Cera Wijnenselectie 2016: Commentaar A. Bloeykens

Download Report

Transcript Cera Wijnenselectie 2016: Commentaar A. Bloeykens

Cera Wijnenselectie 2016: Commentaar A. Bloeykens

1.

Cava Giro Ribot ‘Cuvée Miró Brut Reserva’, Spanje.

Cava is immens populair. Niemand drinkt trouwens meer cava als wij Vlamingen. Maar dat succes heeft ook een keerzijde want op het schap staat steeds meer rotzooi. Vaak blitse flessen, al dan niet kitscherig. Deze fles deed ons meteen schrikken. Voor de één wellicht kunst, voor de ander maar weinig getuigend van goede smaak. Maar opvallen doet ze wel. En, belangrijker nog, wat in de fles steekt getuigt van kennis en verfijning. Zuiver, puntgaaf en vooral zin gevend in een extra glas. Fraaie citrusaroma’s, peer, toast en amandel, perfect evenwichtig, mooie zuurstructuur en aangenaam bittertje op het einde. Scherpt meteen de honger aan.

2.

Swartboom Chenin blanc Chardonnay 2015, Zuid-Afrika.

Wijn afkomstig uit de Breedekloofvallei en gemaakt door een coöperatie. Hoed af zeggen wij en nogmaals het bewijs dat flink wat coöperaties voortreffelijk werk leveren. Aparte blend van chenin en chardonnay maar het plaatje klopt. Twee boezemvrienden die elkaar perfect aanvullen. Heel frisse neus, eerst limoen, na walsen meer wit fruit met tropische accenten, fris van bij de start, veel smaak en structuur, mooi fruitig met minerale tonen in het verlengde. Bovendien breed inzetbaar. Kan zowel als aperitief, bij koude schotels en gerookte vis.

3.

Palena Chardonnay 2015, Chili.

Wat kan chardonnay soms saai zijn! Eenheidsworst die je na één slok snel naar iets anders doet snakken. Deze Chileen bewijst dat chardonnay ook sexy kan zijn. En hoe! Funky fruittonen in de neus die constant wijzigen, eerst citrus, dan peer en mango, zelfs wat passievruchten maar nooit vervelend en o zo fris, zelfde sensatie in de mond, fruit van kop tot staart, geen overdadig hout maar puur en in al zijn eenvoud, minerale toetsen in finale en toch voldoende vet. Nu nog een sexy kip of parelhoen op tafel toveren en het feest kan beginnen.

4.

Gavi “Anniversario” 2015, Michele Chiarlo, Gavi, Piemonte, Italië.

Piemonte mag dan wel in rood wijnliefhebbers doen watertanden in wit is het vaak huilen met de pet op. Vaak te dun, onpersoonlijk of zelfs ronduit niet rijp. Deze Gavi bewijst dat het anders kan al zal de hand van meester-wijnmaker Chiarlo hier wel niet vreemd aan zijn. Raszuivere en puntgave cortsese druiven in de fles en een explosie aan aroma’s in het glas. Floraal en bloemig in de neus met duidelijke minerale accenten, rijper in de mond, meer wit fruit maar steeds toegedekt door die kenmerkende zuurstructuur, wijn met persoonlijkheid, diepgang en expressie die toch niet gaat vermoeien. Een must bij al even pure en ongekunstelde visgerechten.

5.

Insight Sauvignon Blanc 2015, Marlborough, Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland wordt wereldwijd geroemd voor zijn uitstekende sauvignon blanc. Daar zijn we het lang niet mee eens want vaak té aromatisch, té grassig of zelfs vegetaal. Deze erg fraai gestyleerde fles laat duidelijk een nieuwe wind waaien. Goed frisse en meer ingetogen neus met aangename tonen van citrus en limoenschil, pittig en nerveus van bij de eerste slok, meer exotisch fruit, perfect geïntegreerde zuren, fraaie lengte en breed smakend. Kan zelfs oosterse gerechten met zoetzuur-accenten de baas.

6.

Podium 2013, Garofoli, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië.

Het was even de wenkbrauwen fronsen. 2013 in wit? Zou dit net niet ‘over the edge’ zijn? Niks van want in de fles schuilt nog een heuse baby. Echt verrast waren we niet want dit excellente domein was ook al vorig jaar primus in onze ‘100 Beste Feestwijnen’ in de krant Het Nieuwsblad. Wijn die gewoonweg alles heeft, rijpe fruittonen, toast en amandel, sap van perzik en abrikoos, best vettig en toch zo mineraal fris, lengte en spankracht, kortom, een fles die niemand onberoerd laat. Podium? Jazeker maar dan wel op het hoogste schavotje.

7.

Nero d’Avola 2015, Ca’ di Ponti, Sicilië.

Wat kan goed gemaakte nero d’avola toch lekker zijn! Vooral wanneer de frisheid op de afspraak is en het fruit niet te overrijp, lees: vaak gestoofd. Geen alcoholbom maar een elegante Italiaanse deerne met de juiste rondingen op de juiste plaats. Puntgaaf donker besfruit, braam en aalbes, helemaal niet ‘amaro’ maar wel sappig, rond en fluweelzacht met smakelijke spicy tonen in het verlengde. Ongekunsteld en frivool voor bij bruschetta, eenvoudige pastagerechten en mediterrane stoofpotten.

8.

Langhe Rosso 2013, Cascina Ghercina, Piemonte, Italië.

“Opgedragen aan mijn beste vrienden”, vertelt het etiket. Wat hebben die geluk zeg! Perfect rijpe wijn met hoofdzakelijk barbera druiven in de mix die charmeert door zijn sappig fruit en elegantie. Compleet en toch eenvoudig, klein rood besfruit, kruiden, vanille en mokka, doet bij de eerste slok zelfs een klein tikkeltje zoet aan maar de aalgladde tannines en strakke zuren zorgen meteen voor evenwicht. Niet alleen voor de beste vrienden maar gewoonweg een allemansvriend. Voortreffelijk bij gebraden kip en gevogelte.

9.

Pegos Claros Reserva 2013, Palmela, Portugal.

De meest verrassende wijn uit de reeks? Kan best zijn want na Lisboa en Alentejo weet ook deze appellatie, die deel uitmaakt van het schiereiland Setúbal, te imponeren met hypermoderne én toch karaktervolle wijn. Uitsluitend lokale castelão druiven in de fles maar die weten hun mannetje te staan. Frisheid en vulling, mix van rood en zwart fruit, kruiden en versgebakken brood, veel smaak en variatie met goed rijpe bittertonen in de staart. Complete wijn die naar een lekker stuk rood vlees snakt.

10.

Vacqueyras ‘Cuvée Réserve’ 2015, Pierre Bovis, Rhône, Frankrijk.

Er zijn zo van die klassiekers. Zoals deze cru uit de zuidelijke Rhônevallei maar daar is heus niks mis mee. Integendeel zelfs wanneer hij gemaakt werd door een prima huis en afkomstig is uit een excellent jaar als 2015. Wijn met spankracht en zelfs een zekere koppigheid, vraagt duidelijk nog wat geduld maar het potentieel is onmiskenbaar aanwezig, donker fruit, sap van cassis, peper en tijm, zelfs wat leder, gebald en toch goed fris, perfect rijpe bittertonen op het einde. Doet meteen verlangen naar een heerlijke wildstoofpot.

11.

Non Confunditur 2013, Argiano, Rosso Toscano, Italië.

Een fantasietje van de wijnmaker deze mix van typische sangiovese druiven met cabernet, merlot en syrah? Maar wel geslaagd want flink wat ongekunsteld drinkplezier in het glas. Wijn die bulkt van het rode fruit, knapperig en sappig, goed fris, elegant en aalgladde tannines. Zonder dat je het beseft open je al snel een tweede fles want dit loopt o zo vlotjes naar binnen. Nu nog de antipasti en flink wat verse charcuterie, en het feest kan beginnen.

12.

Vino Nobile di Montepulciano 2013, Avignonesi, Toscane, Italië.

Toch nog even aanstippen: 2013 was in vele Franse wijnregio’s een heus rampjaar maar in tal van andere landen en regio’s, waaronder Toscane, viel 2013 best mee. In het glas: Vino nobile, ooit wijn gemaakt uitsluitend voor de adel en de clerus, met Belgischen roots en lekker is. Wat wil je nog meer? Sangiove ‘pur sang’ en dat ruik je en proef je. Rood fruit, lichtjes gestoofd, aangenaam kruidig en ietwat toast, soepel in de mond maar met karakter, opnieuw rijp rood fruit, aangename tannines en dat typische sangiovese-zuurtje in de staart. Perfect bij tajines met lam of gebraden wit vlees.

13.

Nicolas Perrin, Crozes-Hermitage 2014, Rhône, Frankrijk.

Breng twee grootheden samen, de familie Perrin van het prestigieuze Beaucastel uit Châteauneuf-du-Pape en wijnpaus Jaboulet uit de noordelijke Rhône, en je krijgt vuurwerk in het glas. Een synergie die werkt, syrah met inhoud, fruit, kruidig en toch krokant zacht, aangename houttonen, breed gestructureerd en goed rijpe tannines in de staart. Vandaag al erg lekker maar heeft nog best wat potentieel. Iets frisser schenken om alle aroma’s optimaal tot uiting te brengen. Topfles.

14.

Torres Salmos 2013, Priorat, Spanje.

Een uniek wijngebied waar quasi niks anders gedijt dan een wijnstok – trouwens niet voor niets één van de weinige wijnregio’s die prat kan gaan op de DOCa status – én een begiftigde wijnmakersfamilie die Spanje als wijnland op de kaart gezet heeft. U begrijpt het al, dit is grootse en vooral complete wijn. Een fles die barst van het donkere fruit, zwarte chocolade, kruiden en minerale frisheid, rijk maar toch elegant, de essentie van finesse. Entrecôte en côte à l’os wanen zich in het paradijs.

15.

Fantini ‘Edizione 15’ 2013, Cinque Autoctoni, Italië.

Toch maar best even oppassen wanneer je deze wijn voor jouw gasten ontkurkt want de loodzware fles zou wel eens voor nare verrassingen kunnen zorgen. Maar het gewicht van de fles is rechtevenredig met de inhoud: wijn mét ballen die je met verstomming slaat. “Spielerei” van het huis Fantini Vini met bakermat in de Abruzzen, op papier een tafelwijn gemaakt van 5 verschillende rassen uit alle uithoeken van Italië, maar in het glas een juweeltje. Smeuïg zwart fruit, chocolade, zoethout, tabak, specerijen, gebalde tannines maar o zo fris en best elegant. Hoed af, bijzonder fraai werk, doet meteen snakken naar een al even smeuïge stoofpot.

16.

Brunello di Montalcino 2011, Poggio della Bada, Fanti, Toscane, Italië.

De klassieker onder de klassiekers: Brunello uit dat o zo adembenemende, hoog op een heuvel gelegen stadje Montalcino. Puntgave wijn, 100% sangiovese, netjes gevuld met rood fruit, frisse toetsen, kruiden maar ietwat drogende tannines in de staart.