallsmängderna är EU:s avfallstrappa: 1. Minimera = förhindra att avfall uppstår. 2. Återanvända 3. Återvinna material 4. Utvinna energi genom förbränning 5. Sista utvägen: Deponera = lägg på soptipp På det översta trappsteget, som ju handlar om att minimera avfallet, gör vi vårt absolut bästa för att leva hållbart. Idag slängs till exempel stora mängder mat som det egentli gen inte är något fel på, men som kanske passerat bäst-före-datum med några dagar. Minska svinnet genom att lära dig att lita på dina sinnen. Lär dig hur färsk mat luktar och smakar och lita inte blint på datumet. Bäst före-datum är en rekommendation medan sista förbrukningsdag är sista försäljnings dag för butiken. Det är också viktigt att planera inköpen bättre och förvara rester på rätt sätt. Gör matlådor. Är det bara ”lite” matrester så kan du spara dem tills du är bara ”lite” hungrig. Laga kläder som gått sönder. Byt kläder med vänner istället för att köpa nya. Köp refiller istället för att köpa nya glas- och plastför packningar. Använd tygpåsar när du handlar. Sätt upp en skylt med ”Ingen reklam tack” på brevlådan. Det vanligaste och enklaste sättet att hjälpa miljön på traven är genom källsortering (återvinna). Sortering av förpackningar och matavfall förhindrar att material som kan återvinnas går förlorat när den vanliga sop påsen förbränns och blir fjärrvärme och el (energiutvinna).

Att sälja, köpa eller skänka begagnade möb ler är ett bra sätt att minska klimatpåverkan. Att lägga ut en annons på skänkes.se, bort skänkes.se, Blocket och Tradera går snabbt och saker som du tröttnat på kan kanske bli ett verkligt fynd för någon annan. Fler matnyttiga tips på hur du kan bidra till ett mer hållbart samhälle hittar du på vår webb www.srvatervinning.se.

MED FRAMTIDEN I TANKEN

Spaghetti, melittafilter, köttbullar eller blomkål − genomsnittssvensken slänger 100 kg matavfall per år! Hela 40 % av det som var och en av oss stoppar i den vanliga soppåsen är avfall som skulle kunna bli mil jövänlig biogas och biogödsel. får en lägre taxa än de som väljer att slänga allt i samma påse. År 2010 kom Stockholmsregionen med sina 6 % inte ens i närheten av att uppnå det natio nella målet att 35 % av allt matavfall skulle återvinnas. Med de siffrorna i åtanke påbör jade SRV bygget av en ny förbehandlingsan läggning, som ska stå klar våren 2012. Här kommer det insamlade matavfallet att tas emot och beredas till slurry, som är själva råva ran till biogas.

När matavfallsinsamlingen drar igång får de som erbjudits tjänsten en separat tunna på 140 liter och ett startpaket med papperspåsar och påshållare. Påsarna kommer att hämtas av våra tvåfacksbilar samtidigt som hämt ningen av de övriga hushållssoporna sker. För att råda bot på slöseriet drar nu SRV igång en ny tjänst för insamling av matavfall. Från och med april 2012 kommer 13 000 hus håll i Huddinge att erbjudas möjligheten att sortera ut sitt matavfall i en separat tunna. Eftersom matavfallssorteringen ska premieras genomförs även en taxaomläggning, där de kunder som väljer att sortera ut sitt matavfall - Vi har valt att använda bruna papperspåsar eftersom vi ser att det ger mest biogas och renast biogödsel. Papperspåsen löses, till skill nad från stärkelsebaserade påsar, upp helt under rötningsprocessen, vilket innebär att såväl påse som innehåll återvinns, förklarar

Åsa B. Rensvik, utvecklingsingenjör biologisk behandling

Åsa B. Rensvik, utvecklingsingenjör på SRV. Vi tror också att en separat påse kommer underlätta sortering för kunden. Miljöaspek ten, användarvänligheten och lägre taxa för de kunder som väljer att sortera ut sitt matavfall ser vi som mycket starka argument att välja vår nya tjänst. Självklart vill vi övertyga så många som möjligt om att vilja bidra till en bättre miljö. Vårt mål är att alla ska kunna sor tera sitt matavfall i framtiden, avslutar Åsa.

Vad gör en vd för ett återvinningsföretag egentligen? Läs Robert Falck blogg

srvrobert.blogspot.com

- ÅTERVINNINGSSTATION? ...NEJ ÅTERVINNINGSCENTRAL.... ELLER VAR DET ÅTERVINNINGSSTATION?

Många tycker det har varit svårt att skilja på återvinningsstation och återvinningscentral, både privatpersoner, företag och media blan dar ofta ihop begreppen. Därför utlyste vi i våras en namntävling där du kunde lämna namnförslag på vad vi i framtiden ska kalla våra återvinningscentraler. Det bidrag som SRV föll för och som vi beslu tade skulle ersätta ÅVC blev Returen - Returen är ett kort och tydligt namn som för medlar återvinningscentralens syfte, att återföra sitt större avfall till kretsloppet, säger Robert Falck, vd på SRV återvinning. Det ska vara enkelt att lämna sitt avfall hos oss och då är det naturligt att börja med att ha enkla namn. Det kommer självklart vara en period där våra kunder måste vänja sig vid det nya namnet och viss förvirring kan uppstå, men i längden är det något som gör det lättare för kunden och för oss. Vad kunden kan lämna på Returen förändras inte, fortsätter Robert.

Robert Falck, vd SRV återvinning

Det nya namnet har redan gjort smygentré på bland annat webben men kommer från början av 2012 att ersätta namnet återvinningscentral helt. Nya välkomstskyltar och sorteringsskyltar utformas för att göra det så lättförståeligt som möjligt att hitta rätt på plats. I samband med det nya namnet har även ett nytt passerkort till Returen formgivits som nya kun der får. Har du det gamla kortet? Ingen fara, det kommer fortsätta fungera!

RETUREN

NYNÄSHAMN

Det nya namnet kombineras med området centralen ligger i och SRVs retursymbol.

Kom ihåg att skotta och sanda fram till dina soptunnor så att vi smidigt kan komma fram och tömma dem.

Tips inför vintern för dig som sorterar matavfall

Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det är torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen.

Använd påshållaren du fick av oss. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.

Lägg en tidning i botten på avfallskärlet under vintern (facket för matavfall).

Är din papperspåse fuktig kan du lägga den ute i någon timme innan du lägger den i avfallskärlet. Tänk på att placera den så att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.

HJÄLP DIN SOPHÄMTARE I VINTER!

Under vintern kan oplogade och osandade vägar försvåra framkom ligheten och öka risken för halkolyckor. Du kan enkelt hjälpa till att förebygga olyckor och uteblivna hämtningar genom att: • Skotta och sanda hämtningsvägen så att den blir is- och snöfri • Ta bort snövallar mot gatan • Ploga och sanda tillfartsvägar från allmän väg Vid mycket snö ställer vi ut containrar för hushållen där du som kund kan lägga dina sopor när det inte är framkomligt för våra for don. Detta gäller landsbygden där smala, isiga och osandade vägar gör att vi inte kommer fram med våra fordon.

Sådana uppställningsplatser är vid affären på Torö, Skärlinge byväg på Lisö, vid tunneln och Mickrum brygga på Muskö. Eventuellt också vid affären ute på Muskö.

Nya namnet på

Återvinningscentralerna!

ÖPPETTIDER PÅ

RETUREN

Skyttbrink, Flemingsberg, Jordbro, Fittja, Skogås, Salem och Nynäshamn: Måndag Tis-tors stängt 15 - 20 Fredag Lördag Söndag 13 - 18 9 - 15.30

10 - 15.30

Sorunda och Dalarö: Lördag 9 - 15.30

Onsdag 15 - 20 (v. 18-40)

VÄRT ATT VETA

• Dag innan helgdag har vi öppet som på fredag. Tider för mobila Returen och farligt avfall-bilen hittar du på:

www.srvatervinning.se

• Dagen innan Midsommarafton, julafton och nyårsafton har vi öppet som fredag.

SRV önskar alla läsare en

God Jul & ett Gott Nytt År!

SORTERINGSLISTA FÖR JULEN!

Adventselljusstake Elavfall, lämnas på SRVs bemannade Returer Etiketter (på julklapparna) Restavfall Julgran Trädgårdsavfall, lämnas på SRVs bemannade Returer Julgransbelysning Elavfall, lämnas på någon av våra nio Returer Julklappspapper * Pappersförpackning Julkort/kuvert Restavfall Julmat Matavfall Julpynt Sorteras som restavfall Kartong Pappersförpackning Marschall Sorteras som metallförpackning Omslagspapper Pappersförpackning Snören (runt julklapparna) Restavfall Tejp (på julklapparna) Restavfall Tomtebloss Restavfall Stearinljus Restavfall Wellpapp , mindre bitar Pappersförpackning Wellpapp , större mängd Returwell, lämnas på Returen Värmeljus , utbrunnen Metallförpackning

*Julklappspapper sorteras som en pappersför packning och inte som ofta sker felaktigt bland tidningar. Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika papperskvaliteter.

Kundservice:

0200-26 46 00, 020-MITT SRV

Webb:

www.srvatervinning.se,

Kontakt kundservice:

[email protected]