FATIGUE VED REVMATISK SYKDOM Hva betyr det for hverdagen?

Download Report

Transcript FATIGUE VED REVMATISK SYKDOM Hva betyr det for hverdagen?

FATIGUE / UTMATTELSE VED REVMATISK SYKDOM Hva betyr det for hverdagen?

ved Sykepleier Britt Ellen Kristiansen og Anne Østenå

INTERNETT ADRESSEN:

 www.balcovatermal.com

 Gå til fanen Spa og kurere senter, undervisning

FATIGUE (definisjoner).

 Fatigue is an overwhelming sense of tiredness, lack of energy and feeling of exhaustion ( R. Omdal).

 ”Mystisk altoppslukende utmattelse (Finset 2014)  Utmattelse ( også kalt slitenhet, apati, energiløshet, uvelhet, tretthet og slapphet) er en subjektiv bevissthetstilstand.

KRONISK FATIGUE

 Kronisk fatigue oppleves som ubehagelig, uvanlig, unormal eller sterk ” helkropps” tretthet, uforholdsmessig lite eller uten tilknytning til aktivitet eller trening, og til stede i mer enn 1 mnd. Kronisk fatigue er konstant eller tilbakevennende. Den er ikke fordrevet enkelt ved søvn eller hvile, og kan ha en betydelig negativ innvirkning på personens livskvalitet ( Pipers ).

SYMPTOMER

 Symptomene man kan oppleve om man rammes av utmattelse kan være både fysiske og mentale.

MENTALE SYMPTOMER

 Konsentrasjonsproblemer  Problemer med å tenke klart  Forsnakkelser  Vanskelig å finne rette ord  Dårligere hukommelse  Miste interessen ( Bekhterevern 1/14)

FYSISKE SYMPTOMER

 Tretthet  Behov for å hvile mer  Søvnig  Problemer med å komme i gang  Mangler energi  Mangler muskelstyrke  Føler seg svak

HVEM BLIR UTMATTET?

ÅRSAKENE TIL UTMATTELSE

ÅRSAKER TIL UVANLIG TRETTHET

* SYKDOMMEN

 STOFFSKIFTET Ved flere inflammatoriske sykdommer er det økt tendens til dårligere stoffskifteregulering. Viktig å få tatt en blodprøve for å utelukke dette.

 MEDISINER - Mange forskjellige grupper legemidler kan føre til økt tretthet. Eksempler på disse legemidlene er:

* ERNÆRING * DEPRESJON OG ANGST

 SAMSPILL MED OMGIVELSENE . • SMERTER

AKTIVITETSNIVÅ

1.

Det er vanskelig å ta innover seg at man har fått en sykdom som tilsier at man kanskje i lange perioder må kutte noe av det man er vant til å gjøre. Forventninger fra andre spiller også inn her.

2. Sykdommen og tretthetsopplevelsen går i bølger. Når en periode med sykdomsaktivitet sakte men sikkert melder sin ankomst, reagerer en ikke umiddelbart, med å tilpasse aktivitetsnivå. En vil helst vente litt med å erkjenne at ” nå er det på`n ” igjen. Hvor lenge denne perioden varer, blir avgjørende for i hvilken grad en kjører seg i senk

* SØVN * JERNMANGEL * MUSKELSVINN

EVENTUELLE FØLGER AV FATIGUE

 Mye dårlig samvittighet, opplevelse av å være ”lat” - mye frustrasjon og oppgitthet( det blir vanskelig å leve med i ” det vanlige livet” - opplevelse av at byrden for familie og venner øker/ tap fordi rollen i familien endrer seg - redusert evne til å fungere på grunn av manglende energi.

 Det er vanskelig å planlegge aktiviteter, usikkerhet rundt formen fra dag til dag.

- sosiale aktiviteter blir slitsomme, besøk av familie og venner ( ensomhet, isolasjon).

- bare tanken på dagligdagse gjøremål kan oppleves som stressende ( føler seg utkjørt, tung, treg, redusert muskelstyrke).

 Redusert livskvalitet - Selvfølelsen svekkes. Hvordan oppfatter pasienten seg selv?

- Nedsatt humor, redusert arbeidsevne - Kortere ”lunte” - Følsomhet for lys, lukt, lyd.

HVA KAN HJELPE?

Ingen behandling som kan kurerer fatigue.

 Riktig balanse mellom aktivitet og hvile hjelper  Skrive dagsplan / ukeplan, - hold deg til planen  Hva gjorde deg sliten?  Lære deg å si nei  Holde sykdommen i ”sjakk”.

 LDN - Naltrexone

HELSEKOPPEN

ANDRE TYPER BEHANDLING

 Kondisjonstrening  Lærings og mestrings kurs  Kognitiv terapi – målet er å få en økt forståelse av hvordan den mentale aktiviteten virker inn på hvordan en har det med seg selv, med andre, med sykdommen og fremtiden.

ABC -MODELLEN

 Kartlegge negative automatiske tanker på en systematisk måte.

 Modellen gir en enkel oversikt over hendelsen eller situasjonen (A), hva slags tanker som dukker opp (B) og hvilke følelser og atferd det ga ( C)

Situasjon A.

Datter har dratt på skolen. Ylva skal ta av bordet og vaske klær. Men makter ingen av delene.

Tanke B.

Jeg fatter ikke hvorfor jeg er trett nå? Jeg er uføretrygdet, og selv det enkleste husarbeid klarer jeg ikke. Hvordan i all verden skal det gå?

Følelser og atferd C.

Bekymret, engstelig, skamfull, nedtrykt, sint på seg selv , motløs. Legger seg på sofaen, og lar ”mobberen” regjere i tankene

Situasjon A

Datteren har gått på skolen. Ylva skal ta av frokostbordet og vaske klær, men makter ingen av delene.

Tanke B

Jeg er trett delvis fordi medisinene ennå ikke har fått dempet betennelsen. Jeg blir også trett fordi det var en slitsom dag i går. Nå trenger jeg å ta litt flere pauser og gjøre det jeg liker.

Følelser.

C

Litt oppgitt og lei, men ikke skamfull og retter ikke sinnet innover. Hviler på sofaen. Hviler også mentalt. Lar mumlingen fra mobberen være i bakgrunnen uten at hun egentlig hører på budskapet.

OPPSUMMERING

 Holde sykdommen i sjakk  Riktig medisinering  Utelukke om det kan være andre årsaker til trettheten  Balansere aktivitet/ hvile- dagsplan/ukeplan  God ernæring  God søvn  Bruke verktøy som for eksempel Helsekoppen, og ABC modellen.