Weekbrief - CBS de Acker

Download Report

Transcript Weekbrief - CBS de Acker

weekbrief CBS De Acker

Schooljaar 2016-2017 27 januari

Januari cito toetsen 1 februari boekenbeurs

De Nationale Voorleesdagen 2017

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Maar weet u dat het tot en met groep 8 nog fijn is om voorgelezen te worden...? We willen deze week aangrijpen om het lezen in alle groepen onder de aandacht te brengen. Is uw kind al lid van de bieb? Dat kan gratis !! DOEN dus. Kinderen die veel lezen krijgen een grotere woordenschat, worden beter in taal...dat blijkt uit onderzoek. Daarnaast is het heerlijk om in een boek weg te dromen.

BOEKENBEURS

Het is in de meeste gezinnen zo dat er heel wat boekjes stof staan te happen in de boekenkast. Vandaar ons idee om ook dit jaar weer een boekenbeurs te houden. Ieder kind mag achter zijn /haar tafel zijn boekenaanbod tentoonstellen en verkopen voor een rond bedrag (0,50 tot 3,50 euro) . Zorg voor wisselgeld. Op woensdagochtend 1 februari 2017 start de beurs en mogen de kinderen (event. met ouders) langs de “kraampjes” lopen om een boek uit te zoeken.

De boeken zullen verkocht worden in de eigen lokalen en in de centrale hal en voorhal. Neem gepast geld mee!! Om 12 uur start de boekenbeurs . Om 13.15 uur ( let op! Dit is een andere tijd dan in de vorige weekbrief werd vermeld) sluiten we de verkoop. Dit zijn de spelregels: * Op elk boek dat je aanbiedt, doe je een prijsje. Je zit met z’n tweeën achter je tafel zodat je om beurten rond kunt lopen . Heb je geen boeken om aan te bieden? Geen probleem. Je gaat een ander helpen of loopt rond. * Je neemt je boeken mee op woensdagochtend 1 februari (Wij vragen de ouders van de kinderen uit de groepen 1 t/m 3 om te assisteren bij de verkoop)

fun baskets

Afgelopen week zijn de funbaskets op de beide locaties van onze school geplaatst. Wij hebben ze aangeschaft met het geld van de kaartenactie. Nog voordat het beton droog was werd er al volop mee gespeeld

!

We hopen dat de kinderen er veel spelplezier aan beleven!

Begrijpend lezen met Nieuwsbegrip

Sinds vorig jaar werken we met Nieuwsbegrip. Om u inzicht te geven wat begrijpend lezen inhoudt en hoe Nieuwsbegrip in elkaar zit, hieronder enige uitleg. Begrijpend lezen is een belangrijke schoolse vaardigheid. Leerlingen moeten in allerlei leersituaties en bij verschillende vakken teksten kunnen lezen en hieruit kennis verwerven. Het is ook een complexe vaardigheid, die samenhangt met allerlei andere zaken, zoals woordenschat, kennis van de wereld en het technisch leesniveau. Nieuwsbegrip koppelt onderwijs in begrijpend lezen aan de actualiteit. Aan de actuele teksten zijn opdrachten gekoppeld, die tot doel hebben leerlingen de tekst actief te laten verwerken en leesstrategieën te laten toepassen. Hierdoor voelen de kinderen zich meer betrokken, waardoor de motivatie om de teksten te lezen toeneemt. De teksten worden door Nieuwsbegrip op vijf verschillende niveaus gemaakt. Het lesonderwerp en de leesstrategie die centraal staat, zijn voor alle niveaus gelijk. De basislessen starten klassikaal, met een gezamenlijke oriëntatie op het onderwerp en de leesstrategie van de week. Hardop denkend wordt door de leerkracht het gebruik van de strategie gedemonstreerd. Daarna lezen en bespreken de leerlingen de rest van de tekst in tweetallen of kleine groepjes. Bij de tweede les staat niet de leesstrategie, maar het verkennen van de tekstkenmerken en bepalen van de tekstsoort centraal. Er staan vijf strategieën centraal in de wekelijkse lessen:     

Voorspellen Ophelderen van onduidelijkheden samenvatten Vragen stellen Verbanden leggen

De leerkracht bepaalt welke vervolgopdracht er gemaakt wordt. Hebt u vragen, dan kunt u terecht bij de leerkracht of van de taalwerkgroep bij Henriette Richardus voor meer informatie.

Begintijd school

We vinden het belangrijk om op tijd met de lessen te beginnen. De leerlingen vanaf groep 3 verzamelen op het schoolplein en gaan in de rij naar binnen. In de kleutergroepen kunt u vanaf

8.30 uur

uw kind in de klas brengen. Het is de bedoeling dat u om

8.40 uur

( bij de eerste bel) het lokaal verlaat zodat de leerkracht om

8.45 uur

( bij de tweede bel) met de les kan beginnen. We merken dat ouders na dit tijdstip vaak nog uitgebreid blijven zwaaien of nog langs een andere groep lopen om naar andere kinderen uit het gezin te zwaaien. Uiteraard komt dit de start van de lessen en de concentratie van de kinderen niet ten goede. We willen u vragen om het groeten van uw kinderen te beperken tot 8.45 uur en daarna de school te verlaten. Vanaf medio april zal de leerplichtambtenaar direct ons absentie meldsysteem in kunnen zien en zullen ook ouders van kinderen die structureel te laat op school komen door haar benaderd worden.

Voetbaltoernooi

Evenals vorige jaren wordt er ook dit jaar weer een schoolvoetbaltoernooi georganiseerd. De wedstrijden worden, hoogstwaarschijnlijk , weer gehouden in Berkel (Sportpark Het Hoge Land). De speeldata zijn 15 maart voor de groepen 7 en 8 en 29 maart voor groep 6. De uitwijkdata zijn een week later. Inmiddels hebben de kinderen zich al via de leerkrachten opgegeven en is het inschrijfformulier de deur uit. De leerkrachten zullen ouders benaderen om de teams te coachen en te begeleiden.

Mede namens het team Elly Berghout Miranda van der Starre

Bijbelverhalen Lucas 5: 1-11 Een net vol vissen Lucas 5: 17-26 Een zieke vriend wordt beter

http://www.

cbsdeacker.

nl / /

w w w