Compusi hidroxilici - Mojo-Jojo`s Crew

Download Report

Transcript Compusi hidroxilici - Mojo-Jojo`s Crew

Alcooli

In chimie, alcool este orice compus organic hidroxilic cu gruparea functionala hidroxil(-OH) care este legata de un atom de carbon saturat, in stare de hibridizare 𝑠𝑝 3 .

Datorita electronegativitatii a oxigenului, legatura –OH este polarizata, polul + fiind la atomul de H. Aceasta polarizare determina o oarecare aciditate a compusilor hidroxilici.

1) 2) 3) De catena De pozitie De functiune cu eterii(R-O-R)

1) Aditia apei la alchene

𝐶𝐻 2 = 𝐶𝐻 2 + 𝐻𝑂𝐻 → 𝐶𝐻 3 − 𝐶𝐻 2 − 𝑂𝐻 2) Fermentatia glucozei 𝐶 6 𝐻 12 𝑂 6 → 2𝐶𝐻 3 − 𝐶𝐻 2 − 𝑂𝐻 + 2𝐶𝑂 2

Sunt substante lichide, prezinta puncte de fierbere ridicate datorita legaturii de H care se formeaza prin gruparile hidroxil prin asociatii moleculare.

Sunt solubili in apa, datorita legaturii de H care se formeaza intre gruparile hidroxil si moleculele de numarului de grupari hidroxil.

flacara albastra si este toxic.

solubil in apa. 𝐻 2 Alcoolul etilic este un lichid incolor cu gust 𝑂.

Solubilitatea alcoolilor creste odata cu cresterea arzator. Alcoolul metilic este un lichid incolor, arde cu o Glicerina este un lichid siropos, incolor, dulce,

1) Reactia cu metalele alcaline 𝐶𝐻 3 − 𝑂𝐻 + 𝑁𝑎 → 𝐶𝐻 3 − 𝑂 − 𝑁𝑎 + + 1 2 𝐻 2) Deshidratarea alcoolilor => alchene 𝐶𝐻 3 − 𝐶𝐻 2 − 𝑂𝐻 → 𝐶𝐻 2 = 𝐶𝐻 2 + 𝐻 2 𝑂 3) Deshidratarea glicerinei

4) Reactii de caterificare 𝑅 − 𝑂𝐻 + 𝐻𝑂 − 𝑅 𝐻 2 𝑆𝑂 4 𝑅 − 𝑂 − 𝑅 5) Reactia de oxidare a)

Oxidare blanda

( 𝐾 2 𝐺 2 𝑂 7 ) 𝑅 − 𝐶𝐻 2 − 𝑂𝐻 + 𝑂 → 𝑅 − 𝐶𝐻 = 𝑂 + 𝐻 2 𝑂 b)

Oxidare energica

( 𝐾𝑀𝑛𝑂 4 ) 𝑅 − 𝐶𝐻 2 − 𝑂𝐻 + 2 𝑂 → 𝑅 − 𝐶𝑂𝑂𝐻 + 𝐻 2 𝑂

Alcoolii sunt folosiţi la scară largă în industrie şi ştiinţă, drept reactanţi, solvenţi combustibili. Etanolul şi metanolul pot arde creând mai puţine substanţe nocive decât benzina sau motorina. Datorită toxicităţii scăzute şi capacităţii de a dizolva substanţe nepolare, etanolul este folosit deseori ca solvent în medicamente, parfumuri şi esenţe vegetale, precum vanilia. În sinteza organică, alcoolii apar deseori ca intermediari adaptabili.

Etanolul este, de asemenea, folosit frecvent în băuturi după fermentaţie pentru a evidenţia aromele sau pentru a induce intoxicarea euforică numită "beţie". Utilizarea etanolului pentru acest scop este interzisă în unele jurisdicţii. În asemenea cazuri de consum, alcoolul este un drog psihoactiv, cu un potenţial imediat de supradoză, otrăvire şi dependenţă fiziologică .

Etanolul acționează asupra organismului, atât direct cât și prin compușii în care se transformă pe cale enzimatică. Din punct de vedere fiziologic, el are o acțiune depresivă și acționează ca un anestezic.

Consumul cronic de doze mari de etanol poate determina neuropatie periferica la 5 pana la 15% din alcoolici.

Consumul masiv de alcool poate produce o miopatie alcoolica acuta caracterizata prin muschi durerosi si tumefiati.Efecte asupra sistemului scheletic includ modificarile meolismului calcic, cu un risc crescut de fracturi si osteonecroza a capului femural. Modificarile hormonale includ o crestere a nilurilor de cortizol, care pot ramane ridicate in cursul consumului masiv; inhibarea secretiei de vasopresina la cresterea concentratiei sanguine de alcool si efectul contrar la scaderea concentratiilor sanguine de alcool.

Etanolul – alcoolul industrial extras în principal din porumb

şi promovat drept cel mai sigur biocombustibil care ar putea curma încălzirea astmosferei – „prezintă un risc egal sau mai mare pentru sănătate”, consideră cercetătorul Mark Z. Jacobson.

În prezent, arderea benzinei obişnuite e considerată vinovată de cel puţin 10.000 de decese premature în SUA. Până în 2020, folosirea E85 va creşte cu câteva sute cazurile de pacienţi care se vor prezenta în secţiile de urgenţă ale spitalelor cu probleme respiratorii grave.

Etanolul contine carbon, hidrogen si oxigen, aldehidele la fel, dar in alte proportii. Din arderea incompleta a etanolului poate rezulta formaldehida, la fel de bine, aldehide pot rezulta si din procesul tehnologic de fabricare a etanolului.

Stim cu totii ca drojdia este utilizata pentru a produce paine si bere –dar electricitate? Recent au fost dezvoltate celule combustibil fara mediator cu eficienta marita, celule in care microorganismele doneaza electroni direct electrozilor elementului combustibil.

Intr-o camera a celulei combustibil, celulele de drojdie sunt hranite cu solutie de glucoza. Un mediator, albastru de metilen, intra in celulele de drojdie si ia electroni din lantul de transport electronic al drojdiei. Electronii trec printr-un circuit extern si sunt acceptati de hexacianoferatul de potasiu, in cea de-a doua camera a celulei. Ionii de hidrogen trec prin membrana de schimb cationic care separa cele 2 camere. Celulele combustibil microbian de acest tip genereaza o tensiune de 0.4-0.6 V si un curent electric de 3-50 mA. Aceste valori sunt suficiente pentru a alimenta un motor de putere foarte redusa.

Daca se leaga in serie cateva astfel de celule este posibil sa se alimenteze o dioda laser(LED).

Bogdan Alina Cocias Diana Crivat Violeta Oana Cristina Postolache Mihaela Spinu Ramona

Colegiul National Mihail Kogalniceanu Prof coord. Ganea Mariana