bilgisayarınıza indirin

Download Report

Transcript bilgisayarınıza indirin

• HOŞ GELDİNİZ • Akademik Takvim • Yönetmelik • Müfredat • Danışmanlık

• • Yönetmelik ve yönergeleri okuyun • Müfredat hakkında bilgi sahibi olun – Minimum kaç kredi alınmalıdır – Ana dersler hangileridir – seçmeli dersler hangileridir http://ziraat.ksu.edu.tr/ mutlaka başvurmanız gereken bir yer

akademik takvim

• Akademik Takvimde üniversitelerin kayıt yenileme, ders ekleme ya da bırakma, akademik konular ile ilgili son tarihleri, sınav başlangış-bitiş başvuru tarihleri duyurulur.

Danışmanlık Görevi

Danışmanlık Görevi:

Danışmanlar öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer konularda karşılaşacakları çözümünde yardımcı olmak üzere bölüm başkanlıkları tarafından yarıyıl başlamadan önce görevlendirilir.

problemlerin

ALTIN KURAL

• Yönetmelik/Yönerge hükümlerine uyulmaması durumunda sorumluluk öğrencilere aittir. Bu nedenle, yönergeleri dikkatlice okuyunuz.

• •

DERS ALMA KURALLARI -1

Birinci sınıf öğrencileri:

yükümlüdür.

Birinci sınıftan öğrenime başlayan öğrenci, kayıtlı olduğu ilk iki yarıyıla ait tüm dersleri almakla

Başka Okuldan Gelen Öğrenciler:

önceden başka bir üniversitede Eğer bu öğrenci daha okumuş ve bazı derslerinden muaf olmak istiyorsa muaf olabilirler. Muaf yönetim kurulu kararı ile oldukları bu derslerin kredisi kadar üstten ders alabilirler.

Harç Ödeme

• (2) Fakültelerde eğitim-öğretim süresi dört yıldır.

Bu birimlerin tamamlayan programlarını başarı ile öğrencilere lisans diploması verilir.

• (5)

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG) B

elirtilen sürelerde tamamlayıp mezun olamayanlar, ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir.

Müfredat nedir ?

Bir lisans programını (bölümü) bitirmek için alınması gereken derslerin tamamıma denir.

• (4) Öğrenci; öğretim planında yer alan tüm zorunlu dersler yükümlüdür.

ile öngörülen kredide seçmeli dersleri almak ve başarmakla

DERS ALMA KURALLARI -1

• (7)

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

eğitim-öğretim yılında lisans programlarında her yarıyıl için ders ve uygulama kredisi 30 Bir AKTS’dir. Dört yıllık lisans kredi programlarında ders ve uygulama toplamı 240 AKTS’dir.

DERS ALMA KURALLARI -1

• (9)

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

Bir yarıyılda en fazla 30 AKTS kredisi ders alınabilir. Ancak ders tekrarı durumunda olan ve/veya alt yarıyıldan dersi olan bir öğrenci tekrar derslerine öncelikle kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 40 AKTS kredisi kadar ders alabilir.

DERS ALMA KURALLARI -1

Üst Yarıyıldan/yıldan Ders Alma:

Genel not ortalaması 2.50-2.99

arası olan öğrenciler üst yarıyıldan/yıldan bir ders, genel not ortalaması 3.00 ve üzeri olan öğrenciler üst yarıyıldan/yıldan iki ders alabilirler

İpucu #3

Fazla ders yükü almak için çok hırslanmayın. Aldıklarınızla yeterince uğraşmanız gerekecektir. Bir iki gün bile derslerden kaytarsanız epeyce geri kalmış olursunuz. Hangi derste iseniz onunla uğraşın, başka derslerin ödevleriyle uğraşırken elinizin altındakinden de olabilirsiniz.

Çift anadal programı

MADDE 9 –

(1) Çift anadal programı; ilgili bölümün isteği, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile herhangi bir lisans programına kayıtlı olan ve gerekli koşulları sağlayan öğrencilere, konu bakımından kendi lisans programlarına yakın olan bir başka lisans programını birlikte yürüterek, ikinci bir lisans diploması almalarını sağlayan bir programdır.

Ders muafiyeti

MADDE 19

daha önce

(1)

(Değişik : 24.02.2014/28923 RG)

Fakülte/yüksekokul/meslek programlarından birine yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kayıtlı bulundukları yüksekokulu yükseköğretim kurumunda gelenler nedeniyle, başarmış oldukları dersler için eğitim öğretimin başlamasından itibaren en geç iki hafta içinde muafiyet talebinde bulunabilirler.

• Derslerden muaf olabilmek için yatay ve dikey geçişle hariç, öğrencinin daha önce aldığı eğitimin üzerinden beş eğitim-öğretim yılından daha fazla süre geçmemiş olması şarttır.

• (2) Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca muaf tutulan dersler miktarını geçmeyecek ölçüde, bir üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir.

bulunduğu yarıyıl/yılın toplam AKTS saat

Kayıt yenileme

MADDE 20

zorundadır.

(1) yenilemeyenler, o

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

yarıyılın başlangıcından önceki bir hafta içinde Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirlenen tarihlerde payını veya öğrenim ücretini ödeyerek kayıtlarını yenilemek • Belirtilen sürede, haklı ve geçerli nedenleri olmadan kayıtlarını sınavlarına giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

• (2) Mazereti ilgili dekanlık, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulunca kabul edilen öğrencinin akademik takvimde belirtilen ders ekleme Öğrenciler her öğrenci katkı dönemin derslerini alamaz ve bu derslerin süresi içerisinde kayıt yaptırması mümkündür.

Bu olamaz.

• (3) şekilde geç kayıt eğitim-öğretim süresi boyunca iki defadan fazla

(Ek fıkra : 28.09.2013/28779 RG)

Birimler tarafından hazırlanan ders programında çakışan derslere ders kaydı yapılamaz.

Ders alma

MADDE 24 –

(1)

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

Öğrenciler her eğitim-öğretim yarıyılının başlangıcında akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydı yaptırırlar.

• (2)

(Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

tekrarlamak zorunda sorumluluk kendilerinde olmak ders ekleyebilirler Öğrenciler oldukları dersler hariç, tüm üzere, yarıyılın ilk haftası içinde kaydoldukları dersleri değiştirebilir, bırakabilir veya • (3) Öğrenciler süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derslere devam edemez ve bu derslerin sınavlarına giremezler. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin sınav notu iptal edilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 25 –

(1) Öğrencilerin teorik derslere en az % 70, uygulamalara en az % 80 oranında devamları zorunludur.

Ancak, bir dersin devam ve varsa uygulamalarında başarılı olma şartlarını bir kez yerine getiren öğrencilerin durumunda durumdaki yapılacak ara sınavlarına katılmaları gerekir. Tekrar edilen dersin ara derse bu devam dersi tekrar sınav ve yılsonu sınav notları dikkate alınır.

almaları koşulu aranmaz. Bu öğrencilerin tekrar aldıkları bir dersin başarı notu hesaplanırken o yarıyıldaki

Sınav ve sınav dönemleri

MADDE 26

ara

(1) Öğrenciler her yarıyılda sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Yarıyıl içi çalışmaları proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya ikinci bir ara sınavdan oluşur. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

Bütünleme sınavı

MADDE 29 –

(1) Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız, yetersiz veya sınamalı derslerden bütünleme sınavına girebilir.

• (2) Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında ilgili derslere kayıt yaptırmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

• (3) Öğrenciler DC, DD, FD, FF, YS notlu derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı sonrası verilen harfli not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer.

Mezuniyet sınavı (Değişik : 24.02.2014/28923 RG)

MADDE 30 –

alarak, devam (1) Mezuniyet için gerekli tüm dersleri şartını yerine getirmiş olan DS, YS notu bulunmayan ve mezuniyet sınavına gireceği döneme ait katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış olmak koşuluyla mezuniyetlerine en fazla 3 (üç) dersi kalan öğrencilere notu FF, FD, DD, DC olan dersler için öğrenciliği boyunca sadece bir defaya mahsus olmak mezuniyet sınav hakkı verilir.

üzere • (2) Harfli notu FF, FD olduğu için veya genel not ortalaması (GNO) 2.00’ın altında olduğundan mezun olamayan öğrenciler, notu FF, FD, DD, DC olan derslerden en fazla 3 (üç) dersten mezuniyet sınavına girebilirler.

Mazeret sınavı

MADDE 31

sadece ara edilen öğrenciler için uygulanır. Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyıl içerisinde yapılır. Mazeret sınavı yapılması, ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir.

• (2) Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla, bir sınava katılamayan ve mazeret belgelerinin düzenlendikleri tarihi izleyen beş iş günü içerisinde durumunu belgeleyerek başvuruda bulunan öğrencilere, mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi durumunda mazeret başkanlıklarına verilmesi zorunludur. Bu sürenin dışında yapılan başvurular

– (Değişik : 28.09.2013/28779 RG)

(1) Mazeret sınavı, sınavlar için olmak üzere ilgili kurullarca mazereti kabul sınavına giremediği dersler için bir defaya mahsus sınavı işleme hakkı verilir.

konulmaz.

Mazeret Mazeret belgelerinin sınavlarına öğrencilere yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez.” bölüm girmeyen

Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notları

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİN ÖĞRENCİLERİMİZE KAZANDIRDIKLARI

Sınavlarda alınan not ne olursa olsun ara sınav notunun %40’ı ,yarıyıl sonu sınav notunun %60 ’ı ham başarı notu olarak algılanmaktadır.

Öğrencinin başarılı olabilmesi icin genel ağırlıklı notu (GNO)’su 4 üzerinden 2 olmalıdır.

Başarısız olunan dersin tekrarı

MADDE 38 /28779 RG) – (Değişik : 28.09.2013

(1) Bir dersten (FF), (FD), (YS) veya (DS) alan veya dersi normal döneminde alamayan öğrenciler, bu dersi verildiği ilk dönemde almak zorundadırlar.

Bu dersler programdan seçmeli çıkarılan öğrencilerin, bunların yerine ilgili yönetim kurulu tarafından almaları zorunludur.” veya sonradan dersler belirlenen ise, dersleri

Başarının Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi

MADDE 19 — (1)

Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı

sıfırdır.

 Ham başarı puanı, dönem veya yıl sonu sınav puanının

%60’ına

, ara sınavlar puan ortalamasının

%40’ının

eklenmesi ile hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar tam sayıya tamamlanır.

MADDE 19

puanı sıfırdır.

— (1)

Fakültede mutlak not sistemi uygulanır. Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin arasınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların

Başarı Notu

AA BA BB CB CC DC DD FD FF

Katsayısı

4.00

3.50

3.00

2.50

2.00

1.50

1.00

0.50

0.00

Başarı Puanı

90-100 85-89 80-84 75-79 70-74 60-69 50-59 30-49 0-29

Başarı Derecesi

Mükemmel Pekiyi İyi Orta Yeterli Şartlı Geçer Şartlı Geçer Kalır Kalır  Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az CC veya daha yukarı olması gerekir.

Başarılı ve Üstün Başarılı Öğrenciler MADDE 22 — (1)

Genel ve dönem not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Bu öğrencilerden bir dönem sonunda en az normal ders yükü ile, o dönemin not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar dönem

onur öğrencisi, öğrencisi

3.50-4.00

arasında olanlar

üstün onur

sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her dönem sonunda ilan edilir.

Teşekkürler…