Beeld vervangt getallen

Download Report

Transcript Beeld vervangt getallen

SPECIAL • Automatisering

Beeld vervangt getallen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zo luidt het spreekwoord. Dat geldt niet alleen in de fysieke wereld, ook in de digitale omgeving worden beelden steeds bepalender. “Beelden worden belangrijker,” reageert Harrij Schmeitz van Fresh Information Management Center als we hem vragen naar de belangrijkste automatiseringstrend van 2017.

ken. Het betreft strategische besluiten aan de directietafel in plaats van kostenbeheer singsvraagstuk door de afdeling financiën. ICT moet een wezenlijk onderdeel worden van de bedrijfsstrategie. Gelukkig zie ik dat langzaam veranderen.” “W e zullen meer beeldanalyses gaan zien,” spreekt Harrij zijn verwach ting uit. Beelden zijn de nieuwe “vorm” van data. “We zijn gewend geraakt aan de regels in een Excel die vol getallen staan, maar beelden zijn een nieuwe bron van data.” Beelden spelen nu al een belangrijke rol in promoties, maar zullen steeds meer een bron van informatie worden. De zelf rijdende auto is alleen mogelijk omdat de technieken in staat zijn om 3D-beelden te registreren en te interpreteren. Ook de ana lyse van dit soort beelden gaat een vlucht nemen.

“Op basis van die beelden worden conclu sies getrokken.” Ook in de handel worden beelden steeds belangrijker. “Bij de nieuwe supermarkt van Amazon, die in Amerika opende, hoef je niet meer af te rekenen. Er wordt visueel geregistreerd welke pro ducten je in je boodschappentas legt.” In Milaan, bij de supermarkt van de toekomst, is een vergelijkbare ontwikkeling te zien. “Als je een product uit het schap pakt, wordt automatisch informatie over product en de teler getoond.”

BEELDEN BELANGRIJK

“De MRI-scan bestaat al lang, maar wordt die techniek al verder toegepast?”, vraagt Harrij zich hardop af. “Ik denk dat zulke toepassingen echt gaan doorbreken.” Een ander voorbeeld dat hij noemt: Google kan al een foto analyseren en de stemming van de persoon op de foto bepalen. “Daar wor den sommige mensen zenuwachtig van, maar het is wel de werkelijkheid. In de sor tering van bijvoorbeeld tomaten wordt al veel data verzameld in beelden.” Ook robots die door de kassen en tussen de fruitbomen rijden maken beelden van de gewassen.

SNELHEID CRUCIAAL: ICT ONDERDEEL VAN DE STRATEGIE

“De technologische ontwikkelingen gaan heel hard. Op dit moment lijkt de wet van de remmende voorsprong van kracht in de sector,” legt Harrij uit. Daarmee bedoelt hij dat veel bedrijven tot op zekere hoogte geautomatiseerd zijn. Registratiesystemen worden al lang toegepast. Juist doordat er al dergelijke software gebruikt wordt, kunnen bedrijven het gevoel krijgen nog voorop te lopen in de ontwikkelingen. “Het is tijd voor innovaties. Na de inhoudelijke automati sering is het ook belangrijk dat ketenau tomatisering doorgang vindt. Er zijn veel bedrijven die met oudere systemen wer Snelheid wordt een cruciale factor. De hele keten wordt korter en informatie wordt steeds belangrijker, ook doordat super markten het voorraadbeheer bij de leve ranciers leggen. Al die ontwikkelingen heb ben gevolgen voor de invulling van functies. “Ik denk niet dat de functie van verkoper zal verdwijnen, maar de invulling verandert wel.” De verkoop van tegenwoordig is ook al anders vormgegeven dan het invullen van de orderboekjes in het verleden. “Pro ductkennis is heel belangrijk. We weten allemaal dat het daar bij sommige schakels in de keten aan ontbreekt. Het is essentieel dat bedrijven de slag maken naar de nieu we werkelijkheid.”

NIEUWE KANSEN DOOR DIGITALISERING

De sector verandert. China is in opkomst, de globalisering van de markt is een feit en het assortiment wordt alleen maar breder. Technologische ontwikkelingen vormen de basis van sommige van die ontwikkelingen. Zo kan het assortiment fors uitgebreid wor den dankzij de webshops. Daar is er geen schap met een bepaald oppervlak waar de producten op moeten passen. “Online kun je alles verkopen.” 50 AGF Primeur 1 •

Automatisering

• 2017 die vragen, moet er op directie niveau meer oog komen voor de ontwikkelingen in de ICT en hoe die ingezet kunnen worden in de AGF-sector. Die digitalisering betekent dat medewerkers meer met digitali sering te maken krijgen. “We moe ten de talent gap die is ontstaan, vullen met voldoende talent,” betoogt Harrij. Een oproep die hij herhaaldelijk doet. Hij wijst daarbij op het oplopende tekort aan ICT’ers. Binnen die ICT-sec tor waren er eind 2015 al 11.000 vacatures, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een tekort dat toeneemt maar ook door gaat werken in de AGF-sector. “Hoe haal je toch voldoende talent binnen? En dan ook nog met Groene Vingers… Dat is een belangrijk issue voor de sector, maar ook: Hoe houden we die mensen in de sector?” Om antwoorden te kunnen vinden op

V&D OF BLOKKER

Opvallend is dat de interesse in de technologische ontwik kelingen niet gereserveerd is voor de grote spelers of juist de kleine partijen in de keten. Over de volle breedte van de sector is er meer interesse in automati sering, ziet Harrij. “Er liggen wel kansen voor de kleine bedrijven om ‘disruptive’ te zijn. Die bedrij ven zijn gewend om snel aan de slag te gaan met nieuwe ontwik kelingen.” Tot slot, stilstand is achteruitgang, zo betoogt Harrij. “Fouten maken moet. Als je niet meegaat en geen fouten durft te maken ben je de V&D van de sec tor. Als je fouten durft te maken kun je eindigen als de Blokker of Hema van de sector, waar net op tijd het roer is omgegooid.” Daar mee verwijzend naar een bedrijf dat de ontwikkelingen niet bij kon benen en op de fles ging en twee bedrijven die er even slecht voorstonden, maar die het voor elkaar kregen om een vertaalslag te maken en zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Een andere vergelijking die Harrij maakt, is die met de taxibranche waar de traditionele taxichauf opmars van Uber. “Er moet nieu de nieuwe diensten en nieu feurs zich verzetten tegen de we wet- en regelgeving gemaakt worden om de taxichauffeurs te beschermen. Ze houden vast aan het oude strategisch model.” Terwijl in zijn ogen de branche we bedrijfsvoering had moeten omarmen waardoor er veel meer mogelijkheden zouden zijn. “Er zit veel meer achter. Zo werkt Uber met dynamic pricing: als er veel vraag is, zijn de tarieven hoger. Daar hadden de chauffeurs iets mee moeten doen. Er is enige disruptie nodig in de sector. Het zijn de kleine bedrijven die dat vaak kunnen doen.” (RM) 

[email protected]

Ver-SCAN

hier uw mogelijkheden

AGF Primeur 1 •

Automatisering

• 2017 51