Transcript Capitolul 1

Capitolul 1 Delimitari conceptuale privind comerţul

1.1 Comertul: definire si functii Comerţul are o importanţă strategică

pentru dezvoltarea echilibrată a sistemelor economice şi sociale din orice ţară; în cadrul sau roluri importante revin: - distribuţiei cu amănuntul, - depozitării mărfurilor, - aprovizionării cu ridicata, - activităţilor de import – export.

În sens funcţional

comerţul reprezintă activitatea prin care anumiţi participanţi la realizarea actelor de piaţă procură bunuri pe care, de regulă nu le prelucrează ei înşişi – aşa zisele „mărfuri comerciale” –, de la alţi participanţi în sistemul relaţiilor de piaţă pentru a le livra unor terţi (schimbul de bunuri materiale). 

În sens instituţional

, comerţul are în vedere sistemul instituţiilor, societăţilor, asociaţiilor şi persoanelor fizice a căror activitate economică se bazează exclusiv sau cu precădere pe comerţ în sensul său funcţional.

Functiile comertului

• Cumpararea marfurilor in vederea vanzarii acestora catre consumatorii finali sau intermediari • Stocarea marfurilor • Fractionarea marfurilor • Transferul marfurilor din punctele de productie catre punctele de consum • Crearea conditiilor pentru realizarea efectiva a vanzarii – • Promovarea produselor • Cercetarea nevoilor consumatorilor

Comerciantii

Pentru ca o pesoana fizica sau juridica sa fie considerata comerciant/ intreprindere comerciala trebuie sa desfasoare in mod obisnuit sau repetabil activitati comerciale si acestea sa fie activitatea sa de baza.

Legislatia prevede o serie de limitari: a) Fie cu privire la persoana comerciantului: Incapacitati Incompatibilitati b) Fie cu privire la desfasurarea activitatii respective: • Monopolul de stat • O serie de activitati care presupun o atestare profesionala • Activitati care presupun autorizatii speciale

Obligatiile si drepturile comerciantilor Obligatii: • Obligatii ce decurg din activitatea desfasurata • Obligatii fiscale • Obligatii ce decurg din calitatea de patron

Drepturi: • De a se apara la instantele comerciale • De a beneficia de asistenta de specialitate de la organisme abilitate ale statului • De a infiinta/de a se asocia in cadrul unor organizatii profesionale.

1.2 Tipologia comerciantilor

1.2.1 Comerciantii angrosisti

I. Angrosoşti clasici Angrisişti care oferă servicii complete

asistenţă: precum stocare, forţa de vânzare, credite, livrări la sediu, - comercianţii angrosişti - distribuitorii industriali – vând către producători în general furnituri, echipamente şi utilaje, aparatură pentru întreţinere şi reparaţii.

Angrosişti care oferă servicii limitate

~ cei de tip cash and carry; ~ camionagii angrosişti; ~ agenţii de expediţie (drop shippers); ~ intermediarii comerciali (rack jobbers); ~ cooperativele de producţie; ~ angrosişti care lucrează pe bază de comenzi trimise prin poştă.

II. Brokeri şi agenţi

– nu deţin mărfurile pe care le comercializează, dar facilitează cumpărarea şi vânzarea pentru un comision între 2-10% din preţul de vânzare.

Brokerii – pun în contact cumpărărtorul cu vânzătorul, nu deţin marfa, nu-şi asumă riscuri şi ajută pe parcursul negocierilor; ex: brokeri de asigurări.

Agenţii – reprezintă fie pe cumpărător fie pe vânzător.

~ Agenţii producătorilor; ~ Agenţii comerciali; ~ Agenţii de achiziţii.

III. Filiale şi birouri ale producătorilor

angrosiştilor independenţi.

– comerţ cu ridicata efectuat de producători fără mijlocirea a) Filiale şi birouri comerciale – pentru a îmbunătăţi controlul stocurilor şi realizarea vânzărilor; b) Birourile de achiziţie.

IV. Angrosişti diverşi

- cei care lucrează cu schelele de extracţie şi terminalele petroliere, firmele specializate în licitaţii etc.

1.2.1 Comerciantii detailisti

1. Magazinele de desfacere cu amănuntul (comerţ stabil)

a)

Magazinul specializat

b)

Magazinul universal

c)

Hipermagazinul

d)

Supermarketul

e)

Minimarketul

f)

Magazinele discount (de solduri)

g)

Magazinele de tip hard – discount

■ punctele de vânzare ale fabricilor ■ detailişti independenţi ■ cluburile depozit h)

Salonul de prezentare i) Mall-ul

2. Comerţul în afara magazinelor (comerţ mobil)

a)

Vânzarea directă

b)

Publicitatea directă

c)

Vânzarea automatizată

d)

Servirea preferenţială

e)

Magazinul online 3. Organizaţii profilate pe comerţul cu amănuntul

a)

Lanţul Corporativ

b)

Lanţurile voluntare şi cooperativele profilate pe comerţul cu amănuntul

c)

Cooperativa de consum

d)

Organizaţiile de tip franciză