Oavsett om du dansar flera gånger på en vecka, eller om du dansar

Download Report

Transcript Oavsett om du dansar flera gånger på en vecka, eller om du dansar

Oavsett om du dansar flera gånger på en vecka, eller om du dansar enbart när kursstarten drar igång finns en hel del risker att ha i åtanke. Risker som är helt onödiga.

Nu är sommaren äntligen här

och med den blir det en hel del träningsuppehåll för många. Men för andra innebär detta många fantastiska danskvällar på logarna runt om i landet. Många av oss dansare far iväg flera kvällar per vecka och jobbet ses endast som en transsportsträcka för att få dansa. ”Det är ett nödvändigt ont” är ett utryck som ofta används av dansare för att kunna komma iväg och dansa någonstans i landet. För en del innebär sommaren uppehåll och återhämtning inför höstsäsongen då tävlingarna och kurserna drar igång. Så fort det drar ihop sig för terminstart är vi i full gång med att träna igen i dansens ädla konst och förbannar vår dåliga kondition och vårt rörelsemönster med dess olater som vi dragit på oss. Vi startar oftast för fort och ouppvärmda, därmed kan vi dra på oss en akut skada t.ex. en s.k. total ruptur, partiell ruptur (bristning), stukning eller till och med ryggskott orsakat av ett trauma. Vilket är betydligt vanligare än vi tror. De flesta av oss råkar inte ut för en akut skada utan en skada som jag personligen anser är värre, d.v.s. en överbelastningsskada. Varför? - Jo, dansar vi en timme eller mer per dag och gärna flera dagar i veckan utan att stretcha, komplettera med annan form av träning/förebyggande rehabiliteringsträning mm så belastar vi samma muskulatur gång på gång. Vi kan jämföra detta på följande vis: skulle du, rent hypotetiskt, springa en sträcka om 2-4 mil (3-4 ggr/vecka)?

Varför inte det?

- Jaha för du kan skada dig menar du? Skulle du lyfta tunga lyft varje dag, flera timmar i sträck antingen på arbetet eller på gym, utan möjlighet till återhämtning? -

Inte det heller?

I dessa fall är det ju logiskt att vi överbelastar våra kroppar. Varför är det inte lika logiskt när vi dansar? Skulle dans vara mer skonsamt för kroppen? - Ja delvis, men skadepanoramat finns ändå där.

Blir vi bra på det vi tränar?

- Ja absolut blir vi det, dock belastar vi oss också och utan återhämtning sliter detta på kroppen. För det är precis vad som sker, även när vi tränar dans; vi sliter på musklerna, lederna och dess funktioner och blir starkare när vi vilar. Nästa gång presterar vi lite bättre, men allt har sin gräns. Det är känt att de flesta dansare drabbas av minst en begränsande skada och att de flesta av oss, generellt sett har en hög smärttröskel. Vi har ofta känningar/smärtor på flera ställen och de vanligaste skadorna hos dansare är i nedre delen av kroppen fötter, knä, lår och höft inklusive ländrygg, något vi gärna söker hjälp för. Vi väntar oftast tills det gått för långt och vanligast är när smärtan hindrat oss att genomföra vår träning. Det finns en hel del orsaker som ligger till grund för ökad skaderisk: Ålder, antal dansande år, dansstil, teknik mm. Så hur ska vi då kunna göra det vi älskar, med fler pass per vecka och samtidigt minimera skaderisken? Hur kan vi tillsammans hjälpas åt att aktivt hjälpa andra och oss själva som tyvärr riskerar att skadas i onödan om inget görs åt saken? Svaret är både enkelt men ändå otroligt komplicerat. – Kunskap! Det finns inga garantier men genom att komplettera sin dansträning med specifik styrketräning och stretching minskar riskerna.

Vad kan vi göra för att undvika skador?

Människokroppen är inte designad för att dansa, men ingen tänker sluta dansa av den orsaken Faktorer för att undvika skador är god kroppskännedom och god kunskap om skaderiskerna som finns. Vår erfarenhet visar att dansare som har fått kontinuerlig och bra utbildning om skador, skadar sig i mindre omfattning. Lyssna på sin danslärare eller koreograf; de tjatar inte om korrekt teknik i onödan. Det räcker inte med att bara dansa dygnet runt. Vi behöver komplettera med träning för att stärka kroppen och slippa skador. Vad som krävs är ett individuellt anpassat träningsprogram eftersom vi alla har olika anatomiska och fysiologiska förutsättningar. Vi blir alltså bättre dansare av att träna annat så länge den utförs korrekt och med en bra teknik, vilket kräver sin specialkompetens men med enkla metoder kommer vi väldigt långt.

Hur går detta ihop och vad innebär allt detta?

Svaret finns i min helgutbildning i skadeförebyggande för dansare. En utbildning som är skräddarsydd av mig för dansare som inte har tillräckliga kunskaper och vill kunna fortsätta med sitt dansande och minska sina krämpor som den får via dansen idag. Min gedigna utbildningsbakgrund gör att jag idag har en hel del kunskaper som dansare som DU har nytta av. Min vision är att få hjälpa dig att med enkla medel minska de risker som finns och kunna fortsätta dansa. Precis som jag själv vill kunna göra. Med små medel och lite kunskap gör du en enorm skillnad.

Så nu när sommaren snart är över och höstterminen börjar, se till att just DU känner din kropp och vet dess begränsningar och vilka risker de medför så att du kan förebygga skadan innan den ens sker! Tag kontakt med mig för att få ta del av mer information om min helgutbildning som är till syfte för att minska riskerna vi utsätter oss för inom dansen.

”Med individens hälsa i fokus” Rickard Ankarsund SF- Rehab Tfn: 0704560414 [email protected]