NIEUWSBRIEF - CBS het Baken

Download Report

Transcript NIEUWSBRIEF - CBS het Baken

NIEUWSBRIEF

November 2016

Een nieuwsbrief vol met belangrijke informatie ligt voor u.

Bijbelrooster

Deze weken staan de verhalen centraal rond koning Saul en de herdersjongen David. David weet de reus Goliath te verslaan en zal uitgroeien tot de een van de belangrijkste koningen, die uiteindelijk Maria zal kennen als bekendste afstammeling. Kortom een tussenperiode richting de verhalen rond kerst en de geboorte van Jezus.

Week 45: Help!

1 Samuël 18, 19

Koning Saul wordt jaloers op David. Het wordt zo erg dat David moet vluchten.

Week 46: Waar ben je veilig?

1 Samuël 19, 20

David gaat naar het profetenhuis. De koning stuurt soldaten achter hem aan om hem op te halen, maar er gebeurt iets bijzonders. De soldaten gaan mee zingen en dansen met de profeten, ze vergeten helemaal waarvoor ze gekomen zijn!

Week 47: Leve de Koning!

1 Samuël 24, 2 Samuël 1,5

David krijgt de kans om Saul te doden terwijl hij zijn behoefte doet in een grot. Maar hij doet dat niet.

Nieuws van de groepen 1 en 2,

Het thema herfst staat volop in de belangstelling, zoals u kunt zien in de hal bij de kleuters en op het whiteboard. Ook zijn we druk bezig om de kinderen op een speelse manier letters aan te leren. De volgende letters hebben we al geoefend : w-o-t-h-g. Hoe bieden we deze letter aan? We hebben een kaart waar de letter op staat. Met gebruik van het digibord maken we samen met de kinderen een woord web. Bijvoorbeeld de letter

h

in het midden en daaromheen allemaal tekeningen die met dezelfde letter beginnen. Zoals hand-huis-hoed etc. Tijdens de kring wordt er vaak een spelletje gedaan. Wat is de eerste letter van jouw naam? Wat is de laatste letter van jouw naam. Welke kinderen hebben dezelfde naam ? Puzzelen: Het puzzelen is weer begonnen dankzij de inzet van een aantal ouders. Fijn dat het toch weer is gelukt om de roosters rond te krijgen. Natuurlijk zijn we ook druk bezig voor Sint Maarten en proberen we de kinderen het verhaal dat achter dit feest schuilgaat duidelijk te maken.

Herfstliedje

Kleine Katreintje zat in het groene gras. Zij hapte van haar lepeltje wat lekkere pap was dat! Toen kwam een dikke spin, die viel er midden in! Kleine Katreintje, zij huilde van verdriet! Maar ach, die vieze spinnepap, die lust Katreintje niet!

Spinnengedicht

Goed morgen zei de spin, zeg ik heb vandaag zo’n zin, Om een prachtig web te weven, nou dat doen ik dan maar even! Rond en rond en draaien maar, zo, mijn webje is al klaar! Lieve vliegjes! Roept de spin, kom maar binnen, kom erin! Maar de kleine vliegjes beven, want die dunne draadjes kleven! En een boze bij trekt druk, zoemezoem! Het webje stuk! Ha! Ik ben gelukkig vrij! Heerlijk, heerlijk roept de bij! Ik vlieg lekker ver naar buiten, en dan kun jij naar mij fluiten! Goede morgen stoute spin, nee, ik vlieg er nooit meer in!

Fietsverlichting

Gezien de donkere dagen waar wij nu in zitten wil ik een

dringende oproep

doen naar alle ouders om uw kinderen goed verlicht naar school te laten gaan. Zelfs met deugdelijke verlichting zijn er nog vele kinderen niet doordrongen van de noodzaak om ook daadwerkelijk hun fietsverlichting aan te doen. Het kan voor automobilisten flink schrikken zijn en uiteraard ongelukken veroorzaken. Onze conciërge heeft een speciale reparatiekoffer om kapotte verlichting te kunnen maken, hieraan zijn dan voor u geen kosten verbonden.

Groep 3 en 4 Woordenschat

:- groep 3: thema voor de komende tijd is “wat zit daar in” met woorden die te maken hebben met een wens doen, de ingang, bovenkant, boodschappen enz -

Rekenen:

groep 4: thema’s voor de komende tijd zijn school en “kleren maken de man”, kleren om je te beschermen. - groep 3: alle basisvaardigheden worden herhaald maar nu tot 20 met splitsen, geld tellen, even/oneven en werken met spiegelen.- groep 4: de tafel van 1 en 2 staan de komende tijd centraal en opgaven maken op de getallenlijn tot 100.

Spelling:-

woorden. groep 4: we oefenen woorden met drie medeklinkers vooraan/achteraan en sch, ei en au De kinderen van groep 3 en 4 doen de komende tijd de toetsen van de herfstsignalering, dit zijn toetsen die vooral over

lezen

– letterkennis, het lezen van woorden en zinnen, hakken / plakken en taal gaan.

Creatief:

Op het moment zijn we op de maandagmiddag bezig met het maken van de lampionnen, daarna gaan we in kleine groepjes werken met stoffen/garens , papier/tekentechnieken, brooddeeg/klei of rest materiaal, de groepjes rouleren zodat alle groepjes bij alle onderdelen komen, tussen door zijn er middagen voor spelletjes en keukelen. Thema’s voor de komende tijd zijn: herfst en Sint.

Overblijf

Wellicht ten overvloede, maar als uw kind ingepland staat voor overblijf en hij/zij maakt zonder afmelding geen gebruik van de overblijf, zal dat overblijfmoment desondanks wel in rekening gebracht worden. Graag uw kind tijding afmelden.

Groep 5 SOEMO

De afgelopen weken hebben we de volgende onderwerpen besproken: Plagen. Wat is plagen? Wie plaagt jou wel eens? Wat is het verschil tussen plagen en pesten? Iemand uit laten spreken.

Rekenen

We zijn net begonnen met blok 2 van rekenen. De eerste lessen gingen vooral over de tafelsommen.

'8 kinderen verdelen 16 stickers. Hoeveel stickers krijgt ieder?'

of sommen als

...x 4 = 20.

Ook overhoren we de nieuwe tafels. Zo zijn de tafel van 6 en 9 al geweest en mogen de kinderen nu de tafel van 8 opzeggen. We merken dat er nog veel kinderen zijn die deze sommen lastig vinden. We willen u dan ook vragen om dit vooral te blijven oefenen met de kinderen! Deze sommen komen elk hoofdstuk weer terug en ook in de komende groepen blijven de tafelsommen centraal staan. Het is dan fijn dat uw kind daar goed mee uit de voeten kan. De komende weken komen ook nog andere onderwerpen aan de orde zoals: verkennen van getallen tot 1000, inhoud; 1 liter = 1000 ml, gewicht; 1kg = 1000g, het tellen in sprongen.

Taal.

Thema 4 is bijna afgerond. Ook in de afgelopen thema's kwam het alfabetiseren weer aan de orde. Dit lukt steeds beter. Soms is het wel lastig, vooral als er 3 of 4 woorden beginnen met de letter B. Na dit thema volgt een toets. En daarna zullen we verder gaan met het project 'Kinderhotel' gevolgd door het thema 'Onder de plak'. We leren in dat thema allerlei dingen over de school van vroeger.

Spelling:

Het wordt nu lastiger met spelling. Hadden we eerst nog alleen de

'toren'- regel

nu is daar ook de

'torren'-regel

bijgekomen. We leren nu hoe we woorden met een korte klank goed moeten schrijven en wat de schrijfwijze is van woorden met een lange klank. In het begin lukt dit nog wel, maar zodra de woorden tegelijk worden aangeboden wordt het lastig. We oefenen veel op school. In taakwerk krijgen ze ook extra werkbladen aangeboden. Maar daarnaast is het voor de kinderen ook goed om te blijven oefenen met bloon. Wekelijks komen er nieuwe woorden op te staan, die horen bij de lessen van die week. Voor de kinderen is het waardevol om dit thuis te oefenen, het kan hen zeker helpen!

Verkeer:

We werken in het tweede boekje over verkeer. De komende lessen gaan over voorrang geven en voorrang krijgen. Welke regels horen hierbij en natuurlijk ook welke verkeersborden.

Taakwerk:

Inmiddels hebben we al voor de vierde keer nieuw taakwerk gekregen. Twee keer per week werken we hieraan. Op dinsdag- en donderdagmiddag hebben we hier een half uur de tijd voor. We maken opdrachten in ons tafelboek, schrijven een blad in ons schrijfschrift of maken een les uit blokboek natuur. We werken aan kopieerbladen die horen bij spelling, rekenen, taal of verkeer. Daarnaast staan er ook een aantal computer opdrachten op. Dit doen we allemaal zelfstandig, zodat de juffen tijd hebben om iets extra's uit te leggen aan de kinderen die dat nodig hebben.

Creatief:

Onze klas is helemaal in herfstsfeer. Nu zijn we druk bezig met de lampion.

Groep 6

De eerste periode tot de herfstvakantie is nu voorbij. De eerste toetsen van verschillende methodes zijn geweest: de eerste rekentoets, taaltoetsen, dictees. Van de vakken rond wereldoriëntatie zijn we nu aan de eerste toets toe. Opvallend: al zeg je en laat je zien hoe iets gemaakt moet worden, dan zijn er verschillende kinderen die die dit niet opvolgen en dus veel fouten maken. Ook daar leer je van… De rekenlessen behandelen nu ook breuken: hoe noem je een deel van de reep (de plakken chocola liggen klaar voor deze lessen). In de taallessen werken we nu rond het thema “ziek” en daarna “schoolvakken”. Spelling en taalessen sluiten nu bij elkaar aan: werkwoorden, tegenwoordige tijd en verleden tijd komen veel aan bod. Begrijpend lezen leren we uit een nieuwe methode en uit al bestaande. De lessen uit Blits gaan rond het thema wintersport – terwijl het hier nog erg warm was. De droogte had ook gevolgen voor de excursie naar het Midwolder Bos. Nauwelijks een paddenstoel te bekennen, maar wel heel veel waterbeestjes. Aardrijkskunde gaat nog rond het thema water, daarna het thema werk in Nederland, aan de slag. Geschiedenis: het eerste onderwerp bijna afgerond, daarna de Middeleeuwen (ruwe rovers en rijke steden). Ik ben heel benieuwd wat de kinderen bij deze vakken hebben onthouden en wat ze zelf kunnen beredeneren! In november krijgen we nog een gastles over water: de Kerstvloed van 1717. Dit wordt verzorgd door het waterschap, want het heeft natuurlijk alles te maken met de huidige bescherming tegen overstromingen. Op woensdag 9 november zijn we uitgenodigd voor uitleg in de bibliotheek in Winschoten. Daarvoor krijgt u nog een mail met de vraag wie kan helpen met vervoer.

N aar school….

We vinden het natuurlijk heel fijn dat de kinderen graag naar school gaan….. maar er zijn nu heel wat die wel erg vroeg bij school zijn. We gaan er van uit dat de kinderen op zijn vroegst een kwartier voor aanvang van de lessen er zullen zijn. Nu zijn de stoep en de weg bij de bovenbouw ’s middag soms helemaal versperd met al aanwezige kinderen (en i.v.m. het overblijven kunnen ze niet eerder op het plein) en staat ’s morgens de buitendeur al vroeg helemaal open. Zou u er op willen letten hoe vroeg uw kind de deur uitgaat?

Groep 7

In de maand november zullen de kinderen meedoen aan een project genaamd Response. Doel van het project is o.a. om kinderen bewust te maken van hun eigen houding en gedrag en het zelf oplossend vermogen van conflicten te vergroten. Pestgedrag en respect voor elkaar zijn belangrijke thema’s. Het project bestaat uit 8 weerbaarheidslessen die tijdens de gymles op dinsdag worden gegeven. Na afloop ontvangen de kinderen een certificaat. De komende periode hebben de kinderen i.p.v. vrijdagochtend, donderdagochtend om 10.00 uur gymnastiek. Dus graag gymspullen en fiets mee op dinsdagmiddag en donderdag-ochtend. De rapportavonden staan gepland voor 28 en 29 november. U krijgt hiervoor nog een uitnodiging met het tijdstip waarop u bent ingepland. Verder gaan we kennismaken met coderen. Hoe schrijf je coderegels voor een programma dat er voor zorgt dat de computer bepaalde activiteiten gaat uitvoeren. Het is heel leerzaam, maar vooral ook heel leuk om te doen. De kinderen leren handelingen in logische stappen in te delen. Dit moet ook nog eens in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Op deze manier leren ze logisch en abstract denken. Op de weektaak van de kinderen staat taakwerk. Dit zijn opdrachten die de kinderen kunnen doen wanneer ze klaar zijn met hun gewone werk. Dit varieert van schrijven, woordenschat- oefeningen en topo tot kleuren, tekenen, werken aan de legpuzzel en computeroefeningen Engels. De weektaak geeft verder aan wat ze met de reguliere stof gaan leren. Voor taal is het thema school aan bod; wat doet een leerkracht of een leerling allemaal op school? We bespreken de bijbehorende woordenschat zoals: nakijken, corrigeren, rapporteren, opzoeken, vragen beantwoorden, vragen stellen, uitleggen, de handleiding, de introductie, overleggen, voorbereiden, huisbezoek, reken-vraagstuk, vraagbaak, vraaggesprek, beoordelen, waarderen, open vraag, gesloten vraag, correct, correcties, uitwerking, uitkomst. Voor Engels volgen we Tom die met zijn familie door Europa reist en nu in Nederland is aangekomen. Op een leuke, interactieve manier, worden veel woorden en begrippen aangeleerd en de luistervaardigheid geactiveerd. Rekenen omvat veel onderwerpen zoals het lezen van lijngrafieken, de snelheid berekenen, kommagetallen ordenen, kommagetallen en breuken combineren, inhoud berekenen in kubieke meter en kubieke decimeter, vermenigvuldigen onder elkaar, benzineverbruik berekenen, ongelijknamige breuken vergelijken, delen met rest, oppervlakte op schaal en het leren schatten van oppervlaktes. Kortom, we gaan veel leren. Met spelling gaan we ons bezighouden met woorden die eindigen op –heid of –teit zoals majesteit en gladheid en woorden op –tie en –isch zoals politie en telefonisch. De Engelse leenwoorden komen aan bod en we gaan het

voltooid deelwoord leren schrijven. Het is belangrijk dat de kinderen thuis blijven oefenen met BLOON omdat door veelvuldig herhalen de spelling beter beklijft. Iedere week wordt er een nieuw pakket klaargezet dat past bij de spellingslessen. Begrijpend lezen is de belangrijkste vaardigheid die nodig is voor het voortgezet onderwijs en dit leren we aan door het gebruik van o.a.Blits dat zich vooral richt op het lezen van kaarten, tabellen en grafieken. Maar ook met de methode Grip waarin allerlei aspecten van lezen naar voren komen, zoals voorspellen waar de tekst over gaat, kijken wat je er al van weet en de betekenis van woorden uit de tekst weten te halen. Nieuwsbegrip is een methode die de actualiteit behandelt en waarin we veel oefenen met woordbetekenis, verwijswoorden en samenvattingen maken. Samen met het blokboek Natuur, waarin diverse teksten met vragen over mens en dier staan, wordt er intensief gewerkt aan meer tekstbegrip. Bij aardrijkskunde hebben we het over werk. De kinderen leren de vier economische sectoren benoemen, we praten over grondstoffen, milieu, innovatie, duurzaamheid en concurrentie. Geschiedenis gaat over grote en kleine koningen. Het gaat over volksverhuizingen, Karel de Grote, Floris V, Filips de Goede, de leenman, de rentmeester, de Ridderzaal, het Binnenhof en de Staten- Generaal. Verder volgen we de actualiteiten, kijken we Nieuws uit de Natuur, maken we een lampion en volgen we het verhaal van Dissus en zijn vrienden.

Groep 8 Rekenen:

De rekenstof zal de komende tijd een steeds groter beroep doen op het abstract denken. Vaak zullen er grote getallen aan bod komen (honderdduizenden, miljoenen, miljarden,...), omzetten in niet alledaagse maten (kubieke meters, hectares, emmers water om een zwembad te vullen) breuken en percentages. Het zal niet altijd meevallen voor de kinderen om te kunnen controleren of ze het goed berekend hebben. Belangrijke hulpmiddelen zijn hiervoor: van te voren de uitkomst schatten en het omzetten in eenvoudigere getallen (10.000 kubieke cm is hetzelfde als 1 kubieke dm). Tevens zal de wereldklok behandeld worden. Dat het op hetzelfde moment in Amsterdam later of vroeger kan zijn dan bijvoorbeeld in Tokyo of New York. Voor sommigen een eyeopener en voor anderen een vanzelfsprekendheid.

Taal:

Het volgende hoofdstuk heeft de titel: "Naar het Voortgezet Onderwijs". De kinderen gaan via verschillende opdrachten kennismaken met woorden als: blokuur, gymnasium, s.o., kleine pauze, grote pauze, HBO, rector, klassenmentor, garderobe en b.v. een vakdocent. Naast het uitbreiden van de woordenschat biedt dit hoofdstuk ook een uitgelezen kans om met de kinderen de schooltijd na de basisschool te bespreken. Waar kijken ze tegenop? Wat lijkt hen leuk? Welke stroming willen ze gaan doen en tot welke opleidingen geeft dit uiteindelijk toegang?

Spelling:

De komende periode zal de werkwoordspelling een steeds prominentere rol krijgen (voltooid deelwoord, zwakke/sterke werkwoorden). Net als de zinsontleding, die beide een onmisbare vaardigheid zijn bij het verwerven van een nieuwe taal. Daarnaast zullen de aangeboden woorden ook steeds vaker hun oorsprong hebben in andere talen. Geregeld liggen die buiten hun belevingswereld, maar zijn ze wel van belang zodra ze in contact komen met meer volwassen programma's, boeken, sites en situaties. Hierbij kunt u denken aan woorden als: quarantaine, hypotheek, xylofoon, jeu de boules, officieel, plumeau, überhaupt, föhnen, chique, enquête, Curaçao,...

10-minutengesprekken

28 en 29 november staan gesprekken ingepland om met u

en uw kinderen

alvast van gedachten te wisselen over het uitstroomadvies dat wij in februari gaan geven. Leidraad zal de plaatsingswijzer zijn en hoe zich dit verhoudt met het beeld in de klas/thuis en hun actuele schoolresultaten. De insteek zal zijn om als drie-eenheid (kind-ouder school) verwachtingen naar elkaar uit te spreken die moeten gaan leiden naar het gewenste uitstroomniveau. Spoedig ontvangt u hier een rooster van.

Gezocht:

Het boek “geleend” hier rechts van is de schoolbibliotheek en sindsdien spoorloos. Weet u waar het boek is of heeft u mogelijke tips die kunnen leiden naar het betreffende boek, wendt u zich dan 530635 tot de lokale bibliothecaresse Linda Kanter of ondergetekende. U mag ons ook anoniem tips verstrekken via: 0597-

Jarig in november:

8 november Amber Sagel (12) 8 november Anna Van der Vecht (9) 14 november Floris Bolt (5) 17 november Roan Schaafstal (12) 19 november Rick Bruintjes (12) 21 november Thijs de Haas (6) 23 november Ellen Garpue (11) 27 november Diederick Pastoor (7) Een hartelijke groet namens het team, Oene de Vlugt