Transcript Alimentatia bolnavului cu hepatita cronica - Stud-Ped
ALIMENTATIA BOLNAVULUI CU AFECTIUNI HEPATICE dr.DANA ANTON
HEPATITA CRONICA PERSISTENTA
= cea mai frecventa si mai benigna forma de hepatita cronica la copil; =o sechela pe termen lung a unei hepatite acute virale cu virus B sau non-A, non-B.
•Dieta bolnavului cu H.C. persistenta: -echilibrata in principii alimentare; -aport de glucide 8-10 g/kgc/zi; -lipide 2-3 g/kgc/zi; -proteine 3 –3,5 g/kgc/zi la copilul mic si 1,5 g/kgc/zi la copilul mare.
-aport caloric 100 cal/kgc/zi la copiii 1-10 ani si 50 cal/kgc/zi la peste 10 ani. -mese repartizate la un interval de 4 ore; vor cuprinde toate principiile alimentare.
Alimente permise: -carne slaba de gaina, vaca, preparata ca rasol sau fiarta, la gratar, tocata ca perisoare dietetice; -peste slab fiert sau la gratar; -lapte dulce, iaurt, branza neafumata; -oua fierte moi, omleta dietetica; -supa-crema de legume, supa de rosii; -paine alba sau intermediara;mamaliga; -legume(dovlecei, spanac, rosii, cartofi, morcovi) fierte, piure, salate, sufleuri; -unt, margarina, ulei adaugat la mancare; -fructe dupa toleranta; -biscuiti, tarte, preparate cu gem, fainoase cu lapte; -condimente permise: marar, patrunjel, cimbru, leustean, vanilie; -bauturi: ceai de plante, suc de fructe si legume, compot.
HEPATITA CRONICA ACTIVA
=cea mai importanta afectiune inflamatorie cronica evolutiva a ficatului, cu evolutie obisnuita spre ciroza.
-dieta echilibrata.
-aceleasi principii ca la H. C. persistenta; -deosebiri: in formele cu activitate intensa si in iminenta de insuficienta hepatica acuta, se va restrange aportul de proteine si sare.
CIROZA HEPATICA
=stadiul avansat, ireversibil al numeroaselor boli cronice de ficat, in evolutia carora intervine o inflamatie activa a ficatului.
Regimul alimentar: -hiposodat si echilibrat; -aport proteic: 1-1,5 g/kgc/zi in vederea asigurarii regenerarii celulare si a prezervarii starii de nutritie si a unui ritm acceptabil de crestere.
-proteinele vor fi reduse la minim sau suprimate in caz de encefalopatie porto-hepatica.
-glucidele se vor administra in cantitate de 8 –10 g/kgc/zi; -lipide 2 g/kgc/zi.
-alimentele permise se vor administra fractionat, in mai multe mese zilnice.
-lista alimentelor permise: aceeasi ca la hepatitele cronice.
-in unele forme alimentare, restrictiile alimentare se vor largi: •b. Wilson: se vor exclude alimentele care contin cupru (mazare, conopida, castraveti, ciuperci, ridichi, nuci, ficat, cacao, ciocolata); •hemocromatoza: alimentele care contin fier.
INSUFICIENTA HEPATICA ACUTA
= sindrom clinico-biologic complex, de etiologie variata, avand ca substrat morfologic o distrugere brutala sau cronica a unor zone intinse de parenchim hepatic functional.
Regimul alimentar -precoma hepatica: reducerea sau excluderea proteinelor; -necesar caloric minim: 60-70 cal/kgc/zi la sugar; 1600 cal. la copilul mare, fiind asigurat prin hidrocarbonate.
-cind starea clinica permite: reintroducere progresiva a proteinelor cu cite 10 g/zi, in vederea asigurarii unei regenerari hepatice corespunzatoare.