Florø - EWOS

Download Report

Transcript Florø - EWOS

FORUM

04/ 2012

AKTUELT

Høyt

Og lAvt PÅ NORges støRste FôRFAbRIkk

» PANORAMA:

Fabrikksjef Rune Ryland på silotaket som ruver 58 meter over bakken. Herfra kan man skimte Gjøa-plattformen langt ute i Nordsjøen.

Florø:

«Raskere, høyere, sterkere.» EWOS-fabrikken i Florø kan trygt kopiere det olympiske slagordet. Det er konklusjonen etter at Forum har vært høyt og lavt på verdens mest moderne anlegg i sitt slag.

tekst:

Hans Brundtland

Foto:

Egil Aardal Vi står 58 meter over bakken, på det høyeste silo taket. Fabrikksjef Rune Ryland peker ut over be driftsområdet på ca. 60.000 kvadrat, tilsvarende åtte-ni fotballbaner. Fabrikken ligger sentralt til på alle måter. Fem minutters kjøretur fra

Vi jobber i en vekstnæring og er med på et aldri så lite industrieventyr.

Rune Ryland Florø sentrum, vegg i vegg med flyplassen, og ikke minst midt i leia for skipstrafikken langs vestlandskysten. Fra taket er det en panoramautsikt uten like over Florø-skjærgården, flyplassen og Solheims fjorden. – Herfra kan vi se fra Bremanger i nord til Stafjorden i sør, og på klare dager kan vi skimte Gjøa-plattformen langt ute i Nordsjøen, sier Rune.

Fra A til Å

Det er en av årets varmeste dager i Florø, og termometeret bikker 26 grader. Vel nede på bakken igjen må Forums fotograf og journalist småløpe for å holde tritt med Rune. Han er 50 år, men spretten som en tenåring. Han ønsker å vise bredden i virksomheten, fra A til Å.

Fabrikken er den mest moderne og den største i sitt slag i Norge. Her produseres det pellets i alle størrelser, inkludert mikropellets. Og det settes stadig produksjonsrekorder. – Nylig passerte vi 10.000 tonn på én uke, sier Rune. Han forklarer hvordan prosessen foregår i en U-form. Fra lossing av råvarer ved kaien som har plass til fem skip, via selve produksjonen på

18 www.ewos.no

fire linjer i ulike bygg, til lageret og tilbake til kaiområdet for lasting i båt eller trailer.

Innviklet logistikk

Vi jogger videre til Tomas Andersen (38) som leder planavdelingen med 22 ansatte pluss tre lærlinger.

– Vi koordinerer mottak av råvarer fra båt og bil, vi har ansvar for intern logistikk og sørger for at varene blir levert etter planen, sier Tomas som har hektiske dager nå i høysesongen mellom juli og oktober.

– Vi har rundt 600 skipsanløp i året. Når pro duksjonen kommer opp i 10.000 tonn i uken, betyr det at 10.000 tonn råvarer skal bli like mye ferdig fôr. Da er det mye logistikk som skal klaffe.

Han peker ut mot kaien der den kolossale kranen, en Portalino Combi, troner. Den ble an skaffet i 2009 da fabrikken ble bygget om og

» PlANleggeRNe:

Vigdis Guddal (44) og Sølvi Sørbotn (39) jobber i lag med leder for planavdelingen, Tomas Andersen (38).

» tRUCkFøReReN:

Ivar Magnussen har jobbet med lossing og lasting i EWOS siden 1996. 62-åringen er en racer bak truckspakene.

FAktA:

EWoS Florø

»

Antall ansatte: 65 fast ansatte + 11 lærlinger.

» »

Sildeoljefabrikk fra 1952 til 1980.

Bygget om til fôrfabrikk i 1988 med produksjonsstart året etter.

»

Stor ombygging i 2009, ny kai, nytt råvare mottak, nye råvaresiloer, nytt blanderi og prosesslinje, ny robot-pakkelinje.

www.ewos.no

19

AKTUELT

» gIgANt:

EWOS-kaien måtte forsterkes før denne enorme kranen kunne tas i bruk.

» tO lINJeR:

Ove Tviberg (38) registrerer at det er satt ny produksjonsrekord på den ene av de to linjene han kontrollerer.

Vi var de første i bransjen som klarte å ekstrudere så små enheter som 0,5 millimeter. Wilhelm Larsen utvidet til en pris av 565 millioner kroner. Kranen, som minner mest om et middels stort Eiffeltårn, har en losse- og lastekapasitet på flere hundre tonn i timen. Uavhengig av vær og vind.

Alltid på hugget

Tomas studerte transportøkonomi og logistikk ved distriktshøyskolen i Molde og fant den perfekte jobben da han ble ansatt av EWOS i hjembyen Florø for 14 år siden. – Vi har veldig varierte arbeidsdager, og jeg trives med at det hele tiden skjer noe, sier Tomas som får støtte av Vigdis Guddal i naborommet.

– Jobben er hektisk og pulserende med stadig nye utfordringer. Det gjelder å være på hugget!

store forbedringer

Det skjedde mye på fabrikken i 2009. Kaien ble forsterket for at kjempekranen skulle kunne tas i bruk. Det ble reist et nytt produksjonsbygg og nye siloer, og samtidig sørget Kystverket for at store båter fikk kjappere og bedre innseiling ved å fjerne 60.000 kubikkmeter fjell i Måsholm sundet. Det kom ikke bare EWOS til gode, men også nabobedriften Norway Pelagic.

EWOS-anlegget består av rundt 20 bygg og silobatterier og er en hybrid av gammelt og nytt. Den eldre delen av bygningsmassen var opprinnelig sildeoljefabrikk. Den ble bygget om til fiskefôrproduksjon i 1988, og fabrikksjef Rune var med fra begynnelsen. Første pellet trillet ut på samlebåndet i mai 1989.

Mikroskopisk

I dag er gamlebygget forbeholdt produksjon av medisin- og settefiskfôr. Wilhelm Larsen er leder for avdelingen.

FORUM

04/ 2012

– Alt av EWOS’ settefiskfôr produseres her i Florø. Vi leverer pellets til startfôring helt ned til 0,1 grams fisk, tilsvarende 0,5 millimeter, og vi var de første i bransjen som klarte å ekstrudere så små enheter, sier han.

Produksjonsoperatør Kent Fuglestrand viser dette i praksis. Pellets som er så små at man må bruke mikroskop for å se at dette ikke er tilfel dige sandkorn, men spesiallaget fiskefôr som er møysommelig satt sammen med et utall ulike ingredienser.

teknisk revolusjon

Ute på kaien treffer vi Jan-Helge Førde, bedriftens Petter Smart. Han er leder for teknisk avdeling og har blant annet ansvar for vedlikehold, elektro og automatisering. Jan-Helge har spilt en nøkkelrolle i den tek niske revolusjonen bedriften har gjennomgått de siste årene. – Takket være et totalintegrert styringssystem øker produksjonen kraftig, til tross for at det i tidligere tider var langt flere ansatte enn dagens 65, sier Jan-Helge.

Full kontroll

Rune haster videre med Forum på slep. Neste stopp er det store nybygget fra 2009 der deler av vekstfôrproduksjonen foregår. Bygget rommer foreløpig én linje og et stort kontrollrom. Selv midt i høysesongen, når det job bes 24 timer i døgnet uken gjennom, er det ingen tegn til stress hos karene som holder orden på prosessen fra råvarer til ferdige pellets. I styrings systemet ligger det mer enn 60 resepter på ulike fôr som lastes ned etter behov, og én en-

» kONtROll:

Odd Rune Sørbø (63) og Magn Ove Madsen (54) kontrollerer råvareflyten. Begge har rundt 20 års fartstid i EWOS.

kelt resept inneholder gjerne 20 ulike råstoffer som hentes automatisk fra siloene.

– Det var en stor fordel at vi under ombygg ingen kunne starte fra «scratch» og designe

Vi har veldig varierte arbeidsdager, og jeg trives med at det hele tiden skjer noe.

Tomas Andersen akkurat den fabrikken vi ønsket oss, sier Rune og peker på en dataskjerm som viser at den største linjen akkurat nå produserer mer enn 30 tonn i timen. – Det er helt i verdensklasse. I laboratoriet vegg i vegg pågår det testing av råvaremiksen. Analysemaskinene gir i løpet av minutter svar på om blandingen er slik resepten tilsier.

100 tonn i timen

Vi vandrer videre. I 2009 fikk EWOS et av Norges mest moderne pakkerier for storsekker. En robot fyller fôr fra de ulike linjene og håndterer 100 tonn i timen. Roboten besørger også strekkoding, før Ivar Magnussen og de andre truckførerne overtar transporten ut til båt eller bil. I porten passeres en skanner som leser av strekkodene på de 500 kilo tunge sekkene. Ivar er 62 år og har 16 års fartstid i EWOS.

» PÅ «bROeN»:

Glenn Cato Larsen (39) og Kenneth Nesse (28) i et av de store kontrollrommene i nybygget der de kan følge produksjonen på tre ulike linjer.

20 www.ewos.no

» lAb:

Knut Skorge (42) sjekker at råvaremiksen er overrensstemmende med resepten.

» veDlIkeHOlDsleDeR:

jobbet ved fabrikken helt siden fôrproduksjonen startet i 1989.

Jan-Helge Førde (45) har

» kvAlItetsleDeReN:

Åshild Bergvoll (43) er kvalitetsleder ved fabrikken og sjekker at systemene fungerer og at hygienen er på topp. – Jeg passer på at vi gjør, og dokumenterer, det vi har sagt vi skal gjøre, sier hun.

» MIkRO:

Kent Fuglestrand (39) viser frem yngelfôr. Hver pellet er kun 0,6 millimeter.

www.ewos.no

21

AKTUELT

– Det er ikke så mange igjen her på min alder, men jeg trives både med truckkjøring og skift arbeid. Jeg har jobbet skift i over 40 år, sier Ivar.

Rune legger til: – Vi samarbeider tett med de ansatte for å finne skiftordninger alle er fornøyde med. Vi tar blant annet hensyn til at mange ønsker lange skift på tolv timer, slik at de får lengre friperioder.

snart i mål

En fem timers maraton med Rune Ryland som «hare», nærmer seg avslutning. Vi har fått innblikk i planlegging og logistikk. Vi har sett lossing og lasting, effektiv robotpakking. Og ikke minst har vi møtt EWOS-medarbeidere som fremstiller alt fra ørsmå mikropellets til enorme volum av vanlig fiskefôr. Med alt det innebærer av automatisering og kontrollrutiner som sikrer detaljert sporbarhet.

Rune konkluderer: – Fiskefôrproduksjon er spennende og utfor drende. Det er sjelden to dager som er like. Vi jobber i en vekstnæring og er med på et aldri så lite industrieventyr. Med en stabil og motivert arbeidsstokk er vi klare for stadig nye oppgaver.

FAktA:

Florø

Florø

» lÆRevIllIg:

Stian Sunde er en av elleve lærlinger ved EWOS-fabrikken i Florø.

I kø FOR Å blI

EWOS-LæRLINGER

Florø:

– Tidligere var det problemer med å skaffe nok lærlinger. Nå står ungdommene i kø.

Bergen

»

Administrasjonssenter i Flora kommune.

»

Kommunen har bystatus og har rundt 11.500 innbyggere. Ca. 8.555 bor i tett stedet Florø.

»

Florø preges av småbyidyll, men har samtidig et næringsliv i kraftig utvik ling der EWOS er en av spydspissene.

»

Har allsidig fiskeindustri, forsynings base for oljeindustri og servicenæring. Innbyggerne i Flora skaper verdier som ligger langt over landsgjennomsnittet.

»

Det går direkte flyruter fra Florø til Oslo og Bergen. Hurtigruten har stoppested her, og i tillegg kommer en rekke buss- og båtruter.

»

Kulturlivet er aktivt og variert, og Flora er flere ganger kåret til «den triveligste bykommunen i landet».

22 www.ewos.no

tekst:

Hans Brundtland

Foto:

Egil Aardal Det sier vedlikeholdsleder Jan-Helge Førde ved EWOS-fabrikken i Florø. – Vi har hatt mange lærlinger innom bedriften som har vært godt fornøyde med tilbudet, og ryktet går. Ved siste opptak var det 15 kandidater som hadde EWOS øverst på ønskelisten, sier han.

Stian beskriver fabrikken i Florø som en storveis arbeidsplass, og det skader ikke at han bor kun fem minutter unna.

– Vi blir tatt godt vare på, og betalingen er god.

Vi blir tatt godt vare på, og betalingen er god.

Stian Sunde

vil tilbake

Det jobber nå i alt elleve lærlinger ved fabrik ken, innen logistikk, prosess, mekanikk og vedlikehold. 19 år gamle Stian Sunde er en av dem. Han har hatt lærlingplass i ett år og skal ta fagbrev som industrimekaniker.

– Neste høst er planen å begynne på ingeniør høgskolen i Bergen, men jeg håper å kunne komme tilbake til EWOS når jeg er ferdig utdannet.

samfunnsansvar

Fabrikksjef Rune Ryland forteller at EWOS har et svært godt samarbeid med Flora videre gående skole og PRO, opplæringskontoret for prosess og mekanisk industri.

– Det er også fint at vi på denne måten kan vise samfunnsansvar som en stor bedrift i kom munen, sier han.

» FeIRINg:

Det vanket bløtkake på Bergneset da produksjonen passerte én million kilo – tusen tonn – i løpet av ett døgn.

PASSERTE

MIllIONeN

Det har vært en milepæl for EWOS på Halsa og Bergneset å produsere en million kilo fôr i løpet av ett døgn.

tekst:

Hans Brundtland Siden forrige utgave av Forum har begge fabrik kene nådd målsettingen. «Gullpelleten», som det kalles internt i EWOS, ble feiret med kake både i Meløy og Balsfjord.

Holder samme takt

Steffen Kildal, sjef på Halsa-fabrikken, forteller at den magiske grensen ble passert 1. august, og at de flere ganger senere har hatt tilsvarende tall, på det meste 1135 tonn.

– Vi har omtrent samme kapasitet som Berg neset og holder samme takt som dem, sier Kildal.

Søsterfabrikken i nord passerte millionen noen dager senere, 8. august.

god arbeidsinnsats

– Da kunne vi registrere 1002 tonn. Årsaken er at kapasiteten på linje 2 har økt, sier fabrikk sjef Bjørn Gjerum på Bergneset som mener det er mange som fortjener ros i anledning «Gullpelleten».

– Både våre egne medarbeidere og personer fra innleide firmaer. Ingen nevnt – ingen glemt!

FORUM

04/ 2012

KoKKEn artHurS

MIDDAgstIPs saltbakt kveite på potetkrem

med tomatsalsa

nok til 6 personer 1 hel kveite på ca 2,5 kg 1 kg grovt havsalt 4 stk eggehviter 6 stk modne plommetomater kuttet i biter.

1 lite glass tomatpure 1 boks flådde, knuste tomater ca 4 ss sukker 1/2 dl epleeddik 3 fedd hvitløk 1 hel løk 2 stk gulrøtter ca 20 stk sorte oliven 1 liten pakke rosiner 1 lite glass kapers salt/pepper 1/2 dl olivenolje 1 kg melne poteter 1/2 L helmelk 100 g meierismør salt og pepper

slIk gÅR DU FReM:

• •

Rens/ vask kveiten og tørk med papir.

B land salt og eggehviter sammen og dekk kveiten med blandingen.

Sett stekeovnen på 180–190 grader og stek kveiten i ca 30 min og la hvile i 10 min.

Da er saltet blitt til en skorpe som kan løftes av.

Løsne skinnet, og ta ut fine stykker med kveite.

• • • • •

Kutt løk, hvitløk, gulrøtter i små terninger og fres i olje.

Ha i eddik, sukker og alt av tomater.

La småkoke i 1 time og smak til med salt og pepper.

Den skal være noe sursøt.

Ha i oliven, rosiner og kapers og la småkoke i 10 min før servering.

• •

Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre.

• •

Sil av vann, og damp bort øvrig væske.

Mos potetene, og spe med varm melk og smeltet smør.

Smak til med salt og pepper.

Anrett fisken på potetkremen og nappér med tomatsalsa. Topp gjerne med litt ruccola, gressløk og olivenolje.

Arthur Fjetland er fast kokk for EWOS. Han har vunnet Vestlandsmesterskapet og har flere ganger deltatt i «Tid for mat» på TV2.

www.ewos.no

23