Reglement 2014 - Fagskolen i Oslo

Download Report

Transcript Reglement 2014 - Fagskolen i Oslo

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

Reglement for Fagskolen Oslo Akershus

Reglementet gir regler om rettigheter og plikter for studenter ved Fagskolen Oslo Akershus, heretter kalt FOA, så langt det ikke er fastsatt i lov eller på annen måte. Reglementet gjøres kjent for studentene gjennom skolens intranett og på skolens hjemmesider.

1. Studentenes rettigheter og plikter

1.1. Rettigheter

En student ved FOA har rett til den opplæring, hjelp og veiledning som samsvarer med lov om fagskoleutdanning.

1.2. Plikter

Studenten må sette seg inn i og rette seg etter reglement, instrukser og bestemmelser som er fastsatt ved FOA.

2. Opptaksreglement for Fagskolen Oslo Akershus

Den tekniske delen av inntaket til FOA gjennomføres via Nasjonal Opptakskontor.

2.1 Søknadsfrist og kunngjøring

Nasjonalt opptakskontor for fagskoler fastsetter søknadsfrister, utarbeider søknadsskjema og informerer om søknadsfrister. FOA kunngjør frister og publiserer relevant informasjon på egne hjemmesider.

2.2 Opptakskrav til tekniske fag

Teknisk fagskoleutdanning er en yrkesrettet tertiærutdanning som bygger på videregående opplæring. Det generelle grunnlaget for opptak til tekniske studier ved FOA er: a) fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev. Det skal være fagbrev/svennebrev relevant for våre tilbud om fagskoleutdanning. Mer om dette på våre hjemmesider og i de ulike studieplanene. b) minst 5 års relevant yrkespraksis uten fagbrev, og realkompetanse i felles allmenne fag tilsvarende læreplanene i grunnkurs/Vg1 og videregående kurs 1/Vg2 i yrkesfaglige studieretninger (jf. 2.6).

2.3. Opptakskrav til helsefag

Opptak til helsefag ved FOA gjennomføres etter anbefalinger gitt av Nasjonalt utvalg for fagskoleutdanning i helse- og sosialfag (NUFHS) 8. juni 2009 Det generelle grunnlaget for opptak til ettårige studier i helsefag ved FOA er: 1

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

a) Fullført og bestått videregående opplæring i helse- og oppvekstfag.

b) Opptak på bakgrunn av realkompetansevurdering (jf. 2.6). For inntak til fagskoleutdanning i helseadministrasjon kreves fullført og bestått videregående skole med autorisasjon som helsesekretær eller tannhelsesekretær.

2.4. Søkere med utenlandsk utdanning

Søkere med fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaks grunnlag til tertiærutdanning tilsvarende norsk teknisk fagskole/norsk fagskoleutdanning i helse- og sosialfag. Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse tilsvarende grunnkurs/Vg1 og videregående kurs 1/Vg2 innen relevante yrkesfaglige utdanningsprogram. Søkere som har utenlandsk utdanning, godkjent i Norge, må også være autorisert i Norge ved inntak til fagskole utdanning.

2.5. Tekniske fag: Vedtak om inntak og poengberegning

Poengberegning og vurdering av inntaksgrunnlag for skolens primærsøkere til FOA foretas av inntaksansvarlige i skolens administrasjon i samråd med fagansvarlig i skolens ulike fagteam. Inntaksansvarlig i samråd med fagansvarlige fatter endelig vedtak om godkjenning av søkernes opptaksgrunnlag. Dette vedtak fattes ihht de generelle opptakskrav for tekniske fag som beskrevet i punkt 2.2. Poengberegning og rangering av søkere foretas ihht følgende retningslinjer: Formelt opptakskrav: 100 poeng eller realkompetansevurdering (se kap 2.7.) Det gis gjennomsnittlig karakterpoeng av karakterene i alle fag på VK1/VG2 og tverrfaglig eksamen Praksis utover det generelle grunnlag for opptak: 1 poeng pr mnd Fagprøve med ”bestått meget godt”: 25 poeng Fagprøve i annet fag utover det generelle opptakskrav, inklusive praksistid: 50 poeng Ved lik poengsum skal det kjønn som er underrepresentert i det yrket eller den profesjon opplæringen skal føre fram til, kvoteres. Spesielt ved inntak til BIM-tekniker: fullført og bestått teknisk fagskole etter 2006: 25 poeng

2.6. Helsefag: Vedtak om inntak og poengberegning

Poengberegning og vurdering av inntaksgrunnlag for skolens primærsøkere til FOA foretas av inntaksansvarlige i skolens administrasjon i samråd med fagansvarlig i skolens ulike fagteam. Inntaksansvarlig i samråd med fagansvarlige fatter endelig vedtak om godkjenning av 2

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

søkernes opptaksgrunnlag. Dette vedtak fattes ihht de generelle opptakskrav for helsefag som beskrevet i punkt 2.3. Poengberegning og rangering av søkere foretas ihht følgende retningslinjer: Formelt opptakskrav: 100 poeng eller realkompetansevurdering (se kap 2.7.) Praksis utover det generelle grunnlag for opptak: 1 poeng pr mnd. Tilleggsutdanning som relevant videreutdanning og kurs innen faget kan ha betydning for rangeringen, dog etter at overnevnte kriterier er ivaretatt. Ved lik poengsum skal det kjønn som er underrepresentert i det yrket eller den profesjon opplæringen skal føre fram til, kvoteres.

2.7. Realkompetansevurdering

Fagskoleutdanninger skal bygge på fullført og bestått videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse

(Fagskoleloven § 1). Realkompetansen vurderes i forhold til det formelle opptakskravet. Det kreves minst 5 års relevant yrkespraksis uten fagbrev, og med realkompetanse i felles allmenne fag tilsvarende læreplanene i grunnkurs/Vg1 og videregående kurs 1/Vg2 i yrkesfaglige studieretninger Det er FOA sin oppgave å sikre en helhetlig, skjønnsmessig vurdering av søkere for å se om de har tilstrekkelig realkompetanse til å bli tatt opp ved fagskoletilbudet de har søkt. Realkompetanse vurderes av faglærer med kompetanse innenfor det fagområdet det søkes opptak til. Ved vurdering av realkompetanse vektlegges: Relevant yrkespraksis. Tilstrekkelig kunnskapsnivå i norsk, engelsk og matematikk på nivå med læreplanene i disse fagene på grunnkurs/VG1 og videregående kurs 1/VG2 i yrkesfaglige studieretninger. Info og eksempler på aktuell arbeidslivserfaring finnes på hjemmeside og i studieplanene. Relevant utdanning, ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid, tillitsverv med mer. Motivasjon og egenvurdering. Viktig dokumentasjon er attest fra arbeidsgiver hvor stillingsandel og arbeidsforholdets varighet er påført, eksamensdokumentasjon fra videregående skole, kompetansevurdering fra ressurssenter/kompetansesenter, anbefaling fra arbeidsgiver, samt dokumentasjon som bevitner utenlandsopphold/-arbeid hvor engelsk har vært hovedspråk.

2.8. Innpassing av søkere fra annen fagskole

Søknad om innpassing fra andre fagskoler sendes direkte til FOA. Søknader om innpassing behandles lokalt av rektor ved FOA. Opptak vurderes særskilt med bakgrunn i ledig kapasitet og vurdering av søkerens mulighet for innpassing i eksisterende opplæringsløp. Vedtak om innpassing fra en annen fagskole er et enkeltvedtak etter forvaltningslovens regler, Vedtaket skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages etter denne lovens regler (§§ 28 og 29). Klagefristen er tre uker fra vedkommende 3

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

ble underrettet om vedtaket, jf. forvaltningsloven § 29. Klageinstansen er klagenemnd oppnevnt av styret.

2.9. Klage på opptak til fagskolen

Vedtak om opptak til fagskolen er enkeltvedtak. Vedtak skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages i samsvar med Lov om fagskoleutdanning § 7 og forvaltningsloven §28. Klagefristen er tre uker fra vedkommende ble underrettet om vedtaket, jf. forvaltningsloven § 29. Klageinstans er klagenemnd oppnevnt av styret ved FOA .

3. Ordensreglement for Fagskolen Oslo Akershus

3.1. Orden

Studenten skal sørge for at det til enhver tid er ryddig på sin arbeidspult, i klasserommet og andre arbeids- og oppholdsrom. Det forutsettes at studenten skaffer seg undervisningsmateriell og lærebøker som opplæringen krever, når FOA ikke holder dette. Materialavgiften skal betales innen angitt tidsfrist. Studenten plikter å sette seg inn i de enkelte emnebeskrivelser, og følge opp de arbeidskrav som er beskrevet der. Det forutsettes at studenten møter etter oppsatt timeplan og holder seg orientert om meldinger som gis. Dersom en student vil slutte ved FOA før hele utdannelsen er fullført, skal studenten melde dette skriftlig til skolens rektor.

3.2. Verneregler

Studenten må følge de verneregler som gjelder og bruke det verneutstyr som kreves i vedkommende fag/emne. Studenten må skaffe seg nødvendig godkjent verneutstyr som FOA ikke holder.

3.3. Rusmidler

Studenten skal ikke være påvirket av alkohol eller andre rusmidler på FOAs område.

3.4. Røyking

Røyking inne i FOAs lokaler er ikke tillatt. Utendørs kan det kun røykes på anvist plass.

3.5. Skade på bygninger og eiendeler

Oppstår det skade på bygninger, inventar og utstyr, eller på FOAs eiendom for øvrig, må dette meldes til skolens ledelse av den som er skyld i skaden, eller de som observerer den. En student som er ansvarlig for en skade som skyldes forsettlig eller uaktsom opptreden eller uaktsom behandling av inventar og utstyr m.m., kan måtte erstatte skaden etter takst

.

3.6. Politisk og organisasjonsmessig arbeid ved FOA

Studenter og studentorganisasjoner har anledning til å drive lovlig politisk og organisasjonsmessig arbeid på FOA. De kan benytte skolens anlegg til sine aktiviteter etter nærmere avtale med rektor. Studenter og studentorganisasjoner har videre rett til å benytte avsatte oppslagstavler til formidling av informasjon. Bruk av vegger, dører etc. til 4

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

informasjonsformidling er ikke tillatt. Studentorganisasjoner lager selv forslag til vedtekter som godkjennes av rektor ved FOA.

3.7. Publisering

Studenter som ønsker å reservere seg mot at FOA publiserer bilder av dem på skolens hjemmesider og lignende, må melde fra skriftlig til rektor ved skolestart. Studenter som ønsker å reservere seg mot at FOA publiserer studentens besvarelser eller deler av dem på skolens hjemmesider og lignende, må melde fra skriftlig til rektor.

4. Reaksjoner ved disiplinære brudd på Fagskolen Oslo Akershus’ reglement

FOA v/rektor kan iverksette sanksjoner ved brudd på skolens reglement, jf fagskolelovens §6: 1. Bortvisning fra FOA for inntil fire uker 2. Utestenging fra FOA for inntil ett år.

4.1 Saksbehandling ved sanksjoner etter forvaltningslovens bestemmelser 4.1.1 Rett til å forklare seg

Før det blir tatt avgjørelse om utestengning eller bortvisning skal studenten ha forhåndsvarsel i samsvar med forvaltningsloven §16 med en rimelig frist til å forklare seg. Studenten har rett til å møte med fullmektig for å forklare seg.

4.1.2 Vedtak om bortvisning eller utestengning

Dersom en student på tross av skriftlig advarsel fra rektor, opptrer alvorlig forstyrrende eller krenkende overfor andre studenter, ansatte eller skolen, herunder opptrer ruset på skolen, kan rektor bortvise vedkommende fra skolen for inntil fire uker. Dersom en student på tross av skriftlig advarsel, ikke etterkommer vedtak om bortvisning, kan rektor utestenge studenten fra studiet og retten til å gå opp til eksamen i inntil ett år. Avgjørelse om utestengning eller bortvisning skal være saklig begrunnet, jf fagskolelovens §6. Det skal vises til de faktiske forhold som ligger til grunn for vedtaket, og til regler i skolereglementet som vedtaket bygger på. Dersom en student har opptrådt som nevnt i 5.7, kan han/hun bli utestengt fra studiet og fra retten til å gå opp til eksamen i inntil ett år.

Vedtaket skal være skriftlig.

§§ 18,19, 24, 28 og 29. Vedtak om bortvisning eller utestenging er enkeltvedtak etter forvaltningslovens §2. Underretning til studentene skal inneholde informasjon om klageadgang, klageinstans, klagefrist og rett til å se sakens dokumenter jf. forvaltningslovens

4.1.3 Klage

5

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

Vedtak om bortvisning eller utestenging er enkeltvedtak etter forvaltningslovens regler. Vedtaket om bortvisning skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages etter denne lovens regler (§§ 28 og 29). Klagefristen er tre uker fra vedkommende ble underrettet om vedtaket, jf. forvaltningsloven §29. Klageinstansen er klagenemnd oppnevnt av styret ved FOA.

5. Vurdering

Dette reglementet gjelder både ved fastsetting av eksamenskarakter og emnekarakter for studenter som er opptatt ved FOA.

5.1 Definisjoner Emne (tidligere modul):

De minste resultatbærende enhetene, som gir uttelling i form av fagskolepoeng. Skal vurderes helhetlig med en enkelt karakter (emnekarakter).

Delemne (tidligere fag):

Underinndeling av emne. Skal ikke gis karakter.

Emnebeskrivelse: Emnekarakter:

En plan for et emne: Mål for og innhold i emnet, forventet læringsutbytte, lærings- og vurderingsformer samt andre obligatoriske krav. Det foreligger emnebeskrivelser for alle emner ved FOA. En samlet vurdering av prestasjoner i alle delemnene i et emne. Delemnene vektes ut fra fagskolepoeng.

Læringsutbytte:

Det en person vet, kan og er i stand til å gjøre som et resultat av en læringsprosess. Læringsutbytte er beskrevet i kategoriene kunnskap, ferdigheter og kompetanse. Nivået på læringsutbyttet er avhengig av kompleksiteten av kunnskapen, ferdigheten og den generelle kompetansen.

Læringsutbyttebeskrivelse:

norske utdanningssystemet.

Fagskolepoeng:

G enerelle beskrivelser som definerer hvilke kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse en student skal ha oppnådd for hver kvalifikasjon i det Betegnelse på enhet som angir uttellingen delemner og emner gir i fagskoleutdanningen. Ett års utdanning utgjør 60 fagskolepoeng.

5.2 Vurderingskriterier og karakterer

Vurdering foretas på en slik måte at skolen på et mest mulig sikkert grunnlag kan vurdere det læringsutbyttet studenten har hatt i emnene. Det skal foretas en helhetsvurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse. Vurderingsformene skal være i samsvar med utdanningens mål og innhold slik det fremgår av læreplaner og emnebeskrivelser. Det skal settes en karakter for hvert emne i studiet og for eksamenskarakter i emner der eksamen er avholdt. Emnebeskrivelsene inneholder utdypende informasjon om arbeidskrav som stilles til studentene. I tillegg beskrives læringsmål for hvert enkelt emne og for alle delemner som inngår i hvert enkelt emne, samt at det er gitt utdypende kriterier for karakterfastsetting.

delemner som inngår i emnene vektes. I emnebeskrivelsene fremgår også hvilke vurderingsformer som benyttes og hvordan ulike 6

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

5.3 Underveisvurdering

Studenter ved FOA gis anledning til to studentsamtaler pr. emne i løpet av skoleåret. Hensikten med samtalene er å etablere et godt samarbeidsklima mellom lærer og student, samt gi studenten faglig veiledning og støtte i læringsprosessen. Samtalen kan ta utgangspunkt i tidligere gitte oppgaver (prøver og innleveringer) og vil fungere som en veiledningssamtale hvor studenten får tilbakemeldinger på hva hun/han bør ta tak i og arbeide videre med. Studenten skal også kunne ta opp temaer som er relevante for den utdanningssituasjonen studenten befinner seg i. I tillegg gis studenten løpende vurdering og tilbakemeldinger på sitt arbeid i løpet av skoleåret.

5.4 Karakterer

Det skal benyttes bokstavkarakterer. Karakterskalaen går fra A til F, hvor A er beste karakter og F er ikke bestått.

5.5. Generell beskrivelse av grunnlaget for karakterfastsetting i fagskolen

oppvekstfag): Følgende generelle beskrivelse av grunnlag for karakterer er fastsatt etter anbefaling av NUTF Nasjonalt utvalg for tekniske fagskoler og NUFHO (Nasjonalt utvalg for helse- og Symbol Generell, ikke fagspesifikk beskrivelse av vurderingskriterier A Fremragende prestasjon som klart utmerker seg. Studenten viser helhetlig innsikt, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. B C D E F Meget god prestasjon. Studenten viser solid innsikt, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Studenten viser god innsikt, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Studenten viser nokså god innsikt, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Studenten viser tilstrekkelig innsikt, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Studenten viser manglende innsikt og sammenheng, kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.

5.6 Eksamenssensur

For å sikre habilitet og kvalitet i vurderingene benyttes det ved alle eksamener 2 sensorer, hvorav den ene sensoren er utenfor institusjonen.

5.7. Annullering av eksamenskarakter eller emnekarakter

Rektor kan annullere eksamenskarakter og/eller emnekarakter hvis studenten; 7

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

a) ved hjelp av falskt vitnemål eller annen form for uredelig opptreden har skaffet seg adgang til å gjennomføre et emne eller gå opp til eksamen b) forsettlig eller grovt uaktsomt har fusket, forsøkt å fuske eller hjulpet andre til å fuske ved gjennomføring av et emne og/eller avleggelse av eksamen Et eventuelt vitnemål eller en karakterutskrift skal i slike tilfeller leveres tilbake til FOA. Blir ikke vitnemålet eller karakterutskriften levert tilbake innen oppgitt frist, kan skolen kreve namsmannens hjelp til tilbakelevering i samsvar med reglene i tvangsfullbyrdelseslovens kap. 13. Hvis vitnemålet kan danne grunnlag for autorisasjon for yrkesutøving, skal FOA gi melding om annulleringen til vedkommende myndighet.

FOA kan informere andre utdanningsinstitusjoner om annullering. Vedtak om annullering av eksamenskarakter eller emnekarakter er enkeltvedtak etter forvaltningslovens bestemmelser, Vedtaket skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages (jf §28). Klagefristen er tre uker fra vedkommende ble underrettet om vedtaket, jfr. forvaltningslovens §29. Klageinstans er klagenemnd oppnevnt av styret ved FOA.

6. Fritak og godkjenning av emner

6.1 Fritak i et emne

En student kan gis fritak i et emne når tilsvarende emne er gjennomført og bestått ved FOA eller en annen likeverdig institusjon eller på bakgrunn av vurdering av realkompetanse. Søknad om fritak i et emne må framsettes skriftlig innen en måned etter oppstart av emnet, og må inneholde nødvendig dokumentasjon. Det gis ikke fritak i delemner som inngår i et emne. Utdanning fra videregående skole (sekundærnivå) gir ikke grunnlag for fritak i et emne. Fritak i et emne skal framgå på vitnemål, kompetansebevis og karakterutskrifter. Rektor fatter vedtak om fritak etter innstilling fra fagmiljøet.

er klagenemnd oppnevnt av styret. Vedtak om fritak i emner er enkeltvedtak etter forvaltningslovens bestemmelser, Vedtaket skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages (jfr §§28). Klagefristen er tre uker fra vedkommende ble underrettet om vedtaket, jfr. forvaltningslovens § 29. Klageinstans

6.2. Fullføring av studier ved Fagskolen Oslo Akershus

En student må ha fullført og bestått alle emner og eksamener i 1. klasse for å fortsette studier i 2. klasse ved FOA. 8

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

6.3 Studieavbrudd

En student kan maksimalt søke tre ganger om opptak til samme studium ved FOA hvis studiet tidligere har vært påbegynt. Når en student ikke fullfører studiet/emnene innen normert studietid, og det i mellomtiden er gjort vesentlige endringer i studieplanen, gjelder retten til å fullføre etter den opprinnelige planen i ett år etter at endringen ble gjort gjeldende.

6.4. Rett til ny praksisperiode

Studenter som ikke består praksisdelen av studiet gis adgang til å ta praksisperioden en gang til, med mindre annet er bestemt i emnebeskrivelsen.

7. Dokumentasjon

7.1 Vitnemål

Studenter som fullfører og består en fagskoleutdanning, skal få utstedt vitnemål. Dersom den samlede utdanningen er gjennomført ved flere fagskoler/utdanningsinstitusjoner, vurderes i hvert tilfelle hvilken institusjon som skal utstede vitnemål. Vitnemålet skal dokumentere:  det overordnede læringsutbyttet  emner og eventuell praksis     NKR-nivå og kvalifikasjonen som oppnås (fagskole 1 eller fagskole 2) karaktersystemet som benyttes (A-F eller «bestått» / «ikke bestått») antall fagskolepoeng avsluttende vurdering/eksamenskarakter På vitnemålet for to-årige tekniske utdannelser skal vurdering, tittel og beskrivelse av hovedprosjektet framgå. På vitnemål for ettårige helsefagskoler skal tittel og beskrivelse av fordypningsprosjektet fremgå.

7.2. Kompetansebevis/karakterutskrift

Studenter som har fullført eller avlagt eksamen i emner som ikke samlet gir grunnlag for å utstede vitnemål, skal få utstedt kompetansebevis/karakterutskrift.

7.3. Rett til å få utstedt nytt vitnemål

Dersom en student får medhold i klage på karakterfastsettelse i en emne eller har fremstilt seg til ny eksamen i et emne som kan påvirke karakteren på det opprinnelige vitnemålet, har studentene rett til å få utstedt nytt vitnemål mot å innlevere det opprinnelige. 9

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

8. Eksamen

Eksamensformene i den enkelte emne fremgår av emnebeskrivelsen. FOA gir utfyllende bestemmelser for organiseringen av eksamen og utarbeider en eksamensplan. Dette offentliggjøres i seinest i januar på skolens intranett.

8.1 Rett til å gå opp til eksamen

En student som er tatt opp til et studium/et emne ved FOA og har betalt materialavgiften, har rett til å gå opp til de eksamener som inngår i studiet. For å kunne gå opp til eksamen må det foreligge vurderingsgrunnlag for studenten i emnene ihht. arbeidskrav og kriterier for vurdering slik de fremgår i de gjeldende emnebeskrivelser. For å kunne fremstille seg til eksamen, hovedprosjekt eller prosjekteksamen, må studenten ha bestått alle tidligere emner og eksamener i studiet. Hvis studenten ikke får bestått karakter på hovedprosjekteksamen, kan studenten gå opp til ny eksamen én gang til med utgangspunkt i samme prosjekt. Hvis studenten ikke får bestått karakter på prosjekteksamen ved tekniske ett-årige studier, kan studenten gå opp til én ny eksamen. Dette skal skje ved prosjekteksamen året etter. Søknad om å få gå opp til ny eksamen må leveres skriftlig til rektor ved FOA innen 3 uker etter at eksamensresultatet er blitt gjort kjent, eller etter at studenten burde ha gjort seg kjent med dette. Ved ny eksamen, må eksamensavgift betales innen angitt frist.

8.2 Antall forsøk til eksamen

En student som ikke har bestått eksamen, har rett til å framstille seg til ny eksamen ved FOA i samme emne ytterligere én gang. En student ansees å ha framstilt seg til eksamen dersom hun/han uten gyldig grunn ikke møter på eksamen, ikke leverer besvarelse, eller møter på eksamen og trekker seg under eksamen uten gyldig grunn. Gyldig grunn er sykdom eller sterke velferdsgrunner og skal være dokumentert. Slik dokumentasjon skal leveres/være poststemplet så raskt som mulig og senest innen tre virkedager etter eksamen.

8.3. Tilrettelagt eksamen

En student som av medisinske eller andre grunner har behov for spesiell tilrettelegging ved gjennomføring av eksamen, må søke om dette innen en gitt frist. Informasjon om fristen finnes på hjemmesiden. Dersom det oppstår akutte behov, kan det gjøres unntak fra søknadsfristen. Søknaden må inneholde dokumentasjon fra sakkyndig instans (f.eks. lege, logoped, psykolog) og begrunnelse for/beskrivelse av behovet for særordning i eksamenssituasjonen. Det skal normalt søkes for hver eksamensperiode, men dersom grunnlaget for særordningen er av permanent karakter, kan det gjøres unntak fra dette. Eksempel på særordninger fremgår av eget søknadsskjema. Ved skriftlig eksamen med tilsyn kan det gis utvidet tid med inntil 25 % av normal eksamenstid, maksimalt 1 time. Eksamen uten tilsyn vurderes særskilt, dog maksimalt 48 timer tillegg i tid. 10

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

Særordninger skal være slik at eksamensprestasjonen vurderes etter vanlige faglige kriterier. Studenter med dysleksi eller andre lese-/skrivevansker kan etter ønske få lagt ved eksamensbesvarelsen en anonymisert attest som bekrefter dette. Søknader om tilrettelegging av eksamen behandles av rektor ved FOA. Vedtak om tilrettelegging i forbindelse med eksamen er enkeltvedtak Vedtaket skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24 og kan påklages etter forvaltningslovens bestemmelser. (§§ 28, 29). Klageinstans er klagenemnd oppnevnt av styret.

8.4. Fusk og forsøk på fusk

eksamensoppgaven. Det anses som fusk når en student har ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen eller på andre måter handler i strid med eksamensreglementet eller regler om kildebruk. Oversikt over lovlige hjelpemidler ved eksamen skal gå tydelig frem av emnebeskrivelsen og Dersom det under avleggelse av eksamen med tilsyn oppstår situasjoner som gjør at en student kan mistenkes for fusk, skal studenten straks gjøres oppmerksom på at forholdet vil bli rapportert til rektor. Studenten gis da mulighet til å velge om han/hun vil avbryte eller fortsette eksamen. Det samme gjelder for studenter som har medvirket til at andre fusker.

9. Klage på eksamenskarakterer, eksamensgjennomføring og emnekarakterer

Klager i forbindelse med eksamenskarakterer, emnekarakterer og eksamensgjennomføring behandles som enkeltvedtak etter reglene om enkeltvedtak jfr. fagskolelovens §7 og forvaltningslovens §24 og 28. Klagefristen er tre uker fra vedkommende ble underrettet om vedtaket, jf. forvaltningsloven § 29. Klagebehandlingen kan ta opptil tre uker, og resultatet sendes skriftlig til studenten. Studenten kan ikke klage på karakterfastsetting av eksamens- eller emnekarakter ved ny sensurering.

9.1. Rett til begrunnelse for karakterfastsetting

muntlig og skriftlig eksamen. En student har rett til å få en begrunnelse for emnekarakter og for karakterfastsettingen ved

9.1.1 Begrunnelse for karakterfastsetting ved muntlig eller praktisk eksamen

umiddelbart, men seinest tre uker etter at kravet er framsatt. Ved muntlig eller praktisk eksamen må studenten kreve en eventuell begrunnelse for karakteren umiddelbart etter at karakteren er blitt meddelt. Begrunnelsen gies helst

9.1.2 Begrunnelse for karakterfastsetting ved skriftlig eksamen

etter at karakteren ble kunngjort. Krav om begrunnelse for eksamenskarakter framsettes skriftlig til FOAs rektor innen tre uker Begrunnelsen skal inneholde opplysninger om de generelle prinsippene som er lagt til grunn for bedømmelsen, og hva som er lagt til grunn for bedømmelsen av studentens prestasjon. Begrunnelsen gis studenten skriftlig eller muntlig seinest tre uker etter at kravet er framsatt. 11

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

9.1.3 Begrunnelse for emnekarakter

at karakteren ble kunngjort. Krav om begrunnelse for emnekarakter framsettes skriftlig til FOAs rektor innen tre uker etter Begrunnelsen skal inneholde opplysninger om de generelle prinsippene som er lagt til grunn for bedømmelsen, og hva som er lagt til grunn for bedømmelsen av studentens prestasjon. Begrunnelsen gis studenten skriftlig eller muntlig seinest tre uker etter at kravet er framsatt.

9.2 Klage over karakterfastsetting ved skriftlig eksamen og emnekarakter

gjort seg kjent med dette. Klage over karakterfastsetting må framsettes skriftlig til FOAs rektor innen 3 uker etter at eksamensresultatet og/eller emnekarakteren er blitt gjort kjent, eller at studenten burde ha Dersom studenten har bedt om begrunnelse for karakteren, løper klagefristen fra det tidspunkt begrunnelsen ble mottatt. Klagen skal inneholde: - hvem som klager (navn, adresse og eventuelt kandidatnummer) - det vedtak det klages over (emnekarakteren og/eller eksamenskarakteren) - dato og underskrift Klagen bør i tillegg inneholde: - begrunnelse for klagen Studenten kan ikke klage på karakterfastsetting ved ny sensurering.

(Se også pkt 10 for generelle bestemmelser.)

9.3 Klage på muntlig og/eller praktisk eksamen

Ved muntlig eksamen og/eller praktisk eksamen kan studenten bare klage på formelle feil som kan ha noe å si for resultatet. Dersom studenten får medhold i klagen ved muntlig eksamen, skal karakteren annulleres, og studenten har rett til å gå opp til ny eksamen, med ny sensor.

9.4 Klage på gruppeeksamen

Ved klage over karakterfastsettingen på gruppeeksamen eller gruppebesvarelse, må alle gruppens medlemmer samlet samtykke i og skrive under på klagen.

9..5 Ny sensurering av skriftlig eksamen

Ved klage på karakter ved skriftlig eksamen benyttes nye sensorer. Endring i karakteren kan gjøres til både gunst og ugunst for klager. Når en student klager på karakterfastsetting, skal nye sensorer foreta en ny vurdering av besvarelsen. Klagesensorer skal ikke gjøres kjent med opprinnelig karakter eller førstehåndssensorenes vurderinger, dette for å sikre studentene en upartisk og rettferdig vurdering. Endring av karakter kan gjøres både til gunst og ugunst for klager. Karakterfastsetting ved ny sensurering etter denne paragraf kan ikke påklages. 12

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

9.6. Klage på formelle feil ved eksamen

av sensuren. fått begrunnelsen. Klage over formelle feil ved eksamen må fremsettes skriftlig til rektor ved FOA innen 3 uker etter at studenten er eller burde vært kjent med det forhold som ligger til grunn for klagen. Formelle feil kan være feil ved oppgavegiving, eksamensavvikling eller ved gjennomføring Er krav om begrunnelse for karakterfastsettingen framsatt, løper klagefristen fra studenten har Finner en at det er begått formelle feil, og det er rimelig å anta at dette kan ha hatt betydning for en eller flere studenters prestasjon eller bedømmelse av denne, skal det foretas ny sensurering eller holdes ny eksamen så snart som mulig. Klageinstans for formelle feil ved eksamen er klagenemnd oppnevnt av styret ved FOA.

10. Generelle bestemmelser om klagebehandling.

En student har rett til å klage over enkeltvedtak fattet av FOA, jf. fagskolelovens §7 og forvaltningsloven §28. Vedtak skal begrunnes ihht forvaltningslovens §24. Ikke alle vedtak som FOA fatter er enkeltvedtak. I følge forvaltningsloven §2b er et enkeltvedtak et vedtak som gjelder rettigheter og plikter til en eller flere bestemte personer. Det er ikke anledning til å klage over administrative avgjørelser som for eksempel tid og sted for eksamen. Ved klage på karakterfastsetting oppnevnes nye sensorer. Slike klager skal ikke behandles av klageinstansen, se for øvrig pkt 9. Alle klager skal være skriftlige og sendes FOA v/rektor. Rektor journalfører klagen og videresender denne først til den eller de som har fattet vedtaket. Opprettholdes vedtaket, oversender rektor klagen til klagenemnd oppnevnt av styret. Klagenemnda skal ha minst tre medlemmer, og en av disse skal være en representant for studentene. Studentrepresentanten skal ha personlig vara. Søkeren har krav på et begrunnet svar på klagen innen tre uker fra da klagenemnden mottok klagen.

I saker som gjelder enkeltvedtak, skal det gis foreløpig svar etter dersom en henvendelse ikke kan besvares i løpet av angitt frist (§11a i Forvaltningsloven).

Klagenemndas vedtak i enkeltsaker kan ikke påklages.

13

Oslo kommune

Utdanningsetaten

Fagskolen Oslo Akershus

Bekjentgjøring av reglementet

skolereglementet er gjennomlest.

FOAs studenter skal gjøres kjent med dette reglementet. Studenten kvitterer for at

Ikrafttredelse

oppheves. Dette reglementet er vedtatt på styremøte i FOA den 25.06.2014. Gammelt reglement Jeg har lest og forstått reglementet: ____________________________ Sted, dato og underskrift 14