GEORGE CO*BUC

Download Report

Transcript GEORGE CO*BUC

 

S-a născut la 20 septembrie 1866, în localitatea în Bucureşti.

George Coșbuc s-a născut al șaptelea dintre cei 14 copii ai preotului Coșbuc și ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu.

greco - catolic Sebastian Copilăria și-o va petrece la Hordou, tovărășia basmelor povestite de mama sa.

Primele în orizontul mitic al lumii satului, în noțiuni despre învățătură le primește de la țăranul Ion Guriță, dintr-un sat vecin, despre care Maria Coșbuc auzise „că știe povești”. De la bătrânul diac Tănăsucă Mocodean, Coșbuc învață a citi încă de la vârsta de cinci ani.

învățând Poetul toamna anului clasa a IV-a ( și-a început studiile la școala primară din 1871 , pe care, din motive de după clasa I. Din toamna anului urmează cursurile școlii din Telciu, comună mare pe germana 1875 absolvă pe data de cu unchiul ), se află la 21 iunie 1876 .

Gimnaziului

Hordou , în sănătate, le întrerupe 1873 , pentru clasele a II-a Valea și a III-a, Sălăuții său Ion Ionașcu, directorul școlii. În

Școala Normală din Năsăud

, pe care o În toamna acestui an, Coșbuc se , înscrie în clasa I a datează și primele contacte cu operele literaturii române și universale: Lenau Năsăud predau profesori cu o pregătire serioasă, se punea accent pe studiul limbilor , Heine și al literaturilor clasice, încât Coșbuc și-a format aici o temeinică bază pentru cultura sa.

Începe să scrie versuri și activează în Societatea de lectură Virtus Romana Rediviva ,

Fundațional din Năsăud

Chamisso , Bürger și alții. La liceul din a gimnaziului, din clasa a V-a ( ; de atunci 1880 1881 ) ca membru extraordinar.

În clasa a VII-a, Coșbuc este ales vicepreședinte al societății, iar la 2 octombrie 1883 devine președinte.

Publică în paginile revistei poezii, poveste

Muza someșeană

citește la ședințele societății traduceri din populară, în 600 de versuri, ( 1882

Pepelea din

- 1883) primele Rückert

cenușă

.

, Petőfi și o

 Despre începuturile sale literare George Coșbuc mărturisește:

,, Cea dintâi poezie am publicat-o la vârsta de 15 ani într-o foaie pedagogică din Ardeal. N-o mai am și nici nu știu ce era, însă îmi amintesc ca a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardelenești.

În 1893 George Cosbuc publică prima culegere de poezii originale prin volumul Balade şi idile. Cartea marcheaza un moment important în evoluţia sa artistică şi în dezvoltarea literaturii române. Prin poemul ,,In opressores”, poetul se află printre memorandişti cu prilejul procesului ,,Memorandului” desfăşurat în Cluj.

Majoritatea operelor lui George Coşbuc sunt poezii ale căror teme sunt preponderent natura, dar scrie şi poezii în care regăsim teme precum: evocarea trecutului şi a războiului de independenţă, atitudine socială şi patriotică, evenimente din viaţa satului şi balade.

 Poezii: Nunta Zamfirei, Vestitorii Primăverii, Iarna pe uliţă, El Zorab, Paşa Hassan, La oglindă, Lordul John, Patria Română, Scrisoare de la Muselim – Selo, Corbul, Un cântec Barbar...

George Coşbuc se afirmă nu numai ca poet, dar cea italiană.

are şi o bogată activitate publicistică: este conducător de reviste, face traduceri din literatura greco – latină dar şi din

Câteva dintre poeziile lui George Coşbuc au fost preluate şi puse pe note muzicale.

Balada Lordul John este una dintre ele.

Pasărea colibri a pus versurile acestei balade pe note muzicale. Să o ascultăm.

O altă poezie pusă pe note muzicale este ,,La oglindă”. Să o ascultăm împreună. Cântaţi şi voi!!!

Cărţile lui George Coşbuc din biblioteca CDI sunt una din sursele de informare despre poet.

Pe internet puteţi găsi informaţii despre poet la adresele: http://www.georgecosbuc.eu/biografie.php

Şi http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Co%C8%9 9buc Aceste informaţii le găsiţi simplu, utilizând GOOGLE.