Duurzaam “High Impact Learning”

Download Report

Transcript Duurzaam “High Impact Learning”

Gegevens onjuist? Retourneren is niet nodig. Geef uw wijzigingen door aan de klantenservice via www.sbo.nl

HILL STUDIEDAG 2016

STUDIEDAG

Jaarbeurs Utrecht

25 MEI 2016

Start 13:00 uur - Einde 18:00

U gaat naar huis met een concreet toepassingsplan voor HILL

Duurzaam “High Impact Learning”:

de toekomst van Opleiding, Leren & Ontwikkeling De leerintensiteit van lerenden de hoogte in!

Filip Dochy, Prof. Dr.

      

U hoort praktische cases U leert hoe u urgentie tot leren creëert U ziet hoe opleidingen Learner agency en zelfmanagement inbouwen U krijgt zicht op de essentie van hybride leren U krijgt praktische handvatten voor het inzetten van informeel leren U krijgt voorbeelden van “Assessment as Learning” U ziet hoe u kennisdeling tussen lerenden kan stimuleren

Mien Segers, Prof. Dr.

www.toetsen-examineren.nl/hil Inclusief het boek “Bouwstenen voor High Impact Learning”

STUDIEDAG | JAARBEURS UTRECHT | 25 MEI 2016 | START 13:00 UUR | EINDE 18:00

Duurzaam “High Impact Learning”: de toekomst van Opleiding, Leren & Ontwikkeling

De afgelopen twintig jaar hebben veel opleidingsprogramma’s een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Soms tot onwaarschijnlijk schitterende programma’s, waarin opleiders en lerenden op een briljante wijze samen beginnen met leren, energie aanstekelijk werkt en men het plezier van het leren ervaart. Soms blijven opleidingsprogramma’s doodsaai en staat alleen de overdracht van boekenkennis centraal. De lerende moet dan energie steken in het omgaan met zijn of haar demotivatie en van een leerproces is nauwelijks sprake. Als we deze twee uitersten zien, vragen we ons af: waarom is niet iedereen in staat tot het vormgeven van opleidingsprogramma’s waarin met plezier en efficiëntie wordt geleerd? Blijkbaar is opleiden complex. Er is veel nodig om een top-opleidingsprogramma neer te zetten dat ‘joy of learning’ uitstraalt en gekenmerkt wordt door teamwerk, vertrouwen in anderen, een bepaalde mindset, een lerende organisatie, energie, et cetera.

SESSIE RONDE 1

PXL-model authentiek onderwijs: concrete multidisciplinaire projecten vanuit authentieke problemen: HILL bouwstenen en uitwerking in de praktijk Het onderwijsconcept van Hogeschool PXL is authentiek, studentgecentreerd en biedt maximale ontwikkelingskansen. Authentiek betekent o.m. dat studenten de kans krijgen om, vanuit authentieke uitdagingen/problemen, in multidisciplinaire projectteams oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Naar aanleiding van alle bestaande initiatieven én in het kader van het nieuw onderwijsbeleid, riep de hogeschool een éénduidig concept voor authentiek onderwijs in het leven. Dit doen we met het PXL-model authentiek voor onderwijs. Het is een tool voor opleidingsteams om zicht krijgen op het aandeel en de aard van authentiek onderwijs in de opleidingen. Het geeft studenten een zicht op hoe de opleiding de beroepscontext integreert. Als laatste is het een tool voor opleidingsteams en het werkveld om authentiek onderwijs bespreekbaar te maken en te ontwerpen.

In deze sessie ervaren de deelnemers hoe men in multidisciplinaire teams samenwerkt, krijgt men een toelichting over het multidisciplinair project “IC4Life” en de toepassing van het PXL-model voor authentiek onderwijs.

Door

Ruth Jamers

,

Stafmedewerker dienst onderwijs – onderwijsontwikkeling Hogeschool PXL

High Impact Learning (that lasts) gaat uit van een model gebaseerd op 25 jaar wetenschappelijk onderzoek waarin 7 bouwstenen worden beschreven en geïllustreerd die echt zorgen voor impact in opleidingen en L&D. Uitgaan van de HILL bouwstenen, biedt een grotere kans tot echte impact: 1. Urgentie, hiaat, probleem als uitgangspunt 2. Learner agency en zelfmanagement 3. Coöperatie en coaching 4. Hybride leren 5. Actie en sharing 6. Flexibiliteit: informeel leren 7. Assessment as Learning Op de studiedag in Utrecht zullen de inleidende sprekers het HILL model toelichten vanuit de visies van beroepsopleidingen en bedrijfsopleidingen en willen we in de parallelsessies illustraties geven van hoe bepaalde bouwstenen uitgewerkt zijn in de praktijk en tot impact bij de lerende leiden.

Keynotes:

Prof. Filip Dochy

, hoogleraar Opleidingskunde - Corporate L&D, KU Leuven Essentials van High Impact Learning: onderzoek en praktijk.

Prof. Mien Segers

, hoogleraar corporate L&D, UMaastricht High Impact Learning als basis voor L&D in organisaties

Prof. Filip Dochy

, hoogleraar Opleidingskunde - Corporate L&D, KU Leuven, High Impact Learning in opleidingen & onderwijs Learner Agency en zelfmanagement in CMD (Communicatie en multimedia design) opleidingen: mogelijkheden en valkuilen De opleiding CMD Leeuwarden is al 15 jaar een bijzondere, toonaangevende multimedia-opleiding waar studenten vraag- en praktijkgestuurd worden opgeleid tot zelfstandige, adaptieve en ondernemende multimediadeskundigen, die op het gebied van o.a. concepting, transmedia storytelling, game design, 3D, ondernemen en web- en app-ontwikkeling stevig in hun schoenen staan. De opleiding is met ruim 900 studenten de grootste van NHL Hogeschool te Leeuwarden. Het fundament van de opleiding bestaat uit vijf pijlers: competenties, vraag- en praktijksturing, community leren en talentontwikkeling.

In de sessie zal Gert de geschiedenis schetsen van de opleiding CMD Leeuwarden en de ontwikkeling van het onderwijsconcept dat we hanteren. De succesfactoren, maar ook de dilemma’s waar zij mee te maken hebben. De verander(en)de rol van de docent, en ook die van de student. Hoe de opleiding tot werkelijk competentiegericht opleiden van studenten komt en hoe het niet hebben van een curriculum daarbij helpt. Hoe zij studenten verantwoordelijk (kunnen) maken voor hun eigen studie, en welke rol de relatie met de industrie en het werkveld daarin speelt.

Door

Gert Flikkema , Opleidingshoofd CMD (Communicatie en multimedia design)en afdelingshoofd creative technologies

Case: 7 HILL Bouwstenen voor het trainen van de salesforce: Cross-knowledge testimonials Aan de hand van de case van Etex zal tijdens deze workshop een overzicht gegeven worden hoe de 7 bouwstenen in de praktijk werden omgezet bij de oprichting en uitbouw van een Corporate Learning & Development departement. De doelstelling van Etex L&D is om voor top en senior management een leerplatform aan te bieden bestaande uit het klassieke formele leren in combinatie van alternatieve leervormen zoals e-learning, projecten, coaching & mentoring etc. Tijdens de workshop zal onze aanpak worden toegelicht alsook de eerste resultaten. Door

Wim van Roy , Corporate Learning & Development manager, Group HRISIS coördinator

STUDIEDAG | JAARBEURS UTRECHT | 25 MEI 2016 | START 13:00 UUR | EINDE 18:00

SESSIE RONDE 2

Wanneer ‘Assessment as learning’ wordt toegepast is toetsen geïntegreerd in het leerproces zijn er geregeld momenten waarop feedback wordt gegenereerd die benut kan worden voor verdere ontwikkeling. In deze workshop laten we zien hoe we dit principe verwerken in de herziene opzet van de Masterclass Evaluatoren (MCE) van het Instituut Fysieke Veiligheid. De MCE is bedoeld voor mensen die de samenwerking van teams tijdens multidisciplinair incidentmanagement (bij b.v. een treinongeluk of een brand in een winkelcentrum) willen kunnen observeren en nabespreken met de betrokken teamleden. Het kan gaan om oefeningen maar ook om daadwerkelijke incidenten. Het uitgangspunt van deze evaluatie is te kunnen leren van de opgedane ervaringen.

Door

Debora Bakker , IFV Instituut Fysieke Veiligheid

Door

Selma van der Haar

,

Docent Business School, Universiteit Maastricht

Service Science Factory – bedrijf en opleiding geïntegreerd In the Service Science Factory (SSF) van Maastricht University staat het co-creëren van innovatieve dienstverleningsconcepten centraal. Sinds 2010 heeft SSF meer dan 50 service design projecten voor meer dan 10 verschillende industrieën succesvol opgeleverd. Opdrachtgevers participeren actief als deelnemer in het projectteam, evenals academische stafleden en studenten vanuit diverse disciplines. Samen leren en innoveren staan centraal. Gaby Odekerken-Schröder zal het publiek meenemen in haar reis en haar ervaringen rondom samen leren en samen creëren. Door

Prof. dr. Gaby Oderkerken – Schröder , Extraordinary professor of Customer Centric Service Science Maastricht Business School

Hybride leren en technology enhanced learning in opleidingen Blended learning behoort sedert 2015 tot het centrale onderwijsconcept van Hogeschool PXL. In de sessie bespreken we de strategie van de hogeschool en het bijhorende instrumentarium om blended learning te realiseren in de 9 departementen. We demonstreren daarnaast een aantal good practices van blended learning uit de hogeschool en de impact ervan op de leerresultaten. De deelnemers zullen ook zelf aan de slag gaan met dit instrumentarium met het oog op herontwerp en innovatie in de richting van high impact (blended) learning. Door

Wouter Hustinx , Docent – coördinator onderzoek PXL Hogeschool

VOOR WIE BESTEMD?

Deze studiemiddag is bestemd voor: Het bedrijfsleven:        Consultants LMS bedrijven Professionals in Learning & Development HRM managers HRD professionals Learning companies Consultancy in L&D Het hoger onderwijs:    Alle docenten hogescholen Opleidingshoofden Managers, etc.

Primair en secundair onderwijs:   Schoolleiders Leerkrachten Studenten:  Studenten in management, opleidingskunde, lerarenopleidingen en onderwijskunde Overheid:    Beleidsmakers Inspectie CITO, etc

SPREKERS: NIEUW BOEK:

Bouwstenen voor High Impact Learning

Filip Dochy, Prof. Dr.

Professor of Research on Learning & Development and Corporate Training, KU Leuven, Belgium Research Unit on Occupational and Organisational Psychology and Professional Learning (O2L)

Debora Bakker

Adviseur en trainer IFV (Instituut Fysieke Veiligheid)

Selma van der Haar

Docent Business School Universiteit Maastricht

Mien Segers, Prof. Dr.

Professor Corporate L&D Maastricht Business School University of Maastricht

Wouter Hustinx

Docent – coördinator onderzoek PXL hogeschool

Wim Van Roy

Corporate Learning & Development Manager Group HRIS Coordinator

Gert Flikkema,

Opleidingshoofd CMD (Communicatie en Multimedia Design) Afdelingshoofd Creative Technologies

www.toetsen-examineren.nl/hil

Ruth Jamers

Stafmedewerker dienst onderwijs – onderwijsontwikkeling Hogeschool PXL Dienst Onderwijs

Prof. Dr. Gaby Odekerken-Schröder

Extraordinary Professor of Customer Centric Service Science Maastricht Business School, Head of Department of Marketing & Supply Chain Management School of Business and Economics

Duurzaam “High Impact Learning”:

de toekomst van Opleiding, Leren & Ontwikkeling

Postbus 845 | 5600 AV Eindhoven 69771

Data en locatie

25 mei 2016 Jaarbeurs Utrecht Voor routebeschrijving zie:

www.toetsen-examineren.nl/hil

Gegevens onjuist? Retourneren is niet nodig. Geef uw wijzigingen door aan de klantenservice via www.sbo.nl

Eenvoudig online inschrijven!

Persoonlijk congresadvies

Voor inhoudelijke vragen belt u met: Betty van den Berk 040 - 29 74 837 [email protected]

Eenvoudig aanmelden via internet: www.toetsen-examineren.nl/hil

U ontvangt meteen uw deelnameticket en uw factuur.

Of kies voor direct online betalen via iDeal of credit card.

Hulp nodig bij online inschrijven? Bel ons op 040 - 2 974 837 of stuur een email naar Betty van den Berk: [email protected]

Klantenservice: 040 - 2 974 888

Incompany mogelijkheden Wilt u deze opleiding afgestemd op de eigen situatie volgen? Al onze opleidingen bieden de mogelijkheid tot maatwerk. De Incompany manager maakt samen met de docenten en met u een uniek programma, afgestemd op uw situatie en wensen. In overleg met u bepalen we datum, locatie, tijdstip, lengte en inhoud van de opleiding. Neem voor meer informatie contact op met: Guusje Verhoeven 040 - 2 972 729 | [email protected]

Ondersteund door online leeromgeving Tijdens de opleiding maakt u, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vindt u (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. De leeromgeving gebruikt u ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvangt u een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om uw profiel aan te maken.

Uw gegevens

Wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen in uw vakgebied. U bent daartoe opgenomen in ons adressenbestand of in een bestand dat wij van derden betrekken. Uw gegevens kunnen verstrekt worden aan derden voor marketingdoeleinden. Kloppen uw gegevens niet of wilt u niet dat anderen deze gebruiken? Geef uw wijzigingen door aan de klantenservice via

www.sbo.nl

Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert onder de vlag van Euroforum, al ruim 40 jaar events, opleidingen en trainingen. In samenwerking met vooraanstaande partners, sprekers en docenten zijn we leading in het spotten van nieuwe trends, die we vertalen naar inhoudelijke opleidingen en innovatieve events. Naast topbestuurders staan game changers op het podium, leading topics en disruptieve markten worden besproken en communities worden gevormd. Zo maken we vooroplopen in uw vakgebied gemakkelijk. Kijk voor ons portfolio op

www.sbo.nl Uw investering

De investering voor deze studiedag bedraagt € 395,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee en toegang tot de online leeromgeving.

www.toetsen-examineren.nl/hil